Omaan kotiin alaikäisenä?

AIHEALUEET

Omaan kotiin alaikäisenä?

Alaikäisenä omilleen muuttamiselle ei ole mitään laillisia esteitä. Huoltajat ovat kuitenkin vielä elatusvelvollisia ja vastuussa lapsestaan, joten alaikäinen tarvitsee heidän suostumuksensa kotoa pois muuttoon. Alaikäisen tulee keskustella omilleen muutosta huoltajien kanssa ja pohtia vaihtoehtoja huolellisesti. Omilleen muuttoon ei aina ole kiire, ja itsenäistyminen tulee ajankohtaiseksi nuorilla eri ikäisinä.

Alaikäinen ei voi solmia itsenäisesti vuokrasuhdetta. Osa vuokranantajista pyytää huoltajan suostumusta vuokrasopimuksen tekemiselle, osa vuokraa asunnon huoltajalle, joka antaa alaikäisen lapsen asua asunnossa. Molemmissa tapauksissa huoltaja on vastuussa alaikäisen huollettavan asumisesta. Useat vuokranantajat vaativat huoltajan kirjoittamaan vuokrasopimuksen alaikäisen asukkaan puolesta, eli huoltajan tulee olla mukana vuokrasopimusta tehdessä.

Yksinasumiseen liittyy monia kuluja, joista tulee huolehtia. Vuokran maksamisen lisäksi asumisesta aiheutuu muitakin kuluja, kuten sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinmaksut sekä ruokaan menevät kulut. Jos vanhemmat suostuvat maksamaan tai tukemaan asumiskulun kustannuksissa, on muuttaminen helpompaa.

Yksinasuminen vaatii itsenäisyyttä ja valmiutta ottaa vastuu itsestään sekä omasta taloudestaan. Yksin asuessa tulee myös itse huolehtia kaikista kotitöistä ja ruuanlaitosta.

Alle 18-vuotias alaikäinen vuokralainen voi joissain tapauksissa saada omillaan asuessaan asumistukea. Alle 18-vuotias itsenäisesti asuva voi saada yleistä asumistukea, jos hänellä on ansiotuloja tai hän saa opintotukea tai muuta tukea. Jos nuori on opiskelija, hänen pitää ensin hakea opintotukea. Asumistukea voi hakea sitten,  jos hakijalle myönnetään opintoraha tai opintolainan valtiontakaus. Kela ei tutki sitä, nostaako hakija opintolainaa.

Lue lisää Kelan tuista asumiseen

Joskus perheessä voi olla lasten/nuorten hoitoon ja kasvatukseen liittyviä vaikeuksia, väkivaltaa, perheen elämää vaikeuttavaa päihteiden käyttöä, muita kriisejä tai  tarvetta ohjaukseen ja neuvontaan. Silloin joko nuori itse tai joku muu tilanteesta huolestunut voi ottaa yhteyttä lastensuojeluun. Lastensuojelun työntekijän kanssa voi selvittää alaikäisen mahdollisuuksista asua kodin ulkopuolella.

 

Päivitetty 13.12.2018

avatar
Dung dong
30.9.2019 20:18
Arrow
Ajattelin muutaa 15v kajaaniin
avatar
NettiNappi Hanna
01.10.2019 14:45
Arrow
Paikkakunnalta toiselle muuttaminen 15-vuotiaana on iso askel. Olisitko halunnut kysyä jotain asiaan liittyen?
avatar
jees
20.10.2019 15:32
Arrow
Ajattelin muuttaa kotikaupunkini keskustaan näin 16 vuotiaana
avatar
NettiNappi Anni
23.10.2019 12:46
Arrow
Moi. Et kertonut viestissäsi oletko muuttamassa yksin asumaan vai perheesi kanssa. Mikäli olet muuttamassa yksin, asiasta kannattaa keskustella vanhempiesi kanssa. Koska olet alaikäinen, tarvitset muuttoon ja vuokrasopimuksen tekoon vanhempien suostumuksen koska he ovat elatusvelvollisia alaikäisestä lapsesta. Omilleen muuttaminen on iso askel ja vaatii itsenäisyyttä sekä kykyä huolehtia omasta taloudesta. Jos vanhemmat ovat tukena ja auttavat taloudellisesti, muuttaminen helpottuu. Voit tutustua myös Kelan etuuksiin https://www.kela.fi/asumisen-tuet. Voit esimerkiksi laskurin avulla tarkistaa oman tilanteesi, sillä 16-vuotias ei välttämättä saa elämiseen tarvittavia tukia. Tilanteeseen vaikuttaa muun muassa se opiskelekoo vai ei. Mukavaa syksyn jatkoa sinulle!
