Tytön keho

AIHEALUEET

Murrosikä alkaa tytöillä yleensä noin 8–13-vuotiaana

Alkavan murrosiän merkkejä tytöillä ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen.

Katso video tyttöjen murrosiästä (youtube.com)

Yksi murrosiän ensimmäisistä merkeistä tytöillä on rintojen kasvu

Rintojen kehitys tapahtuu jokaisella tytöllä eri vauhtia. Ensimmäisiä rintojen kasvun merkkejä ovat kovat patit nännien alla. Rintojen kasvaessa ne saattavat tuntua kireiltä ja aristavilta. Ihon alla voi tuntua outoja patteja, jotka muodostuvat eri tahtiin kasvavasta rasva- ja sidekudoksesta.

Eri näköisiä, kokoisia ja muotoisia rintoja

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Rintojen kehityksen aikana on tavallista, että rinnat ovat ensin muodoltaan hivenen suipot tai nännit ovat kääntyneet sisäänpäin. Ei ole olemassa kahta täysin samanlaista rintaa, vaan jokainen on ainutlaatuinen ja yksilöllinen.

Millaiset ovat hyvät rintaliivit? (hyväkysymys.fi)

Kuukautisten alkamisajankohta ja rintojen kasvuvauhti vaihtelevat yksilöllisesti

Usein tytön ensimmäiset kuukautiset tulevat melko samanikäisenä kuin äidillä tai isosiskoilla. Kuukautiset saattavat tuntua kiusallisilta, mutta ne ovat osa naiseutta ja luonnollinen osa naisen kehon toimintaa.

Kuukautisten alettua kuukautiskiertoa kannattaa seurata säännöllisesti

Kuukautiskiertoa voi seurata esimerkiksi merkitsemällä kalenteriin ylös kuukautisten alkamis- ja päättymispäivämäärät. Kuukautiskierto voi olla kuukautisten alettua epäsäännöllinen. Parin kolmen vuoden ajan vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Kaikilla kierto ei välttämättä koskaan tule täysin säännölliseksi.

Lue lisää kuukautiskierrosta (hyväkysymys.fi)

Sopivan kuukautissuojan löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja

Sopivia vaihtoehtoja suojista voi kysyä äidiltä, siskoilta, kavereilta tai kouluterveydenhoitajalta. Kaupan terveyssideosastolle voi mennä rohkeasti tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Kuukautissuojaa kannattaa pitää aina mukana laukussa, sillä aluksi kuukautiset saattavat olla epäsäännölliset ja alkaa yllättäen.

Lue lisää terveyssiteistä, tamponeista ja muista kuukautissuojista (hyväkysymys.fi)

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla

Tyttö voi tulla raskaaksi jo ennen kuin ensimmäiset kuukautiset ovat alkaneet. Raskaaksi tuleminen perustuu ovulaatioon, eli munasolun irtoamiseen, ja se voi tapahtua jo ennen ensimmäisten kuukautisten alkamista. Tämän vuoksi ehkäisystä on syytä pitää hyvää huolta aina, kun on yhdynnässä.

Gynekologiset tarkastukset ovat osa naisen elämää

Ensimmäisen kerran tarkastukseen meneminen voi jännittää tai pelottaa. Tutkimus tehdään kuitenkin hyvinvoinnin ja terveyteden takia ja se on todella tarpeen.

Ensimmäisen kerran tarkastuksessa kannattaa käydä, kun aloittaa seksin harrastamisen tai viimeistään 25-vuotiaana. Ehkäisypillerit tai muun hormonaalisen ehkäisyn saa lääkäristä tai terveydenhoitajalta.

Katso Tubeäidin ja Väestöliiton video siitä, mitä gynekologilla tapahtuu (youtube.com)

 

Erinäköisiä piirrettyjä vaginoita

Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Hormonivaihtelut ja murrosikä saattavat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten finnejä ja mustapäitä

Hygieniasta ja kasvojen huolellisesta puhdistamisesta kannattaa huolehtia aamuin illoin. Apua iho-ongelmien hoitoon voit kysyä esimerkiksi apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

Tyttöjen ja nuorten naisten on mahdollista käydä juttelemassa naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Tyttöjen talolla (likka.fi)

