Kiusaaminen

AIHEALUEET

Kenelläkään ei ole oikeutta kiusata toista ihmistä

Kenenkään ei tarvitse sietää minkäänlaista henkistä tai fyysistä väkivaltaa tai kiusaamista. Kiusaamista voi olla fyysisen kiusaamisen lisäksi myös henkinen kiusaaminen, kuten porukasta ulosjättäminen tai selän takana pahan puhuminen.

Fyysisen kiusaamisen, eli lyömisen, tönimisen ja potkimisen lisäksi omaisuuden vahingoittaminen ja varastaminen on kiusaamista. Toista ihmistä ei saa millään tavalla koskea sopimattomasti, ei edes leikillään. Väkivaltainen kiusaaminen tai omaisuuden rikkominen on poliisiasia.

Myös perättömien huhujen levittely ja toista ihmistä häpäisevien asioiden kertominen netissä tai muuten julkisesti on laitonta. Toisesta ihmisestä ei saa ottaa tai levittää kuvia ilman lupaa.

Myös sanat satuttavat

Kiusaamista on kaikenlainen nimittely, ryhmän ulkopuolelle sulkeminen, kiristäminen, uhkailu ja ulkonäön tai muun ominaisuuden ilkeä arvosteleminen. Netissä, viesteillä tai sosiaalisessa mediassa pilkkaaminen, huhujen levittäminen tai haukkuminen on myös kiusaamista. Sellainen toiminta, joka voi tuntua vain leikiltä tai hauskalta vitsiltä, voi toiminnan kohteesta tuntua hyvin pahalta. Koskaan ei voi täysin varmasti tietää, miltä toisesta tuntuu.

Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syy

Kiusaamisen kohteeksi joutuminen tuntuu todella pahalta ja pelottavalta. Kiusaaminen saa myös usein pohtimaan, onko minussa jotain vikaa. Kiusatuksi joutumista ei tarvitse hävetä, sillä se ei ole kiusatun vika. Asiasta pitää kertoa heti vanhemmille, opettajille tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle, jotta kiusaaminen saadaan loppumaan.

Ulkopuoliset eivät aina huomaa kiusaamista ilman, että heille kerrotaan asiasta. Kiusatuksi joutumisesta pitää kertoa niin usein ja niin monelle henkilölle, että asia otetaan tosissaan. Esimerkiksi kouluilla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja muuhun häirintään. Jos joku lähettää törkeitä tekstiviestejä, kommentteja sosiaaliseen mediaan tai vaikka sähköposteja, säilytä ne todisteina.

Lue lisää kiusaamisesta (hyvakysymys.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load