Omaan kotiin alaikäisenä

AIHEALUEET

Alaikäinen tarvitsee yleensä vanhempien tai huoltajan suostumuksen omilleen muuttamiseen

Huoltajat ovat elatusvelvollisia ja vastuussa lapsestaan, joten alaikäinen tarvitsee heidän suostumuksensa kotoa pois muuttamiseen. Alaikäisen kannattaa keskustella omilleen muuttamisesta huoltajien kanssa ja pohtia vaihtoehtoja huolellisesti. Omilleen muuttoon ei usein ole kiire, ja itsenäistyminen tulee ajankohtaiseksi nuorilla eri ikäisinä.

Joskus perheessä voi olla kasvatukseen liittyviä vaikeuksia, muita kriisejä tai  tarvetta ohjaukseen ja neuvontaan. Silloin joko nuori itse tai joku muu tilanteesta huolestunut voi ottaa yhteyttä lastensuojeluun.

Alaikäisen mahdollisuuksia asua kodin ulkopuolella voi selvittää lastensuojelun työntekijän kanssa (Ouka.fi).

Alaikäinen ei voi tehdä itsenäisesti vuokrasopimusta

Osa vuokranantajista pyytää huoltajan suostumusta vuokrasopimuksen tekemiselle ja osa tekee vuokrasopimuksen huoltajan kanssa. Molemmissa tapauksissa huoltaja on vastuussa alaikäisen asumisesta.

Mitä asumisesta on hyvä tietää?

Yksinasuminen vaatii itsenäisyyttä ja valmiutta ottaa vastuu itsestään sekä omasta taloudestaan

Kun asuu yksin, pitää itse huolehtia kaikista kotitöistä ja ruuanlaitosta. Vuokran maksamisen lisäksi asumisesta aiheutuu muitakin kuluja, kuten sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinmaksut sekä ruokaan menevät kulut. Omilleen muuttaminen on helpompaa, jos vanhemmat suostuvat maksamaan tai tukemaan asumiskustannuksissa.

Mitä asuminen maksaa?

Alaikäinen vuokralainen voi joissain tapauksissa saada asumistukea

Alle 18-vuotias itsenäisesti asuva voi saada yleistä asumistukea Kelasta, jos hänellä on ansiotuloja, tai hän saa opintotukea tai jotain muuta tukea. Opiskelija voi hakea asumistukea, kun hakijalle myönnetään opintoraha tai opintolainan valtiontakaus.

Mitä tukea asumiseen voi saada?

