Omaan kotiin alaikäisenä

AIHEALUEET

Alaikäinen tarvitsee yleensä vanhempien tai huoltajan suostumuksen omilleen muuttamiseen

Huoltajat ovat elatusvelvollisia ja vastuussa lapsestaan, joten alaikäinen tarvitsee heidän suostumuksensa kotoa pois muuttamiseen. Alaikäisen kannattaa keskustella omilleen muuttamisesta huoltajien kanssa ja pohtia vaihtoehtoja huolellisesti. Omilleen muuttoon ei usein ole kiire, ja itsenäistyminen tulee ajankohtaiseksi nuorilla eri ikäisinä.

Joskus perheessä voi olla kasvatukseen liittyviä vaikeuksia, muita kriisejä tai  tarvetta ohjaukseen ja neuvontaan. Silloin joko nuori itse tai joku muu tilanteesta huolestunut voi ottaa yhteyttä lastensuojeluun.

Alaikäisen mahdollisuuksia asua kodin ulkopuolella voi selvittää lastensuojelun työntekijän kanssa (Ouka.fi).

Alaikäinen ei voi tehdä itsenäisesti vuokrasopimusta

Osa vuokranantajista pyytää huoltajan suostumusta vuokrasopimuksen tekemiselle ja osa tekee vuokrasopimuksen huoltajan kanssa. Molemmissa tapauksissa huoltaja on vastuussa alaikäisen asumisesta.

Mitä asumisesta on hyvä tietää?

Yksinasuminen vaatii itsenäisyyttä ja valmiutta ottaa vastuu itsestään sekä omasta taloudestaan

Kun asuu yksin, pitää itse huolehtia kaikista kotitöistä ja ruuanlaitosta. Vuokran maksamisen lisäksi asumisesta aiheutuu muitakin kuluja, kuten sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinmaksut sekä ruokaan menevät kulut. Omilleen muuttaminen on helpompaa, jos vanhemmat suostuvat maksamaan tai tukemaan asumiskustannuksissa.

Mitä asuminen maksaa?

Alaikäinen vuokralainen voi joissain tapauksissa saada asumistukea

Alle 18-vuotias itsenäisesti asuva voi saada yleistä asumistukea Kelasta, jos hänellä on ansiotuloja, tai hän saa opintotukea tai jotain muuta tukea. Opiskelija voi hakea asumistukea, kun hakijalle myönnetään opintoraha tai opintolainan valtiontakaus.

Mitä tukea asumiseen voi saada?

