Sosiaaliset taidot

AIHEALUEET

Kaksi ihmistä ei voi olla aina samaa mieltä kaikesta

Kanssakäyminen ja elämä toisten ihmisten kanssa ei ole aina helppoa. Erimielisyydet, ristiriidat ja tilanteet vaativat keskustelua, käsittelyä ja joskus ulkopuolisen apua. Tällaisia tilanteita tulee eteen kaverisuhteissa, perheen kanssa, koulumaailmassa ja seurustelussa. Vaikeista asioista ja tunteista on tärkeää pystyä puhumaan, jotta asioista pystytään sopimaan, ja ihmissuhde on tasapainoinen.

Katso video ihmissuhdetaidoista ja riitelystä (youtube.com)

Ihmissuhdetaitoja opetellaan koko elämän ajan

Toimiakseen ihmissuhteet tarvitsevat huolenpitoa, vastavuoroista kohtaamista ja välittämistä. Tärkeitä taitoja ihmissuhteisiin harjoitellaan jo pienenä lapsena. Näitä taitoja ovat esimerkiksi oman vuoron odottaminen ja toisen huomioonottaminen.

Koulussa opetellaan toimimaan ryhmässä ja tekemään yhteistyötä. Kotona opetellaan kuuntelemaan toisten mielipiteitä ja noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä.

Ihmissuhdetaidot eivät synny ja säily itsestään, vaan niistä pitää huolehtia

Kaikissa taidoissa ei tarvitse eikä voi olla paras. Ihmissuhteissa on tärkeää miettiä asioita ja tilanteita oman itsensä kautta sekä toimia toista kohtaan sen mukaan, millä tavalla haluaisi itse tulla kohdelluksi. ”Kohtele toista kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan” on vanha, mutta edelleen paikkansapitävä ohje.

Ihmissuhteet perustuvat vuorovaikutukseen (hyvakysymys.fi)

Ihmissuhteet mielen hyvinvoinnin tukena (mielenterveystalo.fi) 

Riitelyssä ja erimielisyyksissä on tärkeää muistaa olla asiallinen ja kohdella toista hyvin

Jokaisessa ihmissuhteessa tulee tilanteita ja asioita, joissa ei olla samaa mieltä. Riitojen tai erimielisyyksien selvittely ja sopiminen vahvistavat suhdetta, sekä tuovat toisesta esiin uusia puolia.

Erimielisyyksien selvittelyssä ei saa loukata toista tai itseään. Kannattaa pyrkiä löytämään yhteinen sopu.

  • Hallitse ja hillitse tunteitasi. Vihainen ja kiukkuinen saa olla, mutta usein vihanpuuskassa tulee sanottua asioita, joita katuu myöhemmin. On parempi keskustella rauhoittuneena, kun isoimmat tunteet on saanut purettua itsekseen.
  • Puhu asioista omasta näkökulmastasi. Kerro miltä sinusta tuntuu, miten sinä koit asian, älä puhu toisen puolesta sanomalla ”sinä teit / sanoit”, näin vältyt syyttelyltä.
  • Kerro rauhallisesti, että riita tai asia tuntuu sinusta kurjalta ja pahalta.
  • Myönnä myös omat virheesi, älä vain etsi vikaa toisesta. Jos olet itse loukannut toista, ota vastuu teoistasi ja pyydä anteeksi.
  • Sano selvästi, mitä haluat tilanteessa, ja ole valmis perustelemaan mielipiteitäsi.
  • Yritä nähdä asia ja tilanne myös toisen näkökulmasta. Ole valmis joustamaan omista mielipiteistäsi yhteisen sovun aikaansaamiseksi.
  • Opettele antamaan ja pyytämään anteeksi.
  • Miettikää yhdessä, miten asia saadaan ratkaistuksi molempia tyydyttävällä tavalla. Voitte myös laatia yhdessä säännöt, miten toimisitte seuraavassa riitatilanteessa.
  • Tule puolitiehen vastaan kohti yhteistä sopua.

Lue lisää tunteista

Lue lisää siitä, kuinka riitelet rakentavasti (hyväkysymys.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load