Pojan keho

AIHEALUEET

Pojilla murrosikä alkaa yleensä noin 9–14-vuotiaana

Pojilla murrosiässä tapahtuvat muutokset aiheuttaa testosteronihormoni, jota kivekset tuottavat. Murrosiän ensimmäinen merkki on usein kivesten kasvu.

Penis alkaa kasvaa noin vuosi kivesten kasvun jälkeen. Peniksen kasvu kestää puolesta vuodesta kahteen, kunnes lopullinen mitta on saavutettu.

Katso video poikien murrosiästä (youtube.com)

Murrosiän kehitys ja muutokset tapahtuvat jokaisella yksilöllisesti ja omaan tahtiin

Kehitykseen vaikuttavat yleensä perintötekijät. Jos murrosiän eteneminen huolettaa, voi omalta isältä tai veljiltä kysellä, missä iässä he aikoinaan huomasivat murrosiän merkkejä.

Jos jokin murrosiän kehityksessä huolettaa, kannattaa asiasta keskustella jonkun aikuisen, esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Poikien ja nuorten miesten on mahdollista käydä juttelemassa miehisyyteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista Oulun Poikien talolla (poikientalo-oulu.fi)

Lue lisää pojan kehosta (vaestoliitto.fi)

Penikset ovat ulkonäöltään hyvin erilaisia

Erilaisia peniksiä on yhtä monta, kuin miehiä maailmassa. Penikset näyttävät eriltä ja ovat myös eri pituisia ja paksuisia. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa. Vanha sanonta “koolla ei ole väliä”, pitää oikeasti paikkaansa.

Lue lisää peniksestä (decibel.fi)

Eri kokoisia, muotoisia ja näköisiä peniksiä

Kuvitus: Jenni Alasimi

Muita murrosiän merkkejä pojilla ovat karvoituksen kasvu, kasvupyrähdys ja äänenmurros

Parrankasvu voi alkaa vasta täysi-ikäisenä. Hormonien myötä myös talin ja hien eritys vilkastuu, joten omasta hygieniasta on tärkeä huolehtia. Hormonit saattavat aiheuttaa pojilla myös rintarauhasten turpoamista. Rintarauhasten turpoaminen on aika yleistä ja menee ohi parissa vuodessa.

Murrosiässä myös kurkunpää ja äänihuulet kasvavat, minkä seurauksena poikien ääni madaltuu. Äänenmurroksessa äänen korkeutta on vaikea hallita. Tahattomat “kiekaisut” tai “murahtelut” voivat tuntua noloilta, mutta ovat hyvin tavallisia murrosiän muutoksia.

Siemensyöksyjen alettua poika on saavuttanut sukukypsyyden

Sukukypsänä voi yhdynnässä saattaa tytön raskaaksi, jos ehkäisyä ei käytetä. Yölliset tahattomat siemensyöksyt ovat tavallinen osa pojan murrosiän kehitystä.

Lue lisää seksuaaliterveydestä ja ehkäisystä

 

avatar
Luke
29.6.2020 15:40
Arrow
Minulla ei ole alkanut murrosikää ja olen siinä iässä
avatar
NettiNappi Anni
30.6.2020 09:14
Arrow
Moikka Luke. Kerroit, ettei sinulla ole alkanut vielä murrosikää vaikka olet siinä iässä. Murrosikä alkaa kaikilla yksilöllisesti, pojilla murrosikä alkaa hiukan myöhemmin kuin tytöillä. Murrosiän ensimmäinen merkki on kivesten kasvu. Kivekset tuottavat murrosiän kehityksen kannalta tärkeää miessukuhormonia eli testosteronia. Häpykarvoitus ja hien haju ilmaantuvat usein samanaikaisesti murrosiän käynnistymisen kanssa. Testosteroni saa aikaan myös peniksen kasvun murrosiän keskivaiheilla. Kasvupyrähdys on voimakkaimmillaan keskimäärin 13–14 vuoden iässä, osalla pojista kasvupyrähdys tulee vasta paljon myöhemmin. Murrosiässä pojilla luuston ja lihaksiston massa kasvavat ja ääni madaltuu. Parta alkaa kasvaa usein vasta täysi-ikäisyyden koittaessa. Murrosikään vaikuttaa perimä eli jos toisella vanhemmallasi on alkanut murrosikä myöhään niin se voi alkaa sinullakin. Viivästynyt murrosikä on pojilla selvästi tavallisempaa kuin tytöillä. Suosittelen sinua juttelemaan asiasta äitisi ja/tai isäsi kanssa. Voisit kysyä heiltä heidän murrosiän kehityksestään. Jos sinulle ei ole tullut neljätoistavuotiaana mitään murrosiän merkkejä, asiasta kannattaa jutella myös kouluterveydenhoitajalle. Tarvittaessa voitte varata ajan lastenlääkärille. Voit kuitenkin odotella vielä hetken, sillä murrosikä saattaa alkaa yllättäen ja edetä sitten nopeasti. Tsemppiä ja mukavaa kesää sinulle!
KOMMENTOI AIHETTA

Hei, olemme kesätauolla 4.7-19.7 välisen ajan, jolloin kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Kysymyksiin vastataan jälleen 20.7 alkaen. Vastauksissa voi myös olla kesäaikaan enemmän viivettä. Aurinkoista kesää!