AIHEALUEET

Perhe on enemmän kuin muutama ihminen saman katon alla

Perhesuhteet ovat usein niitä, jotka kestävät koko elämän ja ovat suuri apu ja tuki eri elämänvaiheissa. Perheissä voi tapahtua myös muutoksia esimerkiksi vanhempien eron tai kuoleman seurauksena. Perheeseen voi tulla uusia jäseniä vanhempien uuden parisuhteen myötä.

Jos kokee perheessä epäreiluutta tai haluaisi viettää enemmän aikaa yhdessä, on siitä tärkeä puhua ääneen. Muutoksia asioihin ja yhteistä aikaa ei välttämättä tule, ellei niitä itse uskalla pyytää. Yhteinen aika ja avoimuus keskusteluissa tekevät jokaiselle perheenjäsenelle ja koko perheelle hyvää.

Välillä on hyvä miettiä omaa käytöstä ja suhtautumista perheeseensä.

 • Mitä perhe minulle merkitsee?
 • Millainen yhteinen tekeminen perheen kanssa on minulle tärkeää?
 • Kuinka käyttäydyn perhettäni kohtaan, tiuskinko toisille vai puhallanko yhteen hiileen?
 • Voinko itse toimia jotenkin toisin, että perhesuhteeni paranisivat?

Lue lisää vanhemmista ja sisaruksista (nuortennetti.fi)

Lue uusperheessä elämisestä (nuortennetti.fi)

Vanhempien vastuulla on huolehtia, että lapset ovat turvassa ja mahdollistaa lasten tasapainoinen kasvaminen ja kehittyminen

Vanhemmat asettavat lapsilleen rajoja, sääntöjä ja kotiintuloaikoja, joiden avulla lapsia pidetään turvassa. Rajoista ja säännöistä voi neuvotella vanhempien kanssa yhdessä. Sääntöjen noudattamisella ja omalla käytöksellä voi osoittaa, että osaa huolehtia itsestään ja olevansa luottamuksen arvoinen. Silloin vanhemmat voivat iän myötä löysentää rajoituksia.

Vinkkejä vanhempien kanssa toimimiseen:

 • Juttele vanhempiesi kanssa. Kerro, mitä sinulle kuuluu ja kysele heidän päivästään. Yhteinen juttelu vahvistaa välejä ja auttaa vanhempia olemaan perillä siitä, millaista on olla juuri sinä.
 • Jos jutteleminen kasvokkain tuntuu hankalalta, voit myös kirjoittaa vanhemmillesi kirjeen tai viestin somessa.
 • Kaikki mokaavat joskus. Uskalla kertoa vanhemmille mokistasi. Näin osoitat heille, että uskallat ottaa vastuuta omista tekemisistäsi. Myös vanhemmat mokaavat joskus. Opettele antamaan anteeksi.
 • Opettele pyytämään anteeksi, kun sitä tarvitaan.
 • Pidä kiinni sovituista asioista. Silloin vanhempasi huomaavat, että olet heidän luottamuksensa arvoinen.

Jokaisessa perheessä riidellään välillä

Vanhempien riitely ei ole koskaan lasten syy, eikä lasten tarvitse riidoissa valita, kumman vanhemman puolella ovat. Perheissä riidellään eri tavoilla: isoon ääneen puhumalla, olemalla hiljaa, kiukuttelemalla tai kiroilemalla. Riitelyssä ovien paiskominen ja kiroilu on tavallista, mutta ei hyväksyttävää.

Vinkkejä tilanteeseen:

 • Kerro vanhemmille, että riitely aiheuttaa sinulle pahaa mieltä ja riitaisassa kodissa on ahdistavaa viettää aikaa.
 • Jos vanhemmat eivät kuuntele tässä asiassa mielipiteitäsi, kerro tuntemuksistasi jollekin luotettavalle aikuiselle, kuten sukulaiselle tai koulukuraattorille.
 • Jos vanhempien riidat painavat mieltäsi usein tai koko ajan, älä jää asian kanssa yksin, vaan pyydä apua ja tukea luotettavalta aikuiselta.

Lapset voivat alkaa murehtimaan vanhempiensa asioita ja kantamaan huolta

Riitely vaikuttaa koko perheen kokemaan ilmapiiriin. Vanhempien riitely voi herättää häpeää, vihaa, surua, masennusta, ahdistusta, syyllisyyttä tai ihmetystä. Oma rooli perheessä voi muuttua puolustelevaksi tai riitaisia tilanteita peitteleväksi. Vanhempien riitely voi stressata ja tuoda turvattoman olon.

