Yksinäisyys

AIHEALUEET

Pitkään jatkunut yksinäisyys voi johtaa huonoon mielialaan ja itsetunnon laskuun

Jokainen ihminen tuntee itsensä silloin tällöin yksinäiseksi. Yksinäisyyttä voi tuntea hetkittäin tietyissä tilanteissa, tai se voi olla pitkään jatkunutta ja pysyvämpää.

Yksinäisyys saattaa surettaa ja aiheuttaa epävarmuutta. Voi herätä kysymys, onko itsessä jotain vikaa, jos kavereita ei ole? Jokainen on kuitenkin yhtä arvokas ja tärkeä, riippumatta siitä, montako kaveria on. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta, ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua.

Katso video yksinäisyydestä (youtube.com)

Uusi harrastus voi tuoda elämään paljon uusia ihmisiä

Vietä aikaa ihmisten kanssa, joilla on samoja vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat ja ovat monessa jutussa mukana.

Oulussa toimii erilaisia nuorten ryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Lisätietoja ajankohtaisista harrastusmahdollisuuksista ja nuorten ryhmistä saat esimerkiksi Byströmin Ohjaamon tieto- ja neuvontapalvelusta. Apua yksinäisyyteen löydät myös Oulun Tyttöjen Talolta, Oulun Poikien Talolta ja SPR:n ystävätoiminnasta.

Siirry suoraan Oulun Tyttöjen Talon kotisivuille (likka.fi)

Siirry suoraan Oulun Poikien Talon kotisivuille (poikientalo-oulu.fi)

SPR:n Oulun piirin ystävätoiminta (rednet.punainenristi.fi)

Kaikki yksin oleminen ei ole yksinäisyyttä

Olemalla välillä yksin saa mahdollisuuden rauhoittumiseen. Sosiaalisinkin ihminen tarvitsee välillä omaa aikaa. Yksin oleminen on yhtä tärkeää kuin yhdessäolo. Kaikkien elämässä tulee välillä tilanteita, joissa joutuu olemaan yksin. Siksi on hyvä opetella myös viihtymään yksin ja tekemään mieluisia asioita vain omassa seurassaan.

Yksinäisyyden tunteista kannattaa puhua

Jos yksinäisyyden tunteet ovat kuitenkin voimakkaita tai jatkuneet pitkään, kannattaa asiasta puhua vanhemmille tai jollekin luotettavalle aikuiselle. Elämäntilanteiden vaihtuminen ja uudet piirit voivat tuoda elämään uusia tuttavuuksia ja helpottaa yksinäisyyttä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla, joskus nimettömänä keskustelu voi tuntua helpommalta. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja tunteita.

Lue lisää nettikavereista

Yksinäisyys koskettaa ja satuttaa monia nuoria (nyyti.fi)

Tunnetko olosi yksinäiseksi, lue lisää Nuortennetistä (nuortennetti.fi)

Lue siitä, miten löytää ystäviä? (hyväkysymys.fi)

