Oma keho

Menkat haittaa elämää
Aloittaja:
Menkkapainajainen
21.8.2018 22:41
Viimeisin viesti:
NettiNappi Anni
28.7.2020 14:58
Osallistu keskusteluun
Avatar
Menkkapainajainen
21.8.2018 22:41
Arrow

Onko menkoista mitenkään mahdollista päästä eroon??? Mulla on ollu menkat tammikuusta asti, ja nyt etenkin yläasteelle kun menin niin ne on alkanu haitata mun elämää. Koko ajan siis stressaan että millonkohan ne alkaa taas, koska ne ei mee ikinä sillee miten oon laskenu et pitäis olla. Mulla ei oo juurikaan ikinä mitään oireita, joskus vähän maha sekasin mut ei muuta, se tässä ehkä onki järjetöntä, ku valitan vaikka mulla ei oo edes kipuja. Mutta siis mun menkat on ihan järjettömän runsaat, en uskalla nukkua sillon muuta kun mahallani, sillonki vaan jos side on mahdollisimman edessä, mut silti se menee ohi, koska mun pikkarit ei pysy paikoillaan, side kylläkin. Sit koulussa joudun aina suunnitella kauheesti, et mulla on varmasti mustat housut kaapissa ja että kaapista löytyy se pitkä villatakki, jos menkat sattuu tulee läpi, niin se ei ainakaa näy. Sit koulussa ku joutuu aina istumaan ni on ihan kamalaa nousta kun tunnet sen hyökyaallon. Ja siis kauhee pelko et menkat tulee läpi koko ajan!! Mitä tälle tilanteelle voi tehdä??

NettiNappi Liisa
23.8.2018 10:25
Arrow

Moikka!

Kerrot viestissäsi, että kuukautisesi on alkaneet alkuvuodesta ja ne ovat runsaat, mutta epäsäännölliset. Kuukautisista ei ikävä kyllä voi päästä kokonaan eroon. On tavallista, että kuukautiset ovat alkaessaan epäsäännölliset, jolloin niiden alkamista on hyvin hankala ennakoida. Ymmärrän huolesi kuukautisvuodon aiheuttamasta jännityksestä. Varmaan pidätkin koulussa ja muualla kodin ulkopuolella liikkuessasi mukana terveyssiteitä laukussa? Anna itsellesi aikaa kuukautisiin sopeutumisessa. Hiljalleen vuodot voivat säännöllistyä ja elämästä tulee siltä osin ennakoitavampaa.

Kun sinulla on kuukautiset seuraavan kerran, voisit kokeilla vuorata pikkuhousut yöksi siteillä. Esimerkiksi kaksi yösidettä peräkkäin mahdollisimman pitkälle matkalle suojaa jo melko hyvin eri asennoissa nukkuessa. Tarvittaessa voit laittaa vielä lyhyempiä päiväsiteitä vaakatasossa yösiteiden molempiin päihin. Silloin sinulla voisi olla varmempi olo nukkua ja voisit rentoutua. Myös koulussa voit käyttää isommalle vuotomäärälle tarkoitettuja, pidempiä siteitä, niin sinulla on varmempi olo myös noustessasi istualtaan seisomaan.

Voit lukea lisätietoa runsaista kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/runsaat-kuukautiset/

Tsemppiä sinulle ja iloa elämään!

avatar
auttakaaa
03.6.2019 22:43
Arrow

Okei, nää on vasta mun toiset menkat ja oon vähän kauhuissani.
Mun ihan ensimmäiset menkat oli tosi helpot, TODELLA vähän vuotoa ja ei paljoa kipuja, kestikin vain 4 päivää.
Mulla oli aika pitkä tauko niiden välissä (kierto oli 45 päivää) niin onko mahdollista, koska nyt mulla on aivan kamala vuoto side pitää vaihtaa noin 15 kertaa päivässä ja öisin ainakin kahdesti, että suuri vuoto johtuu siitä, että mulla jäi tavallaa ”yhdet menkat välistä” vai jostuiko alun helppous siitö että oli eka kerta.

Kysymys siis kuuluu että tuleeko vuoto todennäköisimmin olemaan aina näin runsasta vai voiko tämä vuodon paljous johtua juurinkin että yhdet menkat vähän niinkuin jäi välistä??

mm
NettiNappi Karoliina
05.6.2019 10:43
Arrow

Hei.

Ensimmäiset menkat on todella epäsäännölliset ja vuodon määrä sekä kierron pituus saattaa heittelehtiä laidasta laitaan. Toisinaan vuotoa tulee niukalti ja joskus taas kuukautissuojaa joutuu vaihtamaan jatkuvasti runsaamman vuodon vuoksi. Kuukautisten muuttuminen säännöllisiksi saattaa kestää jopa kolme vuotta. Joten ei mitään syytä huoleen. Jatkuvista runsaista kuukautisvuodoista kärsii 10-15% suomalaisista naisista ja joka kolmannes kokee vaivan jossain vaiheessa elämää. Kuukautisvuodon määrää on vaikea mitata, mutta lääkärin puoleen kannattaa kääntyä jos vuoto on niin runsasta, että se häiritsee normaalia elämää, työtä tai harrastuksia, jos runsaat vuodot ilmaantuvat äkillisesti, jos kiertojen välillä on tiputteluvuotoa tai jos kuukautiset ovat hyvin kivuliaat.

Kerrot, että kuukautisvuotosi on nyt todella runsasta ja joudut vaihtamaan sidettä useamman kerran päivän aikana ja jopa yöllä. Joillain naisilla kuukautisvuoto on luonnollisesti runsaampaa ja tällöin suojaksi tarvitaan imukykyinen, luotettava terveysside. Terveyssiteitä on myynnissä hyvin monenlaisia ja niiden imukyvyssäkin on paljon vaihtelua. Osa siteistä on tarkoitettu erityisen runsaalle kuukautisvuodolle ja niissä on leveämmät siivekeet sekä parempi imukyky. Suosittelen sinua kokeilemaan erilaisia terveyssiteitä, jos niistä löytyisi sinun vuodollesi sopiva malli. Joidenkin terveysside -merkkien kotisivuilta on mahdollista tilata näytteitä, joka helpottaa itselle sopivan siteen löytämistä. Koska nämä ovat vasta toiset menkkasi, ei voi varmasti sanoa, millaisena ne jatkuvat tulevaisuudessa. Seuraavien menkkojen aikaan vuoto voi taas olla hyvin niukkaa.

Aurinkoista loppuviikkoa!

avatar
Help
09.12.2019 17:12
Arrow

Mulla siis alkoi menkat vasta tän vuoden huhtikuussa ja nyt on vasta meneillään tokat, eli mun menkkojen välissä oli vähän reilu 200 päivää. Ekat menkat oli aika runsaat ja kesti 7 päivää, nyt tokat siis meneillään ja TODELLA runsasta vuotoa. Tunnissa oli tullut jo ohivuotoa ja side oli reunoja myöten täynnä. Pidin siis hieman paksumpaa yösidettä. Oon muutenkin todella ahdistunut menkkojen aikana enkä pysty/halua tehdä yhtään mitään. Koulussakaan en pysty keskittymään oppiaineisiin kun ahdistus ja stressi on niin suuri menkkoihin liittyen. En myöskään voi mennä harrastukseen vaikka kuinka haluaisin. Olisiko mahdollisuutta aloittaa jo jokin ”lääkitys” esim e-pillereiden käyttö vaikka vasta tokat menkat meneillään. Tarkoitan siis että onko liian aikaista hommata pillerit kahtien menkkojen jälkeen. Menkat siis haittaavat normi elämää ja nukkuminen on todella levotonta kun stressaan niitä. Toivoisin pystyväni saamaan jonkinlaisen keinon menkkojen ”siirtämiseen/vähentämiseen” jo tässä vaiheessa

mm
NettiNappi Hanna
12.12.2019 13:18
Arrow

Moi. Ikävä kuulla, että voit niin huonosti menkkojen aikana ja vuoto on runsasta. Sinun tapauksessa vuodon määrä kuulostaa olevan jo häiritsevän runsasta. Jonkin verran vuodon määrää voi niukentaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä, joita tulee ottaa pakkausohjeen mukaisesti. Tulehduskipulääkkeen vaikutusta kannattaa kokeilla, sillä se voi auttaa paljonkin.