avatar
joo
24.10.2019 17:57
Arrow
voiko 15-vuotiaana muuttaa yksin asumaan? helsingin keskustan asunnot saattavat olla toki kalliita, mutta vanhemmilta saisin tukea.
avatar
homer
27.10.2019 14:31
Arrow
Ajattelin muuttaa pois peruskoulun jälkeen yksin asumaan, samaan paikkakuntaan missä asun nyt perheeni kanssa. Tarkoituksena olisi päästä amiskaan opiskelemaan. Saanko mä haettua mitä tukia? Onko mahdollista muuttaa jos huoltajilta on luvat ja heiltäkin saisi hieman rahallista apua? Millon olisi hyvä aika ruveta etsimään asuntoa? Saanko/miten saisin töitä opiskelun ohelle?
avatar
NettiNappi Hanna
28.10.2019 13:32
Arrow
Moi. 15-vuotiaana voi muuttaa yksin asumaan vanhempien suostumuksella. Vanhempasi ovat elatusvelvollisia kunnes täytät 18 vuotta, joten asiasta tulee sopia heidän kanssaan. On hyvä pitää mielessä, että yksinasuminen vaatii rahan lisäksi itsenäisyyttä ja valmiutta ottaa vastuu itsestään sekä omasta taloudestaan. Yksinasuessa tulee itse hoitaa ruoanlaitto, pyykinpesu ja muut kotityöt. Helsingin keskustan vuokrataso on korkea, ja yksin asuessa tulee vuokran lisäksi huolehtia ainakin vesi-, sähkö-, puhelin- ja vakuutusmaksuista. Myös ruokaan, mahdolliseen bussikorttiin, hygieniatarvikkeisiin ja vaatteisiin menee rahaa. 18-vuotiaana sinulla on mahdollisuus saada taloudellista tukea itsenäiseen asumiseen Kansaneläkelaitokselta, eli Kelasta. Joissakin tapauksissa Kela myöntää asumistukea myös alle 18-vuotiaalle itsenäisesti asuvalle. Voit tutustua Kelan tukiin Kela.fi-verkkosivuilla.
avatar
NettiNappi Hanna
28.10.2019 15:36
Arrow
Moi. Alaikäisenä voit muuttaa asumaan yksin huoltajien luvalla. Huoltajasi ovat sinusta elatusvelvollisia kunnes täytät 18 vuotta, joten jos he maksavat asumisesi ja muut siihen liittyvät menot, se on mahdollista. Yksinasuminen vaatii rahan lisäksi myös vastuunottoa itsestä, omasta elämästä ja omasta kodinhoidosta. Siitä kaikesta on hyvä keskustella huoltajien kanssa. Kela maksaa sinusta lapsilisää 17 ikävuoteen asti. Sen jälkeen sinulla on mahdollisuus hakea opintotukea ja asumistukeakin, jos asut itsenäisesti. Jos vanhempiesi tulot ovat pienet (yhteensä alle 64 400 euroa vuodessa) voit saada jo 15-16-vuotiaana opintorahan oppimateriaalilisää 46,80 e/kk ja opintolainan valtiotakauksen. Opintolaina valtion takaama laina, joka haetaan pankista, ja joka pitää maksaa takaisin. Voit lukea tarkemmin Kelan maksamista opintoetuuksista ja opintolainan takauksesta Kela.fi -verkkosivuilta. Asuntoa kannattaa etsiä sitten kun tietää, että siihen on varaa. Asuntoa vuokratessa tulee maksaa ensin takuuvuokra (yleensä 1kk vuokran suuruinen) ja sitten ensimmäisen kuukauden vuokra. Tämä on aika iso summa kerralla maksettavaksi. Lisäksi kannattaa jo etukäteen hankkia tarpeellia huonekaluja, astioita ja siivousvälineet. Asunnon voi saada vuokrattua pikaisestikin, mutta yleensä asuntoa on hyvä katsella muutamaa kuukautta aiemmin ja jättää asuntohakemuksia vuokravälityspalveluihin. Opiskelijana voit hakea opiskelija-asuntoja, jotka ovat yleensä vähän edullisempia vuokratasoltaan. Voit lukea asunnonhakemisesta tarkemmin täältä NettiNappi-sivuston tietoalueelta. On hyvä idea hakea töitä opiskelun ohelle. Osa-aikaisia töitä voit kysyä sinua kiinnostavista paikoista. Esimerkiksi nyt talven tullessa tarvitaan paljon osa-aikaisia lumityöntekijöitä ja kesällä taas ruohonleikkaajia. Joitakin siivousalan töitä tai ravintoloista tiskaajan töitä voisit myös kysellä. Kun olet opiskellut amiskassa jonkin aikaa, voit mahdollisesti hakea apulaisen töitä omalta alaltasi. Myös työnhausta löydät lisätietoa NettiNapin tietoalueelta.
