Nettikaverit

AIHEALUEET

Nettikaverit

Netti ja sosiaalinen media eli some ovat hyviä keinoja pitää yhteyttä kavereihin ja saada uusia tuttavuuksia. Netin välityksellä voi nopeasti kysellä toisten kuulumisia. Netin välityksellä yhteydenpidossa välimatkakaan ei ole ongelma.

Vaikeista tai mietityttävistä asioista voi olla helpompaa puhua netissä nimettömänä kuin kasvotusten tuttujen kanssa. Vertaistukea ja neuvoja on tarjolla netissä runsaasti. Netissä voi myös huomata, ettei asioiden kanssa ole yksin: muiltakin löytyy samanlaisia kokemuksia ja murheita. Nettikeskusteluista ja ajatusten jakamisesta voi syntyä hyviäkin kaverisuhteita, vaikkei kasvotusten tavattaisikaan.

Netissä tai somessa tutuksi tulleen kaverin voi myös tavata kasvokkain, jos molemmat niin haluavat.  Lähellä asuvan tuttavan kanssa tapaamisen järjestäminen on helpompaa kuin eri maassa asuvan kaverin kanssa. Nettitutun tapaaminen ei aina ole täysin mutkatonta. Netissä on helpompi esittää jotain muuta kuin oikeasti on, muutella totuutta tai jopa valehdella itsestään. Saman ikäiseksi luulemasi mukava tyyppi voi esimerkiksi osoittautua paljon vanhemmaksi aikuiseksi. Nettitutun tapaamiseen ei pidä suostua, ennen kuin on täysin varma toisen henkilöllisyydestä. Netissä ei pidä myöskään kertoa itsestään kaikkea, esimerkiksi kotiosoitettaan tai muita henkilötietoja. Monelta löytyy kuvallisia profiileita monista sosiaalisen median palveluista. Epäilyksesi pitäisi herätä, jos jo pitkän tuntemisen jälkeen nettikaveri ei halua kertoa itsestään mitään, eikä lähettää kuvaansa. Luotettava ja hyvä nettikaveri ei pyydä sinua lähettämään arveluttavia tai paljastavia kuvia itsestäsi, eikä ehdota tapaamista suoraan kotiinsa. Kun tapaamisesta on sovittu yhdessä, ensimmäisen kerran nettituttu on hyvä tavata julkisella paikalla ja mielellään isommalla porukalla.

Netti ja some voivat olla melkoisia aikasyöppöjä. Netti on nykypäivänä mukana kaikkialla, ja älypuhelimesta on nopeaa ja helppoa nähdä uusimmat videot, kuvat ja päivitykset. Kivojen keskustelujen ja sovellusten parissa aika kuluu huomaamatta. Netin ja somen käyttö kannattaa sovittaa omaan arkeen siten, että aikaa jää riittävästi myös unelle, harrastuksille, koululle ja kavereille. Hyvän kaverin kanssa viihtyy yhdessä sekä netissä että sen ulkopuolella.

 

Verkkonuorisotalo Netari

Netistä ja somesta voit lukea lisää kohdasta Netti ja media.

 

Päivitetty 18.12.2018

avatar
Tyttö
10.4.2018 22:06
Arrow
Haluisin ibf joka ois joku mun ikäne tai nuorempi tai vanhempi😂
avatar
NettiNappi Saija
12.4.2018 14:09
Arrow
Hei Tyttö! Kerrot, että haluaisit ibf:n (internet best friend), eli ystävän netin välityksellä. Olethan jo lukenut tuon yllä olevan tekstin? Siitä löytyy hyviä vinkkejä ja tärkeitä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun tutustuu netissä uusiin ihmisiin. Myös lisämmiimme linkkeihin kannattaa tutustua. Kirjoitat, että ibf voisi olla sinua vanhempi tai nuorempi. Koska olet 13-vuotias, sovithan vanhempiesi kanssa siitä, minkälaisten sivujen, sovellusten tai muiden palvelujen kautta voit ystäviä etsiä. Muutenkin vanhempiesi on hyvä olla tietoisia siitä, kenen kanssa olet tekemisissä ja ketä ystäväsi ovat, niin netissä kuin ihan IRL (in real life).
avatar
NettiNappi Hanna
07.5.2018 15:58
Arrow
Nimimerkin Elluriini kommentti on siirretty Pulmakulmaan: https://nettinappi.fi/pulmakulma/ihmissuhteet-ja-seurustelu/ibf/
avatar
Pelottavaa
07.10.2018 17:44
Arrow
Nettituttu vaatii tapaamaan ja harrastamaan yhdyntää hänen kanssaan. Onko epäkohteliasta vain estää hänet kaikkialta kun en itse todellakaan häntä halua.
avatar
NettiNappi Karoliina
10.10.2018 10:33
Arrow
Hei! Ei missään nimessä ole epäkohteliasta kieltäytyä seksistä. On jokaisen oikeus päättää milloin ja kenen kanssa seksiä haluaa harrastaa. Voit sanoa nettitutullesi suoraan, ettet tahdo jatkaa juttelua hänen kanssaan, sillä et pidä hänen ehdotuksistaan, etkä missään nimessä halua niihin suostua. Tarvittaessa voit myös estää hänet ja tehdä vaikka ilmoituksen ylläpidolle sopimattomasta käytöksestä. Et kerro viestissä ikääsi, etkä myöskään nettituttusi ikää. Netarin sivuilla on tietoa tilanteesta, jossa nettituttu onkin aikuinen ja ehdottaa nuorelle sopimattomia asioita: “Muista, että sinä et ole vastuussa aikuisen käytöksestä: vastuu on aina hänellä. Jos aikuinen lähettää sinulle epämiellyttäviä seksuaalissävytteisiä viestejä tai ehdotuksia, kerro niistä luotettavalle aikuiselle tai ystävälle. Tutustu myös palveluiden tarjoamiin työvälineisiin, esimerkiksi estolistoihin viestittämisen rajoittamiseksi. Sinä päätät kuka saa ja mistä aiheista sinua saa lähestyä verkossa. Voit ottaa epäilyttävistä viesteistä myös kuvakaappauksen, sillä niistä voi olla apua myöhemmin. Monissa nettipalveluissa on lisäksi ylläpito, jonne kannattaa ilmoittaa sopimattomista viesteistä.” Jos tilanne ahdistaa sinua, niin juttele asiasta enemmän vanhempiesi kanssa tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Voit laittaa viestiä myös meille! Tsemppiä! Oli todella hienoa, että olit rohkeasti yhteydessä meihin!
avatar
Simppu
01.2.2019 16:41
Arrow
Moi ettisin netistä juttu seuraa ku pitkästyn täälä kotona mulle voi puhua luottamuksella kaikesta mä sitten oon outo ja ois kivaa jos sun kaa vois puhuu kaikesta 😂
avatar
Miss
10.4.2019 08:53
Arrow
Moi ettisin kivaa nettikaveria.Jonka kanssa voi puhua kaikesta!
avatar
:)
11.1.2020 16:22
Arrow
Haluisin ibf kenelle voi puhuu ja kenen kaa vois pelaa, Mieluiten alle 16. Addatkaa snäpis inkeriankeinen :)
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load