Seksi ja seksuaalisuus

Sukupuolitaudit
Aloittaja:
Marianne
24.4.2017 15:17
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
08.10.2019 10:33
Osallistu keskusteluun
Avatar
Marianne
24.4.2017 15:17
Arrow

Hei,

Olin kiihkeässä suojaamattomassa kanssakäymisessä satunnaisen miehen kanssa. Varsinaista yhdyntää ei tapahtunut, mutta suutelimme, koskettelin kädellä jonkin verran hänen penistään ja hän puolestaan kosketti lyhyesti kädellään ulkoisia sukupuolielimiäni, ts. vei käden housuihini. Liikuttiin kylläkin lähinnä häpykarvoituksen alueella. Lopuksi hän laukesi osittain farkkujeni päälle nivusen puolelle. Minulla oli siis housut jalassa koko ajan nappia myöten kiinni. Onko tällaisessa sukupuolitaudin vaaraa? Lähinnä mietin, jos hän ensin oli koskettanut penistään ja sitten siirsikin kätensä housuihini.

mm
NettiNappi Tuula
26.4.2017 15:44
Arrow

Hei Marianne!

Sukupuolitaudin leviäminen käsien välityksellä on teoriassa mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä, koska sukupuoli- eli seksitaudit tarttuvat tavallisimmin limakalvokosketuksessa. Seksitauteja aiheuttavat bakteerit tai virukset voivat levitä vain, jos sormissa on emätineritettä tai spermaa, ja sitä siirtyy sormista limakalvoille. Lisäksi toki jommallakummalla täytyy olla seksitauti. Mahdollisuus siihen, että olisit saanut seksitaudin kuvailemassasi tilanteessa on siis pieni.

Jos asia kuitenkin huolestuttaa, on sinun hyvä hakeutua sukupuolitautitesteihin. Sukupuolitautitestejä tehdään opiskelijaterveydenhuollossa ja terveysasemilla. Oulussa testeihin voi hakeutua myös Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien poliklinikalle. Poliklinikalle voi varata ajan netissä: https://secure.vihta.com/public-ng/ppshp/#/home Et kerro, kuinka kauan kuvailemastasi tilanteesta on, joten otathan huomioon, että testeihin voi hakeutua aikaisintaan kaksi viikkoa oletetun tartunnan jälkeen.

Voit lukea lisää aiheesta Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/seksitautien-tarttumistavat/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/testit/

avatar
ano
23.2.2018 14:53
Arrow

Kävin sukupuolitautitesteissä ja nyt sain laboratoriotulokset näkyviin omahoito-nettisivulle. Kaikkien muiden tautien kohdalla tulos oli: neg at /NEG AT, paitsi klamydian tuloksena oli: ””. Mitä nämä viivat tarkoittavat? Oliko tulos siis positiivinen?

NettiNappi Saikku
27.2.2018 10:05
Arrow

Hei nimimerkki Ano!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyin neuvoa Byströmin nuorten palveluiden terveydenhoitajalta ja hän ohjeisti sinua laittamaan viestiä Omahoidosta terveysasemalle. Viestin voi laittaa Omahoidon etusivulta ”lähetä viesti terveysasemalle” tai viestin voi lähettää myös laboratoriolomakkeelta suoraan. Viestiisi vastaa sairaanhoitaja tai lääkäri 3 arkipäivän kuluessa.
Terveydenhoitaja vastasi myös, että laboratoriotuloksissa neg tarkoittaa, ettei kyseistä tautia ole.
’’’’- merkistä ei voida sanoa mitään, ennen kuin nähdään laboratoriolomake ja siksi sinun on hyvä olla yhteydessä sinne Omahoito-palveluun.
Oulun Omahoito: https://www.oulunomahoito.fi/

avatar
Sukupuolitauti nenän limakalvoille?
03.6.2018 09:39
Arrow

Moi!

Voiko sukupuolitaudin saada nenän kautta, jos tyttö istuu naamani päälle ja hieron vain nenälläni hänen haaroväliään?

Entä jos hän hyväilee kädellä itseään ja sen jälkeen penistäni ilman kortsua?

Entä voiko naisen pissasta saada taudin jos se osuus penikseen tai suuhun/silmään?

