Hygienia

AIHEALUEET

Hygienia

Hygienialla tarkoitetaan omasta puhtaudesta huolehtimista. Omasta puhtaudesta tulee huolehtia joka päivä. Hyvällä hygienialla voi ylläpitää terveyttä. Puhdas ihminen on myös miellyttävämpää seuraa muille.

Hyvään hygieniaan ja omasta puhtaudesta huolehtimiseen kuuluu  muun muassa säännöllinen hampaiden harjaaminen, ihosta ja hiuksista huolehtiminen sekä säännöllinen peseytyminen. Jos omasta puhtaudesta ei huolehdi, voi siitä aiheutua esimerkiksi pahaa makua ja hajua suussa, ikäviä hajuja iholla ja vaatteissa, kutinaa tai ihon ja hiusten rasvoittumista ja hilseilyä.

Käsien puhtaudesta huolehtiminen estää bakteerien leviämistä. Kädet tulisi pestä saippuan kanssa aina ulkoa tultaessa, ennen ruokailua sekä vessassa käynnin jälkeen. Jos käsiä ei ole mahdollista pestä vedellä, kannattaa käyttää myös käsidesiä.

Murrosiässä hien ja ihon talin eritys vilkastuvat. Hikoileminen sekä hien määrä ja haju ovat yksilöllisiä, ja niitä voi ehkäistä peseytymällä riittävän usein sekä käyttämällä sopivia deodorantteja. Ilman peseytymistä hiki tarttuu myös vaatteisiin, ja vaatteet alkavat vähitellen haista. Vaatteet ja petivaatteet tulisi vaihtaa ja pestä riittävän usein. Rankan ja hikisen urheilun jälkeen vaatteet olisi hyvä pestä joka kerta, etteivät hajut ehdi imeytyä kankaisiin.

Murrosiässä iho muuttuu ja saattaa alkaa rasvoittua tai aiheuttaa näppylöitä. Kasvoista kannattaa huolehtia säännöllisellä puhdistamisella ja ihovoiteella. Ihon kuntoon vaikuttavat myös ravinto, riittävä vedenjuonti, liikunta sekä levon ja unen määrä.

Intiimihygienia, eli sukuelinten alueen puhtaudesta huolehtiminen, on myös tärkeä osa päivittäistä peseytymistä. Intiimialueen pesuun riittää pelkkä vesi tai esimerkiksi apteekeista saatava intiimialueiden saippua. Tavallinen saippua ja pesuaineet voivat ärsyttää herkkiä limakalvoja. Murrosiässä hienerityksen lisääntyessä on tärkeää muistaa huolehtia intiimihygieniasta päivittäin. Tytöillä kuukautisten alettua hyvään intiimihygieniaan kuuluu myös kuukautissuojan säännöllinen vaihtaminen. Pikkuhousunsuojia ei kuitenkaan kannata käyttää säännöllisesti, sillä ne ärsyttävät intiimialueiden limakalvoja ja luovat bakteereille ja hiivalle viihtyisät olosuhteet.

 

Päivitetty 18.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load