Oma keho

menkat?
Aloittaja:
epävarma
11.10.2016 07:58
Viimeisin viesti:
huolestunut
23.1.2020 22:52
Osallistu keskusteluun
Avatar
epävarma
11.10.2016 07:58
Arrow

Moi! Mulla on nyt jonkun aikaa ollu jvähän outoja oireita ja mietin et voisko ne olla menkkoihin liittyviä. Ensinnäkin mulla on jo noin kahen kuukauden ajan tullu alavatsaan semmosia pistäviä kipuja noin kerran tai kaks päivässä. Mulla on myös alkanu tulee valkovuotoa enemmän ja joskus tuntuu et oisin pissannu housuun kun sitä tulee niin paljon! Joskus musta myös tuntuu et alavatsassa “liikkuu” jotain ja oon varma ettei se oo ilmavaivoja! Ainoo vaan mikä mietityttää on että mulla on älyttömän pienet rinnat. Mulla on ollu murrosikä jo jotain kolme vuotta ja ne on kehittyny koko sen ajan ja on silti niin pienet etten tarvi oikeita rintsikoita (oon kyl vaan muutaman sentin päässä A-kupista). Mul on kyl nyt tänä syksynä alkanu rinnat ja karvoitus kasvaa nopeammin. Oon 162cm ja painan 40-42kg ja mun äitin menkat alko kun se oli kolmetoista.

mm
NettiNappi Hanna
17.10.2016 11:05
Arrow

Hei.
Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Nipistelyt ja muljahtelut alavatsassa kuuluvat siis asiaan. Sinun kannattaa alkaa kuljettaa kuukautissuojaa mukana taskussa tai repussa, koska kuukautisesi voivat alkaa yllättäenkin.
Kaikki kuvailemasi muutokset kehossasi, valkovuodon runsastuminen sekä rintojen ja karvoituksen kasvun kiihtyminen ovat merkkejä siitä, että murrosikäsi etenee. Muutokset valkovuodon määrässä ovat ihan normaaleja ja joskus vuotoa voi todellakin tulla runsaasti. Jos vuoto on melko hajutonta, eikä siinä ole kokkareita, eikä alapääsi limakalvoja kirvele, sinulla tuskin on syytä huoleen. Voit halutessasi käyttää pikkuhousunsuojia, mutta niiden jatkuvaa käyttöä ei suositella, koska ne ärsyttävät alapään herkkää ihoa ja limakalvoja. Yleensä päivittäinen pesu lämpimällä vedellä ja alushousujen vaihto kuitenkin riittävät.

Kerrot, että rintojesi koko mietityttää sinua. Pituutesi suhteessa painoosi kertoo, että olet hoikka. Rinnat ovat suurimmaksi osaksi rasvakudosta, joten on ihan normaalia, että rintasi ovat pienet. Näin on usein hoikkien tyttöjen ja naisten kohdalla. Toisaalta olet vielä nuori ja murrosiän kehityksesi on kesken, joten todennäköisesti rintasi kasvavat vielä. Murrosikä muuttaa kyllä muotojasi, kun maltat odottaa. Rinnat eivät ole koskaan niin sanotusti valmiit, vaan muuttuvat ja muotoutuvat naisen koko elämän ajan.
Voit lukea lisää murrosiän kehityksestä esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta tai Decibel.fi – sivustolta.
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat

avatar
Linti
02.1.2017 12:56
Arrow

Tänään aamulla kävin vessassa ja minulla oli yön aikana kerääntynyt ruskeaa nestettä pikkuhousuihini sitä ei tule paljon onko minulla siis edes alkanut menkat

mm
NettiNappi Hanna
03.1.2017 09:21
Arrow

Hei. Ruskea neste/tahra pikkuhousuissa tarkoittaa todennäköisesti sitä, että menkkasi ovat alkaneet. Ensimmäiset menkat ovat usein yhdestä muutamaan päivään kestävää vähäistä ruskeaa vuotoa. Joskus ensimmäisten kuukautisten aikana vuoto voi olla jo punaisempaa, selkeästi veristä vuotoa. Voit lukea lisää kuukautisista esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Mitä!!!!
09.1.2017 15:49
Arrow

Tulin tänää koulust ja kun menin vessaa nii pikkareissa oli semmosta ruskeeta nestettä jossa oli seassa punasta… menin ihan paniikkii ja ketää ei oo kotona sillä se tapahtu just äske.. Alkoks mulla nyt menkat vai mitä tapahtuu??!!!

avatar
NettiNappi Saija
11.1.2017 09:44
Arrow

Hei! On mahdollista, että kyseessä oli menkkojen alkaminen. Voisit lukaista vielä tuon kysymyksesi yllä olevan vastauksen, se pätee myös sinun kysymykseesi. Ensimmäiset kuukautiset voivat olla jännittävä ja pelottavakin asia, mutta se on täysin luonnollinen juttu. Ensisäikähdyksen jälkeen mielesi varmasti rauhoittuu. Voisit jutella kuukautistesi alkamisesta ja siihen liittyvistä asioista, kuten kuukautissuojien hankkimisesta äitisi tai muun läheisen aikuisen kanssa.

avatar
MaisuAnna
13.1.2017 14:55
Arrow

Minulla on jonkin aikaa ollut valkovuodot. Omasta mielestäni vähn ns. “Vanhentuneen” valkovuoto on karmea mutta ns. Tuore valkovuoto ei omasta mielestä haise pahalta. En ole varma onko haju vain omaa ajattelua vai haiseeko se todellakin pahalta. Minua pelottaa kuukautisten alku aivan järjettömästi. Eniten pelottaa äidille kertominen koska äiti ei ite koskaan puhu siitä tai mitään. Miten saisin valkovuodon loppumaan tai edes rajoitettua sitä. Olen parina päivänä laittanut alushousuihin pienen vessapaperin palan ettei alushousut sotkeennu jatkuvasti. Mitä teen??

avatar
Tuntematon
17.1.2017 22:06
Arrow

Siis mä en tiiä mitä mun pitäis tehä koska mä en tiiä miltä valko vuoto näyttää onks se semmosta et se on semmost et sitkun se kuivuu nii se on semmosta valkosta kuivunu semmoseen pieneniks oskiks ei kökkönä?

avatar
Ärsyttää
22.1.2017 06:45
Arrow

Mulla tulee sellaista limamaista mönjää joka kuuluu valkovuotoon mutta nyt sitä tulee runsaasti eikä menkat ole vielä alkaneet…Luin jostain että se voisi olla emättimen tulehdus mutta se on ihan normaalia

mm
NettiNappi Hanna
23.1.2017 10:38
Arrow

Hei. Valkovuodon määrä vaihtelee yksilöllisesti, eikä siihen voi itse juurikaan vaikuttaa. Sinua mietityttää vanhentuneen valkovuodon haju, joka on mielestäsi paha. Voisit kokeilla auttaisiko asiaan päivittäinen vesipesu ja pikkuhousujen vaihto. Usein valkovuodon määrä lisääntyy, kun kuukautisten alkaminen lähestyy. Voit tarvittaessa käyttää pikkuhousunsuojia, jotka muistuttavat pieniä terveyssiteitä. Niitä myydään tavallisissa kaupoissa ja ne ovat edullisia. Pikkuhousunsuojien päivittäinen käyttö ei ole suositeltavaa, koska ne voivat ärsyttää alapään ihoa ja mahdollisesti lisätä valkovuodon määrää.

Kuukautiset kuuluvat luonnollisena osana tyttöjen ja naisten elämään, eikä niitä tarvitse pelätä. Sinua pelottaa puhua äitisi kanssa aiheesta, joten olisiko sinulla ketään muuta luotettavaa aikuista tai vaikka isosiskoa, kenen kanssa voisit asiasta jutella? Joskus puheeksi ottaminen tuntuu kaikista vaikeimmalta, joten voisit vaikka kirjoittaa pienen lapun äidillesi asiasta, esimerkiksi, että ”voisitko ostaa pikkuhousunsuojia” tai ”voisitko kertoa minulle kuukautisista”. Silloin äitisi saisi hyvän tilaisuuden jutella asiasta kanssasi. Voit käydä puhumassa kuukautisten alkamisesta myös kouluterveydenhoitajan kanssa.

Tässä sinulle muutama linkki Väestöliiton nuorten sivuille, joista voit lukea tarkemmin valkovuodosta ja kuukautisten alkamisesta.
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

mm
NettiNappi Hanna
23.1.2017 10:41
Arrow

Hei. Valkovuoto voi näyttää pikkuhousuissa pieniin osiin jakautuneelta. Sinun ei siis tarvitse tehdä asialle mitään. Kaupoissa myydään pieniä terveyssiteitä muistuttavia pikkuhousunsuojia, voit voi käyttää tarvittaessa, mutta päivittäinen käyttö ei ole suositeltavaa. Pikkuhousunsuojat voivat päivittäin käytettynä ärsyttää alapään herkkää ihoa.

Valkovuodon alkaminen on myös merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/

mm
NettiNappi Tuula
25.1.2017 11:02
Arrow

Hei,

Limamainen mönjä on todennäköisesti valkovuotoa, eikä sinun tarvitse olla huolissasi asiasta. Kerrot, että vuotoa tulee runsaasti, mikä saattaa tarkoittaa, että kuukautistesi alkaminen lähestyy. Voit tarvittaessa käyttää pikkuhousunsuojaa, mutta niiden päivittäistä käyttämistä kannattaa välttää. Pikkuhousunsuojien jatkuva käyttö voi ärsyttää alapään herkkää ihoa ja lisätä valkovuodon määrää. Yleensä päivittäinen vesipesu ja pikkuhousujen vaihtaminen puhtaisiin riittävät puhtaudesta huolehtimiseen.

Jos sinulla kuitenkin on myös muita oireita, kuin lisääntynyt valkovuoto, sinun kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle vaivan selvittämiseksi. Muita oireita voivat olla esimerkiksi paha haju, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen tai kutina. Voit käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa tai pyytää huoltajiltasi apua lääkäriajan varaamiseen.

Voit lukea lisätietoa aiheeseen liittyen Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/

avatar
tuntematon
13.2.2017 16:43
Arrow

minä olin tänään kirjastossa kavereni kanssa ja menin käymään vessassa. pikkuhousuissani oli ruskeaa mönjää johon oli sekoittunut verta.minua pelottaa. voisiko joku kertoa mistä on kysymys

mm
NettiNappi Tuula
14.2.2017 15:37
Arrow

Hei!

Olit jättänyt kysymyksesi kommenttina ”Menkat?” otsikon alle, joten arveletkin varmaan kuukautistesi alkaneen. Sinun ei tarvitse pelätä, sillä ensimmäiset kuukautiset saattavat tosiaan olla ruskeaa mönjää, johon on sekoittunut verta.

Nyt sinun kannattaa hankkia kuukautissuojia ja merkitä kuukautiset kalenteriin. Kuukautissuojia myyvät kaikki tavalliset ruokakaupat ja kioskit. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Kuukautissuojia kannattaa tästä lähtien pitää aina mukana taskussa tai laukussa, sillä varsinkin ensimmäisten vuosien aikana kuukautiset saattavat olla hyvinkin epäsäännölliset ja alkaa yllättäenkin. Rahaa kuukautissuojien ostoon voit pyytää huoltajaltasi. Hänelle on hyvä kertoa muutenkin, että kuukautisesi ovat alkaneet.

