Seksi ja seksuaalisuus

Sukupuolitaudit
Aloittaja:
Marianne
24.4.2017 15:17
Viimeisin viesti:
Seksuaalineuvoja
06.7.2020 08:45
Osallistu keskusteluun
Avatar
Marianne
24.4.2017 15:17
Arrow

Hei,

Olin kiihkeässä suojaamattomassa kanssakäymisessä satunnaisen miehen kanssa. Varsinaista yhdyntää ei tapahtunut, mutta suutelimme, koskettelin kädellä jonkin verran hänen penistään ja hän puolestaan kosketti lyhyesti kädellään ulkoisia sukupuolielimiäni, ts. vei käden housuihini. Liikuttiin kylläkin lähinnä häpykarvoituksen alueella. Lopuksi hän laukesi osittain farkkujeni päälle nivusen puolelle. Minulla oli siis housut jalassa koko ajan nappia myöten kiinni. Onko tällaisessa sukupuolitaudin vaaraa? Lähinnä mietin, jos hän ensin oli koskettanut penistään ja sitten siirsikin kätensä housuihini.

avatar
NettiNappi Tuula
26.4.2017 15:44
Arrow

Hei Marianne!

Sukupuolitaudin leviäminen käsien välityksellä on teoriassa mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä, koska sukupuoli- eli seksitaudit tarttuvat tavallisimmin limakalvokosketuksessa. Seksitauteja aiheuttavat bakteerit tai virukset voivat levitä vain, jos sormissa on emätineritettä tai spermaa, ja sitä siirtyy sormista limakalvoille. Lisäksi toki jommallakummalla täytyy olla seksitauti. Mahdollisuus siihen, että olisit saanut seksitaudin kuvailemassasi tilanteessa on siis pieni.

Jos asia kuitenkin huolestuttaa, on sinun hyvä hakeutua sukupuolitautitesteihin. Sukupuolitautitestejä tehdään opiskelijaterveydenhuollossa ja terveysasemilla. Oulussa testeihin voi hakeutua myös Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalle. Poliklinikalle voi varata ajan netissä: https://secure.vihta.com/public-ng/ppshp/#/home Et kerro, kuinka kauan kuvailemastasi tilanteesta on, joten otathan huomioon, että testeihin voi hakeutua aikaisintaan kaksi viikkoa oletetun tartunnan jälkeen.

Voit lukea lisää aiheesta Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/seksitautien-tarttumistavat/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/testit/

avatar
ano
23.2.2018 14:53
Arrow

Kävin sukupuolitautitesteissä ja nyt sain laboratoriotulokset näkyviin omahoito-nettisivulle. Kaikkien muiden tautien kohdalla tulos oli: neg at /NEG AT, paitsi klamydian tuloksena oli: ””. Mitä nämä viivat tarkoittavat? Oliko tulos siis positiivinen?

avatar
NettiNappi Saikku
27.2.2018 10:05
Arrow

Hei nimimerkki Ano!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyin neuvoa Byströmin nuorten palveluiden terveydenhoitajalta ja hän ohjeisti sinua laittamaan viestiä Omahoidosta terveysasemalle. Viestin voi laittaa Omahoidon etusivulta ”lähetä viesti terveysasemalle” tai viestin voi lähettää myös laboratoriolomakkeelta suoraan. Viestiisi vastaa sairaanhoitaja tai lääkäri 3 arkipäivän kuluessa.
Terveydenhoitaja vastasi myös, että laboratoriotuloksissa neg tarkoittaa, ettei kyseistä tautia ole.
’’’’- merkistä ei voida sanoa mitään, ennen kuin nähdään laboratoriolomake ja siksi sinun on hyvä olla yhteydessä sinne Omahoito-palveluun.
Oulun Omahoito: https://www.oulunomahoito.fi/

avatar
Sukupuolitauti nenän limakalvoille?
03.6.2018 09:39
Arrow

Moi!

Voiko sukupuolitaudin saada nenän kautta, jos tyttö istuu naamani päälle ja hieron vain nenälläni hänen haaroväliään?

Entä jos hän hyväilee kädellä itseään ja sen jälkeen penistäni ilman kortsua?

Entä voiko naisen pissasta saada taudin jos se osuus penikseen tai suuhun/silmään?

NettiNappi Liisa
04.6.2018 11:11
Arrow

Moi!

Väestöliiton nettisivuilla kerrotaan vaihtoehdoista, miten sukupuolitaudit voivat ja eivät voi tarttua. Ensimmäinen tärkeä asia sukupuolitautien tarttumisessa on se, onko itsellä tai kumppanilla ollut aiemmin seksiä kenenkään muun kanssa. Mikäli kummallakaan ei ole aiempaa kokemusta seksistä, ei sukupuolitaudin riskiäkään ole.

Lisään tähän lainauksen suoraan Terveyskirjaston sivuilta. Terveyskirjasto on luotettava ja ajantasainen verkkosivusto, jossa on vain terveydenhuollon ammattilaisten laatimia artikkeleita. “Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua yhdyntätavasta riippuen terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Koko yhdynnän aikana paikallaan pysynyt kondomi suojaa useimmilta tartunnoilta. ”

Mikäli epäilette sukupuolitaudin mahdollisuutta, kannattaa teidän ottaa yhteyttä oman paikkakuntanne sukupuolitauteja hoitavaan toimipaikkaan. Oulussa sukupuolitauteihin liittyvissä kysymyksissä ja testauksessa voitte ottaa yhteyttä Oulun yliopistollisen sairaalan Ihotautien poliklinikkaan. Kuten varmasti jo tiedättekin, kondomia kannattaa käyttää jokaisella seksikerralla, myös suuseksin aikana.

Tsemppiä asioiden selvittelyyn ja mukavaa kesää!

avatar
Suski
25.6.2018 21:23
Arrow

Voinko harrastaa suojaamatonta seksiä kumppanini kanssa, jos kummallakaan ei ole aikaisemmin ollut seksiä kenenkään kanssa? Olen kuullut, että sukupuolitaudit voivat tarttua synnyntyksessä äidistä lapseen ja pohdin, että jos kumppanini olisi saanut äidiltään jonkin tartunnan synnytyksessä, voisiko se nyt tarttua minuun?

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 14:01
Arrow

Hei Suski!

Jos kumpikaan teistä ei ole harrastanut aikaisemmin mitään seksiin liittyvää (suuseksiä, käsin hyväilyä, yhdyntää), on erittäin epätodennäköistä, että kummallakaan teistä olisi sukupuolitauti. Taudit voivat periaatteessa tarttua myös käsien kautta, esimerkiksi jos siemennestettä kulkee välittömästi siemensyöksyn jälkeen sormien kautta emättimeen tai emätineritettä vastaavasti penikseen. Tarttuvuus on kuitenkin aina huomattavasti heikompi kuin yhdynnässä.

Suun alueen herpesinfektio voi tarttua suuseksin välityksellä kumppanin genitaaleihin. Synnytyksen aikainen genitaalialueen herpes voi tarttua vastasyntyneeseen synnytyskanavasta, mutta tämä on erittäin harvinaista.