avatar
melissa
03.4.2020 14:51
Arrow
mietin, että voisinko muuttaa yksin asumaan. Olen ollut paljon yksin kotona ja olen asunut viikkoja yksin mummoni asunossa, osaan tehä ruokaa ja muutenkin osaan pitää itsestäni huolen.
avatar
NettiNappi Anni
06.4.2020 14:28
Arrow
Hei melissa. Pohdit viestissäsi mahdollisuutta muuttaa asumaan yksin. Kerroit, että osaat jo ottaa vastuun itsestäsi. Se onkin hyvä asia tulevaisuutta ajatellen. Valitettavasti vaan sinun ikäisesi nuori ei voi saada vielä asumiseen tukea. Asumiseen liittyy myös paljon muita kuluja kuin vuokra. Pitää maksaa sähkö-ja vesilaskut, netti, ruoka ja muut kulut. Voit tutustua Nuorisoasuntoliiton sivuilla mitä kaikkea yksin asuminen vaatii. Linkki aukeaa uudelle välilehdelle. Oletko jutellut muuttohaluistasi vanhempiesi kanssa? Onko sinulla jokin erityinen syy miksi haluaisit muuttaa? Kerroit olleesi paljon yksin kotona ja välillä myös yksin mummosi asunnossa. Viestistäsi ei selvinnyt syytä yksin ololle. Vanhempasi ovat sinusta vielä vastuussa ja elatusvelvollisia kunnes täytät 18 vuotta. Tsemppiä sinulle ja kysy ihmeessä lisää mikäli tarvitset neuvoa.
avatar
Lepa
26.4.2020 21:04
Arrow
Olen alkanut miettiä muuttoa Tampereelle opiskelujen ja paremman salibandyseuran takia. Nyt olen vasta 8.lk ja vuoden päästä olisi vasta yhteishaku. Eikö ole mahdollisuutta saada tukea, jos muuton syynä on opiskelu.
avatar
NettiNappi Anni
28.4.2020 11:08
Arrow
Moikka Lepa! Valitettavasti et ole oikeutettu saamaan vielä tukia itsenäisen asumisen tueksi. Voit saada ainoastaan oppimateriaalilisää, jos vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 vuodessa. Oppimateriaalilisän määrä on 46,80 euroa kuussa. Oppimateriaalilisää voivat saada opintotukeen oikeuttavaa ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittavat. Jos haluat selvittää tarkemmin tukiasioita, suosittelen sinua olemaan yhteydessä suoraan Kelan asiointipalveluun. Joissakin tapauksissa Kela myöntää asumisen tukea myös alaikäisille. Vanhempasi ovat sinusta vastuussa ja elatusvelvollisia ja saavat sinusta lapsilisää. Voisitkin jutella muuttohaluista vanhempiesi kanssa. sillä tarvit muutolle heidän lupansa. Omilleen muuttaminen on iso muutos vaatii taloudellisen tuen lisäksi myös itsenäistymistä ja vastuunottoa. Vuokran lisäksi sinun pitää huolehtia ainakin nettimaksusta, sähköstä ja vesilaskusta. Kuluja tulee myös ruoasta ja huonekaluista. Muuttamiseen ei aina ole kiire, joten jos sinun ei ole pakko muuttaa heti, voit odotella rauhassa, että saat tukia. Muutto on toki mahdollinen, jos olet siihen valmis ja vanhempasi kustantavat elämisesi. Opiskelija voi myös hakea opiskelija-asuntoa tai voit myös tiedustella onko koululla opiskelijoille omaa asuntolaa. Hyödyllistä tietoa asumisesta löydät Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC:stä. Nuorisoasuntoliitto on tehnyt itsenäistyville nuorille myös Omaan kotiin -oppaan, josta voit lukea lisää asumisesta. Linkit aukeavat uuteen välilehteen. Tsemppiä pohdintoihin!
avatar
17vuotias
04.5.2020 00:32
Arrow
Hei! Olen 17 vuotias (heinäkuussa 18) ja haluisin muutta omilleni saan tällä hetkellä 110€ kuussa opintotukea opiskelen ammattikoulussa. Olen tietoinen näistä kaikista sähkö vesi kuluista ja kotivakuudesta. Menossa kesä töihin ja jonkinverran on rahaa nyt säästössä. Haluisin odottaa siihen että olen 18 jotta saisin kelasta vuokravakuuden ja opintotuenkn pitäisi nousta? Ainakin näin olen ymmärtänyt. Haluaisin muuttaa koska olen aina ollut halukas muuttamaan kotoa pois koska olen tosi itsenäinen ja olenkin ollut jo monta vuotta kaikki viikoloput yksin kotona kesälomalla viikkojakin ja rakastan ruuan laittoa. Onko minun siis mahdollista saada tehtyä vuokrasopimusta ilman vanhemman suostumusta (minulla ei ole ikinä ollut mitään ongelmia esim. kotoa karkaamista, koulusta pois olemista, huonoja perhevälejä jne). Olen ymmärtänyt että se ei ole mahdollista mutta en ole varma. Entä vuokravakuus saanko sitä kelalta haettua alle 18 vuotiaana.
avatar
NettiNappi Karoliina
05.5.2020 14:48
Arrow
Hei. Hienoa, että olet ottanut selvää asumiseen liittyvistä kuluista sekä mahdollisista etuuksista. Itsenäisesti asuva 18 vuotta täyttänyt, toisen asteen opiskelija, saa Kelalta opintorahaa 250,28€/kk tämän lisäksi sinulla on mahdollisuus hakea myös yleistä asumistukea, jonka määrä riippuu asuinkunnastasi. Suuntaa antavan määrän yleiselle asumistuelle, voit laskea Kelan laskurilla (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Näiden perusteella voit laskea, kuinka paljon sinulla olisi mahdollisuus saada etuuksia itsenäisen asumisen mahdollistamiseksi kuukaudessa. Kannattaa myös hyödyntää NAL:n budjettilaskuria (myös tämä linkki aukeaa uuteen ikkunaan), jossa voit laskea, riittäisivätkö kuukausitulosi elämiseen kokonaisuudessaan. Kysyit viestissäsi onko sinulla mahdollisuus tehdä vuokrasopimusta ollessasi alaikäinen ja onko sinulla mahdollisuutta hakea vuokravakuutta Kelan perustoimeentulotuesta. Vuokrasopimusta ei tehdä suoraan alaikäisen kanssa vaan se vaatii aina huoltajan suostumuksen. Suosittelen sinua odottamaan, jotta täytät 18 -vuotta ja voit kirjoittaa sopimuksen itsenäisesti. Mitä vuokravakuuteen tulee, niin Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten vain perustelluissa tilanteissa. Ohjeistuksessa mainitaan, että vuokravakuutta ei myönnetä niissä tilanteissa, joissa nuori muuttaa pois kotoa ilman erityisiä perusteita. Erityisiä perusteita ovat esimerkiksi muutto opintojen tai työn perässä toiselle paikkakunnalle. Jos ymmärsin viestisi oikein, niin et ole ainakaan vielä muuttamassa toiselle paikkakunnalle, joten on epätodennäköistä, että saisit vuokravakuuden Kelasta. Sinun tulisikin itse pystyä maksamaan vuokravakuus säästöistäsi tai pyytää esimerkiksi vanhempiasi auttamaan vakuuden maksamisessa. Toivottavasti sait vastauksen kysymyksiisi.
avatar
Nuutti
05.5.2020 21:54
Arrow
Moi,mua kiinnostaapi että mitä kaikkia tukia 17v opiskelija voi saada kun on muuttamassa vuokra asuntoon (vuokra 357e/kk) ja pärjääkö niillä?
avatar
NettiNappi Anni
06.5.2020 14:19
Arrow
Hei Nuutti. Voit saada opintorahaa ja opintolainan valtiontakauksen. Vanhempiesi tulot vaikuttavat sekä opintorahaan että opintolainan saantiin. Opintorahan määrä on 101, 74 mutta jos vanhempiesi tulot ovat pienet, summa voi suurentua 250,28 e/kk asti. Voit lisäksi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Opintorahan oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk. Summat eivät siis ole kovin suuria ja elämiseenkin menee rahaa. Jos saat opintotukea tai sinulla on ansiotuloja voit saada myös yleistä asumistukea. Kelan laskurin avulla voit selvittää tilannettasi. Vuokran lisäksi rahaa kuluu myös muihin laskuihin ja ruokaan. Suosittelen sinua tutustumaan Nuoriasuntoliiton sivuihin. Sivustolla kerrotaan mitä kaikkea itsenäinen asuminen edellyttää. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Voitte tutustua tukiasioiohin yhdessä vanhempiesi kanssa. Toivottavasti sait tästä hiukan apua.
avatar
sisko
12.5.2020 13:56
Arrow
Hei! Kyselen sisarukseni puolesta, että minkälaista tukea 16v peruskoulun lopetteleva, ammattiopintoihin suuntaava ja yksinasumista suunnitteleva nuori voi saada? Yksinhuoltajavanhempi elää itsekin tukien varassa, joten onko 16v nuori tällöin oikeutettu saamaan esimerkiksi toimeentulotukea asumisen ja elämisen kustannuksiin, kun vanhempi ei tällöin luonnollisesti lastaan voi elättää tai tukea rahallisesti? Kuinka solmitaan vuokrasopimus huoltajan tiedoilla, jos esimerkiksi luottotiedot ovat menneet? Entäs vuokravakuuden hoito? Kiitos jo etukäteen vastauksistanne!
avatar
NettiNappi Anni
12.5.2020 15:10
Arrow
Hei sisko. Hienoa, että selvittelet asioita sisaruksesi puolesta. Kelan sivuilla kerrotaan, että alaikäinen lapsi voi hakea perustoimeentulotukea omalla hakemuksellaan, jos hän asuu erillään vanhemmistaan. Kela selvittää alaikäisen hakijan vanhempien tulot ja varallisuuden sekä heidän mahdollisuutensa huolehtia elatusvelvollisuudestaan. Vuokrasopimusta tehdessä kannattaa kysyä asiaa suoraan vuokranantajalta. Osa vuokranantajista vaatii esimerkiksi muutaman kuukauden vuokravakuuden tai henkilötakaajan. Vuokralaiselta voi edellyttää enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavan vakuuden antamista Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Vuokravakuus annetaan yleensä maksusitoumuksena vuokranantajallesi. Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Vuokravakuus annetaan yleensä maksusitoumuksena vuokranantajallesi. Vuokravakuutta ei myönnetä, jos muuttaa vanhempien luota ilman erityisiä perusteita. Toivottavasti vastaus auttoi teitä.
avatar
Yksilleen 16 vuotiaana
14.5.2020 22:11
Arrow
Onko mahdollista muuttaa yksin vuokra-asuntoon jos vanhemmat sen hyväksyvät? Maksaako vuokran itse, mutta onko se mahdollista pankkikortilla tai käteisellä? Syynä on opiskelu kun lähden n.300km päähän kotoa ja onko mahdollista ottaa kämppis että maksaa laskut ja vuokran puoliksi? Vai pitääkö vanhempien maksaa? Pitääkö pyytää vanhemmilta rinnakkaiskorttia?
avatar
NettiNappi Anni
18.5.2020 10:12
Arrow
Hei Yksilleen 16 vuotiaana. Mietit onko sinulla mahdollista muuttaa yksin vuokralle vanhempiesi luvalla. Sinulla on siihen toki mahdollisuus, jos vanhempasi maksavat elämisesi. Sinulla voi olla mahdollisuus oppimateriaalisään. Opintorahan oppimateriaalilisä on 47,26 e/kk ja sitä on mahdollista saada jos vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Muuta opintorahaa et voi saada, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Kun täytät 17 vuotta, voit saada myös muuta opintorahaa seuraavan kuukauden alusta alkaen. Silloin sinulla voi olla oikeus asumistukeen. Vuokra maksetaan pankkitililtä viimeistään sovittuna vuokranmaksupäivänä. Vuokran lisäksi asumiseen liittyy muita kustannuksia kuten netti, ruoka, vesi, sähkö yms. Itsenäinen asumisen vaatii vastuunottoa. Silloin pitää huolehtia muun muassa laskujen maksusta, kodista ja ruoanlaitosta. Nuoriasuntoliiton sivuilta löytyy runsaasti tietoa asumisesta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Kämppiksen kanssa voi jakaa kuluja puoliksi, joten asuminen on silloin halvempaa. Kannattaa myös ottaa selvää olisiko opiskelupaikkakunnallasi asuntolaa, joihin pääsee yleensä asumaan ilmaiseksi.
avatar
Mietiskelen
23.5.2020 17:35
Arrow
Hei. Voinko muuttaa omilleni, osana tehdä kaiken itse mutta rahaa ei ole ollenkaan. Vuokraan ei olis rahaa mut muihin juttuihin kyllä🤪
avatar
NettiNappi Hanna
25.5.2020 13:30
Arrow
Hei Mietiskelen. Alaikäisenä on mahdollista muuttaa omilleen, jos vanhemmat sen sallivat ja suostuvat avustamaan myös taloudellisesti. Joskus alaikäisenä on tarpeen muuttaa omilleen, esimerkiksi jos opiskelupaikka on eri paikkakunnalla ja koulumatkat olisivat liian pitkiä päivittäin kuljettavaksi. Kerrot, että sinulla ei olisi rahaa vuokraan, mutta muihin juttuihin kyllä. Kun muuttaa omilleen, pitää olla valmis ottamaan vastuu kodinhoidon lisäksi omista tuloista ja menoista. Pienen asunnon vuokra Oulussa on noin 400-600€ kuukaudessa ja sen lisäksi omillaan asuvan tulee maksaa vesi-, sähkö, puhelin- netti- ja vakuutusmaksut, sekä muut säännölliset menot. Se, että saa pidettyä itsellään vuokra-asunnon, vaatii laskujen hoitamista ajallaan. Voisit tutustua NAL:n nuorille suunnattuun omaan kotiin oppaaseen. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Löydät oppaasta paljon lisätietoa, mikä liittyy itsenäiseen asumiseen. Sinun kannattaa myös jutella asiasta vanhempiesi kanssa. Omilleen muuttoa on hyvä miettiä ja valmistella kunnolla. 17-vuotiaaksi asti Kela maksaa vanhemmillesi sinusta lapsilisää. Jos jatkat opintoja, sinulla alkaa oikeus opintorahaan, kun täytät 17 vuotta. Opintotuen asumislisää voi kuitenkin saada jo alle 17-vuotias opiskelija, joka asuu itsenäisesti. Vanhempiesi tulot kuitenkin vaikuttavat asumislisään siihen asti, kun täytät 18 vuotta. Voit lukea lisätietoa eri tukimuodoista Kelan sivuilta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Kivaa kesää sinulle!
avatar
Sipuli
26.5.2020 22:02
Arrow
Hei, ajattelin kysästä että voiko mun ikäinen muuttaa pois? Koska se olisi tarpeen juuri nyt.
avatar
NettiNappi Anni
27.5.2020 13:22
Arrow
