Kaveripiiri

AIHEALUEET

Ystäviä ja ystävyyttä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa

Parhaassa tapauksessa luotettava ystävä on tukena ja turvana elämän iloissa ja suruissa. Ystäväpiirejä on erilaisia. Toiset hengailevat isolla porukalla, joillakin on yksi paras ystävä ja toiset viihtyvät pienessä tiiviissä porukassa. Yksi hyvä ystävä voi korvata monta kaveria.

Katso video ystävyydestä (youtube.com)

Erilaisissa tilanteissa voi olla eri ystävä- ja kaveripiirejä

Koulussa ollaan tiettyjen ystävien kanssa ja harrastuksissa toisten seurassa. Ystäviä voi olla useita. Se, että on jonkun hyvä ystävä koulussa ei tarkoita, ettei voisi olla toisen hyvä kaveri harrastusporukassa.

Ystävyyssuhteet syntyvät ja vahvistuvat ajan kanssa. Toimiva ja kestävä ystävyys vaatii molemmilta huomiota ja huolenpitoa. Ystävän kanssa on tärkeää jakaa asioitaan ja pitää yhteyttä itselleen sopivissa tuntuvin määrin. Läheinen ystävyys vaatii luottamusta. On tärkeää, että kun ystävälle kerrotaan salaisuuksia, voi luottaa siihen, että niitä ei kerrota eteenpäin. Hyvä ystävä on rehellinen, haluaa kannustaa ja olla tukena myös hankalina päivinä. Ystävän kanssa oleminen tuntuu hyvältä ja turvalliselta.

Mistä hyvän ystävän tunnistaa?

  • Voit olla oma itsesi.
  • Sinun ei tarvitse teeskennellä, miellyttää tai yrittää muuttaa itseäsi.
  • Uskallat olla myös eri mieltä.
  • Puhutte riidoista ja erimielisyyksistä suoraan ja rehellisesti kasvotusten, ilman että tarvitsee pelätä ystävyyden rikkoutumista.

Joskus voi käydä niin, että ystävyys loppuu

Toisinaan ystävyys saattaa hiipua vähitellen, toisinaan taas kova riita tai vastoinkäyminen rikkoo ystävyyden yhtäkkiä. Ystävyyden loppuminen voi tuntua todella surulliselta.

Uusi elämäntilanne, kuten uusi koulu tai paikkakunta, tuo elämään kuitenkin uusia tuttavuuksia ja ystäviä. Hiipunut ystävyys voi myös vahvistua uudelleen myöhemmin elämässä.

Elämänmuutokset ja tapahtumat voivat koetella ystävyyttä. Omista murheista tai muutoksista olisi hyvä kertoa ystävälle, jotta toinen osapuoli ei tunne itseään hylätyksi tai säikähdä vähentynyttä yhteydenpitoa.

Jos ystävyys on vain yksipuolista ja ystävältä saa osakseen vain epärehellisyyttä ja huonoa kohtelua, tulisi asiasta puhua yhdessä. Joskus puhuminen ei kuitenkaan paranna tilannetta.

Ikävästä kaveripiiristä kannattaa irtautua

Joskus saattaa huomata, ettei tuttu kaveripiiri tai ystävä olekaan samanlainen kuin ennen. Voi myös käydä niin, että huomaa itse päätyneensä sellaiseen seuraan, jonka toiminta ei tunnu itsestä hyvältä tai järkevältä. Tällaisesta ikävästä kaveripiiristä kannattaa irtautua heti, niin voi välttyä suuriltakin ongelmilta tai ikävältä maineelta.

Porukasta irtautuminen voi pelottaa. Silloin on tärkeää muistaa, että aidosta ystävyydestä tulee aina kaikille osapuolille hyvä ja turvallinen olo. Ystävyyteen kuuluu myös se, että toisen erilaisia mielipiteitä kunnioitetaan.

Lue lisää ystävyydestä (hyvakysymys.fi)

Kaveri tai ystävä rikastuttaa elämää (nyyti.fi)

Oletko yksinäinen?

Netissä voi myös olla ystäviä

Netissä tai somessa tutuksi tulleen kaverin voi myös tavata kasvokkain, jos molemmat niin haluavat.  Lähellä asuvan tuttavan kanssa tapaamisen järjestäminen on helpompaa kuin eri maassa asuvan kaverin kanssa. Nettitutun tapaaminen ei aina ole täysin mutkatonta.

Nettitutun tapaamiseen ei pidä suostua, ennen kuin on täysin varma toisen henkilöllisyydestä

Netissä on helpompi esittää jotain muuta kuin oikeasti on, muutella totuutta tai jopa valehdella itsestään. Saman ikäiseksi luulemasi mukava tyyppi voi esimerkiksi osoittautua paljon vanhemmaksi aikuiseksi.

Netissä ei pidä kertoa itsestään kaikkea, esimerkiksi kotiosoitettaan tai muita henkilötietoja. Monelta löytyy kuvallisia profiileita monista sosiaalisen median palveluista. Epäilyksesi pitäisi herätä, jos jo pitkän tuntemisen jälkeen nettikaveri ei halua kertoa itsestään mitään, eikä lähettää kuvaansa.

Luotettava ja hyvä nettikaveri ei pyydä sinua lähettämään arveluttavia tai paljastavia kuvia itsestäsi, eikä ehdota tapaamista suoraan kotiinsa. Kun tapaamisesta on sovittu yhdessä, ensimmäisen kerran nettituttu on hyvä tavata julkisella paikalla ja mielellään isommalla porukalla.

Netin ja sosiaalisen median käyttöön voi kulua ylättävän paljon aikaa

Netti on nykypäivänä mukana kaikkialla, ja älypuhelimesta on nopeaa ja helppoa nähdä uusimmat videot, kuvat ja päivitykset. Kivojen keskustelujen ja sovellusten parissa aika kuluu huomaamatta.

Netin ja somen käyttö kannattaa sovittaa omaan arkeen siten, että aikaa jää riittävästi myös unelle, harrastuksille, koululle ja kavereille. Hyvän kaverin kanssa viihtyy yhdessä sekä netissä että sen ulkopuolella.

Netari on oma nuorisotalosi netissä (netari.fi)

Lue lisää netistä ja mediasta

avatar
B e r u n a
28.3.2020 14:28
Arrow
Moi. Haluaisin 11-14v nettikaverin! Oon itse 12 (pian 13) tyttö.
avatar
NettiNappi Karoliina
30.3.2020 13:35
Arrow
Hei, B e r u n a Olen siirtänyt viestisi Pulmakulman ibf -ketjuun, jossa muut nuoret etsivät myös kavereita. Suora linkki ibf -ketjuun. (Huomaathan, että linkki aukeaa uuteen ikkunaan.)
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load