NettiNappi Liisa
04.6.2018 11:11
Arrow

Moi!

Väestöliiton nettisivuilla kerrotaan vaihtoehdoista, miten sukupuolitaudit voivat ja eivät voi tarttua. Ensimmäinen tärkeä asia sukupuolitautien tarttumisessa on se, onko itsellä tai kumppanilla ollut aiemmin seksiä kenenkään muun kanssa. Mikäli kummallakaan ei ole aiempaa kokemusta seksistä, ei sukupuolitaudin riskiäkään ole.

Lisään tähän lainauksen suoraan Terveyskirjaston sivuilta. Terveyskirjasto on luotettava ja ajantasainen verkkosivusto, jossa on vain terveydenhuollon ammattilaisten laatimia artikkeleita. “Taudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen sekä rikkoutuneen ihon kosketuksessa. Tartunta voi tapahtua yhdyntätavasta riippuen terskan, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Koko yhdynnän aikana paikallaan pysynyt kondomi suojaa useimmilta tartunnoilta. ”

Mikäli epäilette sukupuolitaudin mahdollisuutta, kannattaa teidän ottaa yhteyttä oman paikkakuntanne sukupuolitauteja hoitavaan toimipaikkaan. Oulussa sukupuolitauteihin liittyvissä kysymyksissä ja testauksessa voitte ottaa yhteyttä Oulun yliopistollisen sairaalan Ihotautien poliklinikkaan. Kuten varmasti jo tiedättekin, kondomia kannattaa käyttää jokaisella seksikerralla, myös suuseksin aikana.

Tsemppiä asioiden selvittelyyn ja mukavaa kesää!

avatar
Suski
25.6.2018 21:23
Arrow

Voinko harrastaa suojaamatonta seksiä kumppanini kanssa, jos kummallakaan ei ole aikaisemmin ollut seksiä kenenkään kanssa? Olen kuullut, että sukupuolitaudit voivat tarttua synnyntyksessä äidistä lapseen ja pohdin, että jos kumppanini olisi saanut äidiltään jonkin tartunnan synnytyksessä, voisiko se nyt tarttua minuun?

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 14:01
Arrow

Hei Suski!

Jos kumpikaan teistä ei ole harrastanut aikaisemmin mitään seksiin liittyvää (suuseksiä, käsin hyväilyä, yhdyntää), on erittäin epätodennäköistä, että kummallakaan teistä olisi sukupuolitauti. Taudit voivat periaatteessa tarttua myös käsien kautta, esimerkiksi jos siemennestettä kulkee välittömästi siemensyöksyn jälkeen sormien kautta emättimeen tai emätineritettä vastaavasti penikseen. Tarttuvuus on kuitenkin aina huomattavasti heikompi kuin yhdynnässä.

Suun alueen herpesinfektio voi tarttua suuseksin välityksellä kumppanin genitaaleihin. Synnytyksen aikainen genitaalialueen herpes voi tarttua vastasyntyneeseen synnytyskanavasta, mutta tämä on erittäin harvinaista.

Jos seksitaudin mahdollisuus yhtään huolettaa, niin suosittelen hakeutumaan sukupuolitautitesteihin ihan vain mielen rauhoittamiseksi ja varmuuden saamiseksi. Ilmaisiin testeihin voi hakeutua Oulussa OYS:n Ihotautipoliklinikalle, jossa hoidetaan myös sukupuolitauteihin liittyvät asiat. Löydät nettiajanvarauksen ja muuta tärkeää tietoa tästä.

Muistathan myös, että jos raskaus ei ole toiveissa, niin miehen ja naisen välisessä seksissä tulee suojautua myös raskaudelta. Tutustukaa rauhassa ja ilolla itseenne ja toisiinne, kaikin puolin!

avatar
Pekka
21.8.2018 14:58
Arrow

Moro!
Mulla kasvoi peniksen varteen vaalea koho luomi 3kk sitten noin 3mm kokoinen ja ei ole lähtenyt pois, mutta ei ole kasvanut siitä enempää. En ole paljoa miettinyt asiaa, mutta nyt siihen viereen on alkanut ilmaantua toinen pienempi, mutta samanlainen luomen alku.
Olen vain ollut 2v tyttöystäväni kanssa petihommissa, joten uusitauti se tuskin on. Voisiko olla ihan vain luomi, joka on ilmestynyt siihen paikkaan? Pitääkö tässä seurata tilannetta vai koittaa käydä näyttämässä lääkärissä? Sukupuolitauti testeissä kävin noin 1vuosi sitten ja ei sanottiin, että ei mtn poikkeavaa.