Voi hyvinkin olla, että ajan kanssa kuukautiskiertosi muuttuu säännöllisemmäksi ja vuodon määrä niukemmaksi. Sinun ei tarvitse kuitenkaan jäädä odottelemaan sitä. Suosittelen, että käyt puhumassa terveydenhoitajan kanssa kuukautisistasi ja mahdollisesta e-pillereiden aloittamisesta. Voit asioida elämäntilanteestasi riippuen kouluterveydenhoitajalla, opiskelijaterveydenhoidossa tai lähimmällä terveysasemalla.

Voit lukea vielä lisätietoa Väestöliiton Hyvä kysymys-palstalta runsaiden kuukautisten kanssa pärjäämiseen liittyen.

avatar
Hei
05.1.2020 00:51
Arrow

Eli mulla on ollu menkat jo vuoden ja alan tottua arkeen niiden kanssa mutta minulla on tosi runsaat vuodot ja mietin voisiko mikään ruoka auttaa esim niukentemaan menkkojani koska aina koulussa hirveä tunne että kohta tulee läpi ja en ikinä ala ketään ku on ne koska pelottaa

mm
NettiNappi Anni
08.1.2020 10:21
Arrow

Hei! Kysyit viestissäsi runsaista menkoista. Runsaat menkat voivat aiheuttaa raudanpuutosta eli anemiaa. Anemian oireita ovat väsymys, heikotus, kalpeus ja nopea lihasten väsähtäminen liikkuessa. Et kertonut viestissäsi onko sinulla ollut kyseessä olevia oireita. Suosittelen sinua juttelemaan asiasta äitisi tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa, sillä apua on kyllä saatavilla. Vaiva on ikävä mutta hoidettavissa.

Valitettavasti ruokavaliolla ei voi vaikuttaa vuodon määrään. Joskus särkylääkkeet voivat auttaa runsaisiin menkkoihin. Lääkettä pitäisi ottaa ensimmäisinä vuotopäivinä säännöllisesti.

Kuukautissuojia on eri kokoisia, joten voit vaihtaa isompaan kokoon mikäli tuntuu että nykyinen suoja ei ole riittävä. Kuukautissuoja kannattaa myös vaihtaa säännöllisesti. Murrosikä aiheuttaa usein myllerrystä nuoren mielessä, sillä keho, mieli ja tunteet muuttuvat paljon ja monilta osin varsin lyhyessä ajassa. Sinun kannattaakin muistaa että muutkin nuoret käyvät samoja asioita läpi. Muiden seuraa ei siis kannata välttää vaan päinvastoin, voit saada kavereilta tärkeää tukea. Tsemppiä!

avatar
Apua! Pls
18.1.2020 21:32
Arrow

Olen 11 parin päivän päästä 12. Eilen kävin vessassa ja siihen paperiin tuli verta. Näin on käynyt useamman kerran. Veri on ns sekoittunut valkovuotoon jota on ollut puolivuotta. Maha oli hieman kipeä. En tiedä miten kerron äidille jos nämä ovat menkat koska olen hyvin ujo. Auttakaa!

avatar
Ahdistunut
19.1.2020 11:43
Arrow

Hei! Mulla on ollut menkat noin 1,5 vuotta ja ne on aina ollut tosi epäsäännölliset. Ne ei oo ennen ollut runsaat mutta nyt on. Käytän monesti isoja suojia, mutta ne ei yleensä auta, koska se veri tulee monesti “reittä pitkin” (varsinkin yöllä) ja ne tulee sen takia monesti housuihin/lakanaan asti. Oon yrittänyt käyttää tamppoonia, mutta en oo saanut työnnettyä sitä tarpeeksi syvälle. Ehkäisypillereitä en uskalla/halua käyttää, koska monilla kavereillani on ollut haittavaikutuksia esim. mielialaan liittyen. Mitä voin tehdä?

avatar
apua?
19.1.2020 20:01
Arrow

mulla alko eilen menkat ja mua pelottaa että ne tulee mun uusista valkoisista farkuista läpi… ja siis vaikka pistäisin siteen niin pystyykö ne tulemaan läpi? Aattelin siis laittaa valkoiset farkut kouluun

mm
NettiNappi Karoliina
20.1.2020 15:33
Arrow

Hei. Jännität turhaan menkoista kertomista. Kuukautiset ovat todella luonnollinen osa tyttöjen ja naisten elämää eikä niitä tarvitse missään nimessä hävetä. Jos kasvotusten kertominen tuntuu ensin todella vaikealta, niin laita äidillesi vaikka viesti, jossa kerrot menkkojen alkaneen ja toivot, että voisitte käydä ostamassa sinulle erilaisia kuukautissuojia. Alkuvaiheessa suojaksi saattaa riittä pikkuhousunsuojat, mutta on hyvä hankkia myös imukykyisempiä suojia jos seuraavat menkat ovatkin runsaammat. Kun olet saanut kerrottua menkoista ensimmäisen kerran, niin jatkossa niistä puhuminen on paljon helpompaa ja luontevampaa, kuten sen tulisikin olla. Tsemppiä!

mm
NettiNappi Karoliina
20.1.2020 15:53
Arrow

Moi. Kerroit viestissäsi, että sinulla on ollut menkat jo 1,5 vuoden ajan ja viime aikoina ne ovat muuttuneet runsaammiksi. On täysin normaalia, että ekojen menkkojen jälkeen kestää jopa kolmekin vuotta, ennen kuin kuukautiskierto ja vuodon määrä tasoittuvat ja muuttuvat säännöllisemmäksi. On täysin normaalia, että kuukautisvuodon määrä vaihtelee kuukautiskiertojen välillä. Toisinaan vuotoa tulee vähän ja joskus kuukautissuojaa joutuu vaihtamaan huomattavasti useammin runsaan vuodon vuoksi. Jatkuvista runsaista kuukautisvuodoista kärsii noin 10-15% suomalaisista naisista ja joka kolmannes kokee vaivan jossain vaiheessa elämää.

Kuukautisia voidaan pitää runsaina jos kuukautissuojaa pitää vaihtaa esimerkiksi 1-2 tunnin välein tai jos yölläkin joutuu useamman kerran vaihtamaan kuukautissuojaa tai jos imukykyisimmätkään kuukautissuojat eivät riitä säännöllisesti vaihdettuna. Kerroit viestissäsi, että olet yrittänyt käyttää tamponeja, muttet ole onnistunut asettamaan sitä oikein. Jos tamponin asettaminen tuntuu vaikealta, niin kannattaa kokeilla pienempää kokoa. Paketin mukana on myös hyviä vinkkejä siihen, miten tamponin saa asetettua paikalleen parhaiten. Käyttö vaatii kuitenkin harjoittelua, joten kokeile rohkeasti uudelleen.

Runsaat menkat ovat harmilliset, varsinkin silloin jos kuukautissuojat pettävät ja vuoto sotkee vaatteita tai lakanoita nukkuessa. Tavalliset tulehduskipulääkkeet voivat vähentää vuotoa jonkin verran, mutta niiden käytöstä sinun kannattaa ensin jutella vanhempiesi kanssa. Kipulääke auttaa myös mahdollisiin kuukautiskipuihin.

Jos vuoto ei vähene ja haittaa arkea, niin sinun kannattaa varata aikaa lääkärille. Hänen kanssaan voitte keskustella siitä, mikä mahdollisesti aiheuttaa runsaat menkat ja mitä asialle voisi tehdä. Mainitsit viestissäsi, ettet haluaisi ottaa käyttöön ehkäisypillereitä, vaikka niistä saattaisikin olla hyötyä. Ehkäisypillerit niukentavat ja lyhentävät vuotoa, vähentävät kipuja ja myös säännöllistävät vuodot. Osalle naisista ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa sivuoireita, mutta monelle pillerit sopivat todella hyvin ja helpottavat huomattavasti elämää runsaiden menkkojen kanssa.