Merkitse kalenteriin kaikki vuotopäiväsi. Silloin voit helposti seurata kuukautistesi kestoa ja kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierto lasketaan kuukautisten alkamispäivästä, eli ensimmäisestä vuotopäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään. Kuukautiskierto on harvoin säännöllinen heti alusta alkaen, joten sinun ei kannata pelästyä, vaikka seuraavia kuukautisiasi ei kuuluisikaan lähikuukausina.

Voit lukea lisää kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Mila
14.2.2017 16:14
Arrow

11.2.2017 12:07
Arrow
Hei! Mun kuukautiset alko kun olin 13 ja on ollu epäsäännölliset aina. Voi olla 4 tai 6 kk menkkojen välissä. Mutta mulla oki joulukuussa menkat ja siinö oli väliä ollu sen 4kk ja ne oli tosi kivuliaat menkat ja vuosin paljon ja niin. Sitten tuli tammikuussa menkat ja se oli aika outoo kun yleensä mulla on nii epäsäännölliset. Mutta sillon tammikuussa mun menkat oli ihan päinvastaset ei kipuja ja vuosin vähän. Enimmääkseen tuli paljon sellasta ruskeeta vuotoa ja myös vertakin. Mut nää tammikuun menkat on kestäny tosi pitkään tai että multa tulee sellaista ruskeaa vuotoa vieläki mutta vähän vähemmän. Varmaan 3 viikkoa on tullu ruskeeta ja välillä vähän verta mukana. En tiiä miks mun menkat on tälläset. Pitäskö mun olla huolissani tai mitään? Vai seurailenko tulevia menkkoja vielä lisää jos muuttuisi?

mm
NettiNappi Tuula
16.2.2017 10:25
Arrow

Hei!
Olemme vastanneet kysymykseesi täällä: https://nettinappi.fi/pulmakulma/oma-keho/kuukautiset-3/

avatar
seelakiia
01.3.2017 22:14
Arrow

Moi! Oon järkyttynyt koska valkovuotoni on ollut “aina” todella runsasta. Nyt se on vielä vähän runsaampaa ja ala selkään ja ala mahaan sattuu aina välillä todella paljon alkaakohan menkkani pian 😣?

mm
NettiNappi Hanna
02.3.2017 11:45
Arrow

Hei. Kuvaamasi oireet liittyvät usein menkkojen alkamiseen. Voi olla, että menkkasi alkavat pian. Voisit halutessasi jutella tuntemuksistasi äitisi, tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa.

avatar
Hämmentynyt
30.5.2017 18:48
Arrow

Menkat ei oo alkanu vaikka siskolla ja äidillä alko 14vuotiaina, karvoitusta ja rinnat on kasvaneet jo vähäsen. Valkovuotoa tullut jo pari vuotta. Vatsakramppeja aina välillä mutta menkkoja ei näy. En halua joutua lääkäriin tai gynekologille. Mitä teen??
Terv. Tyttö 16v 156cm 38kg

avatar
NettiNappi Saija
02.6.2017 10:12
Arrow

Hei!

Kaikki tytöt tulevat murrosikään ja saavat kuukautiset ennemmin tai myöhemmin. Kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen; joillakin kuukautiset alkavat 8-9-vuotiaana ja toisilla vasta 17-vuotiaana. Siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi muutkin asiat, kuten paino ja harrastetun liikunnan määrä. Stressi, liian niukka ravinto, tai liiallinen urheileminen saattavat joskus olla syynä kuukautisten alkamisen viivästymiselle.

Olet nyt 16-vuotias, eivätkä kuukautisesi ole vielä alkaneet, joten suosittelisin kouluterveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle hakeutumista. Lääkäri selvittää tutkimusten avulla, mistä on kyse. Kuukautiset voi myös käynnistää hormoneilla, mutta siihen tarvitsee lääkärin määräyksen. Jos lääkärin tai gynekologin luona käyminen jännittää, voit aluksi kääntyä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan, äitisi tai siskosi puoleen. Olisi kuitenkin hyvä selvittää, miksi kuukautiset eivät ole vielä alkaneet.

Sinulla on kuukautisten alkamiseen liittyviä merkkejä, kuten karvoitusta, rintojen kasvua ja valkovuotoa. Kuukautisesi ovat siis luultavasti alkamassa. Ennen kuukautisten alkua on hyvä tietää, mitkä kuukautiset ovat ja mistä niissä on kyse.
Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/ sekä Pohjanmaan nuorisoportaali Decibelistä: https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset/.

Kuukautiset saattavat aluksi olla epäsäännölliset, mutta tasoittuvat kyllä sitten kun kehosi on päättänyt minkälaiset ne tulevat olemaan. Ei siis ole mitään hätää vaikka ne tulisivatkin seuraavan kerran vasta vaikka jopa puolen vuoden kuluttua.

avatar
Aksu
14.7.2017 12:08
Arrow

Yön aikana on tullut ruskeaa juttua mikä muistuttaa vähän valkovuota mutta vaan ruskeana. Mitä teen kerronko äidille vai mitä.
Laitoin aamulla pikkuhousuihin kuukautis siteen ettei se leviäisi pikkuhousuihin.
Mulla ei oo ollenkaa mitää kipuja paitsi ihan vähän alaselkä kipee voisiko tää liittyä menkkojen alkuun?

mm
NettiNappi Tuula
14.7.2017 15:13
Arrow

Hei!

Kuten itsekin arvelit, ruskea neste/tahra pikkuhousuissa tarkoittaa todennäköisesti sitä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset kestävät usein yhden tai muutaman päivän ja tulevat ruskeana, vähäisenä vuotona. Vuotoon voi olla sekoittunut myös vähän punaista verta. Kuukautisia edeltävät oireet vaihtelevat eikä kaikille tule kipuja. Mainitsemasi alaselän kipu voi kuitenkin olla osa kuukautisoireita.

Ensimmäiset kuukautiset voivat olla jännittävä ja vähän pelottavakin asia, mutta se on täysin luonnollinen juttu. Seuraavaksi voisit jutella äitisi kanssa menkkojen alkamisesta, mitä jo itsekin mietiskelit. Vaikka se voi vähän jännittää, muista, että kuukautiset ovat luonnollinen asia. Äitisikin on varmasti osannut odottaa kuukautistesi alkavan piakkoin. Voit lukea lisää kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Huolestunut
17.7.2017 18:07
Arrow

Minulla ei ole ollut menkkoja nyt 6kk. Viimeisimmät olivat joulukuussa. Sen jälkeen ei ole kuulunut. En uskalla äidin kanssa puhua eikä olla puhuttu koko aiheesta mitään. En halua lääkärille tai minnekkään. Voiko tämä johtua siitä etten juo maitoa. Kiitos jos vastaisitte🙂

mm
NettiNappi Tuula
18.7.2017 10:14
Arrow

Hei!

Kerroit, että viimeisimmät kuukautisesi ovat olleet kuusi kuukautta sitten ja se huolestuttaa sinua. Et kerro viestissäsi, milloin kuukautisesi ovat alkaneet tai ovatko ne olleet aiemmin säännölliset. Iästäsi päätellen kuukautisesi eivät ole vielä kestäneet kovin kauaa. Onkin yleistä, että kuukautiset ovat epäsäännölliset ensimmäiset pari vuotta niiden alkamisen jälkeen. Vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein eikä siitä tarvitse huolestua. Alussa kuukautisten välillä voi kulua jopa puolikin vuotta. Kuukautisten pois jääminen ei johdu siis siitä, ettet juo maitoa. Muistathan kuitenkin huolehtia, että saat riittävästi kalsiumia ruokavaliostasi.

Mainitsit myös, ettet ole puhunut äitisi kanssa aiheesta ollenkaan. Menkkoihin liittyvistä asioista voisi olla kuitenkin hyvä puhua jonkun läheisen aikuisen kanssa. Vaikka asiasta jutteleminen voi jännittää, kuukautiset ovat äidillesi ihan luonnollinen juttu. Mikäli kuukautisesi jatkuvat useamman vuoden epäsäännöllisinä tai niihin liittyvät asiat mietityttävät sinua muuten, voit käydä juttelemassa asiasta myös kouluterveydenhoitajan kanssa. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole!

Täältä voit lukea lisää kuukautisiin liittyvistä asioista:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/epasaannolliset-kuukautiset/

avatar
Tuntematon
19.7.2017 00:12
Arrow

Mulla oli ehkä noin 2 viikkoo sitten semmonen pieni rusehtava läntti mun pikkuhousuis.Noin 1kuukaus sitä ennen oli myös pieni rusehtava läntti.Noiden jälkeen ei mitään muuta kun valkovuotoo.Onks nää menkat tai oisko ne kohta alkamassa?

mm
NettiNappi Tuula
20.7.2017 14:17
Arrow

Hei!

Valkovuotoon sekoittunut rusehtava vuoto on todennäköisesti merkki siitä, että kuukautisesi ovat pian alkamassa tai jo alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset kestävät usein yhden tai muutaman päivän ja ovat ruskeaa, vähäistä vuotoa. Kuukautiset saattavat aluksi olla epäsäännölliset, mutta tasoittuvat kyllä ajan kuluessa. Sinun ei siis tarvitse huolestua, vaikka ne tulisivatkin seuraavan kerran vasta puolen vuoden kuluttua.

Sinun kannattaa jatkossa pitää kuukautissuojia mukana vaikkapa takin taskussa tai laukussa siltä varalta, että kuukautisesi alkavat yllättäen esimerkiksi kesken koulupäivän. Olisi hyvä kertoa myös äidillesi kuukautisten alkamisesta, jotta voitte yhdessä käydä ostamassa sinulle sopivia kuukautissuojia. Voit aluksi käyttää esimerkiksi pikkuhousunsuojia. Niitä ei kuitenkaan kannata käyttää päivittäin, koska ne voivat ärsyttää alapään ihoa.