NettiNappi Liisa
23.8.2018 10:33
Arrow

Hei Pekka!

Luomia voi ilmaantua minne tahansa kehon osaan. En löytänyt tietoa siitä, että luomi peniksen varressa viittaisi millään tavalla sukupuolitauteihin. Me vastaajat emme kuitenkaan ole terveydenhuollon ammattilaisia, joten jos sinua huolestuttaa luomen ilmaantuminen, voit ottaa yhteyttä oman alueesi terveysasemalle, opiskelu- tai työterveysasemalle asian tarkistamiseksi.

avatar
Huolestunut
24.8.2018 23:46
Arrow

Olin seksuaalisessa kanssakäymisessä ulkomaalaisen miehen kanssa. Yhdyntää ei tapahtunut, mutta mies sormetti minua, josta syntyi pieni haavauma emättimeeni. Mies myös nuoli emätintäni ja takapuoltani. Mietin onko minulla riskiä sukupuolitauteihin? Eniten pelkään hepatiittia. Netissä todella ristiriitaista tietoa siitä tarttuuko esim b hepatiitti miehen antamassa suuseksissä.

NettiNappi Liisa
28.8.2018 14:39
Arrow

Hei Huolestunut!

Kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua niin emätinyhdynnässä, anaaliyhdynnässä kuin suuseksissäkin (lähde: iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back).

Voit hakeutua sukupuolitautitesteihin OYS:n ihotautien poliklinikalle, jonne voit mennä ilman lähetettä. Tarvittavat tutkimukset ja hoito on maksutonta. Voit varata ajan tältä sivulta. Tsemppiä ja rohkeutta asian selvittelyyn!

avatar
Liisa
07.10.2018 18:38
Arrow

Hei!
Olen harrastanut poikaystäväni kanssa noin 3 kuukautta seksiä ja kummallakaan meistä ei ollut sitä ennen mitään kokemusta siitä. Mietin nyt vaan sitä, että koska emättimessäni on valkoisia kokkareita, pissaaminen kirvelee ja kutina on älyttömän voimakas. Uskon, että kyseessä on hiivatulehdus. Varasin just ajan, mutta siis mietin nyt sitä, että voinko mä silti harrastaa senkaa seksiä vai tarttuuko se häneen ?

mm
NettiNappi Karoliina
10.10.2018 10:37
Arrow

Moi!

Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto. Valkovuoto on kokkaremaista, vaaleaa ja seinämiin tarttuvaa. Joskus valkovuoto voi olla tasaista, harmaata, jopa vetistä. Ulkosynnyttimien limakalvolla voi olla pieniä haavaumia ja punoitusta. (Terveyskirjasto)

Eli kuten itse epäilitkin, kyseessä on todennäköisesti hiivatulehdus. Seksiä ei tulehduksen aikana tule harrastaa, sillä se voi tarttua myös kumppaniin. Sinun tuleekin ensin hoitaa tulehdus kuntoon, ennen kuin voitte jatkaa seksin parissa. Sanoit, että olet varannut jo aikaa terveyspalveluihin, joten sieltä saat ohjeet hiivan hoitoon.

Syksyn jatkoa!

avatar
Huolestunut
05.1.2019 20:50
Arrow

Tällainen asia askarruttaa:
Vibraattorin ollessa rikki, innostuin kaverini ehdottamana lataamaan puhelimeeni vibraattorisovelluksen ja käyttämään kännykkää vibraattorina (hyväillen häpyhuulia, en siis tunkenut kännykkää emättimen sisään).

Toimin siivoojana ja joudun usein tekemisiin likaisten asioiden kanssa, ja on mahdollista että käsissäni on ollut esimerkiksi sukupuolitautia sisältävää eritettä. Käsilläni olen koskenut puhelimeeni ilman käsien pesua, jolloin mahdollista eritettä on voinut päätyä puhelimelleni.