Lue lisää murrosiän kehitykseen ja tytön kehoon liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta (vaestoliitto.fi)

avatar
Minä
01.5.2020 22:33
Arrow
Minulla ei ole kehittynt vielä minun rintani kun vain vähäsen ne ovat arat mutta eivät kasva painan 35 kg ja olen noin 143
avatar
NettiNappi Karoliina
04.5.2020 12:08
Arrow
Hei. Rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuva kova kyhmy, ovat usein ensimmäisiä merkkejä siitä, että murrosikä on käynnistynyt ja rintojen kasvu alkaa. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta sekä sidekudoksesta. Murrosiän alkuvaiheessa rinnan muoto kasvaa ja kehittyy. Rinnat saattavat olla erikokoiset tai -muotoiset. Kehityksen aikana rinnat saattavat olla myös arat ja pingottavat. Kerroit viestissäsi, että rintasi ovat kehittyneet vähän ja ne ovat arat. Tilanteesi kuulostaa täysin normaalilta. Rintojen kasvu ja kehitys kestää 3-5 vuotta. Kehittymiseen ja rintojen lopulliseen kokoon ja muotoon vaikuttaa osittain perintötekijät. Ei kuitenkaan voida suoraan sanoa pelkästään äidin murrosiän kehityksen perusteella, millainen sinun murrosikä tulee olemaan, sillä sinä olet yhdistelmä molempien vanhempien perintötekijöitä, niin äidin kuin isän. Sinun kasvusi ja kehityksesi on yksilöllistä, sillä sinä olet ainutlaatuinen yksilö. Anna kehollesi aikaa kasvaa ja kehittyä. Aurinkoista kevättä!
avatar
Moi
05.5.2020 11:03
Arrow
Hei Pari viikkoa sitten rintani oli tosi arat ja nyt se on lähtenyt. Ja nyt on tullut kovat vatsakivut jotka on jatkunut monta päivää aaltoilevasti ylä ja ala vastassa. Onkohan nämä merkkejä murrosiäastä.
avatar
NettiNappi Karoliina
05.5.2020 15:28
Arrow
Hei, aristavat rinnat ovat yleensä ensimmäisiä merkkejä siitä, että murrosikä käynnistyy. Muita murrosiän merkkejä ovat häpykarvoituksen kasvu, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen, valkovuodon sekä kuukautisten alkaminen. Jokaisen keho kasvaa ja kehittyy omaan, yksilölliseen tahtiin, eikä kehitykselle ole mitään selkeää kaavaa. Tulet pikkuhiljaa huomaamaan pieniä muutoksia kehossasi. Jos haluat lukea lisää tyttöjen murrosiästä, niin käy tutustumassa Väestöliiton nuorten sivuihin (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).
avatar
Tyttö
16.5.2020 17:58
Arrow
Mulla alko menkat noin puoli vuotta sitten, rinnat on ruvennu lähtee kasvaa mutta
avatar
NettiNappi Anni
18.5.2020 14:51
Arrow
Hei Tyttö. Jäiköhän viestisi kesken? Kysy ihmeessä mikäli mieleen tulee jotain. Voit lukea murrosiästä Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Aurinkoista kesän odotusta!
avatar
Äitiliini
21.5.2020 09:47
Arrow
Tyttäreni 10v, voiko kehitykseen liittyä alapään kipua? Rinnat alkaneet kehittyä ja karvat kasvamaan. Kiitos vastauksesta.
avatar
NettiNappi Anni
22.5.2020 10:55
Arrow
Moi Äitiliini. Kysyit tyttäresi kehityksestä ja alapään kivusta. Murrosikään littyy kaikenlaisia tuntemuksia mutta kivun syy kannattaa aina tutkia. Me vastaajat emme ole terveydenhuoltoalan ammattilaisia, joten suosittelen olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon. Asiasta voi kysyä myös tyttären omalta kouluterveydenhoitajalta. Toivottavasti asia selviää. Tsemppiä ja aurinkoista kesää!
avatar
Nuori tyttö
23.5.2020 13:29
Arrow
Hei! Olen 12.v tyttö ja minulla on rinnoissa kipua kun niihin koskee. Ja vähän jännittää kun muilla kavereilla on kasvanut vähän ja minulla ei paljoa. En myöskään ole ihan varma että onko minulla valkovuodot vai ei? En tiedä että näkyykö valkovuoto alushousuissa hyvin. Minulla on myös ollut vatsakipuja joskus alavatsassa. Onko se jokin merkki kuukautisten alkamisesta?
avatar
joku
23.5.2020 18:14
Arrow
Siis oon 35 kg ja 153 cm ja siis mua ahdistaa kun mun rinnat alko olla arat vuosi sitten eikä ne oo vieläkään kasvaneet hirveesti isommiksi. Nyt pari kuukautta sitten alko tulla jo karvoja ja valkovuotoa on ollu mut mua pelottaa nyt et rinnat ei enää kehitykkään ja ne jää olemattomaksi. Voiko menkat alkaa vaikka rinnat ei ois vielä juurikaan kehittynyt?