Jos seksitaudin mahdollisuus yhtään huolettaa, niin suosittelen hakeutumaan sukupuolitautitesteihin ihan vain mielen rauhoittamiseksi ja varmuuden saamiseksi. Ilmaisiin testeihin voi hakeutua Oulussa OYS:n Ihotautipoliklinikalle, jossa hoidetaan myös sukupuolitauteihin liittyvät asiat. Löydät nettiajanvarauksen ja muuta tärkeää tietoa tästä.

Muistathan myös, että jos raskaus ei ole toiveissa, niin miehen ja naisen välisessä seksissä tulee suojautua myös raskaudelta. Tutustukaa rauhassa ja ilolla itseenne ja toisiinne, kaikin puolin!

avatar
Pekka
21.8.2018 14:58
Arrow

Moro!
Mulla kasvoi peniksen varteen vaalea koho luomi 3kk sitten noin 3mm kokoinen ja ei ole lähtenyt pois, mutta ei ole kasvanut siitä enempää. En ole paljoa miettinyt asiaa, mutta nyt siihen viereen on alkanut ilmaantua toinen pienempi, mutta samanlainen luomen alku.
Olen vain ollut 2v tyttöystäväni kanssa petihommissa, joten uusitauti se tuskin on. Voisiko olla ihan vain luomi, joka on ilmestynyt siihen paikkaan? Pitääkö tässä seurata tilannetta vai koittaa käydä näyttämässä lääkärissä? Sukupuolitauti testeissä kävin noin 1vuosi sitten ja ei sanottiin, että ei mtn poikkeavaa.

NettiNappi Liisa
23.8.2018 10:33
Arrow

Hei Pekka!

Luomia voi ilmaantua minne tahansa kehon osaan. En löytänyt tietoa siitä, että luomi peniksen varressa viittaisi millään tavalla sukupuolitauteihin. Me vastaajat emme kuitenkaan ole terveydenhuollon ammattilaisia, joten jos sinua huolestuttaa luomen ilmaantuminen, voit ottaa yhteyttä oman alueesi terveysasemalle, opiskelu- tai työterveysasemalle asian tarkistamiseksi.

avatar
Huolestunut
24.8.2018 23:46
Arrow

Olin seksuaalisessa kanssakäymisessä ulkomaalaisen miehen kanssa. Yhdyntää ei tapahtunut, mutta mies sormetti minua, josta syntyi pieni haavauma emättimeeni. Mies myös nuoli emätintäni ja takapuoltani. Mietin onko minulla riskiä sukupuolitauteihin? Eniten pelkään hepatiittia. Netissä todella ristiriitaista tietoa siitä tarttuuko esim b hepatiitti miehen antamassa suuseksissä.

NettiNappi Liisa
28.8.2018 14:39
Arrow

Hei Huolestunut!

Kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua niin emätinyhdynnässä, anaaliyhdynnässä kuin suuseksissäkin (lähde: iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back).

Voit hakeutua sukupuolitautitesteihin OYS:n ihotautien poliklinikalle, jonne voit mennä ilman lähetettä. Tarvittavat tutkimukset ja hoito on maksutonta. Voit varata ajan tältä sivulta. Tsemppiä ja rohkeutta asian selvittelyyn!

avatar
Liisa
07.10.2018 18:38
Arrow

Hei!
Olen harrastanut poikaystäväni kanssa noin 3 kuukautta seksiä ja kummallakaan meistä ei ollut sitä ennen mitään kokemusta siitä. Mietin nyt vaan sitä, että koska emättimessäni on valkoisia kokkareita, pissaaminen kirvelee ja kutina on älyttömän voimakas. Uskon, että kyseessä on hiivatulehdus. Varasin just ajan, mutta siis mietin nyt sitä, että voinko mä silti harrastaa senkaa seksiä vai tarttuuko se häneen ?

mm
NettiNappi Karoliina
10.10.2018 10:37
Arrow

Moi!

Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto. Valkovuoto on kokkaremaista, vaaleaa ja seinämiin tarttuvaa. Joskus valkovuoto voi olla tasaista, harmaata, jopa vetistä. Ulkosynnyttimien limakalvolla voi olla pieniä haavaumia ja punoitusta. (Terveyskirjasto)

Eli kuten itse epäilitkin, kyseessä on todennäköisesti hiivatulehdus. Seksiä ei tulehduksen aikana tule harrastaa, sillä se voi tarttua myös kumppaniin. Sinun tuleekin ensin hoitaa tulehdus kuntoon, ennen kuin voitte jatkaa seksin parissa. Sanoit, että olet varannut jo aikaa terveyspalveluihin, joten sieltä saat ohjeet hiivan hoitoon.

Syksyn jatkoa!

avatar
Huolestunut
05.1.2019 20:50
Arrow

Tällainen asia askarruttaa:
Vibraattorin ollessa rikki, innostuin kaverini ehdottamana lataamaan puhelimeeni vibraattorisovelluksen ja käyttämään kännykkää vibraattorina (hyväillen häpyhuulia, en siis tunkenut kännykkää emättimen sisään).

Toimin siivoojana ja joudun usein tekemisiin likaisten asioiden kanssa, ja on mahdollista että käsissäni on ollut esimerkiksi sukupuolitautia sisältävää eritettä. Käsilläni olen koskenut puhelimeeni ilman käsien pesua, jolloin mahdollista eritettä on voinut päätyä puhelimelleni.

Onko minun mahdollista saada sukupuolitauti siis kuvaillun mukaiselta likaiselta pinnalta? Mitään oireita ei siis ole ollut, mutta vainoharhaisena pelkään kamalasti oireettomia sukupuolitauteja. Toivottavasti saan pian vastauksen tähän asiaan!

NettiNappi Liisa
07.1.2019 09:48
Arrow

Hei Huolestunut!

Väestöliiton sivuilla kerrotaan, ettei sukupuolitaudit tartu miltään pinnoilta, vaan niihin vaaditaan seksuaalista kanssakäymistä (poislukien tietyt veriteitse tarttuvat taudit, jotka voivat tarttua esim. likaisesta huumeneulasta). Sinulla ei siis ole syytä huoleen. Suosittelen sinua hygieniasyistä käyttämään puhelimessasi esim. kondomia tai muuta suojaa itsetyydytyksen aikana, jolloin vältyt puhelimessa olevien bakteerien joutumista emättimeen tai muille alapään alueille.

Voit lukea lisää sukupuolitautien tarttumisesta Väestöliiton sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/seksitautien-tarttumistavat/

avatar
Utelias
07.4.2019 12:54
Arrow

Hei!

Minua pohdituttaa seuraavat kysymykset:

Voiko sukupuolitauteja saada itsetyydytyksessä, mikäli ei ole pessyt käsiään ennen tyydytystä ja on esimerkiksi aiemmin päivällä koskenut jotakin, missä on ollut virusta/bakteeria? Tai vaihtoehtoisesti, voiko seksitautia saada jos tyydyttää itseään tyynyn avulla?

