Oma keho

Menkat
Aloittaja:
Hjälp
07.3.2016 17:13
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
10.9.2020 10:47
Osallistu keskusteluun
Avatar
Hjälp
07.3.2016 17:13
Arrow

Heissan! Eli täytin tammikuussa 16. Mulla oli joulu-tammikuun vaihteessa ensimmäiset kuukautiset, tai ainakin luulen niin. Mulla tuli jtn 5päivää semmoista “ruskeaa limaa” ei paljoa, mutta kuitenkin. Mutta se kysymys olisi eli kuinka kauan voi kestää että kuukautiset tulevat toisen kerran, koska toisia ei ole vieläkään näkynyt ja aikaa on jo yli 2kk. Valkovuotoa on kyllä ollut. Enkä siis seurustele. Kiitos paljon jos vastaatte:)

mm
NettiNappi Hanna
08.3.2016 13:41
Arrow

Hei. Voit huoletta odotella seuraavia kuukautisia muutaman kuukauden ajan. Jos kuukautisia ei ala kuulua, voit varata ajan terveydenhoitajalle. Jos olet opiskelija, voit varata ajan opiskelijaterveyshuoltoon, muussa tapauksessa voit varata ajan oman alueesi terveysasemalle. Terveydenhoitaja ohjaa sinut tarvittaessa lääkärin tutkimuksiin.

avatar
Hjälp
08.3.2016 21:49
Arrow

Kiitos paljon, helpoitti kyllä asiaa, oon ihan hirvee stressaaja…
Tiedätkö yhtään kuinka kauan seuraaviin menkkoihin voi kestää? Se on varmaan tosi yksilöllistä, mutta kuitenkin:)

mm
NettiNappi Hanna
09.3.2016 10:21
Arrow

Hei. Asia on hyvin yksilöllinen, aivan niin kuin kirjoititkin. Stressi on yksi kuukautiskiertoon vaikuttava tekijä, joten sekin voi joskus viivästyttää seuraavia kuukautisia. Joskus kuukautisten välillä voi mennä esimerkiksi kuusi kuukautta. Parin ensimmäisen vuoden aikana kuukautiset voivat tulla hyvin epäsäännöllisesti.
Voit lukea kuukautisista, kuukautiskierrosta ja sen epäsäännöllisyydestä Väestöliiton nuorten sivuilta:http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/.

avatar
Hjälp
13.3.2016 09:20
Arrow

Kiitos:)

avatar
Kati
20.3.2016 15:03
Arrow

Tuntuu että menkat alkaa, 4 päivää alavatsa ja ylävatsa kipee, ja selkää särkee, ja valkovuotoo on. Oon vasta 10v, ja äiti sanoi että eise mahdotonta oo. Mitä nyt, jos menkat alkaa?

mm
NettiNappi Hanna
21.3.2016 13:12
Arrow

Hei. On mahdollista, että kuukautisesi alkavat. Kuukautiset alkavat suomalaisilla tytöillä keskimäärin 10-16 -vuotiaana. Kuukautisten alkaminen kuuluu murrosikään, eikä asiasta tarvitse huolestua.
Kuukautisten alkaminen on hieno asia jokaisen tytön elämässä, sillä se tarkoittaa, että tytöstä on tulossa nainen.

Kuukautisten alkaminen tarkoittaa sitä, että noin kuukauden välein sinulla tulee kuukautisvuotoa, eli kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos. Kuukautiset kestävät keskimäärin viisi päivää ja kuukautisvuodon määrä vaihtelee kuukautisten aikana. Ensimmäisten vuosien aikana kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti muutaman kuukauden välein ja ajan kanssa kuukautiskierto säännöllistyy. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan siis jaksoa, jonka aikana kuukautiset tulevat kerran. Kuukautiskierrossa on eri vaiheita ja kierron pituus on yksilöllinen, usein 23-35 vuorokautta. Voit lukea tarkemmin kuukautisista ja kuukautiskierron eri vaiheista Väestöliiton nuorten sivuilta.
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiskierto/

Kuukautisten aikana tytöt ja naiset käyttävät erilaisia kuukautissuojia. Kokeilemalla eri merkkejä ja malleja löydät sinulle sopivat terveyssiteet ja pikkuhousunsuojat. Tamponien käyttöä voit harjoitella myös, sillä niitä käyttämällä voit esimerkiksi kesällä käydä uimassa myös kuukautisten aikana. Voit tutustua myös erilaisiin ekologisiin kuukautissuojiin, joita ovat mm. kuukautiskuppi, kuukautissieni, kestopikkuhousunsuojat ja -siteet. Voit kysyä äidiltäsi, voisitteko käydä yhdessä kaupassa ostamassa kuukautissuojia, sekä samalla tutustua eri merkkeihin ja malleihin. Väestöliiton sivuilta voit lukea lisää myös kuukautissuojista: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautissuojat/.