Vanhempien riitely voi pelottaa. Riidoissa käsitellään vaikeita, mieltä painavia asioita ja selvitetään erimielisyyksiä. Riitelyn ja kiukuttelun jälkeen on tärkeää, että asioista pystytään puhumaan rauhallisesti. Ilmapiiri voi puhdistua, kun mieltä painavista asioista saadaan sovittua.

Lue 100 asiaa vanhempien erosta (nuortennetti.fi)

Lue lisää vanhempien riitelystä (nuortennetti.fi)

Välillä siskon tai veljen naama voi ottaa päähän

Toisen jatkuva läsnäolo ja läheisyys voi ärsyttää. On tavallista, että asioiden, tavaroiden ja vaikka huoneen jakaminen sisaruksen kanssa ärsyttää välillä. Kuitenkin sisarussuhteet voivat olla pitkäkestoisimpia ja läheisimpiä ihmissuhteita elämässä. Sisarukset ymmärtävät perheen sisäisiä asioista paremmin kuin kaverit ja ystävät.

Kaikissa ihmissuhteissa on riitoja ja sisarusten kanssa otetaan joskus kovastikin yhteen. Sisarussuhteissa opetellaan ihmissuhdetaitoja, kuten riitelemistä, sopimista, neuvottelutaitoja, anteeksi antamista ja anteeksi saamista. Jos riitoja ja erimielisyyksiä ei ratkota ja puhuta läpi, kotona oleminen voi muuttua ahdistavaksi tai väsyttäväksi.

Sisarussuhteet voivat olla eri perheissä hyvin erilaisia. Joissakin perheissä sisarukset ovat parhaita ystäviä, toisessa perheessä välit ovat täysin erilaiset. Ikäero, sukupuoli, ikä ja syntymäjärjestys voivat vaikuttaa sisarusten välisiin suhteisiin. Vaikka sisarusten kanssa ei olisi ollut läheisiä lapsuudessa ja nuoruudessa, myöhemmin iän myötä välit voivat parantua.

avatar
Hmm
15.5.2020 22:00
Arrow
Äiti on mun mielestä vähän sekoamassa koska oon ollut äitinkaa huonoissa väleissä kauan varmaan 2vuotta. Tapellaan paljon koska mua ei kuunnella ikinä ja veljeni on tosi ärsyttävä ja aiheuttaa mulle ahdistuneisuutta ja sen takia äiti ehkä on ”väkivaltainen” meitä kohtaan tai tuntuu että se huutaa hirveesti yms. oon harkinnu jo laitoksia mutta en halua tekemisiin sossujen kanssa koska oon kuullu niistä vaan huonoa palautetta. Mutta olen yksin koulussa ja ei ole kuin yksi kaveri reilu 400km päässä eikä ole muita tukihenkilöitä suvussa. Äitini painostaa hirveästi minua ja ei anna pukeutua miten haluan tai ees anna vähän vapauksia niinkuin mun mielestä 7-luokkalaisella pitäisi olla. Mitä teen?
avatar
NettiNappi Anni
18.5.2020 13:58
Arrow
Hei Hmm. Kiitos viestistäsi, olit rohkea kun kerroit tilanteestasi. Kertomasi perhetilanne kuulostaa todella ikävältä. Kirjoitit viestissäsi, että äitisi on väkivaltainen teitä kohtaan. Olisitko halunnut avata tilannetta hiukan enemmän? "Sossu" ei ole sama asia kuin laitos. Se että olisi yhteydessä sosiaalihuoltoon, ei suoraan tarkoita sitä että joutuisit laitokseen vaan perheeseen tarjotaan tukitoimia. Jokainen kokee asiakkuuden eri tavalla, joten kuulopuheisiin ei kannata luottaa. Sosiaalipalveluiden tarkoitus on auttaa eikä erottaa perheitä. He ovat siis teidän apuna. Koulussa on myös mahdollista jutella asiasta terkkarille, koulukuraattorille ja -psykologille. Oulussa toimii myös Tyttöjen Talo, josta voi saada keskusteluapua. Olisi hyvä jutella sinun kanssa tilanteesta enemmän ja tilanteen selvittely on helpompaa jos saan lisätietoa. Voisitko laittaa suoraan sähköpostia minulle anni.kurttila@ouka.fi tai soita tai laita viestiä mun numeroon 044 703 8316. Jos avaisit minulle tilannettasi hiukan tarkemmin niin voisin auttaa. Toivottavasti olet yhteydessä ja asia selviää. Tsemppiä!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load