Hei Sipuli. Onpa ikävä kuulla että sinulla on kotona sellainen tilanne, että haluaisit muuttaa pois kotoa. Viestistäsi ei selviä miksi mietit muuttoa. Oletko jutellut asiasta vanhempiesi kanssa? Jos sinulla on kotona hankalaa, voisit ottaa asian puheeksi jonkun luotettavan aikuisen tai koulun henkilökunnan kanssa. Koululla on ainakin terkkari, koulukuraattori ja -psykologi joille voit puhua asiasta. Opettajalle voi myös kertoa. En tiedä tilannettasi mutta olet vielä liian nuori muuttamaan omillesi. Vanhemmilla on velvollisuus pitää lapsista huolta niin kauan kun tulee täysi-ikäiseksi. Vasta sen jälkeen voi ruveta miettimään omilleen muuttoa, sillä silloin on mahdollista saada tukea asumiseen. Vanhempien velvollisuus huolehtia sinusta tarkoittaa myös turvallista ja rakastavaa kotia. Jos sinulla ei ole kotona turvallista niin voit olla itsekin yhteydessä myös lastensuojeluun. Toivottavasti asia ratkeaa parhain päin. Tsemppiä kovasti!
avatar
Hei
27.5.2020 22:29
Arrow
Moi miten saisi kaikki rahat omaan kotiin? Ja voinko minä muttaa jo yksiskelleen?
avatar
NettiNappi Karoliina
28.5.2020 10:19
Arrow
Moi. Omaan kotiin muuttaminen on aina iso juttu ja sitä varten kannattaa säästää useita vuosia etukäteen, jotta muutto olisi helpompaa ja rahaa riittää muuttokustannusten jälkeen myös asumiseen ja elämiseen. Olet vielä alaikäinen, joten omilleen muuttaminen ei sinun kohdallasi ole vielä mahdollista ilman vanhempien lupaa. Vanhempasi ovat myös velvollisia huoltamaan sinua siihen asti, kun täytät 18 -vuotta. Heidän velvollisuutenaan on tarjota sinulle turvallinen ja terveellinen koti ja kasvuympäristö. He ovat myös elatusvelvollisia, eli jos muuttaisit omaan kotiin, niin heidän tulisi pystyä maksamaan myös sinun asuinkulujasi. Onko sinulla jokin syy, miksi haluaisit muuttaa jo nyt omillesi?
avatar
Hei
28.5.2020 12:05
Arrow
Pitäisi muuttaa opiskeleen
avatar
NettiNappi Karoliina
28.5.2020 13:22
Arrow
Onko opinnoissasi tapahtunut jotain muutoksia, jonka vuoksi muutto olisi ajankohtainen? Sinusta maksetaan lapsilisää 17-vuoteen asti, joka vaikuttaa merkittävästi etuuksiin. Vasta kun lapsilisän maksu loppuu, niin sinulla on mahdollisuus hakea opintotukea. Vanhempasi tulot kuitenkin vaikuttavat opintorahan määrään, vaikka asuisitkin itsenäisesti. Elatusvelvollisuus on kuitenkin vielä voimassa 18 -ikävuoteen saakka, joten vanhempiesi tuloilla on merkitys siihen, onko sinun mahdollista muuttaa omaan asuntoon alaikäisenä. Tarvitset myös vanhemmiltasi luvan muuttoon. Jos haluat jutella asiasta tarkemmin, niin voit laittaa meille sähköpostia tai vaikka viestiä Whatsappin kautta. Yhteystiedot löytyvät NettiNappi -sivuston päävalikosta.
avatar
Terve
28.5.2020 18:39
Arrow
olen miettinyt että voisin asua yksin .. mutta en ole vanhemmilleni puhunut siitä koska eivät he suostu ja asun äidin luona niin uskon että se ei ole mahdollista ... Haluasin sitä omaa rauhaa ja tilaa elämään ja alkoi kesäloma tänään ja saan opinto ja matkatukea ja se on sen 106€ kuussa ja kesätöihin menossa ja ajattelin että se voisi olla joku lähiaikainen haave.. Pystytkö neuvomaan minua mitä minun pitäisi tehdä?
avatar
NettiNappi Karoliina
29.5.2020 10:29
Arrow
Moikka. Ensin suosittelen sinua juttelemaan muutosta vanhempiesi kanssa. Koska olet vielä alaikäinen, niin tarvitset heidän luvan muuttoa varten. Vuokranantajat eivät myöskään tee suoraan sopimusta nuoren kanssa vaan siihen täytyy olla vanhempien suostumus. Ymmärrän, että kaipaat omaa rauhaa ja tilaa, mutta omilleen muutto on aina todella iso juttu ja sitä kannattaa suunnitella huolella. Olisi myös todella tärkeää, että rahaa olisi jo valmiiksi säästössä, sillä muutto aiheuttaa paljon kustannuksia. Jos pelkästään takuuvuokran maksuun menee useita satoja euroja, riippuen vuokran määrästä. Suosittelen sinua odottamaan muuton kanssa ainakin siihen asti, että olet täysi-ikäinen. Siihen asti olisi hyvä, jos säästäisit mahdollisimman paljon rahaa itsenäistymistä varten. Täysi-ikäisenä sinulla on myös huomattavasti paremmat mahdollisuudet hakea ja saada etuuksia asumisen tueksi.
avatar
.
29.5.2020 16:33
Arrow
Minkä ikäsenä voi vanhempien luvalla muuttaa omilleen? Olisi tulevaisuuden haaveena muuttaa kaverien kanssa yhteiseen asuntoon ja perustaa yhteinen yritys
avatar
Riki
30.5.2020 21:20
Arrow
Voinko muuttaa kaverinkanss vuokrakämpppään vaikka hän on 15 ja minä 14
avatar
NettiNappi Karoliina
01.6.2020 12:57
Arrow
Hei. Alaikäisenä voi muuttaa omilleen, eikä siihen ole mitään laillisia esteitä. Vanhempasi ovat kuitenkin vielä elatusvelvollisia ja vastuussa sinusta, joten tarvitsen heidän luvan kotoa pois muuttoon. Alaikäinen ei kuitenkaan voi solmia vuokrasuhdetta itsenäisesti, vaan usein asuntovuokrataan huoltajalle, joka antaa alaikäisen lapsen asua asunnossa. Itsenäiseen asumiseen liittyy paljon vastuuta ja velvollisuuksia, mutta myös paljon kuluja, joista pitää huolehtia. Vuokran lisäksi tulee maksaa sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinlaskut. Myös ruokaan ja muuhun elämiseen menee kuukausittain huomattava summa rahaa. Itsenäisesti asuva alaikäinen nuori katsotaan kuuluvaksi vielä vanhempien ruokakuntaan, eikä voi suoraan saada asumistukea. Vanhempien tuloilla on iso vaikutus etuuksiin, siihen asti kunnes täytät 18 -vuotta. 15-vuotias nuori voi kuitenkin saada asumistukea silloin, jos Kela katsoo nuoren elättävän itsensä (saa siinä määrin tuloja, että pärjää itsenäisesti). Eli jos kävisit töissä, niin Kela saattaa maksaa sinulle asumistukea. Myös siinä vaiheessa kun sinulla on mahdollisuus saada opintotukea, niin voisit hakea myös asumistukea.
avatar
NettiNappi Karoliina
01.6.2020 13:32
Arrow
Hei Riki ja kiitos viestistä. Kysyit, voitteko muuttaa kaverisi kanssa vielä vuokra-asuntoon, sillä olette 14- ja 15 -vuotiaita. Yhteisen asunnon vuokraaminen on mahdollista, mutta se vaatii tiettyjä asioita. Koska olette alaikäisiä, niin teillä molemmilla tulee olla vanhempienne lupa omilleen muuttoon. Ette myöskään pysty kirjoittamaan vuokrasopimusta itse, joten vanhempienne on tehtävä nämä järjestelyt. Koska vanhemmat allekirjoittavat sopimuksen, niin käytännössä se tarkoittaa myös sitä, että he ovat vastuussa asumisestanne, esimerkiksi vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta. Koska olette alaikäisiä, niin vanhempanne ovat teistä vastuussa sekä heillä on velvollisuus elättää teitä, kunnes täytätte 18 -vuotta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos olette molemmat yhä peruskouluikäisiä, niin vanhempanne joutuisivat periaatteessa maksamaan teidän molempien asumisen ja elämisen kokonaan, sillä teillä ei vielä ole mahdollisuutta hakea Kelalta mitään etuuksia. Kun siirrytte opiskelemaan toiselle asteelle, niin teillä on mahdollisuus hakea opintotukea sekä asumistukea, jos asutte itsenäisesti. Suosittelen, että tutustuisitte Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin (huomaathan, että linkki aukeaa uuteen ikkunaan). Noista materiaaleista saisitte todella paljon tietoa omilleen muuttamisesta ja voisitte myös hyödyntää budjettilaskuria, joka antaa hyvin suuntaa sille, kuinka paljon asuminen maksaakaan. Tärkeintä omilleen muutossa on valmistautua tilanteeseen eutkäteen ja suunnitelmallisesti. On todella tärkeää miettiä valmiiksi, mistä saisitte rahaa vuokranmaksuun ja laskuihin, osaatteko valmistaa ruokaa itsellenne ja hoitaa päivittäisiä kotitöitä itsenäisesti. Tärkeää on myös tietää, millaisia ongelmatilanteita saattaa tulla vastaan ja keneen tuolloin tulee olla yhteydessä. Kun olette huomioineet eri asioita jo etukäteen, on kimppakämppään muuttaminen huomattavasti helpompaa!
avatar
Hei
20.6.2020 00:48
Arrow
Hei, olen ysiluokalle menossa. Mietin, voisinko ysin jälkeen muuttaa kotoa. Vanhemmat eivät halua maksaa, mutta en pysty asumaan kotipaikkakunnalla monista syistä, jotka kaikki tiivistyvät siihen, että se vaikuttaa mielenterveyteeni niin valtavasti, että voin todella huonosti. Mitä tukia voisin saada vai voisinko saada mitään? Vanhemmat ovat hyvätuloisia, mutta eivät suostu maksamaan vuokraa jne, koska eivät ymmärrä että tarvitsisin todella maisemanvaihdosta, vaikka ammattilaisetkin sanovat niin.
avatar
Juustonaksutin
22.6.2020 21:10
Arrow
Oon ollu tosi paljon yksin kotona ja osaan siivota, pestäpyykkii, tiskata ja kokata perus koti ruokia.. Mul on vähä paha olla mun vanhempien kans ku ne ei oo maailman parhaimpiin vanhempii.. Isä on ehkä vähän aggressiivinen aina ja äiti kattoo vierestä... Mietin et voikohan tän ikänen muuttaa omaan asuntoon samalle paikkakunnalle ja käydä koulut sun muut samassa paikassa.. Tääl meijä alueel ei oo lasten koti ja niihh nii en voi mennä sinnekkää koska pitäs jättää mun kaverit, koulu yms
avatar
NettiNappi Hanna
24.6.2020 11:11
Arrow
Hei. Kerrot, että haluaisit muuttaa kotoa ysiluokan jälkeen, koska voit niin huonosti ja kotipaikkakuntasi olosuhteet ovat myös syynä siihen. Vanhempasi eivät kuitenkaan suostu maksamaan vuokraasi. Koet, että muutto voisi vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiisi ja mainitset myös ammattilaisten sanovan sinulle niin. Olet menossa ysiluokalle syksyllä, joten sinulla on vielä vuosi aikaa miettiä ja suunnitella asiaa, sekä puhua asiasta vanhempiesi ja mainitsemiesi ammattilaisten kanssa. Vuodessa voi tapahtua paljon ja asiat voivat edetä hyväänkin suuntaan. Sinulla on mahdollisuus hakea opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, jolloin voit saada mahdollisesti maksuttoman opiskelija-asuntolapaikan. Asuntolassa asutaan yhdessä muiden opiskeliojoiden kanssa ja siellä on valvojia paikalla, jotka auttavat vaikeissa tilanteissa. Opiskeijoille on myös tarjolla edullisia vuokra-asuntoja, joten kannattaa selvittää asiaa lisää ensi vuoden aikana. Alle 18-vuotias ei voi itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, joten tarvitset siihen huoltajiesi allekirjoituksen. Itsenäisesti asuminen ja varsinkin oman asunnon vuokraaminen tuo paljon vastuuta, kun kaikista asioista ja tarvittavista hankinnoista pitää huolehtia itse. Voit halutessasi tutustua Nuorisoasuntoliiton tuottamaan omaan kotiin -oppaaseen. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)Löydät sieltä paljon hyvää tietoa ja vinkkejä aiheeseen liittyen. Kelan sivuilla kerrotaan, alle 17-vuotiaasta maksetaan vielä lapsilisää, jolloin hän ei voi saada vielä opintorahaa. Alle 17-vuotiaalle opiskelijalle voidaan myöntää kuitenkin opintorahaan kuuluvaa oppimateriaalilisää 47,26 e/kk. 17-vuotta täytettyäsi voit saada opintorahaa vähintään 102,75€/kk ja jos asut itsenäisesti, niin myös asumistukea, joka kattaa 80% kohtuullisista asumismenoista. Nämä tuet eivät välttämättä riitä kattamaan kaikkia menojasi ja tarvitset todennäköisesti vanmhemmiltasi taloudellista tukea. Voit tutustua Kelan tukiin vielä tarkemmin Kelan sivuilla. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Löydät sieltä myös erilaisia laskureita, joilla voit testata millaisiin tukiin olet oikeutettu. Toivottavasti saat mainitsemiltasi ammattilaisilta ja vanhemmiltasi apua ja tukea, jotta vointisi paranee. Muuttaminen voisi olla helpottava ratkaisu, mutta se tuo mukanaan myös uusia haasteita, jotka kannattaa huomioida ennen muuttamista. Jos tarvitset lisää tukea tilanteeseesi, puhu vanhempiesi kanssa ja ottakaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai muihin tarvittaviin palveluihin. Voit myös laittaa meille lisää viestejä tänne Pulmakulmaan tai käydä juttelemassa nuorten chat-palveluissa. Kaikki avoimet nuorten chatit löydät Netari-sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Tsemppiä ja aurinkoista kesää sinulle!
avatar
NettiNappi Hanna
25.6.2020 09:27
Arrow
Hei. Kerrot, että sinulla on vähän paha olla kotonasi ja haluaisit muuttaa omaan asuntoon. Oletko jutellut ajatuksistasi vanhempiesi kanssa tai kenenkään läheisen aikuisen kanssa? Jos koet olosi turvattomaksi kotonasi, koska kerrot isäsi olevan vähän aggressiivinen, sinun kuuluu saada apua tilanteeseesi. Jos isäsi kohtelee sinua väkivaltaisesti, voit soittaa hätänumeroon 112. Myös Nettiturvakoti tarjoaa monenlaista apua. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Kerro kokemuksistasi isovanhemmillesi, kummeillesi tai jollekin muulle läheiselle. Voit ottaa asian puheeksi myös koulussa opettajasi kanssa. Aikuisten tehtävä on auttaa sinua, eikä sinun tarvitse selvitä yksin. Omaan asuntoon muuttaminen nuorena on haastavaa, kun kaikesta pitää huolehtia itse. On hienoa, että osaat jo siivota, hoitaa pyykit ja laittaa ruokaa. Omillaan asumiseen tarvitset kuitenkin myös paljon rahaa, sillä asunnon vuokra ja muut menot vaativat satoja euroja joka kuukausi. Vanhempasi ovat sinusta elatusvastuussa ja heidän tulisi maksaa asumisesi. Jos et ole turvassa omassa kodissasi, sinä voit saada apua ja tilanteeseen löytyy varmasti sopiva ratkaisu. Myös vanhempasi voivat saada apua. Juttele ajatuksistasi rohkeasti jonkun läheisen aikuisen kanssa. Tsemppiä sinulle!
