Oma keho

Menkat haittaa elämää
Aloittaja:
Menkkapainajainen
21.8.2018 22:41
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
23.1.2020 12:56
Osallistu keskusteluun
Avatar
Menkkapainajainen
21.8.2018 22:41
Arrow

Onko menkoista mitenkään mahdollista päästä eroon??? Mulla on ollu menkat tammikuusta asti, ja nyt etenkin yläasteelle kun menin niin ne on alkanu haitata mun elämää. Koko ajan siis stressaan että millonkohan ne alkaa taas, koska ne ei mee ikinä sillee miten oon laskenu et pitäis olla. Mulla ei oo juurikaan ikinä mitään oireita, joskus vähän maha sekasin mut ei muuta, se tässä ehkä onki järjetöntä, ku valitan vaikka mulla ei oo edes kipuja. Mutta siis mun menkat on ihan järjettömän runsaat, en uskalla nukkua sillon muuta kun mahallani, sillonki vaan jos side on mahdollisimman edessä, mut silti se menee ohi, koska mun pikkarit ei pysy paikoillaan, side kylläkin. Sit koulussa joudun aina suunnitella kauheesti, et mulla on varmasti mustat housut kaapissa ja että kaapista löytyy se pitkä villatakki, jos menkat sattuu tulee läpi, niin se ei ainakaa näy. Sit koulussa ku joutuu aina istumaan ni on ihan kamalaa nousta kun tunnet sen hyökyaallon. Ja siis kauhee pelko et menkat tulee läpi koko ajan!! Mitä tälle tilanteelle voi tehdä??

NettiNappi Liisa
23.8.2018 10:25
Arrow

Moikka!

Kerrot viestissäsi, että kuukautisesi on alkaneet alkuvuodesta ja ne ovat runsaat, mutta epäsäännölliset. Kuukautisista ei ikävä kyllä voi päästä kokonaan eroon. On tavallista, että kuukautiset ovat alkaessaan epäsäännölliset, jolloin niiden alkamista on hyvin hankala ennakoida. Ymmärrän huolesi kuukautisvuodon aiheuttamasta jännityksestä. Varmaan pidätkin koulussa ja muualla kodin ulkopuolella liikkuessasi mukana terveyssiteitä laukussa? Anna itsellesi aikaa kuukautisiin sopeutumisessa. Hiljalleen vuodot voivat säännöllistyä ja elämästä tulee siltä osin ennakoitavampaa.

Kun sinulla on kuukautiset seuraavan kerran, voisit kokeilla vuorata pikkuhousut yöksi siteillä. Esimerkiksi kaksi yösidettä peräkkäin mahdollisimman pitkälle matkalle suojaa jo melko hyvin eri asennoissa nukkuessa. Tarvittaessa voit laittaa vielä lyhyempiä päiväsiteitä vaakatasossa yösiteiden molempiin päihin. Silloin sinulla voisi olla varmempi olo nukkua ja voisit rentoutua. Myös koulussa voit käyttää isommalle vuotomäärälle tarkoitettuja, pidempiä siteitä, niin sinulla on varmempi olo myös noustessasi istualtaan seisomaan.

Voit lukea lisätietoa runsaista kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/runsaat-kuukautiset/

Tsemppiä sinulle ja iloa elämään!

avatar
auttakaaa
03.6.2019 22:43
Arrow

Okei, nää on vasta mun toiset menkat ja oon vähän kauhuissani.
Mun ihan ensimmäiset menkat oli tosi helpot, TODELLA vähän vuotoa ja ei paljoa kipuja, kestikin vain 4 päivää.
Mulla oli aika pitkä tauko niiden välissä (kierto oli 45 päivää) niin onko mahdollista, koska nyt mulla on aivan kamala vuoto side pitää vaihtaa noin 15 kertaa päivässä ja öisin ainakin kahdesti, että suuri vuoto johtuu siitä, että mulla jäi tavallaa ”yhdet menkat välistä” vai jostuiko alun helppous siitö että oli eka kerta.

Kysymys siis kuuluu että tuleeko vuoto todennäköisimmin olemaan aina näin runsasta vai voiko tämä vuodon paljous johtua juurinkin että yhdet menkat vähän niinkuin jäi välistä??

mm
NettiNappi Karoliina
05.6.2019 10:43
Arrow

Hei.

