Sisarukset

AIHEALUEET

Sisarukset

Sisarussuhteet voivat olla pitkäkestoisimpia ja lähimpiä ihmissuhteita elämässä. Siskot ja veljet voivat olla läheisempiä kuin omat ystävät. Sisarukset ovat myös enemmän tietoisia perheen sisäisistä asioista kuin kaverit ja ystävät ja ymmärtävät näitä asioita paremmin. Sisarussuhteissa opitaan koko elämän ajan tärkeitä ihmissuhdetaitoja, joita tarvitaan myös muissa perheen ulkopuolissa kanssakäymisissä.

Sisarussuhteet eivät ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Välillä siskon tai veljen naama ottaa päähän, ja ärsyttää, kun toinen on jatkuvasti läsnä ja lähellä. On tavanomaista, että välillä tuntuu ärsyttävältä jakaa sisarusten kanssa asioita, tavaroita tai vaikka yhteinen huone. Myös vanhempien aika ja huomio pitää jakaa sisarusten kesken. Vaikka jakaminen ja yhteiset tavarat suututtavat, pohjimmiltaan jakamisen osaaminen ja toisen tunteiden huomioonottaminen ovat taitoja, joita tarvitsee eri tilanteissa koko elämänsä ajan.

Kaikissa perheissä tulee välillä riitoja, ja sisarusten kanssa saatetaan ottaa kovastikin yhteen. Sisarussuhteissa opetellaan myös riitelyn taitoja, sopimista, neuvottelutaitoja  sekä anteeksi antamista ja saamista. Riitoja ja erimielisyyksiä on hyvä ratkoa ja puhua läpi, ettei kotona oleminen muuttuisi ahdistavaksi tai väsyttäväksi. Jokaisella on oikeus pystyä lepäämään kotonaan sekä tuntea olevansa kotona turvassa ja rauhassa.

Sisarussuhteet voivat olla eri perheissä hyvin erilaisia. Joissakin perheissä sisarukset ovat parhaita ystäviä, toisessa perheessä välit ovat täysin erilaiset. Sisarusten välisiin suhteisiin voi vaikuttaa monet asiat, kuten ikäero, sukupuoli, ikä ja syntymäjärjestys. Vaikka lapsuudessa ja nuoruudessa sisarusten kanssa ei oltaisikaan läheisiä, iän myötä välit voivat parantua.

 

Päivitetty 18.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load