avatar
Jenni
07.7.2020 00:49
Arrow
Moi, Tyttäreni 16v on muuttamassa toiselta paikkakunnalta Helsinkiin lukio-opintoihin 18-vuotiaan lukiota käyvän ystävänsä kanssa, yhteiseen vuokra-asuntoon siis. Onko heidän mahdollista kuulua samaan ruokakuntaan (eivät ole parisuhteessa) ja saada Kelan yleistä asumistukea? Kelan sivuilla lukee, että yleistä asumistukea saavan ruokakuntaan on kuuluttava vähintään yksi 18 vuotta täyttänyt. Onko teillä tietoa, missä tapauksissa kela voi myöntää yleistä asumistukea alle 18-vuotiaalle? Eli olisiko yleistä asumistukea mahdollista hakea erikseen erillisillä vuokrasopimuksella? Tyttären tulot ovat vain kesätyöpalkka + ohjaustyö 1h/vk ensi lukuvuoden. 18-vuotiaalla on mahdollisuus opintotukeen ja asumislisään, mutta tyttäreni saa vielä lapsilisää. Kiitos vastauksista jo etukäteen!
avatar
NettiNappi Hanna
07.7.2020 09:29
Arrow
Moi. Kelan sivuilla lukee näin: "Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Kuitenkin jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty esimerkiksi opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki." Lähtökohtaisesti tyttäresi ei ole oikeutettu opintotukeen ja asumistukeen, koska hän on vielä alle 17-vuotias, vaan sinä voisit vanhempana selvittää, onko sinulla mahdollista saada mitään tukea tilanteeseen Kelalta. Suosittelen, että olet yhteydessä suoraan Kelaan ja selvität asiaa. Kelan sivuilla lukee vuokrasopimukseen liittyen myös näin: Erillisellä vuokrasopimuksella osan asunnosta vuokranneet henkilöt eivät kuulu samaan ruokakuntaan. Jos samassa asunnossa asuvilla on erilliset vuokrasopimukset, eivätkä he ole puolisoita tai lähisukulaisia, eivätkä he myöskään ole vastuussa koko asunnon vuokrasta, he eivät kuulu saman ruokakuntaan. Yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet henkilöt taas katsotaan kuuluvaksi samaan ruokakuntaan. He muodostavat niin sanotun yhteisöruokakunnan, vaikka heillä ei olisikaan yhteistä taloutta. Tämän perusteella asiaa voisi tulkita niin, että jos heillä on yhteinen vuokrasopimus ja heidät luetaan siten samaan ruokakuntaan kuuluvaksi, he voisivat hakea asumistukea yhtenä ruokakuntana. Suosittelen, että selvitätte asian suoraan Kelasta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
avatar
Zahra
31.7.2020 16:55
Arrow
Olen 16 vuotta, olen asunut täällä Suomessa yli 4 vuotta, minä en pysty asumaan perheeni kanssa enää koska minä haluan opiskella, ja meillä ei ole hyvä ilmapiiri kotona meillä on vaikeuksia asua yhdessä, niin halusin tiedä voinko asua yksin? Olin ollut yksin paljon ja osan huolehtia itsestään ja myös minä huolehdin kotin asioita.
avatar
NettiNappi Anni
03.8.2020 12:43
Arrow
Hei Zahra. Ikävä kuulla, että kotonasi ei ole hyvä ilmapiiri. Ymmärrän, että haluaisit muuttaa omillesi. Oletko puhunut asiasta vielä vanhempiesi kanssa? Voisit kertoa tilanteestasi myös jollekin luotettavalle aikuiselle esimerkiksi koulussa. Voit olla tarvittaessa myös itse yhteydessä lastensuojeluun. Lastensuojelu tukee lapsia ja vanhempia suotuisan kasvuympäristön luomisessa. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Omillaan eläminen vaatii vastuunottoa ja kykyä selviytyä asumisesta ja siihen liittyvistä menoista itsenäisesti. Kerroitkin, että olet ollut paljon yksin ja osaat huolehtia itsestäsi. Se varmasti auttaa sinua muuton ja asumisen suhteen. Voit tutustua halutessasi Nuorisoasuntoliiton sivuihin, joissa on paljon tietoutta itsenäisestä asumisesta. Voit toki muuttaa asumaan alaikäisenä mutta tarvitset siihen huoltajiesi luvan. Huoltajat ovat lain mukaan elatusvelvollisia ja vastuussa alle 18-vuotiaasta lapsestaan. Huoltajat ovat siis myös vastuussa alaikäisen lapsensa asumisesta ja näin ollen päättävät lapsen asuinpaikasta. Alle 18-vuotias ei voi itsenäisesti solmia vuokrasuhdetta vuokranantajan kanssa. Jotkut vuokranantajat pyytävät huoltajan suostumuksen vuokrasopimuksen solmimiseen, toiset taas vuokraavat asunnon huoltajalle, ja huoltaja sitten antaa lapsensa asua asunnossa. Kelan mukaan alaikäiselle voidaan myöntää asumistuki, mikäli hän saa tarpeeksi tuloja kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi saada sen verran tuloja kuukaudessa, että pystyt pääsääntöisesti elättämään itsesi ja vastaamaan asumismenoista itsenäisesti. Jos olet alle 17-vuotias, sinulla voi olla mahdollisuus saada opintorahan oppimateriaalilisää. Muuta opintorahaa et voi saada, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Kun täytät 17 vuotta, voit saada myös muuta opintorahaa seuraavan kuukauden alusta alkaen. Voit saada oppimateriaalilisää, jos vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Oppimateriaalilisää voivat saada opintotukeen oikeuttavaa ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittavat. Suosittelen sinua olemaan tukiasioissa yhteydessä suoraan Kelaan ja pyytää heitä auttamaan tilanteesi selvittämisessä. Sinun kannattaa myös selvittää onko sinulla mahdollista muuttaa opiskelija-asuntolaan. Opiskelija-asuntoloissa asuminen on maksutonta ammatillista perustutkintoa suorittaville opiskelijoille. Tsemppiä sinulle kovasti ja toivotaan, että asiat menevät parempaan suuntaan. e
avatar
larppa
11.8.2020 18:58
Arrow
Hei, olen 16-vuotias lukiolainen ja olen jo pitkään halunnut muuttaa omilleni vaikean perhetilanteen vuoksi. Onko minulla mahdollista muuttaa omilleni vaikka asun kouluni ja en usko vanhempani antaisivat minun muuttaa mutta en pysty olla kotona ja olen sosiaalityöntekijöiden kanssa perhetyössä. Onko mitään toivoa päästä omilleni?
avatar
NettiNappi Anni
13.8.2020 13:57
Arrow
Hei Larppa. Onpa harmi kuulla, että sinulla on vaikea perhetilanne. Koska olet alaikäinen, tarvitset vanhempiesi suostumuksen muutollesi. Et myöskään voi tehdä vuokrasopimusta itseksesi. Suosittelen sinua juttelemaan asiasta vanhempiesi kanssa ja kertomaan omista tunteistasi. Kerroit, että sinulla on sosiaalityön asiakkuus perhetyössä. Voisit ottaa myös siellä asian esille. Jospa saisitte sitä kautta asiat järjestettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Tsemppiä kovasti!
avatar
Milla
15.8.2020 20:41
Arrow
Hei! olen tässä lähiaikoina miettinyt muuttamista yksiöön(360-400€ vuokralla), vanhempien luvalla. Heidän vuosipalkkansa on yhteensä noin 78 000€. Aijon opiskella Ammattikoulussa oppisopimuksella. Minkälaisia tukia minun olisi mahdollista saada? Yritin käyttää tuota Kelan asuntotuki laskuria, mutta en ymmärrä tätä ''ruokakunta'' juttua, Asunnossa asuisin vain minä (alaikäinen ) eikä aikuisia. Ei anna tuloksia? Pitääkö odottaa että on 18? Ja mikä on ''Opintolainan valtiontakaus''? Maalina olisi muuttaa Päijät-Hämeeseen. Kiitos!
avatar
NettiNappi Anni
18.8.2020 09:52
Arrow
Hei Milla. Kerroit, että olet miettinyt muuttamista omillesi ja sinulla on siihen vanhempiesi suostumus. Kerroit opiskelevasi oppisopimuksella, jolloin kouluttaudut työtä tehden, saat palkkaa ja kerrytät työkokemusta. Sinulla voi olla oikeus asumistukeen, jos tulosi ovat pienet. Kysyit mitä tarkoittaa ruokakunta ja opintolainan valtiontakaus. Ruokakunnan muodostavat yleensä samassa asunnossa asuvat henkilöt. Ruokakuntaan voi kuulua yksi tai useampi henkilö. Kela maksaa asumistuen yhteisesti koko ruokakunnalle. Ruokakunnassa tulee aina olla vähintään yksi aikuinen. Alle 18-vuotias, joka asuu yksin tai avio-/avoliitossa, ilmoitetaan Aikuisia -kohtaan. Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Voit saada opintolainan valtiontakauksen, jos saat Kelasta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. Suosittelen sinua olemaan Kelan asiointipalveluun yhteydessä vaikka yhdessä vanhempiesi kanssa. Sieltä saat tarkan tiedon mihin tukiin olet oikeutettu. Yksin asuminen vaatii vastuunottoa, sillä sinun pitää huolehtia itsenäisesti muun muassa siivouksesta ja laskuista. Vanhempasi varmasti luottavat, että hoidat asiat koska olet saanut muuttoon luvan. Voit lukea Nuorisosuntoliitun tekemän oppaan, jossa on paljon vinkkejä asumiseen liittyen. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Tsemppiä tulevaan!
avatar
Asuminen
25.8.2020 17:05
Arrow
Mietin että, voinko muuttaa yksin asumaan kun koulumatka on niin pitkä seuraavaan kouluun että, yksin asuminen olisi järkevää. Onko kannattavampi asua yksin vai kämppikset kanssa? Vai asuntolassa. Paljonko asumiseen menee yleensä rahaa ihan kaikki mukaan laskettuna? Enkö voi saada lainaa vaikka muutto on miltei pakollista?
avatar
NettiNappi Karoliina
26.8.2020 12:38
Arrow
Moikka. Alaikäisenä olet yhä vanhempiesi vastuulla ja he ovat sinusta elatusvelvollisia. Omilleen muuttaminen onnistuu ainakin siinä tapauksessa, että vanhempasi pystyvät maksamaan asumisen kuluja ja asia on heidän kanssaan yhdessä sovittu ja järjestetty. Tällä hetkellä voit olla oikeutettu Kelan maksamaan oppimateriaalilisään, joka on noin 47e/kk. Se on kuitenkin todella pieni summa omillaan asumista ajatellen. Koska sinusta maksetaan yhä lapsilisää, et voi vielä hakea opintorahaa tai asumistukea. Mutta myös siinä vaiheessa kun lapsilisän maksaminen loppuu, vanhempien tulot yhä vaikuttavat siihen, kuinka paljon eri etuuksia sinulle maksetaan. Asumiseen liittyy paljon kuluja vuokran lisäksi. Pitää maksaa sähkö-ja vesilaskut, netti, ruoka ja muut kulut. Kämppiksen kanssa asuessa osan kuluista pystyy puolittamaan, joten se on huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Osassa kouluissa on myös asuntoloita, joissa opiskelijat voivat asua. Asuntolassa asuminen on pääsääntöisesti todella edullista ja asumiskuluihin sisältyy joissain tapauksissa myös ruokailut. Viestistäsi ei käynyt ilmi, onko tulevassa koulussasi mahdollisuus asua asuntolassa? Voisit selvitellä asiaa vanhempiesi kanssa ja muutoinkin jutella heidän kanssaan mahdollisesta muuttamisesta. He kuitenkin ovat sinusta vastuussa vielä pari vuotta, joten tarvitset muuttoon myös heidän lupansa. Voisit käydä lukemassa lisää omilleen muuttamisesta ja asumisen kuluista Nuorisoasuntoliiton -sivuilta (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Kyseisellä sivustolla on kattavasti tietoa ja vinkkejä siihen, miten omilleen muuttoa kannattaa lähtä suunnittelemaan. Alaikäisenä et myöskään voi hakea lainaa, eikä se muutoinkaan ole hyvä ratkaisu asumiskulujen kattamiseksi, sillä se tulee maksaa myöhemmin takaisin korkojen kera. NAL:n sivuilta löydät myös Budjettilaskurin, jonka avulla voisit hahmotella myös sitä, mitä kaikkea omillaan asuminen maksaa ja mitä kuluja asumisessa tulee huomioida.
avatar
DullaillenDallaillen
01.9.2020 21:15
Arrow
Hei! Olen 17v ja asun tällä hetkellä vanhempieni luona. En saa opintotukea tai oppimateriaalilisää vanhempieni tulojen takia. Haluaisin muuttaa omilleni, mutta en tiedä, että mistä saisin siihen rahaa. Osaisitko auttaa minua?
avatar
NettiNappi Anni
02.9.2020 12:06
Arrow
