AIHEALUEET

Tunteet

Kaikenlaiset tunteet kuuluvat elämään. Kaikki tunteet ovat tärkeitä, eikä niitä kannata pyrkiä tukahduttamaan. Tunteita tulee ja menee. Tunteet vaikuttavat mielialaan, käytökseen ja oloon. Erilaiset tunteet voivat nousta pintaan yllättäen, ja päivän aikana ehtii kokea monen monta erilaista tunnetta. Kaikki tunteet ovat sallittuja, eikä ole olemassa vääriä tunteita. Tunteita on kuitenkin hyvä oppia tunnistamaan ja käsittelemään, etteivät ne hallitse elämää ja tekoja.

Tunteiden käsittelyssä paras apu on usein puhuminen. Vaikeneminen, mököttäminen tai asioiden vatvominen yksin harvoin ratkaisevat mitään. Tunteista, niin hyvistä kuin huonoista, kannattaa puhua. Puhumalla oma olo voi keventyä ja keskustelukumppanilta voi saada uusia näkökulmia asioihin. Itselleen parhaimman tavan käsitellä tunteitaan löytää vain kokeilemalla erilaisia keinoja. Tunteita voi purkaa ja käsitellä esimerkiksi puhumalla, urheilemalla tai musiikin ja kuvataiteen keinoin.

Usein omaa toimintaa perustellaan tunteiden kautta: ”Sanoin rumasti ja huusin, koska olin tosi vihainen.” Tunne on kuitenkin eri asia kuin teko. Riitatilanteissa on normaalia olla vihainen ja kiukkuinen, mutta vahvat tunteet eivät oikeuta tekoja, esimerkiksi toisen haukkumista. Ennen vaikean asian tai riidan käsittelyä olisi hyvä purkaa itse tunteitaan, vaikka käymällä ulkoilemassa. Toiselle osapuolelle on myös hyvä kertoa tästä, ettei hän luule käytöstä mököttämiseksi. ”Käyn vähän ulkona tuulettumassa, puhutaan sitten asiasta rauhassa.” Jotta tunnepuuskan vallassa ei tulisi tehtyä asioita, joita myöhemmin katuu, tulee tunteita pyrkiä käsittelemään.

Tunteita opitaan tunnistamaan, käsittelemään ja hallitsemaan koko elämän ajan. Mitä paremmin itse tunnistaa omia tunteitaan ja oppii käsittelemään niitä, sitä paremmin voi. Tunteita käsitellessä on tärkeä pysähtyä ja miettiä, mikä saa minut tuntemaan näin. Miten voisin järkevällä tavalla ilmaista nyt tunteitani loukkaamatta toista? Mihin voisin hyvällä tavalla purkaa tunteitani? Tunne on aina tunne –  järki ja teot ovat eri asia. Kun tunteitaan käsittelee, pystyy myös paremmin hallitsemaan tekojaan.

Lue lisää tunteiden käsittelystä:

Tunteet (Väestöliiton nuorten sivut)
Tunteiden hallinta (Väestöliiton nuorten sivut)
Tunteen kohtaaminen (Suomen Mielenterveysseura)

 

Päivitetty 18.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load