Oma keho

Menkat
Aloittaja:
Hjälp
07.3.2016 17:13
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
09.10.2019 09:49
Osallistu keskusteluun
Avatar
Hjälp
07.3.2016 17:13
Arrow

Heissan! Eli täytin tammikuussa 16. Mulla oli joulu-tammikuun vaihteessa ensimmäiset kuukautiset, tai ainakin luulen niin. Mulla tuli jtn 5päivää semmoista “ruskeaa limaa” ei paljoa, mutta kuitenkin. Mutta se kysymys olisi eli kuinka kauan voi kestää että kuukautiset tulevat toisen kerran, koska toisia ei ole vieläkään näkynyt ja aikaa on jo yli 2kk. Valkovuotoa on kyllä ollut. Enkä siis seurustele. Kiitos paljon jos vastaatte:)

mm
NettiNappi Hanna
08.3.2016 13:41
Arrow

Hei. Voit huoletta odotella seuraavia kuukautisia muutaman kuukauden ajan. Jos kuukautisia ei ala kuulua, voit varata ajan terveydenhoitajalle. Jos olet opiskelija, voit varata ajan opiskelijaterveyshuoltoon, muussa tapauksessa voit varata ajan oman alueesi terveysasemalle. Terveydenhoitaja ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin tutkimuksiin.

avatar
Hjälp
08.3.2016 21:49
Arrow

Kiitos paljon, helpoitti kyllä asiaa, oon ihan hirvee stressaaja…
Tiedätkö yhtään kuinka kauan seuraaviin menkkoihin voi kestää? Se on varmaan tosi yksilöllistä, mutta kuitenkin:)

mm
NettiNappi Hanna
09.3.2016 10:21
Arrow

Hei. Asia on hyvin yksilöllinen, aivan niin kuin kirjoititkin. Stressi on yksi kuukautiskiertoon vaikuttava tekijä, joten sekin voi joskus viivästyttää seuraavia kuukautisia. Joskus kuukautisten välillä voi mennä esimerkiksi kuusi kuukautta. Parin ensimmäisen vuoden aikana kuukautiset voivat tulla hyvin epäsäännöllisesti.
Voit lukea kuukautisista, kuukautiskierrosta ja sen epäsäännöllisyydestä Väestöliiton nuorten sivuilta:http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/.

avatar
Hjälp
13.3.2016 09:20
Arrow

Kiitos:)

avatar
Kati
20.3.2016 15:03
Arrow

Tuntuu että menkat alkaa, 4 päivää alavatsa ja ylävatsa kipee, ja selkää särkee, ja valkovuotoo on. Oon vasta 10v, ja äiti sanoi että eise mahdotonta oo. Mitä nyt, jos menkat alkaa?

mm
NettiNappi Hanna
21.3.2016 13:12
Arrow

Hei. On mahdollista, että kuukautisesi alkavat. Kuukautiset alkavat suomalaisilla tytöillä keskimäärin 10-16 -vuotiaana. Kuukautisten alkaminen kuuluu murrosikään, eikä asiasta tarvitse huolestua.
Kuukautisten alkaminen on hieno asia jokaisen tytön elämässä, sillä se tarkoittaa, että tytöstä on tulossa nainen.

Kuukautisten alkaminen tarkoittaa sitä, että noin kuukauden välein sinulla tulee kuukautisvuotoa, eli kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos. Kuukautiset kestävät keskimäärin viisi päivää ja kuukautisvuodon määrä vaihtelee kuukautisten aikana. Ensimmäisten vuosien aikana kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti muutaman kuukauden välein ja ajan kanssa kuukautiskierto säännöllistyy. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan siis jaksoa, jonka aikana kuukautiset tulevat kerran. Kuukautiskierrossa on eri vaiheita ja kierron pituus on yksilöllinen, usein 23-35 vuorokautta. Voit lukea tarkemmin kuukautisista ja kuukautiskierron eri vaiheista Väestöliiton nuorten sivuilta.
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiskierto/

Kuukautisten aikana tytöt ja naiset käyttävät erilaisia kuukautissuojia. Kokeilemalla eri merkkejä ja malleja löydät sinulle sopivat terveyssiteet ja pikkuhousunsuojat. Tamponien käyttöä voit harjoitella myös, sillä niitä käyttämällä voit esimerkiksi kesällä käydä uimassa myös kuukautisten aikana. Voit tutustua myös erilaisiin ekologisiin kuukautissuojiin, joita ovat mm. kuukautiskuppi, kuukautissieni, kestopikkuhousunsuojat ja -siteet. Voit kysyä äidiltäsi, voisitteko käydä yhdessä kaupassa ostamassa kuukautissuojia, sekä samalla tutustua eri merkkeihin ja malleihin. Väestöliiton sivuilta voit lukea lisää myös kuukautissuojista: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautissuojat/.

