Pojan keho

AIHEALUEET

Pojilla murrosikä alkaa yleensä noin 9–14-vuotiaana

Pojilla murrosiässä tapahtuvat muutokset aiheuttaa testosteronihormoni, jota kivekset tuottavat. Murrosiän ensimmäinen merkki on usein kivesten kasvu.

Penis alkaa kasvaa noin vuosi kivesten kasvun jälkeen. Peniksen kasvu kestää puolesta vuodesta kahteen, kunnes lopullinen mitta on saavutettu.

Katso video poikien murrosiästä (youtube.com)

Murrosiän kehitys ja muutokset tapahtuvat jokaisella yksilöllisesti ja omaan tahtiin

Kehitykseen vaikuttavat yleensä perintötekijät. Jos murrosiän eteneminen huolettaa, voi omalta isältä tai veljiltä kysellä, missä iässä he aikoinaan huomasivat murrosiän merkkejä.

Jos jokin murrosiän kehityksessä huolettaa, kannattaa asiasta keskustella jonkun aikuisen, esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Poikien ja nuorten miesten on mahdollista käydä juttelemassa miehisyyteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Poikien talolla (poikientalo-oulu.fi)

Lue lisää pojan kehosta (vaestoliitto.fi)

Penikset ovat ulkonäöltään hyvin erilaisia

Erilaisia peniksiä on yhtä monta, kuin miehiä maailmassa. Penikset näyttävät eriltä ja ovat myös eri pituisia ja paksuisia. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa. Vanha sanonta “koolla ei ole väliä”, pitää oikeasti paikkaansa.

Lue lisää peniksestä (decibel.fi)

Eri kokoisia, muotoisia ja näköisiä peniksiä

Kuvitus: Jenni Alasimi

Muita murrosiän merkkejä pojilla ovat karvoituksen kasvu, kasvupyrähdys ja äänenmurros

Parrankasvu voi alkaa vasta täysi-ikäisenä. Hormonien myötä myös talin ja hien eritys vilkastuu, joten omasta hygieniasta on tärkeä huolehtia. Hormonit saattavat aiheuttaa pojilla myös rintarauhasten turpoamista. Rintarauhasten turpoaminen on aika yleistä ja menee ohi parissa vuodessa.

Murrosiässä myös kurkunpää ja äänihuulet kasvavat, minkä seurauksena poikien ääni madaltuu. Äänenmurroksessa äänen korkeutta on vaikea hallita. Tahattomat “kiekaisut” tai “murahtelut” voivat tuntua noloilta, mutta ovat hyvin tavallisia murrosiän muutoksia.

Siemensyöksyjen alettua poika on saavuttanut sukukypsyyden

Sukukypsänä voi yhdynnässä saattaa tytön raskaaksi, jos ehkäisyä ei käytetä. Yölliset tahattomat siemensyöksyt ovat tavallinen osa pojan murrosiän kehitystä.

Lue lisää seksuaaliterveydestä ja ehkäisystä

 

