Oma keho

Menkat haittaa elämää
Aloittaja:
Menkkapainajainen
21.8.2018 22:41
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
05.6.2019 10:43
Osallistu keskusteluun
Avatar
Menkkapainajainen
21.8.2018 22:41
Arrow

Onko menkoista mitenkään mahdollista päästä eroon??? Mulla on ollu menkat tammikuusta asti, ja nyt etenkin yläasteelle kun menin niin ne on alkanu haitata mun elämää. Koko ajan siis stressaan että millonkohan ne alkaa taas, koska ne ei mee ikinä sillee miten oon laskenu et pitäis olla. Mulla ei oo juurikaan ikinä mitään oireita, joskus vähän maha sekasin mut ei muuta, se tässä ehkä onki järjetöntä, ku valitan vaikka mulla ei oo edes kipuja. Mutta siis mun menkat on ihan järjettömän runsaat, en uskalla nukkua sillon muuta kun mahallani, sillonki vaan jos side on mahdollisimman edessä, mut silti se menee ohi, koska mun pikkarit ei pysy paikoillaan, side kylläkin. Sit koulussa joudun aina suunnitella kauheesti, et mulla on varmasti mustat housut kaapissa ja että kaapista löytyy se pitkä villatakki, jos menkat sattuu tulee läpi, niin se ei ainakaa näy. Sit koulussa ku joutuu aina istumaan ni on ihan kamalaa nousta kun tunnet sen hyökyaallon. Ja siis kauhee pelko et menkat tulee läpi koko ajan!! Mitä tälle tilanteelle voi tehdä??

NettiNappi Liisa
23.8.2018 10:25
Arrow

Moikka!

Kerrot viestissäsi, että kuukautisesi on alkaneet alkuvuodesta ja ne ovat runsaat, mutta epäsäännölliset. Kuukautisista ei ikävä kyllä voi päästä kokonaan eroon. On tavallista, että kuukautiset ovat alkaessaan epäsäännölliset, jolloin niiden alkamista on hyvin hankala ennakoida. Ymmärrän huolesi kuukautisvuodon aiheuttamasta jännityksestä. Varmaan pidätkin koulussa ja muualla kodin ulkopuolella liikkuessasi mukana terveyssiteitä laukussa? Anna itsellesi aikaa kuukautisiin sopeutumisessa. Hiljalleen vuodot voivat säännöllistyä ja elämästä tulee siltä osin ennakoitavampaa.

Kun sinulla on kuukautiset seuraavan kerran, voisit kokeilla vuorata pikkuhousut yöksi siteillä. Esimerkiksi kaksi yösidettä peräkkäin mahdollisimman pitkälle matkalle suojaa jo melko hyvin eri asennoissa nukkuessa. Tarvittaessa voit laittaa vielä lyhyempiä päiväsiteitä vaakatasossa yösiteiden molempiin päihin. Silloin sinulla voisi olla varmempi olo nukkua ja voisit rentoutua. Myös koulussa voit käyttää isommalle vuotomäärälle tarkoitettuja, pidempiä siteitä, niin sinulla on varmempi olo myös noustessasi istualtaan seisomaan.

Voit lukea lisätietoa runsaista kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/runsaat-kuukautiset/

Tsemppiä sinulle ja iloa elämään!

avatar
auttakaaa
03.6.2019 22:43
Arrow

Okei, nää on vasta mun toiset menkat ja oon vähän kauhuissani.
Mun ihan ensimmäiset menkat oli tosi helpot, TODELLA vähän vuotoa ja ei paljoa kipuja, kestikin vain 4 päivää.
Mulla oli aika pitkä tauko niiden välissä (kierto oli 45 päivää) niin onko mahdollista, koska nyt mulla on aivan kamala vuoto side pitää vaihtaa noin 15 kertaa päivässä ja öisin ainakin kahdesti, että suuri vuoto johtuu siitä, että mulla jäi tavallaa ”yhdet menkat välistä” vai jostuiko alun helppous siitö että oli eka kerta.

Kysymys siis kuuluu että tuleeko vuoto todennäköisimmin olemaan aina näin runsasta vai voiko tämä vuodon paljous johtua juurinkin että yhdet menkat vähän niinkuin jäi välistä??

mm
NettiNappi Karoliina
05.6.2019 10:43
Arrow

Hei.

Ensimmäiset menkat on todella epäsäännölliset ja vuodon määrä sekä kierron pituus saattaa heittelehtiä laidasta laitaan. Toisinaan vuotoa tulee niukalti ja joskus taas kuukautissuojaa joutuu vaihtamaan jatkuvasti runsaamman vuodon vuoksi. Kuukautisten muuttuminen säännöllisiksi saattaa kestää jopa kolme vuotta. Joten ei mitään syytä huoleen. Jatkuvista runsaista kuukautisvuodoista kärsii 10-15% suomalaisista naisista ja joka kolmannes kokee vaivan jossain vaiheessa elämää. Kuukautisvuodon määrää on vaikea mitata, mutta lääkärin puoleen kannattaa kääntyä jos vuoto on niin runsasta, että se häiritsee normaalia elämää, työtä tai harrastuksia, jos runsaat vuodot ilmaantuvat äkillisesti, jos kiertojen välillä on tiputteluvuotoa tai jos kuukautiset ovat hyvin kivuliaat.

Kerrot, että kuukautisvuotosi on nyt todella runsasta ja joudut vaihtamaan sidettä useamman kerran päivän aikana ja jopa yöllä. Joillain naisilla kuukautisvuoto on luonnollisesti runsaampaa ja tällöin suojaksi tarvitaan imukykyinen, luotettava terveysside. Terveyssiteitä on myynnissä hyvin monenlaisia ja niiden imukyvyssäkin on paljon vaihtelua. Osa siteistä on tarkoitettu erityisen runsaalle kuukautisvuodolle ja niissä on leveämmät siivekeet sekä parempi imukyky. Suosittelen sinua kokeilemaan erilaisia terveyssiteitä, jos niistä löytyisi sinun vuodollesi sopiva malli. Joidenkin terveysside -merkkien kotisivuilta on mahdollista tilata näytteitä, joka helpottaa itselle sopivan siteen löytämistä. Koska nämä ovat vasta toiset menkkasi, ei voi varmasti sanoa, millaisena ne jatkuvat tulevaisuudessa. Seuraavien menkkojen aikaan vuoto voi taas olla hyvin niukkaa.

Aurinkoista loppuviikkoa!

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load