Ensimmäiset menkat on todella epäsäännölliset ja vuodon määrä sekä kierron pituus saattaa heittelehtiä laidasta laitaan. Toisinaan vuotoa tulee niukalti ja joskus taas kuukautissuojaa joutuu vaihtamaan jatkuvasti runsaamman vuodon vuoksi. Kuukautisten muuttuminen säännöllisiksi saattaa kestää jopa kolme vuotta. Joten ei mitään syytä huoleen. Jatkuvista runsaista kuukautisvuodoista kärsii 10-15% suomalaisista naisista ja joka kolmannes kokee vaivan jossain vaiheessa elämää. Kuukautisvuodon määrää on vaikea mitata, mutta lääkärin puoleen kannattaa kääntyä jos vuoto on niin runsasta, että se häiritsee normaalia elämää, työtä tai harrastuksia, jos runsaat vuodot ilmaantuvat äkillisesti, jos kiertojen välillä on tiputteluvuotoa tai jos kuukautiset ovat hyvin kivuliaat.

Kerrot, että kuukautisvuotosi on nyt todella runsasta ja joudut vaihtamaan sidettä useamman kerran päivän aikana ja jopa yöllä. Joillain naisilla kuukautisvuoto on luonnollisesti runsaampaa ja tällöin suojaksi tarvitaan imukykyinen, luotettava terveysside. Terveyssiteitä on myynnissä hyvin monenlaisia ja niiden imukyvyssäkin on paljon vaihtelua. Osa siteistä on tarkoitettu erityisen runsaalle kuukautisvuodolle ja niissä on leveämmät siivekeet sekä parempi imukyky. Suosittelen sinua kokeilemaan erilaisia terveyssiteitä, jos niistä löytyisi sinun vuodollesi sopiva malli. Joidenkin terveysside -merkkien kotisivuilta on mahdollista tilata näytteitä, joka helpottaa itselle sopivan siteen löytämistä. Koska nämä ovat vasta toiset menkkasi, ei voi varmasti sanoa, millaisena ne jatkuvat tulevaisuudessa. Seuraavien menkkojen aikaan vuoto voi taas olla hyvin niukkaa.

Aurinkoista loppuviikkoa!

avatar
Help
09.12.2019 17:12
Arrow

Mulla siis alkoi menkat vasta tän vuoden huhtikuussa ja nyt on vasta meneillään tokat, eli mun menkkojen välissä oli vähän reilu 200 päivää. Ekat menkat oli aika runsaat ja kesti 7 päivää, nyt tokat siis meneillään ja TODELLA runsasta vuotoa. Tunnissa oli tullut jo ohivuotoa ja side oli reunoja myöten täynnä. Pidin siis hieman paksumpaa yösidettä. Oon muutenkin todella ahdistunut menkkojen aikana enkä pysty/halua tehdä yhtään mitään. Koulussakaan en pysty keskittymään oppiaineisiin kun ahdistus ja stressi on niin suuri menkkoihin liittyen. En myöskään voi mennä harrastukseen vaikka kuinka haluaisin. Olisiko mahdollisuutta aloittaa jo jokin ”lääkitys” esim e-pillereiden käyttö vaikka vasta tokat menkat meneillään. Tarkoitan siis että onko liian aikaista hommata pillerit kahtien menkkojen jälkeen. Menkat siis haittaavat normi elämää ja nukkuminen on todella levotonta kun stressaan niitä. Toivoisin pystyväni saamaan jonkinlaisen keinon menkkojen ”siirtämiseen/vähentämiseen” jo tässä vaiheessa

mm
NettiNappi Hanna
12.12.2019 13:18
Arrow

Moi. Ikävä kuulla, että voit niin huonosti menkkojen aikana ja vuoto on runsasta. Sinun tapauksessa vuodon määrä kuulostaa olevan jo häiritsevän runsasta. Jonkin verran vuodon määrää voi niukentaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä, joita tulee ottaa pakkausohjeen mukaisesti. Tulehduskipulääkkeen vaikutusta kannattaa kokeilla, sillä se voi auttaa paljonkin.

Voi hyvinkin olla, että ajan kanssa kuukautiskiertosi muuttuu säännöllisemmäksi ja vuodon määrä niukemmaksi. Sinun ei tarvitse kuitenkaan jäädä odottelemaan sitä. Suosittelen, että käyt puhumassa terveydenhoitajan kanssa kuukautisistasi ja mahdollisesta e-pillereiden aloittamisesta. Voit asioida elämäntilanteestasi riippuen kouluterveydenhoitajalla, opiskelijaterveydenhoidossa tai lähimmällä terveysasemalla.

Voit lukea vielä lisätietoa Väestöliiton Hyvä kysymys-palstalta runsaiden kuukautisten kanssa pärjäämiseen liittyen.

avatar
Hei
05.1.2020 00:51
Arrow

Eli mulla on ollu menkat jo vuoden ja alan tottua arkeen niiden kanssa mutta minulla on tosi runsaat vuodot ja mietin voisiko mikään ruoka auttaa esim niukentemaan menkkojani koska aina koulussa hirveä tunne että kohta tulee läpi ja en ikinä ala ketään ku on ne koska pelottaa

mm
NettiNappi Anni
08.1.2020 10:21
Arrow

Hei! Kysyit viestissäsi runsaista menkoista. Runsaat menkat voivat aiheuttaa raudanpuutosta eli anemiaa. Anemian oireita ovat väsymys, heikotus, kalpeus ja nopea lihasten väsähtäminen liikkuessa. Et kertonut viestissäsi onko sinulla ollut kyseessä olevia oireita. Suosittelen sinua juttelemaan asiasta äitisi tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa, sillä apua on kyllä saatavilla. Vaiva on ikävä mutta hoidettavissa.

