Pojan keho

AIHEALUEET

Pojilla murrosikä alkaa yleensä noin 9–14-vuotiaana

Pojilla murrosiässä tapahtuvat muutokset aiheuttaa testosteronihormoni, jota kivekset tuottavat. Murrosiän ensimmäinen merkki on usein kivesten kasvu.

Penis alkaa kasvaa noin vuosi kivesten kasvun jälkeen. Peniksen kasvu kestää puolesta vuodesta kahteen, kunnes lopullinen mitta on saavutettu.

Katso video poikien murrosiästä (youtube.com)

Murrosiän kehitys ja muutokset tapahtuvat jokaisella yksilöllisesti ja omaan tahtiin

Kehitykseen vaikuttavat yleensä perintötekijät. Jos murrosiän eteneminen huolettaa, voi omalta isältä tai veljiltä kysellä, missä iässä he aikoinaan huomasivat murrosiän merkkejä.

Jos jokin murrosiän kehityksessä huolettaa, kannattaa asiasta keskustella jonkun aikuisen, esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Poikien ja nuorten miesten on mahdollista käydä juttelemassa miehisyyteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Poikien talolla (poikientalo-oulu.fi)

Lue lisää pojan kehosta (vaestoliitto.fi)

Penikset ovat ulkonäöltään hyvin erilaisia

Erilaisia peniksiä on yhtä monta, kuin miehiä maailmassa. Penikset näyttävät eriltä ja ovat myös eri pituisia ja paksuisia. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa. Vanha sanonta “koolla ei ole väliä”, pitää oikeasti paikkaansa.

Lue lisää peniksestä (decibel.fi)

Eri kokoisia, muotoisia ja näköisiä peniksiä

Kuvitus: Jenni Alasimi

Muita murrosiän merkkejä pojilla ovat karvoituksen kasvu, kasvupyrähdys ja äänenmurros

Parrankasvu voi alkaa vasta täysi-ikäisenä. Hormonien myötä myös talin ja hien eritys vilkastuu, joten omasta hygieniasta on tärkeä huolehtia. Hormonit saattavat aiheuttaa pojilla myös rintarauhasten turpoamista. Rintarauhasten turpoaminen on aika yleistä ja menee ohi parissa vuodessa.

Murrosiässä myös kurkunpää ja äänihuulet kasvavat, minkä seurauksena poikien ääni madaltuu. Äänenmurroksessa äänen korkeutta on vaikea hallita. Tahattomat “kiekaisut” tai “murahtelut” voivat tuntua noloilta, mutta ovat hyvin tavallisia murrosiän muutoksia.

Siemensyöksyjen alettua poika on saavuttanut sukukypsyyden

Sukukypsänä voi yhdynnässä saattaa tytön raskaaksi, jos ehkäisyä ei käytetä. Yölliset tahattomat siemensyöksyt ovat tavallinen osa pojan murrosiän kehitystä.

Lue lisää seksuaaliterveydestä ja ehkäisystä

 

