Ulkonäkö

AIHEALUEET

Jokainen ihminen pohtii ajoittain omaa ulkonäköään

Erityisesti murrosiässä keho ja ulkonäkö saattavat vaivata mieltä hyvinkin usein. Näyttääkö tämä paita hyvältä? Pitäisikö laittaa lisää meikkiä, ja mikä ihmeen näppy on tullut naamaan? Kehtaanko hymyillä, kun minulla on tällaiset hampaat? Oman ulkonäön pohtiminen ja siitä huolehtiminen ovat normaali osa jokaisen arkea.

Katso video aiheesta mikä on normaalia? (youtube.com)

Lue lisää murrosiästä

Eri näköisiä ja eri tyyliin pukeutuvia naisia

Kuvitus: Jenni Alasimi

Jokaisella on oma tyylinsä

Omaa persoonaa ja ajatusmaailmaa halutaan usein viestiä ulospäin ulkonäöllä, kuten pukeutumisella ja hiustyyleillä. Nuoruudessa omaa tyyliä usein vasta etsitään. Erilaiset tyylikokeilut ovat osa nuoruutta.

Muotivirtaukset ja median esimerkit muokkaavat usein tyyliä. Muotivillitykset tulevat ja menevät hyvinkin nopeasti. Kaikkien ei tarvitse kuitenkaan näyttää samalta, vaan jokainen voi pukeutua itselleen sopivalla tavalla.

Eri näköisiä ja eri tyyliin pukeutuneista nuoria miehiä

Kuvitus: Jenni Alasimi

Ihmissuhteet, kaveripiiri, netti ja sosiaalinen media voivat luoda ulkonäköpaineita

Mainokset, tv-ohjelmat ja sosiaalisen median kuvat ovat pullollaan kauneusihanteita ja malleja siitä, millaiselta miehen tai naisen kuuluisi näyttää. Nämä mallit eivät vastaa todellisuutta. Täydellistä tai yhtä oikeanlaista miehen tai naisen mallia ei ole olemassakaan. Jokainen saa näyttää sellaiselta kuin itse haluaa ja tuoda omaa persoonallisuuttaan esille itselle hyvältä tuntuvalla tavalla.

Oikea ja todellinen ystävyys ei muodostu ulkonäön varaan

Todelliset ja aidot kaverit eivät välitä ulkonäöstäsi. Toisen ulkonäön tai vaatetuksen pilkkaaminen tai arvostelu ei ole koskaan järkevää käytöstä.

Pakonomainen, jatkuva murehtiminen ulkonäöstä ja esimerkiksi omasta painosta voi kertoa vakavammista ongelmista. Jos oma ulkonäkö mietityttää ja ahdistaa koko ajan, olisi tärkeä kääntää ajatukset omiin hyviin puoliin.

Mikä minussa on parasta? Mistä pidän, mitä harrastan, mikä tekee elämästäni mielekästä? Omien hyvien puolien löytäminen ja vahvistaminen luovat elämään sellaista hyvinvointia ja tasapainoa, jota ei pelkällä ulkonäöllä voi saavuttaa. Sisäinen hyvinvointi ja onnellisuus näkyy myös ulospäin.

Ihmisessä on paljon muutakin kuin pelkkä ulkonäkö

Ihmisen tärkein osa muodostuu omista kokemuksista, arvoista, ajatuksista, haaveista, harrastuksista, ihmissuhteista ja tunteista. Ulkonäkö ei näytä kaikkea ihmisestä. Vaikka ulkonäöllä ja vaatteilla voi viestittää asioita, ne eivät saisi olla ainoa kriteeri, jolla toista ihmistä tai itseään arvioi.