avatar
Luke
29.6.2020 15:40
Arrow
Minulla ei ole alkanut murrosikää ja olen siinä iässä
avatar
NettiNappi Anni
30.6.2020 09:14
Arrow
Moikka Luke. Kerroit, ettei sinulla ole alkanut vielä murrosikää vaikka olet siinä iässä. Murrosikä alkaa kaikilla yksilöllisesti, pojilla murrosikä alkaa hiukan myöhemmin kuin tytöillä. Murrosiän ensimmäinen merkki on kivesten kasvu. Kivekset tuottavat murrosiän kehityksen kannalta tärkeää miessukuhormonia eli testosteronia. Häpykarvoitus ja hien haju ilmaantuvat usein samanaikaisesti murrosiän käynnistymisen kanssa. Testosteroni saa aikaan myös peniksen kasvun murrosiän keskivaiheilla. Kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan keskimäärin 13–14 vuoden iässä, osalla pojista kasvupyrähdys tulee vasta paljon myöhemmin. Murrosiässä pojilla luuston ja lihaksiston massa kasvavat ja ääni madaltuu. Parta alkaa kasvaa usein vasta täysi-ikäisyyden koittaessa. Murrosikään vaikuttaa perimä eli jos toisella vanhemmallasi on alkanut murrosikä myöhään niin se voi alkaa sinullakin. Viivästynyt murrosikä on pojilla selvästi tavallisempaa kuin tytöillä. Suosittelen sinua juttelemaan asiasta äitisi ja/tai isäsi kanssa. Voisit kysyä heiltä heidän murrosiän kehityksestään. Jos sinulle ei ole tullut neljätoistavuotiaana mitään murrosiän merkkejä, asiasta kannattaa jutella myös kouluterveydenhoitajalle. Tarvittaessa voitte varata ajan lastenlääkärille. Voit kuitenkin odotella vielä hetken, sillä murrosikä saattaa alkaa yllättäen ja edetä sitten nopeasti. Tsemppiä ja mukavaa kesää sinulle!
avatar
ikkunanpesuaine98
07.8.2020 00:13
Arrow
Onko normaalia että ei ole huomannut kivesten kasvua? Mulla on karvoitusta kivesten alla ja peniksen yläpuolella vähäsen. Onko murrosikä alkanu?
avatar
NettiNappi Karoliina
07.8.2020 13:50
Arrow
Moi ikkunanpesuaine98! Pojilla murrosikä käynnistyy suunilleen 12 -vuotiaana, jolloin kivekset alkavat kasvaa. Osalla pojista kivesten kasvu alkaa aikaisin ja etenee todella nopeasti, kun taas osalla kasvu voi olla hitaampaa ja kestää vuosia. Murrosiän kehitys ja kasvu on kaikilla erittäin yksilöllistä, eikä sinun kannata olla siitä huolissasi. Häpykarvoitus on toinen murrosiän alun merkki ja kerroitkin, että sinulle on jo jonkin verran kasvanut karvoitusta. Kehityksesi etenee siis ihan normaalisti. Seuraavia muutoksia ovat peniksen kasvu, yölliset siemensyöksyt, äänenmurros, ihon rasvoittuminen sekä hien runsaampi erittyminen. Tämän jälkeen myös pituuskasvu käynnistyy ja myös pää, kädet sekä jalat kasvavat nopeasti. Pituuskasvu alkaa nopealla pyrähdyksellä, mutta voi kestää kokonaisuudessaan pojilla jopa 5-7 vuotta. Murrosiässä saattaa helpommin verrata omaa kehitystään myös toisiin ja oma erilaisuus voi ahdistaa ja tuntua epämiellyttävältä. Kannattaa kuitenkin antaa omalle keholle aikaa kasvaa ja kehittyä omassa tahdissa. Hyvää viikonloppua!
avatar
arttu
12.8.2020 16:25
Arrow
miltä stondis tuntuu
avatar
Seksuaalineuvoja
17.8.2020 12:48
Arrow
Pojan saadessa erektion, pojan penis täyttyy verellä ja näin ollen pitenee, paksuuntuu ja kovettuu. Jokainen poika ja mies tuntee ja kokee erektion omalla tavallaan. Yleensä erektion aiheuttaa jonkinlainen seksuaalinen kiihottuminen. Joskus erektion voi saada myös ilman seksuaalista kiihottumista, tämäkin on täysin normaalia. Erektion tunnetta voisi kuvailla kihelmöivänä tunteena peniksen alueella. Erektio voi synnyttää myös hyvän kokonaisvaltaisen olon ympäri kehoa. Erektio ei kuitenkaan aina välttämättä tunnu samalta ja joskus veren virtaamisesta aiheutuva kova paine voi aiheuttaa hetkittäistä kipua peniksessä. Murrosiässä yölliset erektiot ovat yleisiä. Tällöin penis saattaa olla aamulla herätessä kovana ja pystyssä.