Entä, onko sukupuolitaudin riskiä, jos käyttää vahingossa toisen henkilön käyttämää höylää sheivatessaan intiimialueita? Mikäli toisella on veriteitse tarttuva tauti, ja vedän höylällä itseeni pienen haavan? Ja kuinka kauan mahdollinen bakteeri tms säilyy elossa kehon ulkopuolella, eli onko sukupuolitaudin mahdollisuutta, jos höylän omistaja on käyttänyt höylää esimerkiksi edellisenä päivänä?

avatar
Seksuaalineuvoja Jussi
10.4.2019 14:49
Arrow

Tervehdys Utelias

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. En ole infektiolääkäri, joten en osaa auttaa sinua kysymyksessäsi koskien bakteerien säilyvyyttä kehossa tai sen ulkopuolella. Lähtökohtaisesti sukupuolitaudit tarttuvat limakalvokosketuksessa. Tällöinkin sukupuolitaudin tarttuminen edellyttää sen, että toisella on jokin tarttuva sukupuolitauti.

Hygienian merkitystä ei voi vähätellä harrastettaessa seksiä. Tapahtuipa se sitten yksin tai kumppanin kanssa. Erilaisten apuvälineiden käytössä sooloseksissä kannattaa hygieniaan myös kiinnittää huomiota. Käytetyt apuvälineet kannattaa pestä ennen ja jälkeen käytön. Myös käsihygienia on tärkeää.

Vaikka vastauksessani korostan hygienian merkitystä, on luonnollista tutustua omaan kehoon vaikkapa sooloseksin avulla. Näin oppii tunnistamaan sen mistä tykkää ja mikä tuo mielihyvää. Tällä tiedolla ja kokemuksella on merkitystä myös muussa seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Jos kuitenkin epäilet saaneesi sukupuolitaudin, kannattaa rohkeasti käydä testauttamassa itsesi. Näin voit olla varma omasta terveydestäsi.
Alla muutama linkki liittyen sukupuolitautien tarttumiseen sekä sooloseksin harrastamiseen. Mukavaa kevään jatkoa sinulle.
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/seksitautien-tarttumistavat/
https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/hyvinvointi-ja-terveys/itsetyydytys-6051

avatar
Mietityttää
02.6.2019 03:23
Arrow

Olin humalassa yhden naisen kanssa. Suutelimme ja siitä se johti enempään. Nainen imi penistäni ja sen jälkeen laitoin sen hänen sisään. En edes ehtinyt kunnolla aloittaa ennen kuin lopetin koska ei ollut kondomia. Onko tästä kuinka mahdollista saada sukupuolitauti?

mm
NettiNappi Karoliina
03.6.2019 15:19
Arrow

Moikka!

Sukupuoli- eli seksitaudit tarttuvat tavallisimmin limakalvokosketuksessa. Limakalvoa on useassa paikassa ympäri ihmiskehoa; nenässä, suussa, peräaukossa, terskassa ja emättimessä. Seksitaudit tarvitsevat tarttuakseen aina seksikontakti. Eli ne voivat siis tarttua tarttua emätinyhdynnässä, suuseksissä ja peräaukkoyhdynnässä. Jotkut seksitaudit (hiv ja hepatiitit) voivat tarttua myös veren välityksellä. Yhteiset seksivälineet voivat myös olla tartunnan välittäjiä. Kerroit, että olet harrastanut suuseksiä sekä yhdyntää, joten mahdollisuus seksitaudin tarttumiselle on olemassa. Jotta seksitauti voisi tarttua, niin täytyy toisella kumppaneista olla jo jokin seksitauti.

Osa taudeista ei aiheuta mitään oireita ja tartuntaa onkin mahdoton päätellä oireiden tai niiden puuttumisen perusteella. Jos on ollut riskitilanteessa, kuten suojaamattomassa yhdynnässä, kannattaa käydä seksitautitesteissä noin viikon kuluttua yhdynnän jälkeen. Ilmaisiin testeihin voit hakeutua omaan terveyskeskukseen tai jos olet oululainen nuori, niin voit suoraan varata ajan Ihotautien poliklinikalle. Testeihin ei tarvitse lähetettä, vaan ajan voit varata alla olevan linkin kautta. Kyseisellä sivulla on myös poliklinikan yhteystiedot jos haluat olla heihin yhteydessä. https://secure.vihta.com/public-ng/ppshp/#/home

Seksitauti on tärkeää hoitaa, sillä hoitamattomiin tauteihin liittyy omat riskinsä. On tärkeää, että myös kumppani hoidetaan samanaikaisesti ja muille seksikumppaneille ilmoitetaan tartunnasta. Näin mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Jatkossa sinun on oltava entistä huolellisempi ehkäisyn suhteen ja kondomin käyttö on todella tärkeää, ennen testitulosten saapumista, jottei mahdollinen tartunta leviä muille seksikumppaneille. Sinun kannattaa muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta sekä raskauden alkamiselta. Seksi on iso osa ihmissuhteita ja tuottaa valtavasti nautintoa, mutta on muistettava, että seksin harrastamiseen liittyy myös vastuu huolehtia ehkäisystä.

avatar
moikkuu
06.10.2019 14:27
Arrow

oon harrastanu suojaamatonta seksiä poikaystäväni kanssa vähän yli kuukauden ajan. voinko saada sukupuolitaudin? kumpikaan ei oo harrastanu seksiä kenenkää muun kanssa ennen.

mm
NettiNappi Hanna
08.10.2019 10:33
Arrow

Hei. Jos sinulla ja poikaystävälläsi ei ole ollut aikaisempia seksikumppaneita, on hyvin epätodennäköistä, että voisit saada sukupuolitaudin. Sukupuolitaudit ovat viruksen tai bakteerin aiheuttamia tartuntatauteja ja ne leviävät limakalvokosketuksessa. Sukupuolitaudit voivat tarttua suojaamattoman yhdynnän lisäksi suuseksissä.

