Tytön keho

AIHEALUEET

Murrosikä alkaa tytöillä yleensä noin 8–13-vuotiaana

Alkavan murrosiän merkkejä tytöillä ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen.

Katso video tyttöjen murrosiästä (youtube.com)

Yksi murrosiän ensimmäisistä merkeistä tytöillä on rintojen kasvu

Rintojen kehitys tapahtuu jokaisella tytöllä eri vauhtia. Ensimmäisiä rintojen kasvun merkkejä ovat kovat patit nännien alla. Rintojen kasvaessa ne saattavat tuntua kireiltä ja aristavilta. Ihon alla voi tuntua outoja patteja, jotka muodostuvat eri tahtiin kasvavasta rasva- ja sidekudoksesta.

Eri näköisiä, kokoisia ja muotoisia rintoja

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Rintojen kehityksen aikana on tavallista, että rinnat ovat ensin muodoltaan hivenen suipot tai nännit ovat kääntyneet sisäänpäin. Ei ole olemassa kahta täysin samanlaista rintaa, vaan jokainen on ainutlaatuinen ja yksilöllinen.

Millaiset ovat hyvät rintaliivit? (hyväkysymys.fi)

Kuukautisten alkamisajankohta ja rintojen kasvuvauhti vaihtelevat yksilöllisesti

Usein tytön ensimmäiset kuukautiset tulevat melko samanikäisenä kuin äidillä tai isosiskoilla. Kuukautiset saattavat tuntua kiusallisilta, mutta ne ovat osa naiseutta ja luonnollinen osa naisen kehon toimintaa.

Kuukautisten alettua kuukautiskiertoa kannattaa seurata säännöllisesti

Kuukautiskiertoa voi seurata esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin ylös kuukautisten alkamis- ja päättymispäivämäärät. Kuukautiskierto voi olla kuukautisten alettua epäsäännöllinen. Parin kolmen vuoden ajan vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Kaikilla kierto ei välttämättä koskaan tule täysin säännölliseksi.

Lue lisää kuukautiskierrosta (hyväkysymys.fi)

Sopivan kuukautissuojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja

Sopivia vaihtoehtoja suojista voi kysyä äidiltä, siskoilta, kavereilta tai kouluterveydenhoitajalta. Kaupan terveyssideosastolle voi mennä rohkeasti tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Kuukautissuojaa kannattaa pitää aina mukana laukussa, sillä aluksi kuukautiset saattavat olla epäsäännölliset ja alkaa yllättäen.

Lue lisää terveyssiteistä, tamponeista ja muista kuukautissuojista (hyväkysymys.fi)

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla

Tyttö voi tulla raskaaksi jo ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ovat alkaneet. Raskaaksi tuleminen perustuu ovulaatioon, eli munasolun irtoamiseen, ja se voi tapahtua jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkamista. Tämän vuoksi ehkäisystä on syytä pitää hyvää huolta aina, kun on yhdynnässä.

Gynekologiset tarkastukset ovat osa naisen elämää

Ensimmäisen kerran tarkastukseen meneminen voi jännittää tai pelottaa. Tutkimus tehdään kuitenkin hyvinvoinnin ja terveyteden takia ja se on todella tarpeen.

Ensimmäisen kerran tarkastuksessa kannattaa käydä, kun aloittaa seksin harrastamisen tai viimeistään 25-vuotiaana. Ehkäisypillerit tai muun hormonaalisen ehkäisyn saa lääkäristä tai terveydenhoitajalta.

Katso Tubeäidin ja Väestöliiton video siitä, mitä gynekologilla tapahtuu (youtube.com)

 

Erinäköisiä piirrettyjä vaginoita

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Hormonivaihtelut ja murrosikä saattavat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten finnejä ja mustapäitä

Hygieniasta ja kasvojen huolellisesta puhdistamisesta kannattaa huolehtia aamuin illoin. Apua iho-ongelmien hoitoon voit kysyä esimerkiksi apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Tyttöjen ja nuorten naisten on mahdollista käydä juttelemassa naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Tyttöjen talolla (likka.fi)

Lue lisää murrosiän kehitykseen ja tytön kehoon liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta (vaestoliitto.fi)

