Oma keho

Rinnat
Aloittaja:
Donna
10.3.2018 08:28
Viimeisin viesti:
NettiNappi Anni
14.8.2020 08:06
Osallistu keskusteluun
Avatar
Donna
10.3.2018 08:28
Arrow

Heips! Oon aika huolissani mun rinnoista ja ajattelin josko täältä löytyisi apua. Mun nännipihat on tosi koholla ollut jo varmaan 9-vuotiaasta. Mutta mitään nännejä ei vieläkään ole vaikka kaikilla kavereilla on ja vuotta nuoremmalla serkullakin on jo. Pari vuotta sitten olin mun 11-vuotiaan serkun luona ja oltiin menossa uimaan, se kerto että sillä on rinnoissa sellaset patit jotka on tosi kipeet, ja mä vastasin että niin mullakin koska mullakin oli jo sillon sellaset kipeät patit. Ypin kirjassa sanottiin että ne on normaalit rintojen kehityksessä ja menee pois parin kuukauden kuluttua kun rinnat ovat kehittyneet valmiiksi. Mun serkku kertoi että sillä ne patit ja kipu meni ohi kahdessa kuukaudessa mutta mulla ne on edelleen ja yhtä kipeät, ollu siis jo kaksi vuotta. Muuten oon jo varmaankin lähes kehittyny, menkat on jo alkanu, karvoitusta on ja kasvupyrähdyskin ollu mutta rinnat ei tunnu valmistuvan ollenkaan. Pitäiskö huolestua?

mm
NettiNappi Hanna
13.3.2018 16:01
Arrow

Hei. Murrosiän kehityksesi kuulostaa etenevän normaalisti. Jokainen tyttö kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa. Myös rintojen kehitys etenee yksilöllisesti. Joidenkin nännipihat pysyvät kohonneina aikuisiälle saakka, toisilla nännit näkyvät selvemmin. Kaikenlaiset rinnat ovat kauniita juuri semmoisina kuin ne ovat. Kerrot, että rinnoissasi olevat patit ovat olleet kipeät jo pitkään. Nämä patit ovat rintarauhaskudosta ja todennäköisesti pattien arkuus johtuu siitä, että rintojesi kehitys on vielä kesken. Oletko jutellut vielä kenenkään aikuisen kanssa murrosiästä ja naiseksi kehittymisestä? Oman äidin, isoäidin, tädin tai kouluterveydenhoitajan kanssa jutteleminen voi auttaa ymmärtämään omassa kehossa tapahtuvia muutoksia.

Erityisesti oman äidin kanssa jutteleminen kannattaa, sillä samalla voit selvittää, miten hänen kehittyminen tytöstä naiseksi tapahtui, esimerkiksi juuri rintojen kehitys. Usein äidin ja tytärten murrosiän kehitykset etenevät samankaltaisesti. Kouluterveydenhoitajalta voit tarvittaessa kysyä rintojen kipuilusta tarkemmin.

Voit halutessasi lukea lisää rintojen kehityksestä Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/rinnat/

avatar
Wilhelmiina
08.5.2019 20:18
Arrow

Moi! Oon vasta 11 vuotias, ja mun vain yhdellä kaverilla on alkanut menkat, tai ylipäätään Murrosikä. Mun luokalla on 4 tyttöö, ja oon väleissä vaan 2 kanssa. Mun rinnat on alkanut kasvamaan noin 10 vuotiaana. Mua ahdistaa juosta, hyppiä, tai tehdä urheilu liikkeitä, koska mun rinnat liikkuu samalla. En siis pysty juosta tai hyppiä ollenkaan. Mua ahdistaa koulu-uinnit, koska sillon kaikki näkee mun rinnat, ja miettii varmaan jotain ilkeetä. Eikä mun muilla kun yhdellä kaverilla, joka on vuotta vanhempi ja eri koulussa, on vain alkanut. Tunnen että en voi puhua tästä, koska vanhemmille se ois noloa, eikä mun kaverit oo ikinä kokeillu. Käytän urheilurintsikoita, tai toppia joka päivä paidan alla.

mm
NettiNappi Karoliina
14.5.2019 14:23
Arrow

Moikka!

Murrosikä etenee jokaisella nuorella hyvin yksilölliseen tahtiin. Kerrot, että olet luokallasi niiden ensimmäisten joukossa, joiden murrosiän kehitys näkyy jo ulospäin. Kerrot, että rintasi ovat jo aloittaneet kasvun ja sinusta tuntuu ahdistavalta osallistua liikuntatunneille tai koulu-uinteihin kasvaneiden rintojesi takia.

Rintojen kasvu on luonnollisin ja ensimmäisiä merkkejä murrosiän alkamisesta ja naiseksi kasvaminen alkaakin rintojen kasvulla ja kehityksellä. Rintojen kasvun tahti on todella yksilöllistä. Osalla muutokset tapahtuvat jo 8-vuotiaina ja toisilla vasta 13- ikävuoden jälkeen. Rinnat voivat jatkaa kasvuaan vielä 20 -vuotiaanakin. Rintojen kehitys alkaa kuitenkin yleensä jo kaksi vuotta ennen kuukautisten alkua. Rinnat voivat kasvaa paljonkin suhteellisen lyhyessä ajassa ja sen vuoksi onkin hyvä käyttää tukevia rintaliivejä, kuten viestissäsi kerrotkin. Myös liikuntaa ja urheilua varten voit hankkia jopa siihen suunniteltuja urheiluliivejä, jotka tukevat rintoja hyppiessä ja juostessa, eivätkä rinnat pääse liikkumaan liikaa.

Mainitset, että sinua nolottaa puhua vanhemmillesi murrosiästä ja murrosiän muutoksista. Nuo muutokset ovat kuitenkin hyvin luonnollisia ja vanhempasi ovat käyneet läpi samanlaisen myllerryksen murrosiän keskellä. Myös kaverisi tulevat kokemaan murrosiän muutokset, joten ei todellakaan ole noloa puhua näistä asioista tai kysyä niistä. Suosittelen sinua olemaan se “ensimmäinen rohkea” kaveripiirissäsi ja ottamaan nämä asiat puheeksi. Uskon, että ystäväsi miettivät juuri samoja juttuja, mutta eivät vain uskalla ottaa niitä puheeksi.

Aurinkoa kesääsi!

avatar
Äääää
22.10.2019 20:53
Arrow

Oon jo 14v ja mun rinnat on alkanu kehittyy mut mun nännipiha on tosi kohonnu ja iso ja rinnat näyttää kolmiolta sivusta päin:(((( laskeekohan nännipiha ku rinnat on kehittyny:(

mm
NettiNappi Anni
24.10.2019 11:14
Arrow

Moi! Sinua askarruttaa rintojen kehitykseen liittyvät asiat. Sinulla ei kuitenkaan ole syytä huoleen sillä rinnat kehittyvät eri tahtiin ja murrosiän alkaessa rinnan muoto kasvaa ja muuttuu koko ajan. Tämä kehitys kestää noin 3-5-vuotta mutta muutoksia tapahtuu koko naisen elämän ajan. Jokaisella tytöllä ja naisella on erilaiset rinnat. Myös nännit ja nännipihat voivat olla eri muotoisia ja näköisiä.
Nännipihasi voi siis muuttua ajan kanssa, odottele vain rauhassa. Perintötekijät vaikuttavat myös osittain rintojen kokoon. Lisätietoa murrosiästä ja rinnoista löytyy Väestöliitolta https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/mitka-ovat-rinnat-eli-tissit/. Toivottavasti vastaus auttoi sinua.

avatar
huolissani
30.12.2019 04:25
Arrow

Rintani ovat kivuttomat ja näyttävät ihan normaaleilta, mutta tunnustellessa tuntuu molemmilla puolella patteja (erikokoisia, mutta ei hirveän erikokoisia). Olen huolissani että minulla olisi jotain vakavampaa. Rinnat myös vähän turvonneet. Kuukautisien pitäisi alkaa viikon päästä. Voiko johtua kuukautisista ja rinnan kehittymisestä vai pitääkö lähteä tarkistuttamaan? Suvussa ei ole ollut rintasyöpää.

mm
NettiNappi Anni
31.12.2019 10:10
Arrow

Pohdit viestissäsi, mistä rintojen turvotus ja patit johtuvat. Kuten jo itsekin epäilit rintojen tuntemukset johtuvat rintojen kasvusta ja lähestyvistä kuukautisista. Rinnoissa on erilaisia kyhmyjä luonnostaan ja rintoja on hyvä tutkia jo nuoresta asti. Rintojen tunnustelu kannattaa tehdä aina samassa vaiheessa kuukautiskiertoa, mieluiten kuukautisten loputtua jotta huomaa jos muutoksia tapahtuu. Rauhaskudos reagoi kuukautiskiertoon ja on välillä selvemmin tuntuvaa ja joskus aristaa. Lisätietoa rintojen tutkimisesta löydät esimerkiksi Väestöliiton sivuilta https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/rinnat/rintojen-tutkiminen/. Sinulla ei ole siis syytä huoleen. Mukavaa vuoden alkua!

avatar
milloin luotettavasti?
04.1.2020 04:13
Arrow

Harrastin suojaamatonta seksiä 5 pv joulukuuta 2019 ja kuukautiset tulivat 11.12.19. Näkyykö raskaus jo testissä jos teen sen 4-5.1.2020 aamulla?
Onhan se mahdollista olla raskaana kuukautistenkin tultua?

mm
NettiNappi Anni
08.1.2020 09:45
Arrow

Hei! Kiitos kysymyksestäsi koskien menkkoja ja raskautta. Pahoittelut, että vastaus tulee hiukan viiveellä. Raskaus ei ole kohdallasi todennäköinen, koska sinulla on tullut menkat suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Raskaustesti kannattaa tehdä vasta kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos kierto on epäsäännöllinen, testin voi tehdä kolme viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Raskaustestejä voi ostaa apteekeista ja useimmista ruokakaupoista.
Kuukautiset eivät tule raskauden aikana, mutta pientä tiputteluvuotoa voi tulla. Suosittelen sinua jatkossa käyttämään kondomia raskauden ja sukupuolitautien varalta.

avatar
Nuori
27.1.2020 20:28
Arrow

Moi
Oon 17v tyttö, ja rintojeni alla on ollut jo monta vuotta rintojen kehittymisen alkamisesta asti suuret hiukan arat patit. Lähteekö ne joskus pois, olisiko syytä käydä lääkärissä. Ja menkat ovat alkaneer vähän yli vuosi sitten

mm
NettiNappi Anni
29.1.2020 10:05
Arrow

Moi Nuori! Kerrot viestissäsi huolesi rintojen alla olevista aroista pateista. Kerroit myös, että menkkasi ovat alkaneet reilu vuosi sitten.
Murrosikä alkaa yleensä rintojen aristuksena ja kasvamisella ja niiden kehitys jatkuu yksilölliseen tahtiin noin 3-5 vuotta. Rinnoissa tapahtuu muutoksia kuitenkin koko elämän ajan. Kuvailemasi patit ovat siis merkkejä rintojen muuttumisesta. Sinulla ei siis ole syytä huoleen.