avatar
Alina
07.7.2018 09:04
Arrow

Moi, oon 11- (kohta 12) vuotias tyttö, valkovuotoo on tullut, välillä limaista mutta ei aina. Rinnat ovat kehittyneet hieman, karvoja on aika paljon, alavatsa kipuja on, kerran vietettiin yö sairaalassa niiden takia, päänsärkyä myös. Mielialat vaihtelee all the time:/ ja niin on mulla myös lantio leventynyt ja hiki haisee. äidilläni alkoivat kuukautiset 12-vuotiaana, joten voiko omani alkaa pian?

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 14:03
Arrow

Hei!

Kuukautisten alkamisaika on hyvin yksilöllinen. Kerroit, että sinulla on jo tapahtunut muutoksia kehossasi ja valkovuotoakin on esiintynyt. Kuukautisiin vaikuttavat perintötekijät, mutta myös ravinto ja liikunta. Vaikka äitisi kuukautiset on alkaneet jo 12 -vuotiaana, voit sinä silti joutua odottamaan omiesi alkua. Monesti ennen ensimmäisiä kuukautisia saattaa esiintyä runsasta valkovuotoa, joka voi olla väriltään rusehtavaa. Olet kuitenkin vasta täyttämässä 12, joten mitään hätää ei ole ja kertomasi perusteella kehityksesi on edennyt hyvin normaalisti.

avatar
Minä vaan
17.6.2019 03:20
Arrow

Moi! Kuukautiseni ovat nyt 19 päivää myöhässä ja ennen ollut kierto 27 päivästä 35 päivään no nyt on sitte kierto päivä 48 en tiedä mitä pitäisi tehdä yks ainoa kerta jollon olisi ollut mahdollisuus tulla raskaaksi mutta kun olen kaksi apteekin omaa raskaustestiä tehnyt kierto päivinä 38 ja 44 kumpikin ollut negatiivisia en tiedä mitä pitäisi tehdä ku en oo varma uskallanko lääkäriin mennä ja miten sinne ajan varaus toimii jne paljo maksaa poikaystävä on ja sille olen kertonut näistä mutta esim sisaruksille ja vanhemmille en ole uskaltanu kertoa ikää siis 16 vuotta

NettiNappi Liisa
17.6.2019 10:43
Arrow

Hei!

Kerrot viestissäsi, että kuukautisesi ovat myöhässä ja että olisi mahdollisuus, että olet raskaana. Kerrot myös tehneesi kaksi negatiivista raskaustestiä kotona. Mikäli kuukautiset eivät ala lähipäivinä, voisit mennä käymään oman alueesi terveysasemalla tai hyvinvointikeskuksessa. Laitan sinulle tähän ohjeet:

“Voit tulla hoitajan akuuttivastaanotolle kiireellistä hoitoa vaativissa vaivoissa ilman ajanvarausta tai varaamalla ajan verkossa. Hoitajat ottavat ilman ajanvarausta tulevat potilaat vastaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lääkäri tulee mukaan tarvittaessa. Kiireellisissä asioissa voit myös varata ajan Oulun Omahoidossa. Verkkoajanvaraus on sairaanhoitajalle. Verkon kautta ei voi varata aikaa lääkärille. Ajat ovat varattavissa kahdessa vaiheessa: aamupäivän ajanvaraus aukeaa klo 00:00 yöllä ja iltapäivän ajanvaraus klo 8:00.” (Tieto löytyy Oulun kaupungin verkkosivuilta.)

Mikäli sinulla on verkkopankkitunnukset, voit varata ajan itsellesi Oulun Omahoito-palvelussa. Terveyskeskusmaksuja ei peritä alle 18-vuotiailta. Terveydenhuollon henkilökuntaa sitoo vaitiolovelvollisuus, joten tieto käynnistäsi tai siellä jutelluista asioista pysyy teidän välisenä. Poikaystäväsi voi halutessasi lähteä mukaasi.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua!

avatar
Moiii
07.10.2019 14:18
Arrow

Minun ensimmäiset kuukautiset olivat noin 3kk sitten, pitäisikö huolestua?

mm
NettiNappi Hanna
09.10.2019 09:49
Arrow

Moi. Sinulla ei ole mitään syytä huoleen. Alussa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ja tulla useamman kuukauden välein. Voit lukea lisätietoa kuukautisin liittyen myös Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
I don't wanna tell my name
05.3.2020 22:49
Arrow