Tsemppiä menkkojen kanssa. Juttele asiasta vanhempien kanssa ja varatkaa aikaa lääkärille jos menkat haittaavat jatkossakin arkeasi yhtä paljon.

mm
NettiNappi Karoliina
21.1.2020 09:43
Arrow

Moikka! Silloin kun kuukautissuoja on sinulle sopiva, ei ohivuodoista pitäisi olla pelkoa. Voit kokeilla eri vaihtoehtoja (terveysside, tamponi, kuukuppi) ja löytää itsellesi parhaimman ja luotettavimman kuukautissuojan. Toisinaan kuukautisvuoto voi kuitenkin olla runsaampaa ja valkoiset farkut kannattaa jättää toiselle päivälle. Toisaalta menkat ovat kuitenkin tosi normaali osa naisten elämään, eikä ohivuoto farkkujen takamuksessa ole maailmanloppu, joten jos haluat pukea uudet valkoiset farkut jalkaan, niin anna palaa!

avatar
Onko vai eikö?
21.1.2020 21:01
Arrow

Moikka. Oon 12v ja huomasin eilen vessassa alushousuissa vähän verta. Verta oli vähän ja oli valkovuodossa. Veren vuoto loppu kahden päivän päästä. Rinnat on hiukan kasvanut mut en mielialanvaihtelua en oo nähny. Mut en tiedä onko nää menkat?? Auttakaa

mm
NettiNappi Karoliina
23.1.2020 12:56
Arrow

Hei. Ekat menkat kestää toisinaan vain päivän tai kaksi. Vuoto on tuolloin rusehtavan punaista, kun kuukautisveri on sekoittunut valkovuotoon. Murrosiän kehitys on jokaisella nuorella täysin yksilöllistä, eikä kaikki tapahdu tietyn kaavan mukaan. Joitain tiettyjä samankaltaisuksia on toki, mutta rintojen kasvu ja mainitsemasi mielialanvaihtelut etenevät sinun kehityksesi matkassa. Ensimmäisten kuukautisten jälkeen saattaa kestää jopa kolmekin vuotta, että kuukautiskierto ja vuodot muuttuvat säännölliseksi. Nyt sinun kannattaa pakata koulureppuusi mukaan pari kuukautissuojaa kaiken varalta, sillä seuraavat menkat voivat alkaa hyvinkin yllättäen. Suosittelen sinua juttelemaan äitisi kanssa kuukautisista ja käymään vaikka yhdessä ostamassa erilaisia kuukautissuojia, jotta löydät niistä itsellesi kaikkein parhaimman ja sopivimman. Jos haluat ensin lukea menkoista lisää itse, niin suosittelen kurkkaamaan esimerkiksi tänne Luneten -nettisivuille, sieltä löydä hyvää ja paikkaansa pitävää tietoa siitä, mitä menkkojen aikana kehossasi tapahtuu.

avatar
Ahdistunut
24.1.2020 22:16
Arrow

Moikka! Mun menkat alko tossa elokuussa 2019 ja mul on vällillä tosi runsaat ja välillä niukat. Harrastan kilpauintia ja mun treenit on viikonloppuna ja yleensä kisatkin, menkkani sattuu aina viikonlopulle… mulla alko nyt kisaputki ja olis tosi tärkeää päästä mahdollisimman moniin treeneihin ja kaikkiin kisoihin mutta menkat estää suurimman osan. Olen kuullut siirtopillereistä mutta kun olen vasta 12v nii en viiti mennä lääkäriin hakemaan niitä. Miten saan vuotoa niukennettua/loppumaan aikasemmin kotikonstein?

mm
NettiNappi Anni
27.1.2020 14:51
Arrow

Moikka! Pohdit kilpauinnin ja menkkojen yhdistämistä. Uiminen onnistuu myös menkkojen aikaan. Uiminen saattaa jopa vähentää kuukautiskipuja, joten menkkojen aikana ei ole senkään vuoksi syytä jättää uimista väliin. Tarvittaessa voit ottaa kuukautiskipuun särkylääkettä. Terveyskirjasto kertoo että vuodon määrään ei valitettavasti voi itse vaikuttaa mutta vuoto voi tasaantua ajan kanssa.

Uidessa paras vaihtoehto on käyttää suojana tamponia, sillä se on varma ja huomaamaton. Tamponi kannattaa vaihtaa heti uimisen jälkeen uuteen tulehdusriskin vuoksi, koska tamponi imee itseensä niin paljon vettä. Vaihda tamponi aina puhtain käsin ja huolehdi muutenkin hyvästä hygieniasta. Jos tamponin käyttö ei ole sinulle tuttua, voit kysyä neuvoa esimerkiksi äidiltäsi.

Kerroit myös kuulleesi siirtopillereistä. Kuukautiset voidaan siirtää yhdistelmäpillereillä tai keltarauhashormonia sisältävillä pillereillä. Koska harrastat kilpauintia, joutuisit todennäköisesti siirtämään menkkoja usein. Siksi tamponi voisi kuitenkin olla kohdallasi paras vaihtoehto. Voisit jutella asiasta äitisi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit ottaa asian esille myös valmentajasi kanssa mikäli mahdollista, sillä asia on varmasti hänelle tuttu entuudestaan.
Tsemppiä sinulle ja onnea kisoihin!

avatar
Moi
02.2.2020 12:38
Arrow

Mulla alko tänään menkat vuoto on hyvin veren punaista mutta ei mitenkään hirveän runsaista mutta mahaan sattuu paljon oksettaa ja aivan paha olo tai no menkat ovat vuotaneet 1h aika paljon ja maha on ihan outo ja tänään olisi jääkiekko peli oma siis mitä pitäisi tehdä 🤢😱

avatar
Koreaboo
02.2.2020 12:59
Arrow

Heips! Oon 13 vuotias ja menkat ollut jo yli vuoden. Edelleen on epäsäännölliset ja ERITTÄIN runsas vuoto. Mutta onneksi ei kestäkään vuoto kuin about 2 päivää hyvin runsaasti ja sitten vähentyy. Mutta kuitenkin minulla on nyt juuri taas alkanut menkat ja pitäisi selvitä SITEILLÄ neljään asti koulussa. Ja ylipäätään koulussa on aivan kamalaa kun on menkat. Läpikin on tulliut kahdesti koulussa mutta onneksi ollut mustat housut.
Mitä tehdä että en tuntisi oloani niin epämukavaksi koulussa kun on menkat? Tamppooni on itselleni epämukava, tai en oikeastaan saa sitä tarpeeksi syvälle…

mm
NettiNappi Hanna
05.2.2020 14:47
Arrow

Moi. Menkat voivat joskus aiheuttaa mahakipuja ja pahaa oloa. Vain sinä itse tiedät, kuinka voimakkaita sinun kipusi ja paha olosi ovat. Usein liikunnan harrastaminen lieventää kipuja ja olo helpottuu. Jos olo on kuitenkin todella huono, voit aivan huoletta jättää harrastuksen väliin. Kipeänä ei kannata lähteä pelaamaan. Joskus kipuihin ja pahaan oloon auttaa tavallinen tulehduskipulääke. Jos et ole aiemmin käyttänyt kipulääkettä esimerkiksi päänsärkyyn, voisit jutella kipulääkkeen käytöstä vanhempasi kanssa. Jos kuukautiskivut jatkuvat voimakkaina jatkossakin, voisit käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit lukea kuukautiskivuista ja niiden hoidosta lisää Väestöliiton Hyväkysymys -sivustolta.

mm
NettiNappi Hanna
05.2.2020 15:30
Arrow

Heips. Runsas kuukautisvuoto voi aiheuttaa haasteita. Voi tuntua, että sidettä saisi koko ajan olla vaihtamassa ja ohivuodotkin voivat pelottaa. Varsinkin, jos tamponien käyttö ei onnistu kunnolla. Tamponien kanssa voi käyttää yhtä aikaa terveysidettä, eikä läpivuotoja tule silloin niin helposti. Jos et ole kokeillut asettimen avulla laitettavia tamponeja, sinun kannattaa kokeilla vielä niitä. Ne on helpompi saada paikoilleen ja tarpeeksi syvälle. Terveyssiteitä on myös monenlaisia, ja toiset ovat imukykyisempiä kuin toiset. Kannattaa kokeilla siivellisiä ja pitempiä siteitä. Sinulla on myös oikeus käydä vaihtamassa side esimerkiksi iltapäivien tuntien välillä, vaikka teillä ei varsinaista taukoa koulussa olisikaan.