Rinnat muodostuvat pääasiassa rasvakudoksesta, rauhaskudoksesta ja sidekudoksesta. Rinnat voivat olla erikokoiset ja -muotoiset. Muistathan että meillä jokaisella on erilaiset rinnat ja rinnoissa voi olla muhkuroita, ne voivat tuntua rakeisilta tai laattamaisilta. Nämä tuntemukset ovat rintarauhaskudosta. Kudos reagoi kuukautiskiertoon ja tuntuu välillä aristavaltakin. On hienoa, että tutkit rintojasi säännöllisesti, jotta opit tuntemaan rintasi ja huomaat jos muutoksia tapahtuu. Rintojen tunnustelu kannattaa tehdä aina samassa vaiheessa kuukautiskiertoa. Voit lukea lisää rinnoista ja niiden tutkimisesta Väestöliiton sivuilta https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/rinnat/rintojen-tutkiminen/

avatar
1
06.3.2020 01:10
Arrow

Olen 14v ja rintani on vieläkin kehittymättömät, menkat alkoi 13vuotiaana ja on karvoitusta ja lantio leventynyt. Alan miettimään kasvaako rintani ikinä vai jääkö ne tälläisiksi.

mm
NettiNappi Anni
06.3.2020 15:53
Arrow

Moikka! Pohdit kysymyksessäsi murrosikää ja siihen liittyvää kehitystä. Rinnat kehittyvät yksilöllisesti, osalla aiemmin, osalla myöhemmin. Kerroit viestissäsi, että sinulla on jo tullut muita murrosikään liittyviä muutoksia. Sinulla ei siis ole syytä huoleen, rintasi kyllä kehittyvät kun on sen aika. Omalla toiminnalla ei valitettavasti kuitenkaan voi vaikuttaa rintojen kasvuun.

Rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuva kova kyhmy ovat usein ensimmäisiä merkkejä siitä, että rinnat kasvavat. Odottele siis rauhassa. Rintojen kasvu ja kehitys liittyvät osittain perintötekijöihin. Jos äitisi on kehittynyt myöhään, voi olla että sinäkin kehityt. Mikäli sinua mietityttää asia, voit halutessasi jutella asiasta esimerkiksi äitisi tai kouluterveydenhoitajan kanssa.

Aurinkoista kevään odotusta!

avatar
huolestunut
06.3.2020 22:51
Arrow

olen 13 ja minulla ei ole alkanut kasvaa rinnat. Minulla on nuput ja kipua rinnoissa mutta kaikilla muilla on jo kasvanut mutta minulla ei. Ei ole alkanut vielä menkat mutta karvat on kasvanut jo pitkään.

mm
NettiNappi Anni
10.3.2020 12:37
Arrow

Moi Huolestunut! Kerroit, että sinulla on ollut kipua rinnoissa mutta rinnat eivät ole kuitenkaan vielä kasvaneet. Jokainen kehittyy eri aikaan ja kerroit että sinulla on alkanut kasvamaan myös karvoja, murroisikäsi on siis jo alkanut. Kuvailemasi kipu kertoo siitä että rinnat ovat jo alkaneet kasvamaan.

Rintojen arkuus ja möykkyisyys ovat usein ensimmäisiä merkkejä kasvusta. Sinulla ei siis ole mitään syytä huoleen, odottele vain rauhassa. Rinnat saattavat kasvaa myös eri aikaan, joten älä huoli jos toinen rinta kasvaa nopeammin kuin toinen. Kun rintasi alkavat kasvaa, sinulla voi olla tarvetta topille tai rintaliiveille. Pehmeät, mutta tukevat rintaliivit tasoittavat mahdollisia rintojen koko- ja näköeroa ja suojaavat rintoja.

Menkat alkavat yleensä viimeistään kuuteentoista ikävuoteen mennessä joten niidenkään suhteen sinulla ei ole kiirettä. Jos sinua mietityttää murrosikä, voisit jutella asiasta vaikka äitisi kanssa, sillä hän ymmärtää varmasti mitä käyt lävitse.

Aurinkoista kevättä!

avatar
peloissaan
10.3.2020 22:10
Arrow

Hei! Olen kohta 16- vuotias ja minulla on alkanut menkat muutama vuosi sitten. Rintani ovat aika isot ja oudon muotoiset, mutta nännini eivät ole kehittyneet melkein yhtään. Pitäisikö minun olla huolissaan siitä ja voiko rintojen kehittymistä mitenkään nopeuttaa. Olen myös huolissani rintojeni koosta. Ne ovat isot ja oudon muotoiset. Myös minun menkat eivät ole säännölliset. Ne tulevat yleensä joka toinen kuukausi. Onko se epänormaalia?

mm
NettiNappi Anni
11.3.2020 15:00
Arrow

Moikka. Kerroit, että rintasi ovat jo isot ja olet huolissasi niiden muodosta. Rintojen kehitys kestää noin kolmesta viiteen vuoteen. Rintojen kehittymistä ei valitettavasti voi itse nopeuttaa. Ne kuitenkin muuttuvat ja muotoutuvat koko elämän ajan. Sinun ei siis tarvitse olla huolissaan.

On tärkeää, että sinulla on oikean kokoiset- ja malliset rintaliivit koska ne tukevat rintojen kasvua ja kehitystä. Nännipiha muodostuu sileästä lihaskudoksesta ja rauhasista. Kun nännit kasvavat ne kovettuvat ja ovat arat. Vaikka rintasi ovat jo kasvaneet isoiksi, nänni voi vielä jatkaa kehitystään. Muistathan, että jokaisella on eri kokoiset- ja näköiset rinnat ja nännit. Rinnat saattavat olla myös keskenään eri kokoiset. Kokoero tasoittuu usein ajan mittaan.

Pohdit viestissäsi myös menkkojasi. Menkat ovat usein epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina niiden alettua. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään ja usein syynä on stressi, runsas liikunta tai sairastelu. Sinulla ei siis ole senkään suhteen syytä huoleen. Odota vain rauhassa että kuukautiskiertosi tasoittuu.

avatar
Huolissaan
29.3.2020 21:41
Arrow

helou. Olen 14-vuotias ja mun rinnat ei ole oikee kasvanut mihinkään suuntaan millään lailla, vaikka muu murrosikään liittyvät asiat on jo alkanut kauan sitten. Mun rintoihin ei oikein satukkaan millään lailla eikä muutakaan. Ja tää on huolestuttanut mua jo pitkään että onko se normaalia.?

mm
NettiNappi Karoliina
31.3.2020 09:55
Arrow

Moikka. Kerrot viestissäsi, että rintojen kehitys huolestuttaa sinua. Kerroit, että muita murrosiän muutoksia on jo esiintynyt, mutta rinnat ei ole mielestäsi juuri kasvaneet. Rintojen kehittyminen on yleensä murrosiän ensimmäisiä merkkejä, mutta kuten kaikki muutkin murrosiän muutokset, on rintojenkin kehittyminen hyvin yksilöllistä. Kun rintojen kehitys käynnistyy, saattaa alkuun tuntua, että nännien alla on kovia pieniä kyhmyjä. Rintojen kasvaessa niitä saattaa myös kiristää, kutittaa tai ne tuntuvat herkiltä. Myös kummallisen tuntuiset kyhmyt ja patit ovat usein tavallisia ja täysin vaarattomia. Kyhmyt ovat rasva- ja sidekudosta, jotka kasvavat ja kehittyvät eri tahtiin. Rintojen kehittyessä myös nänni ja nännipiha voivat ovat muusta rinnasta koholla vähän kuin tötterö, mutta nännit voivat myös olla sisäänpäin kääntyneet tai tasaiset. Kuten huomaat, jo tässä vaiheessa rintojen muoto ja koko ovat jo hyvin yksilölliset ja rinnat saattavat myös erota huomattavasti toisistaan. On mahdotonta ennustaa, minkä kokoiset rinnat tytölle kasvaa tai miltä ne näyttävät valmiiksi kehityttyään. Rintojen kehitys murrosiässä kestää suunnilleen 3-5 vuotta, mutta rinnat muuttavat muotoaan läpi elämän. Rintojen kokoon vaikuttaa ihonalaisen rasvan määrä. Painon noustessa myös rintojen koko kasvaa. Vastavuoroisesti rintojen kokoon vaikuttaa myös liiallinen urheilu ja vähäinen ravinnon saanti. Murrosiän kehitys kuluttaa jo itsessään todella paljon energiaa, joten monipuolisesta ruokavaliosta kannattaa huolehtia kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Jos murrosikä ja mietityttää tai huolestuttaa, niin on todella hyvä jutella mieltä painavista asioista esimerkiksi vanhempien kanssa. Aurinkoista kevättä!