Hei! Oon siis 12 ja tuli ekat 3kk menkat mutta viime kuussa ei tullut? Voisitko kertoa syyn🙁

mm
NettiNappi Anni
06.3.2020 12:48
Arrow

Moikka! Pohdit viestissäsi miksi menkkoja ei ole tullut viime kuussa. Menkat ovat epäsäännölliset varsinkin ensimmäisinä vuosina, mikä tarjoittaa sitä että menkat saattavat jäädä joinakin kuukausina kokonaan pois. Joillakin kuukautiskierto saattaa olla aikuisikään asti epäsäännöllinen. Epäsäännölliset menkat eivät ole vaarallisia. Sinulla ei siis ole syytä huoleen.

Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään, syynä saattaa olla stressi, liiallinen liikunta tai sairastelu. Aina syytä ei edes ole. Voit seurata kuukautiskiertoasi merkkaamalla vuotopäivät kalenteriin ylös. Voisit jutella menkoista jonkun luotettavan aikuisen kuten äitisi tai kouluterveydenhoitajan kanssa, jotta saat vastauksia mieltäsi painaviin kysymyksiin.

Tsemppiä sinulle ja mukavaa kevään alkua!

avatar
Nameless
22.3.2020 02:04
Arrow

Moi! Oon tämmönen 11v tyttö ja olen tässä miettinyt että, milloin ne kuukautiset alkaa kun valkovuodotkin ollut jo aika kauan (varmaan 2-4 kk) niin voisitteko neuvoa milloin ne saattaisi alkaa…

mm
NettiNappi Anni
24.3.2020 10:52
Arrow

Moi Nameless. Pohdit viestissäsi milloin sinulla alkaa menkat. Tytöillä murrosikä alkaa tavallisesti 8-13 vuoden iässä, jolloin rinnat alkavat aristaa ja häpykarvoitusta ilmaantuu. Menkat alkavat tavallisesti murrosiän myöhemmässä vaiheessa kasvupyrähdyksen jälkeen. Jokaisen nuoren murrosiän kehitys on yksilöllinen, joten valitettavasti en osaa sinulle tarkkaa aikaa sanoa. Valkovuotoa saattaa tulla vuoden parikin ennen kuin menkat varsinaisesti alkaa, joten odottele vain rauhassa. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että murrosikäsi on jo käynnistynyt.

Voit lukea murrosiästä ja menkoista lisää Väestöliiton sivuilta. Huomaathan, että linkki aukeaa uuteen välilehteen. Jos sinua jännittää menkat mikä on ihan luonnollista, voisit jutella asiasta vaikka äitisi kanssa. Tsemppiä odotukseen.

avatar
Ärsyyntynyt
10.6.2020 21:55
Arrow

Moi oon 13, kohta 14v tyttö ja kuukautiset ei oo vielä alkanut. Mulla on tullut valkovuotoa jo aika monta vuotta. Tai siis ensin alko joskus 11 vuotiaana tuleen ja tulu jonku aikaa. Sit se vaa loppu ja nyt on alkanut taas vähän aikaa sitten tulemaan. Voisiko se olla joku merkki kuukautisista??

mm
NettiNappi Karoliina
11.6.2020 10:54
Arrow

Moikka Ärsyyntynyt. Kerroit, että kuukautiset eivät ole vielä tulleet, vaikka valkovuotoa on jo tullut pidemmän aikaa. Sinua mietityttää ja ilmeisesti jopa hivenen ärsyttää se, ettei menkkoja näy. Vaikka kuulostaakin varmaan todella turhauttavalta, niin menkat tulevat kun kehosi on niihin täysin valmis. Kukaan ei voi kuitenkaan ennustaa sitä, ovatko menkat alkamassa nyt ja oliko muutokset valkovuodossa merkkejä kuukautisten alkamisesta. Tsemppiä odotteluun!

avatar
Utelias
14.6.2020 06:31
Arrow

Milloin ja miten menkat tarkalleen ottaen alkaa?

avatar
mitätämäon
14.6.2020 12:07
Arrow

Hei!
Mulla jäi viime kesänä menkat väliin yhtenä kuukautena ja muuten ollut tosi säännölliset kuukautiset.
Nyt taas näyttää siltä, että menkat olisi jäämässä väliin. Mistä voisi
johtua, että ne jäävät aina kesällä pois?

mm
NettiNappi Anni
15.6.2020 15:28
Arrow

Moikka Utelias. Kysyit viestissäsi milloin ja miten menkat tarkalleen ottaen alkaa. Murrosikä alkaa nuorilla hyvin eri iässä. Tarkkaa aikaa on vaikeaa melkeinpä mahdotonsa sanoa, sillä menkkojen alkamisaikaan vaikuttaa perimän lisäksi ravitsemus- ja liikuntatottumukset. Menkat voivat alkaa samaan aikaan kuin äidilläsi on alkaneet mutta niiden alkuun vaikuttaa myös isän puolen perintötekijät. Jos isälläsi on alkanut murrosikä myöhään, voi olla että sinullakin alkaa.

