Tytön keho

AIHEALUEET

Tytön keho

Murrosikä alkaa suomalaisilla tytöillä yleensä noin 8–13-vuotiaana. Hormonituotannon käynnistyminen saa aikaan murrosiän muutokset. Alkavan murrosiän merkkejä tytöillä ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen.

Yksi murrosiän ensimmäisistä merkeistä tytöillä on rintojen kasvu. Kuten murrosikä ylipäätään, myös rintojen kehitys tapahtuu jokaisella tytöllä eri vauhtia. Ensimmäisiä rintojen kasvun merkkejä ovat kovat patit nännien alla. Rintojen kasvaessa ne saattavat tuntua kireiltä ja aristavilta, ihon alla voi jopa tuntua outoja patteja, jotka muodostuvat eri tahtiin kasvavasta rasva- ja sidekudoksesta. Rintojen kehityksen aikana on varsin tavallista, että rinnat ovat ensin muodoltaan hivenen suipot tai nännit ovat kääntyneet sisäänpäin. Oikestaan ei olekaan olemassa kahta täysin samanlaista rintaa, vaan jokainen on ainutlaatuinen ja yksilöllinen. Kaikki rinnat ovat normaaleja ja sallittuja!

 

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Kuukautisten alkamisajankohta ja rintojen kasvuvauhti vaihtelevat yksilöllisesti. Usein tytön ensimmäiset kuukautiset tulevat melko samanikäisenä kuin äidillä tai isosiskoilla aikoinaan. Kuukautiset saattavat tuntua kiusallisilta, mutta ne ovat osa naiseutta ja luonnollinen osa naisen kehon toimintaa. Kuukautisten alettua omaa kuukautiskiertoa kannattaa seurata säännöllisesti, esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin ylös kuukautisten alkamis- ja päättymispäivämäärä. Näin omaa kuukautiskiertoa ja mahdollisia poikkeuksia kierrossa on helpompi havaita. Kuukautiskierto voi olla kuukautisten alettua epäsäännöllinen. Parin kolmen vuoden ajan vuodot voivat tulla jopa muutaman kuukauden välein. Kaikilla kierto ei välttämättä koskaan tulekaan täysin säännölliseksi.

Sopivan kuukautissuojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Sopivia vaihtoehtoja suojista voi kysyä äidiltä, siskoilta, kavereilta tai kouluterveydenhoitajalta. Kaupan terveyssideosastolle voi mennä rohkeasti tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Kuukautissuojaa kannattaa pitää aina mukana laukussa, sillä aluksi kuukautiset saattavat olla epäsäännölliset ja alkaa yllättäen.

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla. Tyttö voi tulla raskaaksi jo ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ovat alkaneet. Raskaaksi tuleminen perustuu ovulaatioon, eli munasolun irtoamiseen, ja se voi tapahtua jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkamista. Tämän vuoksi ehkäisystä on syytä pitää hyvää huolta aina, kun on yhdynnässä.

Ennemmin tai myöhemmin gynekologiset tarkastukset tulevat osaksi naisen elämää. Ensimmäisen kerran tarkastukseen meneminen voi jännittää tai pelottaa. Tuntuuhan se jopa hivenen nololtakin levittää jalat vieraan ihmisen edessä. Tutkimus tehdään kuitenkin sinun hyvinvointisi ja terveytesi vuoksi ja se on todella tarpeen. Ensimmäisen kerran tarkastuksessa kannattaa käydä, kun aloittaa seksin harrastamisen tai viimeistään 25-vuotiaana. Ehkäisypillerit tai muun hormonaalisen ehkäisyvälineen saadakseen täytyy käydä lääkärissä tai vähintään terveydenhoitajalla.

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Voit lukea lisää lääkärin vastaanotolle hakeutumisesta ja gynekologisesta tutkimuksesta Väestöliiton nuorten sivuilta.

Hormonivaihtelut ja murrosikä saattavat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten finnejä ja mustapäitä. Hygieniasta ja kasvojen huolellisesta puhdistamisesta kannattaa huolehtia aamuin illoin. Apua iho-ongelmien hoitoon voit kysyä esimerkiksi apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Tyttöjen ja nuorten naisten on mahdollista käydä juttelemassa naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Tyttöjen talolla.

Lue lisää murrosiän kehitykseen ja tytön kehoon liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta.

 

Päivitetty 24.1.2019

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load