Onko minun mahdollista saada sukupuolitauti siis kuvaillun mukaiselta likaiselta pinnalta? Mitään oireita ei siis ole ollut, mutta vainoharhaisena pelkään kamalasti oireettomia sukupuolitauteja. Toivottavasti saan pian vastauksen tähän asiaan!

NettiNappi Liisa
07.1.2019 09:48
Arrow

Hei Huolestunut!

Väestöliiton sivuilla kerrotaan, ettei sukupuolitaudit tartu miltään pinnoilta, vaan niihin vaaditaan seksuaalista kanssakäymistä (poislukien tietyt veriteitse tarttuvat taudit, jotka voivat tarttua esim. likaisesta huumeneulasta). Sinulla ei siis ole syytä huoleen. Suosittelen sinua hygieniasyistä käyttämään puhelimessasi esim. kondomia tai muuta suojaa itsetyydytyksen aikana, jolloin vältyt puhelimessa olevien bakteerien joutumista emättimeen tai muille alapään alueille.

Voit lukea lisää sukupuolitautien tarttumisesta Väestöliiton sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/seksitautien-tarttumistavat/

avatar
Utelias
07.4.2019 12:54
Arrow

Hei!

Minua pohdituttaa seuraavat kysymykset:

Voiko sukupuolitauteja saada itsetyydytyksessä, mikäli ei ole pessyt käsiään ennen tyydytystä ja on esimerkiksi aiemmin päivällä koskenut jotakin, missä on ollut virusta/bakteeria? Tai vaihtoehtoisesti, voiko seksitautia saada jos tyydyttää itseään tyynyn avulla?

Entä, onko sukupuolitaudin riskiä, jos käyttää vahingossa toisen henkilön käyttämää höylää sheivatessaan intiimialueita? Mikäli toisella on veriteitse tarttuva tauti, ja vedän höylällä itseeni pienen haavan? Ja kuinka kauan mahdollinen bakteeri tms säilyy elossa kehon ulkopuolella, eli onko sukupuolitaudin mahdollisuutta, jos höylän omistaja on käyttänyt höylää esimerkiksi edellisenä päivänä?

mm
Seksuaalineuvoja Jussi
10.4.2019 14:49
Arrow

Tervehdys Utelias

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. En ole infektiolääkäri, joten en osaa auttaa sinua kysymyksessäsi koskien bakteerien säilyvyyttä kehossa tai sen ulkopuolella. Lähtökohtaisesti sukupuolitaudit tarttuvat limakalvokosketuksessa. Tällöinkin sukupuolitaudin tarttuminen edellyttää sen, että toisella on jokin tarttuva sukupuolitauti.

Hygienian merkitystä ei voi vähätellä harrastettaessa seksiä. Tapahtuipa se sitten yksin tai kumppanin kanssa. Erilaisten apuvälineiden käytössä sooloseksissä kannattaa hygieniaan myös kiinnittää huomiota. Käytetyt apuvälineet kannattaa pestä ennen ja jälkeen käytön. Myös käsihygienia on tärkeää.

Vaikka vastauksessani korostan hygienian merkitystä, on luonnollista tutustua omaan kehoon vaikkapa sooloseksin avulla. Näin oppii tunnistamaan sen mistä tykkää ja mikä tuo mielihyvää. Tällä tiedolla ja kokemuksella on merkitystä myös muussa seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Jos kuitenkin epäilet saaneesi sukupuolitaudin, kannattaa rohkeasti käydä testauttamassa itsesi. Näin voit olla varma omasta terveydestäsi.
Alla muutama linkki liittyen sukupuolitautien tarttumiseen sekä sooloseksin harrastamiseen. Mukavaa kevään jatkoa sinulle.
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/seksitaudit/seksitautien-tarttumistavat/
https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/hyvinvointi-ja-terveys/itsetyydytys-6051

avatar
Mietityttää
02.6.2019 03:23
Arrow

Olin humalassa yhden naisen kanssa. Suutelimme ja siitä se johti enempään. Nainen imi penistäni ja sen jälkeen laitoin sen hänen sisään. En edes ehtinyt kunnolla aloittaa ennen kuin lopetin koska ei ollut kondomia. Onko tästä kuinka mahdollista saada sukupuolitauti?

mm
NettiNappi Karoliina
03.6.2019 15:19
Arrow

Moikka!