avatar
Apua :/
25.5.2020 21:29
Arrow
Elikkä siis, oon 11- vuotias tyttö. Olin enne mun parhaan kaverin kanssa aina kahestaan ja me oltiin ihan samanlaisia. Nyt kuitenkin meiän välillä on tapahtunu jotain. Hän ei vastaa mun viesteihin ja on koko ajan yhen meiän luokkalaisen toisen tytön kanssa. Ne lukee yhessä Soturikissoja (ja mä vihaan sitä kirjasarjaa), pelaa ihan joka hetki pokemon go'ta ja jättää mut yksin. Me mennään kolmestaan kouluun, mutta ne pyöräilee mun eellä ja juttelee omista jutuistaan ja mä meen siellä takana yksin ja hiljaa. Ne huomaa mut suurin piirtein vasta jonkun 200 metrin päästä koulusta ja kysyy jotain: "Ai moi, mitenkäs sulla menee?" Ja sitten mä vastaan siihen "Ihan hyvin kai." Sitten koulupäivän jälkeen, ne jää koululle pelaamaan pokemonii ja mä joudun menemään yksin kotiin. :(( Tunnen itteni yksinäiseks, enkä uskalla puhuu tästä heille. Onneks mulla on myös toinen ystävä, mutta ollaan koulussa eri ryhmissä... mitä teen???
avatar
NettiNappi Karoliina
27.5.2020 10:26
Arrow
Moikka. Ikävä kuulla, että tunnet olosi yksinäiseksi ja, että välit ystäväsi kanssa ovat muuttuneet mielestäsi etäisimmiksi. Kerroit, että ystäväsi viettää nykyisin enemmän aikaa toisen tytön kanssa ja sinusta tuntuu, että jäät porukassa ulkopuolelle. Vaikka Soturikissat ei ole sinun lempikirjojasi, niin ystäväsi kuitenkin pitää siitä ja haluaa lukea kirjoja. Hänellä on myös mahdollisuus jutella kirjoista tämän toisen ystävän kanssa, joka myös pitää kyseisestä sarjasta. Heillä on myös toinen yhteinen mielenkiinnon kohde (Pokemon Go), joka yhdistää heitä. Vaikket sinä ilmeisesti pelaakaan Pokemonia, niin olisiko mahdollista, että jonain päivänä jäisit kuitenkin viettämään aikaa heidän kanssaan? Teillä voi olla yhtä hauskaa kolmestaan, vaikket sinä aktiivisesti pelaakaan. Suosittelen sinua kuitenkin juttelemaan tilanteesta ystäväsi kanssa, vaikka se tuntuukin vaikealta. Ystävyyssuhteissa on tärkeää olla rehellinen ja pystyä puhumaan vaikeistakin asioista. Voit kertoa ystävällesi, mitä tällä hetkellä tunnet ja, että tilanne saa sinut surulliseksi. Voi olla, ettei ystäväsi koe tilannetta samalla tavalla, eikä hän ole huomannut sen vaikutusta sinuun. Voit myös ehdottaa, olisiko jonain päivinä mahdollista tehdä sinulle mieluisia asioita, Soturikissojen ja Pokemonin sijaan. Ystävyyssuhteet vaativat joustoa molemmilta osapuolilta, joten hänenkin tulee huomioida sinun toiveesi. Kerroit myös, että sinulla on toinenkin ystävä, vaikkakin olette eri ryhmissä. Voittehan kuitenkin viettää vapaa-aikaanne yhdessä, vaikkei se olisi mahdollista koulupäivien aikana. Kesälomakin on jo tuloillaan, joten vapaa-aikaa riittää entistäkin enemmän. Toivottavasti asiat ratkeavat parhain päin! Suosittelen myös, että juttelet tilanteesta vanhempiesi kanssa. Tilanteesta puhuminen helpottaa, eikä murheiden kanssa tule missään nimessä jäädä yksin. Aurinkoa ja lämpöä kesääsi!
avatar
uris
23.6.2020 22:33
Arrow
Olen surullinen,koska sisareni-joka asuu naapuritontilla puhuu minusta valheita sukulaisille ja tuttaville.Olen tehnyt hänen perheensä eteen enemmän kuin paljon.Ihmettelen,miksi saan tuollaista lokaa häneltä.Hankin hänen perheelle ikävä kyllä NAAPURI TONTIN,"tanssin hänen pillinsä mukaan" yli 30 vuotta.Hän yritti itsemurhaa,tulin pelastamaan hänet äitimme pyynnöstä.Sattuu,kun hän panettelee minua ja miestäni todellakin tyhmän miehensä kanssa.Asiat pahenivat kun rakas äitimme nukkui pois!- Sen jälkeen alkoi hirveä pommitus minua kohtaan VALHEILLA.Äiti kasvatti niin,valhe on sama kuin varastelu,joka on mielestäni hyvin sanottu.Tämä sisareni (4 vuotta minua vanhenpi) soittaa sukulaisille kaikkia valheita minusta ja miehestäni.Onko oikein,että hän kantaa kaunaa koska olen ihmisille iloinen,puhelias,empaattinen?En tiedä mitä teen hänen kanssaan???
avatar
NettiNappi Hanna
25.6.2020 12:55
Arrow
Hei. Tämä palsta on tarkoitettu alle 30-vuotiaille nuorille. Voit käydä puhumassa elämäntilanteestasi oman alueesi terveysasemalla. Voit myös kirjoittaa Tukinetin aikuisten elämää -palstalle. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load