Meurrosikä alkaa yleensä rintojen aristamisella ja kasvamisella. Joillakin tämä tapahtuu 8-vuotiaina, toisilla 13 vuoden iässä. Muita murrosiän merkkejä tyttökehossa ovat häpykarvoitus, kasvupyrähdys, kehon muotojen muuttuminen ja kuukautisten alkaminen. Menkat alkavat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen 10–16-vuotiaana. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet kuuteentoista ikävuoteen mennessä, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla.
Toivottavasti vastauksesta oli apua vaikka tarkkaa en osaa sinulle kertoa. Voit menkkoja odotellessa jutella asiasta esimerkiksi äitisi kanssa. Mukavaa kesää!

mm
NettiNappi Karoliina
16.6.2020 10:23
Arrow

Moikka. Ekojen menkkojen jälkeen saattaa kestää jopa kolme vuotta, että kuukautiskierto on täysin säännöllinen. Sitä ennen vaihtelut vuodon määrässä, kuukautisten kestossa ja niiden esiintymisessä ovat varsin tavallisia. Kuukautiset ovat ylipäätään todella herkät häiriintymään, ja niihin vaikuttaa niin fyysiset kuin psyykkisetkin muutokset. Jopa se, jos sinulla on ollut kovasti stressiä ja huolta ennen kesäloman alkua, voi johtaa siihen, että menkat ovat myöhässä. Jos asia huolestuttaa sinua hurjasti, eikä menkkoja kuulu, niin suosittelen sinua juttelemaan vaikka äitisi kanssa asiasta, niin saat huolta pois mielen päältä. Aurinkoista kesää!

avatar
Lol xdd
20.6.2020 21:58
Arrow

Moi oon 12 vuotias tyttö ja mietiskelin milloin mulla alkaa menkat mul on ollu valkovuotoo jostaa 10v asti ja nyt on viimeisten 30vrk sattunu alavatsaan poltellu ja krampannu ja myös sattunut alaselkään ja mietin et voisiko johtuu siitä et menkat ois alkamassa mulla on murrosiän muut vaiheet jo rinnat on alkanu kasvaa, karvat ja mieliala vaihtelee ja tuntuu kun olisin ollut kärttyinen mun äidillä murrosikä alkoi jo 9 vuotiaana ja menkat vissiin joskus 12 ikäluokan kohdilla olisi kiva jos joku vastaisi ja auttaisi ja tiiän vanha keskustelu palsta

avatar
Lol xdd
21.6.2020 12:40
Arrow

Tänään kun kävin vessassa niin huomasin jotain rusehtavaa alushousuissani haistoin sitä ja ei ollut kakkaa nii olisiko nämä nyt ensimmäisen kuukautiseni?

avatar
Liina
22.6.2020 13:19
Arrow

Hei! Menkkani alkoivat viime lokakuussa ja eivät oikeastaan ole säännölliset. Joskus tulee kerran kuussa, joskus hyppää yli jonkun kuukauden. Mutta nyt, viimeksi menkkani olivat noin 3 kuukautta sitten, ennen pääsiäistä. Pitäisikö huolestua? Raskaus ei voi mitenkään olla syynä.

mm
NettiNappi Hanna
24.6.2020 12:18
Arrow

Moikka. Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat alkamassa. Kuukautiset alkavat usein rusehtavana vuotona. Jos vuotoa tulee vielä, voit tarvittaessa käyttää pikkuhousunsuojaa tai terveyssidettä. Usein ensimmäiset kuukautiset voivat olla niukat. Jatkossa vuotoa tulee yleensä runsaammin ja se on myös selvästi veristä. Kuukautiset voivat olla ensimmäisten parin vuoden aikana epäsäännölliset ja vuodon määrä ja kesto voivat vaihdella. Se on aivan normaalia. Murrosiän kehityksesi on edennyt kertomasi mukaan normaalisti.