avatar
Minä
01.5.2020 22:33
Arrow
Minulla ei ole kehittynt vielä minun rintani kun vain vähäsen ne ovat arat mutta eivät kasva painan 35 kg ja olen noin 143
avatar
NettiNappi Karoliina
04.5.2020 12:08
Arrow
Hei. Rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuva kova kyhmy, ovat usein ensimmäisiä merkkejä siitä, että murrosikä on käynnistynyt ja rintojen kasvu alkaa. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta sekä sidekudoksesta. Murrosiän alkuvaiheessa rinnan muoto kasvaa ja kehittyy. Rinnat saattavat olla erikokoiset tai -muotoiset. Kehityksen aikana rinnat saattavat olla myös arat ja pingottavat. Kerroit viestissäsi, että rintasi ovat kehittyneet vähän ja ne ovat arat. Tilanteesi kuulostaa täysin normaalilta. Rintojen kasvu ja kehitys kestää 3-5 vuotta. Kehittymiseen ja rintojen lopulliseen kokoon ja muotoon vaikuttaa osittain perintötekijät. Ei kuitenkaan voida suoraan sanoa pelkästään äidin murrosiän kehityksen perusteella, millainen sinun murrosikä tulee olemaan, sillä sinä olet yhdistelmä molempien vanhempien perintötekijöitä, niin äidin kuin isän. Sinun kasvusi ja kehityksesi on yksilöllistä, sillä sinä olet ainutlaatuinen yksilö. Anna kehollesi aikaa kasvaa ja kehittyä. Aurinkoista kevättä!
avatar
Moi
05.5.2020 11:03
Arrow
Hei Pari viikkoa sitten rintani oli tosi arat ja nyt se on lähtenyt. Ja nyt on tullut kovat vatsakivut jotka on jatkunut monta päivää aaltoilevasti ylä ja ala vastassa. Onkohan nämä merkkejä murrosiäastä.
avatar
NettiNappi Karoliina
05.5.2020 15:28
Arrow
Hei, aristavat rinnat ovat yleensä ensimmäisiä merkkejä siitä, että murrosikä käynnistyy. Muita murrosiän merkkejä ovat häpykarvoituksen kasvu, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen, valkovuodon sekä kuukautisten alkaminen. Jokaisen keho kasvaa ja kehittyy omaan, yksilölliseen tahtiin, eikä kehitykselle ole mitään selkeää kaavaa. Tulet pikkuhiljaa huomaamaan pieniä muutoksia kehossasi. Jos haluat lukea lisää tyttöjen murrosiästä, niin käy tutustumassa Väestöliiton nuorten sivuihin (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).
avatar
Tyttö
16.5.2020 17:58
Arrow
Mulla alko menkat noin puoli vuotta sitten, rinnat on ruvennu lähtee kasvaa mutta
avatar
NettiNappi Anni
18.5.2020 14:51
Arrow
Hei Tyttö. Jäiköhän viestisi kesken? Kysy ihmeessä mikäli mieleen tulee jotain. Voit lukea murrosiästä Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Aurinkoista kesän odotusta!
avatar
Äitiliini
21.5.2020 09:47
Arrow
Tyttäreni 10v, voiko kehitykseen liittyä alapään kipua? Rinnat alkaneet kehittyä ja karvat kasvamaan. Kiitos vastauksesta.
avatar
NettiNappi Anni
22.5.2020 10:55
Arrow
Moi Äitiliini. Kysyit tyttäresi kehityksestä ja alapään kivusta. Murrosikään littyy kaikenlaisia tuntemuksia mutta kivun syy kannattaa aina tutkia. Me vastaajat emme ole terveydenhuoltoalan ammattilaisia, joten suosittelen olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon. Asiasta voi kysyä myös tyttären omalta kouluterveydenhoitajalta. Toivottavasti asia selviää. Tsemppiä ja aurinkoista kesää!
avatar
Nuori tyttö
23.5.2020 13:29
Arrow
Hei! Olen 12.v tyttö ja minulla on rinnoissa kipua kun niihin koskee. Ja vähän jännittää kun muilla kavereilla on kasvanut vähän ja minulla ei paljoa. En myöskään ole ihan varma että onko minulla valkovuodot vai ei? En tiedä että näkyykö valkovuoto alushousuissa hyvin. Minulla on myös ollut vatsakipuja joskus alavatsassa. Onko se jokin merkki kuukautisten alkamisesta?
avatar
joku
23.5.2020 18:14
Arrow
Siis oon 35 kg ja 153 cm ja siis mua ahdistaa kun mun rinnat alko olla arat vuosi sitten eikä ne oo vieläkään kasvaneet hirveesti isommiksi. Nyt pari kuukautta sitten alko tulla jo karvoja ja valkovuotoa on ollu mut mua pelottaa nyt et rinnat ei enää kehitykkään ja ne jää olemattomaksi. Voiko menkat alkaa vaikka rinnat ei ois vielä juurikaan kehittynyt?
avatar
NettiNappi Hanna
25.5.2020 13:02
Arrow
Hei. Murrosiän kehitys etenee jokaisella yksilöllisesti. Toisilla murrosiän merkkejä ilmaantuu jo 8-vuotiaana, toisilla 13 vuoden ikäisenä. Murrosiän alussa rinnat alkavat aristaa ja kehittyä ja tulee häpykarvoitusta. Kerrot, että rintasi ovat jo kasvaneet vähän ja rinnoissasi on tuntunut kipua, kun kosket niihin. Liivien tai topin käyttö on suositeltavaa myös rintojen kasvuvaiheessa, ne antavat tukea kehittyville rinnoille ja voivat helpottaa myös kipuja. Rinnatkin kasvavat yksilöllistä tahtia, joten omaa kehoa ei kannata vertailla kavereiden kehoihin. Valkovuodon ilmaantumisen huomaa siitä, että emättimestä tulee hieman kirkasta tai valkoista vuotoa, joka voi näkyä välillä pikkuhousuissa pieninä läikkinä. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon ilmaantuminen tarkoittaa, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Kerrot, että sinulla on ollut joskus alavatsakipuja. Alavatsakivut voivat liittyä ihan tavallisiin vatsanväänteisiinkin. Jos kipuja on usein, juttele niistä vanhempiesi ja tarvittaessa kouluterveydenhoitajan kanssa. Myös kuukautisten alkamiseen voi liittyä alavatsakipuja. Voit pitää varmuuden vuoksi laukussa mukanasi kuukautissuojaa. Voit lukea rintojen kehityksestä lisää Hyvä kysymys -sivustolta. Väestöliiton nuorten sivuilta oit lukea lisätietoa kuukautisista. (Linkit avautuvat uusiin välilehtiin.) Mukavaa kesää sinulle!
avatar
NettiNappi Anni
26.5.2020 13:13
Arrow
Moi Joku. Mietit viestissäsi murrosiän kehitystäsi. Sinulla eiole syytä pelkoon, sillä jokainen meistä kehittyy eri tahtiin. Tytöillä murrosikä alkaa yleensä rintojen aristamisella ja kasvamisella. Joillakin tämä tapahtuu 8-vuotiaina, toisilla 13 vuoden iässä. Joillakin tytöillä kasvaa ensin rinnat, toisella karvat. Rintojen kehitys jatkuu 3-5 vuotta, joten voit rauhassa odotella rintojesi kasvua. Kerroit, että rintasi ovat olleet arat jo noin vuoden. Sekin kertoo siitä että rintasi ovat kehittymässä. Menkat voivat alkaa vaikka rinnat eivät olisi vielä juurikaan kehittynyt. Saat lisätietoa murrosiästä Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Murrosiän kulkuun ei voida itse vaikuttaa; sitä ei voida nopeuttaa tai hidastaa. Jos sinua mietityttää asia, voisit ottaa sen esille esimerkiksi äitisi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Mukavaa kesää sinulle!
avatar
Isa
06.6.2020 01:31
Arrow
Moi! Voiks tulla raskaaks ilman et harrastaa seksiä? Ja onko normaalia että mulla alko kuukaus sitte menkat ja ne vähän pelottaa mua! Ja et ne tuli sillee 1.5.2020-6.5.2020 Ja sit 13.5.2020- 21.5.2020?? Eikä enää oo tullu? Ja ku oon tunkenu vahingos sormiani mun alapäähän voiko siitä tulla raskaaks tai siitä että oon ollu uimassa ja onko normaalii murrosikää et mun nännit on tummunu vähä ja niihin tulee välillä sellassia valkosia näppylöitä jotka välillä lähtee pois? Ja onko myös normaalia että mulla tulee välillä mahaa sellassii pum tuntemuksii (en osaa selittää mitä tarkotan) äiti sano et ne on mahahappoja! OIKEESTI PLIIS VASTATKAA JA OON 12V
avatar
NettiNappi Anni
08.6.2020 12:48
Arrow
Moi Isa. Raskaaksi tuleminen vaatii sen, että on ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä tai ehkäisy on pettänyt. Siittiön ja munasolun on siis kohdattava toisensa, jotta munasolu voi hedelmöittyä. Et voi siis olla raskaana vaikka sormesi on käynyt alapäässäsi tai vaikka olet käynyt uimassa. Menkat ovat usein ensimmäisinä vuosina epäsäännölliset, jolloin ne voivat tulla tiehämmin tai harvemmin kuin kerran kuussa. Menkat saattavat olla olla välillä kuukausiakin tauolla kunnes taas alkavat. Menkat voi kestää muutamasta päivästä viikkoon. Nännipiha muodostuu erityyppisistä rauhasista ja sileästä lihaskudoksesta. Jokaisella on eri näköiset ja -kokoiset rinnat sekä nännit. Nännit tummuu yleensä iän myötä ja niissä voi olla myös ns. hormoninäppylöitä ja se on aivan normaalia. Kerroit myös tuntemuksistasi mahassasi. Niihin minulla on vaikea kommentoida koska en ole terveydenhoitoalan ammattilainen mutta hyvä että olet kertonut asiasta äidillesi. Jos tuntemukset jatkuvat pitkään, voitte olla tarvittaessa yhteydessä omalle terveysasemalle. Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Kivaa kesää!