avatar
NettiNappi Hanna
25.5.2020 13:02
Arrow
Hei. Murrosiän kehitys etenee jokaisella yksilöllisesti. Toisilla murrosiän merkkejä ilmaantuu jo 8-vuotiaana, toisilla 13 vuoden ikäisenä. Murrosiän alussa rinnat alkavat aristaa ja kehittyä ja tulee häpykarvoitusta. Kerrot, että rintasi ovat jo kasvaneet vähän ja rinnoissasi on tuntunut kipua, kun kosket niihin. Liivien tai topin käyttö on suositeltavaa myös rintojen kasvuvaiheessa, ne antavat tukea kehittyville rinnoille ja voivat helpottaa myös kipuja. Rinnatkin kasvavat yksilöllistä tahtia, joten omaa kehoa ei kannata vertailla kavereiden kehoihin. Valkovuodon ilmaantumisen huomaa siitä, että emättimestä tulee hieman kirkasta tai valkoista vuotoa, joka voi näkyä välillä pikkuhousuissa pieninä läikkinä. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon ilmaantuminen tarkoittaa, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Kerrot, että sinulla on ollut joskus alavatsakipuja. Alavatsakivut voivat liittyä ihan tavallisiin vatsanväänteisiinkin. Jos kipuja on usein, juttele niistä vanhempiesi ja tarvittaessa kouluterveydenhoitajan kanssa. Myös kuukautisten alkamiseen voi liittyä alavatsakipuja. Voit pitää varmuuden vuoksi laukussa mukanasi kuukautissuojaa. Voit lukea rintojen kehityksestä lisää Hyvä kysymys -sivustolta. Väestöliiton nuorten sivuilta oit lukea lisätietoa kuukautisista. (Linkit avautuvat uusiin välilehtiin.) Mukavaa kesää sinulle!
avatar
NettiNappi Anni
26.5.2020 13:13
Arrow
Moi Joku. Mietit viestissäsi murrosiän kehitystäsi. Sinulla eiole syytä pelkoon, sillä jokainen meistä kehittyy eri tahtiin. Tytöillä murrosikä alkaa yleensä rintojen aristamisella ja kasvamisella. Joillakin tämä tapahtuu 8-vuotiaina, toisilla 13 vuoden iässä. Joillakin tytöillä kasvaa ensin rinnat, toisella karvat. Rintojen kehitys jatkuu 3-5 vuotta, joten voit rauhassa odotella rintojesi kasvua. Kerroit, että rintasi ovat olleet arat jo noin vuoden. Sekin kertoo siitä että rintasi ovat kehittymässä. Menkat voivat alkaa vaikka rinnat eivät olisi vielä juurikaan kehittynyt. Saat lisätietoa murrosiästä Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Murrosiän kulkuun ei voida itse vaikuttaa; sitä ei voida nopeuttaa tai hidastaa. Jos sinua mietityttää asia, voisit ottaa sen esille esimerkiksi äitisi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Mukavaa kesää sinulle!
avatar
Isa
06.6.2020 01:31
Arrow
Moi! Voiks tulla raskaaks ilman et harrastaa seksiä? Ja onko normaalia että mulla alko kuukaus sitte menkat ja ne vähän pelottaa mua! Ja et ne tuli sillee 1.5.2020-6.5.2020 Ja sit 13.5.2020- 21.5.2020?? Eikä enää oo tullu? Ja ku oon tunkenu vahingos sormiani mun alapäähän voiko siitä tulla raskaaks tai siitä että oon ollu uimassa ja onko normaalii murrosikää et mun nännit on tummunu vähä ja niihin tulee välillä sellassia valkosia näppylöitä jotka välillä lähtee pois? Ja onko myös normaalia että mulla tulee välillä mahaa sellassii pum tuntemuksii (en osaa selittää mitä tarkotan) äiti sano et ne on mahahappoja! OIKEESTI PLIIS VASTATKAA JA OON 12V
avatar
NettiNappi Anni
08.6.2020 12:48
Arrow
Moi Isa. Raskaaksi tuleminen vaatii sen, että on ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä tai ehkäisy on pettänyt. Siittiön ja munasolun on siis kohdattava toisensa, jotta munasolu voi hedelmöittyä. Et voi siis olla raskaana vaikka sormesi on käynyt alapäässäsi tai vaikka olet käynyt uimassa. Menkat ovat usein ensimmäisinä vuosina epäsäännölliset, jolloin ne voivat tulla tiehämmin tai harvemmin kuin kerran kuussa. Menkat saattavat olla olla välillä kuukausiakin tauolla kunnes taas alkavat. Menkat voi kestää muutamasta päivästä viikkoon. Nännipiha muodostuu erityyppisistä rauhasista ja sileästä lihaskudoksesta. Jokaisella on eri näköiset ja -kokoiset rinnat sekä nännit. Nännit tummuu yleensä iän myötä ja niissä voi olla myös ns. hormoninäppylöitä ja se on aivan normaalia. Kerroit myös tuntemuksistasi mahassasi. Niihin minulla on vaikea kommentoida koska en ole terveydenhoitoalan ammattilainen mutta hyvä että olet kertonut asiasta äidillesi. Jos tuntemukset jatkuvat pitkään, voitte olla tarvittaessa yhteydessä omalle terveysasemalle. Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Kivaa kesää!