Voit lukea lisää kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista täältä:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset

avatar
Mitäsnyt?
23.7.2017 00:42
Arrow

Hei! Tossa pari päivää sitten mennessäni vessaan, huomasin pikkareissani ruskeaa vuotoa. Vuoto oli kuitenkin kuivunut, joten en saanut siitä kunnolla selvää. Ensimmäinen ajatus oli tietty että ‘paskoinko mä just housuun..?’ mutta kakalta ei näyttänyt. Tuli vaan mieleen kuukautiset. Kysyin äidiltä asiasta ja hän sanoi että on menkat, mutta sen jälkeen ei ole vuotanut mitään. Alavatsa on kuitenkin järjettömän kipeä niinkuin selkäkin. Myös tissit ovat kipeät ja turvoksissa, myös alavatsan alue on turvoksissa. Huomasin myös syntymäpäivillä, että vaikka olin ihan täysi niin söin karkkia kuin viimeistä päivää. Eikö kyseinen Karlin himo liity mennkkoihin. Olen myös ollut paljon herkempi kuin yleensä, ja valkovuoto on paljon nestemäisenpää. Olen siis 11 ja menen kuudennelle, ja äitini sanoi että hänellä on alkanut näihin aikoihin.

mm
NettiNappi Tuula
24.7.2017 11:56
Arrow

Hei!
Kuvailusi perusteella kuulostaa tosiaan siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. On ihan normaalia, että ensimmäiset kuukautiset ovat niukkaa, vähän epämääräistä ruskeaa vuotoa. Jokainen tyttö ja nainen kokee kuukautiset omalla tavallaa. Toiset saavat kuukautisista kuvailemiasi oireita: alavatsa- ja selkäkipua, tissien j avatsan turvotusta, muutoksia mielialassa ja valkovuodossa ja makeanhimoa. Toiset taas eivät koe mitään oireita. Usein kuukautiset ovat aluksi epäsäännölliset. Voi siis olla, että seuraavat kuukautisesi tulet parin viikon päästä. Toisaalta joillakin voi kuukautisten välissä vierähtää puolikin vuotta. Hyvä, että olet jutellut asiasta äitisi kanssa. Voit pyytää häneltä rahaa kuukautissuojien ostamista varten tai voitte käydä ostoksilla yhdessä. Pidä kuukautissuojaa aina mukanasi vaikkapa taskussa tai laukussa. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Hämmästynyt
01.8.2017 17:27
Arrow

Tänään kun menin vesann ja pyyhin tiedättekyllämitä niin siihen tuli sellasta vaaleen kellertävää/valkosta mönjää/limaa oisko mulla alkanut siis valkovuoto?

mm
NettiNappi Tuula
02.8.2017 09:21
Arrow

Hei Hämmästynyt!
Kuvailusi perusteella kuulostaa siltä, että valkovuotosi on alkanut. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Siihen voi toki mennä vielä useampi vuosi. Yleensä valkovuoto onkin kuvailemasi kaltaista vaaleaa nestemäistä tai limaista ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Emättimessä on ja kuuluukin olla aina jonkin verran valkovuotoa – toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Yleensä valkovuotoon ei tarvita kuukautis- tai pikkuhousunsuojia. Kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja alushousujen vaihtaminen riittävät. Joskus voi käyttää pikkuhousunsuojia, mutta jatkuva käyttö voi aiheittaa tulehduksia, hankaumia ja lisätä valkovuodon määrää.
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/

avatar
Normaalia????
13.8.2017 22:00
Arrow

Mulla tuli muutama päivä sitten rusehtavaa aika vetistä ei mitenkään limaista nestettä. Mulle on tullut aikaisemminkin vähän niinkuin valkovuotoa mutta sekin on ollut suhteellisen vetistä mutta kumminin vaalean väristä. Onko se normaalia ja onko kuukautisen alkamassa? Kumminkin rinnat on alkanut kasvaa ja on ollut jo pitkään karvoitusta.

mm
NettiNappi Hanna
14.8.2017 09:08
Arrow

Hei. On normaalia. Valkovuoto voi olla vetistäkin ja kuukautiset alkavat usein rusehtavana vuotona.

avatar
normaaliako?
15.8.2017 14:26
Arrow

minulla on tullut nyt semmoista veristä valkovuotoa nyt 3 päivää ja en tiedä onko nämä menkat mutta siis ei tule virtsan mukana verta tulee vain vessapaperiin ja pikkuhousuihin + minua pelottaa aivan järkyttävästi se että aikuistun koska haluaisin vielä olla pieni eikä tarvitsisi huolehtia tämmöisistä. Harrastan myös jääkiekkoa ja ajatus jääkiekosta ja menkoista pelottaa aivan suunnattomasti + pilaako menkat aivan koko elämän ja pystynkö tekemään kaikkea mitä haluan😭😭😭😭😭

mm
NettiNappi Hanna
16.8.2017 15:59
Arrow

Hei!

On ihan normaalia, että kuukautiset alkavat ja on ihan normaalia, että aikuistuminen pelottaa. Kaikki kuitenkin kasvavat ja kehittyvät, se kuuluu elämään. Kyllä sinä pärjäät. Todennäköisesti kuukautisesi ovat siis alkaneet. Kuukautisiin tottuminen vie jonkin aikaa, mutta ne alkavat lähes jokaisella tytöllä murrosiässä. Myös muilla jääkiekkoa harrastavilla tytöillä alkaa kuukautiset. Ei elämäsi ole nyt pilalla. Vaikka sinusta ei nyt siltä tuntuisikaan, kuukautiset ovat hyvä juttu. Kuukautisten aikana voi tehdä ja harrastaa aivan samoja asioita kuin muinakin aikoina.

Kuukautissuojia on monenlaisia ja monenkokoisia, siteitä ja tamponeja, sekä ekologisempia vaihtoehtoja, kuten kuukuppi. Voit kokeilla erilaisia kuukautissuojia ja huomaat kyllä, mitkä suojat sopivat sinulle myös jääkiekkoa pelatessa käytettäviksi.
Voisit jutella kuukautisten alkamisesta ja aikuistumisesta äidin, kummitätin, terkkarin tai jonkun muun luotettavan aikuisen naisen kanssa.

Nuorten verkkosivusto Decibeliin on koottu paljon tietoa kuukautisista ja kuukautissuojista:
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/mita-kuukautiset-ovat
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/miksi-kuukautiset-tulevat
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/kuukautissuojat-ja-hoito

avatar
Alkoiko ne?
16.9.2017 22:55
Arrow

Oon 12v. tyttö! rinnat kasvaneet jo kuppikokoihin,karvoitusta esim.alapäässä ja kainaloissa. Eilen huomasin kun kävin vessassa pyyhkiessäni alapäätä tuli mukana myös vähän verta.4h myöhemmin kin tulin kotiin ja ajattelin tarkastaa tilanteen oli mulla iso ruskea läiskä pikkareissa ja 15min.myöhemmin huomasin että sieltä alkoi valua paljon verta. Menin sit käymään suihkussa ja verta ei enään tullut kuin pari tippaa,mutta ruskeaa nestettä oli kokoajan pikkareissa ja on edelleen. Myös eilen ehkä tuntia ennen kun huomasin pyyhkiessänin verta oli minulla aivan järjettömät alavatsa ja alaselkä kivut. Alkoiko minulla kuukautiset?

mm
NettiNappi Tuula
18.9.2017 13:43
Arrow

Hei!

Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Kuukautiset eivät välttämättä ole punaista verta vaan voivat olla myös kuvailemasi kaltaista ruskeaa vuotoa. Kivut alavatsassa ja –selässä voivat olla kuukautisiin liittyviä oireita. Ne ovat aika yleisiä, mutta kaikilla kipuja ei ole. Kipuja ei kuitenkaan välttämättä ole joka kerta kuukautisten aikana. Jos kivut ovat oikein pahoja, voit ottaa särkylääkkeen niitä helpottamaan.
Sinun kannattaa nyt merkitä kuukautisesi kalenteriin. Kalenterista voit seurata kuukautiskiertoasi. Voit lukea lisää kuukautiskierrosta Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiskierto/
Sinun kannattaa myös hankkia kuukautissuojia ja tästä lähtien pitää aina suojaa mukana vaikkapa takin taskussa tai laukussa. Kuukautiset ovat usein epäsäännölliset varsinkin parin ensimmäisen vuoden ajan, joten ne voivat alkaa oikeastaan milloin vain. Kokeilemalla erilaisia kuukautissuojia löydät itsellesi sopivan.
Olisi hienoa, jos voisit kertoa kuukautistesi alkamisesta ainakin jommallekummalle vanhemmistasi. Voitte yhdessä käydä ostamassa kuukautissuojia tai vanhempasi voivat antaa sinulle rahaa niiden ostamiseen. Myös mahdollisesti tarvitsemistasi särkylääkkeistä on hyvä jutella vanhemman kanssa.

avatar
???
25.10.2017 12:25
Arrow

Mulla on nyt pari viikkoa ollut vatsa kipeä. Luulin aluksi ilmavsovoiksi, mutta ei se ihan sellaista ollut. Se muuttui muutaman viime päivän aikana pahemmaks ja enemmän sellasta nälän tunneta muistuttavaks. Valkovuoto alko myös runsastua paljon. Sit yks päivä kun kävin vessassa niin pikkuhousuissa oli muutama rusehtava läikkä. Kävin sitten laittamassa siteen, mutta siihen ei tullut enää muuta kun yksi sellainen samanlainen läikkä, ja vessassa pyyhkiesdä valkovuodon seassa oli punaisia viiruja. Yöllä eikä parina seuraavana päivänä tullut mitään. Ei myöskään valkovuotoa. Olin vaan tosi väsynyt ja jalat oli reisistä ja nivusista kipeät(liittyykö jotenkin menkkoihin?). Onko mulla siis nyt alkanu menkat vai mitä?

avatar
NettiNappi Saija
25.10.2017 12:27
Arrow

Hei!

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että sinulla on alkanut menkat. Ensimmäiset kuukautiset saattavat näyttää ruskealta vuodolta alushousuissa. Valkovuodon runsas määrä ennen kuukautisia on normaalia. Ensimmäiset kuukautiset saattavat kestää vain muutaman päivän ja olla hyvin niukat. Seuraavat kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisin välein, mutta ne tasoittuvat kyllä muutaman vuoden kuluessa. Kannattaa pitää siteitä laukussa mukana tai muuten saatavilla, sillä alussa voi olla vaikea arvioida kuukautisten seuraavaa ajankohtaa.

Mainitsemasi reisien ja nivusten kivut sekä vatsavaivat kuuluvat kuukautisten aiheuttamiin kipuihin. Olo voi olla kuukautisten aikaan uupunut. Kuukautiskivut voivat ilmaantua ennen kuukautisia ja niiden aikana. Kuukautiskivut ovat hyvin yleisiä vaivoja, ja niitä voi kokeilla itse tarvittaessa hoitaa. Esimerkiksi lämpötyyny alavatsalla voi auttaa kuukautisten aiheuttamiin vatsakipuihin. Kuukautisista ja niihin liittyvistä kivuista kannattaa keskustella vanhemman tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Myös koulun terveydenhoitaja osaa kertoa sinulle lisää näistä asioista.

Lisää tietoa löydät esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
J
17.11.2017 06:27
Arrow

Moi! Voisko mulla alkaa kohta menkat kun mulla on ollu lähiaikoina maha kipeä sillee nälän tunteen tapasesti? Ja mulla on myös hirvee makean himo. Ja oon vasta 136cm ja 28kg.

mm
NettiNappi Hanna
24.11.2017 15:40
Arrow

Hei! Kuukautisten alkamiseen voi liittyä mahakipuja, mutta emme pysty sanomaan, mistä sinun oireesi nyt johtuvat. Yleensä on havaittavissa muitakin merkkejä siitä, että keho on alkanut valmistautua kuukautisiin. Kuukautiset alkavat jossain vaiheessa murrosiän aikana, silloin kun rinnat ovat alkaneet kehittyä, lanteet leventyvät ja kasvupyrähdys on tapahtunut. Monella on valkoista tai kellertävää vuotoa ennen kuukautisia.
Sinun kannattaa jutella kuukautisista ja mahakivuista äitisi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa. Voit myös jutella koulun terveydenhoitajan kanssa näistä aiheista.

