Pojan keho
Pojilla murrosikä alkaa yleensä noin 9–14-vuotiaana
Pojilla murrosiässä tapahtuvat muutokset aiheuttaa testosteronihormoni, jota kivekset tuottavat. Murrosiän ensimmäinen merkki on usein kivesten kasvu.
Penis alkaa kasvaa noin vuosi kivesten kasvun jälkeen. Peniksen kasvu kestää puolesta vuodesta kahteen, kunnes lopullinen mitta on saavutettu.
Murrosiän kehitys ja muutokset tapahtuvat jokaisella yksilöllisesti ja omaan tahtiin
Kehitykseen vaikuttavat yleensä perintötekijät. Jos murrosiän eteneminen huolettaa, voi omalta isältä tai veljiltä kysellä, missä iässä he aikoinaan huomasivat murrosiän merkkejä.
Jos jokin murrosiän kehityksessä huolettaa, kannattaa asiasta keskustella jonkun aikuisen, esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.
Penikset ovat ulkonäöltään hyvin erilaisia
Erilaisia peniksiä on yhtä monta, kuin miehiä maailmassa. Penikset näyttävät eriltä ja ovat myös eri pituisia ja paksuisia. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa. Vanha sanonta “koolla ei ole väliä”, pitää oikeasti paikkaansa.

Kuvitus: Jenni Alasimi
Muita murrosiän merkkejä pojilla ovat karvoituksen kasvu, kasvupyrähdys ja äänenmurros
Parrankasvu voi alkaa vasta täysi-ikäisenä. Hormonien myötä myös talin ja hien eritys vilkastuu, joten omasta hygieniasta on tärkeä huolehtia. Hormonit saattavat aiheuttaa pojilla myös rintarauhasten turpoamista. Rintarauhasten turpoaminen on aika yleistä ja menee ohi parissa vuodessa.
Murrosiässä myös kurkunpää ja äänihuulet kasvavat, minkä seurauksena poikien ääni madaltuu. Äänenmurroksessa äänen korkeutta on vaikea hallita. Tahattomat “kiekaisut” tai “murahtelut” voivat tuntua noloilta, mutta ovat hyvin tavallisia murrosiän muutoksia.
Siemensyöksyjen alettua poika on saavuttanut sukukypsyyden
Sukukypsänä voi yhdynnässä saattaa tytön raskaaksi, jos ehkäisyä ei käytetä. Yölliset tahattomat siemensyöksyt ovat tavallinen osa pojan murrosiän kehitystä.
Kerrot viestissäsi, että sinulle ei ole kasvanut vielä karvoitusta mihinkään. Et kuitenkaan kerro, oletko huomannut muita murrosiän merkkejä, kuten kivesten kasvua tai hikoilun lisääntymistä. Voit lukea lisää murrosiän kehityksestä Mannerheimin Lastensuojeluliiton verkkosivuilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Jos et ole huomannut mitään muitakaan merkkejä murrosiästä, sinun kannattaa käydä tapaamassa kouluterveydenhoitajaasi. Hän näkee tietosi ja osaa arvioida murrosikääsi suhteessa aikaisempaan kehitykseesi. Hänen kanssaan voitte tarkastella vaikka yhdessä myös kasvukäyrääsi.
Voisit myös jutella vanhempiesi kanssa murrosiästäsi. Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelussa kerrotaan, että hitaasti kehittyneiden vanhempien lapset kehittyvät usein itsekin hitaasti. Usein murrosiän muutokset ja se, miltä aikuisena näyttää muistuttaa biologisten vanhempien kehitystä. Jokainen nuori on sekoitus molempien vanhempien perintötekijöitä. Voisit siis kysyä, missä iässä vanhempasi ovat kehittyneet. Jos asian puheeksi ottaminen tuntuu hankalalta, voit vaikka laittaa viestin isällesi tai äidillesi ja pyytää, että hän tulisi juttelemaan kanssasi murrosiästä. Tsemppiä ja mukavaa talven jatkoa!
Olet kevään ja kesän aikana kasvanut nopeasti ja nyt kasvat hitaammin. Sekin on ihan tavallista, pituuskasvun nopeus voi vaihdella ja esimerkiksi kasvupyrähdys ei nimestään huolimatta ole jotain, mikä saa sinut hetkessä kasvamaan, vaan kasvupyrähdys kestää yleensä noin kaksi vuotta. Kasvu voi jatkua vielä kasvupyrähdyksen jälkeenkin vielä vuosia, vain hitaampana. Sitä, kuinka pitkä sinusta tulee, voit arvioida lähinnä tarkastelemalla lähimpiä sukulaisiasi. Jos perheenjäsenesi ovat lyhyitä, sinustakaan tuskin tulee hongan kolistajaa ja toisaalta pitkien vanhempien lapsista tulee usein myös pitkiä.
Kerrot, että olet epävarma, saatko tarpeeksi energiaa ruokavaliosta. Urheilet paljon, joten ravitsemukseen kannattaakin kiinnittää huomiota. Marttojen verkkosivuilla kerrotaan, että energiansaanti on yleensä riittävää, kun jaksaa harjoitella mielellään ja tehokkaasti, palautuu hyvin ja vireystila on hyvä. Olet myös normaalipainoinen. Voisit kuitenkin ottaa asian puheeksi vanhempiesi kanssa ja tarkastella ruokavaliotasi yhdessä. Marttojen verkkosivuilta ja Suomen Olympiakomitean ylläpitämältä Kasva urheilijaksi -sivulta löydät vinkkejä nuoren urheilijan ruokavalion koostamiseen. (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.) Jos sinulla on valmentaja, häneltäkin voisit saada vinkkejä.