Joskus tavallisella tulehduskipulääkkeillä voi vaikuttaa kuukautisvuodon määrään. Jos särkylääkkeen ottaa heti kuukautisten alkaessa ja pari kertaa ensimmäisten vuotopäivien aikana, se voi vähän vähentää vuotoa.

Yleensä kuukautiset muuttuvat säännöllisiksi muutaman vuoden kuluessa. Jos vuodon määrä jatkuu häiritsevän runsaana, sinun kannattaa käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit lukea vielä tarkemmin runsaista kuukautisista Väestöliiton Hyväkysymys -sivustolta.

Tsemppiä sinulle!

avatar
!!!
29.2.2020 22:09
Arrow

Mulla on ollu menkat nyt puol vuotta ja mulla on nykyään paljon säännöllisemmät menkat. Mut mua huolettaa se et mun menkat tulis läpi. Mulla ei oo vielä käyny niin mut nykyään pidän kokoajan mustia housuja koska oon aika epävarma:/ mun tissitkin turpoo niin isoiksi että joudun ostaa kokoajan isomman kokosii rintsikoita??!!? Mitä teen

mm
NettiNappi Karoliina
03.3.2020 13:36
Arrow

Hei. Jos sinua huolettaa, että menkat tulevat kuukautissuojasta läpi, niin suosittelen sinua kokeilemaan myös muita kuukautissuojia ja etsimään sinulle sopivimman vaihtoehdon. Pääset lukemaan erilaisista kuukautissuojista täältä. Se, että menkat tulevat läpi housuista, on toki mahdollista, mutta oikean kuukautisuojan löydyttyä se on hyvin epätodennäköistä. Kun siteen vaihtamisesta huolehtii riittävän usein, ei vuoto pääse valumaan siteen ohi.

Rintojen kasvu ajoittuu yleensä murrosiän alkuun ja saattaa kestää 3-5 vuotta. Rinnat muuttavat muotoaan läpi elämän. Rinnat koostuvat rauhas-, side ja rasvakudoksesta, joten rintojen kokoon vaikuttaa myös painonnousu. Murrosiän aikana rintojen koko saattaa muuttua nopeastikin, joka tarkoittaa sitä, että joudut hankkimaan isompia rintaliivejä. Vaikka uusien rintaliivien ostaminen saattaakin turhauttaa, niin kannattaa kuitenkin hankkia sopivia rintaliivejä, jotka tuntuvat hyvältä päällä.

Myös kuukautiset saattavat aiheuttaa rintojen turpoamista. Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli PMS, tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat arkea. PMS oireet liittyvät hormonitoiminnan muutoksiin kuukautiskierron aikana. Lieviä vaivoja ilmenee lähes kaikilla naisilla jossakin vaiheessa elämän varrella. Oireet ilmestyvät kuukautiskierron loppupuolella, muutamasta päivästä viikkoon ennen menkkojen alkua. Tyypillisimpiä oireita ovat ärtyneisyys ja itkuherkkyys, rintojen arkuus, rintojen turpoaminen, yleinen turvotus sekä päänsärky.

Toivottavasti pystyin vastaamaan kysymykseesi.
Aurinkoista kevättä!

avatar
helppp
08.3.2020 22:26
Arrow

jännittää paljon kesän kaikki leirit koska niitä on varmaan tulossa monta, ja mua pelottaa et kuukautiset tulee just sillon leirillä. olisko jotain neuvoo tai apuu, jos ne sattuu tulemaan juuri kuukautisten aikaan. jos pitäis jotain e pillereitä käyttää, niin tarvisko niist mennä lääkärille hakemaan resepti tai joku?

ja sit mua pelottaa vähän kun mulla on nyt tähän päivään mennessä ollut kahdet kuukautiset ja niiden välillä on ollut 33 päivää ja molemmat kestäneet 6 päivää, ja uskoisin et mulla ei oo niin hirveen runsasta, niin et viime menkat alko 4 pv ja nyt on 8 päivä ja huomenna 9, niin mua vähän pelottaa koska ne sieltä sitten alkaa jälleen.

mm
NettiNappi Anni
10.3.2020 14:23
Arrow

Moi, menkkoihin voi varautua ennalta pitämällä laukussa tai repussa kuukautissuojia mukana. Viestistäsi ei selviä minkälainen leiri on kyseessä. Jos leirillä tiedossa uimista, voit ottaa mukaan tamponeja joita on helppo käyttää uinnin yhteydessä. Muista vaan vaihtaa tamponi uinnin jälkeen uuteen ja peseytyä hyvin.

E-pillerit on mahdollista saada lääkäriltä reseptillä mutta et tarvitse niitä välttämättä leirien takia. Pärjäät tamponilla mainiosti. Niitäkin on eri kokoisia, joten voit tutustua ja kokeilla niitä jo ennen kesän leirejä, jotta löydät sinulle sopivan vaihtoehdon.

Kuukautiset ovat epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina joten on mahdotonta sanoa seuraavien kuukautisten tarkkaa alkamisaikaa. Hyvä että olet kuitenkin seurannut kuukautiskiertoasi jo nyt jotta totut seuraamiseen kun kierto jossain vaiheessa tasoittuu. Sinulla ei siis ole syytä huoleen vaikka menkkoja ei vielä kuulukaan. Voit halutessasi keskustella menkoista ja niihin liittyvistä peloista jonkun läheisen kuten äitisi kanssa. Voit myös lukea menkoista lisää Väestöliiton sivuilta. Huomaathan, että linkki avautuu uuteen välilehteen.

avatar
Ajles
23.3.2020 13:25
Arrow

Moi! Mulla on ollu menkat noin 2v ja nyt viikon aikana mmin menkat on ollu niin runsaat et vaikuttais et sen määrän vois antaa hengen pelastukseen! Tampooni lähtee irti koska veri pyrkii niin nopeesti ulos, mitä teen😭

mm
NettiNappi Anni
24.3.2020 14:12
Arrow

Moi Ajles! Kerroit, että sinulla on ollut todella runsaat menkat. Yhden kuukautisvuodon aikana verta poistuu kehosta keskimäärin vajaa desilitra. Vuoto voi kuitenkin olla myös paljon tätä runsaampi. Vuodon määrä saattaa vaihdella menkkojen välillä. Joskus ne ovat niukemmat, joskus todella runsaat.

Kuukautissuojia on saatavilla erikokoisina, joten ne kannattaa hankkia vuodon määrän mukaan. Menkkojen aikana voi käyttää erilaisia kuukautissuojia kuten terveyssiteitä, pikkuhousunsuojia ja tamponeja estämään vaatteiden sotkeutumista kuukautisvuotoon. Voit ottaa käyttöön siteen tai eri kokoisen tamponin, yksi vaihtoehto on myös kuukuppi. Voit tutustua vaihtoehtoihin Hyvä kysymys- sivuston artikkelissa. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Aivan tavalliset tulehduskipulääkkeet voivat vähentää vuotoa jonkin verran. Lääkettä pitäisi ottaa pakkausohjeen mukaan ensimmäisinä vuotopäivinä säännöllisesti. Jos menkkaoireet rajoittaa elämääsi voit käydä juttelemassa asiasta lääkärille. Tsemppiä!

avatar
!apua!
08.4.2020 08:06
Arrow

Moi! Olen 15v tyttö ja mun menkat alkoi tammikuussa. Ne on ollut tosi runsaat siis alusta asti. 3-4 pv on todella runsasta ja 2pv niin etten voi mennä kouluun. Nyt on onneksi etä koulua.