avatar
Alina
07.7.2018 09:04
Arrow

Moi, oon 11- (kohta 12) vuotias tyttö, valkovuotoo on tullut, välillä limaista mutta ei aina. Rinnat ovat kehittyneet hieman, karvoja on aika paljon, alavatsa kipuja on, kerran vietettiin yö sairaalassa niiden takia, päänsärkyä myös. Mielialat vaihtelee all the time:/ ja niin on mulla myös lantio leventynyt ja hiki haisee. äidilläni alkoivat kuukautiset 12-vuotiaana, joten voiko omani alkaa pian?

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 14:03
Arrow

Hei!

Kuukautisten alkamisaika on hyvin yksilöllinen. Kerroit, että sinulla on jo tapahtunut muutoksia kehossasi ja valkovuotoakin on esiintynyt. Kuukautisiin vaikuttavat perintötekijät, mutta myös ravinto ja liikunta. Vaikka äitisi kuukautiset on alkaneet jo 12 -vuotiaana, voit sinä silti joutua odottamaan omiesi alkua. Monesti ennen ensimmäisiä kuukautisia saattaa esiintyä runsasta valkovuotoa, joka voi olla väriltään rusehtavaa. Olet kuitenkin vasta täyttämässä 12, joten mitään hätää ei ole ja kertomasi perusteella kehityksesi on edennyt hyvin normaalisti.

avatar
Minä vaan
17.6.2019 03:20
Arrow

Moi! Kuukautiseni ovat nyt 19 päivää myöhässä ja ennen ollut kierto 27 päivästä 35 päivään no nyt on sitte kierto päivä 48 en tiedä mitä pitäisi tehdä yks ainoa kerta jollon olisi ollut mahdollisuus tulla raskaaksi mutta kun olen kaksi apteekin omaa raskaustestiä tehnyt kierto päivinä 38 ja 44 kumpikin ollut negatiivisia en tiedä mitä pitäisi tehdä ku en oo varma uskallanko lääkäriin mennä ja miten sinne ajan varaus toimii jne paljo maksaa poikaystävä on ja sille olen kertonut näistä mutta esim sisaruksille ja vanhemmille en ole uskaltanu kertoa ikää siis 16 vuotta

NettiNappi Liisa
17.6.2019 10:43
Arrow

Hei!

Kerrot viestissäsi, että kuukautisesi ovat myöhässä ja että olisi mahdollisuus, että olet raskaana. Kerrot myös tehneesi kaksi negatiivista raskaustestiä kotona. Mikäli kuukautiset eivät ala lähipäivinä, voisit mennä käymään oman alueesi terveysasemalla tai hyvinvointikeskuksessa. Laitan sinulle tähän ohjeet:

“Voit tulla hoitajan akuuttivastaanotolle kiireellistä hoitoa vaativissa vaivoissa ilman ajanvarausta tai varaamalla ajan verkossa. Hoitajat ottavat ilman ajanvarausta tulevat potilaat vastaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lääkäri tulee mukaan tarvittaessa. Kiireellisissä asioissa voit myös varata ajan Oulun Omahoidossa. Verkkoajanvaraus on sairaanhoitajalle. Verkon kautta ei voi varata aikaa lääkärille. Ajat ovat varattavissa kahdessa vaiheessa: aamupäivän ajanvaraus aukeaa klo 00:00 yöllä ja iltapäivän ajanvaraus klo 8:00.” (Tieto löytyy Oulun kaupungin verkkosivuilta.)

Mikäli sinulla on verkkopankkitunnukset, voit varata ajan itsellesi Oulun Omahoito-palvelussa. Terveyskeskusmaksuja ei peritä alle 18-vuotiailta. Terveydenhuollon henkilökuntaa sitoo vaitiolovelvollisuus, joten tieto käynnistäsi tai siellä jutelluista asioista pysyy teidän välisenä. Poikaystäväsi voi halutessasi lähteä mukaasi.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua!

avatar
Moiii
07.10.2019 14:18
Arrow

Minun ensimmäiset kuukautiset olivat noin 3kk sitten, pitäisikö huolestua?

mm
NettiNappi Hanna
09.10.2019 09:49
Arrow

Moi. Sinulla ei ole mitään syytä huoleen. Alussa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ja tulla useamman kuukauden välein. Voit lukea lisätietoa kuukautisin liittyen myös Väestöliiton nuorten sivuilta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load