Oma keho

Raskaana?
Aloittaja:
Tiedustelija
13.5.2020 21:37
Viimeisin viesti:
NettiNappi Anni
02.7.2020 09:10
Osallistu keskusteluun
Avatar
Tiedustelija
13.5.2020 21:37
Arrow

Tääl juttelee 16 vuotias tyttö ja tiedustelisin asiaa että miks mulla on hajuaisti herkistynyt? Oonko raskaana?

mm
NettiNappi Karoliina
14.5.2020 14:43
Arrow

Hei. En osaa suoraan sanoa, mistä muutos hajuaistissa johtuu. Raskaana voit olla siinä tapauksessa, jos tuoretta siemennestettä on päätynyt emättimeesi. Tavallisimmin näin tapahtuu penis-emätinyhdynnässä, jossa ei ole käytetty raskaudenehkäisyä. Jos et ole ollut suojaamattomassa yhdynnässä, niin et voi olla raskaana. Jos hajuaistin herkistyminen huolestuttaa sinua, niin juttele siitä vanhempiesi kanssa. Voitte olla yhteydessä oman alueesi terveysasemaan ja tarpeen vaatiessa varata aikaa lääkärille.

avatar
Tiedustelija
18.6.2020 19:00
Arrow

Mulla on hajuaisti herkistynyt edelleen ja mun menkat on myöhässä viikon

avatar
Tiedustelija
20.6.2020 20:06
Arrow

Moi oon 16 vuotias ja Mul petti ehkäisy tänään mitä teen en pysty hakee jälkiehkäisyä

mm
NettiNappi Hanna
22.6.2020 10:51
Arrow

Hei Tiedustelija. Menkat voivat olla myöhässä monesta syystä. Esimerkiksi stressi tai muutokset elämäntilanteessa voivat sekoittaa kuukautiskiertoa, ja se on aivan normaalia. Et mainitse vistissäsi, oletko jo ollut yhdynnässä ja onko mahdollista, että olisit raskaana. Raskaaksi voi tulla, kun tuoretta siemennestettä päätyy emättimeen. Jos epäilet olevasi raskaana, voit tehdä raskaustestin. Niitä voi ostaa esimerkiksi tavallisista ruokakaupoista tai apteekista. Tee testi sen mukana tulevien ohjeiden mukaisesti. Jos testin tulos on positiivinen, sinun kannattaa jutella asiasta vanhempiesi kanssa. Myös neuvolaan kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman pian.

Joskus raskaana olevilla hajuisti voi herkistyä, mutta hajuaistin herkistyminen voi liittyä moneen muuhunkin asiaan. Jos asia sinua vaivaa, juttele asiasta vanhempiesi kanssa ja voitte ottaa yhteyttä terveysasemaan. Asiaa voidaan selvittää tarkemmin sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolla.
Täältä löydät Oulun kaupungin terveyspalveluiden yhteystiedot. (Linkki avautuu uuteen välilehteen)

avatar
Tiedustelija
22.6.2020 13:16
Arrow

Sä unohdit kattoo viimeisimmän viestin

avatar
Tiedustelija
22.6.2020 14:53
Arrow

Mul on mahdollisuus olla raskaana ku mulla ja mun poikaystävällä petti lauantaina ehkäisy ja Mul oli ovulaatio silloin.

mm
NettiNappi Hanna
24.6.2020 12:03
Arrow

Moi. Jälkiehkäisyn saattaisit ehtiä vielä hakea, jos yhdynnästä on kulunut alle 120h. Se olisi helpoin tapa varmistaa, ettet tule raskaaksi. Hyvä kysymys-sivustolta saat lisätietoa jälkiehkäisystä. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Voisitko jutella vanhemmillesi asiasta? He varmasti ymmärtävät ja auttavat sinua jälkiehkäisyn hankinnassa. Vaihtoehtona sinulla on odottaa ja toivoa, että et ole tullut raskaaksi. Raskauden mahdollisuuteen vaikuttaa myös se, missä vaiheessa kuukautiskiertoa olet menossa. Voit lukea asiasta lisää Hyvä kysymys-sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) löydät lisätietoa myös muusta aiheeseen liittyvästä.