avatar
Luke
29.6.2020 15:40
Arrow
Minulla ei ole alkanut murrosikää ja olen siinä iässä
avatar
NettiNappi Anni
30.6.2020 09:14
Arrow
Moikka Luke. Kerroit, ettei sinulla ole alkanut vielä murrosikää vaikka olet siinä iässä. Murrosikä alkaa kaikilla yksilöllisesti, pojilla murrosikä alkaa hiukan myöhemmin kuin tytöillä. Murrosiän ensimmäinen merkki on kivesten kasvu. Kivekset tuottavat murrosiän kehityksen kannalta tärkeää miessukuhormonia eli testosteronia. Häpykarvoitus ja hien haju ilmaantuvat usein samanaikaisesti murrosiän käynnistymisen kanssa. Testosteroni saa aikaan myös peniksen kasvun murrosiän keskivaiheilla. Kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan keskimäärin 13–14 vuoden iässä, osalla pojista kasvupyrähdys tulee vasta paljon myöhemmin. Murrosiässä pojilla luuston ja lihaksiston massa kasvavat ja ääni madaltuu. Parta alkaa kasvaa usein vasta täysi-ikäisyyden koittaessa. Murrosikään vaikuttaa perimä eli jos toisella vanhemmallasi on alkanut murrosikä myöhään niin se voi alkaa sinullakin. Viivästynyt murrosikä on pojilla selvästi tavallisempaa kuin tytöillä. Suosittelen sinua juttelemaan asiasta äitisi ja/tai isäsi kanssa. Voisit kysyä heiltä heidän murrosiän kehityksestään. Jos sinulle ei ole tullut neljätoistavuotiaana mitään murrosiän merkkejä, asiasta kannattaa jutella myös kouluterveydenhoitajalle. Tarvittaessa voitte varata ajan lastenlääkärille. Voit kuitenkin odotella vielä hetken, sillä murrosikä saattaa alkaa yllättäen ja edetä sitten nopeasti. Tsemppiä ja mukavaa kesää sinulle!
avatar
ikkunanpesuaine98
07.8.2020 00:13
Arrow
Onko normaalia että ei ole huomannut kivesten kasvua? Mulla on karvoitusta kivesten alla ja peniksen yläpuolella vähäsen. Onko murrosikä alkanu?
avatar
NettiNappi Karoliina
07.8.2020 13:50
Arrow
Moi ikkunanpesuaine98! Pojilla murrosikä käynnistyy suunilleen 12 -vuotiaana, jolloin kivekset alkavat kasvaa. Osalla pojista kivesten kasvu alkaa aikaisin ja etenee todella nopeasti, kun taas osalla kasvu voi olla hitaampaa ja kestää vuosia. Murrosiän kehitys ja kasvu on kaikilla erittäin yksilöllistä, eikä sinun kannata olla siitä huolissasi. Häpykarvoitus on toinen murrosiän alun merkki ja kerroitkin, että sinulle on jo jonkin verran kasvanut karvoitusta. Kehityksesi etenee siis ihan normaalisti. Seuraavia muutoksia ovat peniksen kasvu, yölliset siemensyöksyt, äänenmurros, ihon rasvoittuminen sekä hien runsaampi erittyminen. Tämän jälkeen myös pituuskasvu käynnistyy ja myös pää, kädet sekä jalat kasvavat nopeasti. Pituuskasvu alkaa nopealla pyrähdyksellä, mutta voi kestää kokonaisuudessaan pojilla jopa 5-7 vuotta. Murrosiässä saattaa helpommin verrata omaa kehitystään myös toisiin ja oma erilaisuus voi ahdistaa ja tuntua epämiellyttävältä. Kannattaa kuitenkin antaa omalle keholle aikaa kasvaa ja kehittyä omassa tahdissa. Hyvää viikonloppua!
avatar
arttu
12.8.2020 16:25
Arrow
miltä stondis tuntuu
avatar
Seksuaalineuvoja
17.8.2020 12:48
Arrow
Pojan saadessa erektion, pojan penis täyttyy verellä ja näin ollen pitenee, paksuuntuu ja kovettuu. Jokainen poika ja mies tuntee ja kokee erektion omalla tavallaan. Yleensä erektion aiheuttaa jonkinlainen seksuaalinen kiihottuminen. Joskus erektion voi saada myös ilman seksuaalista kiihottumista, tämäkin on täysin normaalia. Erektion tunnetta voisi kuvailla kihelmöivänä tunteena peniksen alueella. Erektio voi synnyttää myös hyvän kokonaisvaltaisen olon ympäri kehoa. Erektio ei kuitenkaan aina välttämättä tunnu samalta ja joskus veren virtaamisesta aiheutuva kova paine voi aiheuttaa hetkittäistä kipua peniksessä. Murrosiässä yölliset erektiot ovat yleisiä. Tällöin penis saattaa olla aamulla herätessä kovana ja pystyssä.
avatar
Moroporo
17.8.2020 14:06
Arrow
Moro! Olen 8lk ja kivestenkasvu sekä karvoitusta on tullut. Mutta mietin milloin mulla alkaa äänenmurros. Kavereil alkanu 7lk ja 6lk. Ja milloin mulla tulee ne "kiekaisut" ja tuleeko äänenmurros herätessä vai kesken päivää?
avatar
NettiNappi Hanna
18.8.2020 14:04
Arrow
Moro Moroporo. Murrosiän kehitys etenee jokaiselle yksilölliseen tahtiin. Myös äänenmurros etenee jokaisella yksilöllisesti. Joillakin äänenmurros tulee jo 10-11 -vuotiaana ja toisilla vasta 16-vuotiaana. Keskimäärin äänenmurros tapahtuukin juuri 8. luokan aikana, joten voit odotella vielä rauhassa. Kaikilla äänenmurros ei auheuta "kiekaisuja", vaan ääni voi muuttua pikkuhiljaa. Äänihuulten kehittyminen ja kasvaminen murrosiässä johtuvat testosteronin vaikutuksesta. Kurkunpää siirtyy kaulassa eteenpäin ja sen kulma kapenee. Ja kaulalle muodostuu enemmän tai vähemmän näkyvä aataminomena. Kaikki murrosiän tuomat muutokset tapahtuvat ajan kanssa, mutta joskus ne voivat yllättääkin aamulla herätessä tai keskellä päivää. Kivaa syksyä sinulle!
avatar
6lkpoika
01.9.2020 21:32
Arrow
Olen 12 ja mun penis on paljon lyhyempi kuin muilla luokkalaisillani onko nomaalia vai alkaako kasvamaan vasta myöhrmmin
avatar
NettiNappi Anni
02.9.2020 13:34
Arrow
Moikka 6lkpoika. Kerroit, että sinulla on paljon lyhyempi penis kuin muilla luokkalaisilla. Murrosikä alkaa kivesten kasvulla noin 9 - 13 vuotiaana. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta pariin vuoteen jolloin se saavuttaa lopullisen pituutensa. Sinulla ei siis ole hätää ja voit odotella rauhassa peniksesi kasvua. Penis kasvaa sen mittaiseksi kuin kasvaa. Siihen minkä kokoiseksi se kasvaa ei pysty itse vaikuttamaan. Eikä myöskään siihen milloin peniksesi alkaa kasvamaan. On tavallista, että nuoret pohtivat peniksen pituutta, paksuutta tai muotoa. Muistathan siis, että jokainen penis on omanlaisensa kuten me ihmiset muutenkin. Jos sinua mietityttää tai huolettaa asia, voisit jutella asiasta esimerkiksi isäsi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Mukavaa syksyä sinulle!
avatar
14vuotiaspoika
02.9.2020 22:33
Arrow
Onko normaalia jos ei ole melkein yhtään merkkiä murrosiästä vaikka olen jo 14 ( oon vaan joku 164 cm pitkä)
avatar
NettiNappi Hanna
03.9.2020 15:14
Arrow
Moikka 14vuotiaspoika. Sinun ei tarvitse olla huolissasi. Jokaisen murrosiän kehitys etenee yksilölliseen tahtiin. Yleensä ensimmäisiä murrosiän merkkejä on kivesten kasvaminen 9-13-vuotiaana. Noin vuosi kivesten kasvun alkamisesta, penis alkaa kasvaa. Äänenmurros tulee yleensä viimeistään 16-vuoden iässä. Pituuskasvu alkaa kiihtyä usein vasta murrosiän loppuvaiheessa, toisilla lähempänä täysi-ikäisyyttä. Kaikki tämä on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu perintötekijöistä. Voisit jutella vanhempiesi kanssa murrosiästä. Isältäsi voisit tiedustella, missä vaiheessa hänellä alkoi murrosikä ja milloin hänellä tuli pituuskasvupyrähdys. Jos oma murrosiän kehityksesi huolestuttaa sinua paljon, sano siitäkin ääneen vanhemmillesi. Itseä mietityttävistä asioista on hyvä puhua ja vanhempasi ymmärtävät sinua paremmin, kun tietävät mitä mielessäsi liikkuu. Jos murrosiän kehityksen merkkejä ei ala tulla 15-16-vuotiaana, vanhempasi voivat tarvittaessa varata ajan lääkärin tarkastukseen. Älä siis ole huolissasi. Voit odotella vielä rauhassa murrosiän etenemistä.