Mutta niin eilen mulla taas alkoi ja viimeyö oli aivan hirveä, nukuin noin 3h koska en pystynyt nukkumaan menkkojen takia. Vuosin niin paljon ja hävetti mennä koko ajan vessaan vaihtamaan sidettä. Noh päätin sitten neljältä yöllä etten enää vaihda kun vasta aamulla. Ja apua, mä säikähdin niin. Veri oli mennyt läpi kahdet yösiteet yöhousuihin ja lakanoille. Veri sisälsi myös tosi paljon isoja verihyytymiä jotka oli ainakin 3cm.

Mua pelottaa aivan sikana enkä uskalla tehdä mitään. Pelkään että mä kuolen. MUN VERI LOPPUU! Hävettää sekin että kaikki lakanat ja vessan matot joka ikisillä menkoilla menee ihan vereen ja sit joudun kertoo äidille. Olen kertonut runsaudesta äitillekkin mutta hän sanoo vaan että ala köyttää tampoonia MUTTA eihän se sinäänsä auta, mun on niin runsaat että ällöttäis tunkee sinne joku tampooni!?

Mut siis niin ahdistaa, pelottaa, hirvittää, joudun käydä vaihtamassa sidettä 15min välein. Olen niin väsynyt jo nyt. Tää runsaus tulee kestämään vielä 2pv…

Ja siis mulla on vähän vatsakipua mutta ei paljon. Onko mahdollista jonkun lääkkeen avulla niukentaa menkkojani?

Ja vielä yksi kysymys, viime yönä mua särki tosi paljon pakaroihin? Muistan että Helmikuun menkkojen aikana särki myös yöllä pakaroihin ja vähän alaselkään niin etten voinut yksinkertaisesti nukkua. Suur kiitos jos saan apua!

mm
NettiNappi Hanna
08.4.2020 22:08
Arrow

Moi !apua!. Kiitos viestistäsi. Hyvä, että otit meihin yhteyttä. Onpa ikävä kuulla, että kärsit noin runsaista menkoista. Ei kenenkään kuulu kärsiä noin paljon kuukautisten vuoksi. Sinullekin löytyy varmasti apua tilanteeseesi.

Suosittelen, että kokeilet tavallisen tulehduskipulääkkeen käyttöä menkkojen aikana. Ne saattavat niukentaa vuodon määrää, varsinkin jos otat ensimmäisen tabletin heti ensimmäisenä vuotopäivänä ja jatkat niiden ottamista parin ensimmäisen vuotopäivän ajan. Lääkettä tulee ottaa paukkauksen ohjeen mukaisesti, eikä annosta saa ylittää. Ota asia puheeksi myös äitisi kanssa. Voit ottaa lääkettä jo nyt, vaikka kuukautisesi alkoivat jo eilen. Toivottavasti siitä on apua. Lääke auttaa luonnollisesti myös kuukautiskipuihin, myös pakaroissa tuntuvaan kipuun. Voit lukea lisää aiheesta nuorille suunnatulta Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Jos lääkkeistä ei ole apua, sinun kannattaa varata aika lääkärille. Voit asioida koululääkärillä, jos hänelle saa ajan, tai voit ottaa yhteyttä oman alueesi terveyskeskukseen. Lääkäreillä on erilaisia keinoja, joilla runsaat kuukautiset saadaan kuriin. Kuukautisten ei kuulu hallita elämää. Tsemppiä kevääseen!

avatar
EkatMenkat
22.4.2020 13:09
Arrow

Hei! Mulla alko eilen ekat menkat…ja tää on ahdistavaa. En uskalla tehdä oikein mitään, sillä vuoto on TODELLA runsasta. Sidettä joutuu vaihtamaan jatkuvasti ja tuntuu koko ajan, että tulee ohivuoto. Yöllä tuli jo lakanalle. En uskalla maata sängyllä tai istua sohvalla sillä koko ajan tuntuu että nyt taas vuotaa ohi.. todella ärsyttävää. Vinkkejä menkoista selviämiseen ja siihen, miten pystys elää mahd. normaalia elämää? Nukkumaan meneminen pelottaa sillä en haluaisi taas yhtä lakanaa sotkea ja pelkään,ettei isompi yösidekään riitä.

mm
NettiNappi Anni
23.4.2020 13:55
Arrow

Moikka! Ikävä kuulla, että sinua ahdistaa menkkojen takia. Jos yhtään lohduttaa niin onneksi ne ovat vain kerran kuussa. Joillakin tytöillä menkat ovat jo heti alussa runsaat, vuoto saattaa kyllä tasoittua ajan kanssa.
Kuukautiset ovat runsaat, jos kuukautissuojia joutuu vaihtamaan tunnin kahden välein tai jopa yöllä monta kertaa eikä imukykyisemmätkään kuukautissuojat riitä säännöllisesti vaihdettuna. Runsaat vuodot voivat olla harmillisetm, menkkojen aikana joutuu ehkä välttämään liikuntaa tai kuukautissuojat pettävät. Kuukautissuojia on saatavilla erikokoisina, joten ne kannattaa hankkia vuodon määrän mukaan.

Tavalliset tulehduskipulääkkeet voivat vähentää vuotoa jonkin verran. Joskus myös e-pillerit voivat auttaa sillä ne vähentävät vuotoa jonkin verran. Suosittelen sinua kuitenkin vielä odottelemaan jos vuotosi tasaantuisi. Vaihda side tarpeeksi usein ja juuri ennen nukkumaan menoa. Ohivuoto on varsinkin yöllä normaalia, mutta toki ärsyttävää. Voit suojata sänkyäsi esim. pyyhkeellä. Voisit kokeilla käyttää tamponia jos se olisi sinulle toimivampi ratkaisu. Suosittelen sinua myös juttelemaan asiasta esimerkiksi äitisi kanssa jos hänellä olisi sinulle hyviä neuvoja. Tsemppiä sinulle!

avatar
Lilli
01.5.2020 10:01
Arrow

Moi! Mitkä tulehduskipulääkkeet niukentavat menkkoja? Milloin niitä pitäisi alkaa syömään ja monenko tunnin välein? Mulla on ollut jo alusta asti runsaat menkat ja tuntuu siltä että ne runsastuvat joka kerta enemmän.

mm
NettiNappi Karoliina
04.5.2020 09:57
Arrow

Moikka Lilli. Kysyit viestissäsi, miten runsaita kuukautisia voi hillitä ja mitä tulehduskipulääkkeitä voi syödä vuodon niukentamiseksi. Runsaista kuukautisista puhutaan silloin, kun runsaaksi koettu kuukautisvuoto on säännöllistä ja toistuvaa ja se haittaa arkielämää (liikunta, harrastukset, opiskelu). Runsaat kuukautiset aiheuttavat usein hyytymiä vuotoon ja kuukautisuojaa täytyy vaihtaa todella usein. Usein myös öisin tulee ohivuotoja, kun kuukautissuoja ei riitä suojaamaan öisiltä vuodoilta. Runsaiden kuukautisten hoitoon voi hakea apua lääkäristä siinä vaiheessa, kun kuukautisvuoto on häiritsevää ja se haittaa normaalia arkea. Viestistäsi käy ilmi, että menkkasi ovat jo nyt runsaat ja sinusta tuntuu, että ne muuttuvat runsaammaksi kerta toisensa jälkeen. Runsaiden kuukautisten vuoksi ei tarvi kärsiä, eikä niiden takia tarvitse rajoittaa omaa arkea. Runsaiden menkkojen hoitoon käytetään usein yhdistelmäehkäisypillereitä, hormonikierukkaa, minipillereitä tai ehkäisykapselia sekä myös tulehduskipulääkkeitä. Nuorille ensisijainen hoitokeino runsaisiin vuotoihin on yhdistelmäehkäisyvalmisteet, sillä ne antavat luotettavan ehkäisyn sekä vähentävät kuukautisvuodon määrää ja kipuja. Runsaiden kuukautisten hoidossa voidaan käyttää myös tulehduskipulääkkeitä, jotka hoitavat tehokkaasti kuukautiskipuja ja vähentävät myös kuukautisvuodon määrää. Tulehduskipulääkkeiden käytöstä kannattaa kuitenkin keskustella lääkärin kanssa, sillä kaikille tulehduskipulääkkeetkään eivät sovellu. Suosittelen sinua varaamaan aikaa lääkärille, jossa voitte miettiä, mikä olisi paras ratkaisu sinun menkkojesi kannalta. Jos pääsytte lääkärin kanssa tulehduskipulääkkeiden käyttöön, niin hän ohjeistaa sinua niiden käytön suhteen tarkemmin.