Suosittelen, että juttelet asiasta seksikumppanisi kanssa. Jos vanhempiesi kanssa puhuminen tuntuu liian vaikealta, puhu jollekin luotettavalle aikuiselle. Asiat kyllä järjestyvät, mutta yksin ei tarvitse kaikkea huolta kantaa. Voit laittaa myös meille lisäkysymyksiä, vastaamme niihin mielellämme. Tsemppiä sinulle!

avatar
tiedustelija
24.6.2020 16:31
Arrow

Mul ei oo rahaa täl hetkel

mm
NettiNappi Hanna
25.6.2020 08:30
Arrow

Moi Tiedustelija. Ehkäisyn pettäminen on ikävä asia, mutta joskus niin voi käydä. Te molemmat olette yhdessä vastuussa tapahtuneesta, sillä ehkäisystä huolehtiminen on aina molempien osapuolten vastuulla. Ette enää ehdi hakea jälkiehkäisyä, sillä se pitäisi ottaa viimeistään 120h päästä yhdynnästä. Jos käy niin, että tulet raskaaksi, juttele asiasta poikaystäväsi ja vanhempiesi kanssa. Löydätte varmasti teidän tilanteeseenne sopivan ratkaisun. Myös neuvolassa voi on hyvä puhumassa tilanteesta ja miettiä työntekijän kanssa, miten tulisi toimia.

Voi kuitenkin olla, että et tulekaan raskaaksi, sillä siihen vaikuttaa niin moni tekijä. Ovulaation tarkka ajankohta on myös käytännössä hankala luotettavasti määritellä tai tuntea. Jatkossa teidän kannattaa huolehtia ehkäisystä tarkemmin. Ehkäisymenetelmiä on useita ja hormonaalinen ehkäisy on yksi luotettava ja tehokas vaihtoehto. Voit tutustua erilaisiin ehkäisymenetelmiin Väestöliiton nuorten sivuilla. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Voit ottaa yhteyttä oman alueesi terveysasemaan ja kertoa tarvitsevasi ehkäisyneuvontaa.
Terveysalan ammattilaiset osaavat suositella sinulle sopivaa ehkäisymuotoa. Jos sinulla herää lisää kysymyksiä, vastaamme niihin mielellämme. Asiat kyllä järjestyvät, hyvää kesää sinulle!

Löydät terveysasemien yhteystiedot Oulun kaupungin nettisivuilta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

avatar
tiedustelija
25.6.2020 15:39
Arrow

Mulle piti tulla e pillerit mut ne ei ehtineet ajoissa ja kalenterin mukaan Mul oli ovulaatio 20.6

avatar
Tiedistelija
26.6.2020 08:01
Arrow

Mul on vanhempiini luottamus menny

mm
NettiNappi Hanna
26.6.2020 10:33
Arrow

Moikka. Ikävä kuulla, että et ehtinyt saada pillereitä ajoissa. Nyt sinun kannattaa seurata tilannetta. Jos kuukautisesi eivät ala ajoissa, tee raskaustesti. Jos kuukautiset tulevat normaalisti, voit aloittaa myös pillereiden käytön pakkausohjeen mukaisesti.