avatar
Moro14
08.9.2020 21:48
Arrow
Juuri tänää ku pääsin kouluu en ollu puhunu yhtää mut heti ku puhuin tuli semmonen kiekaisu ja ku puhuin tuli monta semmosta että ääni muuttuu kimeäkdi käheäksi niiku se on vaikee selirtää mutta kun puhuin nii jumaliste jokases sanast tuli kiekaisu. Keskellä päivää helleni eictullut yhtää. Mutta sit taas loppu päivällä ku puhuin kaverinkaa tuli sama kiekaisu pari kertaa ja sit ne loppu. Onko merkki äänenmurroksesta?
avatar
NettiNappi Karoliina
10.9.2020 10:00
Arrow
Moikka Moro14. Kiitti viestistä! Kerroit siinä, että äänesi on vaihdellut hallitsemattomasti ja puheen sekaan on tullut yllättäviä kiekaisuja. Tästä johtuen mietit, että onko kyseessä äänenmurros. Äänenmurros tarkoittaa murrosiän vaihetta, jolloin äänessä tapahtuu muutoksia. Äänenmurros alkaa keskimäärin 14-vuotiaana ja sen kesto on hyvin yksilöllistä. Pojilla äänenmurros esiintyy huomattavasti voimakkaampana. Äänenmurroksen aikana poikien ääni madaltuu äänihuulten kehittyessä ja kasvaessa. Samalla kurkunpää siirtyy kaulassa eteenpäin ja pojille muodostuu kaulalle enemmän tai vähemmän näkyvä aataminomena. Poikien äänenmurros huomataan helposti, sillä tuolloin äänen korkeus vaihtelee hallitsemattomasti ja kesken puheen saattaa esiintyä juurikin mainitsemiasi "kiekaisuja" tai "mörähtelyjä". Äänenmurros tuntuu välillä inhottavalta ja jopa nololta, kun omaa ääntä ei pysty hallitsemaan. Kehitys on kuitenkin täysin normaalia ja kaikki nuoret käyvät saman vaiheen läpi. Tsemppiä!
avatar
Mörkö123
16.9.2020 13:24
Arrow
Oon 13v poika ja oon huomannu että tuossa oikean puolimmaisessa kivespussissa tuo kives on niinku ylhäällä lähellä penistä. Ja tuolla omalla isällä nii oli tuo kives kait jossain vatsaontelossa tai jossain nii onkohan tämä jotain sellasta vai eihän se voi olla mitää kives syöpää. Ja en oo uskaltanu kertoa vanhemmille. Omalle isälle olin kertomassa sitte alko pelottaa liikaa. Toivon että tämä on vain jotain murros iän juttua ku en haluais että on mitään vakavaa. Ja jos se on jotain vakavempaa nii sitte on. Nii ja sitte vielä sitä että mä pelkään todella paljon leikkauksia. Toivon että voitte vastata.
avatar
NettiNappi Hanna
18.9.2020 08:49
Arrow
Hei Mörkö123. Kiitos viestistäsi ja hyvä, kun uskalsit kysyä asiasta, joka sinua mietityttää. Yritä rohkaista mieltäsi ja puhua isällesikin jatkossa, jos jokin asia sinua kovasti mietityttää. Isäsi kyllä haluaa tietää ja auttaa sinua, jos sinua jokin asia huolettaa. Puhuminen myös helpottaa sinun oloasi, kun sinun ei tarvitse yksin kantaa huolta. Kysyin neuvoa terveydenhoitajalta asiaasi. Viimeistään 8. luokalla sinulla tulee lääkärinterveystarkastus. Silloin lääkäri tarkistaa, ovatko kiveksesi laskeutuneet. Jos kivespussissasi ei tunnu kipua tai muuta oiretta, sinun ei tarvitse olla huolissasi ja voit odotella rauhassa 8.luokan lääkärintarkastusta. Murrosiän kehitys etenee jokaisella omalla aikataulullaan. Jos kivespussissasi kuitenkin ilmenee kipua tai muuta oiretta, silloin sinun on hyvä käydä lääkärissä jo aiemmin. Tai jos asia sinua muutenkin kovasti huolettaa niin suosittelen pistäytymään kouluterveydenhoitajan vastaanotolla. Kouluterveydenhoitaja voi tarvittaessa varata sinulle lääkäriajan jo aiemmin. Voit myös puhua vanhempiesi kanssa asiasta. Jos se tuntuu liian vaikealta, niin laita vaikka viesti puhelimella tai kirjoita lapulle. Voit vaikka kirjoittaa vain, että sinulla on yksi juttu, joka huolettaa sinua. Vanhempasi kyllä ottavat asian puheeksi kanssasi ja auttavat sinua pääsemään huolestasi. Jos sinulla herää lisäkysymyksiä vastaamme niihin mielellämme. Tsemppiä ja hyvää syksyn jatkoa sinulle.
avatar
Tuntematon
22.9.2020 20:39
Arrow
Mikä voisi olla jos peniksestä on punainen kohta josta josta lähtee nahkaa
avatar
NettiNappi Karoliina
23.9.2020 10:27
Arrow
Hei Tuntematon. Kyselin terveydenhoitajalta neuvoja kysymykseesi. Hän suositteli sinua näyttämään penistä kouluterkkarille tai lääkärille, sillä näin viestin välityksellä on tosi vaikea sanoa, mikä tuo mainitsemasi punainen kohta on. Jos haluat kuitenkin vielä seurata tilannetta, niin hän kehotti huolehtimaan hygieniasta entistä paremmin. Päivittäinen suihkuttelu ja rasvaaminen apteekin perusvoiteella voi helpottaa tilannetta.
avatar
Nalle
24.9.2020 16:27
Arrow
Hei minua pelottaa kun minulla on ylipainoa 20kg ettei se haitta minun kasvuuni eli minun pitäisi olla noin 55kg tällä hetkellä mutta painan 75kg joten minua pelottaa että se vaikuttaa kehitykseeni🥺
avatar
NettiNappi Karoliina
25.9.2020 09:56
Arrow
Hei Nalle. Kyselit viestissäsi, vaikuttaako ylipaino kehitykseesi. Poikien murrosiän ensimmäiset merkit esiintyvät 9-13 -ikävuoden aikana. Ensimmäisiä merkkejä on kivesten koon kasvu sekä voimakkaan hajuisen hien erittyminen. Samalla myös karvoitusta alkaa kasvaa enemmän. Noin vuotta myöhemmin kivesten kasvun jälkeen, penis aloittaa kasvun. Penis kasvaa noin kahden vuoden ajan, kunnes on lopullisessa koossaan. Muita murrosiän merkkejä on muutokset äänessä, ihon rasvoittuminen sekä kiihtynyt pituuskasvu. Parrankasvu saattaa alkaa vasta lähempänä täysi-ikäisyyttä. Et kertonut viestissäsi, miten murrosikä on edennyt kohdallasi. Ikäsi puolesta, sinulla ei vielä kuitenkaan ole huolta, sillä kehitys on todennäköisesti vasta käynnistymässä. Ylipainolla on kuitenkin usein vaikutusta hyvinvointiin ylipäätään, joten ymmärrän kyllä, miksi asia mietityttää sinua. Murrosiässä tulet kuitenkin kasvamaan hurjasti, joten paino voi tasoittua, vähän niinkuin huomaamatta. On kuitenkin tärkeää yrittää myös itse huolehtia terveellisistä elämäntavoista, jotta keho jaksaa kehittyä ja jaksat arjessa entistä paremmin. Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä määrä unta on keholle todella tärkeää murrosiän aikana. Halutessasi voisit käydä juttelemassa kouluterkkarin kanssa kehityksestäsi ja voisitte yhdessä miettiä, onko esimerkiksi ruokavaliota tarpeen muokata, jotta se tukisi paremmin kehitystäsi. Toivottavasti pystyin vastaamaan kysymykseesi. Aurinkoa syksyyn!
avatar
Nimimerkki
06.10.2020 15:21
Arrow
Mitä jos penis ei oo kasvanu tähä ikään mennessä mitä tehdä
avatar
14
09.10.2020 16:51
Arrow
Onko äänenmurros alkanut on kaulassa jo pieni patti ja ääni on välillä vähän matalampi ja välillä korkea
avatar
NettiNappi Hanna
12.10.2020 08:49
Arrow
Moikka 14. Sinua mietityttää, joko äänenmurroksesi on alkanut. Kerrot, että äänesi vaihtelee matalan ja korkean välillä, joten äänenmurroksesi on todennäköisesti alkanut. Äänenmurros voi kestää muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ja ääni madaltuu pysyvästi äänenmurroksen aikana. Murrosiässä pojilla kurkunpää siirtyy eteenpäin, jolloin kaulalle tulee näkyviin patti, niin sanottu aataminomena. Voit lukea lisätietoa äänenmurroksesta Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
