Asumismuodot

AIHEALUEET

Itsenäiseen asumiseen on useita vaihtoehtoja, kuten vuokra-asunto, opiskelija-asunto, omistusasunto ja osaomistusasunto

Vuokra-asunto on huoleton vaihtoehto asunnon omistamiselle. Omistusasuminen voi olla kannattavaa, jos paikkakunnalla asuu pidempään. Asunnon omistamisesta tulee lisää vastuita, kun remonteista ja ylläpidosta pitää huolehtia itse.

Oulussa PSOAS ja Otokylä ry tarjoavat opiskelijoille soluasuntoja, yksiöitä ja perheasuntoja.

Vuokra-asunnot

Vuokralla asuminen on huoleton asumisen muoto. Remonttien kustannuksia ei tarvitse miettiä ja muuttaminen toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille on helppoa. Vuokra-asunto on helpompi saada keskeiseltä paikalta ja hyvien yhteyksien varrelta kuin omistusasunto.

Lue tietoa vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista

Asunnonetsijän muistilista (nal.fi)

Sivakka-yhtymä (sivakka.fi)

Sato Oyj (sato.fi)

VVO & Lumo (lumo.fi)

Avara Oy (avara.fi)

KAS vuokra-asunnot (kas.fI)

Walo-asunnot (waloasunnot.fi)

TA-yhtymä Oy (ta.fi)

KEVA Kodit (keva.fi)

Kiinteistötahkola (kiinteistötahkola.fi)

Oulun Medikiinteistöt (medikiinteistöt.fi)

Oulun seudun nuorisoasuntoyhdistys OsNa ry (osna.fi)

Opiskelija-asunnot

Oulussa asuu paljon opiskelijoita ja syksyisin kaupunkiin muuttaa paljon uusia asukkaita. Asunnoista on syksyisin kova kysyntä, ja joskus vuokra-asuntoa voi olla vaikea löytää.

Asuntoa kannattaa hakea pian opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen, koska jonot opiskelija-asuntoihin ovat syksyllä pitkät.

Oulun seudun ammattiopistolla on opiskelija-asuntoloita, joissa on soluasuntoja ja yksiöitä (osao.fi)

Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS vuokraa soluasuntoja, yksiöitä ja perheasuntoja peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville (psoas.fi)

Otokylä ry vuokraa asuntoja Oulun ammattikorkeakoulun ja muiden korkeakoulujen opiskelijoille (otokyla.fi)

Soluasunnot ja kimppakämpät

Soluasunnoissa ja kimppakämpissä asuu useampi vuokralainen. Jokaisella vuokralaisella on oma huone, jossa usein on lukko. Kettiö ja kylpyhuone ovat asukkaiden yhteisessä käytössä.

Osaomistusasunnot

Osaomistusasunnosta ostetaan yleensä 10–15 prosentin omistusosuus. Asumisaikana käyttövastikkeen lisäksi maksetaan rahoitusvastiketta, jolla lyhennetään asuntokohtaista lainaa.

Tietyn määräajan kuluttua asukkaan tulee suorittaa loppuosuus asunnon hinnasta, jonka jälkeen asunto on kokonaan oma. Asunnon lunastushinta vaihtelee sen mukaan, paljonko lainaa on lyhennetty vuokralla asumisen aikana. Asunnon kokonaishinta määrätään sen valmistuessa.

Asunnon ostajan on asuttava osaomistusasunnossa itse, eikä hän voi vuokrata sitä eteenpäin kuin väliaikaisesti pätevän syyn perusteella. Asunnon osaomistusosuuden voi koska tahansa myydä sellaiselle henkilölle, joka ei ylitä vaadittuja tulorajoja.

Osaomistusasunnot voivat olla vapaarahoitteisia tai valtion korkotukemia. Valtion korkotukemien asuntojen hankkijoille on asetettu tulorajat, joita ostaja ei saa ylittää. Vapaarahoitteisilla osaomistusasunnoilla ei ole tällaisia rajoja.

Lue lisää osaomistusasunnoista Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta (kkv.fi)

Omistusasunnot

Rivi- tai kerrostalosta ostetaan osakkeita asunto-osakeyhtiöstä, joiden avulla omistaja hallitsee asuntoa rakennuksessa. Omakotitaloa ostettaessa ostetaan yleensä koko kiinteistö, jolloin siitä on kokonaisuudessa vastuussa.

Omakotitalossa voi kaikesta päättää itse. Asunto-osakeyhtiössä, esimerkiksi rivi- tai kerrostalossa, päätökset tehdään taloyhtiökokouksissa, joissa päätökset tehdään yhdessä.

Omistusasunnon hankkiminen keskustasta tai rautatieaseman läheltä voi olla vaikeaa, koska ne ovat hyvin arvokkaita ja usein myös haluttuja.

Asunnon tai talon omistaminen lisää varallisuutta. Asunnon tai talon voi vuokrata eteenpäin, jos muuttaa toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille.

Asunto-osakeyhtiölain löydät Finlexistä (finlex.fi)

Lisää tietoa asuntokauppaan liittyen löydät Kilpailu- ja kuluttajavirastosta (kkv.fi)

Ensimmäiseen asuntoon säästäminen

15–39-vuotiaat voivat säästää ensimmäiseen asuntoonsa asuntosäästö- ja tukijärjestelmä ASP:n avulla. Pankin kanssa tehdään sopimus, jossa pankki antaa asuntolainan, kun ASP-säästäjä on säästänyt kymmenen prosenttia asunnon hinnasta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivulta löydät tietoa asuntolainasta (kkv.fi)

Lue lisää ASP -säästämisestä (ymparisto.fi)

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load