hibaby

Oma keho

Menkat
Aloittaja:
???
23.10.2017 12:38
Viimeisin viesti:
NettiNappi Anni
19.2.2020 14:08
Osallistu keskusteluun
Avatar
???
23.10.2017 12:38
Arrow

Mulla on nyt pari viikkoa ollut vatsa kipeä. Luulin aluksi ilmavsovoiksi, mutta ei se ihan sellaista ollut. Se muuttui muutaman viime päivän aikana pahemmaks ja enemmän sellasta nälän tunneta muistuttavaks. Valkovuoto alko myös runsastua paljon. Sit yks päivä kun kävin vessassa niin pikkuhousuissa oli muutama rusehtava läikkä. Kävin sitten laittamassa siteen, mutta siihen ei tullut enää muuta kun yksi sellainen samanlainen läikkä, ja vessassa pyyhkiesdä valkovuodon seassa oli punaisia viiruja. Yöllä eikä parina seuraavana päivänä tullut mitään. Ei myöskään valkovuotoa. Olin vaan tosi väsynyt ja jalat oli reisistä ja nivusista kipeät(liittyykö jotenkin menkkoihin?). Onko mulla siis nyt alkanu menkat vai mitä?

avatar
NettiNappi Saija
24.10.2017 15:15
Arrow

Hei!

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että sinulla on alkanut menkat. Ensimmäiset kuukautiset saattavat näyttää ruskealta vuodolta alushousuissa. Valkovuodon runsas määrä ennen kuukautisia on normaalia. Ensimmäiset kuukautiset saattavat kestää vain muutaman päivän ja olla hyvin niukat. Seuraavat kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisin välein, mutta ne tasoittuvat kyllä muutaman vuoden kuluessa. Kannattaa pitää siteitä laukussa mukana tai muuten saatavilla, sillä alussa voi olla vaikea arvioida kuukautisten seuraavaa ajankohtaa.

Mainitsemasi reisien ja nivusten kivut sekä vatsavaivat kuuluvat kuukautisten aiheuttamiin kipuihin. Olo voi olla kuukautisten aikaan uupunut. Kuukautiskivut voivat ilmaantua ennen kuukautisia ja niiden aikana. Kuukautiskivut ovat hyvin yleisiä vaivoja, ja niitä voi kokeilla itse tarvittaessa hoitaa. Esimerkiksi lämpötyyny alavatsalla voi auttaa kuukautisten aiheuttamiin vatsakipuihin. Kuukautisista ja niihin liittyvistä kivuista kannattaa keskustella vanhemman tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Myös koulun terveydenhoitaja osaa kertoa sinulle lisää näistä asioista.

Lisää tietoa löydät esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Mikz?
06.11.2018 21:41
Arrow

Moi! Mä oon miettinyt jo pitkään että mistä tää johtuu. Mut mulla on ollu niinkuin 1kk ajan alavatsa ja välillä alaselkä kipuja. Ne kivut on välillä kovat ja välillä aika pienet. Ja mun rinnat on ollu ihan sika kipeet sit mun rinnat ei haluu että mun käsi edes osuu niihin. Sit mun valkovuoto on ollu todella runsas. Ja vähän välii kun mua sattuu alaselkään tai alaselkään niin mun päähän sattuu. Oon miettiny että johtuuks nää kuukautisista vai mistä?

avatar
Mikz?
06.11.2018 21:43
Arrow

Moi! Mä oon miettinyt jo pitkään että mistä tää johtuu. Mut mulla on ollu niinkuin 1kk ajan alavatsa ja välillä alaselkä kipuja. Ne kivut on välillä kovat ja välillä aika pienet. Ja mun rinnat on ollu ihan sika kipeet sit mun rinnat ei haluu että mun käsi edes osuu niihin. Sit mun valkovuoto on ollu todella runsas. Ja vähän välii kun mua sattuu alaselkään tai alaselkään niin mun päähän sattuu. Oon miettiny että johtuuks nää kuukautisista vai mistä?