NettiNappi Karoliina
12.10.2020 13:12
Arrow
Moi Nimimerkki ja kiitti viestitstäsi! Mietit, että mitä sinun tulee tehdä, jos penis ei ole kasvanut vielä. Murrosiän kehitys ja kasvu on todella yksilöllistä. Peniksen kasvu riippuukin siitä, missä vaiheessa murrosiän kehityksesi on tällä hetkellä. Jos murrosikäsi on vasta alkanut, niin penis on aloittamassa kasvua.Peniksen kasvu käynnistyy yleensä murrosiän alkuvaihella ja kestää pari vuotta, ennenkuin saavuttaa lopullisen mittansa. Mikäli murrosikäsi on ollut käynnissä jo useita vuosia, on peniksesi todennäköisesti jo kasvanut täyteen mittaansa. Peniksesi kasvaa geeniperimäsi määrittelemänä, eli jokainen penis on näin ollen omanlaisensa (pituuden, paksuuden ja muodon suhteen). Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa millään tavalla ja peniksen koossa onkin todella paljon vaihtelua. Peniksen koolla ei ole juurikaan merkitystä, kunhan penis toimii normaalisti. Mikäli asia kuitenkin mietityttää sinua tai murrosiän kehitys ei ole vielä käynnistynyt, niin suosittelen sinua juttelemaan asiasta esimerkiksi kouluterkkarin kanssa. Hyvää maanantaita!
avatar
Mörkö
22.10.2020 13:36
Arrow
Nyt mun ääni on aika korkea ja tulee joskus pieniä kiekasuja tai että ääni menee tosi korkeaksi ja karvoja ruvennut kasvamaan jaloissa ja käsissä eli onko äänenmurros
avatar
NettiNappi Karoliina
23.10.2020 13:10
Arrow
Moi Mörkö! Kysyit viestissäsi, onko äänenmurros alkanut kohdallasi, sillä välillä äänen taso muuttuu yllättäen ja suustasi saattaa päästä mainitsemiasi "kiekaisuja". Yleensä äänenmurros alkaa pojilla noin 14-vuotiaana ja se saattaa kestää muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Jokaisen kehitys on kuitenkin tosi yksilöllistä, joten äänenmurros voi tulla jo nuorempana tai vasta lähempnä täysi-ikäisyyttä. Äänenmurros johtuu siitä, että testosteronin vaikutuksen myötä äänihuulet kehittyvät ja kasvavat. Samalla myös kurkunpää siirtyyj onkin verran eteenpäin. Pojille siis muodostuu kaulalle tämän kehityksen myötä aataminomena, joka on toisilla enemmän näkyvä kuin toisilla. Äänenmurroksen alkamisen havaitsee yleensä tosi helposti, sillä äänen korkeus saattaa heitellä hallitsemattomasti ja tuolloin mainitsemiasi kiekaisuja pääsee tahtomatta ilmoille. Osalla pojista äänenmurros voi olla tosi selkeä ja toisilla ääni muuttuu vain hiukan. Kuulostaa siis siltä, että äänenmurros on alkanut ja muutoinkin murrosiän kehitys etenee normaaliin tahtiin. Kiitti viestistäsi ja hyvää viikonloppua!
avatar
Valo
25.10.2020 19:12
Arrow
Milloin murrosikä alkaa ? ja milloin simensyösksyt alkavat? Mitä jos tulee housuun siemenneste ja ei pääse vessaan koulun aikana?
avatar
NettiNappi Hanna
27.10.2020 11:31
Arrow
Moikka Valo. Murrosikä alkaa pojilla yleensä 9-13 -vuotiaana. Ensimmäisiä merkkejä ovat yleensä kivesten kasvaminen, sen jälkeen peniksen kasvaminen, sekä iho- ja sukuelinkarvoituksen lisääntyminen. Simensyöksyt alkavat yleensä murrosiän alkupuolella, noin 12 - 14-vuotiaana. Sinun ei tarvitse olla huolissasi siemennesteen tulevan housuun yllättäen koulupäivän aikana. Vaikka jokin asia saisikin aikaan peniksen kiihottumisen kesken koulupäivän, silloin voi yrittää olla huomioimatta sitä ja keskittyä ajattelemaan jotain tavallisia asioita. Murrosikään voi liittyä kuitenkin yöllisiä siemensyöksyjä, joita ei voi itse hallita. Usein ensimmäiset siemensyöksyt tulevatkin nukkuessa. Voit lukea lisää poikien murrosiästä Väestöliiton nuorten sivuilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Vastaamme mielellämme myös lisäkysymyksiin. Kivaa syksyn jatkoa sinulle!
avatar
Pitääkö olla huolissaan
27.10.2020 17:05
Arrow
Tarvitseeko minun olla huolissaan kun olen noin 14 vuotta vanha ja minulla ei ole tullut viellä siemensyöksyä.
avatar
NettiNappi Hanna
28.10.2020 09:47
Arrow
Moi Pitääkö olla huolissaan. Jos olet havainnut kehossasi muita murrosiän merkkejä, sinun ei tarvitse olla huolissasi. Pojilla ensimmäiset murrosiän merkit tulevat yleensä 9-13 -vuotiaana. Kivekset alkavat kasvaa, karvoitus lisääntyy ja myös penis kehittyy. Kun kehosi on siihen valmis, myös siemensyöksyjä alkaa tulla. Voit siis odotella vielä rauhassa ensimmäistä siemensyöksyä, aika usein se tulee yllättäen yöllä nukkuessa.
avatar
En tiiä
04.11.2020 21:38
Arrow
Onko murros ikä jo alkanut jos hiki haisee pahemmalta ja kun välillä herään niin mulla seisoo
avatar
NettiNappi Tuula
06.11.2020 10:38
Arrow
Hei En tiiä! Kuulostaa siltä, että murrosikäsi on alkamassa. Murrosiässä hikirauhasten toiminta vilkastuu ja onkin tärkeää huolehtia kainaloiden ja vaatteiden puhtaudesta. Kainaloiden pesu vedellä kerran päivässä riittää ja jos vaatteisiin on tarttunut hienhajua, ne kannattaa vaihtaa pesun jälkeen puhtaisiin. Halutessasi voit myös käyttää deodoranttia tai antiperspiranttia. Yölliset erektiot kuuluvat myös murrosiän mukanaan tuomiin muutoksiin kehossa. Voit lukea lisää hikoilusta ja hygieniasta Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Samasta palvelusta löydät tietoa myös yöllisistä erektioista. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
08
07.11.2020 17:07
Arrow
Pelottaa kun kaikilla muilla mun luokkalaisilla on jo karvoitusta joka paikassa muttet mulla ei vielä missään...
avatar
NettiNappi Tuula
10.11.2020 09:01
Arrow
Hei 08! Sinulla ei ole mitään pelättävää, vaikka muilla luokkalaisillasi olisikin karvoitusta ja sinulla ei. Jokainen kasvaa ja kehittyy omaan tahtiinsa. Karvoitus lisääntyy murrosiän kehityksen myötä ja se, paljoko karvoja kasvaa, mihin ja milloin, on yksilöllistä. Perintötekijät, eli isältäsi ja äidiltäsi saamasi geenit vaikuttavat karvoituksen määrään ja laatuun. Kun olet käynyt vaikka uimahallissa tai kesällä rannalla, olet varmaan huomannut, että kaikki näyttävät karvoineen erilaisilta. Toisilla on todella paljon karvoja, toisilla ei juuri lainkaan. Voit lueskella lisää karvoituksesta ja murrosiästä muutenkin Väestöliiton Hyvä kysymys - palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
kotitalous899j
15.11.2020 21:11
Arrow
Millon alan kasvamaan ku oon 13 ja vasta 148 cm pitkä oon siis poika. Kaverit on pitkiä ja kiusaa mua mun pituudesta. Muutenkaa kukaan ei tykkää must ku oon lyhyt
avatar
verhopoika07
16.11.2020 19:27
Arrow
Moi oon 13 ja vaan 148 cm pitkä poika. Millon kasvupyrähdys tulee kun on kivekset kasvanut jonkun verran ja häpykarvoitusta jonkun verran. Ärsyttää olla lyhyt kun siitä kettuillaan mulle paljo ku kaverit on pitkiä. Haluisin olla pidempi
avatar
NettiNappi Tuula
17.11.2020 10:46
Arrow