avatar
Huolestunut
08.4.2020 18:20
Arrow

Moi, täällä kirjoittelee 13v. tyttö.Onko normaalia, että rinnat eivät ole yhtään kasvaneet tässä iässä enkä edes tarvitse rintaliivejä. Menkat eivät ole alkaneet, mutta valkovuotoa kyllä on. Karvoitustakin löytyy, mutta miksi rinnat ei kasva?

mm
NettiNappi Hanna
09.4.2020 15:21
Arrow

Moi Huolestunut. Murrosiän kehitys etenee jokaisella yksilöllistä tahtia. Toisilla rinnat kehittyvät ja kasvavat jo murrosiän alussa nopeasti, tosilla ne kehittyvät hitaammin. Kerrot, että sinulla on jo valkovuotoa ja karvoitusta. Murrosiän kehityksesi on siis käynnissä. Sinun ei tarvitse olla asiasta huolissasi. Rintojen kehitys kestää keskimäärin 3-5 vuotta, joten rintasi ehtivät kyllä kehittyä ja kasvaa aikanaan.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen)
Aurinkoista kevättä!

avatar
Varakäyttis
12.4.2020 00:42
Arrow

Hei. Oon 14 ja mulla on alkanut murros ikä noin 5lk. Mulla kasvoi rinnat normaalisti mutta nykyään käännön kohdasta ja niiden vierestä menee sellassii viivoja. Oon hyvin peloissani ja pelkään että se on jotenkin vaarallista.

avatar
Kääk!
12.4.2020 18:40
Arrow

Oon 11v ja rintojen kipu alko noin 9v, mutta sitte yhtäkkiä se loppu ja sit taas noin vuoden päästä alko taas🤦🏻‍♀️. Ja sit se tietenki loppu taas ja nyt alko uudestaan. Onko tämmönen normaalia?

avatar
Apuapliis
13.4.2020 19:33
Arrow

Moi oon 15v tyttö ja heräsin eilen aamulla ja toinen rinta oli kipea ja huomasin nännin alla ison, hieman liikkuvan patin. Rinnasta oli myös tullut vihertävää nestettä ja nännin ympärillä on punaista ihottumaa. Onko tämä vaarallista?

mm
NettiNappi Anni
15.4.2020 12:38
Arrow

Hei Varakäyttis. Oletan, että “käännön” tarkoittaa nänniä? Ennakoiva tekstinsyöttö tekee usein tepposia.
Sinua huolettaa rintasi. Sinulla ei ole kuitenkaan syytä huoleen, sillä viivat ovat todennäköisesti raskausarpia. Raskausarvet johtuvat rintojen nopeasta kasvusta. Ne kyllä vaalenevat ajan kanssa. Kevyt hieronta saattaa vähentää raskausarpien syntyä mutta siitä ei ole tieteellistä näyttöä. Arpia voi rasvata niiden hoitoon sopivilla erityistuotteilla, jotka sisältävät ihon uusiutumista nopeuttavia ainesosia. Voiteita myydään päivittäistavarakaupoissa ja apteekeissa. Lisäksi rintojen kasvun tukemiseen on hyvä olla käytössä sopivan kokoiset rintaliivit. Hyvät liivit tukevat sopivasti mutta eivät paina. Jos sinulla ei ole vielä rintsikoita, voit jutella niiden hankinnasta äitisi kanssa.

mm
NettiNappi Anni
15.4.2020 13:36
Arrow

Moikka.
On vaikea sanoa, mistä rintojen kipuilu johtuu ja on aiemmin johtunut. Et mainitse viestissäsi, onko kipujen mahdollista syytä yritetty selvittää aiemmin. Jos rintasi ovat alkaneet kehittyä, kipuilu liittyy todennäköisesti rintojen kasvamiseen ja kehittymiseen. Silloin sinun ei tarvitse olla huolissasi. Murrosiän kehitykseen kuuluu tytöillä rintojen kasvu ja se voi aiheuttaa arkuutta ja kipuja rinnoissa. Muita murrosiän alkamisen merkkejä ovat mm. karvoituksen kasvaminen ja valkovuodon ilmaantuminen.

Jos rintasi eivät ole vielä alkaneet kasvaa tai kipuja on paljon, sinun kannattaa puhua kivuista vanhempiesi kanssa. Voitte tarvittaessa käydä selvittämässä kipujen syytä lääkärin vastaanotolla. Voit lukea rintojen kehityksestä lisätietoa Hyvä kysymys -sivustolta. Huomaathan, että linkki aukeaa uuteen välilehteen.

mm
NettiNappi Anni
16.4.2020 10:47
Arrow

Moi Apuapliis. Tytöillä rintarauhasen kehitys on ensimmäinen merkki murrosiän alkamisesta. Siihen voi liittyä vähäistä eritettä nännistä. Kerroit kuitenkin, että sinulla on ihottumaa ja rinnasta on tullut vihreää nestettä. Me emme ole täällä terveydenhoitoalan ammattilasia mutta kuulostaa siltä että rinnassasi on jokin tulehdus. Suosittelen sinua kertomaan asiasta pikaisesti äidillesi (ellet jo ole ehtinyt) ja voitte varata yhdessä ajan lääkärille. Toivottavasti asia selviää. Tsemppiä sinulle!

avatar
apua
19.4.2020 22:46
Arrow

Olen huolissani rintojeni kehityksestä.. Olen 16 vuotias, 156cm pitkä ja täysin normaalipainoinen. Kuukautiseni alkoivat vasta noin kahta kuukautta ennen kuin täytin 16. Rintani ovat kuitenkin vieläkin lähes olemattomat. Ne ovat vain hieman ulkonevat enkä tarvitse niihin edes rintaliivejä vaan pelkästään toppi tai kevyet urheiluliivit riittävät paidan alle niin ettei nännit näy läpi. Rinnat tuntuvat aralta menkkojen aikaan mutta muuten normaalilta. Tulevatko ne koskaan kasvamaan ”normaalin kokoisiksi” vai jäävätkö ne tälläisiksi?

mm
NettiNappi Hanna
21.4.2020 10:15
Arrow

Hei apua. Voi hyvinkin olla, että rintasi kasvavat vielä. Rinnat kehittyvät murrosiässä 3-5 vuoden ajan. Rinnat muuttavat muotoaan vielä myöhemminkin, oikeastaan koko naisen elämän ajan esimerkiksi raskauden, imettämisen ja painon vaihtelujen myötä. Rintoja on yhtä monenlaisia ja monenkokoisia kuin tyttöjä ja naisiakin. Ei ole yhtä normaalia kokoa, vaan kaikenkokoiset rinnat ovat normaaleja. Voit aivan hyvin käyttää toppia tai urheiluliivejä. Jos haluat käyttää enemmän liivimallisia liivejä, Kaupoissa myydään pienemmille rinnoille tarkoitettuja kevyitä liivejä. Voit lukea rintojen kehityksestä lisää Hyvä kysymys-sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Kivaa kevään jatkoa sinulle!

avatar
V11
25.4.2020 20:52
Arrow

Moikka.Oon 13 ja mulla on ollu rinnoissa ne patit jo melkein 2vuotta. Mua huolestuttaa

avatar
Moiiii
26.4.2020 15:07
Arrow

Moi mietin et joo mun isosiskol on tosi pienet rinnat ja se on jo 17 kohta 18 mut mul on sen kokoset rinnat ja ku mulla on teepaita valkonen tai vaalee se näkyy läpi ja mua nolottaa se enkä uskalla olla koulussa enää teepaidalla ja oon vasta 10 vanha täytän ihan kohta 11 mut mun isosiskol sai rintsikat vata kun se oli 13-14 nii miten selittäisin tän äitille

mm
NettiNappi Karoliina
27.4.2020 11:16
Arrow

Moikka V11. Kerroit viestissäsi, että sinua huolestuttaa rinnoissasi olevat patit. Rintojen arkuus ja niissä tuntuvat kovat kyhmyt ovat yleensä ensimmäisiä merkkejä siitä, että rinnat kasvavat ja murrosikä alkaa. Rintojen kasvu ja kehitys kestää 3-5 vuotta, mutta tuonkaan jälkeen rinnat eivät ole “lopulliset”, vaan ne muuttuvat läpi elämän. Jos rintojen kehitys huolestuttaa sinua todella paljon, niin suosittelen sinua juttelemaan asiasta esimerkiksi äitisi kanssa tai lukemaan lisää tietoa rintojen kehityksestä ja toiminnasta. Laitan tähän linkin, Hyvä Kysymys -sivustolle, jossa on todella hyvä artikkeli rintojen kehityksestä sekä siitä, mistä rinnat oikein muodostuvatkaan. Linkki avautuu uuteen ikkunaan. Aurinkoista kevättä!

mm
NettiNappi Karoliina
27.4.2020 14:02
Arrow

Hei. Murrosikä, rintojen kasvu ja kehon muotojen muutokset ovat täysin normaaleja juttuja. Jokainen nuori on yksilö ja jokaisen murrosikä etenee täysin ainutlaatuiseen tahtiin. Se, että siskosi keho näyttää eriltä, mitä sinun kehosi, on täysin luonnollista. Olettehan muutenkin kaksi yksilöllistä ja ainutlaatuista ihmistä. Juttele rohkeasti äitisi kanssa ja kerro, että haluaisit hankkia jo ensimmäiset rintaliivit tai vaikka topin, joka tukee rintojasi ja samalla tuo riittävästi suojaa, jotta voisit taas käyttää t-paitoja. Tsemppiä!