Hei DullaillenDallaillen. Haluaisit muuttaa asumaan omillesi ja mietit mistä saisit siihen rahaa. Hienoa, että mietit myös taloudellista puolta. Sekin kertoo, että olet valmis ottamaan vastuuta, jota itsenäinen asuminen vaatii. Yksin asuessa joutuu huolehtimaan vuokran lisäksi muun muassa sähkö- ja vesilaskuista. Lisäksi päälle tulevat ruoka- ja siivouskulut sekä mahdollisesti nettimaksu. Oletko puhunut muuttohaaveistasi vanhempiesi kanssa? Mikäli et, suosittelen sinua ottamaan asia esille. Alaikäinen ei voi myöskään allekirjoittaa vuokrasopimusta itsenäisesti. Osa vuokranantajista pyytää huoltajan suostumusta vuokrasopimuksen tekemiselle ja osa tekee vuokrasopimuksen huoltajan kanssa. Molemmissa tapauksissa huoltaja on vastuussa alaikäisen asumisesta. Tarvitset siis muuttoon vanhempiesi luvan. Jos muutat omillesi asumaan, voit saada opintotuen perusmääräisenä ja lisäksi opintolainan, jos vanhempiesi tulot ovat yli 41 100 euroa/vuodessa. Jos tulot ovat sen alle, sinulla on mahdollisuus korotettuun opintorahaan. Sinulla on mahdollista saada myös Kelan yleistä asumistukea, jos sinulla on säännölliset tulot tai saat opintorahaa. Yleistä asumistukea maksetaan pienituloisten ruokakuntien asumismenojen helpottamiseksi. Asumistuen määrään vaikuttavat asumismenot, aikuisten ja lasten lukumäärä, bruttokuukausitulojen yhteismäärä. Oulussa yksin asuvan yleinen asumistuki on v. 2020 enintään 319,20. Voit tehdä suuntaa-antavan arvion tukesi määrään Kelan laskurilla. Löydät laskurin Kelan sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Voitte olla myös yhdessä vanhempiesi kanssa yhteydessä Kelan asiointipalveluun. Nuorisoasuntoliiton sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa itsenäiseen asumisesta. Suosittelen siis tutustumaan myös heidän sivuihinsa. Tsemppiä tulevaan ja aurinkoista syksyä sinulle!
avatar
Em
04.9.2020 21:00
Arrow
Miten mun on mahdollista muuttaa yksin asumaan? Oon 17v, lukiossa ja mulla on diagnosoitu masennus. Mun vanhemmat on aina ollu kauheita mulle, ne käyttää henkistä väkivaltaa joka päivä ja kääntää mun siskot mua vastaan niin että nekään ei tykkää musta enään. Mua pelottaa ja ahdistaa asua kotona, mut ne ei anna mun muuttaa pois. Oon 18 vasta vuoden päästä enkä jaksa oottaa siihen asti, en voi parantua kotona ollessa kun mulla on kotona liian huono olla. Oon yrittäny kauan jo puhua mun vanhemmille mut ne ei kuuntele mua. Onko mitään mahdollisuutta miten voisin saada muuttaa pois kotoa jo pian?
avatar
NettiNappi Karoliina
07.9.2020 13:02
Arrow
Hei Em. Kiitos viestistäsi! On todella rohkeaa kertoa vaikeista asioista ja pyytää niihin apua, sinä olet todella rohkea. Kysyit viestissäsi, onko sinun mahdollista muuttaa asumaan omillesi 17 -vuotiaana. Kerroit, että sinun on vaikea asua kotona, sillä vanhempasi kohtelevat sinua huonosti. Mainitsit myös, että sinulla on diagnosoitu masennus ja kotona asuminen vain pahentaa tilannettasi entisestään. Todella ikävä kuulla, että sinun ei ole turvallista asua kotona. Jokaisella tulisi olla koti, jossa olon tuntee turvalliseksi ja tulee myös itse hyväksytyksi sellaisena kuin on. Koska olet alaikäinen, niin tarvitset vanhempiesi luvan poismuuttoon. Tilanteesi huomioiden, suosittelen, että juttelisit asiasta ensin jonkun sinulle luotettavan aikuisen (esimerkiksi: sukulainen, opettaja, kouluterkkari, mielenterveyspalvelujen kontaktisi, nuoriso-ohjaaja) kanssa kasvokkain. On tärkeää, että saisit selvitellä tilannetta jonkun sinulle luotettavan aikuisen kanssa yhdessä. Voisitte myös yhdessä olla yhteydessä sosiaalipalveluihin, jotta saisit apua tilanteeseen. Tarvitset ehdottomasti turvallisen kodin, jossa sinun on hyvä olla ja jossa voit myös parantua rauhassa. Toivottavasti asiat lähtevät selviämään!
avatar
Anonyymmi
28.9.2020 01:30
Arrow
Moi! Mä oon nyt pitkään ajatellu muuttaa pois kotoa ja saan atm opintotukea 145€/kk. Oon yrittänyt koko ajan ettiä töitä että vois vuokran maksaa ihan ite ilman että pyytää vanhempia mutta niitä töitä on tosi vaikeeta löytää jostain syyst :( oon yrittäny hakee kaikkiin mahdollisiin paikkoihin ja ei vaan löydy! mulla on myös kavereita jotka asuu omillaan mutten ymmärrä sitä ettei ne käy töis mut samal se asumistuki ja opintoraha riittää vuokran ja sähkömaksun ja elätyksen maksamiseen.. helpp
avatar
NettiNappi Anni
29.9.2020 09:45
Arrow
Moi Anonyymmi. Pohdit viestissäsi omillesi muuttoa ja sitä miten rahasi riittäisivät. Oletko jutellut muuttoaikeistasi vielä vanhempiesi kanssa? He ovat sinusta elatusvelvollisia ja tarvitset heidän lupansa muuttoon. Lisäksi tarvitset heidän suostumuksen vuokrasopimuksen tekoon. Suostumus voidaan antaa joko allekirjoittamalla vuokrasopimus tai erillisellä liitteellä. Huoltajien allekirjoituksen lisäksi on olennaista, että myös nuori itse allekirjoittaa sopimuksen. Kun alaikäinen vuokralainen saavuttaa täysi-ikäisyyden, jatkuu sopimus täysin normaalisti, eikä uutta sopimusta tarvitse tehdä. Olet etsinyt töitä jo pitkään. Töiden saaminen on alaikäisenä hiukan hankalampaa muttei mahdotonta. Se vaatii toki sinnikkyyttä. Haet ilmeisesti osa-aikatöitä koska opiskelet samalla. Oletko käynyt kysymässä töitä esimerkiksi kaupoista tai pikaruokapaikoista? Lehtiä voi myös jakaa iltaisin tai viikonloppuisin. Voit käydä työpaikalla paikan päällä ja jättää samalla oman ansioluettelosi. Näin sinusta jää heti positiivinen ja oma-aloitteinen kuva. Voisit myös kysyä vanhemmiltasi tai sukulaisiltasi olisiko heillä tietoa työpaikoista. Jos olet ollut aiemmin esimerkiksi kesätöissä, kannattaa kysyä myös niistä paikoista olisiko siellä tarjolla osa-aikatöitä. Kerroit, että sinulla on kavereita, jotka eivät käy töissä mutta silti heillä riittää rahat vuokraan, sähköön ja elämiseen. Yleistä asumistukea voidaan maksaa pieituloisille ruokakunnille asumismenojen helpottamiseen. Tuen määrään vaikuttaa ruokakunnan koko eli se montako henkilöä asunnossa asuu. Kimppakämpässä on halvempaa asua kuin yksin. Lisäksi tuen määrään vaikuttaa asunnon sijaintikunta ja asunnon koko sekä bruttokuukausitulojen yhteismäärä. Jokaisella on siis eri tilanne asumisen menojen suhteen. Voit käydä kokeilemassa Kelan sivuilta löytyvää laskuria, joilla voit arvioida oman tukesi määrän. Voitte olla myös yhdessä vanhempiesi kanssa yhteydessä Kelan asiointipalveluun. Tsemppiä sinulle ja mukavaa syksyä!
avatar
Jorma
01.11.2020 20:38
Arrow
Moro, olen hetken aikaa miettinyt omille muuttoa kun vanhemmat muuttaa nykyiseltä asuinpaikkakunnalta pois lähemmäs töitä, mutta itse haluaisin pysyä tutussa ympäristössä ja kaveri piireissä. Ensi syksynä aloitan ammattikoulun. Onko rahallisesti mahdollista muuttaa omaan vuorka-asuntoon, mitä tukia opintotuen lisäksi asumiseen voisi saada? On myös mietitty hyvä kaverini kanssa kahdestaan asumista, tällöin kulut puolittuisi.
avatar
NettiNappi Anni
04.11.2020 09:31
Arrow
Moikka Jorma. Olet miettinyt omille muuttoa ja mietit nyt onko se taloudellisesti mahdollista. Kimppakämpässä asuminen on tosiaan halvempaa ja varmasti hyvä ratkaisu. Hienoa, että mietit näitä asioita jo etukäteen. Oletko puhunut muuttohaluistasi vanhempiesi kanssa? Jos et, suosittelen sinua puhumaan toiveistasi. Vanhempasi ovat sinusta elatusvelvollisia ja tarvitset muuttoon myös heiltä luvan. Kerroit, että aloitat ammattikoulun. Olisiko koululla tarjolla asuntolapaikkaa? Asuntolassa asuminen on usein maksutonta. Alle 17-vuotiaalla voi olla mahdollisuus saada opintorahan oppimateriaalilisää. Muuta opintorahaa et voi saada, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Kun täytät 17 vuotta, voit saada myös muuta opintorahaa seuraavan kuukauden alusta alkaen. Jos sinusta ei makseta lapsilisää eli se lakkautetaan, voit saada opintorahaa. Jos saat opintorahaa, sinulla on mahdollista hakea myös yleistä asumistukea. Koska jokaisen tilanne on yksilöllinen, suosittelen sinua käyttämään Kelan laskureita. Löydät Kelan laskurit täältä. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Juttele asiasta vanhempiesi kanssa ja voitte olla myös yhdessä yhteydessä Kelan asiointipisteeseen. Muutto omilleen on toki mahdollista vaikka et saisi tukia, jos vanhempasi auttavat sinua taloudellisesti. Mukavaa marraskuuta!
avatar
Elsa
04.11.2020 15:39
Arrow
Hei! Haluaisin muuttaa opiskelujen perässä kahden kaverini kanssa. (olemme kaikki 9 luokkalaisia ja 15,15 ja 16) Onko totta että, jos lapsilisän lopettaa voi saada opintotukea alle 17-vuotiaana. Jos opintotukea ei voi saada onko mitään tukia 15/16 vuotiaalle. Matka koululle olisi noin 60 km tämän hetkisestä kodistani. Ainoa ongelma on siis raha. Menemme kaikki 3 kesällä kesätöihin ja jos mahdollista käymme töissä opiskelujen ohella. Ja mikä vuokra on keskiverto vuokra 3 henkilölle (kolmiossa asuminen onnistuisi koska olemme kaikki läheisiä). Koemme olevamme (ja vanhemmat ovat suostuneet) valmiita. Vanhemmilta voisi saada jonkin verran tukea, mutta se ei riittäisi asumiseen.
avatar
NettiNappi Hanna
05.11.2020 12:52
Arrow
Hei Elsa. Paras tapa hoitaa omilleen muuttamista on tehdä yhteistyötä vanhempienne kanssa. Teidän tulisi selvittää vanhempienne kanssa suoraan Kelasta lapsilisän lakkautuksen mahdollisuutta. Jos kaikkien vanhemmat ovat yhteisymmärryksessä tukemassa teitä muuttoasiassa, saatte tilanteen varmasti järjestymään. Kolmion vuokra voi olla noin 700-1000€, riippuen asunnon sijainnista, neliömäärästä ja vuokranantajasta. Lisäksi teidän tulee huomioida muut elämisen kulut, joihin voitte itse omilla valinnoillanne vaikuttaa. Tarvitsette vanhempienne apua myös vuokrasopimuksen teossa, sillä sopimukseen vaaditaan alaikäisten kohdalla huoltajan allekirjoitus. Asuntoa vuokratessa asunnosta maksetaan vuokravakuus ja ensimmäisen kuun vuokra. Tarvitsette siis muuttovaiheessa aika ison summan rahaa. Teillä voi olla oikeus asumistukeen, jos saatte oikeuden opintorahaan. Teillä voi olla myös mahdollisuus saada opintolainan valtiontakaus. Opintolaina on kuitenkin lainaa, jonka takaisinmaksu alkaa saatuanne opinnot päätökseen. Tutustu Kelan etuuksiin Kelan sivuilla. Suosittelen, että juttelette vanhempienne kanssa ja olette yhteydessä Kelaan. Sieltä saatte ohjausta ja neuvontaa tukiasioihin. Myös Byströmin Ohjaamossa voi asioida Kelan työntekijän kanssa ajanvarauksella. Ajan voi varata soittamalla tai laittamalla sähköpostia Ohjaamoon. Kelan yteystiedot löydätte täältä. (Linkit aukevat uusiin välilehtiin.) Olette hyvissä ajoin liikkeellä ja saatte varmasti muuttoasian järjestymään!
avatar
Iida
13.11.2020 16:18
Arrow
Mietin olisiko mahdollista muuttaa kaverini kanssa asumaan vuokra kämppään jos kummankin vanhemmilta on lupa mutta ei oikein tiedä mistä saisi rahaa kun pitäisi maksaa vuokraa ja kaikki muut kulut. Matkani koululle on pitkä ja ystäviäkään ei asu lähellä ja kotonakaan ei kaikki asiat ole kauhean hyvin.
avatar
NettiNappi Tuula
16.11.2020 10:48
Arrow
Hei Iida! Kysyt, onko mahdollista muuttaa omaan asuntoon, jos vanhemmat antavat luvan. Mikään laki ei määrittele sitä, minkä ikäisenä voi asua itsenäisesti, mutta alaikäisellä asiaan liittyy monta muuta mutkaa. Huoltajat, yleensä vanhemmat, ovat vastuussa alaikäisestä lapsestaan. Heidän tulee siis maksaa lapsen asumisesta aiheutuvat kulut, joten he voivat yleensä päättää, missä lapsi asuu ja useimmiten se tarkoittaa yhteistä kotia vanhempien kanssa. Sinun ikäisellesi ei vielä makseta mitään tukia asumiseen. Vaikka saisitkin vanhempiesi luvan muuttoon ja he suostuisivat maksamaan vuokrasi ja muut asumisen ja elämisen kulut, alaikäisenä tarvitset heidän apuaan monessa muussakin asiassa. Esimerkiksi vuokrasopimuksen tekeminen, sähkösopimus ja kotivakuutus ovat asioita, joissa tarvitset heidän apuaan. Vaikka itsenäistyminen houkuttaa, se tuo vapauden lisäksi myös paljon vastuuta. Esimerkiksi ruoanlaitto, siivous, pyykinpesu ja niihin liittyvät hankinnat ovat asioista, joista itsenäisesti asuvan pitää osata huolehtia. Kaverin kanssa yhteen muuttaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Toisaalta erilaiset elämäntavat voivat joutua törmäyskurssille, kun asutaan yhdessä. Kaveruksilla voi olla hyvinkin erilaisia ajatuksia ja tapoja tehdä asioista. Itsenäistymiseen ja omilleen muuttamiseen liittyy myös kyky sietää yksinäisyyttä. Vaikka kaveri voi helpottaa yksinäisyyttä, voi hänellä olla omia menoja. Kerrot, että kotona ei ole kaikki asiat kauhean hyvin. Yritä jutella vanhempiesi kanssa ja selvittää asioita. Jos vanhempien kanssa jutteleminen tuntuu vaikealta, pyydä jotakin aikuista avuksi. Esimerkiksi joku sukulainen tai kummi voisi olla apunasi. Voisit myös halutessasi jutella esimerkiksi nuoriso-ohjaajan kanssa tai koulussa opettajan, opon tai terkkarin kanssa. Ei kannata jäädä huolineen yksin! Harkitse vielä asiaa ja juttele vanhempiesi kanssa. Mukavaa talven odotusta! Nuorisoasuntoliiton verkkosivulla voit tehdä testin, oletko valmis muuttamaan omaan kotiin. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Samalta sivustolta löytyy myös Asumisen ABC, josta löydät paljon tärkeää tietoa asumiseen liittyen. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
Jpojff
04.12.2020 10:58
Arrow