avatar
melissa
03.4.2020 14:51
Arrow
mietin, että voisinko muuttaa yksin asumaan. Olen ollut paljon yksin kotona ja olen asunut viikkoja yksin mummoni asunossa, osaan tehä ruokaa ja muutenkin osaan pitää itsestäni huolen.
avatar
NettiNappi Anni
06.4.2020 14:28
Arrow
Hei melissa. Pohdit viestissäsi mahdollisuutta muuttaa asumaan yksin. Kerroit, että osaat jo ottaa vastuun itsestäsi. Se onkin hyvä asia tulevaisuutta ajatellen. Valitettavasti vaan sinun ikäisesi nuori ei voi saada vielä asumiseen tukea. Asumiseen liittyy myös paljon muita kuluja kuin vuokra. Pitää maksaa sähkö-ja vesilaskut, netti, ruoka ja muut kulut. Voit tutustua Nuorisoasuntoliiton sivuilla mitä kaikkea yksin asuminen vaatii. Linkki aukeaa uudelle välilehdelle. Oletko jutellut muuttohaluistasi vanhempiesi kanssa? Onko sinulla jokin erityinen syy miksi haluaisit muuttaa? Kerroit olleesi paljon yksin kotona ja välillä myös yksin mummosi asunnossa. Viestistäsi ei selvinnyt syytä yksin ololle. Vanhempasi ovat sinusta vielä vastuussa ja elatusvelvollisia kunnes täytät 18 vuotta. Tsemppiä sinulle ja kysy ihmeessä lisää mikäli tarvitset neuvoa.
avatar
Lepa
26.4.2020 21:04
Arrow
Olen alkanut miettiä muuttoa Tampereelle opiskelujen ja paremman salibandyseuran takia. Nyt olen vasta 8.lk ja vuoden päästä olisi vasta yhteishaku. Eikö ole mahdollisuutta saada tukea, jos muuton syynä on opiskelu.
avatar
NettiNappi Anni
28.4.2020 11:08
Arrow
Moikka Lepa! Valitettavasti et ole oikeutettu saamaan vielä tukia itsenäisen asumisen tueksi. Voit saada ainoastaan oppimateriaalilisää, jos vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 vuodessa. Oppimateriaalilisän määrä on 46,80 euroa kuussa. Oppimateriaalilisää voivat saada opintotukeen oikeuttavaa ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittavat. Jos haluat selvittää tarkemmin tukiasioita, suosittelen sinua olemaan yhteydessä suoraan Kelan asiointipalveluun. Joissakin tapauksissa Kela myöntää asumisen tukea myös alaikäisille. Vanhempasi ovat sinusta vastuussa ja elatusvelvollisia ja saavat sinusta lapsilisää. Voisitkin jutella muuttohaluista vanhempiesi kanssa. sillä tarvit muutolle heidän lupansa. Omilleen muuttaminen on iso muutos vaatii taloudellisen tuen lisäksi myös itsenäistymistä ja vastuunottoa. Vuokran lisäksi sinun pitää huolehtia ainakin nettimaksusta, sähköstä ja vesilaskusta. Kuluja tulee myös ruoasta ja huonekaluista. Muuttamiseen ei aina ole kiire, joten jos sinun ei ole pakko muuttaa heti, voit odotella rauhassa, että saat tukia. Muutto on toki mahdollinen, jos olet siihen valmis ja vanhempasi kustantavat elämisesi. Opiskelija voi myös hakea opiskelija-asuntoa tai voit myös tiedustella onko koululla opiskelijoille omaa asuntolaa. Hyödyllistä tietoa asumisesta löydät Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC:stä. Nuorisoasuntoliitto on tehnyt itsenäistyville nuorille myös Omaan kotiin -oppaan, josta voit lukea lisää asumisesta. Linkit aukeavat uuteen välilehteen. Tsemppiä pohdintoihin!
avatar
17vuotias
04.5.2020 00:32
Arrow
Hei! Olen 17 vuotias (heinäkuussa 18) ja haluisin muutta omilleni saan tällä hetkellä 110€ kuussa opintotukea opiskelen ammattikoulussa. Olen tietoinen näistä kaikista sähkö vesi kuluista ja kotivakuudesta. Menossa kesä töihin ja jonkinverran on rahaa nyt säästössä. Haluisin odottaa siihen että olen 18 jotta saisin kelasta vuokravakuuden ja opintotuenkn pitäisi nousta? Ainakin näin olen ymmärtänyt. Haluaisin muuttaa koska olen aina ollut halukas muuttamaan kotoa pois koska olen tosi itsenäinen ja olenkin ollut jo monta vuotta kaikki viikoloput yksin kotona kesälomalla viikkojakin ja rakastan ruuan laittoa. Onko minun siis mahdollista saada tehtyä vuokrasopimusta ilman vanhemman suostumusta (minulla ei ole ikinä ollut mitään ongelmia esim. kotoa karkaamista, koulusta pois olemista, huonoja perhevälejä jne). Olen ymmärtänyt että se ei ole mahdollista mutta en ole varma. Entä vuokravakuus saanko sitä kelalta haettua alle 18 vuotiaana.