avatar
Tyttö
25.6.2020 10:40
Arrow
Hei! Mulla on nännit silleen kovettunu ja laajentunu mut ei sillee rinnat muuten alkanu kasvaan. Häpykarvotusta on tullu mut ei oikee muuta. Onkohan mun murrosikä ees alkanu?
avatar
NettiNappi Anni
26.6.2020 10:54
Arrow
Moikka Tyttö! Kerroit, että nännisi ovat kovettuneet ja laajentuneet mutta rintasi ei vielä ole alkanut kasvamaan. Murrosikä alkaa nuorilla hyvin eri iässä ja hiukan eri tahtiin. Murrosikä käynnistyy yleensä rintojen aristuksella, sinulla onkin jo nännit alkanut kasvamaan. Rinnat kasvavat ja kehittyvät kolmesta viiteen vuoteen. Rinnat muotoutuvat kuitenkin vielä aikuisikään asti. Rintojen kehittymistahti ja rintojen lopullinen muoto ovat osittain perintötekijöiden määräämät. Murrosiän kehityksen aikataulu ja esimerkiksi rintojen kehittyminen periytyy sekä isältä että äidiltä. Rintasikin kyllä kasvavat kun on sen aika. Muita murrosiän merkkejä ovat häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Ennen kuukautisia tulee valkovuoto. Se on kehon tapa valmistautua kuukautisiin. Murrosikäsi on siis jo alkanut. Murrosiän kulkuun ei voida itse vaikuttaa; sitä ei voida nopeuttaa tai hidastaa. Mukavaa kesää sinulle!
avatar
Hämmentynyt
26.6.2020 13:47
Arrow
Mulla on alkanu rintojen kehitys ja valkovuoto, mutta mulla ei oo yhtään häpykarvoitusta. Onko normaalia?
avatar
NettiNappi Anni
26.6.2020 14:08
Arrow
Hei Hämmentynyt. Kerroit, että sinulla on jo alkanut kehittymään rinnat ja valkovuotoakin on tullut. Nyt sinua mietityttää ettei sinulla ole vielä yhtään häpykarvoitusta. Se on aivan normaalia, sillä murrosikä alkaa yleensä rintojen kasvulla ja kehityksellä, jolloin rasvakudos lisääntyy rinnoissa. Tytöillä häpykarvoituksen kasvu alkaa yleensä hieman rintojen kehitystä myöhemmin. Kainalokarvoituksen kasvu alkaa tytöillä yleensä pari vuotta häpykarvoituksen kasvun alettua. Karvoituksen ilmaantuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja vaihtelee suuresti. Voisit jutella murrosiästäsi äitisi tai muun luotettavan aikuisen kanssa, jotta saat jaettua ajatuksesi. Voit lukea murrosiästä ja sen kehityksestä lisää Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uudessa välilehdessä. Kivaa viikonloppua!
avatar
Tyttö
03.7.2020 15:22
Arrow
Mulla on alkanut tuntua nännissä ja sen ympärillä kipua kun koskee onko normaalia ja onko se merkki siitä että rinnat ovat alkaneet kasvamaan? n. 12 vuotiaana on alkanut nänni laajentua hiukan ja rinnat vähän semmoiset kolmion malliset kun siusta katsoo.
avatar
NettiNappi Hanna
06.7.2020 09:09
Arrow
Moikka Tyttö. Rinnat ja nännit voivat tuntua aroilta niiden kasvaessa ja kehittyessä. Se on aivan normaalia. Kerrot, että nännisi ovat alkaneet laajentua ja rinnat näyttävät sivusta katsottuna hieman kolmiomaisilta. Rintasi ovat alkaneet kehittymään. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi. Myös intojen kasvun ja kehityksen aikana on suositeltavaa käyttää rintaliivejä. Varsinkin alussa toppimalliset liivit voivat olla hyvä valinta, mutta voit käyttää sellaisia liivejä, jotka sinusta tuntuvat hyvältä. Liivit tukevat kehittyviä rintoja ja voivat helpottaa niissä tuntuvaa särkyä. Voit lukea rintaliiveistä lisää Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
avatar
Kuhan vaan kysyn
30.7.2020 23:45
Arrow
Hei oon tällänen 15v tyttö Joensuusta ja mietin että onko normaalia että aina tai no ei ihan aina Mut tosi usein kumminki kuukautisen alkamis päivänä tai parin ekan päivän aikana maha on niin kipiä et ihan oikeesti oksennus vaan lentää ja maha vitsin kipiä eikä auta särkylääkkeet mitä mun pitäis tehdä😅
avatar
NettiNappi Karoliina
31.7.2020 10:37
Arrow
Moikka "Kuhan vaan kysyn". Kerroit, että sinulla on tosi voimakkaat kuukautiskivut ja varsinkin parin ekan päivän aikana voit jopa niin huonosti, että saatat oksentaa. Kerroit myös, että otat menkkojen aikaan myös särkylääkkeitä, jotka eivät kuitenkaan helpota yhtään. Oletko jutellut menkkakivuistasi vanhempiesi kanssa tai kouluterkkarin kanssa? Kivuliaisiin menkkoihin on mahdollisuus saada helpotusta, eikä niistä tarvitse missään nimessä kärsiä, joten suosittelen sinua varaamaan aikaa lääkärille. Tsemppiä!
avatar
Apua!
02.8.2020 00:48
Arrow
Moi! Olen 14 vuotias ja minulla on ollut nyt ehkä kuukauden ajan nännissäni tollainen vähän niinkuin finni mutta sellainen valkonen. Olen yrittänyt etsiä että mistä se voisi johtua mutta ainoat sellaiset mitä olen löytänyt jotain tuohon vastaavaa on ihmiset jotka ovat imettäneet mutta minähän en imeta niin se ei siitä johdu, en tiedä onko tämä ihan oikea paikka tästä kertoa mutta kerrompa silti. En ole uskaltanut kertoa äitille asiasta että jos olisikin vaikka jotain pahempaa, nänni on myös ehkä sisäänkääntyneempi mitä toinen. Eihän vain ole rintasyövästä kyse?!
avatar
NettiNappi Anni
03.8.2020 12:56
Arrow
Moi Apua! Hienoa, että tutkit rintojasi ja niin kannattaa tehdä jatkossakin, jotta huomaat mahdolliset muutokset rinnoissasi. Kuvailemasi patti voi olla tulehtunut talirauhanen. Se saattaa ärtyä lisää, jos sitä tunnustelee usein. Voit siis antaa sen olla hetken rauhassa, jotta talirauhanen rauhoittuisi. Sanoit, ettet ole uskaltanut kertoa asiasta äidillesi. Suosittelen sinua kuitenkin ottamaan asian hänen kanssaan puheeksi. Jos patti vaivaa pitemmän aikaa, voitte tarvittaessa varata ajan lääkärille. Aina ei kuitenkaan kannata pelätä pahinta, netistä tietoa etsimällä löytää usein ne kauhutarinat. Kannattaa siis mieluummin jutella asiasta äitisi kanssa. Tsemppiä ja mukavaa loppuviikkoa!
avatar
Kuunlilja
03.8.2020 23:00
Arrow
Huolenani on kesän aikana kehossani tapahtuneet muutokset. Olen juonut melkoisen paljon olutta ja vähintään yhtä paljon aina yhtä herkullista aitoa Hartwallin original -lonkeroa. Unohtamatta oman Algerialaisen viinitehtaani herkullista rotanhäntäviiniä. Nyt rintani ovat kasvaneet ja vatsani turvonnut. Olen kyllä ollut taloyhtiön tyttöjen kanssa saunassa pidemmän kaavan mukaan. Mietin voisinko olla raskaana? Ja miten selittäisin sen isänä omille lapsilleni?
avatar
NettiNappi Karoliina
04.8.2020 13:14
Arrow
Hei Kuunlilja. Palvelumme on tarkoitettu alle 30 -vuotiaille oululaisille nuorille. Jos haluat miettiä alkoholin käyttöäsi, niin voit tutustua Mielenterveystalon juomisen hallinnan oppaaseen (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
avatar
Jaahas
07.8.2020 23:03
Arrow
Moi! Oon 12.v tyttö, En tiedä onko murrosikäinen alkanut. Rinnat ovat hieman arat ja nännit laajemmat, mutta en tiedä voiko näitä kutsua rinnoiksi?? Valkovuotoa on tullut ja mielialan vaihteluita mutta ulkonäkö ei ole pahemmin muuttunut. Uimaviikot nolottaa sillä tuntuu että alapääni on kummalinen. Eikä karvoitustaan ole vieläkään. Onko normaalia että häpykarvoitusta ei ole ja häpyhuulet lerpsottavat sivuilla?painan n.30kg ja olen 152.cm pitkä, ja olen aina ollut alipainoinen.
avatar
Tyttö
07.8.2020 23:26
Arrow
Mulla on valkovuoto alkanu noin 2 v sitten. Alavatsan vasemmalle puolelle sattui toissa päivänä vetävästi🤯 ja karvoitusta on aika vähän ja rinnat pienet 70 aa 🙄 kasvupyrähdystä ei oo ollu kelläkään suvusta ennen kuukautisia mitä tapahtuu
avatar
Outoa
08.8.2020 22:48
Arrow
Hei! En tiiä minne tänne laittasin mutta joo, mulla siis tulee semmosta valkovuotoo, joka näyttää ihan semmoiselta märältä paperilta.😣 En tiiä mitä pitäs tehä
avatar
Meli
09.8.2020 11:19
Arrow