avatar
Helpp
06.5.2020 23:03
Arrow

Mulla alko menkat n. 2kk sitten eikä oo kovinkaan runsaat, mutta koko ajan ahdiatunut olo siitä, että milloin tulee läpi.

Harrastan siis jalkapalloa ja ahdistaa AINA treenatessa ihan kevyestikkin, että milloin ne tulee läpi. En tiedä johtuuko ahdistus siitä, että koko ajan jotenkin “kostea“ olo vai, että käytän vääränlaista suojaa. Ja koko ajan jotenki ahdistaa, että menkat osuu esim jonkun turnauksen kohdalle.

Ja siis mulla ei ole juuri lainkaan kipuja, vuoto aikas niukkaa ja menkat kestää sen 3-4vrk

Mut miten saisin sen ahdiatuneen ja “kostean“ tunteen pois ja pystyisin keskittyä kunnolla treenaamiseen??? HELPP!

mm
NettiNappi Anni
07.5.2020 13:58
Arrow

Hei helpp. Pohdit miten saisit yhdistettyä urheilun ja menkat. Et kertonut minkälaisia kuukautissuojia käytät mutta esimerkiksi tamponin käyttö voisi toimia. Silloin sinun ei tarvitse pelätä että vuoto tulisi läpi. Tamponeja on eri kokoisia, koon voi valita vuodon määrän mukaan. Kerroit, että vuotosi on aika niukkaa, joten voit valita imukyvyltään pienimmän tamponin.

Tamponin käyttöä kannattaa harjoitella rauhassa ja tutustua omaan kehoon pikkuhiljaa. Tamponin paikalleen asettamista on helpointa kokeilla niinä päivinä kun kuukautisvuoto on runsainta, sillä tuolloin tamponi liukuu vaivattomasti emättimessä. Tamponin käyttö on helppoa kunhan sen oppii. Muista vaan vaihtaa tamponi ja peseytyä urheilusuorituksen jälkeen, jotta vältyt tulehduksilta. Toivotaan, että voit keskittyä jatkossa treenaamiseen ja unohtaa ahdistuksen menkoista.

avatar
??
13.5.2020 09:33
Arrow

Hei, minulla alkoi menkat viime sunnuntaina. Aluksi ne olivat hyvin niukat, mutta eilen vuoto alkoi olla todella runsasta. Olen joutunut vaihtamaan sidettä n. tunnin välein, ja silti vuoto on yleensä tullut jo läpi eikä verenvuoto meinaa loppua ollenkaan. Aina kun nousen istumasta ja lähden kävelemään, tuntuu kuin veri tulisi läpi. Onko tämä normaalia? Ja mikä voisi auttaa?

mm
NettiNappi Karoliina
13.5.2020 14:57
Arrow

Hei, viestistäsi ei käy ilmi, onko kyseessä ensimmäiset menkat vai onko kuukautiset tulleet jo pidemmän aikaa. Ekojen menkkojen jälkeen kestää yleensä 2-3 vuotta, että menkat muuttuvat säännöllisemmiksi. Sitä ennen vuoto voi olla todella niukkaa tai runsasta. Vuodon määrä voi siis aivan hyvin vaihdella kuukautisten välillä. Suosittelen sinua juttelemaan menkoista vanhempiesi kanssa, ettei sinun tarvitse yksinään miettiä, mistä runsas vuoto johtuu. Voitte yhdessä seurata menkkojesi kulkua ja miettiä, onko tarpeen varata aikaa lääkäriin. Voi toki olla, että seuraavat menkat ovat taas niukemmat. Osalle naisista runsaat kuukautiset ovat arkipäivää, mutta niiden hillitsemiseksi on erilaisia tapoja. Jos menkat jatkuvat runsaina pidemmän aikaa, niin on hyvä varata aikaa lääkäriin, sillä menkat ei saa estää elämästä tavallista arkea. Voit lukea runsaista menkoista myös Hyvä Kysymys -sivustolta (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

avatar
Moi
25.5.2020 17:43
Arrow

Miten mun pitäs olla liikunta tunneilla koulussa menkkojen aikana kun juoksen ni tuntuu koko aja et nyt pitäs vqihtaa side ku mul on runsaat menkat ja nyyteki ku oon liikunta luokalla ja siis nää on mun tokat menkat

mm
NettiNappi Karoliina
26.5.2020 21:11
Arrow

Moikka Moi! Oletko kokeillut muita kuukautissuojia? Suosittelen sinua tutustumaan eri vaihtoehtoihin Hyvä Kysymys -sivustolla (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Saattaa olla, että kuukautissuojan vaihto, johonkin toiseen malliin tuo sinulle varmemman olon liikuntatuntien ajalle. Osa naisista kokee, että terveyssiteissä ohivuodon mahdollisuus on suuri ja he suosivat mielummin tamponeja tai kuukuppia. Sinunkin kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja. Jos menkkasi jatkuvat runsaina ja ne haittaavat arkeasi, niin suosittelen, että varaatte vanhempiesi kanssa aikaa terveysasemalle. Runsaiden menkkojen takia ei tarvi lakata elämästä normaalia elämää, vaan menkkoja voidaan hillitä esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden tai hormonaalisen ehkäisyn avulla. Samalla on myös hyvä selvittää, onko runsaiden menkkojen taustalla jokin syy. Toisaalta kerroit myös, että kyseessä on toiset menkkasi, joten on myös mahdollista, että vuodon määrä vähenee seuraavien menkkojen myötä.

avatar
.
12.6.2020 04:13
Arrow

Moi! Mul on ollu menkat joku yli puol vuotta ja todella runsaat ainakin ekat 4pv mutta vika pv ei oo minkäänlaista vuotoo… No mitä teen ku mä ja mun perhe liikutaa paljo ja nyt ku on menkat nii ei huvittais…. Ja ku kauheet kivut ja eikä kukaan usko sitä:( et miten sais olon mukavaks ku liikkuu menkkojen aikana ja miten voisin välttää liikkumisen kun on kauheat kivut.