avatar
NettiNappi Karoliina
05.5.2020 14:48
Arrow
Hei. Hienoa, että olet ottanut selvää asumiseen liittyvistä kuluista sekä mahdollisista etuuksista. Itsenäisesti asuva 18 vuotta täyttänyt, toisen asteen opiskelija, saa Kelalta opintorahaa 250,28€/kk tämän lisäksi sinulla on mahdollisuus hakea myös yleistä asumistukea, jonka määrä riippuu asuinkunnastasi. Suuntaa antavan määrän yleiselle asumistuelle, voit laskea Kelan laskurilla (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Näiden perusteella voit laskea, kuinka paljon sinulla olisi mahdollisuus saada etuuksia itsenäisen asumisen mahdollistamiseksi kuukaudessa. Kannattaa myös hyödyntää NAL:n budjettilaskuria (myös tämä linkki aukeaa uuteen ikkunaan), jossa voit laskea, riittäisivätkö kuukausitulosi elämiseen kokonaisuudessaan. Kysyit viestissäsi onko sinulla mahdollisuus tehdä vuokrasopimusta ollessasi alaikäinen ja onko sinulla mahdollisuutta hakea vuokravakuutta Kelan perustoimeentulotuesta. Vuokrasopimusta ei tehdä suoraan alaikäisen kanssa vaan se vaatii aina huoltajan suostumuksen. Suosittelen sinua odottamaan, jotta täytät 18 -vuotta ja voit kirjoittaa sopimuksen itsenäisesti. Mitä vuokravakuuteen tulee, niin Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten vain perustelluissa tilanteissa. Ohjeistuksessa mainitaan, että vuokravakuutta ei myönnetä niissä tilanteissa, joissa nuori muuttaa pois kotoa ilman erityisiä perusteita. Erityisiä perusteita ovat esimerkiksi muutto opintojen tai työn perässä toiselle paikkakunnalle. Jos ymmärsin viestisi oikein, niin et ole ainakaan vielä muuttamassa toiselle paikkakunnalle, joten on epätodennäköistä, että saisit vuokravakuuden Kelasta. Sinun tulisikin itse pystyä maksamaan vuokravakuus säästöistäsi tai pyytää esimerkiksi vanhempiasi auttamaan vakuuden maksamisessa. Toivottavasti sait vastauksen kysymyksiisi.
avatar
Nuutti
05.5.2020 21:54
Arrow
Moi,mua kiinnostaapi että mitä kaikkia tukia 17v opiskelija voi saada kun on muuttamassa vuokra asuntoon (vuokra 357e/kk) ja pärjääkö niillä?
avatar
NettiNappi Anni
06.5.2020 14:19
Arrow
Hei Nuutti. Voit saada opintorahaa ja opintolainan valtiontakauksen. Vanhempiesi tulot vaikuttavat sekä opintorahaan että opintolainan saantiin. Opintorahan määrä on 101, 74 mutta jos vanhempiesi tulot ovat pienet, summa voi suurentua 250,28 e/kk asti. Voit lisäksi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Opintorahan oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk. Summat eivät siis ole kovin suuria ja elämiseenkin menee rahaa. Jos saat opintotukea tai sinulla on ansiotuloja voit saada myös yleistä asumistukea. Kelan laskurin avulla voit selvittää tilannettasi. Vuokran lisäksi rahaa kuluu myös muihin laskuihin ja ruokaan. Suosittelen sinua tutustumaan Nuoriasuntoliiton sivuihin. Sivustolla kerrotaan mitä kaikkea itsenäinen asuminen edellyttää. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Voitte tutustua tukiasioiohin yhdessä vanhempiesi kanssa. Toivottavasti sait tästä hiukan apua.
avatar
sisko
12.5.2020 13:56
Arrow
Hei! Kyselen sisarukseni puolesta, että minkälaista tukea 16v peruskoulun lopetteleva, ammattiopintoihin suuntaava ja yksinasumista suunnitteleva nuori voi saada? Yksinhuoltajavanhempi elää itsekin tukien varassa, joten onko 16v nuori tällöin oikeutettu saamaan esimerkiksi toimeentulotukea asumisen ja elämisen kustannuksiin, kun vanhempi ei tällöin luonnollisesti lastaan voi elättää tai tukea rahallisesti? Kuinka solmitaan vuokrasopimus huoltajan tiedoilla, jos esimerkiksi luottotiedot ovat menneet? Entäs vuokravakuuden hoito? Kiitos jo etukäteen vastauksistanne!
avatar
NettiNappi Anni
12.5.2020 15:10
Arrow