avatar
Salla
01.11.2019 17:42
Arrow
Hei! Olen miettinyt toiseen kaupunkiin muuttamista ensivuonna opiskelujen perässä, ollaan vanhempien kanssa puhuttu ja he voivat jotenkin rahallisesti auttaa. Mietin vain että mitä muita tukia olisi mahdollista saada näin nuorena?
avatar
NettiNappi Karoliina
04.11.2019 10:09
Arrow
Moikka Salla! Et kerro viestissäsi ikääsi, joten en osaa vielä sen tarkemmin kertoa, mitä tukia sinulla olisi mahdollista saada. Kelan sivuilla on kuitenkin yleispätevä ohjetuen saamiseen liittyen. "Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki." Yksinasumiseen liittyy paljon erilaisia kuluja, joista sinun tulee jatkossa huolehtia itsenäisesti. Vuokran maksamisen lisäksi tulee maksaa myös sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinmaksut sekä ruokaan menevät kulut. Kerrot, että vanhempasi suostuvat auttamaan sinua rahallisesti, mikä on todella hyvä juttu! Sinun kannattaa yhdessä vanhempiesi kanssa laskea, kuinka paljon kuluja omilleen muuttamisesta syntyy ja onko muutto taloudellisesti mahdollista, vaikka vanhempasi sinua tukevatkin. Yksinasuminen vaatii myös itsenäisyyttä ja valmiutta ottaa vastuu omasta toiminnasta sekä taloudesta. Se ei siis missään nimessä ole "läpihuutojuttu" vaan asiaa kannattaa pohtia tarkkaan, niin taloudellisesta näkökulmasta, mutta myös sen suhteen. että oletko vielä valmis asumaan itsenäisesti.
avatar
sierra
05.11.2019 15:31
Arrow
moi! ajattelin tosiaan siis että lähtisin 100km päähän opiskelemaan lukioon tampereelle, mahdollisesti muuttaen joko kimppakämppään läheisen kaverin kanssa joka aikanaan hakee samaan lukioon kun minä. mitä kaikkia tukia mun olisi vähän alle 16-vuotiaana mahdollista saada (loppuvuodesta kun olen syntynyt, vai onko sillä väliä)? tiedossa on että aikoisin hakea töitä ja kesätöitäkin aion tehdä ennen kun edes pääsen lukiovaiheeseen, erityisesti kun vanhempani eivät pystyisi rahallisesti tukemaan siinä tilanteessa. sama kyseisellä kaverilla. ajateltiin muuttaa jonkinnäköiseen yksiöön kun sellainen on halvinta ja kun kaksin ollaan niin ei tarvita edes hirveästi tilaa. olen itse ainakin kotona itsenäistynyt sen verran ettei omilleen muuttamisesta tulisi ongelmaa, kun perus kodinhoidon osaan jo. rahankäytön hallitsen kanssa, ja eletään jo nykyään aika vaatimatomta elämää niin tarjousten perässä juokseminen on arkipäivää. olen myös harkinnut julkisilla kouluun matkustamista, mutta muuttaminen olis kaikkien kannalta paras vaihtoehto. ollaan puhuttu vanhempien kanssa kyseisestä lukiosta aikaisemminkin, mutta ei vielä siitä että olis kanssa muuttomahdollisuus joka helpottais kaikkien elämää siinä tilanteessa, miten mun kannattaisi lähestyä aihetta? he ovat tähän mennessä puhuneet aika negatiiviseen sävyyn alaikäisenä pois kotoa muuttamisesta, enkä ole varma että mikä siinä voisi kiikastaa/miten voisin kääntää heidän päänsä.