Moi! Oon 12v tyttö ja mun huoli on semmonen että mun kaikilla luokkalaisilla on alkanu murrosikä ja mulla ei. Painan 35-36kg ja oon 144cm pitkä. Harrastan voimistelua 16h viikossa, nyt kesän aikana jopa 25h viikossa. Nännit näkyy hieman vaalean paidan läpi jos en käytä minitoppia. Pelottaa että kesän jälkeen olen luoka lyhin ja nyt kun menen 6lk niin mua luullaan 4lk kun näytän ihan siltä :(
avatar
moi
09.8.2020 19:05
Arrow
hei, pari päivää ennen menkkojen alkua toisesta rinnastani tuli ihan kosketusarka. sit huomasin siihen nännin alle tulleen ehkä 2cm pitusen patin mikä on tosi kipee. nännipiha on myös vähän punanen ja ns levinnyt. eikai mulla oo mitään rintasyöpää ja johtuuko tää vaan kuukautiskierrosta
avatar
NettiNappi Anni
10.8.2020 15:01
Arrow
Moi Jaahas. Mietit onko murrosikäsi jo alkanut. Murrosikä alkaa nuorilla hyvin eri iässä. Tytöillä murrosikä alkaa yleensä rintojen aristamisella ja kasvamisella. Muita murrosiän merkkejä ovat häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Kuulostaa siis siltä että murrosikäsi on alkanut. Kerroit myös että alapääsi on kummallinen. Jokaisella tytöllä on erilaiset ja erikokoiset häpyhuulet ja emätin. Häpyhuulia on kaksi pari: sisemmät ja ulommat. Häpyhuulien koko, näkö ja väri vaihtelevat riippuen ihmisestä. Murrosiässä ulompien häpyhuulten ihoon kasvaa häpykarvoitus ja niiden iho tummuu hormonien vaikutuksesta. Ulompien häpyhuulten ulkopinnalla on myös runsaasti hiki- ja talirauhasia. Usein häpyhuulet ovat epäsymmetriset, eli toinen häpyhuuli voi roikkua toista alempana ja ne voivat olla eri kokoiset. On myös tavallista, että sisemmät häpyhuulet ovat isommat kuin ulommat häpyhuulet, tällöin sisemmät häpyhuulet saattavat näkyä selvästi ulompien häpyhuulten välistä. Suurin osa häpyhuulista on juuri oikeanlaiset sellaisina kuin ne ovat. Häpyhuulien vuoksi voi käydä lääkärissä, jos ne hiertyvät ja kipeytyvät kokonsa vuoksi. Jos sinua mietityttää asia, suosittelen sinua puhumaan murroiästä äitisi kanssa. Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa loppukesää!
avatar
NettiNappi Anni
10.8.2020 15:09
Arrow
Hei Tyttö! Kerroit, että valkovuotosi on alkanut noin pari vuotta sitten ja nyt alavatsaasi on sattunut kovasti. Sinulla on myös karvoitusta. Menkat alkavat kaikilla eri aikaan, joten ne voivat alkaa jo ennen kasvupyrähdystä. Oletko kysynyt äidiltäsi milloin hänen menkkansa on aikoinaan alkaneet? Menkkojen alkamisaikaan vaikuttaa ravinnon ja liikunnan lisäksi perimä. Voi siis olla, että menkkasi alkavat samaan aikaan kuin äidilläsi. Kuvailemasi vatsakipu voi johtua alkavista menkoista mutta varmuutta asiaan on vaikea sanoa. Joskus myös muut vatsa- ja suolivaivat aiheuttavat kuvailemaasi vetävää kipua. Jos vaiva jatkuu pitkään eikä menkkasi ala, suosittelen sinua olemaan juttelemaan asiasta äitisi kanssa. Voitte olla tarvittaessa yhdessä yhteydessä lääkäriin. Voit varautua alkaviin menkkoihin ostamalla valmiiksi kuukautissuojia. Voit lukea halutessasi menkoista lisää Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Kivaa viikkoa sinulle!
avatar
NettiNappi Anni
11.8.2020 12:37
Arrow
Hei Outoa! Murrosiän alkaessa, valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Kerroit, että sinulla on tullut valkovuotoa, joka näyttää märältä paperilta. En ole ihan varma mitä tarkoitat kuvauksellasi. Onko valkovuotosi kokkareista? Valkovuoto on emättimen limakalvojen erittämää nestettä, kohdunkaulan rauhasten erittämää limaa ja limakalvojen pinnasta irtoavia kuolleita soluja. Yleensä se on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Se voi olla myös ruskehtavan sävyistä ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. Normaali valkovuoto on miedon hajuista, lähes hajutonta. Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto muuttuu pahanhajuiseksi, kokkareiseksi tai aikaisempaa runsaammaksi, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Suosittelen sinua juttelemaan asiasta äitisi kanssa jos asia huolettaa sinua. Voitte tarvittaessa varata ajan lääkärille jos vaiva jatkuu pitkään. Jos valkovuotosi on ihan normaalia mutta se on runsasta, voit käyttää tarvittaessa pikkuhousunsuojia. Niitä ei kuitenkaan kannata käyttää joka päivä sillä niistä voi tulla hankaumia. Alapää kannattaa myös pestä päivittäin ja vaihtaa pikkarit. Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Aurinkoista loppukesää!
avatar
NettiNappi Hanna
11.8.2020 14:06
Arrow
Moikka Meli. Murrosiän kehitys etenee jokaisella nuorella omaan tahtiin. Sinusta voi tuntua, että olet ainoa, jolla murrosikä ei ole alkanut vielä. Et kuitenkaan ole, eikä sinun tarvitse olla huolissasi. Murrosiän kehityksen tahtiin ei voi valitettavasti itse vaikuttaa. Kerrot harrastavasi voimistelua ja olet mittojesi mukaan hoikka. Runsas liikunnan harrastaminen saattaa myöhästyttää murrosiän alkamista. Jos murrosiästä ei näy näkyviä merkkejä 8.luokan terveystarkastuksessa, asiaa aletaan yleensä selvittämään lääkärin vastaanotolla. Sinulla ei siis ole vielä mitään huolta vaan odottele rauhassa. Voit jutella vanhempiesi kanssa asiasta ja halutessasi voit käydä juttelemassa vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa. Myös kavereiden kanssa puhuminen voi keventää omaa mieltä. Mene rohkeasti kouluun omana itsenäsi, olet ihana ja hyväjuuri sellaisena kuin olet.
avatar
NettiNappi Anni
11.8.2020 14:48
Arrow
Hei, kerroit viestissäsi että pari päivää ennen menkkoja toisesta rinnastasi tuli kosketusarka ja siinä on kipeä patti. Nännipihasi on myös punainen. Rintarauhasen kipu eli rintojen arkuus ja turvotus voi olla toispuoleista tai molemminpuolista. Yleensä rintarauhasen kipu on hankalimmillaan kuukautiskierron loppupuolella, jolloin rinnat saattavat tuntua myös pinkeiltä. Kuvailemasi kipu ei kuitenkaan välttämättä liity kuukautiskiertoon, joten asia on hyvä selvittää. Suosittelen, että kerrot asiasta äidillesi ja varaatte tarvittaessa lääkärille aikaa jos kipu ei helpota. Rintaa ei kannata kosketella, jotta rinta saa rauhoittua. Jos rintaasi kuumottaa ja punoittaa, voi olla että rinnassasi jokin tulehdus. Rinnoissa on talirauhasia, joka on myös voinut tulehtua. Tai voisiko olla, että sinua on pistänyt jokin ötökkä tai rinnassasi on haavauma? Sinulla ei ole syytä paniikkiin mutta asia kannattaa selvittää. Toivotaan, että asia selviää. Tsemppiä!
avatar
Jdjfjf
13.8.2020 16:35
Arrow
Moi! Mun ekat menkat alko neljä päivää sit ja nyt mun menkat on ihan tosi tosi runsaat ja mun nännit on menny valkoisiksi onko tämä normaalia?
avatar
NettiNappi Anni
17.8.2020 11:24
Arrow
Moi Jdjfjf. Sinulla ovat alkaneet menkat ja ne ovat olleet runsaat. Joillakin tytöillä menkat alkavat heti runsaina. Runsaaseen vuotoon kannattaaa käyttää tarpeeksi imukykyisiä siteitä tai tamponia ja vaihtaa side tarpeeksi usein. Tee myös päivittäin alapään pesu, jotta vältyt tulehduksilta. Kuukautisvuodon määrä vaihtelee naisella eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Toisilla kuukautiset ovat aina niukat ja toisilla taas runsaat, ja jollakin siitä välistä. Runsaat kuukautiset eivät yleensä ole vaarallisia, mutta kiusallisia kylläkin. Kerroit, että nännisi ovat menneet valkoiseksi. Rinnat saattavat myös turvota tai aristaa menkkojen aikana. Voi olla, että hormonimuutoksilla on vaikutusta rintojen väriin. Voisit kertoa sekä menkoista että nänneistäsi äidillesi, jotta saat jaettua mieltäsi painavia ajatuksia hänen kanssaan. Tsemppiä ja mukavaa viikkoa sinulle!
avatar
Masis
28.8.2020 20:42
Arrow
Hei, mun rinnat ei oo kasvanu, alapäänkarvoitusta on aika paljon. Onko nämä merkkejä alkavasta murrosiästä. Puolen vuoden päästä täytän 12 ja mun äitillä alkoi 11 vuotiaana, alkaakohan mulla pian?
avatar
NettiNappi Anni
31.8.2020 11:43
Arrow