avatar
Tyttö
25.6.2020 10:40
Arrow
Hei! Mulla on nännit silleen kovettunu ja laajentunu mut ei sillee rinnat muuten alkanu kasvaan. Häpykarvotusta on tullu mut ei oikee muuta. Onkohan mun murrosikä ees alkanu?
avatar
NettiNappi Anni
26.6.2020 10:54
Arrow
Moikka Tyttö! Kerroit, että nännisi ovat kovettuneet ja laajentuneet mutta rintasi ei vielä ole alkanut kasvamaan. Murrosikä alkaa nuorilla hyvin eri iässä ja hiukan eri tahtiin. Murrosikä käynnistyy yleensä rintojen aristuksella, sinulla onkin jo nännit alkanut kasvamaan. Rinnat kasvavat ja kehittyvät kolmesta viiteen vuoteen. Rinnat muotoutuvat kuitenkin vielä aikuisikään asti. Rintojen kehittymistahti ja rintojen lopullinen muoto ovat osittain perintötekijöiden määräämät. Murrosiän kehityksen aikataulu ja esimerkiksi rintojen kehittyminen periytyy sekä isältä että äidiltä. Rintasikin kyllä kasvavat kun on sen aika. Muita murrosiän merkkejä ovat häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Ennen kuukautisia tulee valkovuoto. Se on kehon tapa valmistautua kuukautisiin. Murrosikäsi on siis jo alkanut. Murrosiän kulkuun ei voida itse vaikuttaa; sitä ei voida nopeuttaa tai hidastaa. Mukavaa kesää sinulle!
avatar
Hämmentynyt
26.6.2020 13:47
Arrow
Mulla on alkanu rintojen kehitys ja valkovuoto, mutta mulla ei oo yhtään häpykarvoitusta. Onko normaalia?
avatar
NettiNappi Anni
26.6.2020 14:08
Arrow
Hei Hämmentynyt. Kerroit, että sinulla on jo alkanut kehittymään rinnat ja valkovuotoakin on tullut. Nyt sinua mietityttää ettei sinulla ole vielä yhtään häpykarvoitusta. Se on aivan normaalia, sillä murrosikä alkaa yleensä rintojen kasvulla ja kehityksellä, jolloin rasvakudos lisääntyy rinnoissa. Tytöillä häpykarvoituksen kasvu alkaa yleensä hieman rintojen kehitystä myöhemmin. Kainalokarvoituksen kasvu alkaa tytöillä yleensä pari vuotta häpykarvoituksen kasvun alettua. Karvoituksen ilmaantuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja vaihtelee suuresti. Voisit jutella murrosiästäsi äitisi tai muun luotettavan aikuisen kanssa, jotta saat jaettua ajatuksesi. Voit lukea murrosiästä ja sen kehityksestä lisää Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uudessa välilehdessä. Kivaa viikonloppua!
avatar
Tyttö
03.7.2020 15:22
Arrow
Mulla on alkanut tuntua nännissä ja sen ympärillä kipua kun koskee onko normaalia ja onko se merkki siitä että rinnat ovat alkaneet kasvamaan? n. 12 vuotiaana on alkanut nänni laajentua hiukan ja rinnat vähän semmoiset kolmion malliset kun siusta katsoo.
avatar
NettiNappi Hanna
06.7.2020 09:09
Arrow
Moikka Tyttö. Rinnat ja nännit voivat tuntua aroilta niiden kasvaessa ja kehittyessä. Se on aivan normaalia. Kerrot, että nännisi ovat alkaneet laajentua ja rinnat näyttävät sivusta katsottuna hieman kolmiomaisilta. Rintasi ovat alkaneet kehittymään. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi. Myös intojen kasvun ja kehityksen aikana on suositeltavaa käyttää rintaliivejä. Varsinkin alussa toppimalliset liivit voivat olla hyvä valinta, mutta voit käyttää sellaisia liivejä, jotka sinusta tuntuvat hyvältä. Liivit tukevat kehittyviä rintoja ja voivat helpottaa niissä tuntuvaa särkyä. Voit lukea rintaliiveistä lisää Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
KOMMENTOI AIHETTA

Hei, olemme kesätauolla 4.7-19.7 välisen ajan, jolloin kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Kysymyksiin vastataan jälleen 20.7 alkaen. Vastauksissa voi myös olla kesäaikaan enemmän viivettä. Aurinkoista kesää!