avatar
NettiNappi Karoliina
06.11.2019 13:01
Arrow
Moikka! Kerrot viestissäsi, että haluaisit muuttaa toiselle paikkakunnalle aloittaa siellä lukio-opinnot. Viestissäsi pohdit asiaa monelta eri kantilta ja kerrot, että itsenäistyminen ei tule olemaan sinulle vaikeaa, sillä kodinhoitaminen sekä rahan käyttö ovat sinulla jo hyvin hallussa. Mietit kuitenkin, että mitä etuuksia sinulla on mahdollista saada asumisen tueksi, varsinkin kun vanhemmillasi ei ole mahdollisuutta auttaa sinua rahallisesti. Alaikäisenä omilleen muuttamiselle ei ole mitään laillisia esteitä. Vanhempasi ovat kuitenkin vielä elatusvelvollisia ja vastuussa sinusta, joten tarvitset heidän suostumuksensa, jotta voit muuttaa pois kotoa. Alaikäisenä et myöskään voi solmia itsenäisesti vuokrasuhdetta. Osa vuokranantajista pyytää vuokrasopimukseen huoltajan suostumusta ja osa vuokraa asunnon vain suoraan huoltajalle. Yksinasumiseen liittyy paljon erilaisia kuluja. Viestissäsi kerroit, että olet jo nyt tottunut seuraamaan tarjouksia ja tulemaan vähällä toimeen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vuokran lisäksi sinun tulee huolehtia sähkö- ja vesilaskuista, kotivakuutuksesta, netistä sekä puhelinkuluista ja rahaa tulee riittää myös ruokaan. Myös lukiossa opiskeleminen vaatii oppikirjojen hankkimista opintojaksoille useamman kerran vuoden aikana ja jo oppikirjoihin saattaa mennä useita satasia. Koska olet alaikäinen ja vanhemmillesi maksetaan vielä lapsilisää elatusvelvollisuuden tueksi, niin sinä et ole oikeutettu saamaan etuuksia itsenäisen asumisen tueksi. Siinä vaiheessa, kun sinulla on mahdollisuus hakea (toisen asteen opinnot) opintotukea, on sinulla mahdollisuus hakea myös asumistukea. Opintotuen määrään vaikuttavaa kuitenkin vanhempien tulot. Käytännössä voi siis olla niin, että alaikäisenä sinulla ei ole mahdollista saada riittävästi taloudellista tukea, jotta voisit muuttaa omillesi. Kerrot viestissäsi, että olet harkinnut myös julkisilla matkustamista kouluun siinä tapauksessa, että asuisitkin kotona. Siihen asti, kunnes sinulla on mahdollisuus hakea ja saada etuuksia (opintotuki + asumistuki), on päivittäinen matkustaminen yksi vaihtoehdoista, jota kannattaa harkita. Mainitsit vielä viestin lopussa, että vanhempasi ovat puhuneet omilleen muuttamisesta hyvin negatiiviseen sävyyn ja mietit, miten heidän mielensä saisi käännettyä. Uskon, että vanhempiesi mielipide muodostuu osittain siitä, että omilleen muuttaminen on useimmiten taloudellisesti mahdotonta alaikäisenä. Heitä ihan varmasti huolettaa jo valmiiksi se, miten pystyisit elättämään itsesi. Opintojen ohessa työskentelykään ei ole aina viisasta, sillä opinnot saattavat kärsiä tuolloin liikaa. Työnteko on viisaampaa ajoittaa ennemmin, vaikka kesälomaan. Suosittelen sinua kuitenkin ottamaan asian puheeksi vanhempiesi kanssa. Kerrot suunnitelmistasi ja toiveistasi ja yhdessä mietitte, miten jatkon kannalta olisi järkevin toimia. Voitte käydä vaikka Kelan sivuilla laskemassa, onko sinulla 17 ikävuoden jälkeen mahdollisuutta saada opintotukea ja sitä myöten asumislisää. Voisi olla myös hyvä idea laittaa rahaa jo nyt säästöön, jotta omilleen muuttaminen olisi hivenen helpompaa tulevaisuudessa. Samalla osoitat myös vanhemmillesi, että osaat ottaa vastuuta ja suunnitella tulevaa. Tsemppiä!!