Hei, kerroit että sinulla on jo alapäänkarvoitusta mutta rintasi eivät ole vielä kasvaneet. Olet ilmeisesti jo jutellut murrosiästä ja menkoista äitisi kanssa. Hienoa, sillä on tärkeää että on joku jolle puhua sillä menkat voivat jännittää alussa. Niihin kyllä tottuu nopeasti ja pian ne ovat jo normaali osa arkea. Perimän lisäksi menkkojen alkuun vaikuttaa muun muassa ravitsemus ja liikunta. Siksi menkat ei välttämättä ala samaan aikaan kuin äidilläsi. Menkat alkavat yleensä viimeistään kuusitoistavuotiaana kasvupyrähdyksen jälkeen. Murrosikä käynnistyy yleensä rintojen aristuksella ja kasvulla sekä karvojen kasvulla ja vartalon muotojen muuttumisella. On vaikeaa sanoa tarkkaa aikaa milloin menkkasi alkavat, sillä ne alkavat kaikilla yksilöllisesti. Voit odotellessasi lukea asiasta lisää Väestöliiton Hyvä kysymys sivulta. Linkki aukeaa uudella välilehdellä. Juttele myös asiasta vielä äitisi kanssa. Aurinkoista syksyä!
avatar
:)
23.9.2020 18:16
Arrow
Mitkä asiat vaikuttaa mekkojen alkuun? Vaikuttaako maidon juonti tai oma paino (esim jos on kovin hoikka)? Tai esim paljonko liikut tms?
avatar
Pohdiskelija
23.9.2020 18:19
Arrow
Mulla on rinnat olleet arat jo noin vuoden mut ne ei hirveesti oo kasvanu. Sen lisäks karvoitusta on jo oikeestaan aika paljon alapäässä ja valkovuotookin on tullu. Mä mietin et kuinka todennäköistä on et mun menkat alkais kohta koska mun äitillä ne alko vasta rippikoulussa. Mietin myös sitä et eikö mun rinnat kasva isommaksi vai miks ne ei vieläkään oo oikeen kasvanu juurikaan.
avatar
NettiNappi Anni
24.9.2020 13:33
Arrow
Moikka :). Pohdit viestistäsi mitkä asiat vaikuttavat menkkojen alkuun. Alkamisaikaan vaikuttaa perimä mutta myös ravinto ja liikunta. Ruumiin rakenne voi myös vaikuttaa, sillä hormonituotanto ei välttämättä lähde käyntiin jos on alipainoinen. Hoikkuus on kuitenkin eri asia kuin alipainoisuus. Jos menkkoja ei kuulu, huolesta voi jutella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai äidin kanssa. Menkat alkavat yleensä viimeistään kuusitoistavuotiaana, joten sinulla on vielä hyvin aikaa odotella. Liikunnan vaikutusmekanismia ei vielä tunneta täysin. Runsas liikunta voi viivästyttää menkkojen alkamista 1−2 vuodella. Runsaan liikunnan seurauksena jo alkaneet menkat voivat myös jäädä pois. Myös liian vähäinen energian saanti vaikuttaa hormonitoimintaan. Siksi onkin syytä kiinnittää huomiota myös hyvään ravitsemukseen, riittävään energiansaantiin sekä kalsiumin ja D-vitamiinin saantiin. Vaikka runsas liikunta voi viivästyttää menkkoja, liikuntaa ei kannata lopettaa kokonaan. Liikkuminen vahvistaa luita ja lihaksia ja se tukee murrosiän kehitystä. Mukavaa syksyn alkua sinulle!
avatar
NettiNappi Anni
24.9.2020 13:50
Arrow
Moi Pohdiskelija. Kerroit, että rintasi ovat olleet arat jo noin vuoden mutta ne ei ole vielä juurikaan kasvaneet. Mietit kasvavatko rintasi vielä. Rinnat saattavat olla pitkään arat ja pinkeät ennen kuin alkavat kunnolla kasvaa. Rintojen kehittymistahti ja rintojen lopullinen muoto ovat osittain perintötekijöiden määräämät. Jos siis äitisi on kehittynyt myöhään, voi olla että sinäkin kehityt. Rinnat kasvavat ja kehittyvät kolmesta vuodesta viiteen vuoteen. Voit siis vielä odotella rauhassa niiden kasvua. Pohdit myös milloin menkkasi alkavat. Menkkojen alkuun vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi ravitsemus ja liikunta. Kerroit, että äidilläsi ne alkoivat rippikouluiässä, voi siis hyvin olla että menkat alkavat sinulla samaan aikaan. Menkkojen alkamisaika on kuitenkin yksilöllinen joten on vaikeaa tarkkaa aikaa. Menkat alkaa yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen viimeistään kuusitoistavuotiaana. Voisit jutella murrosiästä ja menkoista esimerkiksi äitisi kanssa, jotta saisit häneltä henkistä tukea. Tsemppiä odotteluun ja mukavaa syksyä sinulle!
avatar
pakkotietää
29.9.2020 21:29
Arrow
menkkani alko 6kk sitten, kasvupyrähdys tuli myös ja rinnat ovat rupeneet kasvamaan mutta autaako maidonjuonti rintojen kasvamiseen oikeasti
avatar
miettinyt
30.9.2020 21:40
Arrow
Oon 14v. painan noin 45kg ja pituutta 162cm. Rintani ovat olemattomat eikä ole kasvaneet yhtään viimeseen vuoteen. kuukautiset alkoivat 2vuotta sitten ja kaikki toimii niin kuin pitää mutta onko normaalia että rinnat eivät ole kasvaneet paljoo yhtään? kuppi koko 70aa
avatar
:)
30.9.2020 21:41
Arrow
Moi! oon 10v tyttö ja mun rinnat ei oo kasvanu paljoakaan mut mun kaikilla kavereilla on jo alkanu kasvaa.
avatar
NettiNappi Karoliina
05.10.2020 14:19
Arrow
Hei pakkotietää. Rintojen kasvu ja kehitys on tosi yksilöllistä. Voidaankin sanoa, että jokaiset rinnat ovat täysin erilaiset ja ainutlaatuiset. Rintojen kasvuun ja kehitykseen ei voi vaikuttaa millään tavalla itse, vaan rintojen koko ja muoto osittain perintötekijöiden määräämät. Rintojen koko liittyy usein myös rasvakudoksen määrään, sillä rinnat koostuvat rauhaskudoksesta, sidekudoksesta sekä rasvakudoksesta. Jos on hoikka, niin rinnatkin saattavat ovat pienemmät kuin henkilöillä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta. Jokaiset rinnat ovat koosta ja muodoista huolimatta kuitenkin yhtä hyvät, arvokkaat ja kauniit!
avatar
NettiNappi Karoliina
05.10.2020 15:21
Arrow
Moi miettinyt! Rintojen kasvu ja kehitys on täysin yksilöllistä. Rintojen kasvuun ei voi vaikuttaa itse vaan rintojen koko ja muoto on osittain perintötekijöiden määräämät. Rinnat koostuvat rauhaskudoksesta, sidekudoksesta sekä rasvakudoksesta. Usein tytöillä/naisilla, jotka ovat hoikkia (eli rasvakudosta on vähemmän) on myös pienemmät rinnat. Kaikki rinnat, niin isot kuin pienetkin ovat kuitenkin yhtä hyviä ja kauniita. Rinnat tulevat muuttumaan läpi elämän ja niiden kokoon ja muotoon vaikuttaa jatkossa esimerkiksi muutokset painossa, hornomitoiminnan muutokset, mahdolliset raskaudet ja myöhemmin myös ikääntyminen. Jokaisen naisen tulisi oppia rakastamaan omaa kehoaan sellaisena kuin se on. Vertailemme usein itseämme toisiin, emmekä huomaa, että olemme kaikki ainutlaatuisia ja yksilöllisiä ja tämän vuoksi erityisen kauniita. Aurinkoa viikkoosi!
avatar
NettiNappi Karoliina
05.10.2020 15:35
Arrow
Hei :) Kiitos viestistäsi. Tytöillä rintojen kehitys alkaa 8-13 vuotiaana. Rintojen kasvu onkin ensimmäinen merkki murrosiän alkamisesta. Rintojen kehityksen huomaa usein siitä, että rinnat tuntuvat aroilta ja niissä tuntuu kova kyhmy. Murrosikä etenee kuitenkin tosi yksilöllisesti, joten on täysin normaalia jos osalla kavereista murrosikä on jo alkanut. Sinunkin kehityksesi kyllä käynnistyy täysin ajallaan. Voisit lukea lisää rintojen kasvusta ja kehityksestä Hyvä Kysymys -sivustolta (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Hyvää alkanutta viikkoa!
avatar
11 vuotias tyttö
11.10.2020 13:11
Arrow
Olen 11 vuotias (tyttö) Mun rinnat ei ole kasvaneet yhtään. Tai ainakaan mulla ei ole vielä kuppikokoa. Vasen tissi on vähän isompi kuin oikea. Käytän liivejä, koska pari muutakin meidän luokkalaista käyttää (ja se on muutenkin kivaa). Mulla tuli pari päivää sitten alapäästä jotain valkosta joka haisi vähän vereltä ja pissalta. Oliko se valkovuotoa? Mulla ei ole vielä kuukautiset alkaneet. Ja olen 156 cm pitkä ja painan 34 kiloa. Olen kysynyt täältä ennenkin neuvoa ja olen saanutkin sitä. Hyvää syyslomaa teille kaikille joilla se on alkanut!
avatar
NettiNappi Hanna
12.10.2020 11:13
Arrow
Moikka 11 vuotias tyttö. Voit aivan hyvin käyttää liivejä, vaikka rintasi eivät ole vielä paljon kasvaneet. Kiva kuulla, että liivien käyttäminen tuntuu sinusta kivalta, ja liivit antavat tukea myös kasvaville ja kehittyville rinnoillesi. Todennäköisesti alapäästäsi tullut juttu on valkovuotoa. Sitä alkaa tulla jokaisella tytöllä murrosiässä. Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat, välillä sitä ei juuri huomaa ja välillä sen näkee vaaleana tahrana pikkuhousuissa. Valkovuodon tehtävä on hoitaa ja kosteuttaa emätintä. Valkovuodon ilmaantuminen kertoo myös, että kehosi alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Voit lukea lisää tyttöjen murrosiän kehityksestä Väestöliiton nuorten sivuilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Kivaa syyslomaa sinulle!
