Herkuttelu ja sokeririippuvuus

AIHEALUEET

Herkuttelu ja sokeririippuvuus

Terveelliset elämäntavat ja säännöllinen ruokailu sallivat myös herkuttelun silloin tällöin. Kerran viikossa tai harvemmin tapahtuva kohtuullinen herkuttelu ei lihota tai ole haitaksi terveydelle, jos ruokailu on muuten hyvällä mallilla. Jos herkuttelu on kuitenkin usein toistuvaa tai jokapäiväistä, tai herkuilla korvaa päivän aterioita, se ei ole hyväksi terveydelle. Leivonnaiset, makeiset ja virvoitusjuomat sisältävät runsaasti sokeria. Elimistömme ei tarvitse toimiakseen herkkuja ja makeaa.

Ihmisen elimistö tarvitsee säännöllisesti energiaa jaksaakseen, ja se voi tuntua makeanhimona. Sen vuoksi on tärkeä huolehtia oikeanlaisesta ateriarytmistä ja energiavajeen täyttämisestä järkevillä välipaloilla ja riittävillä aterioilla. Aterian väliin jättäminen voi aiheuttaa illalla herkuttelua ja sokerin himoa.

Huolehtimalla säännöllisestä ruokailusta ja aterian monipuolisuudesta voi välttyä sokerihimolta ja liialliselta herkuttelulta. Liiallisesta herkuttelusta voi myös opetella eroon.

Hyviä vinkkejä herkuttelun lopettamiseen tai vähentämiseen:

* Syö aterioilla itsesi kylläiseksi ja muista syödä riittävästi kasviksia.

* Pidä herkkupäivä esimerkiksi kerran viikossa, älä herkuttele päivittäin.

* Kun herkkuhimo iskee, keksi itsellesi muuta tekemistä. Käy vaikka kävelyllä.

* Muista juoda tarpeeksi vettä, jano voi tuntua herkkuhimona.

* Kun herkuttelet, älä ahmi. Tunnustele oloasi ja lopeta, kun olet kylläinen. Herkut kyllä odottavat kaapissa tai kaupassa.

* Mieti itsellesi jokin terveellinen herkku, kuten hedelmät, rahka tai marjat, jota varaat kaappiin herkuttelua varten.

* Kun herkuttelet, keskity syömiseen, eri makuihin ja hajuihin. Telkkaria katsoessa herkkuja uppoaa helposti enemmän kuin edes tekee oikeasti mieli.

* Herkuttelu on helppo perustella itselleen sillä, että ”ansaitsen herkutella, koska tänään oli raskas päivä”.  Perusteluja alkaa keksiä itselleen pian joka päivä.

* Ole kuitenkin armollinen itsellesi! Pieni herkuttelu silloin tällöin ei ole haitaksi.

 

 

Päivitetty 18.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load