Hei sisko. Hienoa, että selvittelet asioita sisaruksesi puolesta. Kelan sivuilla kerrotaan, että alaikäinen lapsi voi hakea perustoimeentulotukea omalla hakemuksellaan, jos hän asuu erillään vanhemmistaan. Kela selvittää alaikäisen hakijan vanhempien tulot ja varallisuuden sekä heidän mahdollisuutensa huolehtia elatusvelvollisuudestaan. Vuokrasopimusta tehdessä kannattaa kysyä asiaa suoraan vuokranantajalta. Osa vuokranantajista vaatii esimerkiksi muutaman kuukauden vuokravakuuden tai henkilötakaajan. Vuokralaiselta voi edellyttää enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavan vakuuden antamista Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Vuokravakuus annetaan yleensä maksusitoumuksena vuokranantajallesi. Kela voi myöntää perustoimeentulotukea vuokravakuutta varten. Vuokravakuus annetaan yleensä maksusitoumuksena vuokranantajallesi. Vuokravakuutta ei myönnetä, jos muuttaa vanhempien luota ilman erityisiä perusteita. Toivottavasti vastaus auttoi teitä.
avatar
Yksilleen 16 vuotiaana
14.5.2020 22:11
Arrow
Onko mahdollista muuttaa yksin vuokra-asuntoon jos vanhemmat sen hyväksyvät? Maksaako vuokran itse, mutta onko se mahdollista pankkikortilla tai käteisellä? Syynä on opiskelu kun lähden n.300km päähän kotoa ja onko mahdollista ottaa kämppis että maksaa laskut ja vuokran puoliksi? Vai pitääkö vanhempien maksaa? Pitääkö pyytää vanhemmilta rinnakkaiskorttia?
avatar
NettiNappi Anni
18.5.2020 10:12
Arrow
Hei Yksilleen 16 vuotiaana. Mietit onko sinulla mahdollista muuttaa yksin vuokralle vanhempiesi luvalla. Sinulla on siihen toki mahdollisuus, jos vanhempasi maksavat elämisesi. Sinulla voi olla mahdollisuus oppimateriaalisään. Opintorahan oppimateriaalilisä on 47,26 e/kk ja sitä on mahdollista saada jos vanhempiesi yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Muuta opintorahaa et voi saada, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Kun täytät 17 vuotta, voit saada myös muuta opintorahaa seuraavan kuukauden alusta alkaen. Silloin sinulla voi olla oikeus asumistukeen. Vuokra maksetaan pankkitililtä viimeistään sovittuna vuokranmaksupäivänä. Vuokran lisäksi asumiseen liittyy muita kustannuksia kuten netti, ruoka, vesi, sähkö yms. Itsenäinen asumisen vaatii vastuunottoa. Silloin pitää huolehtia muun muassa laskujen maksusta, kodista ja ruoanlaitosta. Nuoriasuntoliiton sivuilta löytyy runsaasti tietoa asumisesta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Kämppiksen kanssa voi jakaa kuluja puoliksi, joten asuminen on silloin halvempaa. Kannattaa myös ottaa selvää olisiko opiskelupaikkakunnallasi asuntolaa, joihin pääsee yleensä asumaan ilmaiseksi.
avatar
Mietiskelen
23.5.2020 17:35
Arrow
Hei. Voinko muuttaa omilleni, osana tehdä kaiken itse mutta rahaa ei ole ollenkaan. Vuokraan ei olis rahaa mut muihin juttuihin kyllä🤪
avatar
NettiNappi Hanna
25.5.2020 13:30
Arrow
Hei Mietiskelen. Alaikäisenä on mahdollista muuttaa omilleen, jos vanhemmat sen sallivat ja suostuvat avustamaan myös taloudellisesti. Joskus alaikäisenä on tarpeen muuttaa omilleen, esimerkiksi jos opiskelupaikka on eri paikkakunnalla ja koulumatkat olisivat liian pitkiä päivittäin kuljettavaksi. Kerrot, että sinulla ei olisi rahaa vuokraan, mutta muihin juttuihin kyllä. Kun muuttaa omilleen, pitää olla valmis ottamaan vastuu kodinhoidon lisäksi omista tuloista ja menoista. Pienen asunnon vuokra Oulussa on noin 400-600€ kuukaudessa ja sen lisäksi omillaan asuvan tulee maksaa vesi-, sähkö, puhelin- netti- ja vakuutusmaksut, sekä muut säännölliset menot. Se, että saa pidettyä itsellään vuokra-asunnon, vaatii laskujen hoitamista ajallaan. Voisit tutustua NAL:n nuorille suunnattuun omaan kotiin oppaaseen. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Löydät oppaasta paljon lisätietoa, mikä liittyy itsenäiseen asumiseen. Sinun kannattaa myös jutella asiasta vanhempiesi kanssa. Omilleen muuttoa on hyvä miettiä ja valmistella kunnolla. 17-vuotiaaksi asti Kela maksaa vanhemmillesi sinusta lapsilisää. Jos jatkat opintoja, sinulla alkaa oikeus opintorahaan, kun täytät 17 vuotta. Opintotuen asumislisää voi kuitenkin saada jo alle 17-vuotias opiskelija, joka asuu itsenäisesti. Vanhempiesi tulot kuitenkin vaikuttavat asumislisään siihen asti, kun täytät 18 vuotta. Voit lukea lisätietoa eri tukimuodoista Kelan sivuilta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Kivaa kesää sinulle!
