Opiskelu

työ
Aloittaja:
o
02.3.2018 09:53
Viimeisin viesti:
NettiNappi Saikku
02.3.2018 15:40
Osallistu keskusteluun
Avatar
o
02.3.2018 09:53
Arrow

minne pääsee töihin jos ei ole kesäseteliä

avatar
NettiNappi Saikku
02.3.2018 15:40
Arrow

Hei,

Mikäli asut Oulussa ja täytät 15 vuotta 30.4.2003 mennessä, niin olet oikeutettu Oulun kaupungin kesätyöseteliin. Mikäli et asu Oulussa tai et täytä 30.4.2018 mennessä 15 vuotta, niin sinulla on kuitenkin mahdollisuus työllistyä kesätöihin, sillä kesätöitä voi hakea jo sinä vuonna, jonka aikana täytät 14 vuotta! 🙂 Voit siis rohkeasti lähteä kyselemään kesätöitä sinua kiinnostavista paikoista, vaikka kesätyöseteli ei vielä olekaan ajankohtainen.

Alle 15 vuotiaiden työntekoa säätelee muutama laki, joilla turvataan, että työaika tai työ ei ole nuorelle liian raskasta. Nettinappi.fi -sivulta löydät tietoalueelta (Työelämä > Työnteko alaikäisenä) esimerkkejä siitä, että millaisia töitä voi tehdä alle 15 vuotiaana. Monet työpaikat ja yritykset palkkaavat nuoria kahdeksi viikoksi kesätöihin Tutustu Työelämään ja Tienaa -mallilla, josta tienaa 335€. Tutustu Työelämään ja Tienaa -malliin voi tutustua kunkoululoppuu.fi -sivun kautta.

Haitpa kesätöitä Tutustu Työelämään ja Tienaa -mallin kautta tai ilman, niin ensimmäinen asia olisi miettiä, että minne haluaisit töihin. Kannattaa miettiä valmiiksi muutama eri paikka, jotka sinua kiinnostavat. Kun työpaikat on valmiiksi mietitty, niin sitten on aika siirtyä tekemään itselle CV eli ansioluettelo ja työhakemus. Kannattaa kysyä rohkeasti apua vanhemmiltasi niiden tekemiseen. Kannattaa myös keskustella vanhempien kanssa työpaikoista joihin haluaisit hakea ja siitä ovatko ne sopivia sinulle, sillä
tarvitset myös vanhempiesi luvan työntekoon. Kun olet valmiiksi miettinyt, minkälaisia töitä voisit tehdä ja sinulla on CV ja työhakemus valmiina, voit ottaa yhteyttä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Voit soittaa tai laittaa sähköpostia, ja kysyä olisiko heillä paikalla ketään, joka tietäisi kesätyöntekijöiden palkkaamisesta. Voit myös suoraan mennä käymään paikallakin ja ottaa työnhakupaperit mukaan.

Voit myös kysellä vanhempiesi luvalla esimerkiksi naapurista tai sukulaisilta, että voisitko tehdä pieniä kotiaskareita taskurahaa vastaan. Näitä pieniä kotiaskareita voivat olla esimerkiksi nurmikon leikkuu, ikkunoiden pesu tai vaikkapa koirien ulkoiluttaminen.

Lisää tietoa kesätöistä:

Kesätyöseteli: https://www.ouka.fi/oulu/tyo-ja-elinkeinot/kesatyoseteli
Työnteko alaikäisenä: https://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonteko-alaikaisena/
CV ja työhakemus: https://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonhausta/tyohakemus-ja-cv/
Tutustu Työelämään ja Tienaa -malli: https://www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin/
Kesätyöt alaikäisenä: https://www.nuortenelama.fi/tyonteko-alaikaisena

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load