hibaby

Vanhempien riidat ja ero

AIHEALUEET

Vanhempien riidat ja ero

Jokaisessa perheessä riidellään välillä. Eri perheissä riidellään eri tavoin: isoon ääneen, hiljaa, kiukuttelemalla tai kiroilulla. Riitelyssä ovien paiskominen tai kiroilu on tavallista, muttei silti hyväksyttävää. Erimielisyyksiä ja negatiivisia tunteita pitäisi osata purkaa keskustelemalla, loukkaamatta toista. On myös tärkeää muistaa pyytää anteeksi.

Vanhempien riitely voi pelottaa: entä jos ne eroavat? Riidoissa käsitellään vaikeita, mieltä painavia asioita ja selvitellään erimielisyyksiä. Riitelyn ja kiukuttelun jälkeen olisi tärkeää, että asioista pystytään puhumaan rauhallisesti. Riitely voi myös puhdistaa ilmapiiriä, kun mieltä painavista asioista saadaan sovittua.

Vanhempien riitely vaikuttaa myös koko perheen ilmapiiriin ja lapsiin. Lapset voivat murehtia vanhempien asioita ja kantaa huolta. Vanhempien riitelystä voi tuntea häpeää, vihaa, surua, masennusta, ahdistusta, syyllisyyttä tai ihmetystä. Mielessä voi pyöriä monenlaisia ajatuksia: Onko itse syypää vanhempien riitelyyn? Eikö ne enää rakasta toisiaan? Oma rooli perheessä saattaa myös kääntyä puolustelevaksi tai riitaisia tilanteita peitteleväksi. Vanhempien riitely voi stressata ja tuoda turvattoman olon. Riidat saattavat nostaa myös esiin pelkoa siitä, että perhe hajoaa.

Repivä ja jatkuva riitely voi olla osa joidenkin perheiden arkea. Vanhempien jatkuva riitely, huutaminen ja ilkeä käyttäytyminen tuntuvat pahalta. On tärkeä tiedostaa, että vanhempien riitely ei ole koskaan lasten syy, eikä lasten tarvitse riidoissa valita, kumman vanhemman puolella ovat.

Vinkkejä tilanteeseen:

* Kerro vanhemmille, että riitely aiheuttaa sinulle pahaa mieltä ja riitaisassa kodissa on ahdistavaa viettää aikaa.

* Jos vanhemmat eivät kuuntele tässä asiassa mielipiteitäsi, kerro tuntemuksistasi jollekin luotettavalle aikuiselle, kuten sukulaiselle tai koulukuraattorille.

* Jos vanhempien riidat painavat mieltäsi usein tai koko ajan, älä jää asian kanssa yksin, vaan pyydä apua ja tukea luotettavalta aikuiselta.

Lue lisää:

100 asiaa erosta (Nuortennetti, MLL)
Riitelevät vanhemmat (Nuortennetti, MLL)
Vanhempien ero (Nuortennetti, MLL)

 

Päivitetty 18.12.2018

 

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load