avatar
Sipuli
26.5.2020 22:02
Arrow
Hei, ajattelin kysästä että voiko mun ikäinen muuttaa pois? Koska se olisi tarpeen juuri nyt.
avatar
NettiNappi Anni
27.5.2020 13:22
Arrow
Hei Sipuli. Onpa ikävä kuulla että sinulla on kotona sellainen tilanne, että haluaisit muuttaa pois kotoa. Viestistäsi ei selviä miksi mietit muuttoa. Oletko jutellut asiasta vanhempiesi kanssa? Jos sinulla on kotona hankalaa, voisit ottaa asian puheeksi jonkun luotettavan aikuisen tai koulun henkilökunnan kanssa. Koululla on ainakin terkkari, koulukuraattori ja -psykologi joille voit puhua asiasta. Opettajalle voi myös kertoa. En tiedä tilannettasi mutta olet vielä liian nuori muuttamaan omillesi. Vanhemmilla on velvollisuus pitää lapsista huolta niin kauan kun tulee täysi-ikäiseksi. Vasta sen jälkeen voi ruveta miettimään omilleen muuttoa, sillä silloin on mahdollista saada tukea asumiseen. Vanhempien velvollisuus huolehtia sinusta tarkoittaa myös turvallista ja rakastavaa kotia. Jos sinulla ei ole kotona turvallista niin voit olla itsekin yhteydessä myös lastensuojeluun. Toivottavasti asia ratkeaa parhain päin. Tsemppiä kovasti!
avatar
Hei
27.5.2020 22:29
Arrow
Moi miten saisi kaikki rahat omaan kotiin? Ja voinko minä muttaa jo yksiskelleen?
avatar
NettiNappi Karoliina
28.5.2020 10:19
Arrow
Moi. Omaan kotiin muuttaminen on aina iso juttu ja sitä varten kannattaa säästää useita vuosia etukäteen, jotta muutto olisi helpompaa ja rahaa riittää muuttokustannusten jälkeen myös asumiseen ja elämiseen. Olet vielä alaikäinen, joten omilleen muuttaminen ei sinun kohdallasi ole vielä mahdollista ilman vanhempien lupaa. Vanhempasi ovat myös velvollisia huoltamaan sinua siihen asti, kun täytät 18 -vuotta. Heidän velvollisuutenaan on tarjota sinulle turvallinen ja terveellinen koti ja kasvuympäristö. He ovat myös elatusvelvollisia, eli jos muuttaisit omaan kotiin, niin heidän tulisi pystyä maksamaan myös sinun asuinkulujasi. Onko sinulla jokin syy, miksi haluaisit muuttaa jo nyt omillesi?
avatar
Hei
28.5.2020 12:05
Arrow
Pitäisi muuttaa opiskeleen
avatar
NettiNappi Karoliina
28.5.2020 13:22
Arrow
Onko opinnoissasi tapahtunut jotain muutoksia, jonka vuoksi muutto olisi ajankohtainen? Sinusta maksetaan lapsilisää 17-vuoteen asti, joka vaikuttaa merkittävästi etuuksiin. Vasta kun lapsilisän maksu loppuu, niin sinulla on mahdollisuus hakea opintotukea. Vanhempasi tulot kuitenkin vaikuttavat opintorahan määrään, vaikka asuisitkin itsenäisesti. Elatusvelvollisuus on kuitenkin vielä voimassa 18 -ikävuoteen saakka, joten vanhempiesi tuloilla on merkitys siihen, onko sinun mahdollista muuttaa omaan asuntoon alaikäisenä. Tarvitset myös vanhemmiltasi luvan muuttoon. Jos haluat jutella asiasta tarkemmin, niin voit laittaa meille sähköpostia tai vaikka viestiä Whatsappin kautta. Yhteystiedot löytyvät NettiNappi -sivuston päävalikosta.
avatar
Terve
28.5.2020 18:39
Arrow
olen miettinyt että voisin asua yksin .. mutta en ole vanhemmilleni puhunut siitä koska eivät he suostu ja asun äidin luona niin uskon että se ei ole mahdollista ... Haluasin sitä omaa rauhaa ja tilaa elämään ja alkoi kesäloma tänään ja saan opinto ja matkatukea ja se on sen 106€ kuussa ja kesätöihin menossa ja ajattelin että se voisi olla joku lähiaikainen haave.. Pystytkö neuvomaan minua mitä minun pitäisi tehdä?
avatar
NettiNappi Karoliina
29.5.2020 10:29
Arrow