avatar
Vastaapliis
15.10.2020 21:09
Arrow
Moi, oon miettiny et miltä valkovuoto oikein näyttää. Ois ihanaa jos vastaist!
avatar
NettiNappi Hanna
19.10.2020 11:55
Arrow
Moikka Vastaapliis. Valkovuoto voi näyttää monenlaiselta, sillä se vaihtelee vähäisestä runsaaseen, ja kirkkaasta paksuun, vaalean väriseen vuotoon. Valkovuoto koostuu emättimen limakalvojen erittämästä nesteestä, kohdunkaulan rauhasten erittämästä limasta ja limakalvojen pinnasta irtoavista kuolleista soluista. Valkovuoto kosteuttaa ja puhdistaa emätintä, ja valuu sitten emättimestä ulos. Pikkuhousuissa se voi näkyä kirkkaana kosteana tai vaaleana kuivahtaneena läikkänä. Valkovuotoa alkaa tulla murrosiässä ja se kertoo siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Voit lukea valkovuodosta vielä lisätietoa Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
epäkehittynyminä
22.10.2020 08:37
Arrow
Oon siis 14v tyttö, jolla ei oo juurikaan mitään murrosiän merkkejä...😖 Finnejä on, valkovuodot on alkanut, häpy- ja kainalokarvat ovat jo tulleet. Olen 157cm ja painan 48kg ja treenaan tosi paljon eli lihaksia löytyy jolloin painan aika paljon. Nyt vuoden aikana oon kasvanu 7cm. Mun rinnat on yhtä pienet ku oikeesti jollai 5vuotiaalla. Tai no musta tuntuu et on ne vähä kehittyneet jo kummiski tai sillee ku ne nännipihat vai mitkä nyt onkaa nii ne on sillee ns”pullistunu ylöspäin” mut rinnat on tosi tosi pienet ja haluisin et ne ois isommat. Mun menkatkaan ei oo vielä alkanu eli oon ihan sika epäkehittynyt. Pitäskö mennä lääkärin puheille kun näin paljon murrosikä on myöhässä?
avatar
NettiNappi Karoliina
22.10.2020 12:52
Arrow
Hei "epäkehittynyminä". Kiitos viestistäsi! Mietit siinä, onko kehityksesi edennyt normaalisti, sillä sinusta tuntuu, ettei kehitys ole tarpeeksi pitkällä. Viestissäsi kuitenkin mainitset, että sinulla on jo häpykarvoitusta ja valkovuotoa, myös rinnat ovat kehittyneet. Kerroit myös, että olet kasvanut 7cm pituutta, joten murrosikäsi on edennyt jo todella paljon ja täysin normaaliin tahtiin. Kaikki mainitsemasi muutokset, ovat juurikin niitä murrosiän merkkejä, jotka tapahtuvat tietyssä järjestyksessä. Olet huolissasi myös siitä, että rintasi eivät olet mielestäsi kasvaneet riittävästi. Jokaisen naisen rinnat ovat ainutlaatuiset, eikä ole olemassakaan kaksia samanlaisia rintoja. Kerroit, että treenaat todella paljon, joka vaikuttaa jonkin verran rintojen kokoon. Rinnat koostuvat side-, rauhas- sekä rasvakudoksesta. Hoikemmilla naisilla rasvakudosta on vähemmän, joten myös rinnat ovat usein pienemmät. Rintojen kokoon vaikuttaa myös perintötekijät, eikä niiden kokoon pysty itse vaikuttamaan. Kirjoitit kuitenkin, että rinnat ovat "nupullaan", joten kehitys on rintojenkin osalta käynnistynyt. Murrosikäsi ei siis ole yhtään myöhässä ja kehitys etenee hyvinkin normaaliin tahtiin. Koita malttaa mielesi ja antaa keholle rauha kasvaa ja kehittyä rauhassa, omaan tahtiin. Aurinkoa viikkoosi!
avatar
Mietityttää
27.10.2020 23:25
Arrow
Moikka! Oon 12.v tyttö ja mua mietityttää onko normaalia että mulla ei ole vieläkään häpykarvoitusta, siis ei pienen pientäkään tummaa karvaa!! Muita murrosiän merkkejä on mm.rintojen kasvua ja kasvupyrähdys. Olen noin 153cm pitkä ja painan 33kg ... ONKO NORMAALIA
avatar
Vastatkaa
28.10.2020 18:15
Arrow
Moikka!!! Onko normaalia että mulla ei ole vieläkään häpykarvoitusta. Olen 12.v n.153 cm pitkä ja painan 33kg ja olen aina ollut alipainoinen.ei karvan karvaa. Pieniä todella haalean ruskeita karvoja näkyy alapäässä lampun kanssa. Muita murrosiän merkkejä kuitenkin on. Kuten rintojen kehitystä, mutta ei tietääkseni vielä kuppikokoa, valkovuotoa ja yleensä runsaasti ja pituuskasvua.
avatar
NettiNappi Anni
29.10.2020 12:26
Arrow
Moikka! Kysyit, että onko normaalia, ettei sinulla ole vielä häpykarvoitusta. Sinulla on jo käynnistynyt murrosikä, rintasi ovat kehittymässä ja valkovuotoakin on jo tullut. Murrosikä etenee usein samansuuntaisesti kuin vanhemmillasi on edennyt. Sinun ei tarvitse olla huolissasi karvojen kasvusta, joillakin karvat kasvaa myöhemmin kuin toisilla ja se on aivan normaalia. Perintötekijät vaikuttavat myös ihokarvojen määrään ja laatuun. Toisilla karvoja on enemmän kuin toisilla. Nuoret kokevat usein huolta kehityksestään ja vertaa itseään muihin. Muistathan, että jokainen nuori kuitenkin kasvaa ja kehittyy omaan tahtiin. Jos sinua huolettaa asia vielä, voisit jutella siitä äitisi kanssa. Mukavaa viikkoa sinulle!
avatar
Moikkaaa
29.10.2020 18:03
Arrow
Minkä ikäisenä kuukautiset alkaa?
avatar
NettiNappi Hanna
30.10.2020 10:43
Arrow
Moikka Mietityttää. Jokaisella nuorella murrosiän kehitys etenee yksilöllisesti ja jokaisen keho on yksilöllinen. Toisilla karvoitusta on enemmän kuin toisilla, toisilla ihokarvat ovat tummia ja toisilla ne voivat olla aivan vaaleita. On siis aivan normaalia, ettei sinulla ole tummaa häpykarvoitusta. Karvoituksen väriin ja määrään, kuten muihinkin ihmisen ominaisuuksiin vaikuttavat paljon perintötekijät. Jos molemmilla vanhemmillasi on tummaa karvoitusta, on todennäköistä että sinullekin kasvaa vielä tummaa häpykarvoitusta. Voit odotella siis rauhassa murrosiän kehityksen etenemistä. Olet mittojesi mukaan hentorakenteinen. Muistathan huolehtia säännöllisestä ruokailurytmistä, sillä etenkin kasvavassa ja kehittyvässä iässä tulisi syödä säännöllisesti ja monipuolisesti. Kun muistat nauttia aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan, kehosi energiataso pysyy hyvänä koko päivän ajan. Jos sinulla herää lisäkysymyksiä, vastaamme niihin mielellämme. Kivaa syksyn jatkoa.
avatar
NettiNappi Hanna
30.10.2020 14:29
Arrow
Moikka. Ei ole mitään tiettyä ikää kuukautisten alkamiselle. Keskimäärin kuukautiset alkavat 10-16 -vuotiaana. Yleensä murrosiän kehitys alkaa rintojen ja karvoituksen kasvulla, myös keho alkaa saada naisellisia muotoja. Valkovuodon ilmaantuminen kertoo myös siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Kuukautiset alkavat silloin, kun tytön keho on siihen riittävän kehittynyt. Voit lukea tyttöjen murrosiästä sekä kuukautisista lisätietoa Väestöliiton nuorten sivuilta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
avatar
Vastatkaa
01.11.2020 23:24
Arrow
Olen sama tyyppi kuin viimeksi(; painan siis 33kg ja olen 153cm pitkä, olen aina ollut alipainoinen vaikka syönkin normaalisti ja monipuolisesti, äitini on kertonut siitä että hänkin on ollut minun ikäisenä hyvin hoikka. Terkkarini on kuitenkin sanonut että painoa ja pituutta tulee normaalisti, joten siitä ei ole huolta!! Kauanko kuukautisten alkuun voi kestää jos minulla ei ole vieläkään kunnon häpykarvoitusta? Perheeni naispuolisella väellä kuukautiset ovat alkaneet 7 ja 8 luokilla.
avatar
Apua
04.11.2020 19:59
Arrow
Mull on alkanu menkat jo kun olin 10-11, ja pari päivää sitten mun toiseen nänniin alko sattuu yhtäkkiä, tai sit ku nojasin pulpettiin liian kovaa en oikee oo varma. Nännin alla on semmonen pieni kova patti joka aristaa kun siihen koskee. Tunnustelin sitä kunnolla ja tuntuu isolta ja kovalta pallolta rinnassa, eikä pelkästään siinä pinnassa. Mikä se vois olla?? Onko maholmista että 15wee tytöllä on rintasyöpä?
avatar
NettiNappi Hanna
05.11.2020 10:29
Arrow
Moikka Vastatkaa. On mahdotonta sanoa kauanko kuukauitisten alkamiseen kestää. Ne alkavat kyllä ajallaan, joten odottele vain rauhassa. Kehosi kehittyy omaan tahtiinsa, kuten kaikilla muillakin, sinun ei siis tarvitse olla huolissasi. Odottele vain rauhassa. Voit jutella perheenjäsentesi kanssa, jos menkkojen alkaminen sinua vielä kovasti mietityttää.
avatar
NettiNappi Tuula
06.11.2020 10:17