avatar
N
15.11.2019 13:49
Arrow
Hei muutin vähän aikaa sitten Tampereelta helsinkiin ja haluaisin muuttaa 17 vuotiaana tampereelle takaisin opiskelun vuoksi ( olen 8 luokalla nyt vaikka pitäisi olla 9 luokalla ) onko mahdollista että saisi tukea esim kelalta vuokraan ? ( vanhemmat kyllä suostuu jos opiskelun vuoksi muutan)
avatar
NettiNappi Hanna
19.11.2019 10:21
Arrow
Hei. Kela maksaa sinusta lapsilisää vanhemmillesi kunnes täytät 17 vuotta. Sen jälkeen voit hakea opintotukea, jos olet opiskelija. Jos haet ja pääset opiskelemaan Tampereelle ja muutat asumaan itsenäisesti, eikä kyseinen oppilaitos tarjoa maksutonta asuntolapaikkaa, voit hakea Kelalta myös asumistukea. Edellytyksenä asumistuen hakemiselle alaikäisenä on, että olet saanut Kelalta myönteisen opintotukipäätöksen. Käytännössä vanhempasi ovat sinusta elatusvelvollisia, kunnes täytät 18 vuotta ja heidän tulonsa vaikuttavat sinun saamien tukien määrään. Jos muutat vanhempiesi luvalla, saatte varmasti myös raha-asiat sovittua ja oikeat tuet haettua yhdessä. Kelan tukiasioista löytyy parhaiten tietoa Kelan nettisivuilta.
avatar
Sss
08.12.2019 23:45
Arrow
Olen 17-vuotias ja olen muuttamassa tammikuussa omilleen ja sinne tarvitsee laajan kotivakuutuksen joten saako mistään alaikäisenä kotivakuutusta kun kaikki joita olen kokeillut, niissä pitää olla täysi-ikäinen. Täytän helmikuussa vasta 18...
avatar
NettiNappi Hanna
11.12.2019 09:48
Arrow
Moikka. Selvittelin asiaa vakuutusyhtiöstä ja asiakaspalvelusta kerrottiin, että 17-vuotias voi saada laajan kotivakuutuksen. Jos olet kokeillut tilata vakuutuksen verkkopalvelusta, eikä se ole onnistunut, voisit kokeilla soittaa vakuutusyhtiön asiakaspalveluun. He osaavat neuvoa miten hakemus tulee täyttää. Voit pyytää vakuutussopimuksen tekoon apua myös vanhemmiltasi. Erilaisten hakemusten täyttämiseen voit saada apua myös Byströmin Ohjaamosta, joka on nuorille suunnattu palvelukeskus Oulun keskustassa. Byströmin Ohjaamon osoite on Hallituskatu 5a ja se on avoinna ma-pe klo 9-16. Voit asioida ilman ajanvarausta.
