Seurustelu

AIHEALUEET

Seurustelu

Molemminpuolinen ihastuminen voi johtaa seurusteluun, jos molemmat niin haluavat. Seurustelusta sovitaan yhdessä. Seurustelu on erilaista eri ikävaiheissa. Nuorena seurustelu voi olla kädestä pitämistä välitunneilla, tykkäyksiä ja viestien laittelua somessa. Kun seurustelu muuttuu vakavaksi, toiseen ihmiseen on kiintynyt vahvasti ja on valmis kantamaan toisesta ihmisestä myös vastuuta.

Kenenkään ei ole pakko seurustella. Seurusteluun ei pidä ryhtyä sen vuoksi, että kaveritkin niin tekevät, tai ettei joutuisi olemaan yksin. Seurustelua ei kannata aloittaa epärehellisyydellä: jos et ole varma, haluatko edes seurustella, kannattaa se kertoa heti hienotunteisesti toiselle osapuolelle. Seurusteluun kuuluu molemminpuolinen tykkääminen ja halu olla toisen kanssa enemmän kuin kaveri.

Seurustelussa toista osapuolta pitää pystyä kohtelemaan rehellisesti ja kunnioittavasti. Toiselta ei voi vaatia enempää kuin itse on valmis antamaan. Toimivassa suhteessa osapuolet tukevat toisiaan elämän eri valinnoissa. Oman elämän päätökset –  kuten opiskelu- ja ammatinvalinnat – pitää pystyä tekemään ilman toisen painostusta. Vaikka seurustelu ja yhdessä oleminen on ihanaa ja tuntuu vievän kaikki ajatukset, on tärkeää säilyttää myös omat harrastukset ja ystävät.

Täydellistä tyttö- tai poikaystävää ei ole olemassakaan. Jokaisessa meissä on hyviä ja huonoja puolia. Hyvässä seurustelusuhteessa täytyy oppia hyväksymään myös toisen huonoja puolia. On hyvä muistaa, että toisen ihmisen persoonaa tai tapoja ei voi muuttaa omien mieltymysten mukaiseksi. Jokainen voi muuttaa vain itseään.

Myös ristiriidat, erimielisyydet ja riitely kuuluvat seurusteluun, mutta niitä pitää pystyä käsittelemään rakentavasti ja toista loukkaamatta. Rakentavaan riitelyyn ei kuulu minkäänlainen väkivalta tai haukkuminen. Rakentavasti riitelemällä ja yhteisillä keskusteluilla seurusteluside vahvistuu ja lujittuu.

Lue lisää seurustelusta:

Mistä seurustelukumppani? (Nyyti Ry)
Väestöliiton nuorten sivut
Nyyti.fi

Päivitetty 18.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load