Oma keho

Rinnat
Aloittaja:
Donna
10.3.2018 08:28
Viimeisin viesti:
NettiNappi Anni
24.10.2019 11:14
Osallistu keskusteluun
Avatar
Donna
10.3.2018 08:28
Arrow

Heips! Oon aika huolissani mun rinnoista ja ajattelin josko täältä löytyisi apua. Mun nännipihat on tosi koholla ollut jo varmaan 9-vuotiaasta. Mutta mitään nännejä ei vieläkään ole vaikka kaikilla kavereilla on ja vuotta nuoremmalla serkullakin on jo. Pari vuotta sitten olin mun 11-vuotiaan serkun luona ja oltiin menossa uimaan, se kerto että sillä on rinnoissa sellaset patit jotka on tosi kipeet, ja mä vastasin että niin mullakin koska mullakin oli jo sillon sellaset kipeät patit. Ypin kirjassa sanottiin että ne on normaalit rintojen kehityksessä ja menee pois parin kuukauden kuluttua kun rinnat ovat kehittyneet valmiiksi. Mun serkku kertoi että sillä ne patit ja kipu meni ohi kahdessa kuukaudessa mutta mulla ne on edelleen ja yhtä kipeät, ollu siis jo kaksi vuotta. Muuten oon jo varmaankin lähes kehittyny, menkat on jo alkanu, karvoitusta on ja kasvupyrähdyskin ollu mutta rinnat ei tunnu valmistuvan ollenkaan. Pitäiskö huolestua?

mm
NettiNappi Hanna
13.3.2018 16:01
Arrow

Hei. Murrosiän kehityksesi kuulostaa etenevän normaalisti. Jokainen tyttö kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa. Myös rintojen kehitys etenee yksilöllisesti. Joidenkin nännipihat pysyvät kohonneina aikuisiälle saakka, toisilla nännit näkyvät selvemmin. Kaikenlaiset rinnat ovat kauniita juuri semmoisina kuin ne ovat. Kerrot, että rinnoissasi olevat patit ovat olleet kipeät jo pitkään. Nämä patit ovat rintarauhaskudosta ja todennäköisesti pattien arkuus johtuu siitä, että rintojesi kehitys on vielä kesken. Oletko jutellut vielä kenenkään aikuisen kanssa murrosiästä ja naiseksi kehittymisestä? Oman äidin, isoäidin, tädin tai kouluterveydenhoitajan kanssa jutteleminen voi auttaa ymmärtämään omassa kehossa tapahtuvia muutoksia.

Erityisesti oman äidin kanssa jutteleminen kannattaa, sillä samalla voit selvittää, miten hänen kehittyminen tytöstä naiseksi tapahtui, esimerkiksi juuri rintojen kehitys. Usein äidin ja tytärten murrosiän kehitykset etenevät samankaltaisesti. Kouluterveydenhoitajalta voit tarvittaessa kysyä rintojen kipuilusta tarkemmin.

Voit halutessasi lukea lisää rintojen kehityksestä Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/rinnat/

avatar
Wilhelmiina
08.5.2019 20:18
Arrow

Moi! Oon vasta 11 vuotias, ja mun vain yhdellä kaverilla on alkanut menkat, tai ylipäätään Murrosikä. Mun luokalla on 4 tyttöö, ja oon väleissä vaan 2 kanssa. Mun rinnat on alkanut kasvamaan noin 10 vuotiaana. Mua ahdistaa juosta, hyppiä, tai tehdä urheilu liikkeitä, koska mun rinnat liikkuu samalla. En siis pysty juosta tai hyppiä ollenkaan. Mua ahdistaa koulu-uinnit, koska sillon kaikki näkee mun rinnat, ja miettii varmaan jotain ilkeetä. Eikä mun muilla kun yhdellä kaverilla, joka on vuotta vanhempi ja eri koulussa, on vain alkanut. Tunnen että en voi puhua tästä, koska vanhemmille se ois noloa, eikä mun kaverit oo ikinä kokeillu. Käytän urheilurintsikoita, tai toppia joka päivä paidan alla.

mm
NettiNappi Karoliina
14.5.2019 14:23
Arrow

Moikka!

Murrosikä etenee jokaisella nuorella hyvin yksilölliseen tahtiin. Kerrot, että olet luokallasi niiden ensimmäisten joukossa, joiden murrosiän kehitys näkyy jo ulospäin. Kerrot, että rintasi ovat jo aloittaneet kasvun ja sinusta tuntuu ahdistavalta osallistua liikuntatunneille tai koulu-uinteihin kasvaneiden rintojesi takia.

Rintojen kasvu on luonnollisin ja ensimmäisiä merkkejä murrosiän alkamisesta ja naiseksi kasvaminen alkaakin rintojen kasvulla ja kehityksellä. Rintojen kasvun tahti on todella yksilöllistä. Osalla muutokset tapahtuvat jo 8-vuotiaina ja toisilla vasta 13- ikävuoden jälkeen. Rinnat voivat jatkaa kasvuaan vielä 20 -vuotiaanakin. Rintojen kehitys alkaa kuitenkin yleensä jo kaksi vuotta ennen kuukautisten alkua. Rinnat voivat kasvaa paljonkin suhteellisen lyhyessä ajassa ja sen vuoksi onkin hyvä käyttää tukevia rintaliivejä, kuten viestissäsi kerrotkin. Myös liikuntaa ja urheilua varten voit hankkia jopa siihen suunniteltuja urheiluliivejä, jotka tukevat rintoja hyppiessä ja juostessa, eivätkä rinnat pääse liikkumaan liikaa.

Mainitset, että sinua nolottaa puhua vanhemmillesi murrosiästä ja murrosiän muutoksista. Nuo muutokset ovat kuitenkin hyvin luonnollisia ja vanhempasi ovat käyneet läpi samanlaisen myllerryksen murrosiän keskellä. Myös kaverisi tulevat kokemaan murrosiän muutokset, joten ei todellakaan ole noloa puhua näistä asioista tai kysyä niistä. Suosittelen sinua olemaan se “ensimmäinen rohkea” kaveripiirissäsi ja ottamaan nämä asiat puheeksi. Uskon, että ystäväsi miettivät juuri samoja juttuja, mutta eivät vain uskalla ottaa niitä puheeksi.

Aurinkoa kesääsi!

avatar
Äääää
22.10.2019 20:53
Arrow

Oon jo 14v ja mun rinnat on alkanu kehittyy mut mun nännipiha on tosi kohonnu ja iso ja rinnat näyttää kolmiolta sivusta päin:(((( laskeekohan nännipiha ku rinnat on kehittyny:(

mm
NettiNappi Anni
24.10.2019 11:14
Arrow

Moi! Sinua askarruttaa rintojen kehitykseen liittyvät asiat. Sinulla ei kuitenkaan ole syytä huoleen sillä rinnat kehittyvät eri tahtiin ja murrosiän alkaessa rinnan muoto kasvaa ja muuttuu koko ajan. Tämä kehitys kestää noin 3-5-vuotta mutta muutoksia tapahtuu koko naisen elämän ajan. Jokaisella tytöllä ja naisella on erilaiset rinnat. Myös nännit ja nännipihat voivat olla eri muotoisia ja näköisiä.
Nännipihasi voi siis muuttua ajan kanssa, odottele vain rauhassa. Perintötekijät vaikuttavat myös osittain rintojen kokoon. Lisätietoa murrosiästä ja rinnoista löytyy Väestöliitolta https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/mitka-ovat-rinnat-eli-tissit/. Toivottavasti vastaus auttoi sinua.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load