Mitä kelalle pitää siis toimittaa ku ne kysyy elatus apua vanhemmilta. Onko se joku lappu? Miten se lasketaan vanhempien tuloista? maksaa ko vanhemmat sen suoraan minulle vai kelalle?
avatar
NettiNappi Tuula
04.12.2020 15:52
Arrow
Hei Jpojff! Kysymykseesi on vaikea vastata näillä tiedoilla. Jos Kela on pyytänyt sinua toimittamaan jotakin tietoja, kannattaa viesti lukea tarkkaan ja tarvittaessa kysyä lisätietoja Kelasta, koska siellä virkailija osaa selittää, missä muodossa he tiedon haluavat. Voit lähettää viestin, jossa kysyt asiaa Kelaan Kelan verkkosivuilta löytyvän asiointipalvelun kautta. Viestistäsi ei käy ilmi, ovatko vanhempasi eronneet ja maksaako heistä toinen, niin sanottu etävanhempi toiselle, eli lähivanhemmalle elatusapua. Eli maksaako toinen vanhemmistasi sinusta elatusapua toiselle. Kelan verkkosivuilla kerrotaan, että vanhemmat sopivat erotilanteessa elatusavusta kunnan sosiaalihuollon vahvistamalla sopimuksella, jonka tekee yleensä lastenvalvoja. Lastenvalvoja myös laskee elatusavun määrän. Jos perheessäsi on toimittu näin, asia on sopimusasia ja elatusavun maksaja, eli etävanhempi voi maksaa avun suoraan sinun tilillesi. Tämä saattaa siis olla se tieto, jota Kela kysyy. Eli maksaako etävanhempi elatusapua suoraan sinulle, ja jos maksaa, paljonko. Jos taas lähivanhempasi on saanut elatustukea Kelasta, hän voi pyytää Kelaa maksamaan tuen suoraan sinun tilillesi. Vanhempasi eivät missään tilanteessa maksa elatusapua Kelalle. Lisätietoa elatusavusta ja elatustuesta löydät Kelan verkkosivuilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
avatar
Jere O
10.12.2020 01:55
Arrow
Paljon tukea saisi ja olisiko sen kuinka mahdotonta muuttaa kolmio asuntoon, jonka vuokra olisi noin max. 780e? Ja kaverin kanssa, joka maksaa puolet asunnosta tuilla ja minä maksaisin kuntoutus tuella puolet?
avatar
NettiNappi Anni
11.12.2020 09:38
Arrow
Moi Jere O. Haluaisit muuttaa kaverisi kanssa asumaan ja nyt mietit mitä tukea on mahdollista saada. Sinulla voi olla mahdollista saada yleistä asumistukea mutta se huomioidaan tulona. Asumistuki myönnetään yleensä vuodeksi eteenpäin. Jos tulot tai muut olosuhteet muuttuvat vuoden aikana, asumistuki tarkistetaan. Muutoksista kannattaa ilmoittaa aina välittömästi Kelaan. Suosittelen tutustumaan Kelan sivuilla ja oleviin laskureihin ja katsomaan onko sinulla mahdollista saada asumistukea. Laskurin antama tulos on aina arvio tuen määrästä. Se ei siis välttämättä vastaa lopullista päätöstä. Siksi kannattaa ottaa myös yhteyttä Kelan asiointipalveluun, jolloin saatte yksilöllisiä neuvoja. Linkit aukeavat uusiin välilehtiin. Tuen määrät ovat yksilöllisiä ja asumistuen määrä riippuu asunnon koosta, asunnon sijaintikunnasta, asukkaiden lukumäärästä sekä bruttokuukausitulojen yhteismäärästä. Oletko puhunut muuttoaikeistasi vielä vanhempiesi kanssa? Koska olet vielä alaikäinen, tarvitset muuttoon heidän suostumuksensa. Verkkosivuillamme kerrotaan, että osa vuokranantajista pyytää huoltajan suostumusta vuokrasopimuksen tekemiselle ja osa tekee vuokrasopimuksen huoltajan kanssa. Molemmissa tapauksissa huoltaja on vastuussa alaikäisen asumisesta. Omillaan asumisessa on lisäksi vuokran lisäksi muita kuluja, kuten sähkölasku, netti -ja ruokakulut. Omillaan asuminen vaatii siis vastuunottoa. Jos tuntuu, että olet siihen valmis, ota asia puheeksi vanhempiesi kanssa. Nuorisoasuntoliiton sivuilta löytyy runsaasti tietoa asumiseen liittyen. Nallin sivuilta löydät muun muassa muuttajan muistilistan. Tutustu myös budjettilaskuriin. Linkit aukeaa uuteen välilehteen. Onnea tulevaan muuttoon ja mukavaa joulun odotusta!
avatar
A.H
13.12.2020 00:35
Arrow
Moi! Olen pitkään miettinyt yksin asumista, sillä olen tottunut pienestä pitäen huoltamaan itseni. En saa tällä hetkellä minkäänlaisia tukia, sillä huoltajani brutto-palkka on liian suuri tähän, isäni on silti kovissa veloissa eikä palkasta huolimatta pysty maksamaan koulukirjojani, vaatteitani tai muuta tarpeellista. Tämä tuntuu todella oudolta, että mitään tukia ei saa vaikka perus tarpeisiin ei olisi rahaa. Minulla on myös työsoppari joka on periaatteessa vakituinen, mutta lukion ohella päivittäinen työskentely ei ole mahdollista. Mielestäni pärjäisin omillani paremmin ja olen tietoinen kaikista kuluista.
avatar
Jere O
13.12.2020 14:18
Arrow
Jos muuttaisin toisen alaikäisen kaverin kanssa omaan kämppään niin pitääkö mun ja kaverin kummankin vanhemmat hyväksyä se muutto vai riittääkö vain toisen vanhemmpien hyväksyntä
avatar
NettiNappi Tuula
14.12.2020 15:20
Arrow
Hei A.H. Et varsinaisesti kysy mitään viestissäsi, mutta yritän auttaa sinua eteenpäin pohdinnoissasi. Alle 17-vuotiaat eivät voi saada opintotukea, koska heistä maksetaan lapsilisää huoltajalle. Huoltajat voivat pyytää Kelaa lakkauttamaan lapsilisän, jolloin myös alle 17-vuotias voi hakea opintotukea. Huoltajien tulot vaikuttavat kuitenkin edelleen alle 17-vuotiaan opintotukeen, vaikka lapsilisä olisikin lakkautettu. Huoltajien tulot eivät vaikuta alle 17-vuotiaan saamiin tukiin enää siinä tapauksessa, että lapsilisä on lakkautettu ja nuori ei asu huoltajien luona. Eli jos nyt haluat muuttaa omaan asuntoon sinuun pitää jutella vanhempiesi kanssa monista asioista. Ensiksikin tarvitset heiltä luvan muuttaa asumaan itsenäisesti. Olet alaikäinen ja huoltajasi voi päättää sen, missä asut. Jos saat luvan muuttaa, voi olla järkevää, että huoltajasi lakkauttaa lapsilisäsi. Muussa tapauksessa et voi esimerkiksi saada opintotukea, etkä siten myöskään asumistukea. Alaikäinen ei useinkaan voi itse allekirjoittaa vuokra-, sähkö- tai kotivakuutussopimuksia. Näissä asioissa tarvitset myös vanhempiesi luvan ja allekirjoituksen. Ikävä kuulla, että perheessäsi on tiukkaa rahasta. Huoltajasi on kuitenkin vastuussa siitä, että sinulla on mahdollisuus opiskella. Myös ruoan, vaatteiden ja muiden päivittäisten välttämättömyyksien hankkiminen on huoltajien vastuulla. On toki hieno juttu, että olet myös itse ottanut vastuuta ja hankkinut työpaikan. Opiskelu on kuitenkin sinun tärkein tehtäväsi. Muista myös varata aikaa ystäville, levolle ja muulle mukavalle tekemiselle. Voit halutessasi laittaa meille vielä tarkempia kysymyksiä, jos jokin jää mietityttämään! Tsemppiä opiskeluun ja mukavaa joulun aikaa.
avatar
NettiNappi Tuula
14.12.2020 15:38
Arrow
Hei Jere O. Hyvä, kun kysyt tarkentavia kysymyksiä! Tarvitsette kumpikin luvan omilta huoltajiltanne. Eli sinun vanhempasi eivät voi antaa lupaa kaverillesi, eivätkä kaverisi vanhemmat sinulle.
avatar
Vetskari
14.12.2020 22:36
Arrow
Pitäisi oma asuntoa saada hankittua tuohon ensikuuhun mennessä, mutta tässä on se ongelma että täytän 18v vasta ensivuoden loppupuolella ja vanhemmat eivät suostu vuokrasopimusta allekirjkoittaa vaikka onkin pihalle potkimassa ja ennenkuin mainitset tiedän että vanhempani on elatusvelvollisia mutta silti pitäisi jonkun nimi saada paperinpalaan. Niin kysyisin sitä että mitä minun kannattaisi tehdä tämän asunto tilanteen kanssa? Ps:olen myös sosiaalityön "asiakas" ja asia on keskusteltu sosiaalityöntekijän, kanssa ja hän on samaa mieltä että pitäisi saada oma asunto koska kotona asuminen ei onnistu enään ja isä uhkaa sijoituksella jos en omaa asuntoa saa Pps:löytyy perustaidot omilleen asumiseen pyykinpesu, ruuanlaitto, siivoaminen yms...
avatar
NettiNappi Hanna
15.12.2020 13:34
Arrow
Hei Vetskari. Asiasi on sellainen, jota sinun tulisi hoitaa sosiaalityöntekijän kanssa. Jos sosiaalityöntekijä suosittelee omilleen muuttamista, hänen tulisi myös auttaa sen järjestelyssä ja toteutumisessa. Joskus apua voi saada myös esimerkiksi isovanhemmilta. Suosittelen kuitenkin, että puhut tilanteesta vielä sosiaalityöntekijän kanssa. Hän tuntee perheesi tilanteen ja pystyy auttamaan sinua parhaiten. Tsemppiä sinulle ja hyvää joulun aikaa. Toivottavasti asiat järjestyvät pian.
avatar
vip
15.12.2020 18:11
Arrow
minkä ikäne pitää ollla että saa muuttaa omaa kämppää ?
avatar
NettiNappi Hanna
16.12.2020 10:08
Arrow
Moikka vip. Omaan kämppään muuttaminen on helpompaa täysi-ikäisenä. Silloin voi itse allekirjoittaa vuokrasopimuksen ja ottaa vastuun myös asumisen kuluista. Omillaan asumiseen vaikuttaa erityisesti maksukyky, eli löytyykö rahaa kuukausittain asumisesta muodostuviin kuluihin. Vuokran lisäksi asumisen jatkuvia kuluja ovat ainakin vesimaksu ja sähköön liittyvät maksut. Verkkoliittymä on usein maksullinen ja tietenkin ruokaostokset sekä muut päivittäiset kulutustavarat, kuten pesuaineet ja vessapaperi pitää maksaa myös itse. Asunnosta pitää myös osata pitää huolta. Se tarkoittaa esimerkiksi siivouksesta ja asunnon kunnosta huolehtimista. Alaikäisenä omilleen muuttaminen on mahdollista esimerkiksi opiskelujen vuoksi. Joskus myös perheen tilanne on sellainen, että nuoren itsenäistyminen ennen täysi-ikäisyyttä voi olla hänen etunsa mukaista. Vanhemmat voivat tukea nuorta hänen asumiseen liittyvissä ja muissa menoissaan. He voivat myös allekirjoittaa vuokrasopimuksen alaikäisen lapsensa puolesta. Omilleen muutto tapahtuu silloin yhteisymmärryksessä vanhempien kanssa. Voit tutustua Kelan tarjoamiin asumiseen liittyviin taloudellisiin tukiin Kelan sivuilla. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Oikein hyvää joulun aikaa!
avatar
hei
19.12.2020 18:12
Arrow
Pitääkö oppimateriaalilisää maksata takas?
avatar
Omaan kotiin
20.12.2020 14:59
Arrow
Hei, jos haluaisin muuttaa omaan kotiin, kun olen saamassa lapsen, joutuvatko vanhempani maksamaan minun tililleni elareita kunnes täytän 18, jos en koe niitä tarvitsevani vaan äitiyspäiväraha/vanhempainpäiväraha sekä asumistuki riittäisi hyvin
avatar
NettiNappi Hanna
21.12.2020 14:33
Arrow
Heipä hei. Oppimateriaalilisää ei tarvitse maksaa takaisin, vaan se on Kelan myöntämä tuki oppimateriaalien hankintaa varten. Voit lukea lisätietoa Kelan oppimateriaalilisästä Kelan sivuilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Jos Kela on kuitenkin maksanut jotain etuutta väärin perustein, se voidaan periä takaisin.
avatar
NettiNappi Anni
22.12.2020 11:35
Arrow
Hei. Kysyit viestissäsi joutuvatko vanhempasi maksamaan elatusapua- tai tukea kunnes täytät 18 vuotta. En ole aivan varma kumpaa tarkoitat elatusapua- vai tukea. Elatustukea maksaa Kela, jos vanhempasi ovat eronneet ja elatusvelvollinen ei maksa tukea tai jos elatusapu on pienempi kuin elatustuki. Kelan sivuilla kerrotaan, että elatustukea ei makseta jos lapsi voi tuloillaan elättää itsensä eli hänellä on vähintään 6 kuukauden ajan palkkatuloja vähintään 790,00 e/kk tai 1128,57 e/kk, jos hän asuu itsenäisesti. Ota asia esille vanhempiesi kanssa ja olkaa yhteydessä Kelaan jos Kela on tuen maksaja. Löydät asiointipalvelun tiedot Kelan sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Elatusapu voidaan maksaa toiselle vanhemmalle tai suoraan yli 15-vuotiaalle. Tällöin sen maksaa toinen vanhempi. Ilmeisesti sinun kohdallasi on näin. Vanhemmat voivat sopia lapsen elatuksesta keskenään joko suullisesti tai kirjallisesti lastenvalvojan vahvistaessa sopimuksen. Elatusavun määrää voidaan muuttaa, jos olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti elatusavun vahvistamisen jälkeen. Elatusapua voi muuttaa uudella lastenvalvojan vahvistamalla sopimuksella. Muutosta voi hakea käräjäoikeudelta, jos elatusvelvollinen ja lähivanhempi eivät pysty saamaan aikaan sopimusta. Olkaa siis ensin yhteydessä lastenvalvojaan. Oulun kaupungin lastenvalvojien tiedot löydät täältä. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Toivotan sinulle onnea uuteen elämäntilanteeseesi ja hyvää joulua!
avatar
NettiNappi Hanna
23.12.2020 13:07
Arrow
Hyvää joulua kaikille! Joululomien vuoksi vastauksissa voi olla tavallista enemmän viivettä. Vastaamme viesteihin taas 7.1.2021 alkaen. Onnellista uutta vuotta!
avatar
Antsa
21.1.2021 22:50
Arrow
Hei! Voiko omilleen muuttaa jo peruskoulun jälkeen?
avatar
NettiNappi Tuula
22.1.2021 15:44
Arrow
Hei Antsa. Kuten tällä sivulla kerrotaan, omilleen voi muuttaa jo alaikäisenä. Se tosin vaatii enemmän järjestelyjä, kuin jo täysi-ikäisen omilleen muuttaminen. Nuorisoasuntoliiton sivuille on listattu kysymyksiä, joiden avulla voi pohtia, onko valmis muuttamaan omaan kotiin. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Sivulta löytyy myös paljon muuta hyödyllistä tietoa omaan kotiin muuttamisesta.

