AIHEALUEET

Riitely

Jokaisessa ihmissuhteessa tulee eteen asioita tai tilanteita, joissa ei olla samaa mieltä. Silloin tällöin tapahtuvat riidat ja erimielisyydet ovat normaali osa ihmissuhteita. Riitelyssä ja erimielisyyksissä on kuitenkin tärkeää muistaa olla asiallinen ja kohdella toista hyvin. Riitojen tai erimielisyyksien selvittely ja sopiminen vahvistavat seurustelusuhdetta ja opettavat toisesta uusia puolia.

Joskus kun riitaa ei voi välttää, on hyvä muistaa hyvän riitelyn pelisääntöjä, joita noudattamalla ei loukkaa toista tai itseään ja ollaan yhdessä lähempänä sopua:

* Hallitse ja hillitse tunteitasi. Vihainen ja kiukkuinen saa olla, mutta usein vihanpuuskassa tulee sanottua asioita, joita katuu myöhemmin. On parempi keskustella rauhoittuneena, kun isoimmat tunteet on saanut purettua itsekseen.

* Puhu asioista omasta näkökulmastasi: kerro miltä sinusta tuntuu, miten sinä koit asian, älä puhu toisen puolesta sanomalla ”sinä teit / sanoit”, näin vältyt syyttelyltä.

* Kerro rauhallisesti, että riita tai asia tuntuu sinusta kurjalta ja pahalta.

* Myönnä myös omat virheesi, älä vain etsi vikaa toisesta. Jos olet itse loukannut toista, ota vastuu teoistasi ja pyydä anteeksi.

* Sano selvästi, mitä haluat tilanteessa, ja ole valmis perustelemaan mielipiteitäsi.

* Yritä nähdä asia ja tilanne myös toisen näkökulmasta. Ole valmis joustamaan omista mielipiteistäsi yhteisen sovun aikaansaamiseksi.

* Opettele antamaan ja pyytämään anteeksi.

* Miettikää yhdessä, miten asia saadaan ratkaistuksi molempia tyydyttävällä tavalla. Voitte myös laatia yhdessä säännöt, miten toimisitte seuraavassa riitatilanteessa.

* Tule puolitiehen vastaan kohti yhteistä sopua.

Lue lisää:

Riidat ja erimielisyydet (Väestöliiton nuorten sivut)

 

Päivitetty 18.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load