Arrow
Hei nimimerkki Apua! Erilaiset patit, niin pienet kuin isotkin, kuuluvat tavallisiin rintoihin. Rintasyöpä on sinun ikäiselläsi todella harvinainen. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Rinnoissa tuntuu aina erilaisia epätasaisuuksia, niissä voi olla muhkuroita, laattamaiselta tuntuvia kiinteitä kappaleita, riisinjyviä muistuttavaa rakeisuutta. Kaikki nämä ovat rintarauhaskudosta. Rauhaskudos reagoi kuukautiskiertoon ja on välillä selvemmin tuntuvaa ja joskus aristavaakin. Hyvä, että olet tutkinut rintaasi ja se kannattaakin ottaa tavaksi. Siten opit tuntemaan rintasi ja huomaat hyvissä ajoin, jos niissä tapahtuu muutoksia. Jos patti kuitenkin huolestuttaa sinua, kannattaa varata aika terveydenhoitajan juttusille. Ei kannata jäädä huolen kanssa yksin! Voit lukea lisää rinnoista Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Samalta sivustolta löydät myös vinkkejä rintojen tutkimiseen. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
avatar
Normaalii or nah
22.11.2020 22:19
Arrow
Oon 11. V ja mulla on tullu ny yli viikon aikana tavallista enemmän valkovuotoo. Ja en käytä kauheesti pikkuhousunsuoja. (Mun valkovuotoo on tullu jo vuosi ja puolivuotta) onko tää merkki jostai tulehduksesta vai onko normaalii? PS Mulla ei ole vielä alkanu kuukautiset.
avatar
NettiNappi Hanna
25.11.2020 09:20
Arrow
Moikka Normaalii or nah. Valkovuodon määrä on yksilöllistä ja se voi vaihdella paljon. Se on aivan normaalia. Kun kuukautisesi alkavat, valkovuodon määrä ja koostumus tulevat vaihtelemaan myös kuukautiskierron eri vaiheiden mukaan. Pikkuhousunsuojia ei kannatakkaan käyttää jatkuvasti, sillä ne voivat ärsyttää alapään herkkiä limakalvoja. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi.
avatar
Joo ei oo kivaa
28.11.2020 22:47
Arrow
Mä tunnen tosi hyvin kun mun valkovuotoa tulee paljon ja se on tosi ällöä. PS. Mun valkovuotoa tulee normaalistikin aika paljon. Voiko tota valkovuodon tulemisen tuntemista vähentää.
avatar
NettiNappi Tuula
01.12.2020 11:05
Arrow
Hei nimimerkki Joo ei oo kivaa. Kerrot, että valkovuotosi on melko runsasta ja tunnet, kun valkovuoto valuu emättimestä. Kysyt, voiko tätä tuntemusta vähentää. Tuntemuksen vähentämiseen tuskin on mitään keinoa. Kerrot myös, että vuoto tuntuu ällöttävältä. Halutessasi voit silloin tällöin käyttää pikkuhousunsuojaa. Vuoto imeytyy melko nopeasti pikkuhousunsuojaan ja siten tuntemus saattaa olla vähemmän epämukava. Tällöin pikkuhousunsuoja pitää muistaa vaihtaa usein. Pikkuhousunsuojien jatkuvaa käyttöä ei kuitenkaan suositella, sillä se voi muun muassa lisätä valkovuodon määrää. Valkovuodon määrä on aina yksilöllistä, toisilla valkovuotoa tulee paljon, toisilla vähän. Oman valkovuodon määrä voi myös vaihdella. Lisää tietoa valkovuodosta löydät Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
En tiedä
09.12.2020 14:50
Arrow
Mulla on tullut tuohon vasemman puoleisen nännin alapuolelle semmoinen ns. Patti? En tiedä johtuuko siitä että rinnat alkaisi kasvamaan? Toisella puolella sitä ei ole niin onko se normaalia?
avatar
NettiNappi Tuula
10.12.2020 08:53
Arrow
Hei En tiedä! Verkkosivuillamme kerromme, että ensimmäisiä rintojen kasvun merkkejä ovat kovat patit nännien alla. Rintojen kasvaessa ne saattavat tuntua kireiltä ja aristavilta. Ihon alla voi tuntua outoja patteja, jotka muodostuvat eri tahtiin kasvavasta rasva- ja sidekudoksesta. Rintojen kehitys tapahtuu jokaisella tytöllä eri vauhtia. Alkava murrosikä ja muutokset hormonitoiminnassa saavat rinnat kasvamaan ja todennäköisesti nännisi alapuolella oleva patti johtuu juuri siitä. On ihan normaalia, että rinnat kasvavat eri tahtiin. Rinnat eivät ole koskaan niin sanotusti valmiit, vaan ne muuttuvat tytön ja naisen koko elämän ajan. Voit lukea lisää rinnoista ja murrosiästä täältä NettiNapista. (Linkki aukeaa samaan välilehteen.)
avatar
Charli damelio ;)
19.12.2020 19:46
Arrow
Moi. Mun rinnat alko kasvamaan suunnilleen 4-luokalla ja oon nyt siis kutosella...mun rinnat on ollu aina erikokoset ja se on vaivannu mua ihan siiikaaa pitkään. Tarviiko siitä hävetä? Onko se normaalia? Ja kasvaako ne ikinä samankokoisiksi....🙁
avatar
NettiNappi Hanna
21.12.2020 15:29
Arrow
Moikka Charli damelio ;) Jokaisen keho kehittyy yksilölliseen tahtiin ja jokaisella tytöllä rinnat ovat niin sanotusti eri paria. Se on aivan normaalia. Koko ero saattaa tasoittua iän myötä. Olet vielä nuori, joten kehosi kehittyy ja muuttuu vielä. Älä siis turhaan huolehdi asiasta. Jos rinnat jäävät kovin eri kokoisiksi, asiaa voi korjata rintaliiveillä. Esimerkiksi topatuissa liiveissä toiseen kuppiin voi laittaa toppauksen tai kaksi, ja toisesta kupista ottaa sen kokonaan pois. Sinun ei koskaan tarvitse hävetä omaa kehoasi, se on hyvä ja kaunis juuri sellaisena kuin se on. Oikein hyvää joulua sinulle!
avatar
NettiNappi Hanna
23.12.2020 13:07
Arrow
Hyvää joulua kaikille! Joululomien vuoksi vastauksissa voi olla tavallista enemmän viivettä. Vastaamme viesteihin taas 7.1.2021 alkaen. Onnellista uutta vuotta!
avatar
Mikä neuvoksi
26.12.2020 13:31
Arrow
Hei, kasvupyrähdys on alkanut, valkovuoto alkoi jo yli kolme vuotta sitten, tissit on kasvaneet ja käytän rintsikoita, oon kutosluokalla, karvat on alkanut kasvaa mutta menkat ei, murrosikä alkanut. Yli puolivuotta on ollut alavatsa kipua ja särkylääkkeet ovat auttaneet vähän. Lämpötyyny öisin käytössä. Miksi menkat ei ala?
avatar
M
27.12.2020 00:36
Arrow
Miksi menkat ei ala kaikki muut murrosiän jutut on paitsi menkat oon kutosella. Valkovuoto alkoi kolmosella.
avatar
Nimimerkki
29.12.2020 23:59
Arrow
Moi! Oon 11 ja mulla on ruvennut nyt vaihtelen valkovuodon määrä eli joskus sitä tulee paljon (päivässä pikkarit täyteen) ja joskus tosi vähän (pieni liru vaan housuissa) ja sitten mulla myös joskus mun pikkareissa on märkiä länttejä. Mistä tää johtuu?
avatar
normaalia?
04.1.2021 00:03
Arrow
mul meni kasvupyrähdys jo kai. Oon 170 pitkä ja 52 kiloo painan (harrastan aktiivisesti urheilua). karvotustaki on tullu ja menkat alko vuosi sitte, eli siis kaikki murrosiä merkit on ja jne mut rinnat ei oo melkee ollenkaa kasvanu. tuntuu kyllä ne patit ja etenki menkkoje aikana kipeet vaikkaki on olemattomat mutta juu onko siis normaalia että kaikki muut murrosiä merkit tuli enne rintojen kasvua
avatar
NettiNappi Anni
07.1.2021 11:23
Arrow
Hei Mikä neuvoksi. Sinulla on jo kaikki murrosiän merkit mutta sinua huolettaa miksei menkkasi ala. Kerroit, että sinulla on ollut vatsakipua jo yli puoli vuotta. Se ei välttämättä liity menkkoihin vaan voi liittyä vatsa- tai suolistovaivoihin. Oletko kertonut asiasta äidillesi? Syy voisi olla hyvä tutkia. Menkat alkavat yleensä viimeistään kuusitoistavuotiaana mutta siinäkin voi olla yksilöllistä vaihtelua. Menkkojen alkuun liittyy myös perimä. Jos äitisi menkat ovat alkaneet aikoinaan myöhäisessä iässä niin ne voi alkaa sinullakin. Menkkojen alkuun vaikuttaa myös ravitsemus- ja liikuntatottumukset. Voit lukea asiasta lisää Terveyskirjaston sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Voi olla, että menkkasi alkavat pian mutta niitä odotellessa voit ostaa valmiiksi kuukautissuojia ja jutella asiasta äitisi kanssa. Kivaa alkanutta vuotta sinulle!
avatar
NettiNappi Anni
07.1.2021 12:15
Arrow
Moikka M. Menkat alkavat yleensä 10-16-vuotiaana. Menkkojen alkuun vaikuttaa perimä ja ravitsemus- ja liikuntasuositukset. Oletko jutellut murrosiästä ja menkoista vielä äitisi kanssa? Jos et, nyt voisi olla hyvä hetki. Voit kysyä äidiltäsi minkä ikäisenä hänen menkkansa on aikoinaan alkaneet. Sinunkin menkkasi saattaa alkaa samoihin aikoihin. Valkovuotoa on yleensä pari kolme vuotta ennen kuin menkat varsinaisesti alkavat. Voi siis olla, että menkkasi alkavat piankin. Voit valmistautua menkkoihin hankkimalla reppuun valmiiksi kuukautissuojia. Tsemppiä ja mukavaa tammikuun alkua.