Mietit, voiko runsas urheilu ja ruokavalio vaikuttaa murrosikäsi etenemiseen. Sitä en osaa arvioida, mutta asian selvittelemiseksi voit halutessasi varata ajan kouluterveydenhoitajalle. Hän näkee kasvukäyräsi ja voitte yhdessä tarkastella kasvuasi ja kehitystäsi. Mukavaa talven jatkoa sinulle!
Voit olla rauhassa ajatustesi kanssa. Sinussa ei ole mitään vikaa, ja sinulla on lupa kokemukseen ja pohdintoihin sukupuolestasi. Ajatukset ja kehossa tapahtuvat muutokset voivat kuitenkin aiheuttaa ahdistavia ja hämmentäviä tunteita. Näiden tunteiden ja ajatusten kanssa ei kannata jäädä yksin, joten on tosi hienoa, että olet ottanut yhteyttä.
Nykykäsityksen mukaan sukupuolia nähdään olevan useampia kuin kaksi eikä sukupuolen ainoaksi ja oikeaksi määrittäjiksi katsota ainoastaan biologiaa tai sukuelimiä. Oman sukupuolen voi kokea monella eri tavalla ja sukupuolensa voi määritellä esimerkiksi biologian tai oman henkilökohtaisen kokemuksen kautta. Kokeminen on jokaiselle yksilöllistä ja se voi myös vaihdella elämän aikana. Jokaisella on oikeus määritellä oman sukupuolensa ja ilmaista sitä.
Ihminen voi kokea olevansa tyttö tai poika, osittain tyttö ja osittain poika, tai eri sukupuolta kuin mihin hänet on syntymässä määritelty. Erilaisia sukupuolen moninaisuuteen liittyviä identiteettejä ja sukupuolimääritelmiä on useita. Jos ihminen ei koe sukupuolensa kuuluvan tyttö-poika jakoon, puhutaan usein transsukupuolisuudesta. Tällöin ihmisen kokemus omasta sukupuolesta eroaa siitä sukupuolesta, johon hänet on syntymässä määritelty. Muunsukupuolisuudesta puhutaan silloin, kun ihminen ei koe yksiselitteisesti olevansa tyttö tai poika, vaan ehkä jotain tältä väliltä. Joskus ihmisellä voi olla sekä tytölle että pojalle tyypillisiä sukupuolen tunnusmerkkejä esimerkiksi kromosomeissa tai sukuelimissä, mitä kutsutaan intersukupuolisuudeksi. Useimmat intersukupuoliset kokevat itsensä tytöksi tai pojaksi. Vaikka oma kokemus sukupuolesta ei olisi yhtenäinen syntymässä määritellyn sukupuolen kanssa, sukupuolta korjaaviin lääketieteellisiin hoitoihin ei ole pakko hakeutua. Omaa sukupuoltaan voi toteuttaa ja ilmaista monin eri tavoin, eikä se aina vaadi biologisia muutoksia. Joskus ihminen voi kuitenkin kokea haluavansa korjata sukupuoltaan, jolloin lääkäriltä pyydetään lähete erikoissairaanhoitoon sukupuoli-identiteetin diagnosointitutkimuksiin.
Alla olevista linkeistä löydät hyvää tietoa oman sukupuolen pohdintaan liittyvissä asioissa. Sukupuolenosaamiskeskus (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Väestöliitto (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
Aina kun omassa elämässään kokee hämmentäviä, mieltä askarruttavia ja mahdollisesti ahdistavia ajatuksia, olisi hyvä, että asioista pystyisi puhumaan jonkun luotettavan ihmisen kanssa. Jos omassa lähipiirissäsi ei ole sellaista ihmistä, jonka kanssa voisit asiasta puhua, voit aina kääntyä muun tukijan ja auttajan puoleen. Se ihminen voi olla esimerkiksi joku koulun henkilökunnasta tai vapaa-ajalla tavattava aikuinen. Oulun alueella esimerkiksi Tyttöjen ja Poikien Taloilla voi käydä juttelemassa luottamuksella ja turvallisesti, ja halutessaan anonyymisti. Myös Oulun Seta:lla on mahdollisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin tukihenkilön kanssa.
Tyttöjen Talon yhteystiedot löydät täältä. Poikien Talon yhteystiedot löydät täältä. Setan tukihenkilötoiminnan yhteystiedot löydät täältä. (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.)
Näiden toimijoiden lisäksi esimerkiksi sukupuolen osaamiskeskus tarjoaa erilaisia tukimuotoja oman sukupuolen pohdintaan. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
Näiden lisäksi voit keskustella anonyymisti useista mieltä askarruttavista asioista eri chat-kanavissa. Byströmin chat Nuortennetti Mieli (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.)
Ota rohkeasti yhteyttä tahoon, jonka kanssa kokisit asiasta voivasi puhua. Sinun ei tarvitse jäädä pohdintojesi kanssa yksin.