Huoltajat ovat elatusvelvollisia ja vastuussa lapsestaan, joten alaikäinen tarvitsee heidän suostumuksensa kotoa pois muuttamiseen. Joten alaikäisen kannattaa ensimmäiseksi jutella vanhempien kanssa asiasta. Alaikäinen ei myöskään voi tehdä itsenäisesti vuokrasopimusta. Jos vanhempien kanssa ei pääse asiasta yhteisymmärrykseen ja tilanne kotona on sellainen, että asuminen vanhempien kanssa on mahdotonta, apua voi kysyä lastensuojelusta. Oulun lastensuojelun yhteystiedot löytyvät täältä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

Kuten varmaan tiedätkin, asuminen maksaa. Vanhempien elatusvelvollisuus ei lakkaa, vaikka lapsi muuttaisikin omaan kotiin. Alaikäinen voi kuitenkin joissakin tapauksissa saada myös asumistukea. Alle 18-vuotias itsenäisesti asuva voi saada yleistä asumistukea Kelasta, jos hänellä on ansiotuloja, tai hän saa opintotukea tai jotain muuta tukea. Joissakin tapauksissa, jos alaikäisellä on ansiotuloja, vanhempien elatusvelvollisuus voi lakata jo ennen, kuin lapsi täyttää 18. Opiskelija voi hakea asumistukea, kun hakijalle myönnetään opintoraha tai opintolainan valtiontakaus. Lisäksi jotkin oppilaitokset tarjoavat majoitusta opiskelijoilleen esimerkiksi asuntolassa.