Et mainitse viestissäsi, mitä ehkäisyä käytätte. Ehkäisykeinoja on monenlaisia ja niistä on hyvä jutella kumppanin kanssa. Olettekin ehkä jo jutelleet ja sopineet poikaystäväsi kanssa teille sopivasta ehkäisytavasta. Ainoa ehkäisyväline, joka oikein käytettynä suojaa myös sukupuolitaudeilta, on kondomi. Voit halutessasi lukea lisätietoa ehkäisystä ja ehkäisyvälineistä myös Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Pelottaa
27.12.2019 21:32
Arrow

Hei! Olen joskus itsettyydyttänyt itseäni julkisessa suihkutilassa siten että istuin käsisuihkun päällä sillä tavalla että emättimeni limakalvo osui suihku osaan (sillä hetkellä suihkutilassa ei ollut ketään muuta ja tein sitä noin 15min) ja tästä tapahtumasta on noin 4. Vuotta. Onko tässä jonkun sukupuolitaudin riski?

avatar
Mietteliäs
29.12.2019 19:50
Arrow

Olen miettinyt että kun harrastin seksiä ensimmäistä kertaa poikaystäväni kanssa ja olimme toistemme ensimmäiset seksikumppanit. harrastimme seksiä noin 4 kertaa. Sitten minä harrastin seksiä toisen pojan kanssa joka ei koskaan ennen ollut harrastanut seksiä kenenkään muun kanssa. Kummankaan kanssa en käyttänyt kondomia. Onko mahdollista että minulla olisi sukupuolitauti sillä kummallakaan kumppanillani ei ole ollut seksitauteja?

mm
NettiNappi Anni
30.12.2019 13:57
Arrow

Hei! Väestöliiton sivuilla kerrotaan, että sukupuolitaudit voivat tarttua seksissä limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Ne eivät tartu halatessa, kätellessä, ruokailuvälineistä, saunan lauteilta, lakanoista tai WC-pöntöstä. Sinulla ei siis ole syytä huoleen.
Voit kuitenkin halutessasi ottaa sukupuolitautitestit joko oman hyvinvointikeskuksen kautta tai jos asut Oulussa niin Oysin ihotautien poliklinikalla. Sukupuolitaudit voivat olla myös oireettomia mutta oireet voivat ilmaantua jopa vuosien kuluttua tartunnan jälkeen. Julkisella paikalla itsetyydytys ei ole sopivaa mutta itsetyydytys sinänsä on ihan suotavaa.

mm
NettiNappi Anni
30.12.2019 15:21
Arrow

Moi Mietteliäs! Pohdit viestissäsi sukupuolitaudin mahdollisuutta. Tarttuvan taudin vaaraa ei ole jos olette molemmille ensimmäiset seksikumppanit. Suosittelen sinua kuitenkin käymään varalta sukupuolitautitesteissä, koska sinulla on ollut kaksi seksikumppania joiden kanssa olet harrastanut suojaamatonta seksiä. Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa.

Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä joka suojaa sukupuolitaudeilta ja sitä kannattaa käyttää jokaisella seksikerralla. Seksiä harrastaessa tulee ottaa huomioon myös raskauden mahdollisuus. Viestistäsi ei tullut esille käytitkö jotain muuta ehkäisymenetelmää raskauden varalta.

Sukupuolitautitestejä tehdään opiskelijaterveydenhuollossa ja terveysasemilla. Oulussa testeihin voi hakeutua myös Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalle. Tsemppiä ja mukavaa uutta vuotta!

avatar
?
30.12.2019 20:19
Arrow

Voiko hepatiitin saada suojaamattomassa seksissä jos kumppanilla ei ole hepatiittiä eli jos pysyvällä kumppanillani ei ole hepatiittiä ja ei minullakaan ole hepatiittiä mutta meillä on ollut muita seksikumppaneita voiko hepatiitti syntyä meidän välisessämme seksissä? tai voiko hepatiitti d tarttua seksissä? Entä voiko hepatiitti c tarttua seksissä jos verta ei ole?

mm
NettiNappi Anni
31.12.2019 10:59
Arrow

Hei! Kerroit, että sinulla ja kumppanillasi ei ole hepatiittia. Hepatiittitartunnat ovat yleensä oireettomia tai vähäoireisia, joten ainoa tapa selvittää asia on käydä testeissä. Sukupuolitaudit eivät voi kuitenkaan tarttua henkilöltä, jolla ei ole seksitautia. Halutessanne voitte ottaa yhteyttä omaan hyvinvointikeskukseen jos ette ole vielä testeissä käyneet. Oulussa testeihin voi hakeutua myös Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalle.

Hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus eli keltatauti. Hepatiitti B ja C tarttuu helpoimmin veren välityksellä esimerkiksi likaisista ruiskuista tai neuloista. Hepatiitti B tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä sekä suuseksissä. Hepatiitti C tarttuu harvoin suojaamattomassa yhdynnässä, mutta tartunta on kuitenkin mahdollinen. D-hepatiitti tarttuu usein yhdessä B-hepatiitin kanssa ja se tarttuu vain veren välityksellä, sitä ei siis voi saada seksin välityksellä.

Lisätietoa hepatiiteista saat esimerkiksi Terveyskirjaston sivuilta https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00451

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua.

avatar
Tuke
01.1.2020 17:21
Arrow

Hei,

Erehdyin kännissä harrastamaan suojaamatonta seksiä. Kaikki mahdollinen kokeiltiin sinä iltana. Naisesta en tiedä mitään, joten luonnollisesti olen peloissani. Tapahtumasta on alle 12h. Mietin tässä, että onko syytä hakeutua testeihin, milloin ja onko se kallista ? Kuinka suuri todennäköisyys on, että sain Aidsin/Hiv ect ?

avatar
:(
01.1.2020 18:38
Arrow

Onko normaalia että minulta tulee keltaista valkovuotoa ja nyt 2 yönä emätin on kutissut vain yöllä minulla ei siis ole kuukautiset alkaneet. Kannattaako olla huolissaan?

avatar
Minna
04.1.2020 01:29
Arrow

Voivatko sukupuolitaudit tarttua tilanteessa jossa peniksen pää koskettaa naisen emättimen ihoa (ei limakalvoa) eikä yhdyntää tapahdu vaan vain peniksen kärki koskettaa emättimen ihoa ja peniksestä ei ole kondomia?

avatar
Huolestunut
06.1.2020 10:00
Arrow

Voiko papilloomavirus (hpv) tarttua seksilelujen välityksellä jos seksilelu on esimerkiksi ensin toisella ja heti sen jälkeen minulla ja siinä ei ole kondomia onko minulla mahdollisuus saada papilloomavirus tilanteessa? Täytyisikö seksilelun päällä olla paljon eritettä?

avatar
?
06.1.2020 13:06
Arrow

Hei! Voiko hpv, klamydia, tippuri, kuppa, hiv, hepatiitit tai muut sukupuolitaudit tarttua tilanteessa jossa mies hieroo omia sukupuolielimiään mutta ei laukea ja heti sen jälkeen laittaa kätensä naisen emättimen limakalvoille? Tai toisin päin?

mm
NettiNappi Anni
07.1.2020 12:06
Arrow

Hei Tuke,

Pahoittelut, että vastaus tulee sinulle hiukan myöhään johtuen työntekijöiden lomista. Suosittelen sinua hakeutumaan testeihin oman hyvinvointikeskuksen kautta tai ottamalla yhteyttä Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalle. Suojaamattoman seksin harrastamisen jälkeen kannattaa käydä testeissä noin viikon kuluttua yhdynnän jälkeen. Todennäköisyyttä tartuntaan on mahdotonta sanoa, mutta asia selviää kyllä testeissä. Osaa seksitaudeista ei voi kuitenkaan todeta testeissä vaan ne todetaan vasta oireitten ilmaantuessa. Tällaisia tauteja ovat herpes ja kondylooma. Mahdollisesta tartunnasta tulisi ilmoittaa myös seksikumppanille, jotta hänkin tietää käydä testeissä. Tarkkaa hintaa en sukupuolitautitesteille löytänyt mutta se selviää kyllä testauspaikassa. Mukavaa vuoden alkua sinulle kaikesta huolimatta.

