Työelämä

Miten voin saada 14v rahas ilman tekemällä kotitöitä jne?
Aloittaja:
Bad n' Boujee
02.8.2017 09:30
Viimeisin viesti:
NettiNappi Tuula
02.8.2017 09:31
Osallistu keskusteluun
Avatar
Bad n' Boujee
02.8.2017 09:30
Arrow

Ja voiko 14v mennä esimerkiksi tekemään s-marketin töitä esim. paketin kantaja jne ja saako siitä palkkaa ja milloin se olisi parempi aloittaa?

avatar
NettiNappi Tuula
02.8.2017 09:31
Arrow

Hei!

Haluat tietää, miten voit ansaita rahaa 14-vuotiaana. Olemme listanneet vinkit rahan ansaitsemiseen alaikäisenä tälle sivulle: https://nettinappi.fi/tietoalue/raha-asiat/rahan-ansaitseminen-alaikaisena/. Kotityöt ovat vain yksi vaihtoehto.

Kysyt myös, millaisia töitä voit tehdä. 14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä voi tehdä kevyitä töitä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Nuorille sopivia kevyitä töitä on listattu muun muassa täällä: https://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonteko-alaikaisena/. Kevyitä töitä ovat esimerkiksi lähettityö, kaupoissa tehtävät avustavat työt sekä varastotyössä tavaroiden vastaanotto, lajittelu ja lähetys. Tarvitset kuitenkin luvan työntekoon vanhemmiltasi. Työ ei saa haitata koulunkäyntiäsi.

Työnteosta kuuluu aina saada asianmukainen korvaus. Tämä tarkoittaa sitä, että jos pääset töihin, saat siitä myös palkkaa.

Olet vielä nuori, joten työntekoa kannattaa harkita tarkkaan. Koulunkäynti on tällä hetkellä tärkein tehtäväsi ja töitä ehdit varmasti tehdä vanhemmallakin iällä. Työnteko koulun ohella voi olla rankkaa. Jos suunnittelet tekeväsi töitä koulun ohella, juttele asiasta ensin vanhempiesi kanssa. Kesätyöt ovatkin monelle nuorelle paras mahdollisuus tutustua työelämään ja ansaita omaa rahaa.

Voit lukea lisää työnteosta nuorena esim. täältä:
https://www.decibel.fi/tietoa/tyo/kesatyo/nuori-tyontekija

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load