Syömishäiriöt

AIHEALUEET

Syömishäiriöt

Jokaisen on tärkeä huolehtia riittävästä ravinnosta ja syömisestä. Jos koko elämä ja ajatukset pyörivät vain syömisen tai syömättömyyden ympärillä, on kyse sairaudesta. Syömishäiriöt ovat psyykkisiä sairauksia, jotka vääristävät ihmisen minäkuvan: syömishäiriöön sairastunut ei näe itseään samalla tavalla kuin muut. Syömishäiriöisen minäkuva on usein vääristynyt. Hän saattaa pitää itseään hyvin lihavana, vaikka todellisuus olisi ihan toinen. Usein syömishäiriön puhkeamiseen liittyy tarve hallita elämää kehon kautta. Painon ja syömisen kontrolloiminen antaa elämään hallinnan tunteen.

Syömishäiriöt ovat melko yleisiä. Noin 90 prosenttia sairastuneista on naisia ja tyttöjä, mutta miesten ja poikien osuus on kasvussa. Yleinen harhaluulo on, että syömishäiriöinen on aina selvästi alipainoinen. Valtaosa sairastuneista on kuitenkin joko normaali- tai ylipainoisia. Yleisimmät syömishäiriön muodot ovat anoreksia ja bulimia. Anoreksiasta kärsivä välttelee syömistä ja säännöstelee sitä sekä on lisännyt urheilua merkittävästi. Bulimiaa sairastava saa ahmimiskohtauksia, joita usein seuraa valtava syyllisyys, ruuan oksentaminen, paastoaminen tai ulostuslääkkeiden käyttö. Myös muunlaisia syömishäiriöitä on olemassa. Syömishäiriötä sairastava osaa usein piilotella tekemisiään hyvin, eikä lähipiiri välttämättä aavista mitään.

Syömishäiriö ei synny hetkessä. Aluksi saattaa jopa vaikuttaa, että syömishäiriöinen on entistä terveempi, reippaampi ja urheilullisempi. Hän on ihailtavasti lisännyt liikuntaa ja valitsee mieluummin salaatin kuin hampurilaisaterian. Syömishäiriö kuitenkin tiukentaa otettaan ihmisestä pikkuhiljaa, ja muiden ihailu vain ruokkii sitä. Oireet pahenevat hiljalleen: aterioita jätetään yhä useammin väliin ja liikuntamäärät lisääntyvät päivä kerrallaan.

Mainokset ja viihdemaailman kauneusihanteet vääristävät käsityksiämme siitä, miltä terve ihminen näyttää, ja voivat saada normaalipainoisenkin ihmisen laihduttamaan turhaan. Oman ulkonäön hyväksyminen voi olla haastava prosessi, sillä vertaamme herkästi itseämme toisiin. Jokaisen vartalo on kuitenkin yksilöllinen, sillä perintötekijät määräävät suurilta osin ulkonäkömme.

Syömishäiriö on pitkäkestoinen sairaus. Vaikka ulospäin näkyvät oireet poistuisivatkin, vie mielen korjaaminen vielä paljon kauemmin. Sairastuneelle on annettava aikaa parantua rauhassa, jotta hän ei myöhemmin sairastuisi uudelleen. Vaikka paranemisennuste on hyvä, kyseessä on silti hengenvaarallinen sairaus. Viisi prosenttia pitkäkestoista anoreksiaa sairastaneista menehtyy sairauden aiheuttamiin seurauksiin. Syömishäiriöt voivat aiheuttaa kehossa peruuttamattomia muutoksia esimerkiksi hampaille, luustolle ja ruokatorvelle. Koko keho kärsii hivenaineiden ja vitamiinien puutteesta, joiden seurauksena myös iho, hiukset ja kynnet haurastuvat ja voivat huonosti. Pituuskasvu ja muu kehitys saattavat pysähtyä, ja tytöillä jäädä kuukautiset pois.

Jos epäilet läheiselläsi syömishäiriötä, lähesty asiaa mahdollisimman hienovaraisesti. Sairastunutta ei voi käskeä lopettamaan oireilua, vaan hän tarvitsee lähes aina ammattiapua. Syömishäiriöstä toipuminen vaatii yleensä aina ulkopuolisen tukea, sillä syömishäiriöinen näkee itsensä terveenä ja hyvinvoivana, vaikka olisi kuihduttamassa itsensä hengiltä. Tilanteen kanssa ei pidä jäädä yksin.
Lue lisää syömishäiriöistä ja niiden hoidosta:

 

Syömishäiriöliitto
Vastaamo
Nuorten mielenterveystalo

 

Päivitetty 18.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load