hibaby

Maailmalle

AIHEALUEET

Maailmalle

Matkustelu on mukavaa. Ulkomaiden ja toisten kulttuurien näkeminen on aina jännittävä, uusi ja opettavainen kokemus. Toisiin kulttuureihin voi tutustua monin eri tavoin aina lomamatkasta pysyvään muuttoon ulkomaille.

Lähtö kotimaan rajojen ulkopuolelle vaatii aina suunnittelua ja asioiden hoitamista. Mitä eksoottisempi kohde ja pidempi matka, sen tarkemmin siihen tulee valmistautua. Kohdemaahan tutustumiseen ja tarvittaviin valmisteluihin on hyvä varata aikaa. Matkustajan muistilistasta löydät tärkeät huomioitavat asiat.

Erityisesti opiskelijoille on runsaasti mahdollisuuksia lähteä ulkomaille. Oli kyse sitten lyhyestä kielikurssista tai kokonaisesta vaihto-oppilasvuodesta, on kokemus varmasti mieleenpainuva. Ulkomailla opiskelun tai työnteon kokemukset ovat myös arvokas lisä työnhaussa ja työelämässä. Lue lisää opiskelusta ulkomailla.

Ulkomaille voi lähteä myös töihin. EU-alueella työskentely on vaivatonta, ja avoimista työpaikoista saa tietoa työ- ja elinkeinotoimistosta. Myös vapaaehtoistyö ulkomailla on mahdollista: miltä kuulostaisi esimerkiksi kesä kilpikonnien suojelukeskuksessa työskennellen? Eri nuorten parissa työskentelevät tahot järjestävät lisäksi työleirejä, leirejä, nuorisovaihtoja ja muita mahdollisuuksia tutustua turvallisesti muihin maihin ja kulttuureihin. Lue lisää työnteosta ulkomailla.

Tietoa eri vaihtoehdoista lähteä maailmalle löydät nuorille suunnatulta maailmalle.net-sivustolta. Sivustoa ylläpitää Opetushallitus.

 

Ulkomaille kannattaa lähteä rohkeasti ja avoimin mielin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkialla asiat eivät toimi kuten Suomessa ja käytännöt vaihtelevat runsaasti. Kulttuuritavat ja tottumukset voivat vaihdella eri maissa hyvinkin paljon. Mikäli joutuu ulkomailla vaikeuksiin, voi apua hakea Suomen edustustolta.

 

Maat A-Z (Ulkoasiainministeriö)

Testaa, millainen kansainvälinen osaaja olet. (maailmalle.netin Facebook-sivu)
Lähtisinkö maailmalle? Lue muiden nuorten kokemuksista. (Opetushallitus)

 

Mistä apua? -osiosta löydät tietoa siitä, mihin tahoihin voit ottaa yhteyttä, jos joudut ongelmatilanteisiin ulkomailla.

 

Kuvitus: Jenni Alasimi

Päivitetty 23.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load