Hei nimimerkki kotitalous899j! Kerrot olevasi 13-vuotias ja mietit, milloin alat kasvaa. Pojilla pituuskasvu alkaa nopeutua yleensä murrosiän keskivaiheilla ja on nopeimmillaan noin 14-vuotiaana. Jokainen kasvaa ja kehittyy kuitenkin omassa tahdissaan ja 13-14-vuotiaiden poikien pituusero voikin jopa 35cm. Lopullisen pituuden pojat saavuttavat keskimäärin 18-vuotiaana. Sinulla on siis monta vuotta aikaa kasvaa. Perinnöllisyys vaikuttaa siihen, milloin kasvusi kiihtyy ja kuinka pitkä sinusta lopulta tulee. Jos vanhempiesi kasvu on alkanut myöhään, voi olla, että sinäkin venyt pituutta vähän myöhemmin. Voisitkin kysyä vanhemmiltasi, minkä pituisia he ovat olleet sinun iässäsi. Jos he ovat kasvaneet pituutta vasta myöhemmin murrosiässä, voi siis olla, että myös sinä kasvat hieman myöhemmin. Vanhempien pituudesta voi myös yrittää ennustaa, kuinka pitkäksi itse kasvaa. Jos vanhempasi ovat lyhyitä, voi olla, ettei sinustakaan tule kovin pitkä. Et itse voi paljonkaan vaikuttaa kasvuusi. Kannattaa kuitenkin huolehtia riittävästä ja monipuolisesta ravinnosta ja levätä tarpeeksi. Kerrot myös, että kaverisi ovat pitkiä ja kiusaavat sinua pituudestasi. Koet, että kukaan ei tykkää sinusta, koska olet lyhyt. Teiniässä on ihan tavallista vertailla itseään toisiin, vaikka se onkin turhaa, koska jokainen on omanlaisensa ja kasvaa omaan tahtiin. Jotkut kavereistasi voivat peitellä omaa hämmennystään varhain kehittyneestä kehostaan kiusaamalla sinua. Kavereilla on myös usein tapana kiusoitella toisiaan, vaikka eivät oikeasti haluakaan pahoittaa toisen mieltä. Oli syy mikä tahansa, sinun ei kuitenkaan tarvitse sietää kiusaamista. Jos olette hyviä kavereita ja luottamus välillänne on kunnossa, voit aivan hyvin sanoa heille suoraan, että heidän kiusaamisensa ei tunnu kivalta. Kiusaaminen on vähintäänkin typerää ja usein myös satuttaa. Jos he eivät ymmärrä lopettaa kiusaamista, kerro vanhemmillesi, opettajalle tai jollekin muulle aikuiselle. Aikuisten tehtävä on auttaa sinua selvittämään tilanne. Kaveriporukkaan ei ehkä kannata kuulua, jos porukassa joutuu toisten kiusaamaksi. Kiusaamista tapahtuukin usein juuri ryhmässä. Kaverisi voivat yrittää varmistella omaa asemaansa porukassa kiusaamalla sinua. Voi olla myös hyvä ajatus yrittää löytää uusia kavereita. Olemalla ystävällinen ja kiinnostunut toisista saa usein samanlaista vastakaikua. Tsemppiä sinulle! Voit lukea lisää kasvusta Mannerheimin lastensuojeluliiton verkkosivuilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Kiusaamisesta kerrotaan Nuortenlinkki.fi -sivustolla. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
NettiNappi Tuula
17.11.2020 11:49
Arrow
Hei verhopoika07! En tiedä, vastasinko jo sinulle tuossa ylempänä eri nimimerkillä, mutta ainakin kysymyksesi on hyvin samankaltainen ja siten myös vastaus. Kertomasi perusteella murrosikäsi on alkamassa. MLL:n verkkosivuilla kerrotaan, että pojan murrosikä käynnistyy keskimäärin 12-vuotiaana, kun kivekset alkavat kasvaa. Häpykarvoitus on seuraava murrosiän merkki. Murrosiän merkit ennakoivat siis sitä, että myös kasvupyrähdyksesi on tulossa, kunhan jaksat vielä odotella tovin. Et voi itse juurikaan vaikuttaa pituuteesi tai murrosiän kehityksesi etenemiseen muutenkaan. Joudut vain odottelemaan. Huolehdi kuitenkin itsestä hyvin, syö ja nuku riittävästi. Kuten edellisessä vastauksessa kirjoitin, ei kavereiden kettuilua tarvitse sietää. He eivät ehkä ymmärrä, että heidän kommenttinsa harmittavat sinua. Käske heidän siis lopettaa. Voit myös pyytää jotakin aikuista avuksesi selvittämään asiaa. Aikuinen voi olla vanhempi, opettaja tai esimerkiksi nuoriso-ohjaaja.
avatar
16v poikq
30.11.2020 23:43
Arrow
Onko normaalia jos tekee mieli nussia kissaa?
avatar
NettiNappi Tuula
02.12.2020 10:44
Arrow
Hei 16v poikq. Mielenterveystalon verkkosivuilla kerrotaan, että seksuaalisuus on olennainen osa ihmisenä olemista ja yksi ihmisen perustarpeista. Seksuaalinen kiinnostus on yksi seksuaalisuuden osa-alueista. Voimme tuntea seksuaalista kiinnostusta eri-ikäisiin, eri sukupuolta oleviin ihmisiin, toiset meistä myös tiettyihin asioihin tai esineisiin. Seksuaalinen kiinnostus on eri asia kuin seksuaalisen kiinnostuksen toteuttaminen tekoina. On siis eri asia haluta seksiä kissan kanssa, kuin toteuttaa halunsa. Linkki Mielenterveystalon verkkosivulle. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Omat mieltymykset voivat vaikeuttaa seksuaalisuuden toteuttamista toivotulla tavalla. Tärkeää on omien toiveiden ja tarpeiden kuuntelu mutta on myös oleellista, ettei oma toiminta ole laitonta, tai muulla tavoin haitallista tai vahingollista kenellekään tai millekään. Suomessa seksistä eläinten kanssa puhutaan yleensä eläimiin sekaantumisena. Eläimiin sekaantuminen ei sinänsä ole Suomessa laitonta, mutta eläinsuojelulaissa sanotaan, että tarpeettoman kivun ja tuskan tuottaminen eläimille on kielletty. Jos mieltymyksesi mietityttää sinua, voit halutessasi olla yhteydessä Sexpon seksuaalineuvontaan. Sexpon seksuaalineuvonnan yhteystiedot löydät tästä linkistä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Voit myös olla yhteydessä Poikien talon seksuaalineuvojiin. Heidän yhteystietonsa löydät täältä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
Lol
04.12.2020 23:13
Arrow
Mua pistelee kiveksiä. ja hermot säteilevät ylöspäin kehoa kivesten takia kun niitä pistelee
avatar
Poika
05.12.2020 19:09
Arrow
Minulla on ollut nyt jonkinaikaa kipuja alavatsassa, kiveksissä ja kun tulee siemensyöksy niin tulee lopussa verta ja se sattuu paljon. Mitä pitäisi tehdä? Virtsaamisessa ei ole ollut ongelmia mutta välillä sattuu vähän alavatsaan. Saattaa myös olla että joutuu käydä kusella useammin tai sitten vain kuvittelen.
avatar
NettiNappi Tuula
07.12.2020 17:33
Arrow
Hei Lol. Kommentissasi ei ole mitään kysymystä, mutta varmaankin pohdit, mistä tuntemuksesi johtuvat. Siihen emme valitettavasti osaa kuitenkaan vastata, vaan sinun kannattaa hakeutua terveydenhuoltoon asian selvittämiseksi. Voit esimerkiksi mennä kouluterveydenhoitajan juttusille.
avatar
Entiiä
07.12.2020 17:49
Arrow
Onko normaalia jos on parin viikon päästä jo 14 mutta on vasta 150cm pitkä eikä missään ole karvoja
avatar
NettiNappi Tuula
07.12.2020 17:59
Arrow
Hei Poika. Kerrot, että sinulla on kipuja ja siemensyöksyn lopussa tulee verta. Epäilet, että virtsaamisen tarpeesi on myös saattanut lisääntyä. Me vastaajat tällä palstalla emme ole terveydenhoidon ammattilaisia, joten sinun kannattaa hakeutua nyt terveydenhuoltoon. Voit mennä kouluterveydenhoitajalle ja hän ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin juttusille. Älä jää yksin pohtimaan asiaa, vaan lähde selvittämään oireidesi syy!
avatar
NettiNappi Tuula
07.12.2020 20:49
Arrow
Hei Entiiä. On ihan tavallista, että oma kehitys mietityttää varsinkin murrosiässä. Nuoret vertailevat itseään toisiin nuoriin juuri silloin, kun erot kehityksessä ovat suurimmillaan. Sinun ikäisilläsi pituusero saattaa olla jopa 35cm. Paras vertailukohta ovat kuitenkin omat vanhemmat. Jos vanhempasi ovat lyhyitä, sinustakaan ei välttämättä tule kovin pitkää. Jos taas vanhempasi ovat pitkiä, sinäkin luultavasti kasvat vielä, vaikka vähän kavereitasi myöhemmin.