Kuukautisten alkamisesta voit lukea lisää Väestöliiton nuorten sivuilta https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/

avatar
Joku?
27.11.2017 16:36
Arrow

Hei!
Mulla on ollut jo noin vuoden valkovuotoa. Minulla on jonkin verran ilmavaivoja ja karvoitustakin on. Rintani ovat olleet arat jo ainakin vuoden ajan. Mielialani vaihtelee nykyään erittäin paljon, välillä olen iloinen ja yhtäkkiä muutun hirveäksi kiukkupussiksi ja pää on ollut hieman kipeä. Onko kuukautiseni alkamassa lähiaikoihiin?

mm
NettiNappi Hanna
28.11.2017 15:24
Arrow

Hei!
Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto, rintojen arkuus ja karvoitus ovat merkkejä siitä, että murrosikäsi etenee. Sinun olisi hyvä pitää kuukautissuojaa mukanasi esimerkiksi repussa, koska kuukautisesi voivat alkaa yllättäenkin. Toisaalta voi mennä vielä vuosi tai enemmänkin, ennen kuin kuukautisesi alkavat. Odottele siis rauhassa. Kuukautisista kannattaa lukea etukäteen ja keskustella esimerkiksi äidin tai isosiskon kanssa, jotta tietää, mistä kuukautisissa on kyse. Voit myös keskustella asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. Lisää voit lukea Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Kerrot, että mielialasi vaihtelee paljon. Murrosikään kuuluukin mielialojen nopea vaihtelu ja se saattaa välillä tuntua hämmentävältä. Aina ei oikein itsekään tiedä, miltä tuntuu. Myös kuukautisten aikaan voi ilmetä mielialamuutoksia, ärtyneisyyttä, väsymystä sekä ahdistusta ja alakuloisuutta. Huonoina hetkinä itseään voi rauhoitella tekemällä jotain mielekästä, vaikkapa ulkoilla. Omista tuntemuksistaan on myös hyvä jutella jonkun luotettavan henkilön kanssa. Luotettava henkilö voi olla esimerkiksi ystävä, vanhempi, opettaja tai nuoriso-ohjaaja.

avatar
Entiiä
07.12.2017 17:47
Arrow

Onko valkovuoto yleensä siis enemmän kirkasta limaa vai paakkuista vai mitä? Mulla se on ollut aika vitivalkoista, muttei kumpaakaan noista.
Minua inhottaa kun tulee semmoinen tunne että “valuu” ja sitten se joskus haiseekin, vaikka vaihdan pikkuhousut joka ilta.

mm
NettiNappi Hanna
11.12.2017 14:15
Arrow

Hei.
Valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelee kuukautiskierron aikana. Et kerro tässä, onko sinun kuukautiset jo alkaneet. Valkovuotoa esiintyy tytöillä ja naisilla niin läpinäkyvänä kuin valkoisenakin. Ovulaation, eli kuukautiskierron puolivälin aikaan vuoto on yleensä runsaampaa ja silloin koostumus muuttuu valkoisesta ja tahmaisesta valuvaan ja läpinäkyvään. Valkovuodon takia ei tarvitse käyttää pikkuhousunsuojaa, vaan kerran päivässä tapahtuva vesipesu ja alushousujen vaihtaminen riittävät.

Valkovuoto ei sinänsä haise miltään, mutta pikkuhousuissa se voi mahdollisesti haista hieman happamalle. Jos haju on voimakasta tai jos valkovuoto muuttaa ulkonäköään tai väriään pidemmäksi ajaksi, esimerkiksi vihertäväksi tai valkoiseksi ja kokkareiseksi, tumman keltaiseksi tai verensekaiseksi, kyseessä voi olla tulehdus. Silloin on tarpeen hakeutua lääkärin vastaanotolle oikeanlaisen hoidon saamiseksi. Voit ottaa asian ensin puheeksi esimerkiksi äidin ja kouluterveydenhoitajan kanssa.

Voit lukea lisää aiheesta Väestöliiton nuorten sivuilta http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/ sekä Pohjanmaan nuorisoportaali Decibelistä https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/tyttojen-alapaa/valkovuoto

avatar
Mietiskelevä
14.12.2017 22:05
Arrow

Olen 14 ja kävin vessassa niin minulla oli valkovuodon seassa hieman punertavaa verennäköistä juttua alkoiko mulla menkat? Laitoin siteen mutta nyt ei ole tullut sen jälkeen mitään?

avatar
NettiNappi Saija
15.12.2017 15:52
Arrow

Hei,

Jos verenvuoto ei johdu esimerkiksi rikkoontuneesta ihosta limakalvoilla, voi hyvinkin olla, että kuukautisesi ovat alkamassa. Ensimmäiset kuukautiset voivat tulla verensekaisena valkovuotona tai näkyä ruskehtavana ”sotkuna” alushousuissa. Sinun kannattaa nyt rauhassa odotella tuleeko vuotoa lähipäivinä lisää, vai tuleeko kuukautisvuotoa vasta seuraavien kuukautisten tullessa. Voit pitää sidettä varalta mukanasi repussa tai laukussa.

Kuukautiset voivat alkuun tulla epäsäännöllisesti, mutta kuukautiskierto yleensä tasaantuu ajan kanssa. Kuukautisvuodon määrä voi etenkin alussa olla niukkaa ja vuodon määrä voi vaihdella kuukautisten aikana. Voisit jutella kuukautisten alkamisesta ja kuukautisista äitisi, kouluterveydenhoitajan tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Voit lukea kuukautisista lisää mm. Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/.

avatar
nimetön
16.12.2017 10:16
Arrow

Mä oon 13 (pian 14) ja eilen huomasin et mun alushousuissa oli ruskeita viiruja ja pieniä punertavia pisteitä. Mulla on ollu nyt noin 2 vuotta valkovuotoo, kasvupyrähdys meni jo, sekä karvoitusta on. Painoniki on 52kg ja pituus 166cm.
Eli mietin voiko nää olla menkat?

avatar
Vähän huolissaan oleva
18.12.2017 15:32
Arrow

Hei. Olen 13v (kohta 14v) ja mulla ei ole vielä alkanut menkat. Valkovuotoja on tullut jo aika kauan ja ne on välillä aika runsaat. Pitäiskö mun huolissaan ettei ne oo vielä alkanut?

mm
NettiNappi Tuula
19.12.2017 15:39
Arrow

Hei nimetön! Kuvailusi perusteella vaikuttaa siltä, että kuukautisesi ovat alkamassa. Ensimmäisillä kerroilla kuukautiset voivat tosiaan olla vain pieniä ruskeita tai punaisia viiruja tai tippoja alushousuissa. Voit nyt merkitä kuukautiset kalenteriin ja alkaa seurata, minkälaiseksi kuukautiskiertosi muodostuu. Kannattaa myös ostaa kuukautissuojia, esimerkiksi pikkuhousunsuojia, siteitä tai tamponeja valmiiksi seuraavia kuukautisia silmällä pitäen. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

mm
NettiNappi Tuula
19.12.2017 15:40
Arrow

Hei Vähän huolissaan oleva! Sinun ei tarvitse olla huolissasi, vaikka kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Väestöliiton nuorten sivuilla kerrotaan, että kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen ja siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi muutkin asiat, kuten paino ja harrastetun liikunnan määrä. https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiset-eivat-tule/ Kuukautiset alkavat yleensä viimeistään 16-vuotiaana, joten voit odotella ihan rauhassa.

avatar
Turhautunut
28.12.2017 11:51
Arrow

Olen 14v eikä menkat ole alkaneet. Täytän huhtikuussa 15 ja tuntuu että olen todella epänormaali. Valkovuotoa on ollut kohta vuoden ajan. Kerran tai kaksi pikkareissa on ollut valkovuotoon sekoitettuna jotain punaista, mutta en ajatellut sen olevaan mitään erikoista. Terkkari sanoi syksyllä että pituuskasvuni on vasta alkamassa. Olen 160cm ja painan n.60kg. Olen tosi huolissaan! 🙁

avatar
NettiNappi Saija
03.1.2018 10:07
Arrow

Hei nimimerkki Turhautunut!

Kerrot, että täytät huhtikuussa 15 vuotta, ja sinua huolestuttaa koska kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Et ole mitenkään epänormaali! On ihan tavallista, että itseään vertaa muihin samanikäisiin kavereihin, mutta jokainen meistä kehittyy ja kasvaa yksilöllisesti ja omaan tahtiinsa. Olet aivan yhtä hyvä ja arvokas kuin muutkin, huolimatta siitä millä vauhdilla kehosi kehittyy. Murrosiän kehityksesi on kuitenkin jo alkanut, joten voit huoletta odotella kuukautisten tuloa. Punainen vuoto valkovuodon seassa voi hyvinkin olla alkavaa kuukautisvuotoa.

Terkkari olisi kyllä kertonut sinulle, jos tilanteessasi olisi jotain huolestuttavaa. Halutessasi voit käydä vielä juttelemassa asiasta terkkarin kanssa. Jos kuukautisesi eivät ole alkaneet, kun täytät 16 vuotta sinun kannattaa käydä selvittelemässä asiaa lääkärin vastaanotolla.

avatar
Jööti
04.1.2018 20:45
Arrow

Hei!
Minulla on ollut aika kauan valkovuotoa.mielialani vaihtelee nykyään erittäin paljon.Rintani ovat olleet arat jo ainakin vuoden ajan.Karvojakin on tullut.Olen kasvanut viimeisen vuoden aikana todella paljon.Onko minulla alkamassa lähiaikoina menkat?

mm
NettiNappi Hanna
10.1.2018 09:48
Arrow

Hei. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että murrosiän kehityksesi on alkanut ja etenee normaalisti. Kerrot, että sinulla on ollut jo valkovuotoa pitempään ja pituuskasvusi on ollut nopeaa viime aikoina, joten kuukautisesi voivat alkaa lähiaikoina. Kuukautistesi alkamisaikaa on kuitenkin vaikea sanoa. Ne alkavat sitten kun kehosi on valmis ja siihen voi mennä vielä parikin vuotta. Voit kysyä myös äidiltäsi, minkä ikäisenä hänellä alkoivat kuukautiset

Voit pitää varalta kuukautissuojaa mukanasi repussa tai laukussa. Voit lukea lisätietoa kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
123
10.1.2018 21:47
Arrow

Voisiko menkat alkaa jo 11-12 vuotiaana jos on 148 cm pitkä

mm
NettiNappi Hanna
15.1.2018 13:34
Arrow

Hei. Suomalaisilla tytöillä menkat alkavat yleensä 10–16 vuoden ikäisenä. Menkat alkavat usein kasvupyrähdyksen jälkeen. Muuten pituudella ei ole kuukautisten alkamisen kannalta merkitystä.
Kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen ja siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi esimerkiksi paino ja harrastetun liikunnan määrä. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Pullo
21.1.2018 14:31
Arrow

Hei! Minulla on ollut valkovuotoja jo aika kauan rinnat ovat arat ja mieliala vaihtelee todella paljon olen kasvanut paljon lähiaikoina ja välillä ärsyttää todella paljon ja joskus olen iloinen

avatar
??
13.2.2018 20:36
Arrow

Moi! Mulla on tänään tullut pikkkareihin sellaista punasta juttua. Mutta sitä on tosi vähän. Niinku vaan pieniä pisteitä. Laitoin sit vähän ajan kuluttua siteen. Siihen ei ole tullut mitään. Niin mietin onko nää kuukautiset vai ei. Ja nää olis mun tokat kuukautiset.

mm
NettiNappi Hanna
16.2.2018 13:45
Arrow

Moi nimimerkki?? Kiitos yhteydenotostasi. Sinua mietityttää pikkareihin tullut punainen juttu ja olisiko mahdollisesti kyse kuukautisista. Kerrot myös, että sinulla on ollut jo aiemmin yhdet kuukautiset. Alussa kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti ja hyvinkin niukkoina, ja vuodon määrä voi vaihdella. Pienikin vuoto voi siis olla kuukautisvuotoa.

Kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti parinkin ensimmäisen vuoden ajan. Säännölliset kuukautiset kestävät yleensä 3-6 päivää, mutta ennen kuin ne muuttavat säännölliseksi pieni tiputteluvuoto on normaalia. Sinun on hyvä pitää laukussa mukana pikkuhousunsuojia tai kuukautissiteitä.
Lisää tietoa saat: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
soffe02
18.2.2018 16:01
Arrow

Moi! Mua pelottaa tällä hetkellä super paljon. Mulla oli menkat n. 10 päivää sitten ja tänään mun valkovuodon mukana tuli vähän verta. Mulla ei oo ollut mitään kipuja tai oireita mutta onko syytä huolestua? verta tulee vain vähän ja sitä ei tuu esim. virtsatessa, vaan pikkuhousuihin. Jos pitää huolestua, niin onko joku numero mihin voin laittaa viestiä ja kysyä?

mm
NettiNappi Hanna
21.2.2018 11:00
Arrow

Moi. Todennäköisesti sinulla ei ole mitään hätää. Pientä välivuotoa voi tulla varsinaisten kuukautisten välillä ja se on aivan normaalia. Kysyin asiasta myös Byströmin nuorten palveluiden terveydenhoitajalta.
Kerrot, että sinulla ei ole ollut mitään kipuja tai muita oireita, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi. Sinun kannattaa merkitä ylös välivuotopäivät ja varsinaiset kuukautiset, ja seurata tilannetta. Jos kuukautiskierto on jatkossa kovin epäsäännöllinen, sinun kannattaa käydä puhumassa asiasta terveydenhoitajan kanssa.

Et mainitse viestissäsi, oletko ollut yhdynnässä. Jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä, sinun kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla varmistamassa, ettet ole saanut mitään seksitautitartuntaa.

avatar
Anna
06.3.2018 21:20
Arrow

Alkaako menkkani pian minulla on paljon valkovuotoa karvoitusta sain rintaliivit Vähän päälle puolivuotta sitten olen itse testeissä missä tutkitaan murrosikää siellä sanottiin että menkkasi saattavat alkaa pian mutta mistä sen tietää miten osaan olla varautunut?

mm
NettiNappi Hanna
08.3.2018 13:28
Arrow

Hei Anna. Kuukautisten eli menkkojen alkaminen varmasti jännittää, mutta niiden alkamiseen ei voi juuri itse vaikuttaa. Alkamisajankohtaan vaikuttavat erityisesti perintötekijät, joten jokaisen keho kypsyy omaa tahtiaan. Keskimäärin kuukautiset alkavat suomalaisilla tytöllä 10–16-vuotiaana. Valkovuodon ja karvoituksen ilmaantuminen sekä rintojen kasvaminen ovat merkkejä siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen.

Kuukautisten aikana naiset käyttävät erilaisia kuukautissuojia kuten terveyssiteitä, pikkuhousunsuojia ja tamponeja estämään vaatteiden sotkeutumista kuukautisvuotoon. Kannattaa pitää kuukautissuojaa laukussa tai repussa mukana, jotta se on saatavilla kun kuukautisesi alkavat. Voit pyytää vanhempiasi ostamaan sinulle kuukautissiteitä kaupasta tai voitte käydä ostamassa niitä yhdessä, sillä merkkejä ja malleja on useita. Kuukautissuojia saa myös kouluterveydenhoitajalta. Kannattaa keskustella jonkun läheisen aikuisen kanssa kuukautisista ja niihin liittyvistä kysymyksistä. Myös kouluterveydenhoitajalta voi kysyä kuukautisista.

Ensimmäiset kuukautiset ovat yleensä hyvin niukat ja kestävät muutaman päivän. Kuukautisista kannattaa pitää kirjaa esimerkiksi kalenterissa. Kuukautisten välille jäävää aikaa kutsutaan kuukautiskierroksi. Kuukautiskierto lasketaan alkavaksi ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavien kuukautisvuotojen alkamispäivään. Kuukautiskierron pituus on yksilöllistä mutta se on yleensä n. 23-35 päivää. Vuotopäiviä on yleensä n. 2-7 päivää. Ensimmäisten kuukautisten jälkeen kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti, mutta muuttuvat yleensä säännöllisiksi parin vuoden kuluessa.

Kuukautisista voit lukea lisää:
https://nettinappi.fi/tietoalue/hyvinvointi-ja-terveys/murrosika/tyton-keho/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Ronja ponja
12.3.2018 20:02
Arrow

Onko minulla alkanut menkat? Vähän valko vuotoa ja virtsa haisee?

mm
NettiNappi Hanna
14.3.2018 10:08
Arrow

Hei. Kiitos viestistäsi. Kerrot, että sinulla on valkovuotoa ja virtsasi haisee. Valkovuodon alkaminen kuuluu murrosikään ja se enteilee myös kuukautisten alkamista. Voi kuitenkin mennä vielä pitkänkin aikaa ennenkuin kuukautisesi alkavat. Et mainitse viestissäsi, miten murrosiän kehityksesi on muuten edennyt. Jos murrosiän kehityksesi on edennyt jo pitkälle, voi olla että kuukautisetkin alkavat lähiaikoina. Voit jutella aiheesta äitisi tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa.
Voit lukea kuukautisista ja muusta murrosiän kehityksestä lisää Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/

Virtsan haiseminen ei varsinaisesti liity kuukautisten alkamiseen. Virtsan haju voi olla tavallista voimakkaampaa esimerkiksi silloin, kun olet juonut tavallista vähemmän. Jos haju on kuitenkin todella voimakas, tai sinulla ilmenee myös muita oireita, kuten kirvelyä, sinun kannattaa ottaa asia puheeksi vanhempasi kanssa. Hän voi viedä sinut tarvittaessa sairaanhoitajan vastaanotolle.

avatar
jessi
26.3.2018 22:30
Arrow

Moi, mua on hieman alkanu huolestuttaa, kun mulla on ehkä viikon (en ole varma ajasta) tullu ihan samanlaista kun valkovuoto, mutta vaan vähän rusehtavampana. Ihan sama määrä ja sama koostumus, ei ole mitään punaista joka viittaisi vereen. Sellaista vaaleanruskeaa valkovuotoa suoraan sanottuna. Mulla ei oo ollu minkäänlaisia kipuja tai muuta. Voisko mulla olla menkat alkamassa vai joku sairaus?🤨

avatar
👩
27.3.2018 14:17
Arrow

Hei! Onko valkovuoto joka päiväistä vai kerran kussa vai mitä?

mm
NettiNappi Hanna
29.3.2018 13:20
Arrow

Moi,
Sinulla ei ole syytä huoleen, sillä valkovuodon muuttuminen ruskehtavammaksi tarkoittaa yleensä sitä, että kuukautiset ovat alkaneet. Kuukautiset voivat alkaa niin niukkoina, ettei varsinaista veristä vuotoa ilmene ensimmäisten kuukautisten aikana ollenkaan. Tämä on aivan normaalia. Kun vuoto on niukkaa, suojaksi voi riittää pikkuhousunsuojat. Jatkossa sinun kannattaa pitää mukanasi kuukautissuojaa.

Sinun kannattaa merkitä nämä rusehtavan vuodon päivät kalenteriisi, niin voit aloittaa kuukautiskiertosi seuraamisen alusta saakka. Kuukautiset voivat tulla parin ensimmäisen vuoden aikana epäsäännöllisesti, mutta kuukautisten ajankohtaa seuraamalla opit tuntemaan omaa kuukautiskiertoasi.

Jos vaaleanruskea vuoto jatkuu useita viikkoja tai sinulle ilmenee muita oireita, kuten kipuja, sinun kannattaa kertoa asiasta vanhemmillesi ja käydä selvittämässä tilannetta terveydenhoitajan luona.

mm
NettiNappi Hanna
29.3.2018 14:32
Arrow

Hei,
Valkovuodon määrä on yksilöllistä. Valkovuotoa tulee päivittäin, ja sen tehtävänä on kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Valkovuodon alkaminen kertoo siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Kun kuukautiset alkavat, valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelevat sen mukaan, missä vaiheessa kuukautiskierto on. Voit lukea aiheesta tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/

avatar
jessi
29.3.2018 16:23
Arrow

Hei laitoin tänne jo aiemmin viestiä, kun mulla tuli vaalean ruskeaa vuotoa. Nyt kun kävin vessassa niin se väri oli muuttunut ihan tummanruskeaksi. Tarkottaako tää vaan sitä et se koko ajan muuttuu enemmän vereksi vai mitä. Oon tosi vainoharhanen ja heti kun joku on vialla niin meen googlettelemaan ja totean itselläni jonkun syövän.

avatar
😊
02.4.2018 19:14
Arrow

Milloin rinnat lopettaa kasvun?

NettiNappi Liisa
03.4.2018 10:22
Arrow

Hei!

Rinnat alkavat kasvaa murrosiässä jokaisella omaan tahtiin. Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Rinnat eivät kuitenkaan ole koskaan valmiit, vaan ne muotoutuvat ja muuttuvat koko naisen elämän ajan. Voit lukea lisää Väestöliiton sivuilta rintojen kehityksestä:

https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/rinnat/

mm
NettiNappi Hanna
03.4.2018 15:49
Arrow

Hei jessi. Suurella todennäköisyydellä kyse on kuukautisvuodosta. Voi olla, että vuoto muuttuu vielä verisemmäksi tai sitten vuoto tulee verisempänä vasta seuraavien kuukautisten aikana. Sinulla ei siis ole syytä huoleen. Jos asia sinua vielä kovasti huolettaa, voisit jutella äitisi tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa.

avatar
Huolestunut tyttö
03.4.2018 21:52
Arrow

Oon siis 11 vuotias tyttö ja alamaha on ollut kipeä jo kolme päivää. Kahtena ekana päivänä se oli todella kipeä mutta nyt se on alkanut rauhoittua. Valkovuotonikin on runsastunut. Huomasin myös että kun vein koiriani lenkille ja juoksin ei enää sattunut mahaan. Päätäkin särkee aika paljon. Kävin kertomassa tästä koulun terkalle ja hän sanoi että nämä olisi nyt sitten kuukautiskipuja mutta en ole siitä varma. Niin onko ne niitä. Ja osaatteko arvioida koska minulla sitten alkaisi menkat??

NettiNappi Liisa
06.4.2018 10:33
Arrow

Hei Huolestunut tyttö,

Murrosiän kynnyksellä tapahtuvat muutokset mietityttävät kaikki nuoria jossain vaiheessa elämää. Kuukautisten alkaminen on yksi näistä isoista muutoksista. Ikäväkseni joudun kuitenkin kertomaan sinulle, ettei kenelläkään ole tarkkoja vastauksia siihen, milloin kuukautiset alkavat. Ennakoivia muutoksia, kuten kertomasi alavatsakivut ja runsastunut valkovuoto, voi ilmestyä ennen varsinaisten kuukautisten alkamista.

Jos valkovuoto alkaa haista ja alavatsakipu jatkuu, sinun kannattaa varata aika lääkärille (esimerkiksi omalle terveysasemalle). Lääkäri voi tutkimalla selvittää, mistä on kysymys.

