Asuminen

AIHEALUEET

Omillaan asuminen luo vapauksia, mutta tuo mukanaan myös vastuita

Omaan asuntoon voi tulla ja mennä kuten haluaa, mutta asuminen maksaa ja asunnosta on pidettävä huolta. Vuokra-asunto on yleisin asumisen muoto kotoa muuttamisen jälkeen.  Vuokra-asunnosta maksetaan vuokraa, jonka lisäksi kuluja tulee sähkölaskusta, vesimaksusta ja kotivakuutuksesta.

Lue lisää siitä, mitä asuminen maksaa?

Vuokraaja on vastuussa itsensä, alivuokralaisensa, vieraidensa ja lemmikkiensä aiheuttamista vahingoista

Vastaavasti vuokranantajan on pidettävä asunto hyvässä kunnossa. Vuokrasopimus kannattaa aina tehdä, jotta oikeudet ja velvollisuudet ovat kaikille selvillä.

Lue lisää vuokralaisen oikeuksista, velvollisuuksista ja seurauksista

Omaan kotiin voi muuttaa jo alaikäisenä huoltajien suostumuksella

18-vuotta täyttänyt ei enää tarvitse huoltajan suostumusta omilleen muuttamiseen, ja on muutenkin täysin päätösvaltainen yhteiskunnan jäsen.

Lue lisää tärkeistä ikärajoista

Kun muutto on edessä, muuttoilmoitus, sähkösopimus ja kotivakuutus kannattaa hoitaa ajantasalle hyvissä ajoin ennen muuttoa.

Katso muuttajan muistilista

Asumismuotoja on periaatteessa kahta erilaista: vuokra-asumista ja omistusasumista. Merkittävin ero asumismuotojen välillä on se, että omistusasumisessa asunto tai kiinteistö on oma ja vuokra-asumisessa taas ei.

avatar
joku
20.11.2020 13:26
Arrow
olisin muuttamassa 17-vuotiaana omilleni, mutta vanhempieni tulot ylittävät sen rajan eli en saisi opintotukea. he eivät kuitenkaan halua auttaa mua muutossa, mitä teen?
avatar
NettiNappi Tuula
20.11.2020 15:38
Arrow
Hei joku! Itsenäisesti asuvan 17-vuotiaan vanhempien tulot eivät vaikuta alentavasti opintotukeen. Voit tarkistaa asian Kelan verkkosivuilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

Kannattaa ihan aluksi puntaroida syitä, miksi haluaisit muuttaa omillesi asumaan. Omillaan asuessa saa toki mennä ja tulla oman mielen mukaan, mutta vapaus tuo mukanaan myös paljon vastuuta ja toisinaan myös yksinäisyyttä. Omista raha-asioista huolehtiminen on iso osa omillaan asumista. Sinun täytyy selvittää tarkkaan, mitä tuloja sinulla on, mitä tukia voit saada ja onko sinulla säästöjä. Esimerkiksi työpaikan hankkiminen ja säästäminen ennen muuttoa on hyvä ajatus. Työn tekemien opiskelujen ohella voi kuitenkin olla raskasta ja kavereille ja harrastuksille voi olla vaikea löytää aikaa. Kannattaa myös selvittää, voitko saada opintolainaa. Omillaan asuvan pitää osata huolehtia vuokran ja laskujen maksusta, ruoanlaitosta, siivouksesta ja pyykinpesusta, sekä näihin liittyvistä hankinnoista. Myös oman asunnon kalustaminen vaatii rahaa, vaikka huonekaluja hankkisikin käytettynä. Nuorisoasuntoliiton verkkosivujen avulla voit miettiä, oletko valmis muuttamaan pois kotoa. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Samoilta sivuilta löydät paljon muutakin tietoa asumiseen liittyen.

Koska olet vielä alle 18-vuotias, tarvitset vanhempiesi apua monessa muuttoon liittyvässä asiassa. Esimerkiksi et voi solmia vuokra- tai sähkösopimusta itsenäisesti, myös kotivakuutuksen ottamiseen tarvitset vanhempiesi luvan. Jos voit siis siirtää muuttoa siihen saakka, että täytät 18-vuotta, voit jo solmia sopimuksia itsenäisesti. Kerrot, että vanhempasi eivät halua auttaa sinua muutossa, joten tällaisten asioiden hoitaminen ei vielä onnistu. Ota siis asioista selvää, laske, mihin sinulla on varaa ja juttele sitten vanhempiesi kanssa uudestaan. Ehkä saat heidät vakuuttuneeksi ja he antavat sinulle luvan muuttaa ja auttavat sinua. Tsemppiä matkaan!
KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load