avatar
klaus
20.12.2019 16:08
Arrow
moi mä olisin ehkä muuttamassa kaverin kanssa yhteen ensvuonna kun mennään lukioon ja halusin kysyy että miten vuokrasopimus niinku jaetaan meiän vanhempien välillä vai pitääkö molempien vanhempien "ottaa" se
avatar
NettiNappi Anni
30.12.2019 10:30
Arrow
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi ja pahoittelut heti alkuun vastauksen viipymisestä johtuen työntekijöiden joululomasta. Vanhempasi ovat elatusvelvollisia sinusta 18-vuotiaaksi asti. Sinulla tulee siis olla vanhempiesi lupa jotta voit muuttaa asumaan itsenäisesti. Alaikäinen ei voi tehdä itse vuokrasopimusta, joten sinulla ja kaverillasi pitää olla erilliset vuokrasopimukset. Osa vuokranantajista pyytää vuokrasopimukseen huoltajan suostumusta ja osaa vuokraa asunnon vain suoraan huoltajalle. Yksinasumiseen liittyy paljon kuluja vuokran lisäksi. Sähkö- ja vesilaskut, kotivakuutus, ruokamenot ja netti maksavat myös. Lisäksi itsenäinen asuminen vaatii valmiutta ottaa vastuuta itsestä ja taloudesta. Oletko jutellut muutosta vanhempiesi kanssa? Joissakin tapauksissa Kela myöntää asumisen tukea myös alaikäisille. Suosittelen teitä yhdessä tutustumaan Kelan sivuihin, joissa kerrotaan kattavasti asumisen tuista. https://www.kela.fi/opintotuki-vanhempien-tulot
avatar
Marina
15.1.2020 23:53
Arrow
Hei, meillä on vähän erikoistilanne, mun poika asui 10 vuotta sitten, yhden naisten kanssa, joilla oli lapsi. Poika ja toi nainen ovat eronnut joskus. Mutta lapsen kanssa oli jatkuvasti suhteet. Eli toi lapsi tuli meille "pojanpoikana". Kaikki juhlat, lomat ja useasti viikonloput myös se on meidän luona. Sille minä ja mun mies olemme mummo ja isoisä.. Nyt hän on 13 vuotias ja haluu muuttaa meidän luonaan kokonaan. Hänen äiti ei ole mikään alkoholi eikä ongelmallinen vaan kävi niin että hän halua asua meidän kanssa. Äiti voi antaa suostumus tai ihan mikä vaan lupa siiheen muuttoon. Mutta mitä viranomaiset? Lapsi on 13 vuotias ja täytyy käydä koulussa, voiko tulla jotain ongelmia lastensuojelun kanssa? Koska emme halu missään vaihteessa että tulee jotain byrokraattia juttuja.. Ongelma on vaan se että juridisesti emme ole hänelle mummo ja isoisä.. Voiko lain mukaan 13 vuotias muuttaa pois äidiltä(hänen suostumuksella) meille ilman erikoista syytää, käydä koulussa ja asua meillä virallisesti? Esim vuokrasopimuksen kautta. ? Kiitos!
avatar
Hahah
16.1.2020 12:40
Arrow
Moikka olen 14 vuotias tyttö asun tällä hetkellä siskoni luona mutta olen todella kauaa miettinyt muuttaa omilleen onko se mahdollista ja miten se asia eteneee?
avatar
NettiNappi Hanna
17.1.2020 11:32
Arrow
Moikka. Asut tällä hetkellä siskosi luona ja haluaisit muuttaa asumaan omillesi. Et mainitse viestissäsi, kuka on huoltajasi tällä hetkellä. Huoltajasi on sinusta elatusvelvollinen ja hän voi vaikuttaa siihen, missä sinä asut. Omillaan asuminen edellyttää, että osaat huolehtia itsestäsi, saat asunnon käyttöösi ja sinulla on varaa maksaa asumisesta sekä muusta elämisestä aiheutuvat kulut. 14-vuotias ei ole vielä oikeutettu allekirjoittamaan asunnon vuokrasopimusta tai saamaan esimerkiksi Kelan maksamaa asumistukea. Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC-oppaasta voit lukea omilleen muuttamiseen liittyvistä asioista tarkemmin. Jos haluat tarkemman vastauksen, voisit laittaa meille vaikka yksityisen viestin Pulmakulman kautta tai sähköpostilla bystrom(at)ouka.fi, johon kirjoitat tarkemman kuvauksen omasta elämäntilanteestasi. Autamme sinua mielellämme selvittämään asiaa enemmän.