Kerrot viestissäsi, että sinulle ei ole kasvanut vielä karvoitusta mihinkään. Et kuitenkaan kerro, oletko huomannut muita murrosiän merkkejä, kuten kivesten kasvua tai hikoilun lisääntymistä. Voit lukea lisää murrosiän kehityksestä Mannerheimin Lastensuojeluliiton verkkosivuilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Jos et ole huomannut mitään muitakaan merkkejä murrosiästä, sinun kannattaa käydä tapaamassa kouluterveydenhoitajaasi. Hän näkee tietosi ja osaa arvioida murrosikääsi suhteessa aikaisempaan kehitykseesi. Hänen kanssaan voitte tarkastella vaikka yhdessä myös kasvukäyrääsi.

Voisit myös jutella vanhempiesi kanssa murrosiästäsi. Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelussa kerrotaan, että hitaasti kehittyneiden vanhempien lapset kehittyvät usein itsekin hitaasti. Usein murrosiän muutokset ja se, miltä aikuisena näyttää muistuttaa biologisten vanhempien kehitystä. Jokainen nuori on sekoitus molempien vanhempien perintötekijöitä. Voisit siis kysyä, missä iässä vanhempasi ovat kehittyneet. Jos asian puheeksi ottaminen tuntuu hankalalta, voit vaikka laittaa viestin isällesi tai äidillesi ja pyytää, että hän tulisi juttelemaan kanssasi murrosiästä. Tsemppiä ja mukavaa talven jatkoa!
avatar
Sepi
16.12.2020 04:57
Arrow
Mitä pitäisi tehdä jos karvat ei kasva? Kaikki muut murrosiän merkit kyllä on käyty läpi, mutta karvoja on todella vähän joka puolella kehoa. Syytä huoleen?
avatar
NettiNappi Hanna
16.12.2020 11:00
Arrow
Moikka Sepi. Jokainen ihminen on yksilöllinen ja myös karvoituksen määrä on yksilöllinen ominaisuus. Toisilla karvoitusta siis kasvaa enemmän kuin toisilla. Karvoituksesi saattaa vielä lisääntyä iän myötä. Sinun ei tarvitse olla huolissaan karvoituksesi vähäisyydestä. Jos asia sinua kuitenkin kovasti huolettaa, voit ottaa yhteyttä vielä terveysalan ammattilaiseen. Esimerkiksi Oulun omahoito -palvelussa viesteihin vastaavat terveysalan ammattilaiset. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Hyvää joulun aikaa!
avatar
7lk
16.12.2020 21:58
Arrow
mulla toinen kives ihan pussin alhaalla ja toinen ylhäällä mitä pitäis tehä onko normaalia
avatar
13v poika
16.12.2020 22:59
Arrow
Hei, olen 13v poika ja minulla on jo paljon karvoitusta alapäässäni olen jo sheivannutkin kerran ja kainaloissakin on jo mustia karvoja että ne näkyy peilin edessä ja käsi ja jalka karvani ovat tummenneet ja tullut lisää. Ja otsa on täynnä finnejä ja olen 167cm pitkä mietin vain milloin äänenmurrokseni tulee katsoin itsestäni viiden 4 kuukautta sitten ja kaveritkin sanoivat että ääni on jo vähän muuttunu kaulassakin on jo näkyvä aatamin omena mietin että onko äänenmurrokseni jo alkanut tai milloin se alkaa ja tuleeko se vaikka jos herää aamulla niin ääni onko erilainen? Ja onko äänenmurrokseni alkanut jo?
avatar
NettiNappi Tuula
17.12.2020 13:08
Arrow
Hei 7lk. Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelussa kerrotaan, että kivekset ovat erikokoiset ja usein vasen kives roikkuu alempana kuin oikea. Tämä on siis ihan tavallista ja normaalia. Jos taas kives ei laskeudu, kannattaa käydä lääkärissä. Lisätietoa kiveksistä löydät palvelun verkkosivulta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Emme voi täällä arvioida, mistä on kyse juuri sinun kohdallasi, joten suosittelen, että käyt esimerkiksi kouluterveydenhoitajan juttusilla asian selvittämiseksi.
avatar
NettiNappi Tuula
17.12.2020 13:25
Arrow
Hei 13v poika. Kiitos kysymyksestäsi. Murrosiän kehityksesi on hyvässä vauhdissa ja pohdit, joko äänenmurroksesi on alkanut. Meidän on täällä vaikea arvioida sitä, onko äänenmurroksesi jo alkanut. Jos olet itse huomannut ja kaverisikin sanovat äänesi muuttuneen, on hyvin todennäköistä, että äänenmurroksesi on alkanut. Äänenmurros, niin kuin kaikki muukin murrosiän kehitys on aina yksilöllistä ja etenee omaan tahtiinsa. Aikaisimmillaan äänenmurros voi alkaa jo 10–11-vuotiaana ja myöhäisimmillään vasta yli 16-vuotiaana. Keskimäärin äänenmurros alkaa kuitenkin 14-vuotiaana. Äänenmurroksen kesto on yksilöllistä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Ääni jatkaa kuitenkin muuttumistaan ja kehittymistään aina aikuisuuteen saakka. Ääni ei siis muutu hetkessä matalammaksi, joten et herää vain joku aamu matalaäänisenä. Muutos tapahtuu pikkuhiljaa, koko murrosiän ajan. Usein äänenmurroksen alkamisen voi huomata helposti, koska silloin äänen korkeus voi vaihdella hallitsemattomasti. Kaikilla äänenmurros ei ole välttämättä huomattava ja voi olla, että ääni muuttuu vain hiukan. Lisätietoa äänenmurroksesta löydät Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Mukavaa joulun aikaa!
avatar
NettiNappi Hanna
23.12.2020 13:09
Arrow
Hyvää joulua kaikille! Joululomien vuoksi vastauksissa voi olla tavallista enemmän viivettä. Vastaamme viesteihin taas 7.1.2021 alkaen. Onnellista uutta vuotta!
avatar
..
30.12.2020 00:55
Arrow
Oon 14v 168cm mulla on jo jotain murrosiän merkkejä ääni on vähän matalampi, karvoja on ihan älyttömästi kun viikset ja partaki näkyy jo aivan selvästi. Mistä tietää että kivekset on jo alkanu kasvamaan? Masturboitua tulee aika aktiivisesti ja siemensyöksyjäkin tulee.
avatar
Matti115
30.12.2020 04:03
Arrow
Olen 15v ja olen huolissani kun ei näy murrosiän merkkejä vieläkään. Mitä pitäisi tehdä ja mistä tiedän että murrosikäni on alkanut? Ei ole mitään karvoja kasvanut paitsi peniksen päällä vähän. Olen vieläkin aika lyhyt ja ääneni on kimeä, ainakin kaverit sanovat niin
avatar
Ihmineeen
05.1.2021 00:24
Arrow
Oon ihan just 14 oon 174 cm pitkä ja painan 83 kg laihdunko yhtään murrosiän aikana ja karvoitusta on ja näi ja kai on se kasvanukki mutta haluaisin äänemurroksen, lihaksia enemmä ja laihtua paljon, ja gynekomastia aika varmasti
avatar
Joku poika
06.1.2021 19:37
Arrow
Moi mua stressaa iha sikana et sit ku mul on se 8lk tarkastus ni sörkitäänkö siinä penistä. Kaverit sanoo et se lääkäri kurkkaa sinne housuihin samalla tavalla kuin 5lk lääkärintarkastuksessa
avatar
NettiNappi Anni
07.1.2021 14:32
Arrow
Moikka.. Kerroit, että sinulla on jo murrosiän merkkejä ja nyt mietit mistä tietää, että kivekset on alkanut kasvamaan. Murrosiän ensimmäisiä merkkejä on kivesten kasvu, jonka jälkeen alkaa karvoituksen kasvu. Kivesten koko siis muuttuu kun ne kasvavat. Osalla pojista kivekset kasvavat varhain ja melko nopeasti, osalla kasvu on hitaampaa ja kestää vuosia. Noin vuoden kuluttua kivesten kasvun alusta alkaa peniksen kasvu. Peniksen kasvu täyteen mittaansa kestää puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Voit lukea halutessasi lisää Hyvä kysymys-sivistolta. Linkki aukeaa uudessa välilehdessä. Masturbointi on turvallinen keino tutustua omaan kehoon ja mieltymyksiinsä. Hyvää alkanutta vuotta!
avatar
NettiNappi Anni
07.1.2021 15:31
Arrow
Hei Matti115. Murrosikä käynnistyy eri aikoihin jokaisella. Pojilla murrosikä alkaa usein kivesten kasvulla, jonka jälkeen alkaa kasvaa häpykarvoitus. Kerroit, että sinulla on jo hiukan karvoitusta. Murrosikäsi on siis jo käynnistynyt. Noin vuoden kuluttua kivesten kasvun alusta alkaa peniksen kasvu. Peniksen kasvu täyteen mittaansa kestää puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Pituuskasvu tapahtuu yleensä murrosiän lopussa ja äänen muuttuminen voi alkaa vasta 17-vuotiaana. Toisilla se alkaa aikaisemmin, toisilla hiukan myöhemmin. Voit siis odotella vielä rauhassa. Jos murrosikäsi ei etene tai sinua huolettaa asia, voit jutella siitä kouluterkkarin kanssa. Vanhempien kehitysaikataulu on hyvä ennustaja nuoren omalle murrosiän käynnistymiselle. Jos vanhemmillasi on alkanut murrosikä myöhään, on todennäköistä että se alkaa sinullakin myöhään. Voit siis jutella murrosiästä isäsi tai äitisi kanssa. Tsemppiä ja mukavaa tammikuun alkua!
avatar
NettiNappi Anni
08.1.2021 15:20
Arrow
Moi Ihmineeen. Jokainen meistä kehittyy eri tahtiin. Joillakin pojilla äänenmurros alkaa jo aikaisin, toisilla se tulee taas vasta myöhäisimmillään yli kuusitoistavuotiaana. Poikien ääni alkaa madaltua, kun äänihuulet kehittyvät ja kasvavat testosteronin vaikutuksesta. Kurkunpää siirtyy kaulassa eteenpäin ja sen kulma kapenee. Pojille muodostuu näin kaulalle enemmän tai vähemmän näkyvä aataminomena. Usein äänenmurroksen alkaminen huomataan helposti, koska silloin äänen korkeus voi vaihdella hallitsemattomasti. Kaikilla äänenmurros ei ole välttämättä huomattava ja voi olla, että ääni muuttuu vain hiukan. Kerroit, että haluaisit myös laihtua ja saada enemmän lihaksia. Epäilet myös gynekomastiaa eli rintojen liikakasvua. Terveelliset elämäntavat, säännöllinen ruokarytmi ja liikunnan lisääminen auttavat painonhallintaan. Liikunnan avulla voit saada myös lisää lihaksia ja rintasi voi pienentyä. Herkkupäiviä voi myös pitää esimerkiksi kerran viikossa. Voisit miettiä mikä urheilulaji kiinnostaa ja kokeilla sitä. Jos sinua huolettaa asia kovasti, voisit jutella vanhempiesi kanssa. Tsemppiä ja mukavaa tammikuun alkua!
avatar
15
09.1.2021 22:45
Arrow
Moro! täytän keväällä 16 tuntuu että murrosikäni Etenee todella hitaasti, keväästä kesän loppuun pituutta tuli 5cm mutta syksyn ja talven aikana pituutta on tullut ehkä sentin hikisesti pituus 168. Siemensyöksyt alkoi 14v kesällä ja silloin tuli ensimmäisiä mustia karvoja peniksen alueelle mutta määrä on vieläkin aika vähäinen. kainalossa ei ole karvoitusta ja hiki alkoi haista vasta kesällä, ääni madaltunut kesän aikana jonku verran. Urheilen myös TOSI paljon ja päivittäin joten en tiedä saanko syötyä tarpeeksi kulutusta nähden ja voiko tämä johtaa siihen että murrosikä etenee hitaasti paino 52,pituus 168.
avatar
Mikä mä oon
11.1.2021 12:59
Arrow
Oon 13v ja kysyn ett mikä mua vaivaa ku must tuntuu et oon tyttö. Mul on kyl kaikki poikien jutut ja yöllä tulee sienensyöksyjä mut... Pelotta ku koht varmaan alkaa ääni matalenemaan. Onks mä mielisairas? Mitä mä teen, en oikeesti uskalla kertoo kekkekkään! Voiks olla nii et pojalla on oikeesti tytön geenit ja Onks sit pakko mennä johonki leikkauksii? Mun vanhemmat on uskovii, ne luulee jo nyt et oon homo ku kuulemma niin "neiti"
avatar
NettiNappi Tuula
11.1.2021 14:54
Arrow
Hei Joku poika. Sinua mietityttää tutkitaanko penistäsi 8. luokan terveystarkastuksessa. Kaverisi ovat kertoneet, että lääkäri vain kurkkaa housuihin ja he ovat todennäköisesti ihan oikeassa. Ennen tarkastusta täytetään esitietolomake ja siinä pojilta kysytään peniksestä ja kiveksistä. Jos sinulla itselläsi ei ole mitään huolenaiheita, ei lääkärilläkään ole syytä tutkia penistäsi tarkemmin. Jokaisella on myös itsemääräämisoikeus, eikä sinuun saa koskea, jos et sitä halua. Tahtonsa voi tehdä selväksi asiallisesti ja rauhallisesti vaikka heti terveystarkastuksen aluksi. Toisaalta osa aikuiseksi kasvamista on oppia suhtautumaan lääkärin tutkimuksiin neutraalisti. Useimmat meistä käyvät lääkärin vastaanotolla useita kertoja elämänsä aikana. Toisinaan tutkimukset saattavat tuntua ikäviltä, mutta tarkoitus, eli itsestä ja omasta terveydestä huolehtiminen on tärkeämpää, kuin tutkimusten välttely. Lääkäri ei tee tutkimuksia uteliaisuuttaan tai tirkistelläkseen, vaan varmistaakseen, että kaikki on kunnossa. Murrosiän kehitys on vain pieni osa 8. luokan laajaa terveystarkastusta ja tarkastuksessa keskustellaan monista muistakin tärkeistä asioista. Älä siis stressaa, vaan suhtaudu tilanteeseen rauhallisesti ja ilmaise oma tahtosi, niin hyödyt itse terveystarkastuksesta eniten.
avatar
NettiNappi Tuula
12.1.2021 13:22
Arrow
Hei nimimerkki 15! Koet, että murrosikäsi etenee hitaasti. Näin ulkopuolisena, kuvailusi perusteella, vaikuttaa kuitenkin siltä, että murrosikäsi on edennyt ja etenee ihan normaalisti.