avatar
Photoshop
16.12.2020 12:05
Arrow
Minä en lähtökohtaisesti ymmärrä tätä, miksi toitotetaan vain, että ulkonäkö paineet ovat epärealisten ja photoshopattujen some otosten tuotetta. Itse en juuri edes käytä somea (facea tai instaa) ja tunnen silti ahdistusta ulkonäöstäni, koska näen valtavasti erittäin hyvännäköisiä naisia ihan livenä ympärilläni. Lähestulkoon jokainen nainen joka vastaan kävelee on viehättävämpi kuin minä. Ovatko he photoshopattuja? En ihmettele, etteivät miehet kiinnostu minusta, kun ympärillä on valinnanvaraa paljon parempiinkin vaikka kuinka. Ja ei, en ole lihava vaan urheilullinen, normaalipainoinen nainen joka tekee paljon töitä, jotta saisi muokattua kehoaan. Minulla on rintojen kehityshäiriö joka on vaikuttanut minäkuvaani teinistä saakka. Mutta ne eivät pilaa koko ulkonäköäni. Ongelmaksi omassa ulkonäössäni koen maskuliinisuuden ja rotevan ruumiin rakenteen. Minulla on leveät hartiat, jykevä leuka ja paksu vyötärö, rotevat kädet ja kapea lantio. Tämän kun yhdistää rumiin ja olemattomiin rintoihin niin en oikeastaan edes koe itseäni ulkoisesti naiseksi. Eikä luustoa ole saanut salilla muokattua vaikka kaikkeni olen tehnyt saadakseni sen näyttämään naisellisemmalta..
avatar
NettiNappi Tuula
17.12.2020 09:43
Arrow
Hei Photoshop! Kiitos kommentistasi. Kerrot, että et ymmärrä sitä, miksi sosiaalista mediaa ja epärealistisia, photoshopattuja kauneusihanteita syytetään ulkonäköpaineista. Ihmisillä on varmasti ollut ja tulee olemaan ulkonäköpaineita ilman sosiaalista mediaakin. Sosiaalinen media on kuitenkin tuonut valtavan määrän photoshopattuja tai muuten vääristeltyjä kuvia ja videoita kaikkien nähtäville. Ennen kuvilta saattoi välttyä satunnaisia bussipysäkkimainoksia lukuun ottamatta, mutta nykyään tällainen kuvasto näkyy kaikkialla ja erityisesti siellä missä jo hyvin nuoret viettävät aikaa. Tällainen kuvasto on omiaan lisäämään ulkonäköpaineita entisestään. Ulkonäköpaineet eivät siis johdu yksin sosiaalisesta mediasta, mutta sosiaalinen media on eittämättä lisännyt niitä. Kerrot, että rintojen kehityshäiriö on vaikuttanut minäkuvaasi teinistä saakka. Minäkuva on käsitys omasta itsestä ja suhteesta ympäröivään maailmaan. Kannattaa muistaa, että minäkuva on nimensä mukaisesti sinun oma näkemyksesi itsestäsi. Minäkuva tai oma kehonkuva eivät välttämättä ole se, miten muut näkevät sinut. Kerrot, että koet ongelmaksesi maskuliinisuuden ja rotevan ruumiinrakenteen. Oivallat varmaan, että se mitä sinä näet peilistä, ei välttämättä ole se, mitä muut näkevät. Ja vaikka olisikin, sinun käsityksesi hyvästä ulkonäöstä ja viehättävyydestä ei ole kaikkien muiden käsitys. Itsensä vertaileminen toisiin on myös turhaa, sillä jokaisella, myös niillä, joiden ajattelee olevan paremman näköinen kuin itse, on omat epävarmuutensa. Minäkuva ja kehonkuva kehittyvät ja muuttuvat koko elämän ajan elämäntilanteiden mukaan. Omaan kuvaan itsestä ja omasta kehosta voi myös pyrkiä vaikuttamaan tietoisesti. Kirjastosta löytyy erilaisia oppaita itsetunnon kehittämiseen ja omista asioistaan voi käydä myös juttelemassa jonkun ulkopuolisen kanssa. Jollakin vaikka joogan tai muun mielen ja kehon hyvinvointiin keskittyvän lajin harrastamisesta voi auttaa pääsemään tasapainoon. Suhde omaan itseen on se pisin suhde elämässä ja siitä kannattaa pitää huolta. Lempeä hyväksyntä, arvostus ja huolenpito ovat parempia tapoja kohdata itsensä, kuin moittiminen, vaatiminen tai arvostelu. En tiedä, onko sinulla lapsia, mutta jos on tai olisi, ja hän olisi perinyt sinun ruumiinrakenteesi, miten puhuisit hänelle? Varmaankin ihailisit häntä, kertoisit hänen olevan täydellinen ja juuri hyvä sellaisena, kuin on. Miksi et siis puhuisi samalla tavalla itsellesi? Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Ulkonäkö ei ole kaikki kaikessa. Paljon merkityksellisempää on se, millainen ole sisältä ja miten kohtelet muita ihmisiä. Toivon sinulle mukavaa ja lämpöistä joulun aikaa ja onnea uudelle vuodelle!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load