avatar
Moroporo
17.8.2020 14:06
Arrow
Moro! Olen 8lk ja kivestenkasvu sekä karvoitusta on tullut. Mutta mietin milloin mulla alkaa äänenmurros. Kavereil alkanu 7lk ja 6lk. Ja milloin mulla tulee ne "kiekaisut" ja tuleeko äänenmurros herätessä vai kesken päivää?
avatar
NettiNappi Hanna
18.8.2020 14:04
Arrow
Moro Moroporo. Murrosiän kehitys etenee jokaiselle yksilölliseen tahtiin. Myös äänenmurros etenee jokaisella yksilöllisesti. Joillakin äänenmurros tulee jo 10-11 -vuotiaana ja toisilla vasta 16-vuotiaana. Keskimäärin äänenmurros tapahtuukin juuri 8. luokan aikana, joten voit odotella vielä rauhassa. Kaikilla äänenmurros ei auheuta "kiekaisuja", vaan ääni voi muuttua pikkuhiljaa. Äänihuulten kehittyminen ja kasvaminen murrosiässä johtuvat testosteronin vaikutuksesta. Kurkunpää siirtyy kaulassa eteenpäin ja sen kulma kapenee. Ja kaulalle muodostuu enemmän tai vähemmän näkyvä aataminomena. Kaikki murrosiän tuomat muutokset tapahtuvat ajan kanssa, mutta joskus ne voivat yllättääkin aamulla herätessä tai keskellä päivää. Kivaa syksyä sinulle!
avatar
6lkpoika
01.9.2020 21:32
Arrow
Olen 12 ja mun penis on paljon lyhyempi kuin muilla luokkalaisillani onko nomaalia vai alkaako kasvamaan vasta myöhrmmin
avatar
NettiNappi Anni
02.9.2020 13:34
Arrow
Moikka 6lkpoika. Kerroit, että sinulla on paljon lyhyempi penis kuin muilla luokkalaisilla. Murrosikä alkaa kivesten kasvulla noin 9 - 13 vuotiaana. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta pariin vuoteen jolloin se saavuttaa lopullisen pituutensa. Sinulla ei siis ole hätää ja voit odotella rauhassa peniksesi kasvua. Penis kasvaa sen mittaiseksi kuin kasvaa. Siihen minkä kokoiseksi se kasvaa ei pysty itse vaikuttamaan. Eikä myöskään siihen milloin peniksesi alkaa kasvamaan. On tavallista, että nuoret pohtivat peniksen pituutta, paksuutta tai muotoa. Muistathan siis, että jokainen penis on omanlaisensa kuten me ihmiset muutenkin. Jos sinua mietityttää tai huolettaa asia, voisit jutella asiasta esimerkiksi isäsi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Mukavaa syksyä sinulle!
avatar
14vuotiaspoika
02.9.2020 22:33
Arrow
Onko normaalia jos ei ole melkein yhtään merkkiä murrosiästä vaikka olen jo 14 ( oon vaan joku 164 cm pitkä)
avatar
NettiNappi Hanna
03.9.2020 15:14
Arrow
Moikka 14vuotiaspoika. Sinun ei tarvitse olla huolissasi. Jokaisen murrosiän kehitys etenee yksilölliseen tahtiin. Yleensä ensimmäisiä murrosiän merkkejä on kivesten kasvaminen 9-13-vuotiaana. Noin vuosi kivesten kasvun alkamisesta, penis alkaa kasvaa. Äänenmurros tulee yleensä viimeistään 16-vuoden iässä. Pituuskasvu alkaa kiihtyä usein vasta murrosiän loppuvaiheessa, toisilla lähempänä täysi-ikäisyyttä. Kaikki tämä on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu perintötekijöistä. Voisit jutella vanhempiesi kanssa murrosiästä. Isältäsi voisit tiedustella, missä vaiheessa hänellä alkoi murrosikä ja milloin hänellä tuli pituuskasvupyrähdys. Jos oma murrosiän kehityksesi huolestuttaa sinua paljon, sano siitäkin ääneen vanhemmillesi. Itseä mietityttävistä asioista on hyvä puhua ja vanhempasi ymmärtävät sinua paremmin, kun tietävät mitä mielessäsi liikkuu. Jos murrosiän kehityksen merkkejä ei ala tulla 15-16-vuotiaana, vanhempasi voivat tarvittaessa varata ajan lääkärin tarkastukseen. Älä siis ole huolissasi. Voit odotella vielä rauhassa murrosiän etenemistä.
avatar
Moro14
08.9.2020 21:48
Arrow
