Ihmissuhdetaidot

AIHEALUEET

Ihmissuhdetaidot

Jokaisella meistä on ihmissuhteita kaikissa elämänsä vaiheissa. Toimiakseen ihmissuhteet tarvitsevat huolenpitoa, vastavuoroista kohtaamista ja välittämistä.

Ihmissuhdetaitoja opetellaan koko elinikä vauvasta vaariin. Tärkeitä taitoja ihmissuhteisiin harjoitellaan jo pienenä lapsena. Näitä taitoja ovat esimerkiksi oman vuoron odottaminen ja toisen huomioonottaminen. Koulussa opetellaan toimimaan ryhmässä ja tekemään yhteistyötä. Kotona opetellaan kuuntelemaan toisten mielipiteitä ja noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä.

Ihmissuhdetaidot eivät synny ja säily itsestään, vaan niistä pitää huolehtia. Kaikissa taidoissa ei tarvitse eikä voi olla paras, eikä ihmissuhdetaidoissakaan ole maaliviivaa. Ihmissuhteissa on tärkeä miettiä asioita ja tilanteita oman itsensä kautta sekä toimia toista kohtaan sen mukaan, millä tavalla haluaisi itse tulla kohdelluksi. ”Kohtele toista kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan” on vanha, mutta edelleen paikkansapitävä ohje.

Lue lisää ihmissuhteista:

Ihmissuhteet (Väestöliiton nuorten sivut)
Ihmissuhteeni (Nuorten Mielenterveystalo)

 

Päivitetty 18.12.2018

 

avatar
Moi
23.1.2019 11:24
Arrow
Mitä ihmissuhdetaidot tarkoittaa?
avatar
NettiNappi Liisa
28.1.2019 11:49
Arrow
Hei! Esititpä mielenkiintoisen ja hyvän kysymyksen! Ihmissuhdetaidot ja vuorovaikutustaidot ovat taitoja, joita tarvitaan kaikessa ihmisten välisessä yhteydenpidossa, keskustelussa, olemisessa elikkä vuorovaikutuksessa. Vuorovaikutusta voi tapahtua kasvotusten, puhelimessa, netissä, missä vain, jossa vähintään kaksi ihmistä kohtaavat. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot tarkoittavat kykyä ja halua vaihtaa ajatuksia, kokemuksia, mielipiteitä tai tekoja toisten kanssa ja toimia yhdessä. Keskeistä on vastavuoroisuus, se että molemmat tai kaikki osapuolet antavat panoksensa yhteiseen keskusteluun tai tapahtumaan. (Määritelmä lainattu Mielenterveysseuran sivuilta) Ihmissuhdetaidot sisältävät suuren joukon asioita ja taitoja, jotka tekevät vuorovaikutuksesta toisten kanssa helpompaa ja sujuvampaa. Tällaisia taitoja ovat esimerkiksi ystävällisyys, aloitteellisuus, vastuullisuus ja tilannetaju. Hymy on myös tärkeä taito; se kertoo, että olen ystävällinen ja minua on helppo lähestyä. Hymyä ja kaikkia vuorovaikutustaitoja voi harjoitella! Jokainen meistä on varma ja hyvä joissain osa-alueissa, meillä kullakin on omat luonnolliset tai harjoitellut vahvuutemme. Kaikilta meiltä löytyy myös epävarmuutta joillakin vuorovaikutuksen osa-alueilla. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja voi harjoitella sekä yksin että toisten kanssa. Isoissa ryhmissä ollessa tarvitaan erilaisia taitoja kuin vaikkapa kahden kesken tutun ihmisen kanssa ollessa. Jos on kovin itsekriittinen tai kielteinen itseään kohtaan, negatiivisia tunteita ja ajatuksia tulee helposti kohdistaneeksi myös toisiin. Kielteisiä malleja ja tunteita on mahdollista oppia huomaamaan ja korvaamaan niitä myönteisemmillä vaihtoehdoilla. (Lainaus Mielenterveysseuran sivuilta) Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä! Suosittelen tutustumaan Mielenterveysseuran sivuihin tästä linkistä. Mukavaa viikon alkua sinulle!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load