mm
NettiNappi Anni
07.1.2020 12:26
Arrow

Moikka! Tavallinen valkovuoto on väriltään vaaleaa tai valkoista ja se ei haise pahalle. Kertomasi kutina ja valkovuodon väri viittaa mahdolliseen tulehdukseen. Valkovuotoon liittyvä kirvely, alavatsakivut, verinen vuoto tai muut oireet ovat aina syy varata aika lääkärille. Voisit jutella asiasta ensin äitisi kanssa tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa ja ottaa tarvittaessa yhteyttä lääkäriin. On hyvä huomioida että allergiat ja ihosairaudet voivat aiheuttaa myös pitkäaikaista kutinaa.
Huolehdithan myös hygieniasta mutta liiallista peseytymistä ja saippuaa kannattaa välttää. Tavallisen vesipesun jälkeen iho kuivataan minkä jälkeen voit käyttää hajustamatonta perusvoidetta. Pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää jatkuvasti normaalin valkovuodon vuoksi, sillä ne saattavat ärsyttää ulkosynnyttimiä. Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua.

mm
NettiNappi Anni
07.1.2020 14:35
Arrow

Hei Minna! Mietit viestissäsi sukupuolitaudin tarttumista. Terveyskirjaston sivuilla kerrotaan, että taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Kertomasi perusteella siis kuulostaa että tartunta ei ole todennäköinen jos limakalvokosketusta ei ole ollut. Kondomi on kuitenkin ainut varma keino suojautua sukupuolitaudeilta. Mikäli asia mietityttää voit halutessasi käydä sukupuolitautitesteissä joko omassa hyvinvointikeskuksessa tai Oulussa Oysin ihotautien poliklinikalla.

avatar
Ksenia
07.1.2020 19:01
Arrow

Moikka! Mua on pitkään mietityttänyt sellainen kysysymys että voiko genitaaliherpes tai papilloomavirus tarttua seksilelujen välityksellä toiselle ihmiselle jos ensin toinen ihminen on käyttänyt seksilelua ja se on koskenut hänen limakalvoilleen mutta seksileluun ei mennyt hänen eritteitään (seksilelussa ei ole kondomia) ja heti tämän jälkeen minä laittaisin seksilelun limakalvoilleni? Seksileluun ei siis mennyt toisen ihmisen jäljiltä erittäitä yhtään mutta siinä ei ollut kondomia ja sitä ei pesty ja laitoin sen heti hänen jälkeensä omille limakalvoilleni

mm
NettiNappi Anni
08.1.2020 11:21
Arrow

Hei Huolestunut! Väestöliiton sivuilla kerrotaan että papilloomavirus tarttuu yhdynnässä, jossa ei käytetty kondomia ja suuseksissä tai käsien välityksellä. Käsien kautta tarttuminen edellyttää sitä, että kädellä kosketetaan ihoaluetta, jossa on virusta ja sen jälkeen kosketetaan välittömästi toisen henkilön sukupuolielimiä. Myös henkilö, joka ei tiedä kantavansa virusta, voi tartuttaa sitä eteenpäin.

Seksilelujen kautta tartunta on mahdollista jos esim. dildon päällä on runsaasti spermaa tai emätineritettä ja sitä käytetään yhteisesti. Seksivälineet tulisi käytön jälkeen pestä vedellä ja saippualla. Suosittelen sinua käymään sukupuolitautitesteissä omassa hyvinvointikeskuksessasi tai Oulussa Oysin ihotautien poliklinikalla. HPV-tartunta selvitetään gynekologissa tutkimuksissa usein papa-näytteen avulla. Muistathan, että kondomin käyttö on ainut tapa suojautua myös muilta seksitaudeilta.

mm
NettiNappi Anni
08.1.2020 11:35
Arrow

Moi! Pohdit kysymyksessäsi miten sukupuolitaudit trrttuvat. Seksitaudit voivat tarttua sukuelimiin tai peräsuolen tai suun limakalvolle. Kondyloomat ja herpes voivat tarttua myös iholle, esimerkiksi välilihaan tai kiveksiin, ulkosynnyttimiin tai peräaukon seudulle. Sukupuolitaudit eivät aiheuta välttämättä näkyviä oireita. Kannattaa siis varalta käydä testeissä. Testeihin voi hakeutua opiskelijaterveydenhuollon tai hyvinvointikeskuksen kautta. Oulussa testeihin pääsee myös Oysin ihotautien poliklinikalle.

mm
NettiNappi Anni
08.1.2020 13:52
Arrow

Hei Ksenia! Papilloomavirus tarttuu yhdynnässä, jossa ei käytetty kondomia ja suuseksissä tai käsien välityksellä. Käsien kautta tarttuminen edellyttää sitä, että kädellä kosketetaan ihoaluetta, jossa on virusta ja sen jälkeen kosketetaan välittömästi toisen henkilön sukupuolielimiä.

Tartunta seksilelujen välityksellä on mahdollista jos seksilelu osuu limakalvoille ja sitä käytetään yhteisesti. Seksivälineet tulisi pestä käytön jälkeen vedellä ja saippualla. Suosittelen sinua varalta käymään sukupuolitautitesteissä joko omassa hyvinvointikeskuksessasi tai Oulussa Oysin ihotautien poliklinikalla. HPV-tartunta (papillomavirus) selvitetään gynekologissa tutkimuksissa usein papa-näytteen avulla. Muistathan, että kondomin käyttö on ainut tapa suojautua seksitaudeilta.

avatar
Ksenia
08.1.2020 15:55
Arrow

Hei! Joissain sivustoilla sanotaan että seksitaudit tarttuvat seksileluista jos niissä on runsaasti eritettä, mutta onko siis tartunta riskiä jos seksilelua käyttää kaksi ihmistä mutta seksileluun ei mene yhtään ollenkaan kummankaan eritettä ja siinä ei ole kondomia? Seksilelussa ei siis ollut yhtään ollenkaan eritettä se vain kävi ensin toisen limakalvoilla ja häneltä ei siihen mennyt ollenkaan eritteitä ja sitten se kävi minun limakalvoillani mutta koska seksilelussa ei ollut ollenkaan eritteitä onko tilanteessa tartunta riskiä sillä joissain paikoissa sanotaan että seksitaudit tarttuvat seksileluista vain jos niissä on runsaasti eritettä ja meidän seksilelussamme ei ollut yhtään kun se kosketti limakalvojani onko siin seksitauti riski? Esimerkiksi voiko papilloomavirus tarttua seksileluista joissa ei ole eritteitä

avatar
Tea
08.1.2020 16:10
Arrow

Hei! ja Haluaisin selvän vastauksen. Voiko jokin seksitauti (klamydia,kuppa,tippuri,herpes,hpv,hiv,hepatiitit) tarttua jos kumppani ensin koskee omille limakalvoilleen mutta hänen kädelleen ei mene eritteitä ollenkaan ja sen jälkeen hän koskee minun limakalvoilleni onko tässä tartuntariskiä? Hänen kädessään ei ollut yhtään eritteitä koskiessaan minun limakalvoilleni.

avatar
N24
08.1.2020 18:18
Arrow

Eräs mies haluaisi maksaa minulle siitä että söisin hänen spermaansa. Hän siis postittaisi sen minulle ja välissä menisi monta päivää. Onko tällaisesta mahdollista saada seksitauti? Kauanko taudin aiheuttajat säilyvät spermassa jos sellaisia on?

avatar
Seksuaalineuvoja Matti
10.1.2020 10:30
Arrow

Seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja. Ne tarttuvat suojaamattomassa seksissä, myös esileikin aikana limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Käsienkin kautta voi saada tartunnan.