Jos valkovuoto pysyy hajuttomana ja alavatsakipu hellittää, voit rauhassa seurata tilannetta ja odotella, josko kuukautiset olisivat alkamassa. Mikäli käytät pikkuhousunsuojia, kannattaa välillä pitää taukoja (esimerkiksi öisin), jotta alapää saa “tuulettua”. Joskus pikkuhousunsuojien jatkuva käyttö aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi ärsytystä tai tulehdusta, tyttöjen sukuelimien alueella.

Voit lukea lisää murrosiän muutoksista ja kuukautisten alkamisesta Väestöliiton sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/

avatar
Oona
11.4.2018 22:18
Arrow

Heips. Oon huolissani koska mun kolmansien menkkojen ois pitäny tulla jo ja ne on jo 13 päivää myöhäs. Onks normaalii?

mm
NettiNappi Hanna
12.4.2018 14:27
Arrow

Hei.
Kuukautiset voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti parin ensimmäisen vuoden ajan, se on aivan normaalia. Sinun ei siis tarvitse olla huolissasi. Voit lukea kuukautisista ja niiden epäsäännöllisyydestä lisää Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/epasaannolliset-kuukautiset/

Jos on kuitenkin mahdollista, että olisit raskaana, sinun kannattaa tehdä raskaustesti. Raskaus on mahdollinen, jos olet ollut pojan kanssa seksuaalisessa läheisyydessä ja pojan siemennestettä on päässyt emättimeesi. Voit tarvittaessa pyytää kouluterveydenhoitajalta raskaustestin tekemistä. Väestöliiton nuorten sivuilta löydät lisätietoja myös aiheeseen liittyen: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/raskaus/raskauden-alkaminen/

avatar
Epäkehittynyt
01.6.2018 16:27
Arrow

Moi, oon kasille menevä tyttö. Oon 165cm pitkä ja painan noin 50-52kg. Mum rinnat alko kehittyy n. 2 vuotta sit ja karvoitusta alkoi (niukasti) tulemaan n. 1 vuosi sitten. Nyt toinen rinta on A kupin kokoinen ja toinen ihan mininysä. Kokoero on erittäin huomattava. Ensinnäkin tasottuuko kokoero pian? Alavatsaani koskee suht usein. Karvoitusta on vähän toisessa kainalossa ja alapäässä suht vähän harvassa. Voinko odottaa menkkojen alkamista?

NettiNappi Liisa
04.6.2018 10:55
Arrow

Heippa!

Kiitos viestistäsi. Rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuva kyhmy on usein ensimmäisiä merkkejä murrosiän alkamisesta. Rinnat kasvavat ja kehittyvät noin 3-5 vuoden ajan. On tavallista, että rinnat ovat kasvuvaiheessa selkeästi eri kokoiset. Yleensä selkeät kokoerot tasoittuvat murrosiän myötä. Rinnat kuitenkin kehittyvät ja muuttuvat läpi tytön ja naisen elämän.

Kasvuvaiheen kokoeroa voit tasoittaa pehmeillä, mutta tukevilla rintaliiveillä. Ne suojaavat samalla rintojasi niiden kasvaessa. Rintaliivejä myydään useimmissa vaatekaupoissa ja myyjiltä saa apua sopivan koon löytämiseksi. Rintaliivien koko eri valmistajien ja merkkien välillä voi vaihdella, joten sinun kannattaa sovittaa rintaliivit joka tapauksessa ennen ostamista.

Alavatsakipuilu ja karvoituksen ilmaantuminen eri puolille kehoa ovat nekin murrosiässä normaaleja kehitysaskelia. Alavatsakipuilu voi kertoa kuukautisten alkamisesta, mutta toisaalta sinun ei tarvitse olla huolissaan, vaikka ne eivät lähiaikoina alkaisi. Suomalaisilla tytöillä alkaa kuukautiset keskimäärin 10-16 -vuotiaana ja niiden alkamiseen vaikuttaa perintötekijät, ravinto ja liikuntatottumukset. Voit rauhassa odotella kuukautisten alkamista ja rintojen kasvua ja nauttia kesästä! 🙂

Voit lukea luotettavaa tietoa murrosiän kehittymisestä Väestöliiton nettisivuilta.

avatar
Hjelp
29.6.2018 00:30
Arrow

Mulla on tullut sellaista ruskeita ”tahroja” pikkareihin aina välillä enkä tiedä mitä ne ovat.(sen tiedän ettei kakkaa:DDD) Ne eivät ole kovin runsaita mutta joo xD eivät ole punertavia tai mitään niin en ole varma ovatko menkkojakaan?

avatar
Mietiskeliä
07.7.2018 01:24
Arrow

Mulla on nyt pari päivää vatsaa nipistelly ja valkovuoto tosi runsasta välillä. Mul on kans paljo kuumempi ku normaalisti ja hikoan haarojen välistä. Alkuviikosta oli myös päänsärkyä. Olisiko menkat pian alkamassa??

avatar
...
08.7.2018 10:05
Arrow

Hei! Minulla tuli pari viikkoa sitten alushousuihin ruskea läntti joten voisiko se johtua menkkojen alkamisesta? Valkovuotoa minulla on ollut kauan. Minulla ei ole rinnat vielä kasvaneet hirveästi mutta karvoja on. Olen kuitenkin vain n. 34kg ja 151cm joten voiko noin pienikokoisella alkaa menkat?

avatar
:^D
13.7.2018 08:10
Arrow

Musta tuntuu että mun menkat alko, kun huomasin vaan yks päivä että oli tullu sellasta ruskeenpunasta limaa alushousuihi. Ei oo mitään kipuja tai mitään mutta tulee sellasta aika väritöntä limaa yhä. Enemmän liikkuessa, tätä on jatkunu ehkä semmoset 4-5 päivää nyt.

avatar
Mihin menkat jäi
15.7.2018 18:36
Arrow

Moikka, mulla oli pari kertaa viime tammikuussa rusehtavat ehkä menkat… sen jälkeen tiputteli yksittäisinä päivinä muutaman kerran huhtikuuhun asti. Sen jälkeen ei ole ollut muuta kuin vallovuotoa. Kevään treenasin 5 kertaa viikossa, nyt kesän enää 2. Paino on normaali enkä ole laihduttanutkaan. Mihin menkat siis jäi?

avatar
Hevoinen
20.7.2018 11:51
Arrow

Onko nää nyt menkat eli menin normaalisti vessaan ja näin pienen rusehtavanpunertavan tuhrun alkkareissa laitoin vessapaperia housuihin yöksi mutta yön aikana ei tullu pisaran pisaraa eli onko nää nyt menkat?

avatar
Ehkä menkat
27.7.2018 00:20
Arrow

Kokeiltiimun kaverin kaa tamppoonia vaikka meillä ei ollu alkanu menkat ja anoin sen olla hetken sitten menin ottamaan sen pois ja siinä oli verta niin onkohan ne menkat?😊

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 13:59
Arrow

Hei!

Kertomasi perusteella ruskeat tahrat voivat liittyä menkkoihin, niin kuin itse epäilitkin. Varsinkin kuukautisten alkaessa vuoto voi usein olla hyvin vähäistä ja väriltään ruskeaa. Kuukautiset voivat alkaa niin niukkoina, ettei varsinaista veristä vuotoa ilmene ensimmäisten kuukautisten aikana ollenkaan. Tämä on aivan normaalia. Alussa kuukautiset voivat olla myös hyvin epäsäännölliset ja alkaa yllättäen, joten suosittelen sinua pitämään varalta mukana kuukautissuojia, niin pystyt varautumaan menkkojen alkamiseen.

Sinun kannattaa merkitä myös nämä rusehtavan vuodon päivät kalenteriisi, niin voit aloittaa kuukautiskiertosi seuraamisen alusta saakka. Nykyään myös puhelimeen on saatavilla sovelluksia kierron seuraamista varten. Ensimmäiset pari vuotta kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset, mutta pikku hiljaa muuttuvat säännöllisiksi ja opit tuntemaan oman kiertosi.

Toki jos vuoto pitkittyy tai sinulla ilmenee muita oireita, kuten kipuja, kannattaa kertoa asiasta vanhemmillesi tai käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajan luona.

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 14:03
Arrow

Moi!

Kuulostaa siltä, että menkkasi ovat alkaneet. Alussa (jopa kahden vuoden ajan) menkat voivat olla hyvin niukat ja epäsäännölliset. Tämän vuoksi suosittelen sinua ostamaan kaupasta kuukautissuojia, joita voit kuljettaa mukanasi, jotta olet varautunut seuraavaa kertaa varten. Ajan kanssa kuukautiskierto useimmilla muuttuu säännölliseksi. Jos kuukautisten alkaminen mietityttää sinua, niin juttele asiasta vanhempiesi tai vaikka ystäviesi kanssa.

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:43
Arrow

Hei!

On mahdollista, että kertomasi kehon tuntemukset viittaavat kuukautisten alkamiseen. Ajan kanssa asia selviää. Hikoilu ja kuumuus voi toki johtua myös tästä helleaallosta. Voit varalta pitää laukussa mukana pikkuhousunsuojaa tai terveyssidettä, mutta muutoin nauti kesästä ja lopuista loman rippeistä!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:44
Arrow

Hei!

On mahdollista, että alushousuihin ilmaantunut ruskea läntti on alkavien kuukautisten merkki. Voit rauhassa odotella kuukautisten alkamista. Kuukautiset voivat alettuaan olla parin vuodenkin ajan hyvin epäsäännölliset ja vuotoa tulla vain vähän, se on ihan normaalia. Kaikilla tytöillä kuukautisten alkaminen vaihtelee yksilöllisesti, oli sitten pieni- tai suurikokoinen. Mikäli sinusta tuntuu, ettei murrosiän merkkejä ala näkyä enenevästi seuraavan kolmen vuoden aikana, voit käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Nyt voit hyvillä mielin nauttia kesästä ja mahdollisesti vielä jäljellä olevasta lomasta!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:45
Arrow

Hei!

Voi olla, että kuukautisesi ovat alkaneet. Asia selviää sinulle varmasti lähiaikoina. Alkaneet kuukautiset voivat olla aluksi jopa parin vuoden ajan epäsäännölliset eikä vuotoa välttämättä tule kovin paljon, kun elimistössä hormonitoiminta heräilee ja voimia kuluu myös muuhun murrosiän kehitykseen. Kierto tasoittuu mitä todennäköisimmin parin vuoden sisällä kuukautisten alkamisesta. Oikein mukavaa kesän jatkoa sinulle!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:47
Arrow

Hei!

On hyvin tavallista, että nuorella tytöllä kuukautisten alettua kierto on epäsäännöllinen. Voi olla, että jopa parin vuoden ajan kuukautiset tulevat milloin sattuu ja vuoto voi olla vähäistä, se on aivan normaalia ja kuuluu asiaan. Voit siis olla huoletta asian suhteen. Jos haluat, voit pitää mukanasi terveyssidettä tai pikkuhousunsuojaa vaikkapa laukussa ja saat sen sitten tarpeen tullen käyttöösi. Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:50
Arrow

Hei!