Moikka. Ensin suosittelen sinua juttelemaan muutosta vanhempiesi kanssa. Koska olet vielä alaikäinen, niin tarvitset heidän luvan muuttoa varten. Vuokranantajat eivät myöskään tee suoraan sopimusta nuoren kanssa vaan siihen täytyy olla vanhempien suostumus. Ymmärrän, että kaipaat omaa rauhaa ja tilaa, mutta omilleen muutto on aina todella iso juttu ja sitä kannattaa suunnitella huolella. Olisi myös todella tärkeää, että rahaa olisi jo valmiiksi säästössä, sillä muutto aiheuttaa paljon kustannuksia. Jos pelkästään takuuvuokran maksuun menee useita satoja euroja, riippuen vuokran määrästä. Suosittelen sinua odottamaan muuton kanssa ainakin siihen asti, että olet täysi-ikäinen. Siihen asti olisi hyvä, jos säästäisit mahdollisimman paljon rahaa itsenäistymistä varten. Täysi-ikäisenä sinulla on myös huomattavasti paremmat mahdollisuudet hakea ja saada etuuksia asumisen tueksi.
avatar
.
29.5.2020 16:33
Arrow
Minkä ikäsenä voi vanhempien luvalla muuttaa omilleen? Olisi tulevaisuuden haaveena muuttaa kaverien kanssa yhteiseen asuntoon ja perustaa yhteinen yritys
avatar
Riki
30.5.2020 21:20
Arrow
Voinko muuttaa kaverinkanss vuokrakämpppään vaikka hän on 15 ja minä 14
avatar
NettiNappi Karoliina
01.6.2020 12:57
Arrow
Hei. Alaikäisenä voi muuttaa omilleen, eikä siihen ole mitään laillisia esteitä. Vanhempasi ovat kuitenkin vielä elatusvelvollisia ja vastuussa sinusta, joten tarvitsen heidän luvan kotoa pois muuttoon. Alaikäinen ei kuitenkaan voi solmia vuokrasuhdetta itsenäisesti, vaan usein asuntovuokrataan huoltajalle, joka antaa alaikäisen lapsen asua asunnossa. Itsenäiseen asumiseen liittyy paljon vastuuta ja velvollisuuksia, mutta myös paljon kuluja, joista pitää huolehtia. Vuokran lisäksi tulee maksaa sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinlaskut. Myös ruokaan ja muuhun elämiseen menee kuukausittain huomattava summa rahaa. Itsenäisesti asuva alaikäinen nuori katsotaan kuuluvaksi vielä vanhempien ruokakuntaan, eikä voi suoraan saada asumistukea. Vanhempien tuloilla on iso vaikutus etuuksiin, siihen asti kunnes täytät 18 -vuotta. 15-vuotias nuori voi kuitenkin saada asumistukea silloin, jos Kela katsoo nuoren elättävän itsensä (saa siinä määrin tuloja, että pärjää itsenäisesti). Eli jos kävisit töissä, niin Kela saattaa maksaa sinulle asumistukea. Myös siinä vaiheessa kun sinulla on mahdollisuus saada opintotukea, niin voisit hakea myös asumistukea.
avatar
NettiNappi Karoliina
01.6.2020 13:32
Arrow
Hei Riki ja kiitos viestistä. Kysyit, voitteko muuttaa kaverisi kanssa vielä vuokra-asuntoon, sillä olette 14- ja 15 -vuotiaita. Yhteisen asunnon vuokraaminen on mahdollista, mutta se vaatii tiettyjä asioita. Koska olette alaikäisiä, niin teillä molemmilla tulee olla vanhempienne lupa omilleen muuttoon. Ette myöskään pysty kirjoittamaan vuokrasopimusta itse, joten vanhempienne on tehtävä nämä järjestelyt. Koska vanhemmat allekirjoittavat sopimuksen, niin käytännössä se tarkoittaa myös sitä, että he ovat vastuussa asumisestanne, esimerkiksi vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta. Koska olette alaikäisiä, niin vanhempanne ovat teistä vastuussa sekä heillä on velvollisuus elättää teitä, kunnes täytätte 18 -vuotta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos olette molemmat yhä peruskouluikäisiä, niin vanhempanne joutuisivat periaatteessa maksamaan teidän molempien asumisen ja elämisen kokonaan, sillä teillä ei vielä ole mahdollisuutta hakea Kelalta mitään etuuksia. Kun siirrytte opiskelemaan toiselle asteelle, niin teillä on mahdollisuus hakea opintotukea sekä asumistukea, jos asutte itsenäisesti. Suosittelen, että tutustuisitte Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin (huomaathan, että linkki aukeaa uuteen ikkunaan). Noista materiaaleista saisitte todella paljon tietoa omilleen muuttamisesta ja voisitte myös hyödyntää budjettilaskuria, joka antaa hyvin suuntaa sille, kuinka paljon asuminen maksaakaan. Tärkeintä omilleen muutossa on valmistautua tilanteeseen eutkäteen ja suunnitelmallisesti. On todella tärkeää miettiä valmiiksi, mistä saisitte rahaa vuokranmaksuun ja laskuihin, osaatteko valmistaa ruokaa itsellenne ja hoitaa päivittäisiä kotitöitä itsenäisesti. Tärkeää on myös tietää, millaisia ongelmatilanteita saattaa tulla vastaan ja keneen tuolloin tulee olla yhteydessä. Kun olette huomioineet eri asioita jo etukäteen, on kimppakämppään muuttaminen huomattavasti helpompaa!