avatar
Lotta
27.4.2020 22:30
Arrow

Hellurei!
Oon nyt 6-luokan loppu puolella ja oon ihmetellyt miksi mun rinnat on ollut niin pitkään kipeät.
Harrastan voimistelua ja kun pitää vetää lattialla rintojen päällä tuntuu oudolta.
Mun rinnat tulee myöhässä mun kavereitten rinnoista ja uimassakin oon ihmetellyt miten ne on jo sellaiset kuin on.
Milloin teidän rinnat kasvoivat eniten?
Ja tiiän että tää on ihan normaalia mutta halusin vaan jakaa sen tänne

mm
NettiNappi Karoliina
28.4.2020 11:02
Arrow

Moikka Lotta. Kerroit viestissäsi, että rintasi ovat olleet kipeät jo pidemmän aikaa ja varsinkin voimistelutreeneissä rinnat tuntuu oudolta, jos teette liikkeitä, joissa rintakehä on lattiaa vasten. Rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuva kova kyhmy ovat usein ensimmäisiä merkkejä tyttökehossa siitä, että rinnat kasvavat ja murrosikä alkaa. Murrosikäsi ei ole mitenkään myöhässä, sillä rintojen kehitys on käynnistynyt aivan normaaliin tahtiin. Rintojen kasvu käynnistyy tytöillä 8-13 ikävuoden välillä ja kestää 3-5 vuotta. Jokaisen nuoren kasvu ja kehitys on yksilöllistä ja se on kytköksissä perintötekijöihin. Omaa kehitystä ei siis kannata verrata muihin, sillä jokainen on ainutlaatuinen yksilö. Aurinkoista kevättä!

avatar
Mietteliäs
30.4.2020 10:22
Arrow

Moi! Tänä vuonna täytän 15- vuotta. Muistelisin että mun rintojen kehitys on alkanut joskus 2018 ja kuukautiset mulla alko vähän yli vuosi sitten. Tässä mietin että en oo huomannut rintojen kasvussa merkittävää eroa pitkään aikaan. Tällähetkellä ne on arat, vähän isohkot ja vähän suppilon malliset, ja vasen on hieman isompi kuin oikea. Voisiko mulla tulla ns. kasvupyrähdys rinnoilla?

mm
NettiNappi Hanna
30.4.2020 10:54
Arrow

Moi Mietteliäs. Rinnat kehittyvät murrosiässä yleensä 3-5 vuoden ajan. Kerrot, että rintasi ovat alkaneet kasvaa joskus vuonna 2018. On siis aivan mahdollista, että ne kasvavat vielä. Rinnat muotoutuvat itseasiassa koko naisen elämän ajan esimerkiksi painon vaihteluiden ja mahdollisten raskauksien myötä. Kerrot myös, että rintasi ovat arat. Riittävän tukevat rintaliivit voivat helpottaa rintojen aristamista. Myös liikuntaa harrastaessa on hyvä käyttää rintoja kunnolla tukevaa uriheilutoppia tai -liivejä. Löydät lisätietoa rintaliiveistä esimerkiksi Summerin Ylen youtube-videolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)
Kivaa vappua sinulle!

avatar
Hämmentynyt
02.5.2020 20:45
Arrow

Hei!
Olen 13v ja menkat alkanut puolivuotta sitten, mutta ovat vielä epäsäännölliset. Kuitenkin pari päivää sitten huomasin, että oikea rinta kipeä ja kun esim. Olen esim. Koirani nojasi sitä vasten äkisti, niin kipu oli sen verran kova, että silmät kostuivat. Kipu ei myöskään loppunut mitenkään nopeasti. Muutenkin kipeä melkein koko ajan. Rinnan päässä tuntuu kova kohta, joka on kipeä joka puolelta ja kipuilee hiukan jo kosketuksestakin. Mistä tämä voisi johtua?

avatar
onkonormaalia
03.5.2020 22:49
Arrow

Hei! Mulla on jo pari vuotta lähteny nännipihoista sellasia punertavia viivoja (vähän verisuonten näkösiä). Liittyykö se jotenki rintojen kasvuun vai onko se jotenki huolestuttavaa?

mm
NettiNappi Karoliina
04.5.2020 21:02
Arrow

Hei, En pysty sanomaan, mistä kipu johtuu. Äkilliset ja selittämättömät kivut on aina hyvä selvittää, joten juttelethan asiasta vanhempiesi kanssa ja varaatte ajan lääkärille. Saattaa olla, että rintoja aristaa, koska kasvu ja kehitys on vielä kesken, mutta jos kipu on noin kova, mitä viestissäsi kerroit, on syy kipuun tärkeä selvittää terveydenalan ammattilaisen toimesta.

mm
NettiNappi Karoliina
05.5.2020 11:16
Arrow

Moikka. Kuvailemasi punaiset “viivat” on hyvin todennäköisesti raskausarpia. Nimestään huolimatta raskausarpia on miltei kaikilla nuorilla, sukupuolesta huolimatta. Parempi sana kuvaamaan näitä “viivoja” on ennemminkin venytysarpi, sillä ne muodostuvat ihon venymisen takia ja niitä voi tulla joka puolelle kehoa. Yleensä venytysarpia tulee niihin kehon kohtiin, joissa on enemmän rasvaa. Esimerkiksi rinnat, lanteet, reidet, käsivarret, vatsa, yms. Erityisesti murrosiässä arpia tulee enemmän, sillä iho ei ehdi venyä riittävästi pituuskasvun, painonnousun ja kehon muotoutumisen seurauksena. Kuvailemasi juovat ovat siis täysin tavallisia ja arvet vaalenevat ajan myötä.

avatar
hohoijaa
05.5.2020 21:22
Arrow

Moi, oon 17 vuotias ja huolettaa rintojen kasvu. Elikkä siis patit ovat olleet 15 vuotiaasta asti, rinnat älyttömän pienet ja hävettää yli kaiken kuin muilta ne löytyvät jo. Haluaisin kovasti suuremmat. Itsellä siis A:n ja B:n vääli malli ja molemmilla isosiskoilla ollut jo C:n kuppikoko minun iässäni. Aloitin vuosi sitten E-pillerit epäsäänöllisien kuukautisien takia jos se vaikuttaa jotenkin johonkin.

avatar
Epätietoinen
06.5.2020 08:55
Arrow

Moi mun toinen rinta on alkanut kasvamaan, toinen ei. Onko normaalia?

mm
NettiNappi Anni
06.5.2020 13:41
Arrow

Moi hohoijaa. Jokaiselle meistä kasvaa eri kokoiset rinnat, joten ei kannata verrata omia rintoja muiden rintoihin. Kehitys on myös yksilöllistä, toiset kehittyvät aiemmin. Olemme kaikki omia persoonania ja jokaisella on erilainen kehon muoto. Se juuri tekee meidät kiinnostavaksi.

Kerroit, että sinulla on ollut jo pitkään rintojen kohdalla patit. Patit kertovat, että rintasi kasvavat yhä. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Jos on hoikka, niin usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöillä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta. Toinen rinta voi myös olla selvästi kookkaampi kuin toinen, tai nännit ja nännipihat ovat erimuotoisia ja – kokoisia. Rinnat voivat myös olla arat tai pingottavat, tai ne voivat näyttää olevan eri korkeudella.

Rintojen kasvuun tai kehitukseen ei voi omalla toiminnallaan vaikuttaa. Rintojen kasvun ja kehityksen tueksi kannattaa ostaa rintaliivit- ellei sinulla jo ole. Odottele siis vain rauhassa. Mukavaa tulevaa kesää!

mm
NettiNappi Anni
07.5.2020 08:26
Arrow

Moi Epätietoinen. Murrosiän ensimmäisiä merkkejä on rintojen kasvaminen. Rinnat kasvavat yleensä eri aikaan, joten se on ihan normaalia. Toinen rinta voi olla selvästi kookkaampi kuin toinen, tai nännit ja nännipihat ovat erimuotoisia ja – kokoisia. Rinnat voi olla pitkään eri paria mutta ne tasoittuvat ajan kanssa.

Rintojen kehitys kestää kolmesta viiteen vuoteen. Kun rinnat alkavat kasvamaan niissä voi olla kyhmyjä ja patteja. Rinnat voivat myös olla arat tai pingottavat, tai ne voivat näyttää olevan eri korkeudella. Sitä ei siis kannata säikähtää. Rinnat kehittyvät kuitenkin jatkuvasti sillä ne muuttuvat ja muotoutuvat koko elämän ajan. Rinnat muodostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Rauhaskudos reagoi kuukautiskiertoon ja on välillä selvemmin tuntuvaa ja joskus aristavaakin. Toivottavasti vastauksesta oli apua.

avatar
Huolestuttaa
11.5.2020 11:22
Arrow

Moi, olen 12 vuotias tyttö ja minulla on toisessa rinnassa nännin kohdalla outo kova patti johon sattuu välillä. Pitäisikö olla huolissaan

mm
NettiNappi Karoliina
12.5.2020 14:01
Arrow

Hei Huolestuttaa. Kerroit viestissäsi, että sinulla on toisessa rinnassa kova patti, johon välillä sattuu. Tytöillä murrosikä alkaa yleensä rintojen aristamisella ja kasvamisella. Rintojen kehitys käynnistyy 8-13 vuoden iässä. Tuolloin rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuvat kovat kyhmyt ovat ensimmäisiä merkkejä siitä, että rinnat ovat alkaneet kehittyä. Voisiko kuvailemasi patti liittyä siis murrosikään ja rintojen kehitykseen? Jos sinulla kuitenkin huolestuttaa todella paljon ja kyseinen patti on kipeä, niin juttele ehdottomasti siitä vanhempiesi kanssa. On todella tärkeä kertoa huolista luotettavalle aikuiselle, jottei niiden kanssa jää yksin. Voitte yhdessä selvittää, mistä patti ja kipu johtuu, eikä sinun tarvitse huolehtia enää yksin.

avatar
Moiii
22.5.2020 00:20
Arrow

Hei! Mun rinnoissa ei ole kipeitä patteja vielä ollenkaan mutta karvoitusta on ja finnejäkin on alkanut tulla naaman enemmän. Pitäisikö olla huolissaan?

mm
NettiNappi Anni
22.5.2020 12:42
Arrow

Moi Moiii. Pohdit viestissäsi murrosiän kehitystäsi ja pitäisikö sinun olla huolissaan. Sinun ei tarvitse olla huolissasi. Murrosikä ja sen kehitys mietityttää usein, okainen meistä kehittyy kuitenkin eri tahtiin. Joillakin tytöillä kasvaa ensin rinnat, toisella taas karvat. Häpykarvoitusta voi ilmaantua siis myös ennen rintojen kehitystä.