mm
NettiNappi Karoliina
12.6.2020 12:24
Arrow

Moikka. Ikävä kuulla, että menkat ovat niin runsaat ja kivuliaat, että ne häiritsevät arkeasi. Menkoista ei missään nimessä tarvi kärsiä, vaan sinun kannattaakin etsiä juuri sinulle sopiva apu menkkakipujen hoitoon. Liikunnalla on myös iso vaikutus kipujen lievittämisessä. Jos nopeatempoinen liikunta tuntuu vastenmieliseltä, niin menkkojen aikaan voi ottaa vähän iisimmin ja käydä vaikka uimassa, kävelyllä tai joogata. Liikunta auttaa kuukautiskipujen lisäksi myös mieleen, sillä se tuo mukanaan hyvänolon tunteen ja parantaa oloa myös henkisesti. Myös lämmöllä on todettu olevan kipuja liventävä vaikutus. Lämpötyyny vatsalla tai alaselän päällä lievittää myös menkkakipuja. Osa naisista kokee myös, että ruokavaliolla on iso vaikutus kuukautiskipujen hoitoon. Suosittelen sinua tutustumaan Luneten -artikkeliin, jossa tavalliset naiset kertovat omia vinkkejän menkkakipujen varalle. Linkki aukeaa uuteen ikkunaan. Myös tulehduskipulääkkeet auttavat usein runsaisiin menkkoihin ja samalla ne myös vievät pois kuukautiskipuja. Suosittelen sinua juttelemaan menkkakivuista vanhempiesi kanssa ja voisitte yhdessä miettiä, voisitko sinä kokeilla, onko tulehduskipulääkkeistä sinulle hyötyä. Runsaisiin menkkoihin voi hakea apua myös lääkäristä. Joskus e-pillerit tuovat avun runsaiden menkkojen hoitoon, sillä ne niukentavat ja lyhentävät vuotoa, vähentävät huomattavasti kipuja ja myös säännöllistävät vuodot. Toivottavasti löydät avun runsaisiin ja kipeihin menkkoihin. Juttele menkoista vanhempiesi kanssa, he aivan varmasti ymmärtävät asian kun kerrot siitä heille. Tsemppiä!

avatar
Tiydde1
16.6.2020 15:08
Arrow

Heippa! Ajattelin kysellä sellaista että mistä tää johtuu kun mulla kerkesi olla taukoa tasan viikon ja sen jälkeen taas tuli menkat kuin tulvana ja sitten mieheni luona aina pelottaa öisin nukkua että tuleeko se lakanan läpi tai ei.. Ja vaikka kuinka pitäisin kunnon sidettä niin saan tyyliin 10 minuutin välein käydä vaihtamassa sen.

mm
NettiNappi Anni
17.6.2020 12:20
Arrow

Heippa Tiydde1. Kerroit, että sinulla on tulleet menkat viikon välein ja ne ovat olleet runsaat. Viestissäsi ei selvinnyt onko menkkasi olleet aiemmin säännölliset? Menkat ovat herkkiä muutoksille, joten jos sinulla on ollut stressiä tai olet sairastellut kierto voi häiriintyä. Vaihtelua kiertoon voi aiheuttaa myös muutokset elämäntilanteessa. Jos sinua huolettaa asia, voit varata ajan omalle terveysasemallesi. Mutta kuten kerroin, kierto saattaa heitellä välissä.

Kerroit, että sinulla on todella runsaat menkat ja pelkäät öistä ohivuotoa. Menkat on ihan luonnollinen ja juttu ja siitä ei tarvitse tuntea häpeää. Voisit kuitenkin kokeilla yöksi imukykyisempää yösidettä tai tamponia. Kuukautiskuppi voisi olla myös hyvä valinta sillä se ei vuoda ohi ja se ei ärsytä limakalvojasi. Jos kuukautisvuoto on runsasta pitkään, se voi johtaa raudan puutteeseen. Siksi siitä voi olla hyvä käydä juttelemassa lääkärin kanssa, koska ikävän vaivan voi hoitaa lääkityksen avulla.
Aurinkoista kesää sinulle!

avatar
Emm
18.6.2020 02:16
Arrow

Moi, mun menkat alko taas tänään ja oon menossa noin kuukauden päästä ratsastusleirille. Laskin että siellä leirillä pitäis alkaa taas. Mitä teen ku pitäis pystyy ratsastaa paljon ja uida jne. En haluis käyttää tampoonii ku en osaa oikein laittaa sitä ja se tuntuu epämukavalta. Myöskään en haluis olla kokoajan vaihtamassa sidettä ja stressata menkoista siellä… Pystytteks auttamaan mua jotenkin, olin kiitollinen:)

avatar
Varmaankin turhaan huolestunut
18.6.2020 12:56
Arrow

Moikka!
Mulla on meneillään mun ekat menkat ja mietin vaan että onhan se ihan normaalia, että menkkojen välissä yhtenä päivänä tulee todella vähän verta, eikä yöllä ollenkaan ja luulin niitten jo loppuneen, mutta seuraavana päivänä taas tulee jonkun verran vuotoa. Tää on nyt sitten jo 6 päivä siitä kun menkat alkoi.

mm
NettiNappi Anni
22.6.2020 10:31
Arrow

Moi Emm. Kerroit viestissäsi, että olet menossa kuukauden päästä ratsastusleirille ja menkat ovat juuri yhtä aikaa. Kerroit myös ettet haluaisi käyttää tamponia, koska se on vaikea laittaa ja tuntuu epämukavalta. Tamponin käyttöä kannattaa harjoitella. Se voi tuntua alussa vaikealta mutta kun tekniikan oppii, se kyllä helpottaa elämää. Tamponin paikalleen asettamista on helpointa kokeilla niinä päivinä kun kuukautisvuoto on runsainta, sillä tuolloin tamponi liukuu vaivattomasti emättimessä. Tamponia ei tule käyttää muulloin kuin menkkojen aikana. Harjoittelu kannattaa tehdä joko istumalla WC-istuimella jalat harallaan tai seisomalla niin, että toinen jalka on esimerkiksi WC-istuimen päällä. Mitä rennompana lantion ja vatsan lihakset pysyvät, sen vaivattomampaa harjoittelu on.

Vaihtoehtona voisit miettiä myös kuukuppia, sillä sitä voi käyttää jopa 12 tuntia putkeen kunhan muistaa tyhjentää sen 2-4 kertaa päivässä. Löydät lisää tieto erilaisista kuukautissuojista esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Toivotaan, että nämä neuvot auttoivat sinua ja saat olla rennosti ratsastusleirillä. Mukavaa leiriä sinulle!

mm
NettiNappi Anni
22.6.2020 11:23
Arrow

Moikka Varmaankin turhaan huolestunut. Kysyit viestissäsi, että onko normaalia että vuodon määrä vaihtelee. Se on ihan normaalia, sillä kuukautisvuodon määrä voi vaihdella vuotojen välillä. Se voi vaihdella myös peräkkäisinä päivinä. Vuoto voi olla toisena päivänä runsasta ja taas toisena niukkaa. Menkat kestävät muutamasta päivästä viikkoon. Yleensä vuoto vähenee menkkojen loppuvaiheessa. Joillakin tytöillä vuoto on aina runsasta, kun taas toisella vuodon määrä on niukkaa. Kuukautiskierto ja vuodon määrä on siis hyvin yksilöllinen.
Kerroit että menkkasi on niukat, jolloin sinulle saattaa riittää suojaksi pikkuhousunsuoja. Jos se ei kuitenkaan ole riittävä, voit käyttää isompaa kuukautissuojaa. Hygieniasta kannattaa huolehtia myös erityisen hyvin menkkojen aikaan. Aurinkoista kesää!

avatar
Hevonen
23.6.2020 09:06
Arrow

Moi! Mun menkat on tosi runsaat ja haluisin kokeilla e pillereitä. Mietin vain että millaista lääkärissä on, esim. Otetaanko verikokeita vai saako e pillerit vain selittämällä millaset menkat on?
En tiedä olisiko tulehduskipulääkkeet parempi vaihtoehto, kun kipuja ei ole oikeastaan ollenkaan, mutta vuoto on todella runsasta? Ja saako tulehduskipulääkkeitä apteekista ilman reseptiä?

mm
NettiNappi Hanna
25.6.2020 10:47
Arrow

Moi! E-pillereitä varten ei yleensä tarvitse ottaa verikokeitä ja aloittamisen perusteeksi voi riittää todella runsaat kuukautiset. Kannattaa kuitenkin huomioida, että e-pillereiden käytöllä voi olla myös sivuvaikutuksia. Terveysalan ammattilainen jututtaa sinua ja selvittää millaiset pillerit sinulle parhaiten sopisivat. Joskus pillereitä voi joutua kokeilemaan useaa eri merkkiä ennenkuin löytyy sopivat.

