Tytön keho

AIHEALUEET

Murrosikä alkaa tytöillä yleensä noin 8–13-vuotiaana

Alkavan murrosiän merkkejä tytöillä ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen.

Katso video tyttöjen murrosiästä (youtube.com)

Yksi murrosiän ensimmäisistä merkeistä tytöillä on rintojen kasvu

Rintojen kehitys tapahtuu jokaisella tytöllä eri vauhtia. Ensimmäisiä rintojen kasvun merkkejä ovat kovat patit nännien alla. Rintojen kasvaessa ne saattavat tuntua kireiltä ja aristavilta. Ihon alla voi tuntua outoja patteja, jotka muodostuvat eri tahtiin kasvavasta rasva- ja sidekudoksesta.

Eri näköisiä, kokoisia ja muotoisia rintoja

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Rintojen kehityksen aikana on tavallista, että rinnat ovat ensin muodoltaan hivenen suipot tai nännit ovat kääntyneet sisäänpäin. Ei ole olemassa kahta täysin samanlaista rintaa, vaan jokainen on ainutlaatuinen ja yksilöllinen.

Kuukautisten alkamisajankohta ja rintojen kasvuvauhti vaihtelevat yksilöllisesti

Usein tytön ensimmäiset kuukautiset tulevat melko samanikäisenä kuin äidillä tai isosiskoilla. Kuukautiset saattavat tuntua kiusallisilta, mutta ne ovat osa naiseutta ja luonnollinen osa naisen kehon toimintaa.

Kuukautisten alettua kuukautiskiertoa kannattaa seurata säännöllisesti

Kuukautiskiertoa voi seurata esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin ylös kuukautisten alkamis- ja päättymispäivämäärät. Kuukautiskierto voi olla kuukautisten alettua epäsäännöllinen. Parin kolmen vuoden ajan vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Kaikilla kierto ei välttämättä koskaan tule täysin säännölliseksi.

Lue lisää kuukautiskierrosta (hyväkysymys.fi)

Sopivan kuukautissuojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja

Sopivia vaihtoehtoja suojista voi kysyä äidiltä, siskoilta, kavereilta tai kouluterveydenhoitajalta. Kaupan terveyssideosastolle voi mennä rohkeasti tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Kuukautissuojaa kannattaa pitää aina mukana laukussa, sillä aluksi kuukautiset saattavat olla epäsäännölliset ja alkaa yllättäen.

Lue lisää terveyssiteistä, tamponeista ja muista kuukautissuojista (hyväkysymys.fi)

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla

Tyttö voi tulla raskaaksi jo ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ovat alkaneet. Raskaaksi tuleminen perustuu ovulaatioon, eli munasolun irtoamiseen, ja se voi tapahtua jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkamista. Tämän vuoksi ehkäisystä on syytä pitää hyvää huolta aina, kun on yhdynnässä.

Gynekologiset tarkastukset ovat osa naisen elämää

Ensimmäisen kerran tarkastukseen meneminen voi jännittää tai pelottaa. Tutkimus tehdään kuitenkin hyvinvoinnin ja terveyteden takia ja se on todella tarpeen.

Ensimmäisen kerran tarkastuksessa kannattaa käydä, kun aloittaa seksin harrastamisen tai viimeistään 25-vuotiaana. Ehkäisypillerit tai muun hormonaalisen ehkäisyn saa lääkäristä tai terveydenhoitajalta.

Katso Tubeäidin ja Väestöliiton video siitä, mitä gynekologilla tapahtuu (youtube.com)

 

Erinäköisiä piirrettyjä vaginoita

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Hormonivaihtelut ja murrosikä saattavat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten finnejä ja mustapäitä

Hygieniasta ja kasvojen huolellisesta puhdistamisesta kannattaa huolehtia aamuin illoin. Apua iho-ongelmien hoitoon voit kysyä esimerkiksi apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Tyttöjen ja nuorten naisten on mahdollista käydä juttelemassa naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Tyttöjen talolla (likka.fi)

Lue lisää murrosiän kehitykseen ja tytön kehoon liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta (vaestoliitto.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load