Valitettavasti ruokavaliolla ei voi vaikuttaa vuodon määrään. Joskus särkylääkkeet voivat auttaa runsaisiin menkkoihin. Lääkettä pitäisi ottaa ensimmäisinä vuotopäivinä säännöllisesti.

Kuukautissuojia on eri kokoisia, joten voit vaihtaa isompaan kokoon mikäli tuntuu että nykyinen suoja ei ole riittävä. Kuukautissuoja kannattaa myös vaihtaa säännöllisesti. Murrosikä aiheuttaa usein myllerrystä nuoren mielessä, sillä keho, mieli ja tunteet muuttuvat paljon ja monilta osin varsin lyhyessä ajassa. Sinun kannattaakin muistaa että muutkin nuoret käyvät samoja asioita läpi. Muiden seuraa ei siis kannata välttää vaan päinvastoin, voit saada kavereilta tärkeää tukea. Tsemppiä!

avatar
Apua! Pls
18.1.2020 21:32
Arrow

Olen 11 parin päivän päästä 12. Eilen kävin vessassa ja siihen paperiin tuli verta. Näin on käynyt useamman kerran. Veri on ns sekoittunut valkovuotoon jota on ollut puolivuotta. Maha oli hieman kipeä. En tiedä miten kerron äidille jos nämä ovat menkat koska olen hyvin ujo. Auttakaa!

avatar
Ahdistunut
19.1.2020 11:43
Arrow

Hei! Mulla on ollut menkat noin 1,5 vuotta ja ne on aina ollut tosi epäsäännölliset. Ne ei oo ennen ollut runsaat mutta nyt on. Käytän monesti isoja suojia, mutta ne ei yleensä auta, koska se veri tulee monesti “reittä pitkin” (varsinkin yöllä) ja ne tulee sen takia monesti housuihin/lakanaan asti. Oon yrittänyt käyttää tamppoonia, mutta en oo saanut työnnettyä sitä tarpeeksi syvälle. Ehkäisypillereitä en uskalla/halua käyttää, koska monilla kavereillani on ollut haittavaikutuksia esim. mielialaan liittyen. Mitä voin tehdä?

avatar
apua?
19.1.2020 20:01
Arrow

mulla alko eilen menkat ja mua pelottaa että ne tulee mun uusista valkoisista farkuista läpi… ja siis vaikka pistäisin siteen niin pystyykö ne tulemaan läpi? Aattelin siis laittaa valkoiset farkut kouluun

mm
NettiNappi Karoliina
20.1.2020 15:33
Arrow

Hei. Jännität turhaan menkoista kertomista. Kuukautiset ovat todella luonnollinen osa tyttöjen ja naisten elämää eikä niitä tarvitse missään nimessä hävetä. Jos kasvotusten kertominen tuntuu ensin todella vaikealta, niin laita äidillesi vaikka viesti, jossa kerrot menkkojen alkaneen ja toivot, että voisitte käydä ostamassa sinulle erilaisia kuukautissuojia. Alkuvaiheessa suojaksi saattaa riittä pikkuhousunsuojat, mutta on hyvä hankkia myös imukykyisempiä suojia jos seuraavat menkat ovatkin runsaammat. Kun olet saanut kerrottua menkoista ensimmäisen kerran, niin jatkossa niistä puhuminen on paljon helpompaa ja luontevampaa, kuten sen tulisikin olla. Tsemppiä!

mm
NettiNappi Karoliina
20.1.2020 15:53
Arrow

Moi. Kerroit viestissäsi, että sinulla on ollut menkat jo 1,5 vuoden ajan ja viime aikoina ne ovat muuttuneet runsaammiksi. On täysin normaalia, että ekojen menkkojen jälkeen kestää jopa kolmekin vuotta, ennen kuin kuukautiskierto ja vuodon määrä tasoittuvat ja muuttuvat säännöllisemmäksi. On täysin normaalia, että kuukautisvuodon määrä vaihtelee kuukautiskiertojen välillä. Toisinaan vuotoa tulee vähän ja joskus kuukautissuojaa joutuu vaihtamaan huomattavasti useammin runsaan vuodon vuoksi. Jatkuvista runsaista kuukautisvuodoista kärsii noin 10-15% suomalaisista naisista ja joka kolmannes kokee vaivan jossain vaiheessa elämää.

