Oma keho

Rinnat
Aloittaja:
:(
22.5.2018 10:08
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
08.2.2019 14:11
Osallistu keskusteluun
Avatar
:(
22.5.2018 10:08
Arrow

Moi. Minulla on ollut kuukautiset jo 4 vuotta, eikä rintani ole kasvanut yhtään. Monella luokkalaisellank rinnat ovat jo kehittyneet, vaikka heidän kuukautisensa ovat alkaneet paljon myöhemmin kuin Minulla. Onko minussa jokin vialla

avatar
:(
22.5.2018 22:03
Arrow

Äskeiseen vielä lisäykseksi rintani eivät ole kehittyneet ollenkaan 5. Luokasta asti

avatar
NettiNappi Saija
24.5.2018 15:29
Arrow

Hei!

Kiitos viestistäsi.

Sinua mietityttää rintojesi kehitys ja sinusta tuntuu, että ne eivät ole kasvaneet vielä ollenkaan.
Kerrot kuitenkin, että sinulla on ollut kuukautiset jo neljä vuotta, joten murrosiän kehityksesi on kyllä käynnistynyt. Sen suhteen sinulla ei ole syytä huoleen.

Olet 15-vuotias, joten sinulla on joko ollut tai on kohta tulossa 8. luokan terveystarkastus. Jos tarkastus on jo ollut, juttelitko asiasta terveydenhoitajan kanssa? Jos terveystarkastus on vielä tulossa, niin sinun kannattaa kertoa nämä huolesi siellä.

Rintojen koot ja muodot ovat hyvin yksilöllisiä ja niitä on niin monenlaisia ja monen kokoisia kuin on tyttöjä ja naisiakin. Joillakin rinnat jäävät pienemmiksi. Rintojen koko ja muoto voi kuitenkin vaihdella pitkin elämää. Koska rinnat ovat suurelta osin rasvakudosta, niiden koko voi vaihdella painon mukaan. Jos on hyvin hoikka ja kehossa on vähän rasvaa, ei sitä usein ole silloin rinnoissakaan. Siksi esimerkiksi kovasti urheilevilla tytöillä ja naisilla rinnat voivat olla pienemmät. Rinnoissa on myös rauhaskudosta. Rauhaskudoksen määrä on osittain perinnöllistä. Ehkä voisit jutella asiasta äitisi kanssa?

On täysin luonnollista ja ikäisellesi tavallistakin, että vertailet itseäsi kavereihisi. Muistathan kuitenkin, että sinussa ei ole mitään vikaa, vaikka rintasi olisivat pienemmät kuin haluaisit. Et myöskään ole sen vuoksi yhtään sen huonompi tai vähemmän naisellinen kuin muut ikäisesi tytöt. Jotkut tytöt käyttävät topattuja rintaliivejä, joten välttämättä ei myöskään aina tiedä, minkä kokoiset rinnat kelläkin oikeasti ovat :). Hyvin usein olemme tyytymättömiä johonkin kehomme kohtaan tai ominaisuuteen. On tärkeää myös muistaa huomata ne asiat, joihin on itsessään tyytyväinen ja joista itse pitää. Se voi olla vaikka joku kohta omassa kehossa tai vaikka joku luonteenpiirre, tai taito, jonka osaat. Muistathan myös kehua itseäsi.

Jos siis asia painaa kovasti mieltäsi, sinun kannattaa jutella siitä vielä äitisi tai jonkun muun läheisen ja luotettavan aikuisen kanssa. Ehkä ehdit vielä tarvittaessa tavoittaa kouluterveydenhoitajankin ennen loman alkua?