Halutessasi voit jutella asiasta äitisi tai kouluterveydenhoitajan, jotta saat jaettua huolesi. Murrosiän ajoittumiseen ja kulkuun vaikuttavat erityisesti perintötekijät, mutta myös ravitsemus ja elämäntavat. Vanhempien kehitysaikataulu on hyvä ennustaja nuoren omalle murrosiän käynnistymiselle. Voit siis kysyä äidiltäsi hänen murrosiän kehityksestään. Tsemppiä!

avatar
joku
28.5.2020 13:51
Arrow

Mun rinnat on alkanu ehkä kasvaa vähän, joten pitäskö mun hankkia jotkut urheiluliivien tapaset? En uskalla kysyy mun äidiltä enkä tiiä ostaako se mulle semmoset. Ei olla ikinä oikeestaan puhuttu murrosiästä sen kanssa paitsi finneistä. Mun siskolle se on kyllä puhunu. Haluaisin myös ehkä alkaa käyttämään välillä deodoranttia mut en uskalla kysyä. Mun kuukautiset ei oo alkanu mut kaikkien muitten kavereiden on. Mitä teen?

mm
NettiNappi Karoliina
28.5.2020 20:16
Arrow

Moikka. Suosittelen, että otat murrosiän puheeksi äitisi kanssa. Murrosikä ja sen aikana tapahtuvat muutokset kehossa saattavat usein kummastuttaa ja niistä on hyvä jutella vanhemman kanssa. Samalla voit kertoa, että toivoisit saavasi ensimmäiset rintaliivit, sillä myös rintojen kehitys on alkanut. Deodorantin käyttäminen on ihan ok, sillä varsinkin murrosiässä hiki alkaa usein haista voimakkaammalle. En usko, että äitisi kieltää deodorantin käyttöä sinulta, joten kysy siitä rohkeasti! Murrosikä etenee jokaisella hyvin yksilölliseen tahtiin ja usein tuntuukin, että kaikki muut ovat huimasti itseä edellä. Omaa kehitystä ei kuitenkaan kannata verrata toisiin, sillä sinun kehosi on ainutlaatuinen ja kehitys etenee sinulle ominaista tahtia. Ei edes voida sanoa, mikä on “täysin normaalia”, sillä normaaleja on yhtä monta, kuin murrosikääkin. Hurjasti tsemppiä ja aurinkoista kesää!

avatar
Pelottaa
03.6.2020 11:18
Arrow

Moi, olen 11v tyttö mun murrosikä on siis alkanu jo varmaan kaks vuotta sitten ja kuukautiset viime kesänä ja mulla ois semmonen kysymys että onko normaalia jos rintoihin sattuu kun niitä vähän painaa tai niinkun onko normaalia että niihin sattuu välillä ilmankin ja että onko normaalia jos rinnoissa näkyy vähän sinisiä verisuonia?

mm
NettiNappi Anni
03.6.2020 12:39
Arrow

Moi Pelottaa. Kerroit viestissäsi, että sinulla on jo alkaneet menkat ja nyt sinulla tuntuu rinnoissa kipua ja painon tunnetta. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Kertomasi kipu liittyy rintojen kasvuun kun kudos venyy. Rinnoissa voi tuntua myös arkuutta ja kyhmyjä. Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Rinnat eivät ole kuitenkaan koskaan täysin valmiit, sillä ne muuttuvat ja muotoutuvat koko naisen elämän ajan. Joillakin ihmisillä näkyy verisuonet enemmän kuin toisilla ja se on aivan normaalia. Rintojen iso on ohutta ja varsinkin kun rintasi kasvaa, verisuonet tulevat helpommin esille. Jos sinua mietityttää asia, voisit jutella murrosiän kehityksestä myös äitisi kanssa. Voisit kysyä häneltä milloin hänen murrosikänsä on alkanut. Mukavaa kesää!

avatar
hävettää
03.6.2020 22:18
Arrow

siis mulla on ollut 10 vuotiaasta asti semmosset patit rinnoissa eka tuli toiseen ja sitten toiseen. mulls myös valkovuotoa ja karvoitusta, mutta rintani ovat olleet 2 vuotta samassa vaiheessa. onko normaalia?

mm
NettiNappi Anni
04.6.2020 10:24
Arrow

Moikka, kerroit viestissäsi että sinulla on ollut jo 10 vuotiaasta asti patit rinnoissa. Sinulla on myös valkovuotoa ja karvoitusta. Mietit onko se normaalia. Se tosiaan on aivan normaalia. Rintasi alkavat kehittymään ja kasvamaan jolloin niissä on varsinkin alussa kovia patteja ja arkuutta. Patit voivat olla pitkäänkin, ennen kuin rinnat varsinaisesti kasvavat. Rintojen kasvu kesää kolmesta viiteen vuoteen mutta ne muotoutuvat vielä aikuisiälläkin. Rinnat kasvavat usein eri tahtiin, ensin toinen ja sitten vasta toinen. Rinnat voi olla eri korkeudella ja nännit erilaiset. Sitten kun rintasi alkavat kasvamaan, voit ostaa niiden kasvun suojaksi topin tai rintaliivit.
Jos sinua mietityttää asia, voisit ottaa sen puheeksi vaikka äitisi kanssa. Sinulla ei kuitenkaan ole syytä huoleen, murrosikösi kehitys vaikuttaa aivan normaalilta.
Aurinkoista kesää!

avatar
Ei oo kivaa :((
04.6.2020 18:21
Arrow

Mulla on kasvanut jo 5-6 vuotta rinnat, ja niissä on vieläkin pelkät patit 😖 menkat on kyllä jo. En pysty puhumaan äidin kanssa näistä koska hävettää kun ei ole kirsikoita

avatar
olenko normi
04.6.2020 18:26
Arrow

onko se semmoinen vaalea mömmö housuissa valkovuotoa ja tarkoittaako se että milloin minulla alkaa menkat? tarviiko siinä käyttää sidettä? äitiltäni pyysin jo sidettä mutta ei antanut.

mm
NettiNappi Anni
05.6.2020 11:57
Arrow

Moikka Ei oo kivaa :((. Kerroit, että sinulla on kasvaneet rinnat jo 5-6 vuotta, mutta niissä on vain pelkät patit. Kerroit, ettet halua puhua näistä asioista äidin kanssa, koska sinua hävettää. Voisitko laittaa hänelle viestin jos suoraan puhuminen jännittää? Tai olisiko sinulla joku muu aikuinen jonka kanssa voisit puhua?

Meistä jokainen kehittyy omaan tahtiin, osa aiemmin, osa myöhemmin. Murrosiän kehitystahtiin vaikuttaa myös perimä. Voi siis olla, että jos vanhemmillasi on ollut murrosikä myöhään, se tulee sinullekin myöhään. Vaikka sinua asia nolottaakin, siihen ei ole mitään syytä. Ota siis asia rohkeasti esimerkiksi äitisi kanssa esille. Tsemppiä ja mukavaa kesää!

mm
NettiNappi Anni
05.6.2020 12:52
Arrow

Hei Olenko normi. Kuvailemasi vaalea mömmö on valkovuotoa niin kuin tiesitkin jo. Lievän valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäisiä merkkejä käynnistyvästä munasarjojen toiminnasta murrosiässä. Valkovuoto kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon happamuus ehkäisee myös tulehduksia. Emättimessä on ja kuuluukin olla aina jonkin verran valkovuotoa – toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Valkovuotoa voi olla muutama vuosikin ennen kuin menkat varsinaisesti alkavat. Valkovuotoa varten ei ole pakko käyttää pikkuhousunsuojaa, ellei vuotoa tule runsaasti.
Viestistäsi ei selviä onko sinulla jo käynnistynyt murrosikä. Menkat alkavat yleensä rintojen ja karvojen kasvun käynnistymisen jälkeen 10-16-vuotiaana. Toki yksilöllisiä vaihteluja on. Lisää tietoa murrosiästä saat Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa kesää!

avatar
moi
05.6.2020 13:16
Arrow

mull on menkat muttei karvoja

avatar
Miejens
05.6.2020 13:21
Arrow

Ei tää nyt yhtään etene tämä murosikä mihinkän pelkät pati viäl ja oikeest kaikil mun kavereila on jo f kuppikokokin tai niin ne väitää😓😓😰 ja kun jotkut puhuu jostain kirsikoista täällä onks se niiku mitä se meinaa??🤐

mm
NettiNappi Anni
05.6.2020 13:48
Arrow

Moikka moi. Murrosikä etenee kaikilla yksilölliseen tahtiin, joten karvat voivat kasvaa myös myöhemmin. Murrosikä alkaa usein rintojen kasvulla ja menkat tulevat usein kun kasvupyrähdys on ohi. Karvat voivat kasvaa vasta senkin jälkeen. Sekin on aivan normaalia. Toivottavasti tämä tarkennus selvensi asiaa. Voit lukea murrosiästä lisää Väestöliiton nuorten sivuilta. . Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

avatar
ärsyttää
06.6.2020 12:56
Arrow

miksi minun rintani eivät kehity niinkuin muiden? rintani ovat olleet samassa nuppuvaiheessa nyt 2 vuotta. olin varmaan luoksn ensimmäisistä joilla rinnat alkoivat kehittymään, mutta yksi luokan viimeisistä joilla ne on vieläkin nuppuvaiheessa. en uskalla enää edes käyttää tiukkoja paitoja, koska olen niin epävarma itsestäni. tämä ei ole reilua.

avatar
Vähän pelottaa...
07.6.2020 11:52
Arrow

Moi! Mä oon 13 ja mun murrosikä on jo hyvässä vauhdissa. Mulla on menkat alkanu n. 4 kk sitten ja juuri toissapäivänä ne tulivat taas. Mun rinnat näyttää ihan normaalille ja kaikkee mutta sitten toisessa on pari pattia, yksi pitkulainen ja yksi jonkun pavun kokoinen. Kun hiukan puristaa, niistä tihkuu vähän kirkasta nestettä? Onko se jotenki vakavaa? Ne patit on ollu siin jonku pari kuukautta ehkä. Voiko se olla mitenkää vaarallista? Pelottaa ::(

mm
NettiNappi Anni
08.6.2020 10:29
Arrow

Moi Miejens. Sinua mietityttää rintojesi koko. Kerroit, että kaverisi sanovat heillä olevan f-koon rinnat. F-kuppikoko on aika iso koko, joten ei kavereillasi varmaan vielä niin isoja rintoja ole. Muistathan että itse ei kannata vertailla toisiin, sillä jokainen oma persoonansa ja me kaikki olemme eri mallisia ja muotoisia. Jokainen myös kehittyy eri tahtiin, toiset aiemmin, toiset myöhemmin.