Olet kevään ja kesän aikana kasvanut nopeasti ja nyt kasvat hitaammin. Sekin on ihan tavallista, pituuskasvun nopeus voi vaihdella ja esimerkiksi kasvupyrähdys ei nimestään huolimatta ole jotain, mikä saa sinut hetkessä kasvamaan, vaan kasvupyrähdys kestää yleensä noin kaksi vuotta. Kasvu voi jatkua vielä kasvupyrähdyksen jälkeenkin vielä vuosia, vain hitaampana. Sitä, kuinka pitkä sinusta tulee, voit arvioida lähinnä tarkastelemalla lähimpiä sukulaisiasi. Jos perheenjäsenesi ovat lyhyitä, sinustakaan tuskin tulee hongan kolistajaa ja toisaalta pitkien vanhempien lapsista tulee usein myös pitkiä.

Kerrot, että olet epävarma, saatko tarpeeksi energiaa ruokavaliosta. Urheilet paljon, joten ravitsemukseen kannattaakin kiinnittää huomiota. Marttojen verkkosivuilla kerrotaan, että energiansaanti on yleensä riittävää, kun jaksaa harjoitella mielellään ja tehokkaasti, palautuu hyvin ja vireystila on hyvä. Olet myös normaalipainoinen. Voisit kuitenkin ottaa asian puheeksi vanhempiesi kanssa ja tarkastella ruokavaliotasi yhdessä. Marttojen verkkosivuilta ja Suomen Olympiakomitean ylläpitämältä Kasva urheilijaksi -sivulta löydät vinkkejä nuoren urheilijan ruokavalion koostamiseen. (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.) Jos sinulla on valmentaja, häneltäkin voisit saada vinkkejä.