Voit halutessasi tutustua näihin Väestöliiton nuorten sivujen linkkeihin murrosiän kehityksestä ja rinnoista:

https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/rinnat/

Mukavaa kesää sinulle!

avatar
huolissaaan
27.5.2018 20:21
Arrow

Mua huolestuttaa kun mulla on ollu ehkä vaan 2 päivää vasemmassa rinnassa kovaa kipua. Erityisesti ulkosivulla ja nännin kohalla. Ja varsinkin ihan hellästikkin koskettaessa on tosi kipeä. Muuten kipua tuntuu ihan vähän koko ajan. Kipu tuntuu samalle, kun joku osuisi kovaa rintaan. Mun menkat ei oo alkanu ja mun oikea rinta on kipeä silleen miten aina kun koskettaa, mut vasen niin kuin sanoinkin niin on nyt paljon kipeämpi. Mikäköhän mulla on vai onko vaan ohimenevää?

avatar
huolissaaan
27.5.2018 22:35
Arrow

Lisään tohon äskeiseen. Tunnustelin rintoja ja mun vasen rinta oli ihan pinkeä verrattuna oikeaan. Oikea oli normaalisti pehmeä. Lisäksi nännin takana oleva se kuula (?) oli vasemmassa todella selvästi tuntuva ja kova. Nyt mua pelottaa että mulla on rintasyöpä. Apua? Mä oon ihan paniikissa ja pelottaa mut en ol vielä uskaltanu sanoo äitille ku vasta eilen alkoi.

avatar
NettiNappi Saija
30.5.2018 12:15
Arrow

Hei,

Kuvailemasi kivut liittyvät hyvin todennäköisesti rintojen kehitykseen. Rinnat kehittyvät usein eri tahtiin, joten vasemmassa ja oikeassa rinnassa voi olla erilaisia tuntemuksia eri aikoihin. Joskus kivut voivat olla koviakin, mutta ne ovat ohimeneviä. Sinun ei tarvitse siis olla huolissasi.

Rinnat koostuvat rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta, ja nännin takana tuntuva kuula on rintarauhanen. On tavallista, että kasvaessa rinnat tuntuvat pinkeiltä ja aristavilta. Myös rintarauhanen voi tuntua kovalta ja kipeältä.

Mainitset viestissäsi, että menkkasi eivät ole vielä alkaneet. Rinnat voivat turvota ja tuntua aroilta myös ennen menkkojen alkamista. Rintojen kipuilua voi helpottaa käyttämällä itselle sopivia rintaliivejä. Sinun kannattaa jutella asiasta äitisi kanssa, ja hän voi tarvittaessa auttaa sinua hankkimaan sopivia liivejä.

Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton nuorten sivuilta:

https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/rinnat/

avatar
huolissaaan
30.5.2018 14:50
Arrow

Mitä jos mun rinnat on jo kasvanu pari vuotta et ei oo mikää alkuvaihe niin voiko toi silti liittyä vaan siihen kasvuun?

avatar
NettiNappi Saija
31.5.2018 09:59
Arrow

Kyllä voi. Rintojen kehitys kestää keskimäärin 3–5 vuotta. Syytä huoleen ei siis ole. Voisit kuitenkin jutella vielä asiasta äitisi kanssa, se voisi rauhoittaa mieltäsi.

avatar
pikkurintainen14v
07.2.2019 21:54
Arrow

Oon 14 ja mua huolettaa yks juttu ku mun menkat alko noin vuos sitten ja karvoja on jo aika paljon ja muutenkin oon jo aika pitkä mut sit rinnoissa ei oo tapahtunut mitää muutosta joskus 11v mun rintoihin ilmesty sellaset kovat patit ns ja ne oli arat ja se nänni suureni hitusen mut nyt ei oi tapahtunut mitää muutosta. Siis mulla on oikeesti sellaset tosi lättänät rinnat ku jollai pikkutytöllä! Onks tää normaalii ja kasvaakseen ne viel tosta

mm
NettiNappi Hanna
08.2.2019 14:11
Arrow

Hei. Kertomasi mukaan murrosiän kehityksesi on hyvässä vauhdissa. On mahdotonta sanoa, kasvavatko rintasi vielä. Aika näyttää, millaisiksi rintasi muotoutuvat. Rintoja on yhtä monenlaisia kuin tyttöjä ja naisiakin; pieniä, keskikokoisia ja suurempia. Tyttöjen ja naisten rinnat myös muuttavat muotoaan koko elämän ajan esimerkiksi painonvaihteluiden ja mahdollisten raskauksien myötä. Jokaisen tytön ja naisen keho on juuri sellainen kuin sen kuuluukin olla, ja se on täydellinen juuri sellaisenaan. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton nuorten sivuilta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load