Kaverit ja ystävät

AIHEALUEET

Kaverit ja ystävät

Ystävät ja ystävyys ovat monelle tärkeimpiä asioita elämässä. Ystäviä ja ystävyyttä kannattaa aina arvostaa ja kunnioittaa. Parhaimmassa tapauksessa luotettava ystävä on tukena ja turvana elämän iloissa ja suruissa.

Ystäväpiirejä on erilaisia. Toiset hengailevat isolla porukalla, joillakin on yksi bestis ja toiset viihtyvät kolmen hengen tiiviissä porukassa. Aina ei tarvitse olla tusinaa hyviä kavereita, yksikin hyvä ystävä voi korvata monta kaveria. Ystävä- ja kaveripiirit voivat vaihdella eri tilanteissa: koulussa ollaan tiettyjen ystävien kanssa ja harrastuksissa tai naapurustossa on oma ystäväporukka. Jokainen kaverisuhde on yhtä tärkeä. Se, että on jonkun hyvä ystävä koulussa, ei tarkoita, ettei voisi olla toisen hyvä kaveri harrastusporukassa.

Ystävyyssuhteet syntyvät ja vahvistuvat ajan kanssa. Toimiakseen ja kestääkseen ystävyys vaatii huomiota ja huolenpitoa. Ystävän kanssa on tärkeää jakaa asioitaan ja pitää yhteyttä itselleen sopivissa tuntuvin määrin. Läheinen ystävyys vaatii luottamusta. On tärkeää, että kun kerrot ystävällesi salaisuuksia, voit luottaa siihen, ettei hän kerro niitä eteenpäin. Hyvä ystävä on rehellinen, haluaa kannustaa sinua ja olla tukenasi myös hankalina päivinä. Ystävän kanssa oleminen tuntuu hyvältä ja turvalliselta.

Mistä tunnistat hyvän ystävän?

* Voit olla oma itsesi.

* Sinun ei tarvitse teeskennellä, miellyttää tai yrittää muuttaa itseäsi.

* Uskallat olla myös eri mieltä.

* Puhutte riidoista ja erimielisyyksistä suoraan ja rehellisesti kasvotusten, ilman että tarvitsee pelätä ystävyyden rikkoutumista.

Joskus voi käydä niin, että ystävyys loppuu. Toisinaan ystävyys saattaa hiipua vähitellen, toisinaan taas kova riita tai vastoinkäyminen rikkoo ystävyyden yhtäkkiä. Ystävyyden loppuminen voi tuntua todella surulliselta. Uusi elämäntilanne, kuten uusi koulu tai paikkakunta, tuo elämään kuitenkin uusia tuttavuuksia ja ystäviä. Hiipunut ystävyys voi myös vahvistua uudelleen myöhemmin elämässä.

Elämänmuutokset ja tapahtumat voivat koetella ystävyyttä. Omista murheista tai muutoksista olisi hyvä kertoa ystävälle, jotta toinen osapuoli ei tunne itseään hylätyksi tai säikähdä vähentynyttä yhteydenpitoa. Jos ystävyys on vain yksipuolista ja ystävältä saa osakseen vain epärehellisyyttä ja huonoa kohtelua, tulisi asiasta puhua yhdessä. Joskus puhuminen ei kuitenkaan paranna tilannetta.

Joskus saattaa huomata, ettei tuttu kaveripiiri tai ystävä olekaan samanlainen kuin ennen. Voi myös käydä niin, että huomaa itse päätyneensä sellaiseen seuraan, jonka toiminta ei tunnu itsestä hyvältä tai järkevältä. Tällaisesta ikävästä kaveripiiristä kannattaa irtautua heti, niin voi välttyä suuriltakin ongelmilta tai ikävältä maineelta. Porukasta irtautuminen voi pelottaa. Silloin on tärkeää muistaa, että aidosta ystävyydestä tulee aina kaikille osapuolille hyvä ja turvallinen olo. Ystävyyteen kuuluu myös se, että toisen erilaisia mielipiteitä kunnioitetaan.

Lue lisää aiheesta:

Ystävyys (Väestöliiton nuorten sivut)

Kaverit ja ystävät (Nyyti ry)

Oletko yksinäinen? Yksinäisyydestä ja vinkkejä yksinäisyyden lievittämisestä löydät kohdasta yksinäisyys.

 

Päivitetty 18.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load