Mietit, voiko runsas urheilu ja ruokavalio vaikuttaa murrosikäsi etenemiseen. Sitä en osaa arvioida, mutta asian selvittelemiseksi voit halutessasi varata ajan kouluterveydenhoitajalle. Hän näkee kasvukäyräsi ja voitte yhdessä tarkastella kasvuasi ja kehitystäsi. Mukavaa talven jatkoa sinulle!
avatar
Seksuaalineuvoja
12.1.2021 16:23
Arrow
Hei Mikä mä oon. Itseään mietityttävien, vaikeidenkin asioiden, esiin ottaminen on rohkeaa. Upeaa, että kysyt mieltäsi painavista asioista, sukupuoli on tärkeä osa ihmisen identiteettiä.

Voit olla rauhassa ajatustesi kanssa. Sinussa ei ole mitään vikaa, ja sinulla on lupa kokemukseen ja pohdintoihin sukupuolestasi. Ajatukset ja kehossa tapahtuvat muutokset voivat kuitenkin aiheuttaa ahdistavia ja hämmentäviä tunteita. Näiden tunteiden ja ajatusten kanssa ei kannata jäädä yksin, joten on tosi hienoa, että olet ottanut yhteyttä.

Nykykäsityksen mukaan sukupuolia nähdään olevan useampia kuin kaksi eikä sukupuolen ainoaksi ja oikeaksi määrittäjiksi katsota ainoastaan biologiaa tai sukuelimiä. Oman sukupuolen voi kokea monella eri tavalla ja sukupuolensa voi määritellä esimerkiksi biologian tai oman henkilökohtaisen kokemuksen kautta. Kokeminen on jokaiselle yksilöllistä ja se voi myös vaihdella elämän aikana. Jokaisella on oikeus määritellä oman sukupuolensa ja ilmaista sitä.

Ihminen voi kokea olevansa tyttö tai poika, osittain tyttö ja osittain poika, tai eri sukupuolta kuin mihin hänet on syntymässä määritelty. Erilaisia sukupuolen moninaisuuteen liittyviä identiteettejä ja sukupuolimääritelmiä on useita. Jos ihminen ei koe sukupuolensa kuuluvan tyttö-poika jakoon, puhutaan usein transsukupuolisuudesta. Tällöin ihmisen kokemus omasta sukupuolesta eroaa siitä sukupuolesta, johon hänet on syntymässä määritelty. Muunsukupuolisuudesta puhutaan silloin, kun ihminen ei koe yksiselitteisesti olevansa tyttö tai poika, vaan ehkä jotain tältä väliltä. Joskus ihmisellä voi olla sekä tytölle että pojalle tyypillisiä sukupuolen tunnusmerkkejä esimerkiksi kromosomeissa tai sukuelimissä, mitä kutsutaan intersukupuolisuudeksi. Useimmat intersukupuoliset kokevat itsensä tytöksi tai pojaksi. Vaikka oma kokemus sukupuolesta ei olisi yhtenäinen syntymässä määritellyn sukupuolen kanssa, sukupuolta korjaaviin lääketieteellisiin hoitoihin ei ole pakko hakeutua. Omaa sukupuoltaan voi toteuttaa ja ilmaista monin eri tavoin, eikä se aina vaadi biologisia muutoksia. Joskus ihminen voi kuitenkin kokea haluavansa korjata sukupuoltaan, jolloin lääkäriltä pyydetään lähete erikoissairaanhoitoon sukupuoli-identiteetin diagnosointitutkimuksiin.

Alla olevista linkeistä löydät hyvää tietoa oman sukupuolen pohdintaan liittyvissä asioissa. Sukupuolenosaamiskeskus (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Väestöliitto (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

Aina kun omassa elämässään kokee hämmentäviä, mieltä askarruttavia ja mahdollisesti ahdistavia ajatuksia, olisi hyvä, että asioista pystyisi puhumaan jonkun luotettavan ihmisen kanssa. Jos omassa lähipiirissäsi ei ole sellaista ihmistä, jonka kanssa voisit asiasta puhua, voit aina kääntyä muun tukijan ja auttajan puoleen. Se ihminen voi olla esimerkiksi joku koulun henkilökunnasta tai vapaa-ajalla tavattava aikuinen. Oulun alueella esimerkiksi Tyttöjen ja Poikien Taloilla voi käydä juttelemassa luottamuksella ja turvallisesti, ja halutessaan anonyymisti. Myös Oulun Seta:lla on mahdollisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin tukihenkilön kanssa.

Tyttöjen Talon yhteystiedot löydät täältä. Poikien Talon yhteystiedot löydät täältä. Setan tukihenkilötoiminnan yhteystiedot löydät täältä. (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.)

Näiden toimijoiden lisäksi esimerkiksi sukupuolen osaamiskeskus tarjoaa erilaisia tukimuotoja oman sukupuolen pohdintaan. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

Näiden lisäksi voit keskustella anonyymisti useista mieltä askarruttavista asioista eri chat-kanavissa. Byströmin chat Nuortennetti Mieli (Linkit aukeavat uusiin välilehtiin.)

Ota rohkeasti yhteyttä tahoon, jonka kanssa kokisit asiasta voivasi puhua. Sinun ei tarvitse jäädä pohdintojesi kanssa yksin.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load