Työelämä

Rahan ansaitseminen alaikäisenä
Aloittaja:
Anonyymi
05.3.2018 09:26
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
07.3.2018 10:24
Osallistu keskusteluun
Avatar
Anonyymi
05.3.2018 09:26
Arrow

Hei! Olen 15-vuotias tyttö ja haluaisin tienata rahaa, mutta vanhempani eivät anna minun mennä töihin, eikä heilläkään ole ylimääräistä rahaa antaa minulle. Mitä voin tehdä vai voinko tehdä mitään?

mm
NettiNappi Hanna
07.3.2018 10:24
Arrow

Hei,
15-vuotiaalla on nuoria työntekijöitä koskevan lainsäädännön mukaan oikeus tehdä töitä ja allekirjoittaa työsopimus itse. Työnteko ei saa kuitenkaan häiritä koulunkäyntiä. Työntekoon käytettävää aikaa on laissa rajoitettu koulupäivinä kahteen tuntiin ja viikonloppuna seitsemään tuntiin. Vanhemmilla on kuitenkin oikeus purkaa nuoren työsopimus, jos purkaminen on tarpeellista tämän kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930998

Sinun kannattaa keskustella vanhempiesi kanssa ja selvittää tarkemmin, miksi he eivät halua sinun menevän vielä töihin. Onko syynä esimerkiksi se, että he pelkäävät sen vaikuttavan koulun käymiseen tai että he epäilevät, että et ole vielä kykeneväinen työhön? Kannattaa myös keskustella siitä, miksi haluaisit ansaita rahaa. Samalla voisitte miettiä yhdessä vanhempiesi kanssa sopivia keinoja rahan ansaitsemiseksi. Työsuhteen lisäksi hyviä vaihtoehtoja rahan tienaamiselle on esimerkiksi kotitöillä ansaittava viikko- tai kuukausiraha, tölkkien ja pullojen kerääminen tai sukulaisille ja naapureille tehtävät pienet kotiaskareet taskurahaa vastaan.

Nettinapin tietoalueelta voit lukea vinkkejä työntekemiseen alaikäisenä. Voitte myös lukea sivua myös yhdessä vanhempiesi kanssa.
https://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonteko-alaikaisena/

Tietoa 15-vuotiaana työskentelystä:
https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load