Asumisen kulut

AIHEALUEET

Mistä asumisen kulut koostuu?

Vuokra-asunnossa merkittävä osa kuluista tulee vuokrasta. Omistusasunnossa yhtiövastike ja mahdolliset lainan lyhennykset ja lainaan liittyvät kulut muodostavat usein suuren osan asumisen menoista. Omat tulot ja menot vaikuttavat paljon siihen, millä alueella ja minkä kokoisessa asunnossa voi asua. Asumisen kuluihin voi vaikuttaa asunnon valinnalla sekä esimerkiksi kilpailuttamalla sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen.

Lue lisää tuloista ja menoista

Lue lisää asumismuodoista

Ennen vuokra-asunnon avainten luovuttamista tehdään vuokrasopimus ja usein vuokranantaja vaatii vuokravakuuden. Vuokravakuutta voidaan käyttää maksamattomiin vuokriin tai vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen. Jos vuokrat on maksettu oikein ja asunto on asianmukaisessa kunnossa, vuokravakuuden saa takaisin.

Vuokra ja yhtiövastike

Vuokran suuruus on riippuvainen asunnon sijainnista, koosta ja kunnosta. Keskeisillä paikoilla olevat asunnot ovat haluttuja ja vuokra on korkeampi. Yhteyksistä ja keskuksista kauempana olevat asunnot ovat usein edullisempia. Edullisimpia asumismuotoja ovat usein soluasunnot ja kimppakämpät, koska niissä kustannuksia jakaa useampi ihminen.

Lue lisää, mitä tukea voit saada asumisen kuluihin

Mitä jos vuokraa ei voi maksaa eräpäivänä?

Lue lisää erilaisista asumismuodoista

Yhtiövastiketta käytetään taloyhtiön huollosta ja ylläpidosta aiheutuviin kuluihin. Taloyhtiön kuluja ovat esimerkiksi jätehuolto, yhteisten tilojen siivous, talvikunnossapito ja isännöinti.

Vesimaksu

Vesimaksu maksetaan kulutuksen mukaan, tai kiinteänä summana. Kulutuksen mukaan laskutettava vesimaksu lasketaan asunnon vedenkulutusta mittaavan vesimittarin lukemien mukaan. Kiinteän vesimaksun määrää taloyhtiö. Maksun määrä ilmoitetaan henkilöä kohden, mikä tarkoittaa sitä, että vesimaksu pitää kertoa asukkaiden määrällä.

Esimerkki:

Jos asunnossa asuu kaksi henkilöä, vesimaksu voi olla 15 euroa x 2 = 30 euroa kuukaudessa

Mitä tukia Kelasta voi saada?

Sähkölasku

Sähkön käytöstä ja sähkön siirrosta pitää maksaa. Sähköyhtiön kanssa tehdään sähkösopimus, joka kannattaa kilpailuttaa. Sähkönsiirtosopimus tehdään aina paikallisen verkonhaltijan kanssa. Oulussa verkonhaltija on Oulun Energia.

Lue tarkemmin sähkön kilpailuttamisesta (Energiavirasto.fi)

Vertaile sähkön hintoja Kilpailuttaja.fi -sivustolla

Sähköstä maksetaan yleensä arviolaskuilla kulutusarvion mukaan. Kerran vuodessa arviolaskut tasataan sähkömittarin todellisen lukeman mukaisesti. Jos sähköä on kuluttanut vähemmän kuin on arvioitu, rahaa voi saada takaisin.

Kotivakuutus

Kotivakuutuksella vakuutetaan oma asunto ja tavarat, esimerkiksi huonekalut, televisio ja polkupyörä. Kotivakuutus korvaa, jos polkupyörä tai vaikka puhelin varastetaan. Vakuutuksessa on yleensä jonkinlainen omavastuu, joka pitää maksaa itse.

Kotivakuutuksessa on usein vastuuvakuutus. Vastuuvakuutus korvaa muille tulleet vahingot, esimerkiksi jos asunnossa sattuu jokin äkillinen ja odottamaton vahinko, jotain asuntoon kuuluva rikkoutuu, tai sattuu esimerkiksi tulipalo.

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load