Mikäli sinulla ei ole ollut mitään kuukautisten alkamiseen viittaavia kehon muutoksia, voisi kyseessä olla emättimen limakalvoilta tulevasta verestä. Tamponi on voinut nirhaista vähän emättimen seinämää ja sen vuoksi siihen on tullut verta.

avatar
Onko normaalia?
15.9.2018 16:03
Arrow

Olen 14 vuotias tyttö, pian 15. Äitini menkat alkoivat 14 vuotiaana. Minulla valkovuodot ollu jo reilusti yli 3 vuotta, menkkoihin muita liittyviä merkkejä ei oikeastaan ole tullut . Rintani ovat pienet mutta karvoitusta kyllä on, mutta olen miettinyt että onko se normaalia että valkovuotoa noin kauan tullut ja menkoista ei mitään kuulunut. t: 160cm 46kg tyttö

avatar
😂😂
15.9.2018 22:45
Arrow

Aikaisemman viestin laitoin minä nimimerkillä: onko normaalia? Kuukautiseni taisivat alkaa juuri äsken joten ei kai tässä sitten enään mitään😂😂Hyvä tuuri

NettiNappi Liisa
17.9.2018 08:57
Arrow

Hei,

olipa hauska sattuma! Mikäli sulla ilmenee muuta kysyttävää, niin tänne saa aina kirjoitella. 🙂

avatar
Hieman huolestunut
17.9.2018 20:00
Arrow

Moi! Oon 13-vuotias tyttö ja kuukautiseni alkoivat tänä kesänä ja sitten tulee pari kertaa vuotoo ja nyt ei oo kuulunut puoleentoista kuukauteen. Pitääkö olla huolissaan?

NettiNappi Liisa
18.9.2018 09:36
Arrow

Moikka!

Sinulla ei ole mitään syytä huoleen, sillä kuukautiset voivat alettuaan olla vuoden, kaksikin hyvin epäsäännölliset. Se on luonnollista ja normaalia. Hiljalleen kuukatiset ainakin jonkin verran säännöllistyvät. Voit olla ihan rauhassa tämän asian suhteen. Voit varmuuden vuoksi pitää mukanasi kuukautissuojaa, jotta se on käytettävissä, jos kuukautiset alkavat yllättäen esimerkiksi reissun päällä.

avatar
Menkat mielessä
16.10.2018 00:39
Arrow

Oon 12 ja täytän tänä vuonna 13. Mun rinnat on aika kolmiomaiset ja nännin ympärys tai se aika laaja. En kuitenkaan usko että on tubulaarisista rinnoista kyse koska siellä nännin alapuolella tai siellä on sitä rasva kudosta jonkin verran. Karvoitusta on jo semi runsaasti ja valkovuotoa on tullut ehkä jo 1-2v silleen aika vähän ettei tarvii mitään suojaa. Äitillä alko menkat kasilla, oon nyt seiskalla. Millonkohan ne menkat tulee. Mul on myös treenejä 4 krt viikossa ja kestää 3h onkohan se liikaa? Painan suunnilleen 45kg ja oon 156cm pitkä.

NettiNappi Liisa
19.10.2018 10:48
Arrow

Hei!

Kerrot viestissäsi murrosiän kehityksen merkeistä ja mietit, milloin kuukautisesi alkavat. Kerrot liikkuvasi 4 kertaa viikossa 3 tuntia kerrallaan ja mietit, onko se liikaa. Jos syöt terveellisesti ja nukut riittävästi (noin 10 tuntia yössä), ei liikkumisesta ole varmasti sinulle haittaa. Voit aivan rauhassa odotella vielä muutaman vuoden kuukautisten alkamista ja nauttia elämästä!

Oikein mukavaa syksyä sulle!

avatar
🧐🤔🤔
20.10.2018 22:06
Arrow

Siis mun äitillä alkoi menkat 11 vuotiaana ja oon nyt itse siis 11vuotta ja mulla on alkanut jo murrosikä mulla kasvaa rinnat ja karvoja kasvaa jo jonkin verran minulla on myös paljon valkovuotoa ollut jo varmaan vuoden. Ja yön aikana pikkuhousuihini tulee yön aikana jonkin laista mustaa en tiedä mistä se johtuu äitini sanoi että tuntuisi siltä että minulla olisi kohta alkamassa kuukautiset minulla myös on vatsakipuja ja vatsa menee sekaisin olisiko siis mahdollista että minulla olisi alkamassa kuukautiset?🤔

mm
NettiNappi Karoliina
22.10.2018 13:29
Arrow

Moikka!

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että menkat ovat mahdollisesti jo alkamassa. Ensimmäiset kuukautiset kestävät usein yhden tai muutaman päivän ja ovat ruskeaa, vähäistä vuotoa. Kuukautiset ovat aluksi hyvinkin epäsäännölliset. Suosittelen sinua kuljettamaan mukanasi kuukautissuojaa, ainakin näin alussa, koska kuukautiset voivat alkaa hyvinkin yllättäen. Voit näin alussa käyttää suojina myös pikkuhousunsuojia, mutta niiden jatkuvaa käyttöä ei suositella, koska ne saattavat ärsyttää alapään herkkää ihoa ja limakalvoja.

Hyvää syksyn jatkoa!

avatar
??
01.11.2018 19:47
Arrow

Oon 15-vuotias tyttö.
Mun menkat ei oo vielä alkanu ja täytin 15 siis n.5kk sitten.
Mulla tuli toukokuussa kerran pyyhkiessäni limaista punertavaa verta mutta se jäi siihen yhteen kertaan eikä oo sen jälkeen tullu mitään, normaalia? Siitä on kuitenkin jo 7kk aikaa🤨
Ja mun rinnat on kasvanu sekä valkovuotoa tulee normaalisti. Oon kyllä pienikokoinen ja urheilen 4krt viikossa (156cm ja 44kg)
Äitini menkat alkoi olleessan jo 13!

mm
NettiNappi Hanna
06.11.2018 12:21
Arrow

Hei,
Murrosiän kehityksesi kuulostaa aivan normaalilta. Kuukautiset alkavat tytöillä keskimäärin 10-16 –vuotiaana, joten voit vielä huoletta odotella vuoden verran. 7kk sitten pyyhkiessä tullut limainen veri on voinut olla jo kuukautisvuotoa, mutta sitä on mahdoton sanoa nyt. Kuukautiset voivat alkuun olla hyvinkin epäsäännölliset ja joskus kuukautiset alkavat, mutta tulevatkin seuraavan kerran vasta usean kuukauden päästä. Voit siis odotella aivan rauhassa. Jos kuukautisten alkaminen sinua kovasti huolettaa suosittelen, että juttelet vielä äitisi tai terveydenhoitajan kanssa asiasta.

avatar
ei oo kivaa
11.11.2018 21:11
Arrow

onko normaalia että ekojen kuukautisten aikana sattuu liikaa niin paljon että joutuu kotiin koulusta ja huutaa kivusta sekä pyörryttää? ja kauan kuukautiset kestää?

mm
NettiNappi Hanna
12.11.2018 12:11
Arrow

Hei,
Ikävä kuulla, että kärsit noin kovista kuukautiskivuista. Myös ensimmäisiin kuukautisiin voi liittyä kipuja ja särkyä. Kuukautiskivut ja niiden voimakkuus on aina yksilöllinen kokemus, ja ensimmäisellä kerralla kivut tulevat aivan uutena asiana. Jos kuukautiset tulevat jatkossakin hyvin kivuliaina asiasta kannattaa käydä juttelemassa terveydenhoitajan, ja tarvittaessa lääkärin kanssa. Kuukautiskipuihin voi auttaa tulehduskipulääkkeet. Jos olet käyttänyt lääkkeitä aiemmin esimerkiksi päänsärkyyn voit ottaa särkylääkettä kuukautiskipuihin turvallisin mielin. Muussa tapauksessa juttele asiasta ensin vanhempiesi kanssa. Tarvittaessa voit kysyä neuvoa myös kouluterveydenhoitajalta.

Kuukautiset kestävät yleensä 3-5 päivää, mutta kesto voi vaihdella myös 2-7 päivän välillä. Alussa kuukautiset voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti, esimerkiksi muutaman kuukauden välein. Kuukautisten kesto ja vuodon määrä voi vaihdella paljon kuukautiskiertojen välillä.

Kuukautisten alkamispäivä ja vuotopäivien määrä kannattaa merkata kalenteriin, jotta voit alkaa seurata kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin kuukautiset tulevat kerran. Kuukautiskierto alkaa ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyy seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään, joka on myös uuden kuukautiskierron alku. Voit lukea aiheesta tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiskierto/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kivuliaat-kuukautiset/

avatar
Tintti:)
02.12.2018 20:39
Arrow

Hei! Mulla on nyt ollu about vuoden ajan valkovuotoo mun pikkuhousuissa ja vähän välii on alavatsa kipui, en oikee tiiä mitä pitäis tehä ku sattuu ihan he#######i ja oon sanonut äitille asiasta, mutta se on vaa sanonut että voisikohan ne johtuu menkoista? Nyt kun kirjotan tätä viestii nii mulla on alavatsa tosi kipee ja vatsassa kuplii ja mouruaa. En oikee tiiä että johtuiskohan siitä että mulla ois menkat alkamassa lähiaikoina vai onko jotai perus ummetusta tai ilmavaivoja. Mua vähän ahdistaa noi menkat, haluisin et ne olis jo alkanu ku kaikil kavereilla on jo alkanu, mut sit jos ne alkaa täs lähiaikoina nii ahdistaa se et ne alkaiski koulussa tms. En ois halunnu olla vika kenel alkaa menkat mun kaveriporukassa mut näin sit tuli käymää (ei oo siis kuitenkaa viel alkanu) nii mä tässä päätin tulla kysymää muilta kokeneilta että voisko joku auttaa mua asian kanssa?:/

mm
NettiNappi Hanna
03.12.2018 11:38
Arrow

Hei.
Sinua mietityttää alavatsan kipuilut ja mahdollisesti alkavat kuukautiset. Et mainitse viestissäsi, miten murrosiän kehityksesi on muuten edennyt. Jos sinulle on tullut jo karvoitusta ja rintojen kehitys on alkanut, sekä olet kasvanut myös pituutta viime aikoina, voi hyvinkin olla, että kuukautiset alkavat pian. Et kuitenkaan haluaisi, että kuukautisesi alkaisivat yllättävässä tilanteessa. Usein ensimmäiset kuukautiset ovat niukkaa rusehtavaa vuotoa pikkuhousuissa, jonka ainoastaan sinä itse huomaat vessassa käydessäsi. Sinun ei siis kannata murehtia etukäteen, oletko koulussa tai muualla menossa kuukautisten alkaessa. Voit kuitenkin pitää varalta kuukautissuojaa laukussasi, niin olet varautunut mahdollisesti alkaviin kuukautisiin. Voit lukea lisää tietoa kuukautisiin liittyen Västöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Hmm?
12.12.2018 21:05
Arrow

Mun menkat alko joku vuosi sitten ja ollut aina tosi epäsäännölliset. Nyt mulla oli viimeks menkat yli 4kk sitten. pari päivää sitten mulla tuli ruskeaa vuotoa ja luulin aluksi että menkat alkaisi, koska ne aikaisemmin ovat alkaneet tuolla tavalla. Mut nyt se vaaleanruskea vuoto on vaa jatkunu pari päivää ja menkoista ei tietoakaan. Pitäsikö mun huolestua? Koska menkat sit alkais?

mm
NettiNappi Hanna
14.12.2018 11:57
Arrow

Hei. Kerrot, että sinulla on jatkunut vaaleanruskeaa vuotoa pari päivää, mutta varsinaiset menkat eivät ole alkaneet. Ensimmäiset menkat tulivat noin vuosi sitten ja edellisistä menkoista on jo neljä kuukautta. Voi hyvinkin olla, että tämä rusehtava vuoto, jota sinulla nyt on tullut, voi kestää jonkun aikaa, eikä veristä vuotoa tällä kertaa tule. Voit merkata nämä vuotopäivät kalenteriin. Toisaalta vuoto voi myös muuttua veriseksi lähipäivinä. On siis mahdotonta sanoa, milloin varsinaiset menkkasi alkavat/tulevat.