mm
NettiNappi Hanna
09.11.2018 09:16
Arrow

Moi,
Oireesi kuulostavat normaaleilta murrosikään ja kuukautisten alkamiseen liittyviltä oireilta. Alavatsakivut, rintojen arkuus, valkovuodon runsastuminen ja alaselän särky ovat yleisiä kuukautisten alkamiseen liittyviä oireita. Voit siis huoletta odotella kuukautisten alkamista. Oletko jutellut äitisi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa oireistasi? Jos oireet voimistuvat, jatkuvat hyvin pitkään ja huolettavat sinua lisää, suosittelen että juttelet äitisi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.
Jos päätäsi särkee usein, siitä sinun kannattaa jutella vanhempiesi tai suoraan kouluterveydenhoitajan kanssa.

avatar
Menkatmyöhäs
15.2.2019 15:05
Arrow

Mun menkat on alkanu joku 7-8kk sitten ja sit siin oli noin 3kk taukoo ja tuli uudestaa ja nyt on ollu jo 4kk taukoo eikä niit oo näkyny! Ne on ollu aina tosi niukat ja sellasta iha ruskeet vuotoo! Onks tää normaalii

NettiNappi Liisa
18.2.2019 09:15
Arrow

Hei!

On tavallista, että kuukautiset ovat alkuaikoina epäsäännölliset ja niukat, kuten viestissäsi kuvailet. Mikäli asia sinua kuitenkin mietityttää, voisit käydä juttelemassa Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa, joka on avoinna maanantaisin klo 14 – 16, keskiviikkoisin klo 15 – 17, torstaisin klo 13 – 15 ja perjantaisin klo 12 – 14. Murrosiän kehitys ja muutokset mielessä ja kehossa mietityttävät meistä jokaista jossain vaiheessa elämää. On hienoa, että otit yhteyttä ja kysyit asiasta! Osoite Nuorten Väestöliiton sivuille on: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/

avatar
ruskea vuoto
10.4.2019 21:02
Arrow

minulla ei ole koskaan kuukautisten aikana tullut punaista vuotoa, aina vaalean ruskeaa! Onko tämä normaalia? Kuukautiseni starttasivat 2 vuotta sitten?!

mm
NettiNappi Hanna
12.4.2019 15:41
Arrow

Hei. Sinulla ei ole syytä olla huolissaan. Varmistin asian vielä terveydenhoitajalta ja hän sanoi, että todennäköisesti sinun kuukautisesi ovat niukat ja se on aivan normaalia. Vuodon määrä ja kesto voi myös vaihdella kuukautisten välillä. Jos vuotosi jatkossa runsastuu, sekin on aivan normaalia.

avatar
onks normaalia?
09.2.2020 19:30
Arrow

Hei. onko normaalia että edelliset menkkani olivat 15 päivää sitten ja nyt ne ilmeisesti alko uudestaa? nää on mun tokat menkat ikinä.

mm
NettiNappi Karoliina
10.2.2020 14:34
Arrow

Hei. Ekojen menkkojen jälkeen on todella normaalia, että menkat ovat epäsäännölliset. Menkkojen alkamisen jälkeen saattaa mennä jopa 2-3 vuotta, että kuukautiskierto muuttuu säännölliseksi. Ja muistathan, että myös säännöllinen kuukautiskierto on jokaisella naisella yksilöllinen. Jos menkkojen epäsäännöllisyys huolettaa sinua kovasti, niin voit toki jutella asiasta äitisi tai terveydenhoitajan kanssa. Asiasta puhuminen huojentaa ihan varmasti mieltäsi vielä entisestään. 🙂

avatar
pelottaa
18.2.2020 06:41
Arrow

Moii onks normaalii et mun tokat menkat ikinä on kestäny nyt 10 päivää??

mm
NettiNappi Anni
19.2.2020 14:08
Arrow

Moi! Mietit viestissäsi onko normaalia, että menkat ovat kestäneet 10 päivää. Kertomasi kuulostaa aivan normaalilta. Varsinkin alussa menkat ovat epäsäännölliset ja niiden kesto voi vaihdella muutamasta päivästä yli viikkoon. Sinulla ei siis ole syytä huoleen. Menkkojen aikana on hyvä huolehtia hygieniasta vaihtamalla side ja pikkarit päivittäin pesun jälkeen.

Voisit jutella menkoista esimerkiksi äitisi tai kouluterveydenhoitajan kanssa jolloin voit samalla kysyä jos sinulla on muitakin huolenaiheita menkkoihin tai murrosikään liittyen. Menkoista saat lisätietoa myös muun muassa Hyvä kysymys– sivustolta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load