Juuri tänää ku pääsin kouluu en ollu puhunu yhtää mut heti ku puhuin tuli semmonen kiekaisu ja ku puhuin tuli monta semmosta että ääni muuttuu kimeäkdi käheäksi niiku se on vaikee selirtää mutta kun puhuin nii jumaliste jokases sanast tuli kiekaisu. Keskellä päivää helleni eictullut yhtää. Mutta sit taas loppu päivällä ku puhuin kaverinkaa tuli sama kiekaisu pari kertaa ja sit ne loppu. Onko merkki äänenmurroksesta?
avatar
NettiNappi Karoliina
10.9.2020 10:00
Arrow
Moikka Moro14. Kiitti viestistä! Kerroit siinä, että äänesi on vaihdellut hallitsemattomasti ja puheen sekaan on tullut yllättäviä kiekaisuja. Tästä johtuen mietit, että onko kyseessä äänenmurros. Äänenmurros tarkoittaa murrosiän vaihetta, jolloin äänessä tapahtuu muutoksia. Äänenmurros alkaa keskimäärin 14-vuotiaana ja sen kesto on hyvin yksilöllistä. Pojilla äänenmurros esiintyy huomattavasti voimakkaampana. Äänenmurroksen aikana poikien ääni madaltuu äänihuulten kehittyessä ja kasvaessa. Samalla kurkunpää siirtyy kaulassa eteenpäin ja pojille muodostuu kaulalle enemmän tai vähemmän näkyvä aataminomena. Poikien äänenmurros huomataan helposti, sillä tuolloin äänen korkeus vaihtelee hallitsemattomasti ja kesken puheen saattaa esiintyä juurikin mainitsemiasi "kiekaisuja" tai "mörähtelyjä". Äänenmurros tuntuu välillä inhottavalta ja jopa nololta, kun omaa ääntä ei pysty hallitsemaan. Kehitys on kuitenkin täysin normaalia ja kaikki nuoret käyvät saman vaiheen läpi. Tsemppiä!
avatar
Mörkö123
16.9.2020 13:24
Arrow
Oon 13v poika ja oon huomannu että tuossa oikean puolimmaisessa kivespussissa tuo kives on niinku ylhäällä lähellä penistä. Ja tuolla omalla isällä nii oli tuo kives kait jossain vatsaontelossa tai jossain nii onkohan tämä jotain sellasta vai eihän se voi olla mitää kives syöpää. Ja en oo uskaltanu kertoa vanhemmille. Omalle isälle olin kertomassa sitte alko pelottaa liikaa. Toivon että tämä on vain jotain murros iän juttua ku en haluais että on mitään vakavaa. Ja jos se on jotain vakavempaa nii sitte on. Nii ja sitte vielä sitä että mä pelkään todella paljon leikkauksia. Toivon että voitte vastata.
avatar
NettiNappi Hanna
18.9.2020 08:49
Arrow
Hei Mörkö123. Kiitos viestistäsi ja hyvä, kun uskalsit kysyä asiasta, joka sinua mietityttää. Yritä rohkaista mieltäsi ja puhua isällesikin jatkossa, jos jokin asia sinua kovasti mietityttää. Isäsi kyllä haluaa tietää ja auttaa sinua, jos sinua jokin asia huolettaa. Puhuminen myös helpottaa sinun oloasi, kun sinun ei tarvitse yksin kantaa huolta. Kysyin neuvoa terveydenhoitajalta asiaasi. Viimeistään 8. luokalla sinulla tulee lääkärinterveystarkastus. Silloin lääkäri tarkistaa, ovatko kiveksesi laskeutuneet. Jos kivespussissasi ei tunnu kipua tai muuta oiretta, sinun ei tarvitse olla huolissasi ja voit odotella rauhassa 8.luokan lääkärintarkastusta. Murrosiän kehitys etenee jokaisella omalla aikataulullaan. Jos kivespussissasi kuitenkin ilmenee kipua tai muuta oiretta, silloin sinun on hyvä käydä lääkärissä jo aiemmin. Tai jos asia sinua muutenkin kovasti huolettaa niin suosittelen pistäytymään kouluterveydenhoitajan vastaanotolla. Kouluterveydenhoitaja voi tarvittaessa varata sinulle lääkäriajan jo aiemmin. Voit myös puhua vanhempiesi kanssa asiasta. Jos se tuntuu liian vaikealta, niin laita vaikka viesti puhelimella tai kirjoita lapulle. Voit vaikka kirjoittaa vain, että sinulla on yksi juttu, joka huolettaa sinua. Vanhempasi kyllä ottavat asian puheeksi kanssasi ja auttavat sinua pääsemään huolestasi. Jos sinulla herää lisäkysymyksiä vastaamme niihin mielellämme. Tsemppiä ja hyvää syksyn jatkoa sinulle.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load