Juttele kuukautisten alkamisesta äitisi kanssa. Voitte vaikka yhdessä käydä ostamassa sinulle kuukautissuojia. Voit lukea kuukautisista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Myös täältä NettiNapista löydät lisää tietoa kuukautisista.

mm
NettiNappi Anni
24.6.2020 14:29
Arrow

Hei Liina. Menkat ovat usein ensimmäisinä vuosina epäsäännölliset, joten sinulla ei ole mitään syytä huolestua. Kuukautiskiertoa on hyvä kuitenkin seurata. Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään. Menkat voivat myöhästyä muunkin syyn kuin raskauden vuoksi. Sairastelu, stressi, hormonaalinen ehkäisy tai elämänmuutokset voivat aiheuttaa menkkojen myöhästyminen. Myös runsas liikunta voi myöhästyttää menkkoja. Jos menkat ovat pitkään poissa asiasta kannattaa jutella terveydenhoitajalle tai lääkärille. Suosittelen sinua myös puhumaan asiasta äitisi kanssa, jos asia mietityttää. Mutta kuten kerroin, tilanteesi kuulostaa aivan normaalilta.

Mukavaa kesää sinulle!

avatar
Helpp
25.6.2020 17:15
Arrow

Minkä väristä tulee kun on eksy menkat!
Helpp

avatar
Lol xdd
25.6.2020 21:10
Arrow

Sitä rusehtavaa vuotoa tuli kaksi päivää ja oli semi niukkaa onko se normaalia? Ja onko mulla nyt siis kuukautiset alkamassa?

mm
NettiNappi Hanna
26.6.2020 10:58
Arrow

Moikka Helpp. Ekojen menkkojen aikana vuoto voi tulla ruskeana, vaaleanpunaisena tai punaisenakin, tai se voi olla jotain näiden kaikkien väliltä. Menkat alkavat jokaisella yksilöllisesti. Joillakin vuotoa tulee ekoilla kerroilla vain todella vähän, toisilla menkat voivat alkaa heti runsaampana verisenä vuotona. Voit lukea lisätietoa menkoista Väestöliiton nuorten sivuilta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Löydät sieltä myös youtube-videon, jossa kerrotaan menkoista. Kivaa kesää sinulle!

mm
NettiNappi Hanna
26.6.2020 11:04
Arrow

Hei 🙂 Kyllä, menkkasi ovat alkamassa. Voit merkata jo nämä ensimmäiset vuotopäivät kalenteriisi tai halutessasi voit ladata puhelimeesi kuukautis-sovelluksen, jolla voit jatkossa seurata kuukautiskiertoasi. Voit odotella seuraavia kuukautisia rauhassa. Ensimmäisten parin vuoden ajan kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti, jopa usean kuukauden välein. Kivaa kesän jatkoa!

avatar
Xdnn
08.9.2020 23:07
Arrow

Eli oon 12v ja tänään mulla tuli sellasii ruskeita läikkiä mun alushousuihin ja mahakin on kipee ja karvoja ja valkovuotoo on ollu jo varmaan 2,5vuotta sekä rinnat on jo vähän alkanu kasvaan niin onko mahollista että mun menkat alko?

mm
NettiNappi Karoliina
10.9.2020 10:47
Arrow

Hei Xdnn. Kertomasi perusteella on täysin mahdollista, että kuvailemasi ruskeat läikät ovat olleet ensimmäiset kuukautiset. Yleensä ekat menkat ovat juurikin tuollaista rusehtavaa vuotoa. Ekat menkat saattavat kestää muutaman päivän ja seuraavia voit joutua odottelemaan useammankin kuukauden. Ekojen kuukautisten jälkeen saattaa kestää jopa 3 vuotta, että kuukautiset muuttuvat säännöllisimmiksi. Sitä ennen menkat voivat tulla muutaman kuukauden välein ja vuoto voi olla todella niukkkaa tai toisinaan huomattavasti runsaampaa. Kuukautisten ensimmäisinä päivinä vuoto voi olla tosi vähäistä ja pikkuhousunsuoja voi olla täysin riittävä suoja. Yleensä menkkojen keskivaiheilla vuoto on vähän runsaampaa, jolloin kuukautissuoja on jo tarpeen. Kuukautisten loppua kohden vuoto taas niukkenee. Sinun kannattaa utella menkoista esimerkiksi äitisi kanssa ja voitte käydä yhdessä ostamassa erilaisia kuukautissuojia. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja, löydät itsellesi sopivimman suojan kuukautisten eri vaiheisiin. Myös koulureppuun kannattaa jatkossa ottaa mukaan pari kuukautissuojaa, joten olet varautunut seuraavien menkkojen alkaessa. Hyvää syksyn alkua!

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load