avatar
NettiNappi Karoliina
20.1.2020 14:34
Arrow
Hei Marina. Kuulostaa ihanalta, että poika on luonut teidän kanssane noin vahvan ja luottamuksellisen suhteen, että hän haluaa asua luonanne. On todella tärkeä, että nuorella on ympärillään turvallisia aikuisia, keneen hän voi luottaa ja keneltä on mahdollisuus saada tukea ja turvaa kasvuun. Kerroit viestissäsi tilanteestanne varsin kattavasti. En kuitenkaan osaa sanoa suoraan, miten teidän kannattaisi asiassa toimia. Tilanne ei missään nimessä ole niin yksioikoinen. Keskustelin asiasta sosiaaliohjaajan kanssa ja hän suositteli, että olisitte pojan äidin kanssa yhteydessä kaupunkinne sosiaalipalvelujen lastenvalvojaan. Lastenvalvojat pystyvät neuvomaan teitä parhaiten ja ohjeistamaan siinä, miten tilanteessa tulee toimia, että se on teidän kaikkien etujen mukainen. Esimerkiksi Oulussa lastenvalvojilta on mahdollisuus kysyä neuvoa ja ohjeistusta puhelimitse. (Linkki Oulun Lastenvalvojien yhteystetoihin.) Toivotan teille aurinkoista kevättä ja tsemppiä asian selvittämiseen.
avatar
jesse
23.1.2020 15:09
Arrow
Moi, täytän toukokuun alussa 18, ja olen miettinyt voisinko jo nyt muuttaa omaan kotiin. Vanhempani eivät jaksa katsoa minua koska lintsailen koulusta ja käytän päihteitä, kuitenkin he ovat sanoneet että voin muuttaa omaan kotiin mutta isäni, joka siis elättää minut täysin, ei aijo auttaa minua muutossa. Äitini taas auttaisi, mutta hänellä ei ole ylimääräistä rahaa, paljonko saisin tukia, jos nyttenkin saan täydet opintotuet kun osoitteeni on äitini luona? Ja riittääkö minun tuet elättämään itseni? Minulla on myös keino jolla saan ainakin ruuan pöytään, mutta tosiaan haluaisin tietää paljonko tukia mahdollisesti saisin jos muuttaisin noin 400€/kk vuokra-asuntoon?
avatar
NettiNappi Karoliina
24.1.2020 15:07
Arrow
Moikka jesse! Omilleen muuttaminen on iso askel, joka tulee ottaa harkiten. Kerroit, että täytät toukokuussa 18 -vuotta ja haluaisit muuttaa omillesi. Olet kuitenkin järkevästi ensin lähtenyt selvittämään sitä, onko omillaan asuminen taloudellisesti mahdollista. Voisit itse laskea Kelan -laskureita hyödyntäen, kuinka paljon opintorahaa ja asumislisää sinulla olisi mahdollista saada. Kun teet arvion itse, niin osaat vastata parhaiten kaikkiin kohtiin ja tulos on mahdollisimman lähellä todellisuutta. Kerroit viestissäsi myös, että lintsaat jonkin verran koulusta sekä käytät päihteitä. Omaan kotiin muuttaminen tuo mukanan paljon vastuita, joten sinun kannattaa myös miettiä sitä, oletko vielä valmis asumaan yksin. Jos jatkat lintsaamista, eivätkä opintosi edisty riittävästi, niin voi olla, että Kela pyytää sinulta selvitystä opinnoistasi opintorahan maksua varten. Tämä vaikuttaa suoraan tuloihin, joka vaikeuttaa vuokran ja laskujen maksamista. Suosittelen sinua tutustumaan Nuorisoasuntoliiton Omaan kotiin -oppaaseen sekä budjettilaskuriin, joiden avulla voit vielä miettiä omaan kotiin muuttamista. Onko se taloudellisesti mahdollista ja onko sinusta vielä asumaan itsenäisesti? Jos haluat, niin voit käydä myös meillä Byströmin Ohjaamossa juttelemassa kasvotusten omilleen muutosta ja itsenäistymisestä. Autamme mieluusti, niin etuuksien kuin asunnonkin hakemisessa.
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load