Esimerkiksi papilloomavirus tarttuu yhdynnässä, jossa ei ole käytetty kondomia sekä suuseksissä tai käsien välityksellä. Käsien kautta tarttuminen edellyttää sitä, että kädellä kosketetaan ihoaluetta, jossa on virusta ja sen jälkeen kosketetaan välittömästi toisen henkilön sukuelimiä. Myös herpesvirus leviää erityisen herkästi, sillä se voi tarttua missä vaiheessa tahansa eli sekä oireettomassa että rakkulavaiheessa.

Voit lukea aiheesta tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Seksuaalineuvoja Matti
10.1.2020 10:30
Arrow

Seksitaudit voivat tarttua seksilelujen välityksellä mikäli niitä ei olla pesty ennen kuin toinen niitä käyttää. Seksinlelun käyttäminen omissa sukuelimissä mahdollistaa myös erilaisten eritteiden tarttumisen leluun, vaikka näkyvää eritettä ei suoranaisesti lelussa olisikaan. Täten sukupuolitaudin tarttuminen on mahdollista.

avatar
H
13.1.2020 22:32
Arrow

Tällä sivustolla vastataan ihan eri tavoilla kuin muilla seksitauti neuvonta sivuilla. Vastauksen kauhean negatiivisia ja vastaukset muutenkin ovat täysin erinlaisia kuin muissa neuvonnoissa täällä ihan ristiriitaistatietoa.

mm
NettiNappi Hanna
14.1.2020 10:04
Arrow

Et mainitse viestissäsi, mistä tunnet kyseisen miehen. Tällainen pyyntö vaikuttaa seksuaaliselta ahdistelulta, enkän suosittele lähtemään tällaiseen mukaan. Et voi mitenkään tietää, mitä mies oikeasti on sinulle lähettämässä.
Jos koet tulleesi ahdistelluksi, voit ottaa yhteyttä poliisiin tai aluksi rikosuhripäivystykseen.

mm
NettiNappi Hanna
16.1.2020 10:47
Arrow

Kiitos palautteesta. Pyrimme antamaan vastauksissamme luotettavaa ja kattavaa tietoa positiivisessa hengessä.

avatar
N24
20.1.2020 22:50
Arrow

Myyn siis pikkareita ym. Redditissä ja ihan suostuvainen olisin tuollaiseen sperman syömiseen rahasta jos vain olisi varma että siitä ei saisi mitään tauteja. Osaatteko sanoa onko sukupuolitaudin mahdollista säilyä spermassa hapettomassa tilassa useita päiviä?

avatar
Matti
23.1.2020 00:23
Arrow

Moikka. Mulla ois sellane kyssäri, et ku harrastaa seksiä monen eri naisen kanssa ilman kumia, oletetaan ettei näillä ole mitää sukupuolitautia niin voiko penikseen tulla hiivatulehdus siitä? Kiitos etukäteen vastauksesta.

mm
NettiNappi Karoliina
23.1.2020 10:02
Arrow

Hei. Pyysin seksuaalineuvojaa vastaamaan kysymykseesi, sillä en ollut täysin varma bakteerien säilyvyydestä spermassa, kehon ulkopuolella. Seksuaalineuvojan mukaan sukupuolitaudeista suurimmat riskit ovat tippurin ja klamydian suhteen. Molemmat virukset voivat olla miehen virtsaputkessa, josta ne saattavat siirtyä siemennesteeseen. Tartuntariski pelkästään siemennesteen kautta on pieni, mutta mahdollinen. Kyseiset taudit on todella vaikea havaita oireiden perusteella ja vaativatkin aina testauksen. Usein tautien ensioireita ei huomata ja tartunnan saaneesta voi tulla oireeton taudinkantaja. Tippuri voi myös tarttua nielun limakalvoille. Riski saada sukupuolitauti ilman limakalvokontaktia on pieni, mutta siemenneste on voinut olla limakalvoilla sen keräysvaiheessa, joten riski on olemassa. Myös HI-virus leviää sperman välityksellä, vaikka se ei säilykään tartuttavana kehon ulkopuolella kovinkaan kauaa. Seksuaalineuvojamme ei myöskään osannut suoraan sanoa, kuinka kauan kyseiset bakteerit elävät pelkästään siemennesteessä, kehon ulkopuolella. Tartuntariski on pieni, mutta jos haluat olla ehdottoman varma turvallisuudestasi, niin hän suosittele syömään sinulle tuntemattoman henkilön spermaa.

mm
Seksuaalineuvoja
24.1.2020 14:05
Arrow

Miehillä hiivatulehdus on harvinaisempi, kun naisilla, mutta mahdollisuus sen saamiseen on esimerkiksi silloin, kun harrastaa seksiä naisen kanssa jolla on akuutti hiivatulehdus. Kondomin käyttö vähentää infektioriskiä. Mikäli terskassa tai peniksen varressa on punoittavaa ihottumaa, kutinaa tai jos peniksen kärki tai terska on ärtynyt tai arka, kannattaa hakeutua lääkäriin vastaanotolle.

avatar
N
05.2.2020 22:24
Arrow

Hei. Voimmeko harrastaa kumppanini kanssa seksiä, kun meille molemmille määrättiin antibiootit klamydiaan, ja lääkärissä sanottiin, että seksistä tulee pidättäytyä viikon ajaksi lääkityksen ottamisesta? Tarvitseeko meidän siis olla viikko selibaatissa, kun molemmat olemme lääkkeet ottaneet?

mm
NettiNappi Hanna
07.2.2020 14:04
Arrow

Hei. Kysyin asiasta palvelussamme työskentelevältä terveydenhoitajalta. Varmin keino parantua taudista on ottaa lääkkeet ohjeiden mukaan ja pidättäytyä seksistä. Teidän molempien kehot paranevat omaa tahtiaan ja toisella antibiootit voivat vaikuttaa hitaammin. Toinen voi siis pahimmassa tapauksessa tartuttaa toisen uudestaan. Jos seksistä pidättäytyminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, käyttäkää kondomia koko seksin ajan.

avatar
Ukkovaan
12.2.2020 17:51
Arrow

Hei. Kumppanillani todettiin hpv ja hänellä on myös näkyviä oireita. Itselläni ei ole mitään näkyvää, vielä. Täytyykö hoidon ajan olla harrastamatta seksiä? Jos hänellä oireet häviävät ja itsellä ei vieläkään näy mitään, ni miten menetellä seksin suhteen? Entäpä, jos virus kerran säilyy elimistössä pitkään niin tulevatko oireet aina takaisin jos harrastaa seksiä suojaamatta? Eli ns.oravanpyörä jossa oireet tulevat aina takaisin ja taudin poistuminen vain pitkittyy? Kiitos jo etukäteen.

mm
NettiNappi Hanna
18.2.2020 15:41
Arrow

Hei. Tämä palsta on suunnattu alle 30-vuotiaille nuorille. Voit kysyä asiasta esimerkiksi Oulun omahoidossa terveydenhoitajalta.

