Ihmissuhteet ja seurustelu

AIHEALUEET

Ihmissuhteet ovat elämän kantava voima

Jokaisella on hyvä olla ainakin yksi luotettava ihminen, jolle voi puhua. Paras kaveri, sisko tai vaikka isoäiti on tärkeä voimavara. Läheinen ihminen on tärkeä tuki, kun ongelmat painavat mieltä ja masentaa.

Jos kavereita ei ole eikä kenellekään voi puhua, on yksinäisyyteen löydettävä apua. Uusi harrastus, lemmikkieläin tai esimerkiksi vapaaehtoistyö voivat olla keinoja lievittää yksinäisyyttä ja löytää kavereita.

Lue lisää vapaaehtoistyöstä

Kaveri- ja seurustelusuhteiden luominen onnistuu paremmin, kun oma itsetunto on hyvä. Hyvä itsetunto auttaa myös silloin, kun ihmissuhteissa on ongelmia tai ne päättyvät.

Kartiomaiset pelinappulat esittävät ihmisiä ja heidän erilaisia yhteyksiään ihmissuhteissa

Kuvitus: Jenni Alasimi 

Sosiaaliset taidot

Erimielisyyksiä ja ristiriitoja tulee eteen aina, kun ihmiset ovat keskenään tekemisissä. Vaikeista asioista ja tunteista on tärkeää puhua, jotta ihmissuhteet ovat tasapainoisia.

Miten erimielisyyksiä ja ristiriitoja kannattaa käsitellä?

Kaveripiiri

Ystävyys ja ystävät ovat monelle tärkeimpiä asioita elämässä, ja niitä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa. Luotettava ystävä on tukena elämän iloissa ja suruissa.

Mistä tunnistat hyvän ystävän tai kaverin?

Yksinäisyys

Jokainen tuntee itsensä joskus yksinäiseksi. Pitkään jatkunut yksinäisyys voi johtaa huonoon mielialaan ja itsetunnon laskuun.

Mitä yksinäisyys on ja mitä sille voi tehdä?

Kenenkään ei tarvitse sietää väkivaltaa tai kiusaamista

Kenelläkään ei ole oikeutta kiusata toista ihmistä missään tai millään tavalla. Kiusaamista voi olla fyysisen kiusaamisen lisäksi myös henkinen kiusaaminen, kuten porukasta ulosjättäminen tai selän takana pahan puhuminen.

Väkivaltainen kiusaaminen tai omaisuuden rikkominen on poliisiasia

Perhe

Perhe on muutakin kuin muutama ihminen yhdessä saman katon alla. Perheen väliset suhteet ovat usein niitä, jotka kestävät koko elämän ja ovat suuri apu ja tuki eri elämänvaiheissa.

Lue lisää perheestä

Ihastuminen voi olla upea tunne

Ihastuneena maailma voi näyttää vaaleanpunaiselta, sydän hakkaa, mihinkään ei voi keskittyä. Tykkäykset toisen kuviin lentelevät somessa puolin ja toisin, ja sydän hypähtää kännykän piipatessa. Ihastuneena voi tuntea olonsa onnelliseksi, mutta samalla epävarmaksi. Toisaalta ihastuminen voi olla myös hyvin epämukava tunne.

Lue lisää ihastumisesta

Sinkkuna olemisessa ja seurustelussa on hyviä ja huonoja puolia

Sinkkuna voi päättää itse omista menoistaan ja aikatauluistaan ilman, että tarvitsee huomioida toisen tarpeita tai ajatuksia. Silloin on paremmin aikaa tutustua itseensä, omiin tunteisiin ja tavoitteisiin elämässä.

Toisista sinkkuna oleminen ei tunnu hyvältä ja vierelleen voi kaivata toista ihmistä. Olo voi tuntua silloin tällöin yksinäiseltä tai riittämättömältä. Läheisyyden kaipuu ja toiveet omasta kullasta saattavat vaivata mieltä usein. Silloin on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja tehdä hyvää oloa tuovia asioita. Seurustelusuhdetta ei voi pakottaa. Usein seurustelukumppani tulee eteen silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Katso video sinkkuudesta (youtube.com)

Seurustelu

Molemminpuolinen ihastuminen voi johtaa seurusteluun, jos molemmat niin haluavat. Seurustelusta sovitaan yhdessä. Seurustelu on erilaista eri ikävaiheissa. Nuorena seurustelu voi olla kädestä pitämistä välitunneilla, tykkäyksiä ja viestien laittelua somessa. Kun seurustelu muuttuu vakavaksi, toiseen ihmiseen on kiintynyt vahvasti ja on valmis kantamaan toisesta ihmisestä myös vastuuta.

Millainen on hyvä seurustelusuhde?
Katso video seurustelusta (youtube.com)

Seurustelun portaat

Seurustelu ja tunteet kehittyvät ja vahvistuvat ajan kanssa. Haluun sitoutua tai edetä suhteessa vaikuttavat myös edelliset kokemukset ihmissuhteissa. Vaikeat tai raskaat kokemukset edellisissä ihmissuhteissa saattavat vaikuttaa hyvinkin pitkään.  Asioista, peloista ja omista tunteista on hyvä puhua yhdessä toisen kanssa ennen seurustelusuhteessa etenemistä.

Kuinka seurustelu etenee?

Seurustelun päättyminen

Jokainen joutuu joskus elämässään kohtaamaan pettymyksiä ja sydänsuruja. Jos seurustelu päättyy eroon, tuntee varmasti tuskaa, pettymystä, kaipuuta ja muita ikäviä tunteita. Sydänsurut ovat tunteista ikävimmästä päästä ja voivat saada mielialan pohjamutiin.

Mitä sitten, kun seurustelu päättyy?

Ongelmia perheessä tai ihmissuhteissa?

Byströmin Ohjaamossa saat henkilökohtaista ohjausta, tukea ja neuvontaa elämän eri osa-alueisiin. Alle 30-vuotias oululainen nuori voi ottaa yhteyttä Byströmin chatin tai somen kautta, soittamalla tai käymällä paikan päällä. Chatissa voit jutella maanantai-iltaisin klo 20–22 ja keskiviikkoisin klo 13–15 mieltä askarruttavista asioista kahden kesken ja nimettömänä eri asiantuntijoiden kanssa.

Byströmin nuorten palveluiden aukioloajat ovat ma–pe klo 9–16.

Käyntiosoite: Hallituskatu 5A, 90100 Oulu

Puh. 050 599 2293

Byströmin Ohjaamo (Ouka.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load