hibaby

Asuminen

AIHEALUEET

Asuminen

Muutto ensimmäistä kertaa yksin asumaan on monen nuoren elämässä suurin harppaus itsenäisyyteen. Itsenäiseen asumiseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja ja asumismuotoja. Itsenäisesti asumiseen liittyy vapauden lisäksi myös paljon vastuuta.

Vuokra-asuntoja voi etsiä vapailta markkinoilta, kuten erilaisilta nettisivuilta ja ilmoituksista. Lisäksi vuokra-asuntoja välittäviin firmoihin voi olla yhteydessä ja ilmoittautua heille asunnonetsijäksi. Asuntoa etsiessä on myös mahdollista kääntyä maksullisten välitystoimistojen puoleen. Opiskelijoilla on mahdollisuus hakea opiskelija-asuntoa. 17–30-vuotiaat voivat hakea myös edullisia nuorisoasuntoja.

Oman asunnon ostaminen on harkintaa vaativa päätös eikä onnistu ilman säännöllisiä tuloja. Oman asunnon ostamiseen tarvitaan yleensä pankkilaina ja lainalle takauksia. Useimmiten asunnon ostoon ja asuntolainaan on oltava jo valmiiksi tietty summa säästettynä, esimerkiksi 10 % ostettavan asunnon hinnasta. Asuntojen hinnat vaihtelevat suuresti, ja asuntoa ostaessa kannattaa vertailla huolellisesti tarjolla olevia asuntoja ja pankkien lainatarjouksia.

Lue lisää:

Asuminen Oulussa (Oulun kaupungin verkkosivut)
Asunnon vuokraaminen (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)
Asuntokauppa (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)
Asumisoikeusasunto (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)
Omaan kotiin -opas itsenäistyvälle nuorelle (Nuorisoasunliitto Ry)

Mistä apua? -osiosta löydät auttavien tahojen yhteystietoja asumisen pulmatilanteissa.

Kuvitus: Jenni Alasimi

Päivitetty 13.12.2018

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load