Suosittelen, että käyt myös itse sukupuolitautitestissä, sillä virus ei aina aiheuta näkyviä oireita. Samalla saat ohjeet jatkoa varten, esimerkiksi seksin harrastamisen suhteen. Kondomi suojaa sen peittämältä alueelta, mutta virus voi tarttua myös käsien välityksellä ja suuseksissä ihoalueelta, jossa on virusta.

avatar
hämmentynyt
19.2.2020 22:10
Arrow

Voiko sukupuolitauti tarttua suutelussa tai jotenkin muuten jos ei ole ollut kuitenkaan minkäänlaisessa seksuaalisessa kanssakäymisessä?

mm
NettiNappi Anni
21.2.2020 10:58
Arrow

Moikka Hämmentynyt!

Terveyskirjaston sivuilla kerrotaan, että sukupuolitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuseksin välityksellä mutta ei suudellessa. Poikkeuksena on huuliherpes, joka voi tarttua suudellessa mutta sekin vain silloin jos huulessa on herpesrakkula. Sukupuolitaudit eivät tartu halatessa, vessanpöntöstä, lakanoista tai halatessa.

Suuteleminen on siis turvallinen tapa tutustua toiseen. Lisätietoa sukupuolitaudeista löytyy muun muassa Terveyskirjaston ja Väestöliiton sivuita.

avatar
Jukkis
22.2.2020 14:25
Arrow

Jos on ainoastaan antanut kädellä koskettaa penistä onko minkäläinen riski olomessa johonkin tautiin?

mm
NettiNappi Hanna
24.2.2020 10:51
Arrow

Hei. Seksitaudin leviäminen käsien välityksellä on mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä, koska taudit tarttuvat tavallisimmin limakalvokosketuksessa. Seksitauteja aiheuttavat bakteerit tai virukset voivat levitä vain, jos sormissa on emätineritettä tai spermaa, ja sitä siirtyy sormista limakalvoille. Tartunnan saaminen voi olla mahdollista myös, jos henkilö, joka sinua koskettaa, on juuri koskenut ihoaluetta jossa on bakteereja tai virusta.

avatar
Kyselijä
26.2.2020 19:21
Arrow

Tulisiko hakeutua johonkin hoitoon jos epäilee seksitaudin tarttumista käsissä olleen siemennesteen takia ja mahdollisesta tartunnasta on aikaa vuorokausi?

mm
NettiNappi Hanna
28.2.2020 10:35
Arrow

Hei. Seksitautitesteissä kannattaa käydä aikaisintaan noin viikon kuluttua mahdollisen tartunnan jälkeen. Jotkin tartunnat voivat näkyä testeissä vasta kuukauden kuluttua tartunnasta. Jos epäilet altistuneesi jollekin tietylle taudille, voit kysyä toimintaohjeita myös Oulun omahoito -palvelussa terveydenhoitajalta. Väestöliiton hyvä kysymys -sivustolta löydät tarkempaa tietoa seksitautien testauksesta.

Oulussa voi hakeutua sukupuolitautitesteihin ilman lähetettä OYS:n sukupuolitautipoliklinikalle. Voit varata ajan vastaanotolle verkossa tai puhelimitse p. 08 315 3508.

avatar
Ukkovaan
01.3.2020 04:57
Arrow

Lisäys vielä; hpv virusta ei käsittääkseni pysty miehillä testaamaan joten miten menetellä? Täytyykö tässä nyt vaan odotella josko tauti puhkeaa tai ei?

mm
Seksuaalineuvoja
03.3.2020 12:56
Arrow

Hei. Kuten aikaisemminkin mainitsimme, kannattaa sinun olla yhteydessä oman alueesi terveysasemaan asian tiimoilta. NettiNappi.fi -sivusto on tarkoitettu alle 30 -vuotiaille oululaisille nuorille.

avatar
Ano99
22.4.2020 13:53
Arrow

Hei, miten on mahdollista että klamydia ei ole tarttunut partnerilleni? Ennen häntä olen ollut viimeksi 2019 helmikuussa sukupuoliyhteydessä, jonka jälkeen lokakuusta asti tammikuuhun olemme harrastaneet useita kertoja suojaamatonta yhdyntää. Minulle tuli tammikuussa positiivinen klamydia tulos, mutta hänellä se näytti negatiivista. Nyt hän luulee että olen pettänyt häntä välissä, josta olisin itselleni klamydian saanut..

mm
NettiNappi Anni
24.4.2020 08:30
Arrow

Hei Ano99. Terveyskirjaston sivuilla sanotaan:”Klamydia tarttuu seksissä, yhdynnässä ja suuseksissä. Tartunnasta diagnoosiin kuluu aikaa keskimäärin 4 viikkoa, joskus jopa kuukausia. Oireettomuus edistää tartunnan leviämistä. Seksistä tulee pidättäytyä viikon ajan ja sen jälkeen käyttää kondomia jälkitarkastukseen asti. Hoidetun klamydiatulehduksen jälkeen suositellaan kontrollikäyntiä 3–4 viikon kuluttua.” On vaikeaa sanoa miksi tulos on teillä erilainen. Voit halutessasi kysyä lisää tietoa lääkäriltä, sillä me emme ole täällä terveydenhoitoalan ammattilaisia. Suosittelen sinua myös juttelemaan asiasta uudelleen poikaystäväsi kanssa. Tsemppiä!

avatar
Poika
25.4.2020 09:32
Arrow

Voiko sukupuolitauti tarttua jonkun toisen seksilelusta jota ei ole käytetty muutamaan päivään enkä havainnut eritteitä tai nesteitä.

avatar
Poika
25.4.2020 09:42
Arrow

Voiko sukupuolitauti tarttua jonkun tuntemattoman seksilelusta jota ei ole käytetty muutamaan päivään eikä ole mitään eristeitä eikä nestettä

mm
Seksuaalineuvoja
28.4.2020 11:09
Arrow

Hei, Seksitaudit voivat tarttua myös seksilelujen välityksellä, tilanteessa, jossa seksilelulla on samanaikaisesti useita käyttäjiä. Mikäli seksilelua ei olla käytetty muutamaan päivään tartunta riskiä ei pitäisi olla. Seksilelujen hygieniasta on tärkeä pitää huoli infektioiden ja bakteeritartuntojen välttämiseksi. Mikäli samaa lelua käyttää useampi henkilö on kondomin käyttö erittäin suositeltavaa.

