Syömishäiriöt

AIHEALUEET

Syömishäiriö vääristää ihmisen minäkuvaa

Jos koko elämä ja ajatukset pyörivät vain syömisen tai syömättömyyden ympärillä, on kyse sairaudesta. Syömishäiriöön sairastunut ei näe itseään samalla tavalla kuin muut.

Syömishäiriöisen minäkuva on usein vääristynyt. Hän saattaa pitää itseään hyvin lihavana, vaikka se ei olisi totta. Usein syömishäiriöön liittyy tarve hallita elämää kehon kautta. Painon ja syömisen kontrolloiminen antaa elämään hallinnan tunteen.

Lue lisää ravinnosta

Syömishäiriö on pitkäkestoinen ja hengenvaarallinen sairaus

Vaikka ulospäin näkyvät oireet loppuisivat, mielen korjaaminen kestää kauan. Sairastuneelle on annettava aikaa parantua rauhassa, jotta hän ei myöhemmin sairastuisi uudelleen. Vaikka paranemisennuste on hyvä, kyseessä on silti hengenvaarallinen sairaus. Viisi prosenttia pitkäkestoista anoreksiaa sairastaneista menehtyy sairauden aiheuttamiin seurauksiin.

Syömishäiriöt voivat aiheuttaa kehossa peruuttamattomia muutoksia esimerkiksi hampaille, luustolle ja ruokatorvelle. Koko keho kärsii hivenaineiden ja vitamiinien puutteesta, joiden seurauksena myös iho, hiukset ja kynnet haurastuvat ja voivat huonosti. Pituuskasvu ja muu kehitys saattavat pysähtyä, ja tytöillä jäädä kuukautiset pois.

Lue lisää tytön kehosta ja murrosiästä

Valtaosa sairastuneista on kuitenkin joko normaali- tai ylipainoisia

Syömishäiriöt ovat melko yleisiä. Noin 90 prosenttia sairastuneista on naisia ja tyttöjä, mutta miesten ja poikien osuus on kasvussa. Yleinen harhaluulo on, että syömishäiriöinen on aina selvästi alipainoinen.

Yleisimmät syömishäiriön muodot ovat anoreksia ja bulimia. Anoreksiasta kärsivä välttelee syömistä ja säännöstelee sitä sekä on lisännyt urheilua merkittävästi. Bulimiaa sairastava saa ahmimiskohtauksia, joita usein seuraa valtava syyllisyys, ruuan oksentaminen, paastoaminen tai ulostuslääkkeiden käyttö.

Myös muunlaisia syömishäiriöitä on olemassa. Syömishäiriötä sairastava osaa usein piilotella tekemisiään hyvin, eikä lähipiiri välttämättä aavista mitään.

Syömishäiriö ei synny hetkessä

Aluksi saattaa jopa vaikuttaa, että syömishäiriöinen on entistä terveempi, reippaampi ja urheilullisempi. Hän on ihailtavasti lisännyt liikuntaa ja valitsee mieluummin salaatin kuin hampurilaisaterian.

Syömishäiriö tiukentaa otettaan ihmisestä pikkuhiljaa, ja muiden ihailu vain ruokkii sitä. Oireet pahenevat hiljalleen. Pian aterioita jätetään yhä useammin väliin ja liikuntamäärät lisääntyvät päivä kerrallaan.

Lue lisää liikunnasta

Mainokset ja viihdemaailman kauneusihanteet vääristävät käsityksiä terveestä ihmisestä

Oman ulkonäön hyväksyminen voi olla haastava prosessi, sillä vertaamme herkästi itseämme toisiin. Jokaisen vartalo on kuitenkin yksilöllinen, sillä perintötekijät määräävät suurilta osin ulkonäkömme.

Jos epäilet läheiselläsi syömishäiriötä, lähesty asiaa mahdollisimman hienovaraisesti

Sairastunutta ei voi käskeä lopettamaan oireilua, vaan hän tarvitsee lähes aina ammattiapua. Syömishäiriöstä toipuminen vaatii yleensä aina ulkopuolisen tukea, sillä syömishäiriöinen näkee itsensä terveenä ja hyvinvoivana, vaikka olisi kuihduttamassa itsensä hengiltä. Tilanteen kanssa ei pidä jäädä yksin.

Syömishäiriöliitto – SYLI ry tekee työtä sen puolesta, että syömishäiriöön sairastuneet ja heidän läheisensä saavat äänensä kuuluviin. (syomishairioliitto.fi)

Psykoterapiakeskus Vastaamon sivuilta löydät lisää tietoa syömishäiriöistä (vastaamo.fi)

Nuorten mielenterveystalosta löydät myös lisää tietoa syömishäiriöistä (mielenterveystalo.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load