Kuukautisia voidaan pitää runsaina jos kuukautissuojaa pitää vaihtaa esimerkiksi 1-2 tunnin välein tai jos yölläkin joutuu useamman kerran vaihtamaan kuukautissuojaa tai jos imukykyisimmätkään kuukautissuojat eivät riitä säännöllisesti vaihdettuna. Kerroit viestissäsi, että olet yrittänyt käyttää tamponeja, muttet ole onnistunut asettamaan sitä oikein. Jos tamponin asettaminen tuntuu vaikealta, niin kannattaa kokeilla pienempää kokoa. Paketin mukana on myös hyviä vinkkejä siihen, miten tamponin saa asetettua paikalleen parhaiten. Käyttö vaatii kuitenkin harjoittelua, joten kokeile rohkeasti uudelleen.

Runsaat menkat ovat harmilliset, varsinkin silloin jos kuukautissuojat pettävät ja vuoto sotkee vaatteita tai lakanoita nukkuessa. Tavalliset tulehduskipulääkkeet voivat vähentää vuotoa jonkin verran, mutta niiden käytöstä sinun kannattaa ensin jutella vanhempiesi kanssa. Kipulääke auttaa myös mahdollisiin kuukautiskipuihin.

Jos vuoto ei vähene ja haittaa arkea, niin sinun kannattaa varata aikaa lääkärille. Hänen kanssaan voitte keskustella siitä, mikä mahdollisesti aiheuttaa runsaat menkat ja mitä asialle voisi tehdä. Mainitsit viestissäsi, ettet haluaisi ottaa käyttöön ehkäisypillereitä, vaikka niistä saattaisikin olla hyötyä. Ehkäisypillerit niukentavat ja lyhentävät vuotoa, vähentävät kipuja ja myös säännöllistävät vuodot. Osalle naisista ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa sivuoireita, mutta monelle pillerit sopivat todella hyvin ja helpottavat huomattavasti elämää runsaiden menkkojen kanssa.

Tsemppiä menkkojen kanssa. Juttele asiasta vanhempien kanssa ja varatkaa aikaa lääkärille jos menkat haittaavat jatkossakin arkeasi yhtä paljon.

mm
NettiNappi Karoliina
21.1.2020 09:43
Arrow

Moikka! Silloin kun kuukautissuoja on sinulle sopiva, ei ohivuodoista pitäisi olla pelkoa. Voit kokeilla eri vaihtoehtoja (terveysside, tamponi, kuukuppi) ja löytää itsellesi parhaimman ja luotettavimman kuukautissuojan. Toisinaan kuukautisvuoto voi kuitenkin olla runsaampaa ja valkoiset farkut kannattaa jättää toiselle päivälle. Toisaalta menkat ovat kuitenkin tosi normaali osa naisten elämään, eikä ohivuoto farkkujen takamuksessa ole maailmanloppu, joten jos haluat pukea uudet valkoiset farkut jalkaan, niin anna palaa!

avatar
Onko vai eikö?
21.1.2020 21:01
Arrow

Moikka. Oon 12v ja huomasin eilen vessassa alushousuissa vähän verta. Verta oli vähän ja oli valkovuodossa. Veren vuoto loppu kahden päivän päästä. Rinnat on hiukan kasvanut mut en mielialanvaihtelua en oo nähny. Mut en tiedä onko nää menkat?? Auttakaa

mm
NettiNappi Karoliina
23.1.2020 12:56
Arrow

Hei. Ekat menkat kestää toisinaan vain päivän tai kaksi. Vuoto on tuolloin rusehtavan punaista, kun kuukautisveri on sekoittunut valkovuotoon. Murrosiän kehitys on jokaisella nuorella täysin yksilöllistä, eikä kaikki tapahdu tietyn kaavan mukaan. Joitain tiettyjä samankaltaisuksia on toki, mutta rintojen kasvu ja mainitsemasi mielialanvaihtelut etenevät sinun kehityksesi matkassa. Ensimmäisten kuukautisten jälkeen saattaa kestää jopa kolmekin vuotta, että kuukautiskierto ja vuodot muuttuvat säännölliseksi. Nyt sinun kannattaa pakata koulureppuusi mukaan pari kuukautissuojaa kaiken varalta, sillä seuraavat menkat voivat alkaa hyvinkin yllättäen. Suosittelen sinua juttelemaan äitisi kanssa kuukautisista ja käymään vaikka yhdessä ostamassa erilaisia kuukautissuojia, jotta löydät niistä itsellesi kaikkein parhaimman ja sopivimman. Jos haluat ensin lukea menkoista lisää itse, niin suosittelen kurkkaamaan esimerkiksi tänne Luneten -nettisivuille, sieltä löydä hyvää ja paikkaansa pitävää tietoa siitä, mitä menkkojen aikana kehossasi tapahtuu.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load