avatar
Hei
20.6.2020 00:48
Arrow
Hei, olen ysiluokalle menossa. Mietin, voisinko ysin jälkeen muuttaa kotoa. Vanhemmat eivät halua maksaa, mutta en pysty asumaan kotipaikkakunnalla monista syistä, jotka kaikki tiivistyvät siihen, että se vaikuttaa mielenterveyteeni niin valtavasti, että voin todella huonosti. Mitä tukia voisin saada vai voisinko saada mitään? Vanhemmat ovat hyvätuloisia, mutta eivät suostu maksamaan vuokraa jne, koska eivät ymmärrä että tarvitsisin todella maisemanvaihdosta, vaikka ammattilaisetkin sanovat niin.
avatar
Juustonaksutin
22.6.2020 21:10
Arrow
Oon ollu tosi paljon yksin kotona ja osaan siivota, pestäpyykkii, tiskata ja kokata perus koti ruokia.. Mul on vähä paha olla mun vanhempien kans ku ne ei oo maailman parhaimpiin vanhempii.. Isä on ehkä vähän aggressiivinen aina ja äiti kattoo vierestä... Mietin et voikohan tän ikänen muuttaa omaan asuntoon samalle paikkakunnalle ja käydä koulut sun muut samassa paikassa.. Tääl meijä alueel ei oo lasten koti ja niihh nii en voi mennä sinnekkää koska pitäs jättää mun kaverit, koulu yms
avatar
NettiNappi Hanna
24.6.2020 11:11
Arrow
Hei. Kerrot, että haluaisit muuttaa kotoa ysiluokan jälkeen, koska voit niin huonosti ja kotipaikkakuntasi olosuhteet ovat myös syynä siihen. Vanhempasi eivät kuitenkaan suostu maksamaan vuokraasi. Koet, että muutto voisi vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiisi ja mainitset myös ammattilaisten sanovan sinulle niin. Olet menossa ysiluokalle syksyllä, joten sinulla on vielä vuosi aikaa miettiä ja suunnitella asiaa, sekä puhua asiasta vanhempiesi ja mainitsemiesi ammattilaisten kanssa. Vuodessa voi tapahtua paljon ja asiat voivat edetä hyväänkin suuntaan. Sinulla on mahdollisuus hakea opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, jolloin voit saada mahdollisesti maksuttoman opiskelija-asuntolapaikan. Asuntolassa asutaan yhdessä muiden opiskeliojoiden kanssa ja siellä on valvojia paikalla, jotka auttavat vaikeissa tilanteissa. Opiskeijoille on myös tarjolla edullisia vuokra-asuntoja, joten kannattaa selvittää asiaa lisää ensi vuoden aikana. Alle 18-vuotias ei voi itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, joten tarvitset siihen huoltajiesi allekirjoituksen. Itsenäisesti asuminen ja varsinkin oman asunnon vuokraaminen tuo paljon vastuuta, kun kaikista asioista ja tarvittavista hankinnoista pitää huolehtia itse. Voit halutessasi tutustua Nuorisoasuntoliiton tuottamaan omaan kotiin -oppaaseen. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)Löydät sieltä paljon hyvää tietoa ja vinkkejä aiheeseen liittyen. Kelan sivuilla kerrotaan, alle 17-vuotiaasta maksetaan vielä lapsilisää, jolloin hän ei voi saada vielä opintorahaa. Alle 17-vuotiaalle opiskelijalle voidaan myöntää kuitenkin opintorahaan kuuluvaa oppimateriaalilisää 47,26 e/kk. 17-vuotta täytettyäsi voit saada opintorahaa vähintään 102,75€/kk ja jos asut itsenäisesti, niin myös asumistukea, joka kattaa 80% kohtuullisista asumismenoista. Nämä tuet eivät välttämättä riitä kattamaan kaikkia menojasi ja tarvitset todennäköisesti vanmhemmiltasi taloudellista tukea. Voit tutustua Kelan tukiin vielä tarkemmin Kelan sivuilla. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Löydät sieltä myös erilaisia laskureita, joilla voit testata millaisiin tukiin olet oikeutettu. Toivottavasti saat mainitsemiltasi ammattilaisilta ja vanhemmiltasi apua ja tukea, jotta vointisi paranee. Muuttaminen voisi olla helpottava ratkaisu, mutta se tuo mukanaan myös uusia haasteita, jotka kannattaa huomioida ennen muuttamista. Jos tarvitset lisää tukea tilanteeseesi, puhu vanhempiesi kanssa ja ottakaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai muihin tarvittaviin palveluihin. Voit myös laittaa meille lisää viestejä tänne Pulmakulmaan tai käydä juttelemassa nuorten chat-palveluissa. Kaikki avoimet nuorten chatit löydät Netari-sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Tsemppiä ja aurinkoista kesää sinulle!