Sukupuoli- eli seksitaudit tarttuvat tavallisimmin limakalvokosketuksessa. Limakalvoa on useassa paikassa ympäri ihmiskehoa; nenässä, suussa, peräaukossa, terskassa ja emättimessä. Seksitaudit tarvitsevat tarttuakseen aina seksikontakti. Eli ne voivat siis tarttua tarttua emätinyhdynnässä, suuseksissä ja peräaukkoyhdynnässä. Jotkut seksitaudit (hiv ja hepatiitit) voivat tarttua myös veren välityksellä. Yhteiset seksivälineet voivat myös olla tartunnan välittäjiä. Kerroit, että olet harrastanut suuseksiä sekä yhdyntää, joten mahdollisuus seksitaudin tarttumiselle on olemassa. Jotta seksitauti voisi tarttua, niin täytyy toisella kumppaneista olla jo jokin seksitauti.

Osa taudeista ei aiheuta mitään oireita ja tartuntaa onkin mahdoton päätellä oireiden tai niiden puuttumisen perusteella. Jos on ollut riskitilanteessa, kuten suojaamattomassa yhdynnässä, kannattaa käydä seksitautitesteissä noin viikon kuluttua yhdynnän jälkeen. Ilmaisiin testeihin voit hakeutua omaan terveyskeskukseen tai jos olet oululainen nuori, niin voit suoraan varata ajan Ihotautien poliklinikalle. Testeihin ei tarvitse lähetettä, vaan ajan voit varata alla olevan linkin kautta. Kyseisellä sivulla on myös poliklinikan yhteystiedot jos haluat olla heihin yhteydessä. https://secure.vihta.com/public-ng/ppshp/#/home

Seksitauti on tärkeää hoitaa, sillä hoitamattomiin tauteihin liittyy omat riskinsä. On tärkeää, että myös kumppani hoidetaan samanaikaisesti ja muille seksikumppaneille ilmoitetaan tartunnasta. Näin mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Jatkossa sinun on oltava entistä huolellisempi ehkäisyn suhteen ja kondomin käyttö on todella tärkeää, ennen testitulosten saapumista, jottei mahdollinen tartunta leviä muille seksikumppaneille. Sinun kannattaa muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta sekä raskauden alkamiselta. Seksi on iso osa ihmissuhteita ja tuottaa valtavasti nautintoa, mutta on muistettava, että seksin harrastamiseen liittyy myös vastuu huolehtia ehkäisystä.

avatar
moikkuu
06.10.2019 14:27
Arrow

oon harrastanu suojaamatonta seksiä poikaystäväni kanssa vähän yli kuukauden ajan. voinko saada sukupuolitaudin? kumpikaan ei oo harrastanu seksiä kenenkää muun kanssa ennen.

mm
NettiNappi Hanna
08.10.2019 10:33
Arrow

Hei. Jos sinulla ja poikaystävälläsi ei ole ollut aikaisempia seksikumppaneita, on hyvin epätodennäköistä, että voisit saada sukupuolitaudin. Sukupuolitaudit ovat viruksen tai bakteerin aiheuttamia tartuntatauteja ja ne leviävät limakalvokosketuksessa. Sukupuolitaudit voivat tarttua suojaamattoman yhdynnän lisäksi suuseksissä.

Et mainitse viestissäsi, mitä ehkäisyä käytätte. Ehkäisykeinoja on monenlaisia ja niistä on hyvä jutella kumppanin kanssa. Olettekin ehkä jo jutelleet ja sopineet poikaystäväsi kanssa teille sopivasta ehkäisytavasta. Ainoa ehkäisyväline, joka oikein käytettynä suojaa myös sukupuolitaudeilta, on kondomi. Voit halutessasi lukea lisätietoa ehkäisystä ja ehkäisyvälineistä myös Väestöliiton nuorten sivuilta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load