Oma keho

Mitä tehä ku mielessä on itsari, VIILTELY, ja syömisen kontrollointi?
Aloittaja:
Tiedustelija
11.2.2020 22:00
Viimeisin viesti:
NettiNappi Anni
22.6.2020 10:12
Osallistu keskusteluun
Avatar
Tiedustelija
11.2.2020 22:00
Arrow

Oon 16v tyttö ja viime aikoina Mua on kiusattu niin paljon että se on johtanut syömisen kontrolloimiseen ja viiltelyyn. Sen lisäksi mulla käy mielessä itsari. Mitä Mun tulisi tehä

mm
NettiNappi Karoliina
12.2.2020 14:39
Arrow

Moikka.

Ensimmäisenä pakko sanoa, että olet todella rohkea, kun olit meihin yhteydessä. Kiitos tästä!

Kerrot viestissäsi, että sinua on viime aikoina kiusattu paljon ja kiusaaminen on aiheuttanut pahaa mieltä, jonka seurauksena olet viillellyt itseäsi sekä kontrolloinut syömistäsi. Kerroit myös, että mielessäsi on ollut itsetuhoisia ajatuksia.

Ensimmäisenä sinun kannattaa puhua näistä asioista jonkun sinulle luotettavan aikuisen kanssa kasvotusten. Aikuinen voi olla vanhempi, opettaja tai vaikka nuorisotyöntekijä, kunhan vain kerrot, mitä tällä hetkellä käyt läpi. Kertomasi asiat ovat todella raskaita ja isoja asioita yksin huolehdittavaksi, joten sinun olosi helpottamiseksi asiasta kertominen on ensimmäinen ja tärkein tehtävä.

Kun olet kertonut asiasta aikuiselle, on heidän vastuullaan viedä asiaa eteenpäin ja saada kiusaaminen loppumaan. Sinun hyvinvointisi on kaikkein tärkeintä ja kiusaamisella on jo nyt ollut todella vakavia seurauksia hyvinvoinnillesi. Kun kiusaamiseen puututaan ja sinulla on mahdollisuus jutella asiasta sekä saada apua viiltelyn lopettamiseen ja syömisen kontrolloimiseen, niin olosi aivan varmasti helpottuu.

On myös joitain asioita, joiden avulla voit käsitellä omia tunteitasi ja sitä kautta purkaa pahaa oloa. Esimerkiksi musiikin kuuntelu, laulaminen, valokuvaus, piirtäminen, päiväkirjan kirjoittaminen, urheilu tai luonnossa liikkuminen selkeyttävät omia ajatuksia ja vievät niitä pois kiusaamisesta sekä pahasta olosta.

Sinun tulee muistaa, että kiusaaminen ei missään nimessä ole sinun syytäsi, eikä sitä tule hävetä tai vähätellä. Kiusaamiseen tulee aina puuttua aikuisen toimesta, jotta se saadaan loppumaan mahdollisimman pian.

Avun pyytäminen on osoitus rohkeudesta ja hyvästä itsetunnosta. Sinä olet rohkea!

avatar
Tiedustelija
23.2.2020 00:00
Arrow

Kiusaamisesta oon sanonut moneen otteeseen opettajille, mutta he eivät puutu siihen ja mulla ei oo tällä hetkellä ketää kelle puhuisin tästä. Tähän johti myös se kun jätin mun eksän. Nyt on vähän alkanu helpottaa kun löysin uuden kumppanin. Mutta tää juttu ei oo vielä loppunut kokonaa

mm
NettiNappi Hanna
24.2.2020 13:39
Arrow

Hei. Ikävä kuulla, etteivät opettajat ole puuttuneet asiaan, yritä jaksaa vielä puhua heille kiusaamisestasi ja pyydä heitä auttamaan sinua. Toivottavasti vanhempasi ovat auttaneet sinua tämän asian kanssa. Voisit vielä puhua heidän kanssaan kokemastasi kiusaamisesta ja opettajien välinpitämättömyydestä. He voivat ottaa yhteyttä opettajiin tai koulunne rehtoriin, ja pyytää tilanteen selvittämistä välittömästi. Jos vanhempasi eivät saa asiaa eteenpäin, ota tai ottakaa yhdessä vanhempiesi kanssa yhteyttä koulukuraattoriin. Kiusaaminen tulee saada loppumaan.

Hyvä, että olet löytänyt uuden kumppanin. Häneltä saat toivottavasti tukea tilanteeseesi.

avatar
Tiedustelija
02.6.2020 12:07
Arrow

Mul on viime aikoina alkanu tulla vaikeuksia syödä ruokaa. Saatan syödä aamulla mut seuraava näläntunne tuttu vsta myöhää illalla mitä teen?

mm
NettiNappi Anni
03.6.2020 09:27
Arrow

Hei Tiedustelija. Onpa ikävä kuulla, että sinulla on ollut vaikeuksia syömisen kanssa. Asiaan kannattaa puuttua ajoissa, jottei ongelma pahennu entisestään. Syy sille miksi sinulle ei maistu ruoka on hyvä selvittää, oli syy sitten tai psyykkinen tai fyysinen. Jos olet aiemmin kirjoittanut samalla nimimerkillä syy voi löytyä sieltä. Elimistö reagoi usein psyykkisesti kuormittaviin tilanteisiin fyysisellä oireilulla.

Oletko jutellut asiasta kenenkään kanssa? Suosittelen sinua ottamaan asian esille vanhempiesi kanssa ja voitte ottaa vaikka yhdessä yhteyttä terveydenhuoltoon. Syömishäiriöliitto Syli voisi auttaa myös. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen). Heillä on mm. tukipuhelin ja chat, joiden kautta voisi olla helpompi aloittaa yhteydenotto. He neuvovat ja antavat tukea jo varhaisessa vaiheessa. Voisit kysyä vaikka äitiäsi tueksi. Toivottavasti saisit apua. Paljon jaksamista ja tsemppiä sinulle.

avatar
Tiedustelija
17.6.2020 15:41
Arrow

Nyt on vaikeuksia syödä lämmintä ruokaa ja Mul on tullut paljon liikuntaa ja syön vähän

mm
NettiNappi Anni
22.6.2020 10:12
Arrow

Hei Tiedustelija. Kerroit viestissäsi, että sinulla on vaikeuksia syödä lämmintä ruokaa. Mukava kuitenkin kuulla, että olet lisännyt liikuntaa sillä se voi piristää myös mieltä. Olisi kuitenkin tärkeää myös syödä, jotta saisit tarpeeksi energiaa.
Olisi tärkeää jutella jonkun kanssa jotta saisit apua ja tukea. Oletko kertonut asiasta vielä vanhemmillesi tai kumppanillesi? Vinkkasin sinulle viimeksi Sylin eli syömishäiriöliiton, josta voisi olla sinulle apua. Hienoa, että olet ollut rohkea ja laittanut meille viestiä. Toivottavasti saat kaiken mahdollisen tuen minkä tarvitset. Tsemppiä sinulle!

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Hei, olemme kesätauolla 4.7-19.7 välisen ajan, jolloin kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Kysymyksiin vastataan jälleen 20.7 alkaen. Vastauksissa voi myös olla kesäaikaan enemmän viivettä. Aurinkoista kesää!