Tulehduskipulääkkeet ovat ihan tavallisia ilman reseptiä apteekista saatavia lääkkeitä kuten Burana, Ibumax ja Ibusal. Niiden käyttöä kannattaa kokeilla ennenkuin aloittaa e-pillerit. Lääkettä tulee käyttää pakkauksen mukana tulevan ohjeen mukaisesti.

Et mainitse viestissäsi kauanko sinulla on jo tullut kuukautiset ja kuinka runsasta vuoto on. Jos vuodon runsaus häiritsee muuta elämääsi, kuten harrastamista tai yöunia, tilanteeseen kannattaa todellakin hakea apua. Juttele myös äitisi kanssa vuodon runsaudesta ja mahdollisesta pillereiden käytön aloittamisesta. Voitte varata sinulle lääkäriajan oman alueenne terveysasemalle. Kivaa kesän jatkoa!

avatar
huolestunut D:
03.7.2020 07:28
Arrow

Moi!
Mua ahdistaa mun erittäin runsaat menkat. En ikinä ole kuullut että kellään muulla olisi näin runsaat ja tuntuu et oon ihan yksin, vaikka voinkin tästä äitille puhua, mutta kun hän tai kukaan kavereistani ei kärsi tämmösistä kuukautisista. Mulla alko menkat joku puol vuotta sitte ja ne on ollu runsaat aina, nyt tuntuu et ne runsastuu enemmän joka kerta. Yöllä käytän libressen yö siteitä, ja aamulla se on ihan täynnä. Siis koko se side on ihan veressä ja täynnä semmosia veriklönttejä. Se veri pääsee myös aina sieltä sivulta yli, enkä löydä semmosii siteitä mistä ei menis. (en käytä tampoonii öisi, ku sitä pitäis vaihtaa koko ajan) Päivät on vielä hirveemmät. Koska aina kun nousen ylös istumasta ni tunnen ku tulee semmonen putous. Jos en siis tampoonii käytä. Yritän vältellä tampoonii ku en yhtää tykkää siitä. Mut nii joudun peruu kaikki treenit ja joskus jätän koulun väliin koska en herranjumala voi vartin välein juosta vessassa tai muuten on veret housussa. Mua aina kauhistuttaa nähä se veren määrä, enkä ymmärrä miksi mulla on niin runsaat? Mistä sitä verta riittää? Se ei meinaa lakkaa millään niinä runsainpina päivinä. Tää kestää joku 3-4 pv ja sit 2pv on sillei normaalii. Mä en kestä. Ja eieiei ku mulla on protu leiri just sillon menkkojen aikana. Ni joudun varmaan jättää senkin väliin koska en voi tehä muutaku makaa sängyllä ja rampata vessassa.

mm
NettiNappi Anni
03.7.2020 09:14
Arrow

Hei Huolestunut. Onpa ikävä kuulla, että menkkasi ovat niin runsaat, että ne haittaavat elämääsi. On vaikeaa sanoa miksi juuri sinulla on runsaat menkat. Vuodon määrään vaikuttavia tekijöitä ovat stressitaso, ruokavalio, hormonitaso, ehkäisymenetelmä ja perinnölliset syyt.

Kerroit, että yrität välttää tamponin käyttöä, koska et tykkää siitä yhtään. Tamponin käyttö voi tuntua alussa hankalalta. Kun käytön oppii, se helpottaa elämää. Suosittelen siis silti kokeilemaan sitä. Libressen sivuilla kerrotaan kuinka tamponin käyttöä voi harjoitella. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Runsas vuoto vielä elimistöstä myös rautaa pois, eli voi kehittyä raudanpuutosanemia. Anemian oireita ovat väsymys, heikotus, kalpeus ja nopea lihasten väsähtäminen liikkuessa. Särkylääke voi vähentää vuotoa jonkin verran. Lääkettä pitäisi ottaa pakkausohjeen mukaan ensimmäisinä vuotopäivinä säännöllisesti. Kerroit, että olet jutellut asiasta äitisi kanssa. Suosittelen, että varaat yhdessä äitisi kanssa ajan terveydenhoitajalle tai lääkärille jos särkylääkkeen käyttö ei auta. Runsaisiin menkkoihin on saatavilla apua. Tiedäthän, että menkkojen alettua kestää jonkin aikaa, että niistä tulee säännölliset. Voi siis olla, että kun kuukautiskiertosi säännöllistyy, vuotosi vähenee. Tsemppiä kovasti!

avatar
Huolestunut😔
27.7.2020 14:02
Arrow

Hei olen huolissaan siitä kun mun menkat haittaa mun elämää. Mulla on todellq runsasvuoto ja kivuliaat menkat jotka kestää 6pv menkkojen yhteydessä.
Olen käynyt lääkärissä ja mulle määrättiin erillinen kipulääke joka ei auta.
Joudun syömään runsaasti kipulääkkeitä menkkojen aikana. Mulla on myös e-pillerit jotka auttaisi menkkoihin..(ne toimi parivuotta) en tiedä mitä mun pitäisi tehdä.

mm
NettiNappi Anni
28.7.2020 11:57
Arrow

Hei Huolestunut. Ikävä kuulla, että menkat haittaavat kovasti elämääsi. Kerroit, että olet käynyt lääkärissä, joka määräsi sinulle kipulääkettä. Sinulla on lisäksi käytössä e-pillerit. Kerroit, että se ei enää auta. Yhtenä hoitovaihtoehtona voisi olla hormonikierukka. Kohtuun asennettava progestiinia sisältävä hormonikierukka on kaikkein tehokkain runsaiden vuotojen lääkkeellinen hoitokeino. Hormonikierukka vähentää merkittävästi vuodon määrää ja parantaa elämänlaatua.

Jos menkat jatkuvat pitkään runsaina, ne voivat aiheuttaa anemisoitumisen. Anemian oireita ovat väsymys, heikotus, kalpeus ja nopea lihasten väsähtäminen liikkuessa. Suosittelisin sinua käymään uudelleen lääkärissä, sillä runsaisiin menkkoihin on saatavilla apua.

Runsaat ja kivuliaat kuukautiset voivat olla merkki myös endometrioosista. Sellaiseen voisi viitata se, että muillakin suvun naisilla on samanlaisia kuukautisongelmia. Voisitkin siis kysyä onko äidilläsi olleet runsaat menkat. Vaikka runsaiden menkkojen taustalla voi olla useita syitä, ei yli puolessa tapauksista erityistä syytä pystytä selvittämään. Toivon, että saat apua ja elämänlaatusi paranee. Tsemppiä ja mukavaa loppukesää!

avatar
Oon ujo
28.7.2020 14:19
Arrow

Moi!oon 12v ja mulla alko menkat eilen en oo uskaltanu kertoo äitille en tiiä yhtään miten sanoisin sen äitille vai pitäskö mun jättää se salaisuudeksi

mm
NettiNappi Anni
28.7.2020 14:58
Arrow

Moi! Kerroit, että menkkasi alkoivat eilen muttet ole uskaltanut kertoa siitä vielä äidillesi. Asiaa ei kannata jättää salaisuudeksi, sillä menkat kuuluvat luonnollisena osana jokaisen tytön elämään. Äitisi ottaa uutisen varmasti hyvin ja voit saada häneltä hyviä neuvoja. Voit kertoa hänelle suoraan, että menkkasi ovat alkaneet. Jos asia jännittää, voit laittaa hänelle ensin vaikka viestin.

Menkkoja ei tarvitse hävetä ja niiden aikana voi elää normaalia elämää, kunhan huolehtii oikeanlaisista kuukautissuojista ja riittävästä hygieniasta. Alussa menkat saattavat olla epäsäännölliset ja kestää vain muutaman päivän. Menkat eivät välttämättä tule alussa joka kuukausi, joten ei kannata säikähtää vaikka menkkojen välissä olisikin useampi kuukausi. Voit lukea menkoista Luneten sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Aurinkoista loppukesää!

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load