Kirsikoilla tarkoitetaan todennäköiseti kovia patteja rinnoissa. Patteja voi olla pitkäänkin, ennen kuin rinnat kasvaa. Sinulla ei ole mikään kiire murrosiän suhteen. Tuntuu varmasti hankalalta odottaa mutta kyllä ne rinnat sitten kasvaa kun on sen aika. Murrosikää ei voi nopeuttaa mutta siihen vaikuttaa osittain perintötekijät. Voisitkin odotellessa kysyä äidiltäsi milloin hänen murrosikänsä on alkanut tai milloin se on edennyt.
Aurinkoista kesää!

mm
NettiNappi Anni
08.6.2020 13:33
Arrow

Moikka, kerroit viestissäsi että olet epävarma itsestäsi ja mietit omaa kehitystäsi. Vaikka se ei välttämättä sinusta tunnu siltä, muutkin ikätoverisi ovat epävarmoja itsestään ja vertaavat itseään muihin. Siitä ei kuitenkaan ole hyöytyä sillä jokainen kehittyy eri tahtiin, toinen aiemmin, toinen myöhemmin. Oletko puhunut omasta epävarmuudestasi jonkun kanssa? Rintojen kehittymistahti ja rintojen lopullinen muoto ovat osittain perintötekijöiden määräämät. Äidiltä voisitkin kysyä hänen murrosiän kehityksestään ja kaverin kanssa jakaa ajatuksia ja kokemuksia. Todennäköisesti kaverisi miettii samanlaisia asioita kuin sinä ja toisilta saisitte tukea. Sitä vartenhan kaverit on.

Rinnat kehittyy jokaisella omaan tahtiinsa, eikä kehityksen kulkuun valitettavasti voi vaikuttaa vaikka haluaisitkin. Rinnat kehittyy kolmesta viiteen vuoteen ja muuttavat muotoaan vielä aikuisiälläkin. Ja pukeutumiesta vielä, että pukeudu sellaisiin vaatteisiin, jossa tunnet olosi hyväksi. Tsemppiä!

mm
NettiNappi Karoliina
09.6.2020 10:31
Arrow

Moikka. Kerroit viestissäsi, että olet huolissasi kahdesta pienestä patista, jotka sijaitsevat toisessa rinnassa. Koska emme ole terveydenalan ammattilaisia, niin en voi sanoa varmaksi, mitä patit ovat. On myös todella vaikea kommentoida pelkän viestin perusteella sitä, mikä ne on voinut aiheuttaa. Patteja ei kannata puristaa, sillä se voi ärsyttää niitä entistä enemmän ja käsien mukana siirtyy aivan varmasti myös likaa ja bakteereja. On tärkeää, että alue, jossa patit on pysyy puhtaana. Suosittelen, että kerrot asiasta vanhemmillesi, sillä vaikutat todella huolestuneelta. Voitte myös tarvittaessa varata yhdessä aikaa lääkäriin, jos pateille ei löydy mitään muuta selitystä. Tsemppiä!

avatar
Utelias
12.6.2020 00:22
Arrow

Moikka. Oon 17-vuotias tyttö ja mun murrosikä alkoi 13-vuotiaana. Kuukautiset tulevat täysin normaalisti ja muutenkin kaikki murrosikään liittyvät asiat. Ainoa ongelma ovat rintani. Ne ovat AA ja A kupin välimaastoa ja nännipiha on niin koholla, että nänniä ei edes erota. Olen kerran ollut raskaana ja huomasin, että nännini eivät muuttuneet edes sen aikana. Pienet rintani ovat aina olleet itsetuntoa musertava tekiä, mutta nyt ne aiheuttavat jopa pelkoa. Olisiko minun syytä hakeutua lääkärille nännieni takia? Olen aina pitänyt nännejäni hyvin rumina, mutta nyt alan jopa pelkämään, että pystynkö koskaan imettämään. Nännini eivät kovetu kiihottumisen yhteydessä, mutta kylmässä kovettuvat.

mm
NettiNappi Karoliina
12.6.2020 12:02
Arrow

Moikka Utelias. Rintoja ja nännejä on erikokoisia ja -muotoisia ja kaikki ovat silti yhtä normaaleja sekä kauniita. Kerroit kuitenkin, että rinnat vaikuttavat kovasti itsetuntoosi ja tällä hetkellä jopa pelkäät, että niiden toiminnassa on jotain häiriöitä. Jos asia pelottaa ja huolestuttaa sinua noin kovasti, niin suosittelen ehdottomasti, että juttelet asiasta jonkun sinulle läheisen kanssa tai varaat aikaa oman alueesi terveysasemalle. Uskon kaiken olevan kunnossa, ainakin kertomasi perusteella, mutta on todella tärkeää, että sinä saat huolen pois mielestäsi ja varmuuden sille, että rinnat ovat kunnossa. Aurinkoista perjantaita!

avatar
huolestunut
13.6.2020 09:28
Arrow

Moi! Oon melkein 13vuotias tyttö, ja mun nännien alla on ollu jotain puoltoistavuotta sellaset kovat kuhmut, ja mitään ei oo tapahtunut. mun kaikilla kavereilla on jo sillei niinku tissit ja tuntuu ikävältä olla jälkeenjääny. ja mulla on valkovuotoo ollu tyyliin vuoden ja vähän karvoitusta ja mun kaikilla kavereilla on alkanu jo menkat. oon myös tosi lyhyt ja normaalipainoinen. oon myös tosi siro. ja mulla on tosi ohuet jalat niin kasvaako mun reidet vaikka murrosiän myötä vai jäänkö mä mun loppuelämäks tälläseks luurangoksi?

avatar
Kukkelikuu
14.6.2020 16:02
Arrow

Onks normaalii jos toinen nänni on vetäytyny sisään päin ja millon se tulee ulos😳

mm
NettiNappi Anni
15.6.2020 12:53
Arrow

Moi huolestunut. Pohdit viestissäsi murrosikää ja rintojesi kasvua. Kerron sinulle heti alkuun, että et suinkaan ole jälkeenjäänyt niinkuin viestissäsi kirjoitit. Muistathan että jokainen meistä kehittyy eri tahtiin. Jokaisella on erilainen keho ja näytämme eriltä. Se juuri tekee meidät persoonallisiksi.

Kerroit, että sinulla on jo vähän karvoitusta ja valkovuotoakin on tullut jo vuoden verran. Sinulla on siis jo alkanut murrosikä. Murrosikä ja sen tuomat muutokset mietityttää varmasti ja olisikin hyvä, että voisit puhua niistä jonkun kanssa. Voisitko puhua asiasta vaikka äitisi kanssa? Vertailet itseäsi kavereihisi mutta oletko ajatellut että he ovat varmasti yhtä epävarmoja omasta muuttuneesta kehosta kuin sinäkin?

Sinua huolettaa, ettei rintasi ole vielä kasvaneet mutta sinulla on vielä paljon aikaa odotella niiden kasvua, sillä osalla tytöistä rinnat kasvavat vasta myöhemmin. Kehossa oleva rasvakudoksen määrä vaikuttaa myös rintojen kokoon, jos rasvaa on vähän, rinnat voivat luonnollisesti olla pienemmät.
Rasvakudoksen määrä lisääntyy murrosiän edetessä, jolloin myös keho muuttuu ja tulee lisää muotoja. Reitesi voivat siis vielä kasvaa mutta se mistä et itse pidä, voi olla muille kateuden aihe. Voit siis olla ylpeä jaloistasi sen sijaan, että tunnet niistä häpeää. Siihen ei ole mitään syytä. Aurinkoista kesää sinulle!

avatar
mia
15.6.2020 13:33
Arrow

onko normaalia, jos patit ovat olleet jo kaksi vuotta samanlaiset eikä rinnat ole kasvanert yhtään. pattien tulon jälkeen. muilla on mennyt noin 2kk pattien jälkeen että rinnat ovat alkaneet kasvamaan, mutta minulla on ollut jo 2vuotta. lisäksi vanhempani. välillä haukkuvat minua kukkakepiksi, ja että minun pitäisi syldä. en usko että tarkottavat pahalla mutta se loukkaa. syön ihan niinkuin muutkin, en vaan mitenkään lihoa.

avatar
sateenkaari orava
16.6.2020 03:02
Arrow

hei! olen n. 1kk sitten täyttäny 13v . minulla on kuukautiset alkanut n. puolivuotta sitten ja ne ovat kerran olleet jo 60päivää myöhässä ja tällä hetkellä ovat 36pv myöhässä. Olen myös 156cm pitkä ja minusta tuntuu etteir innoissani ole tapahtunut mitään muutosta viimeseen 1,5vuoteen. monella 11vuotiallaakin on isommat rinnat kuin minulla eikä nännitkään ole kunnolla kasvaneet. minun rintojen koko liiveissä on AA65 eli hyvin pienet!

mm
NettiNappi Karoliina
16.6.2020 10:40
Arrow

Hei Kukkelikuu! Kerroit viestissäsi, että toinen nänni on vetäytynyt sisäänpäin ja sinua mietityttää milloin nänni tulee ulos. Rinnat kehittyvät eri tahtiin ja murrosiässä rinnan muoto muuttuu koko ajan. Myös nännit ja nännipihat kehittyvät ja muotoutuvat, joten anna rintojesi kehittyä rauhassa. Jos haluat lukea lisää murrosiästä ja rinnoista, niin käyt kurkkaamassa Hyvä Kysymys -sivustolle. Linnki avautuu uuteen ikkunaan. Aurinkoista viikkoa!

mm
NettiNappi Anni
16.6.2020 12:45
Arrow

Hei Mia! Kyselit viestissäsi rintojesi kehityksestäsi. Jokainen meistä kehittyy eri tahtiin, joten sinun ei kannata verrata itseäsi kavereihisi. Rinnat kehittyvät yleensä kolmesta viiteen vuoteen, joten sinulla on vielä hyvin aikaa odotella niiden kasvua. Senkin jälkeen ne muuttuvat vielä aikuisiälläkin. Kertomasi patit kertovat kuitenkin siitä, että rintasi alkavat kehittymään, joka käynnistää murrosiän.