Voit lähettää meille halutessasi lisäkysymyksiä!
avatar
Alina
25.1.2021 20:12
Arrow
Moikka, olen 14vuotias tyttö 8lk ja olen miettinyt parhaan ystäväni kanssa mahdollista muuttoa ysi luokan jälkeen toiselle paikkakunnalle lähemmäs ammattikoulua. Osaamme tehdä ruokaa yms muita kotitöitä. Vanhempamme eivät tiedä kunnolla asiasta/meidän pohdiskeluista. He ovat kuitenkin ystäviä keskenään ja he pystyvät helposti kommunikoimaan. Se helpottaa myös asiaa. Kämppiksenä olisi helpompi asua, koska vuokra+muut kulut jakautuisivat puoliksi ja ei olisi niin iso askel kuin se jos muuttaisi heti ihan yksin. Kysymys onkin, että mikä on aikuisen mielipide aiheesta? Onko järkevästi pohdiskeltu, kun kumminkin opintojen perässä muuttaisimme, koska nykyisellä paikkakunnallamme ei ole ammattikoulua. Olisimme 15 vuotiaita muuttaessamme :/ joten se saattaa olla pieni ongelma? Olemme kyllä erittäin tunnollisia ja ei pidetä mitään bileitä yms.
avatar
NettiNappi Anni
26.1.2021 10:58
Arrow
Moikka Alina. Haluaisit muuttaa parhaan kaverisi kanssa yhteen. Muuttoa onkin hyvä suunnitella jo hyvissä ajoin. Omassa asunnossa asuminen vaatii vastuunottoa, jolloin pitää hoitaa muun muassa kotihommat ja laskujen maksu. Kerroitkin, että olette erittäin tunnollisia ja kotityötkin sujuu. Sen suhteen ei siis ole ongelmia tiedossa. Olet aivan oikeassa, että kämppiksen kanssa asuminen on halvempaa kuin yksin asuminen. Tutulta kämppikseltä saa tukea ja apua, onhan hän samassa tilanteessa kuin sinäkin. Vastuuta voi myös jakaa, toinen voi esimerkiksi hoitaa pyykit ja toinen siivouksen. Nuoriasuntoliiton sivuilla on runsaasti tietoa asumisesta, joihin suosittelen teitä tutustumaan jo ennen muuttoa. Löydät Nuorisoasuntoliiton sivuilta myös Oletko valmis muuttamaan pois kotoa- testin. Kysyit, että mikä on aikuisen mielipide asiasta. Kerroit, että vanhempanne tuntevat toisensa, joten voisitte järjestää kaverisi kanssa keskusteluhetken heidän kanssaan. Voisitte kertoa muuttohaluistanne. Voihan olla, että vanhempannekin ovat asian jo tiedostaneet, jos teillä ei ole omalla paikkakunnalla sopivaa koulua. Ainut ongelma on ikänne, valitettavasti teillä ei ole vielä oikeutta asumistukeen. Alle 17-vuotias ei voi saada opintorahaa, koska teistä maksetaan lapsilisää vanhemmillenne. Asumistukea ei voi siis myöskään saada jos ei ole säännöllisiä tuloja. Vanhempanne ovat teistä elatusvelvollisia, joten heidän pitäisi siis maksaa elämisenne. Kelan sivuilla kerrotaan: "Jos sinusta ei makseta lapsilisää ja vanhemmillasi (tai vanhemmallasi) on pienet tulot, voit lisäksi saada opintorahaa ja opintolainan valtiontakauksen". Voitte siis selvitellä vanhempienne kanssa tätäkin vaihtoehtoa. Tutustukaa Kelan sivuilla lisää asiaan. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Tarvitsette lisäksi vanhemmiltanne luvan muuttoon. Osa vuokranantajista pyytää huoltajan suostumusta vuokrasopimuksen tekemiselle ja osa tekee vuokrasopimuksen huoltajan kanssa. Molemmissa tapauksissa huoltaja on vastuussa alaikäisen asumisesta. Jutelkaa siis asiasta vanhempienne kanssa. Suosittelen olemaan tukiasioissa yhteydessä Kelan asiakaspalveluun. Tsemppiä teille ja onnea tulevaan!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load