Pojan keho

AIHEALUEET

Pojan keho

Pojilla murrosikä alkaa yleensä hieman myöhemmin kuin tytöillä, noin 9–14-vuotiaana. Pojilla murrosiässä tapahtuvat muutokset aiheuttaa testosteronihormoni, jota kivekset tuottavat. Useimmiten murrosiän ensimmäinen merkki on kivesten kasvu. Penis alkaa kasvaa noin vuosi sen jälkeen ja peniksen kasvu kestää puolesta vuodesta kahteen, kunnes lopullinen mitta on saavutettu.

Penikset ovat ulkonäöltään hyvin erilaisia, aivan samalla tapaa kuin tyttöjen rinnat tai alapäät. Erilaisia peniksiä on yhtä monta, kuin miehiä maailmassa. Penikset näyttävät eriltä ja ovat myös eri pituisia ja paksuisia. Vanha sanonta “koolla ei ole väliä”, pitää oikeasti paikkaansa, tarkista vaikka täältä! (Decibel.fi) Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa.


Kuvitus: Jenni Alasimi

 

Muita alkavan murrosiän merkkejä pojilla ovat karvoituksen kasvu, kasvupyrähdys ja äänenmurros. Parrankasvu voi alkaa vasta täysi-ikäisenä. Hormonien myötä myös talin ja hien eritys vilkastuu, joten omasta hygieniasta on tärkeä huolehtia. Hormonit saattavat aiheuttaa pojilla myös rintarauhasten turpoamista. Siitä ei kannata huolestua, sillä se on melko yleistä ja menee ohi parissa vuodessa. Murrosiässä myös kurkunpää ja äänihuulet kasvavat, minkä seurauksena poikien ääni madaltuu. Äänenmurros tulee esiin selvimmin äänen korkeuden vaihdellessa hallitsemattomasti. Tahattoman “kiekaisut” tai “murahtelut” voivat tuntua noloilta, mutta ovat hyvin tavallisia murrosiän muutoksia.

Siemensyöksyjen alettua poika on saavuttanut sukukypsyyden, eli voi yhdynnässä saattaa tytön raskaaksi, jos ehkäisyä ei käytetä. Yölliset tahattomat siemensyöksyt ovat tavallinen osa pojan murrosiän kehitystä.

Murrosiän kehitys ja muutokset tapahtuvat jokaisella yksilöllisesti ja omaan tahtiin. Kehitykseen vaikuttavat yleensä perintötekijät. Jos murrosiän eteneminen huolettaa, voi omalta isältä tai veljiltä kysellä, missä iässä he aikoinaan huomasivat murrosiän merkkejä. Myös peniksen koko ja muoto saattavat mietityttää paljon. Jos jokin murrosiän kehityksessä huolettaa, kannattaa asiasta keskustella jonkun aikuisen, esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Poikien ja nuorten miesten on mahdollista käydä juttelemassa mieheyteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Poikien talolla.

Voit lukea murrosiän kehityksestä tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.

 

Päivitetty 24.1.2019

avatar
16w poika
11.8.2019 17:03
Arrow
Onko normaalia että 16-vuotiaalla pojalla erektiossa oleva muna on vain 13cm?
avatar
NettiNappi Liisa
12.8.2019 13:35
Arrow
Moikka! Peniksen koko kuulostaa aivan normaalilta. Väestöliiton Nuorten sivuilla kerrotaan peniksen koosta näin: "Erektiossa olevan peniksen pituus vaihtelee miehestä toiseen 9 – 17 cm välillä. Näistäkin mitoista on poikkeamia molempiin suuntiin. Penistä voidaan mitata myös hyvin eri tavoin, joka on syytä ottaa huomioon penisten mittoja vertaillessa."
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load