AIHEALUEET

Kaikki tunteet ovat tärkeitä, eikä niitä kannata yrittää tukahduttaa

Kaikenlaiset tunteet kuuluvat elämään. Tunteita tulee ja menee. Tunteet vaikuttavat mielialaan, käytökseen ja oloon. Erilaiset tunteet voivat nousta pintaan yllättäen ja päivän aikana ehtii kokea monen monta erilaista tunnetta. Kaikki tunteet ovat sallittuja, eikä ole olemassa vääriä tunteita.

Tunteita on hyvä oppia tunnistamaan ja käsittelemään, jotta ne eivät hallitse elämää

Tunteiden käsittelyssä paras apu on usein puhuminen. Vaikeneminen, mököttäminen tai asioiden vatvominen harvoin ratkaisevat mitään. Hyvistä ja huonoista tunteista kannattaa puhua.

Puhumalla oma olo voi keventyä ja keskustelukumppanilta voi saada uusia näkökulmia asioihin. Parhaimman tavan käsitellä tunteitaan voi löytää vain kokeilemalla erilaisia keinoja. Tunteita voi purkaa ja käsitellä esimerkiksi puhumalla, urheilemalla, musiikin tai kuvataiteen keinoin.

Katso video tunnetaidoista (youtube.com)

Tunne on eri asia kuin teko

Usein omaa toimintaa perustellaan tunteiden kautta. ”Sanoin rumasti ja huusin, koska olin tosi vihainen.” Riitatilanteissa on normaalia olla vihainen ja kiukkuinen, mutta vahvat tunteet eivät oikeuta tekoja, esimerkiksi toisen haukkumista.

Ennen vaikean asian tai riidan käsittelyä olisi hyvä purkaa itse tunteitaan, vaikka käymällä ulkoilemassa. Toiselle osapuolelle on myös hyvä kertoa tästä, ettei hän luule käytöstä mököttämiseksi. Tunteita kannattaa pyrkiä käsittelemään, ettei tee tunnepuuskan vallassa asioita, joita katuu myöhemmin.

Tunteita opitaan tunnistamaan ja käsittelemään koko elämän ajan

Mitä paremmin itse tunnistaa omia tunteitaan ja oppii käsittelemään niitä, sitä paremmin voi. Tunteita käsiteltäessä on tärkeää pysähtyä ja miettiä, mikä saa minut tuntemaan näin.

Miten voisin järkevällä tavalla ilmaista tunteitani loukkaamatta toista? Mihin voisin hyvällä tavalla purkaa tunteitani? Tunne on aina tunne. Järki ja teot ovat eri asia. Kun tunteitaan käsittelee, pystyy myös paremmin hallitsemaan tekojaan.

Miten omia tunteita voi oppia säätelemään? (hyvakysymys.fi)

Miten omia tunteita on helpompi kohdata? (mieli.fi)

Pintaa syvemmälle -tunnetyöskentelykursseja järjestetään verkossa, kysy lisää Byströmin Ohjaamosta (ouka.fi)

avatar
Sekasin123
29.9.2020 20:51
Arrow
Moi...mä oon siis koht ollu 3kk ihastunu samaan poikaan, kesälomalla meil oli tosi hauskaa oltiin skeittirampeil ja maisteltiin alkoholii ja muuta. Sitte koulu alko ja mun menestys lähti menee alaspäi. Tein tyhmiä juttuja sen pojan kanssa joka kuuluu mun kaveriporukkaan. Mä oon jopa vetäny kännit sen kans salaa yöl, mun paraskaveri yritti toimii mun aivoina ja estää. Mul on iha hirvee tarve kokeilla kaikkee uutta ja se pelottaa, on hauskaa, jännää ja hirveetä samaan aikaan. Tuntuu ihan sekavalta, mä haluisin vaa olla pieni, käpertyy äidin viereen ja olla. Mä esim tänäänki puhuin tosi rumasti mun porukoille ja se kaduttaa, onneks pyysin jo anteeks mun käytöstä. Mut nyt koulult on tullu viestii ja saan tukee mun ongelmiin. Mistä tää johtuu et oon tällänen?
avatar
NettiNappi Karoliina
05.10.2020 13:50
Arrow
Moikka Sekasin123! Kerroit viestissäsi, että olet ihastunut poikaan, jonka kanssa olet tehnyt asioita, jotka harmittavat sinua jälkeenpäin. Mainitsit, että olette juoneet yhdessä alkoholia ja kerrot myös, että sinulla on suunnattoman kova tarve kokeilla kaikkea uutta ja jopa uhmata vanhempiasi. Samaan aikaan sinua kuitenkin harmittaa, että olet ollut vanhemmillesi ilkeä. Kerroit, että nyt asiaan on puututtu myös koulun puolelta, mutta mietit kuitenkin, mistä käytöksesi voi johtua? Murrosikä on nimensä mukaisesti aikaa, jolloin nuori kohtaa uusia haasteita, kasvaessaan kohti aikuisuutta. Osalla nuorista murrosikä aiheuttaa todella voimakkaita tunteita; kapinaa ja rajuja riitoja vanhempien kanssa. Murrosiässä sinä muodostat uudenlaisen suhteen niin itseesi, mutta myös vanhempiisi. Murrosiässä huomaat, ettet ole enää lapsi ja tämän vuoksi haluatkin kokeilla sinulle uusia, jopa luvattomnia asioita. Samalla tiedät myös, ettet ole vielä aikuinenkaan ja tämän takia kaipaat myös vanhempiesi huomiota, hellyyttä ja läsnäoloa. Murrosikään kuuluu myös se, että tunteet heiluvat laidasta laitaan ja pienetkin asiat saattavat saada sinut raivon partaalle tai tuntemaan olosi todella surulliseksi. Hormonitoiminnan vilkastuminen kehityksen aikana aiheuttaa sen, ettei mieli pysy kehityksen matkassa ja siksi tunteet heittelevät. Koska vanhemmat ovat yleensä kaikkein turvallisimpia ja luotettavimpia aikuisia nuoren lähellä, on heille myös kaikkein helpoin kiukutella. On kuitenkin ihana kuulla, että osaat pyytää heiltä myös anteeksi, kun huomaat sanoneesi rumasti tai tehneesi väärin. Voisit myös kokeilla jutella vanhempiesi kanssa näistä asioista, mitä kerroit viestissäsi. Jos pystyt kertomaan ajatuksistasi avoimesti vanhemmillesi, pysyy suhteenne aivan varmasti hyvänä ja molemminpuolinen luottamus säilyy. Vanhempina he myös ymmärtävät sen, että murrosikä on myös sinulle vaikeaa aikaa ja sinun on hyvä päästä purkamaan omia ajatuksiasi ja tunteitasi. Muistathan kuitenkin, että vaikka on täysin luonnollista kokeilla uusia asioita ja jopa uhmata vanhempia, on myös tärkeä pysähtyä miettimään, milloin omat rajat tulevat vastaan. Kun kasvaa aikuiseksi, tulee oppia kantamaan vastuuta omista teoistaan. Sen vuoksi onkin välillä hyvä pysähtyä miettimään: Onko uuden kokeilu sen arvoista, onko se sinulle turvallista ja voiko se vaikuttaa sinun arkeesi jotenkin ikävällä tavalla? Tsemppiä jatkoon ja laita meille lisää viestiä, jos jokin painaa vielä mieltäsi!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load