Murrosikä

AIHEALUEET

Murrosikä

Murrosikä on muutoksia ja kasvamista hiljalleen lapsesta nuoreksi ja nuoreksi aikuiseksi. Murrosikäisen keho alkaa tuottaa hormoneja, jotka saavat aikaan kehon, mielialan ja tunteiden muutoksia. Mielialat ja tunteet voivat murrosiässä heitellä paljon: yhden päivän aikana ehtii riemuita ilosta, tuntea hämmennystä, epävarmuutta, saada kiukkukohtauksia ja itkeä murheita. Jokainen käy läpi murrosiän: et ole yksin myllerrysten keskellä.

Murrosikä etenee jokaisella yksilöllisesti ja omaan tahtiin. Omaa kehitystään ja itseään ei kannata vertailla toisiin, sillä kehitystahti on riippuvainen monesta eri tekijästä. Omaa kehittymistä ei voi itse nopeuttaa tai edistää. Kehitystahti riippuu esimerkiksi vanhemmilta saaduista perintötekijöistä. Murrosiän muutokset tulevat kuitenkin kaikille ennemmin tai myöhemmin.

Murrosiän kehitys alkaa nuorilla eri vaiheissa. Tytöillä murrosikä alkaa yleensä aikaisemmin kuin pojilla. Murrosiässä kehossa ja mielessä tapahtuu valtavasti muutoksia. Usein fyysinen kehitys alkaa ennen tunne-elämän kehitystä. Myös seksi ja seksuaalisuus alkavat kiinnostaa eri tavalla kuin aikaisemmin. Mielessä pyörii asioita, kehossa herää tuntemuksia ja reaktioita. Näiden kokemusten myötä omaan seksuaalisuuteen ja kehoon tutustutaan ja tullaan oman itsensä kanssa sinuiksi. Myöhemmässä vaiheessa myös ihmissuhteiden ja seurustelun kautta voidaan yhdessä tutustua toisen ihmisen kehoon ja seksuaalisuuteen.

Muuttuva ulkonäkö murrosiässä on herkkä asia. Muuttunut keho ja ulkonäkö hämmentävät ja voivat saada olon epävarmaksi. Kehityksestä voi tuntea myös ylpeyttä ja helpotusta. On normaalia, että oma keho ja sen muutokset mietityttävät. Omaa kehoa ja kehitystä tulee myös helposti vertailtua toisiin ja saattaa tuntua, että kaikki muut ovat murrosiän kehityksessä pidemmällä. Jokainen kuitenkin kehittyy yksilöllisesti, eikä ole olemassa ”oikeaa muottia” siitä, miltä kehon pitäisi näyttää tietyn ikäisenä.

Myös median ja sosiaalisen median kauneusihanteet voivat luoda paineita ulkonäöstä ja saada olon epävarmaksi. On hyvä muistaa, että median ja somen kuvat ovat usein muokattuja eivätkä vastaa todellisuutta. Ne ovat myös vain pieni otos suuresta joukosta murrosikäisiä, joista jokainen kehittyy yksilölliseen ja omaan tahtiinsa.

Jos murrosiän kehitykseen liittyvät asiat mietityttävät tai aiheuttavat huolta, on näistä tuntemuksista hyvä jutella jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Apua ja neuvoja voi kysyä vaikka omalta vanhemmalta, joltain muulta lähiaikuiselta tai terveydenhoitajalta.

Lue lisää murrosiästä (Väestöliitto)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvitus: Jenni Alasimi

Päivitetty 24.1.2019

avatar
Emt
14.8.2019 20:23
Arrow
Mietin vain ku olon 12 ja mulla ei oo karvoja ala päässä ja oon poika palli karvoja on ja äänemurros mutta karvoja ei oo
avatar
NettiNappi Karoliina
15.8.2019 15:09
Arrow
Moikka! Murroikä etenee jokaisella varsin yksilölliseen tahtiin, joten sinun ei kannata olla siitä huolissasi. Lue aiheesta lisää NettiNapin "Pojan keho" -osiosta, niin saat lisää varmistusta sille, että kehityksesi kulkee täysin ajallaan.
avatar
Moikka?
07.9.2019 21:00
Arrow
Juuhhhh....siissss en oo ollenkaa varma et kun mun tissit kasvaa niin toinen nänni (ei oo viel kunnon nänni) on vetäytyny sisään...ja toinen on vähän mut ei niin paljo...mistä tää johtuu vetäytyyks ne siks et ne ns kunnon nännit vois tulla sieltä kohta?
avatar
NettiNappi Hanna
10.9.2019 12:09
Arrow
Moikka. Rinnat kehittyvät jokaisella omaa tahtiaan ja ne ovat jokaisella tytöllä ja naisella omanlaiset. Myös nänneissä on eroja. Ne voivat olla ihon tasaiset, sisäänpäin vetäytyneet tai koholla, ja ne myös muuttuvat rintojen kehityksen aikana. Nännit voivat myös kehittyä eri tahtiin, kuten rinnatkin. Sinun ei tarvitse olla huolissaan nänneistäsi vaan odottele rauhassa rintojen kasvamista. Voit lukea rintojen kehityksestä lisää esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta.
avatar
Peppu
10.1.2020 11:57
Arrow
Miksi kaikki karvat ei okeija miks nää puhuu tääl nänneistä ja karvoista
avatar
NettiNappi Hanna
14.1.2020 12:36
Arrow
Moi. Tämän sivun pääotsikkona on murrosikä. Murrosiän kehitykseen liittyy erilaisia muutoksia kehossa, ja siksi täällä puhutaan karvoista ja nänneistä. Murrosiässä kehon karvoitus lisääntyy ja tytöillä rinnat alkavat kehittyä. Toisille ihmisille karvoitusta kasvaa enemmän ja toisille vähemmän. Toiset pitävät kaikista karvoista ja toiset taas ajelevat omia karvojaan pois. Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä karvojen suhteen. Jokainen saa tehdä oman mielensä mukaan. Karvoituksella on tärkeä tehtävä ihmiskehossa, sillä se suojaa kehon ärsytykselle herkkiä paikkoja. Esimerkiksi nenäkarvat suojaavat nenää ja sen limakalvoja, ja silmäripset suojaavat silmiä.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load