Onpa ikävä kuulla, että vanhempasi haukkuvat sinua kukkakepiksi. Ymmärrän, että se loukkaa sinua varmasti, vaikka kuten sanoit vanhempasi ei tarkoita sanoa pahalla. Voisitko ottaa asian heidän kanssaan esille ja sanoa suoraan, että se ei ole sinusta mukavaa? Suora puhe usein auttaa ja he luultavasti ymmärtävät lopettaa tuollaiset puheet. Tsemppiä ja kivaa viikkoa sinulle!

mm
NettiNappi Anni
16.6.2020 14:13
Arrow

Hei sateenkaari orava. Kerroit, että kuukautisesi on alkaneet noin puoli vuotta sitten ja ne ovat olleet epäsäännölliset. Voit seurata tilannetta rauhassa, sillä kuukautiset ovat usein ensimmäisinä vuosina epäsäännölliset. Joillakin naisilla kierto on epäsäännöllinen aikuisikään asti mutta silloin siihen on mahdollista saada apua. Nyt voit vielä odotella kierron tasaantumista. Voisit jutella asiasta myös äitisi kanssa. Sinua voi helpottaa kun saat jaettua hänen kanssaan ajatuksiasi.

Rintojen kehittymistahti ja rintojen lopullinen muoto ovat osittain perintötekijöiden määräämät. Murrosiän kehityksen aikataulu ja esimerkiksi rintojen kehittyminen periytyy sekä isältä että äidiltä. Jokainen meistä kehittyy siis yksilöllisesti. Sinun ei siis kannata vertailla itseäsi muihin. Rintasi kyllä kasvavat kun on sen aika. Rinnat kasvavat ja kehittyvät kolmesta viiteen vuoteen. Tuli sinulle sitten pienet tai isot rinnat, ne ovat juuri sinulle sopivat. Niiden koko ei myöskään vaikuta mitenkään niiden toimintaan. Erilaisuus tekee meistä persoonallisia ja se kannattaakin kääntää voitoksi. Kivaa kesää!

avatar
mietteliäs
18.6.2020 13:26
Arrow

moi! oon miettiny vähän aikaa tämmösta asiaa kuin onko mun valkovuoto normaalia. sitä ei tuu suurissa määrin alushousuihin, sitä tulee vaan vähän. se siis kuivuu aina keltavalkoseksi, ja oon miettiny onko se ihan normaalia. se siis kuivaa aina kellertävän valkoiseksi. se alkoi n. 2kk sitten, ja sitä ei ole ikinä tullut kunnolla housuihin.

avatar
outoa
20.6.2020 16:23
Arrow

Moikka. Oon 11 ihan kohta 12 vuotias tyttö ja mua vähän pelottaa kun en tiedä onko normaalia kun mulla on tullut valkovuotoa jo melkeen 1,5 vuotta ja se mikä mua pelottaa on että sitä tulee ihan joka päivä, ja sitten se taas vähenee vähän kun on menkat. Mun menkat alkoi noin 2kuukautta sitten ja ne on ollut mulla nyt 2 kertaa. mutta onko normaalia että valkovuotoa tulee joka päivä?

mm
NettiNappi Hanna
22.6.2020 10:27
Arrow

Moi. Valkovuotosi on aivan normaalia, eikä sinun tarvitse olla huolissaan. Usein valkovuodon huomaa juuri alushousuihin kuivuneista kellertävän valkoisista läikistä. Valkovuodon tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon ilmaantuminen tarkoittaa, että kehosi on alkanut valmistautua kuukautisten alkamiseen. Voit lukea tarkemmin valkovuodosta ja muista murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta. (linkki avautuu uuteen välilehteen.)

avatar
Mietityttää
22.6.2020 13:51
Arrow

Moi. Oon 17 tyttö ja vähän nyt mietityttää toi rintojen kasvu. Menkat alko 9- luokan alussa ja rintojen kasvu vissiin jo 7- luokalla, mutta ne on edelleen melkein olemattomat. Käytän rintaliivejä, mutta tuskin niitä edes tarvisin. Äidilläni ja siskollani on isot rinnat ja heillä jo 13- vuotiaana ollut isot ja mulla ei melkein mitään. Nännitkään ei oo mulla vielä kehittynyt enkä tiedä milloin se pitäisi tapahtua ja rintani ovat kipeät yleensä aina silloin kun menkat ovat alkamassa, mutta muuten täysin normaalit. En nyt tiedä kasvaako rintani vielä ja minua hävettää olla kavereiden kanssa saunassa jos uikkareita ei ole. Muutenkin olen todella siro eikä mulla mitään lantiokaan ole niin näytän ihan pikkutytöltä. Lantio tuskin edes levenee enempää mitä se nyt on, koska ei äidillä tai siskollakaan sellaista oikein ole.

avatar
moiii
22.6.2020 22:32
Arrow

onko sille että minulla on ollut patit jo 2vuotta rinnoissa, eivätkä ole kasvaneet eteenpäin, niin mitään muuta selitystä kun että kaikki kehittyvät eri aikaan? koska pattivaiheen pitäisi visiin mennä jo parissa kuukaudessa ohi, mutta minulla se on ollut jo 2vuotta. pitäisköhän niiden kohta jo alkaa kasvamaan? oon 12,täytän 13.

avatar
mooooi
23.6.2020 10:26
Arrow

oon siis 13vtyttö ja mun toinen rinta on isompi ku toinen, sillee että sen kyl huomaa ja se on myös vähän alempana just sen takia kun on isompi. Eli onko se normaalia että ne kehittyy eritahtiin vai jääks ne aina tälläsiks

mm
NettiNappi Anni
24.6.2020 11:07
Arrow

Moikka outoa. Kerroit viestissäsi, että sinulla on tullut valkovuotoa jo melkein puolitoista vuotta. Sinulla ei ole syytä huoleen, sillä valkovuodon tehtävänä on pitää emätin puhtaana. Valkovuotoa pitääkin olla emättimessä aina jonkin verran. Joillakin valkovuotoa on enemmän, toisilla vähemmän. Yleensä valkovuoto on vaaleaa nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Se voi olla myös ruskehtavan sävyistä ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. Tällöin ruskea väri tulee vanhasta verestä ja on normaalia. Normaali valkovuoto on miedon hajuista, lähes hajutonta. Valkovuodon määrä vaihtelee hormonien vaikutuksesta.

Valkovuoto alkaa usein reilusti aiemmin ennen kuin menkat alkavat. Se onkin elimistön tapa valmistautua menkkoihin. Jos valkovuoto on runsasta, voit pitää välillä pikkuhousunsuojaa. Sitä ei kannata käyttää kuitenkaan joka päivä, sillä pikkuhousunsuoja voi altistaa hankauksille ja tulehduksille.
Aurinkoista kesää sinulle!

mm
NettiNappi Anni
24.6.2020 15:02
Arrow

Moi, sinua mietityttää rintojesi kasvu. Rinnat kasvavat keskimäärin kolmesta viiteen vuoteen mutta kehittyvät myös sen jälkeen. Rinnat koostuvat rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Kerroit, että olet siro, joten sinulla ei ole välttämättä niin paljon rasvakudosta, jolloin rintasikin ovat luonnollisesti pienemmät. Rintojen kehittymistahti ja rintojen lopullinen muoto ovat osittain perintötekijöiden määräämät. Murrosiän kehityksen aikataulu ja esimerkiksi rintojen kehittyminen periytyy sekä isältä että äidiltä. Eli äidin rintojen koon perusteella ei voida suoraan sanoa, minkä kokoiset rinnat sinulle tulee. Jokainen nuori on sekoitus molempien vanhempien perintötekijöitä, mutta piirteet ja kehon muodot ovat aina yksilöllisiä.

Rintojen vihlonta voi liittyä alkaviin menkkoihin sillä se on yksi pms-oire. PMS-oireet ovat ennen menkkoja tulevia psyykkkisiä tai fyysisiä oireita. Vihlonta ei siis välttämättä liity rintojen kasvuun.

