Maailmalle

AIHEALUEET

Toinen kulttuuri on jännittävä ja opettavainen kokemus

Ulkomaille voi lähteä esimerkiksi opiskelemaan, tekemään töitä, vapaaehtoiseksi tai vaikka matkustelemaan. Toisten kulttuurien näkeminen on jännittävä, uusi ja opettavainen kokemus. Suomen rajojen ulkopuolelle lähtemistä pitää suunnitella ja se vaatii erilaisia järjestelyjä.

Viikonloppumatkalle lähteminen on helppoa, mutta esimerkiksi ulkomaille työskentelemään lähteminen vaatii enemmän suunnittelua. Kulttuurit ja maat ovat hyvin erilaisia. Aina kannattaa tutustua kohdemaahan, missä tavalliset asiat voidaan tehdä hyvin erilaisella tavalla kuin Suomessa.

 

Ihmisiä piirrettynä maailman kartalle eri mantereille.

Kuvitus: Jenni Alasimi

Opiskelu ulkomailla

Ulkomaille voi lähteä opiskelemaan erilaisille kielimatkoille, ulkomaanjaksoille, vaihto-oppilaaksi tai vaihto-opiskelijaksi. Lisäksi on mahdollista suorittaa koko tutkinto ulkomailla.

Miten pääsen opiskelemaan ulkomaille? 

Työnteko ulkomailla

Euroopan talousalueen maissa työskentely on helppoa, koska suomalainen ei tarvitse niissä työ- tai oleskelulupaa.  Muualla maailmassa tarvitaan usein työlupa ja jopa viisumi.

Miten lähden ulkomaille töihin?

Vapaaehtoistyö ulkomailla

Vapaaehtoistyö on palkatonta työskentelyä jonkin yleishyödyllisen tahon hyväksi. Suosituinta on lähteä kansainväliselle vapaaehtoistyöleirille. Yleensä alaikäraja työleireille on 18, mutta toisinaan mukaan pääsee jo 16-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, ellei siitä ole erikseen mainittu.

Millaista vapaaehtoistyö ulkomailla on?

Matkustaminen ulkomailla

Matkustaminen on loistava tapa nähdä maailmaa sekä tutustua erilaisiin kulttuureihin. Matkustelu avartaa omaa näkemystä maailmasta ja antaa paljon uusia kokemuksia. Reissuun ja matkusteluun kannattaa aina valmistautua ja varautua, jotta matka sujuisi riittävän hyvin. Matkan kohde, pituus ja tarkoitus yleensä vaikuttavat siihen, miten reissuun tulee valmistautua ja kuinka hyvissä ajoin.

Katso matkustajan muistilista

Interraililla ulkomaille

Kielikurssit

Kielikurssi ulkomailla on kätevä tapa oppia sekä kieltä että paikallisia tapoja ja kulttuuria. Kursseja järjestetään eri ikäisille ja tasoisille ryhmille. Mukaan voi päästä jo alaikäisenä koulujen kesäloma-aikaan.

Lue lisää kielikursseista

Mistä saan apua ulkomailla?

Huolimatta siitä, missä maassa asuu tai viettää aikaansa, elämässä voi tulla eteen tilanteita, joissa tarvitsee apua. Tällöin on tärkeää tietää, mistä apua voi hakea. Jos esimerkiksi passi varastetaan tai joutuu pidätetyksi, auttaa tilanteessa kohdemaan Suomen edustusto.

Tutustu Suomen edustustoihin ulkomailla (um.fi)

Myös Suomessa voi tutustua uusiin kulttuureihin

Monilla järjestöillä on kansainvälistä toimintaa, leirejä ja erilaisia tapaamisia, joiden kautta voi tutustua Suomessa asuviin ulkomaalaisiin.

Kansainvälisiä leirejä ja tapaamisia järjestävät:

4H-yhdistys (4h.fi)
Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry KVT (kvtfinland.org)
CISV (cisv.org)
Suomen Punainen Risti (punainenristi.fi)

Lue lisää:

Tutustu millaista monikulttuurista toimintaa Suomen punainen risti järjestää (punainenristi.fi)
Tutustu tarkemmin vapaaehtoistyöhön (varesverkosto.fi)
Lue lisää verkostoitumisesta Pohjoismaissa (pnn.fi)

 

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load