avatar
NettiNappi Hanna
25.6.2020 09:27
Arrow
Hei. Kerrot, että sinulla on vähän paha olla kotonasi ja haluaisit muuttaa omaan asuntoon. Oletko jutellut ajatuksistasi vanhempiesi kanssa tai kenenkään läheisen aikuisen kanssa? Jos koet olosi turvattomaksi kotonasi, koska kerrot isäsi olevan vähän aggressiivinen, sinun kuuluu saada apua tilanteeseesi. Jos isäsi kohtelee sinua väkivaltaisesti, voit soittaa hätänumeroon 112. Myös Nettiturvakoti tarjoaa monenlaista apua. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Kerro kokemuksistasi isovanhemmillesi, kummeillesi tai jollekin muulle läheiselle. Voit ottaa asian puheeksi myös koulussa opettajasi kanssa. Aikuisten tehtävä on auttaa sinua, eikä sinun tarvitse selvitä yksin. Omaan asuntoon muuttaminen nuorena on haastavaa, kun kaikesta pitää huolehtia itse. On hienoa, että osaat jo siivota, hoitaa pyykit ja laittaa ruokaa. Omillaan asumiseen tarvitset kuitenkin myös paljon rahaa, sillä asunnon vuokra ja muut menot vaativat satoja euroja joka kuukausi. Vanhempasi ovat sinusta elatusvastuussa ja heidän tulisi maksaa asumisesi. Jos et ole turvassa omassa kodissasi, sinä voit saada apua ja tilanteeseen löytyy varmasti sopiva ratkaisu. Myös vanhempasi voivat saada apua. Juttele ajatuksistasi rohkeasti jonkun läheisen aikuisen kanssa. Tsemppiä sinulle!
avatar
Jenni
07.7.2020 00:49
Arrow
Moi, Tyttäreni 16v on muuttamassa toiselta paikkakunnalta Helsinkiin lukio-opintoihin 18-vuotiaan lukiota käyvän ystävänsä kanssa, yhteiseen vuokra-asuntoon siis. Onko heidän mahdollista kuulua samaan ruokakuntaan (eivät ole parisuhteessa) ja saada Kelan yleistä asumistukea? Kelan sivuilla lukee, että yleistä asumistukea saavan ruokakuntaan on kuuluttava vähintään yksi 18 vuotta täyttänyt. Onko teillä tietoa, missä tapauksissa kela voi myöntää yleistä asumistukea alle 18-vuotiaalle? Eli olisiko yleistä asumistukea mahdollista hakea erikseen erillisillä vuokrasopimuksella? Tyttären tulot ovat vain kesätyöpalkka + ohjaustyö 1h/vk ensi lukuvuoden. 18-vuotiaalla on mahdollisuus opintotukeen ja asumislisään, mutta tyttäreni saa vielä lapsilisää. Kiitos vastauksista jo etukäteen!
avatar
NettiNappi Hanna
07.7.2020 09:29
Arrow
Moi. Kelan sivuilla lukee näin: "Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Kuitenkin jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty esimerkiksi opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki." Lähtökohtaisesti tyttäresi ei ole oikeutettu opintotukeen ja asumistukeen, koska hän on vielä alle 17-vuotias, vaan sinä voisit vanhempana selvittää, onko sinulla mahdollista saada mitään tukea tilanteeseen Kelalta. Suosittelen, että olet yhteydessä suoraan Kelaan ja selvität asiaa. Kelan sivuilla lukee vuokrasopimukseen liittyen myös näin: Erillisellä vuokrasopimuksella osan asunnosta vuokranneet henkilöt eivät kuulu samaan ruokakuntaan. Jos samassa asunnossa asuvilla on erilliset vuokrasopimukset, eivätkä he ole puolisoita tai lähisukulaisia, eivätkä he myöskään ole vastuussa koko asunnon vuokrasta, he eivät kuulu saman ruokakuntaan. Yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet henkilöt taas katsotaan kuuluvaksi samaan ruokakuntaan. He muodostavat niin sanotun yhteisöruokakunnan, vaikka heillä ei olisikaan yhteistä taloutta. Tämän perusteella asiaa voisi tulkita niin, että jos heillä on yhteinen vuokrasopimus ja heidät luetaan siten samaan ruokakuntaan kuuluvaksi, he voisivat hakea asumistukea yhtenä ruokakuntana. Suosittelen, että selvitätte asian suoraan Kelasta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
KOMMENTOI AIHETTA

Hei, olemme kesätauolla 4.7-19.7 välisen ajan, jolloin kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Kysymyksiin vastataan jälleen 20.7 alkaen. Vastauksissa voi myös olla kesäaikaan enemmän viivettä. Aurinkoista kesää!