avatar
NettiNappi Anni
07.1.2021 13:28
Arrow
Moi Nimimerkki. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että kehosi valmistautuu menkkoihin. Sen tehtvänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Vuotoa voi tulla pari kolmekin vuotta ennen kuin menkat varsinaisesti alkavat. Valkovuodon määrä vaihtelee kuukautiskierron vaiheen mukaan hormonien vaikutuksesta. Valkovuodon määrä voi lisääntyä ovulaation, eli munasolun irtoamisen aikaan. Siksi vuoto on välillä runsaampaa. Jos vuoto on kovin runsasta, voit käyttää välissä suojana pikkuhousunsuojia. Niitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi päivittäin, jotta välttyy tulehduksilta ja hankaumilta. Valkovuodon määrä voi jopa lisääntyä jos pikkuhousunsuojia käyttää päivittäin. Voisit jutella murrosiästä ja tulevista menkoista äitisi kanssa. Tsemppiä ja ihanaa tammikuun alkua!
avatar
NettiNappi Hanna
08.1.2021 13:58
Arrow
Moikka normaalia? Murrosiän kehityksesi on edennyt kertomasi mukaan normaalisti. Rintasikin ovat alkaneet kehittyä, joten voit vielä rauhassa odotella niiden kasvamista. Rinnat muotoutuvat oikeastaan koko naisen elämän ajan, esimerkiksi mahdollisten raskauksien ja painonvaihteluiden vuoksi. On hyvä myös huomioida, että rintojen koko on yksilöllinen asia. Toisilla rinnat ovat pienet, toisilla suuremmat, mikä johtuu mm. perintötekijöistä ja kehon rasvakudoksen määrästä. Oikein hyvää uutta vuotta.
avatar
Joku
10.1.2021 13:29
Arrow
Moi aattelin vaa kysyy et jos on alkanu valkovuoto nii voiks sulle enää tulla kasvupyrähdystä koska itselläni ei oo tullu viel?
avatar
NettiNappi Tuula
12.1.2021 13:47
Arrow
Hei Joku! Yksinkertaisesti vastaten, voi. Valkovuotoa voi alkaa tulla jo ennen kasvupyrähdystä. Joillakin tytöillä myös kuukautiset alkavat ennen kasvupyrähdystä, toisilla sen jälkeen tai aikana. Kannattaa myös muistaa, että kasvupyrähdys ei nimestään huolimatta ole välttämättä todella nopeaa kasvua, vaan kaikki kasvavat omaan tahtiinsa yksilöllisesti. Kasvupyrähdystä ei välttämättä edes huomaa, vaan nuori kasvaa tasaisesti koko murrosiän ajan.
avatar
tarviin apua
14.1.2021 16:32
Arrow
Oon 15 vuotias, 164cm ja 47kg mulla on alkanut menkat 14,6 vuotiaana ja on karvoitusta mutta mun rinnat on kasvanut vasta tosi vähän enkä tiiä että kasvaako ne enää yhtään koska ne ovat olleet vähän arat 7 luokasta asti, mun kuppikoko on 65a ja musta tuntuu että mun rinnat on vasta vähän aikaa sitten ohittanut nuppuvaiheen. Äiti sanoi mulle että e-pillerit saattaisivat auttaa rintojen kasvuun mutta en oo varma voiko siihen vaikuttaa mitenkään (syön myös soija jugurttia ja välillä kranaattiomenaa, sillä niiden kai pitäisi edistää hormonitoimintaa) en tiiä ees että onko tää ihan normaalia. Tää on mulla tosi iso epävarmuus kaikkialla koska kaikilla mun ikäisisillä on jo kehittyneet rinnat
avatar
NettiNappi Tuula
15.1.2021 14:49
Arrow
Hei nimimerkki tarviin apua! Olet pohtinut paljon rintojesi kokoa ja koet, että niiden pienuus on sinulle iso epävarmuutta aiheuttava asia. Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelussa kerrotaan, että rintojen kehittymistahti ja rintojen lopullinen muoto ovat osittain perintötekijöiden määräämät. Jokainen nuori on sekoitus molempien vanhempien perintötekijöitä, mutta piirteet ja kehon muodot ovat aina yksilöllisiä. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Jos on hoikka, niin usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöillä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta. Rintojen kehitys kestää keskimäärin 3-5 vuotta. Rinnat eivät kuitenkaan ole koskaan "valmiit", vaan voivat muuttua koko elämän ajan. Painon nousu tai lasku, raskaus ja imetys ovat tavallisimpia asioita, jotka aiheuttavat muutoksia myös rinnoissa. Voi lukea lisää rinnoista Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Kerrot, että rintasi ovat olleet hieman arat parin vuoden ajan ja vähän aikaa sitten niiden kehitys on ohittanut niin sanotun nuppuvaiheen. Kerrot myös, että kuukautisesi ovat alkaneet 14,6-vuotiaana. Lisäksi olet aika hoikka. Kaikki nämä asiat yhdessä saattavat selittää sitä, miksi rintasi ovat vielä pienet. Hyvä puoli on se, että se tarkoittaa myös sitä, että rintasi todennäköisesti kasvavat vielä. Rintasi vain kasvavat hieman myöhemmin. Toisaalta, jos asia sinua mietityttää tai huolestuttaa, voit käydä kouluterveydenhoitajan juttusilla. Siitä ei ole ainakaan mitään haittaa ja saat itsellesi mielen rauhan. Kerrot, että syöt soijajugurttia ja granaattiomenaa ja olet myös keskustellut äitisi kanssa ehkäisypillereistä. Olet siis varmaankin kuullut tai lukenut jostakin, että soija ja granaattiomena sisältävät estrogeenia ja ajatellut, että se voisi saada rintasi kasvamaan. Valitettavasti mikään tutkimus ei kuitenkaan tue ajatusta siitä, että elintarvikkeista saatu estrogeeni kasvattaisi rintoja. Ei soijajugurtista ja granaattiomenasta mitään haittaa ole, mutta ne eivät auta rintojasi kasvamaan. Sama pätee ehkäisypillereihin. Kaikki tytöt ja naiset ja heidän rintansa ovat omanlaisiaan. Yhtä hyvin voi tuntua vaikealta olla se ensimmäinen tyttö, jolla on rinnat, tai viimeinen, jolla ne eivät ole vielä kasvaneet. Tässä vaiheessa alkaa helposti vertailla itseään muihin, ja erilaisuus tuntuu ahdistavalta. Osa aikuiseksi kasvamista on oppia hyväksymään itsensä sellaisena kuin, omanlaisenaan ja arvokkaana.
avatar
entiiä
18.1.2021 15:24
Arrow
Mulla oli eilen illalla hieman maha kipeä/alavatsa ja tänään kävin vessassa niin pikkarit oli ihan ruskeessa jutussa ja mietin et oisko mun menkat voinu alkaa vai oonko jotenkin onnistunut kakkaamaan housuun tai jotain? Mulla on ollu valkovuotoa jo aika pitkään mut äitin menkat on alkanut vasta 14 vuotiaaana
avatar
NettiNappi Tuula
18.1.2021 18:43
Arrow
Hei entiiä. Tuskin olet kakannut housuun huomaamattasi, todennäköisemmin kyse on kuukautisista. Kuukautisvuoto voi olla ruskeaa ja se on ihan normaalia. Kuukautisesi voivat aivan hyvin alkaa ihan omassa aikataulussaan, vaikka äitisi kuukautiset olisivatkin alkaneet 14-vuotiaana. Perintötekijät vaikuttavat toki kuukautisten alkamiseen ja murrosiän kehitykseen muutenkin. Saman perheen naisten kuukautiset alkavat usein samoihin aikoihin, joten jos äidin kuukautiset ovat alkaneet 14-vuotiaana, tytärten kuukautiset alkavat todennäköisemmin 13-15-vuotiaana, kuin vaikkapa 10-vuotiaana. Kannattaa muistaa, että olet saanut puolet perintötekijöistäsi isältäsi ja hänen geeninsä vaikuttavat myös kehitykseesi, vaikka kuukautisia hänellä ei olekaan. Perintötekijöiden lisäksi myös ravinto ja liikunnan määrä vaikuttavat kuukautisten alkamiseen. Koska tiedät, milloin äitisi kuukautiset ovat alkaneet, oletkin varmaan jo jutellut hänen kanssaan asiasta. Nyt olisi sopiva aika ottaa kuukautiset taas puheeksi ja kertoa, että ne ovat alkaneet. Vanhempasi voivat ostaa sinulle kuukautissuojia tai antaa rahaa niiden hankkimiseen. Sinun kannattaa myös merkitä vuotopäivä tai päivät nyt kalenteriin, jotta voit alkaa seurata kuukautiskiertoasi. Kattavan tietopaketin kuukautisista löydät Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.(Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
Joku
22.1.2021 14:43
Arrow
Mulla alko ekat menkat tän viikon alussa ja mulla oli vuoto aluks ruskeeta sit se muuttu enemmän punaseks ja nyt ne on taas ruskeet onko normaaliin?
avatar
NettiNappi Tuula
22.1.2021 16:00
Arrow
Hei Joku. On ihan normaalia, että kuukautisvuodon väri, koostumus tai määrä vaihtelee päivästä, tai jopa tunnista toiseen. Usein kuukautisvuodon väri on ruskea juuri kuukautisten alussa ja lopussa, kuten kuvailit. Vuoto voi kuitenkin olla ruskeaa myös aina ja sekin on ihan normaalia. Mukavaa viikonloppua!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load