Muutkin nuoret pohtivat omaa vartaloon ja vertailevat sitä muihin. Häpeään ei ole kuitenkaan mitään syytä. Päinvastoin, voit olla ylpeä omasta vartalostasi. Jokainen meistä on erinäköinen- ja kokoinen mutta se tekee meistä persoonallisia. Olisihan se aivan tylsää jos kaikki näyttäisivät samalta. Voisit jutella asiasta äitisi kanssa, jotta saat jaettua ajatuksesi hänen kanssaan. Hän tuntee sinut, joten saat häneltä varmasti tukea. Tsemppiä ja aurinkoista kesää!

mm
NettiNappi Anni
25.6.2020 09:02
Arrow

Moikka moii. Sinua mietityttää rinnoissasi olevat patit. Kerroit, että ne on olleet sinulla jo pari vuotta. Rinnoissa tuntuu aina erilaisia epätasaisuuksia, niissä voi olla muhkuroita, laattamaiselta tuntuvia kiinteitä kappaleita, riisinjyviä muistuttavaa rakeisuutta. Kaikki nämä ovat rintarauhaskudosta. Patteja voi siis olla pitempäänkin kuin muutaman kuukauden. Tiesitkin jo, että jokainen kehittyy yksilöllisesti. Rinnoissasi olevat patit kertovat siitä, että rintasi ovat kehittymässä. Joillakin rinnat kasvavat aikaisin, toisella taas myöhempään. Rinnat kasvavat ja kehittyvät kolmesta viiteen vuoteen mutta muuttavat muotoon vielä aikuisiälläkin. Kyllä ne rinnat sieltä kasvaa, aikaan ei valitettavasti voi vaikuttaa itse.

Rinnat koostuvat rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Rintojen koko liittyy usein rasvakudoksen määrään. Hoikilla ihmisillä voi siis olla vähästä rasvakudos johtuen pienet rinnat.
Rintojen kehittymistahtiin liittyy osittain perimä. Murroiän kehityksen aikataulu on siis osittain sidoksissa vanhempiesi murrosiän kehitykseen. Voisitkin kysyä heiltä minkä ikäisenä heillä on alkanut murrosikä. Tsemppiä ja aurinkoista viikkoa!

mm
NettiNappi Hanna
25.6.2020 10:57
Arrow

Moikka mooooi. Rinnat kehittyvät usein eri aikaan ja se on aivan normaalia. Rintoja on yhtä monenlaisia kuin tyttöjä ja naisiakin. Kenenkään tytön tai naisen rinnat eivät myöskään ole täysin samankokoiset tai -muotoiset. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi. Aika näyttää millaisiksi rintasi kasvavat ja kehittyvät. Ne ovat hyvät ja kauniit joka tapauksessa. Rintojen muoto ja koko muuttuu myös koko naisen elämän ajan esimerkiksi painonvaihteluiden ja mahdollisten raskauksien myötä. Voit lukea lisää rinnoista ja niihen liittyvistä asioista Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Kivaa kesää sinulle!

avatar
en tiiä
27.6.2020 21:49
Arrow

Moi! Oon 11-vuotias täytän syksyllä 12 ja mua mietityttää ja “ahdistaa” kun mun melkein kaikilla kavereilla on alkanut jo rinnat kasvamaan ja mulla on ollut varmaan 1 vuoden nuppuvaiheessa jo. Mulla on myös vähän karvoitusta. Ja meillä on syksyllä koulussa uintia ja mietin miten muut suhtautuu siihen että mun rinnat ei oo kasvanut vielä kunnolla.

mm
NettiNappi Hanna
29.6.2020 13:46
Arrow

Moikka en tiiä. Älä ole turhaan huolissasi rintojesi kasvamisesta. Jokaisella tytöllä rintojen kasvu ja kehitys etenee yksilöllisesti, kuten muukin murrosiän kehitys. Vaikka sinusta tuntuu, että olet melkein ainoa, jonka rinnat eivät ole alkaneet kunnolla kasvamaan, niin et ole yksin ajatustesi kanssa. Lähes kaikki murrosiässä olevat kokevat jossain vaiheessa olevansa erilaisia kuin muut ja tuntevat oman kehonsa vääränlaiseksi. Tähän ei ole mitään syytä, sillä jokainen on hyvä ja kaunis juuri sellaisena kuin on. Murrosiän kehityksen etenemiseen ei voi itse vaikuttaa, joten on vain hyväksyttävä, että tällainen minä olen. Uintiviikolla on hyvä keskittyä uintitaitojen harjoitteluun ja hauskan pitämiseen. Siihen sinä voit itse vaikuttaa, että voit ajatella jo etukäteen uintiviikon hyviä puolia.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys-sivustolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Kivaa kesää sinulle!

avatar
Paniikissa
31.7.2020 00:39
Arrow

Hei, olen tutkinut rintojani kerran parissa kuukaudessa n. vuoden ajan ja näin olen oppinut tuntemaan erilaiset rintojen kyhmyt ja muhkurat. Tunnustelin kuukautisten jälkeen rintojani ja löysin oikeasta rinnasta erottuvamman suuren herneen oloisen patin. Patti erottuu selkeästi muusta kudoksesta, ja on muuttunut kipeäksi kovan tutkinnan jälkeen. Suvussani on pari rintasyöpää sairastanutta, ja pelkään, että minulla on syöpä.

mm
NettiNappi Karoliina
31.7.2020 10:56
Arrow

Moikka Paniikissa. Kerroit, että olet tutkinut pidemmän aikaa rintojasi säännöllisesti ja oppinut sillä tavoin tuntemaan ne perin pohjin. Rintojen säännöllinen tutkiminen on todella tärkeää, jotta mahdolliset poikkeamat oppii havaitsemaan. Kerroit, että olet havainnut toisessa rinnassasi erottuvan patin, joka on kipeytynyt. Voi olla, että rintakudos on ärtynyt kovan tutkimisen ja tunnustelun seurauksena, sillä rintakudos on todella herkkää. Suosittelen, että maltat mielesi ja annat myhkyrän olla hetken rauhassa. Kuvailemasi patti saattaa olla tulehtunut talirauhanen, joka on tehnyt ihon alle kipeän patin. Viestistäsi käy kuitenkin ilmi, että olet siitä todella huolissasi, joten suosittelen sinua kertomaan patista vanhemmillesi ja tarvittaessa varaamaan aikaa lääkäriin. Tsemppiä ja aurinkoista viikonloppua.

avatar
Auttakaa
01.8.2020 21:34
Arrow

Hei! Mä häpeen mun rintoja ku ne on ihan lätyt ja mulla ne rupes ehkä kuukaus sitten kasvaa ja niissä on sellatteet renkaat ympärillä ja ne on kipeet! Mä en uskalla kertoo kenellekään ja haluisin et ne kasvais nopeemmin, en uskalla oikein ees mennä kaverin kaa uimaan ku sit ne näkee mun lätyt?! Oisko kellään tietoo et saaks mun ikäset mitää pillereit kouluterveyden hoitajalta tai onks niitä ees?¿!¡?¿!¡. ,,

mm
NettiNappi Karoliina
03.8.2020 15:06
Arrow

Moikka Auttakaa. Rintojen kasvu ja kehitys on jokaisella hyvin yksilöllistä ja kestää yleensä 3-5 vuotta. Alkuun rinnat voivat olla todella arat, mutta se on normaalia. Rintojen kasvuun tai kehityksen kestoon ei voi vaikuttaa millään tavalla itse. Jos haluat lukea tarkemmin rintojen kasvusta ja kehityksestä, niin suosittelen sinua lukemaan Hyvä Kysymys -sivuston artikkelin “Mitkä ovat rinnat?” (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Artikkelissa kerrotaan tosi yksityikohtaisesti, mistä rinnat koostuvat ja miten niiden kehitys etenee. Kysyit myös, onko sinunen ikäisellesi mitään pillereitä koulunterveydenhoitajilla. Voisitko vielä vastata tähän ketjuun ja kertoa millaisia pillereita tarkoitat?

avatar
aha
08.8.2020 17:18
Arrow

mul on ollu ne 2v patit nii kasvaaks ne varmasti siitä vaiheesta eteenpäin vaikka olen 158cm ja 44kg

avatar
aha
08.8.2020 17:20
Arrow

mul on ollu ne 2v patit nii kasvaaks ne varmasti siitä vaiheesta eteenpäin vaikka olen 158cm ja 44kg

mm
NettiNappi Anni
11.8.2020 09:44
Arrow

Moikka aha. Kerroit, että sinulla on ollut rinnoissasi patit pari vuotta. Sinua mietityttää kasvaako ne siitä vaiheesta eteenpäin. Rinnat kasvavat ja kehittyvät kolmesta viiteen vuotta mutta ne muotoutuvat vielä aikuisiälläkin. Sinulla on siis vielä aikaa odotella rintojesi kasvua. Rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuva kova kyhmy ovat usein ensimmäisiä merkkejä siitä, että rinnat kasvavat ja murrosikä alkaa. Rinnat muodostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Jos on hoikka, niin usein rinnat ovat pienemmät kuin henkilöillä, jonka kehossa on enemmän rasvakudosta.

Rintojen kehitys on yksilöllistä. Rintojen kehittymistahti ja rintojen lopullinen muoto ovat osittain perintötekijöiden määräämät. Murrosiän kehityksen aikataulu ja esimerkiksi rintojen kehittyminen periytyy sekä isältä että äidiltä. Eli äidin rintojen koon perusteella ei voida suoraan sanoa, minkä kokoiset rinnat tyttärelle tulee. Jokainen nuori on sekoitus molempien vanhempien perintötekijöitä, mutta piirteet ja kehon muodot ovat aina yksilöllisiä.
Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa loppuviikkoa!

avatar
Paniikissa
11.8.2020 21:42
Arrow

Hei, kyselin rinnassa olevasta patista ja sainkin jo siihen vastauksen. Nyt rinta on kuitenkin alkanut vihlomaan muutaman kerran päivässä, ja nännin alue tuntuu aremmalta kuin toisen. Tuntuu, etten ole koskenut liiemmin pattiin, voiko kipu silti johtua siitä, että tutkin aiemmin rintaa paljon?

mm
NettiNappi Anni
14.8.2020 08:06
Arrow

Hei Paniikissa. Onpa ikävä kuulla, että vaiva ei ole parantunut. Kerroit, että et ole nyt koskenut liiemmin pattiin mutta kipu jatkuu. Jos patti on vihlonut jo kauan, suosittelen sinua kertomaan asiasta äidillesi jos et ole vielä tehnyt sitä. Voitte varata yhdessä ajan lääkärille, jotta kivun syy selviää. Tsemppiä!

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load