Jos joudut tekemään raskaustestin ja tulos on positiivinen, juttele asiasta vanhempiesi tai jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Jos tarvitset raskauden keskeyttämisen, ota yhteyttä elämäntilanteestasi riippuen joko opiskeluterveydenhuoltoon tai omalle terveysasemalle. Mikäli haluat keskustella aiheesta ennen päätöksentekoa, ota yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356 keskusteluajan sopimiseksi. Raskauden keskeytys tehdään lääkärin lähetteellä OYS:n Naistentautien poliklinikalla. Tsemppiä sinulle!

mm
NettiNappi Hanna
26.6.2020 11:32
Arrow

Hei. Kerrot, etä sinulla on mennyt luottamus vanhempiisi. Ikävä kuulla, että näin on käynyt. Omien vanhempien sanomiset ja teot voivat tuntua ikäviltä tai loukkaavilta, ja voi usein tuntua, että he eivät ymmärrä ollenkaan. Vanhempien tehtävänä on kuitenkin kasvattaa sinua ja huolehtia sinusta, ja yleensä he tarkoittavat vain sinun parastasi. Toivottavasti voisitte keskustelemalla saada tilanteen selvitettyä ja monesti myös aika auttaa luottamuksen palauttamisessa. Voisit myös jutella jonkun toisen luotettavan aikuisen kanssa, isovanhemman tai muun sukulaisen, tilanteesta. Jos et löydä ketään sopivaa läheistä, voit ottaa yhteyttä Byströmin Ohjaamoon. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Työntekijä voi soittaa sinulle ja halutessasi voit varata keskusteluajan. Voimia sinulle ja aurinkoista kesän jatkoa.

avatar
tiedustelija
26.6.2020 17:06
Arrow

Mun menkkojen pitäis alkaa 3. 7

mm
NettiNappi Hanna
29.6.2020 09:44
Arrow

Hei. Voit siis odotella kuukautisia rauhassa viikonloppuun asti. Jos kuukautisia ei kuulu, tee raskaustesti pakkauksen ohjeen mukaisesti. Voit lukea lisätietoa raskaustestiin liittyen Hyvä kysymys-sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

avatar
tiedustelija
01.7.2020 18:38
Arrow

Mitä mun pitää tehä jos raskaustesti on positiivinen? miten kerron vanhemmille? nopea vastaus pliis saan rahaa 15.7 ja sillon pystyn ostaa raskaustestin

mm
NettiNappi Anni
02.7.2020 09:10
Arrow

Hei Tiedustelija. Hanna olikin jo tuohon ylemmäs vastannut: Jos raskaustestin tulos on positiivinen, juttele asiasta vanhempiesi tai jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Jos tarvitset raskauden keskeyttämisen, ota yhteyttä elämäntilanteestasi riippuen joko opiskeluterveydenhuoltoon tai omalle terveysasemalle. Mikäli haluat keskustella aiheesta ennen päätöksentekoa, ota yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356 keskusteluajan sopimiseksi. Raskauden keskeytys tehdään lääkärin lähetteellä OYS:n Naistentautien poliklinikalla.

Jos raskaustestin tulos on positiivinen siitä kannattaa kertoa vanhemmillesi suoraan. Jos et halua puhua vanhemmillesi yksin, voit kertoa asiasta ensin jollekin muulle luotettavalle aikuiselle. Sen jälkeen voitte kertoa asiasta vanhemmillesi yhdessä. Kerroit, että menkkojesi pitäisi alkaa pian ja saat rahaa raskaustestiin vasta 15.7. Voisiko poikaystäväsi ostaa raskaustestin, sillä olette tässä tilanteessa yhdessä? Tai voisitko lainata rahaa testin verran tai kysyä vanhemmiltasi rahaa? Halvimpia testejä voi saada apteekista muutamalla eurolla. Testi kannattaa tehdä kuitenkin vasta jos menkat ovat myöhässä. Sinulla on nyt kova stressi päällä niin sekin saattaa myöhästyttää menkkoja vaikket olisikaan raskaana. Tsemppiä kovasti!

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Hei, olemme kesätauolla 4.7-19.7 välisen ajan, jolloin kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Kysymyksiin vastataan jälleen 20.7 alkaen. Vastauksissa voi myös olla kesäaikaan enemmän viivettä. Aurinkoista kesää!