Murrosikä

AIHEALUEET

Murrosikä etenee jokaisella yksilöllisesti omaan tahtiin

Murrosiässä keho alkaa tuottaa hormoneja, jotka aiheuttavat muutoksia kehossa, mielialassa ja myös tunteissa. Yhden päivän aikana murrosikäinen ehtii riemuita ilosta, tuntea hämmennystä, epävarmuutta, saada kiukkukohtauksia ja itkeä murheitaan.

Omaa kehitystään ja itseään ei kannata vertailla toisiin, koska kehitystahti riippuu monesta tekijästä. Yksi merkittävä tekijä ovat geenit eli vanhemmilta saadut perintötekijät. Murrosiän muutokset tulevat kaikille ennemmin tai myöhemmin.

Katso video murrosiästä (youtube.com)
Katso video, missä nuoret kertovat mitä murrosiästä olisi hyvä tietää (hyväkysymys.fi)

Murrosiässä seksi ja seksuaalisuus alkavat kiinnostaa

Kehossa herää tuntemuksia sekä reaktioita ja mielessä pyörii asioita. Näiden kokemusten myötä omaan seksuaalisuuteen ja kehoon tutustutaan ja tullaan oman itsensä kanssa sinuiksi. Myöhemmin ihmissuhteiden ja seurustelun kautta voidaan yhdessä tutustua toisen kehoon ja seksuaalisuuteen.

Lue lisää ihmissuhteista ja seurustelusta

Muuttuva ulkonäkö murrosiässä on herkkä asia

Muuttunut keho ja ulkonäkö hämmentävät ja voivat saada olon epävarmaksi. Median ja sosiaalisen median kauneusihanteet voivat luoda paineita ulkonäöstä ja saada olon epävarmaksi. Kuvat mediassa ja sosiaalisessa mediassa ovat usein muokattuja eivätkä vastaa todellisuutta.

Jos murrosiän kehitykseen liittyvät asiat mietityttävät ja aiheuttavat huolta, on tuntemuksista hyvä jutella luotettavan aikuisen kanssa. Apuja ja neuvoja voi kysyä vaikka omalta vanhemmalta, joltain muulta lähiaikuiselta tai terveydenhoitajalta.

Lue lisää murrosiästä (hyvakysymys.fi)

Tytön keho

Kuvitus: Jenni Alasimi

Murrosikä alkaa suomalaisilla tytöillä yleensä noin 8–13-vuotiaana. Alkavan murrosiän merkkejä tytöillä ovat rintojen aristaminen ja kasvu, häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen.

Lue lisää tytön kehosta ja tyttöjen murrosiästä

Pojan keho

Kuvitus: Jenni Alasimi

Pojilla murrosikä alkaa yleensä hieman myöhemmin kuin tytöillä, noin 9–14-vuotiaana. Useimmiten murrosiän ensimmäinen merkki on kivesten kasvu.

Lue lisää pojan kehosta ja poikien murrosiästä

Murrosiän muutokset vaativat säännöllistä ja hyvää hygieniaa

Murrosiässä kehossa ja mielessä tapahtuu paljon muutoksia. Kehon kehittyminen alkaa usein ennen tunne-elämän kehittymistä. Hien ja ihon talin eritys vilkastuvat, iho muuttuu ja saattaa alkaa rasvoittua ja näppylöitä voi ilmaantua. Ihon kuntoon vaikuttaa säännöllinen hygienia, ravinto, riittävä veden juonti, liikunta sekä levon ja unen määrä.

Hyvä hygienia on säännöllistä hampaiden harjaamista, ihosta ja hiuksista huolehtimista sekä säännöllistä peseytymistä. Jos omasta puhtaudesta ei huolehdi, voi siitä aiheutua esimerkiksi pahaa makua ja hajua suussa, ikäviä hajuja iholla ja vaatteissa, kutinaa, ihon ja hiusten rasvoittumista ja hilseilyä.

Käsien puhtaudesta huolehtiminen estää bakteerien leviämistä. Kädet tulisi pestä saippuan kanssa aina ulkoa tultaessa, ennen ruokailua sekä vessassa käynnin jälkeen. Jos käsiä ei ole mahdollista pestä vedellä, kannattaa käyttää käsidesiä.

Hikoileminen sekä hien määrä ja haju ovat yksilöllisiä, ja niitä voi ehkäistä peseytymällä riittävän usein sekä käyttämällä sopivia deodorantteja. Ilman peseytymistä hiki tarttuu vaatteisiin, ja vaatteet alkavat vähitellen haista.

Vaatteet ja petivaatteet tulisi vaihtaa ja pestä usein. Rankan ja hikisen urheilun jälkeen vaatteet olisi hyvä pestä joka kerta, etteivät hajut ehdi imeytyä kankaisiin.

Murrosikäisen on tärkeää huolehtia intiimihygieniasta päivittäin

Intiimihygienia, eli sukuelinten alueen puhtaudesta huolehtiminen, on myös tärkeä osa päivittäistä peseytymistä. Pesuun riittää pelkkä vesi tai apteekeista saatava intiimialueiden saippua.

Kun tytöillä alkaa kuukautiset, hyvään intiimihygieniaan kuuluu kuukautissuojan säännöllinen vaihtaminen.  Pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää säännöllisesti, koska ne ärsyttävät intiimialueiden limakalvoja ja luovat bakteereille ja hiivalle viihtyisät olosuhteet.

avatar
opiskelija
27.4.2020 15:20
Arrow
Hei, Kuka tämän sivun on kirjoittanut, koska tarviin lähteen kouluhommiin.
avatar
NettiNappi Anni
28.4.2020 13:40
Arrow
Hei Opiskelija. Tämän sivuston on koonnut Byströmin Ohjaamon tietopalveluohjaajat. Tämän sivun (murrosikä) lähteenä on käytetty muun muassa Väestöliiton nuorten sivuja. Toivottavasti vastaus auttoi sinua. Mukavaa kevättä!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load