avatar
-
04.5.2020 20:18
Arrow

Onko mahdollista tulla seksitauti minkäänlaisen seksin kautta, jos seksin molemmat osapuolet on testattu seksitautien varalta ja kummankin tulos on negatiivinen eikä kumpikaan ole harrastanut testien jälkeen muiden kanssa seksiä. Kondomia/muuta suojaa ei olla käytetetty testien jälkeen. Eli siis, voiko kahdelle testatulle terveelle ihmisille (jotka ovat parisuhteessa eli harrastavat seksiä vain toistensa kanssa) tulla seksitauti, jos kondomia tai muuta suojaa ei käytetä. (Ehkäisy on muuta kautta kunnossa, joten siitä ei tarvitse huolehtia!)

mm
NettiNappi Karoliina
05.5.2020 15:18
Arrow

Hei. Sukupuolitaudit, eli seksitaudit, eivät synny itsestään, vaan kyseessä on tarttuva tauti. Jos teidät molemmat on testattu ja testit ovat olleet negatiivisia, eikä kumpikaan ole harrastanut suojaamatonta seksiä muiden kanssa, niin tartuntavaaraa ei ole.

avatar
Huolettaa5
25.5.2020 15:25
Arrow

Eli kävin hieronnassa, ensin molemmat kävivät pesulla suihkussa.
No hieronnan aikana naisen häpyhuulet koskettivat vain hieman penistäni hyvin nopeasti, lopulta hän teki käsihoidon ilman kondomia….
Nyt vituttaa ja huolettaa että on joku tartunta, kuinka suuri riski tässä on ja pitääkö huolestua..

mm
NettiNappi Karoliina
26.5.2020 21:02
Arrow

Hei. Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia, joten tutkimuksiin kannattaa hakeutua pienenkin epäilyn herätessä. Oulussa seksitauteja testataan sukupuolitautipoliklinikalla, jonne voit hakeutua ilman lähetettä. Aika varataan vastaanotolle nettisivujen kautta (Linkki sukupuolitautipoliklinikan -sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.) Mikäli sinulla on kysyttävää, voit soittaa sairaanhoitajalle tiistaisin ja torstaisin klo 14.30-15.00 puh. 08-315 3810. Tutkimukset sekä niiden hoito ovat maksuttomia.

avatar
Simo
11.6.2020 09:13
Arrow

Hei,

Kävin hieronnassa, jossa hieroja teki käsihoidon ilman kondomia. Muuta seksiä meillä ei ollut.

Tarvitseeko minun olla huolissaan että saan jonkin sukupuolitaudin? Mitkä tartunnat ovat mahdollisia tällaisessa tilanteessa?

avatar
Ahdistunut
14.6.2020 00:34
Arrow

Voivatko seksitaudit tarttua virtsan kautta? Jos voivat niin mitkä taudit ja kuinka todennäköistä se on?

mm
Seksuaalineuvoja
16.6.2020 10:06
Arrow

Hei Ahdistunut. Seksitaudit eivät tartu virtsan kautta. Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua yhdyntätavasta riippuen terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Toivottavasti vastaus auttoi.

mm
Seksuaalineuvoja
16.6.2020 10:13
Arrow

Hei,
Sukupuolitaudit tarvitsevat tarttuakseen näkyvän eritteen ja limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kosketuksen. Käsien välityksellä sukupuolitaudin leviäminen on erittäin epätodennäköistä. Mielestäni sinun ei tarvitse olla huolissasi, että olisit saanut hieronnassa sukupuolitaudin.

avatar
Klamydia
22.6.2020 15:42
Arrow

Sain klamydian edellisestä seksikumppaniltani. Sain siihen jo lääkkeen. Kolme päivää lääkkeen ottamisesta tapasin uuden miehen ja meillä oli suutelua ja hiplailua, mutta ei ole ollut yhdyntää tai suuseksiä. Mies sormetti minua aika kauan. Voiko klamydia tarttua sormista?
Tapaan tätä miestä jatkossakin, ja haluan olla rehellinen ja kertoa klamydiasta, mutta miten?

avatar
Huolestunut
23.6.2020 01:05
Arrow

Hei. Voiko sukupuolitaudit tarttua yhdynnästä vedessä? Harrastimme hetken ajan suojaamatonta seksiä joki vedessä ja mietin, kuinka suuri tartuntariski on?

mm
Seksuaalineuvoja
25.6.2020 16:30
Arrow

Hei. On erittäin epätodennäköistä, että mies on saanut klamydia tartunnan sormien välityksellä. Toki pieni mahdollisuus on olemassa, mikäli sinun eritteitä on siirtynyt nopeasti hänen limakalvoille. Mukava kuulla, että sinulla on halu olla rehellinen sukupuolitaudistasi ja uskon, että asiasta suoraan kertominen on paras keino. Rohkeasti siis vain asiasta kertomaan, vaikka se ymmärrettävästi vähän jännittääkin. Rehellisyys luo perustaa uudelle ihmissuhteelle.

mm
Seksuaalineuvoja
26.6.2020 09:03
Arrow

Hei Huolestunut. Sukupuolitaudit leviävät samalla tavalla niin vedessä kuin kuivallakin maalla. Nyt, kun huolesi tartunnasta on herännyt, niin kannattaa hakeutua sukupuolitautitestiin. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen. Näin kesällä voit olla yhteydessä omaan hyvinvointikeskukseen.

avatar
tyttö
01.7.2020 13:51
Arrow

hei. olemme kumppanini kanssa käyneet testeissä ja molemmilla todettu klamydia. minä olen loppuvaiheilla antibiooteissa mutta kumppanini ei ole aloittanut niitä vielä.
onko mahdollista että olen saanut häneltä suun kautta peräaukkooni klamydiatartunnan jos harrastimme suuseksiä sinne?

mm
Seksuaalineuvoja
06.7.2020 08:45
Arrow

Hei. Klamydia voi tarttua monilla eri tavoilla, myös suusta peräaukkoon. Klamydian leviäminen suunkautta ei ole yleisin, mutta teoriassa kyllä mahdollinen. Suosittelisin teitä varmistamaan sukupuolitautien poliklinikalta, että miten kannattaa toimia. Kannattaako sinun esimerkiksi tehdä uusi testi, koska sinulla on hoito loppusuoralla, mutta kumppanisi ei ole vielä aloittanut. Jatkossa suosittelen myös, että käytette suuseksissä ehkäisyä, suuseksisuojaa tai halkaistua kondomia ja kondomia.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Hei, olemme kesätauolla 4.7-19.7 välisen ajan, jolloin kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Kysymyksiin vastataan jälleen 20.7 alkaen. Vastauksissa voi myös olla kesäaikaan enemmän viivettä. Aurinkoista kesää!