Oma keho

Menkat eivät alkaneet?
Aloittaja:
paniikissa
16.12.2019 22:30
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
18.12.2019 14:40
Osallistu keskusteluun
Avatar
paniikissa
16.12.2019 22:30
Arrow

Äitillä on alkanu jo joskus 11 vuotiaana ja ite oon 13 (helmikuussa 14). Oon 158cm pitkä ja painan n.44kg. Murrosikäni on alkanut noin 6kk sitten jonkinnäköistä karvoitusta löytyy mutta rinnat ovat kasvaneet vain todella vähän (ei edes A kuppi)? Valkovuotoa tulee päivittäin ja alavatsaan kipuja tulee joskus. Milloin kuukautisena alkavat kun tuntuu että olen kaikkia jäljessä murrosiässä. Harrastan voimistelua 5-6 kertaa viikossa ja mietin että voiko se vaikuttaa asiaan?

mm
NettiNappi Karoliina
18.12.2019 14:40
Arrow

Hei. Kerrot viestissäsi, että sinulla huolettaa, kun murrosikä ei ole edennyt mielestäsi riittävän nopeasti. Mainitsit, että ensimmäiset murrosiän merkit ovat ilmaantuneet noin puoli vuotta sitten, mutta kuukautisia ei vielä näy. Murrosiän kehitys on todella yksilöllistä ja se ottaa oman aikansa. Muutokset ovat todella isoja ja niissä voi kestää vuosia. Esimerkiksi rintojen kasvu ja kehittyminen kestää 3-5 vuotta ja vielä tuonkin jälkeen ne muotoutuvat koko elämän ajan.

Vaikka äidilläsi olisikin alkanut menkat jo 11 -vuotiaana, niin sinulla kuukautiset saattavat alkaa paljon myöhemmin. Mainitsit, että sinulla on jo jonkin verran karvoitusta, rinnat ovat kasvaneet vähän ja valkovuotoakin on. Nuo kaikki ovat merkkejä siitä, että kehosi on muuttumassa ja menkatkin tulevat kyllä ajallaan.

Murrosiän kehityksen etenemiseen vaikuttaa moni asia ja erityisesti ravinnolla, unen ja liikunnan määrällä on suuri merkitys. Kasvu ja kehitys vaatii keholtasi paljon energiaa, joten sinun kannattaa huolehtia, että harrastusten ohella, syöt ja nukut tarpeeksi. Anna kehollesi aikaa, vaikka se tuntuukin tällä hetkellä ikuisuudelta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load