Jokaisen tytön keho toimii oman aikataulunsa mukaan ja on aivan normaalia, että menkat ovat hyvinkin epäsäännölliset parin ensimmäisen vuoden ajan. Jatkossa, kun kuukautiskierto muuttuu säännöllisemmäksi, kuukautisten alkamisen voi tietää tarkemmin.

Sinulla ei siis ole syytä huoleen. Kuitenkin, jos vaaleanruskea vuoto jatkuu pitkään ja sinulla tulee kipuja, kirvelyä tai muita oireita, suosittelen että puhut asiasta vanhempasi kanssa ja käyt terveydenhoitajan vastaanotolla.

Voit lukea lisää aiheesta Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Voi ei
01.1.2019 14:15
Arrow

Mun menkat on aika epäsäännölliset ne voi olla 2 kertaa kuukaudessa tai ne voi olla 2 kuukautta pois. Sit ihan alussa pari kertaa ne oli samalla viikolla eri kuukausina mutta sen jälkeen ne on ihan miten sattuu. Söin myös yhtenä kuukautena semmoset siirto pillerit ja ne sekotti vielä enemmän niiden jälkeen nää on ollu joko runsaat ja kipeet tai sit ne jäi pariks kuukaudeksi pois. Nii mitä mun pitäis tehdä?!

NettiNappi Liisa
07.1.2019 09:37
Arrow

Hei!

Kerrot viestissäsi epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta, muttet kerro, miten kauan aikaa on kuukautistesi alkamisesta. Kun kuukautiset alunperin alkavat, voivat ne olla pidemmän aikaa epäsäännölliset, kunnes ajan mittaan niistä yleensä tulee säännöllisemmät. Kuukautisten säännönmukaisuuteen voi vaikuttaa itse siten, että pyrkii syömään monipuolisesti ja terveellisesti, liikkumaan säännöllisesti ja nukkumaan riittävästi.

Voit halutessasi varata ajan kouluterveydenhoitajalle tai käydä alueesi hyvinvointikeskuksessa hoitajan juttusilla. He ovat terveydenhuollon ammattilaisia ja osaavat tarvittaessa ohjata sinut esimerkiksi lääkärin juttusille.

Oikein mukavaa uuden vuoden aloitusta!

avatar
??
08.1.2019 21:16
Arrow

Hei. Mun emnkat alko vuosi sitten ja on ollut tosi epäsäännölliset. Nyt mulla oli joku puol vuotta ettei tullut mitään. Kuitenki 2 viikkoa sitten alko outo verinen vuoto ja on voimistunut kokoajan. Nyt on ihan ku mulla ois menkat mutta ilman mitään kipuja tai muuta. En nyt tiiä koska nää loppuu tai onko edes yhtään normaalia?

NettiNappi Liisa
10.1.2019 10:34
Arrow

Hei!

On hyvin tavallista, että kuukautiset alettuaan ovat hyvinkin epäsäännölliset alkuvuosina. En ikävä kyllä osaa sanoa, miksi vuoto on nyt jatkunut jo parisen viikkoa, joten parasta olisi ottaa yhteys terveydenhuollon ammattilaisiin joko kouluterveydenhoidossa tai oman alueesi terveysasemalla. Sieltä saat parasta hoitoa ja tietoa!

Mukavaa uuden vuoden alkua sinulle!

avatar
apuaaa!
14.1.2019 21:36
Arrow

Eli tänään kun kävin vessas niin mun alushousuis oli sellast ruskeet mönjää aika paljon. Se oli kuitenkn kuivunut ja sen takii siit ei saanu kunnol selvää. Murrosikä on alkanut tullut valkovuotoa, karvotusta rintojen kasvuu yms. Onks nä menkat?

mm
NettiNappi Hanna
15.1.2019 09:35
Arrow

Hei. Kuulostaa siltä, että menkkasi alkoivat. Ensimmäiset kuukautiset tulevat usein rusehtavana vuotona. Kerrot, että sinulla on ollut jo valkovuotoa, karvoitusta on tullut ja rinnat ovat kasvaneet, eli kuukautisten alkaminen onkin ajankohtaista. Kuukautisten alkamisesta on hyvä kertoa vanhemmille, sillä tulet jatkossa tarvitsemaan kuukautissuojia. Kuukautissuojia on monenlaisia ja kokeilemalla löydät sinulle sopivat. Voisitte vaikka äidin kanssa käydä yhdessä tutustumassa valikoimaan. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Voiko joku kertoa?
24.1.2019 07:13
Arrow

Hei! Oon 12v ja mulla on nyt 4 päivää sattunut vatsaan ja ollut tarve päästä vessaan, ennen ei minulla ole ollut usein vatsakipuja tai muutakaan ja ruokavaliosta ei voi johtua koska en ole vaihtanut ruokavaliotani. Niin haluisin vain kyseistä että voisiko olla mahdollista että kuukautiset alkaisi? Vai voiko johtua vain normaaleista vatsavaivoista.

avatar
auttakaa!!
27.1.2019 21:48
Arrow

Mua mietityttää millon mun menkat mahtaa alkaa.
Karvoitusta on, valkovuotoa PALJON, naama näyttää pizzalta, alavatsa ja -selkä kipuja sekä päänsärkyä. Rintani ovat vain kovin pienet. Äidilläni alkoivat kuukautiset 12 vuotiaana. Olen 156cm ja 40kg.

NettiNappi Liisa
28.1.2019 11:55
Arrow

Hei!

Emme valitettavasti ole täällä Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napissa terveydenhuollon ammattilaisia, joten en voi ottaa kantaa siihen, mistä vatsavaivasi voisivat johtua. Nyt on mennyt jo useampi päivä siitä, kun olet meille kirjoittanut. Jos sinulla on edelleen vatsaoireita ja -tuntemuksia, suosittelen, että käyt kouluterveydenhoitajalla tai kerrot tuntemuksista esimerkiksi vanhemmallesi tai jollekin muulle lähipiirin luotettavalle aikuiselle. Alat olla murrosiässä ja mikäli sinulla on jo merkkejä murrosiän kehityksestä (esimerkiksi karvoitusta on ilmaantunut tai rintasi ovat alkaneet kasvaa), on koko ajan todennäköisempää, että kuukautisesikin alkavat, ainakin lähivuosien aikana.

Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

NettiNappi Liisa
28.1.2019 11:59
Arrow

Heippa!

Kerrot viestissäsi, että sinua mietityttää kuukautisten alkaminen. Kerrot, että murrosiän merkkejä olet huomannut jo paljon ja äitisi kuukautiset alkoivat, kun hän oli 12 vuotias. Kuukautisten alkamista on mahdoton arvata ennalta. Kuulostaa kuitenkin siltä, että kehityksesi on hyvässä vauhdissa. Voit lukea lisää kuukautisista ja murrosiän kehityksestä Väestöliiton nuorten sivuilta tästä linkistä.

Mukavaa alkanutta pakkasviikkoa!

avatar
Apuua
05.2.2019 15:51
Arrow

Moi! Mulla on nyt ihan kauneet kivut, ja liikunta ei niihin auta, se on jo todettu. Nää menkat on ollu mul 10-vuotiaast asti, ja ne on vaa pahentuneet. Niit on koitettu tutkii, mut ei oo löytyny mitää. Mul on kyl omii särkiksii, mut mul alkaa tulla paha olo ku mul on nii kamalat kivut ku sattuu ihan tosi paljon… ja totaa, mä en tiiä mitä pitöis tehdä… en tiiä mist sais ostettuu vaik kauratyynyn, et vois kokeilla auttaaks se. Eikä täs oo varaa hyt ostaa, mut kuiteski.
Toine juttu olis se, et haluaisin kuukupin mikä lie, mut täs on ollu aika paljon ettei sitäkää oo viel saatu ostettuu. Saaks niit kist vaa apteekist, ku siis mistää täs lähelt kaupast ei saa? Oon siis täyttämäs pian 14-vuotta.

avatar
Huolestunut12v
05.2.2019 23:51
Arrow

moi oon 12 vuotias ja mun menkat alko viimekesänä ja sillon sitä verta tuli toosi vähän ja se oli ruskeeta sit oli joku 4kk taukoo ja tuli uudestaan ja sillonki tosi vähä ja ruskeeta oon myös aika hoikka ja mulla on muutenkin tosi pienet rinnat et ei mahu ees mihinkää 65a kokoisiin rintsikoihin ja painan joku 41kg ja oon 161cm onks nää menkat ja onks tää iha normaalii?? Voisiko joku pliis vastata

mm
NettiNappi Hanna
06.2.2019 13:05
Arrow

Moi. Ikävä kuulla, että kärsit niin kovista kuukautiskivuista. Mainitset viestissäsi, että niitä on koitettu tutkia, joten olet todennäköisesti käynyt puhumassa oireistasi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Jos oireet vain jatkuvat, eikä apukeinoa löydy, sinun kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla uudestaan. Kuukautiskivut ovat toki yksilöllisiä, ja joskus ainoa apu voi olla särkylääke. Voit lukea lisää aiheesta Väestöliiton nuorten sivuilta.
Sinua kiinnostaisi kokeilla kauratyynyä kivunlievityksessä. Kauratyynyjä voi ostaa esimerkiksi isoista marketeista tai luontaistuotekaupoista, tai tilata verkkokaupoista. Kauratyynyt maksavat n. 10-20€. Kauratyynyn voi tehdä myös itse ompelemalla puuvillakankaasta pussukan, jonka täyttää kokonaisilla kauranjyvillä. Tähän löydät ohjeita esimerkiksi googlesta hakusanoilla “itsetehty kauratyyny”.
Kuukuppeja voi ostaa esimerkiksi apteekeista, marketeista ja luontaistuotekaupoista, myös verkkokaupat myyvät kuukuppeja. Voit tutustua kuukautiskuppien käyttöön nuorille suunnatulla Decibel.fi -sivustolla.
Toivottavasti kuukautiskipuihisi löytyy juuri sinulle sopiva hoitokeino.

mm
NettiNappi Hanna
07.2.2019 13:24
Arrow

Moi. Sinun ei tarvitse olla huolissasi. Menkat voivat alussa olla niukat ja tulla epäsäännöllisesti, esimerkiksi puolen vuoden välein. Ajan kanssa ne muuttuvat säännöllisemmiksi. Voit lukea kuukautisista lisää Väestöliiton nuorten sivuilta.

Rinnat koostuvat rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta, ja erityisesti rasvakudoksen määrä vaikuttaa rintojen kokoon. Olet mittojesi mukaan hoikka, joten se varmasti vaikuttaa myös rintojesi kokoon. Naisen rinnat muuttavat muotoaan koko elämän ajan mm. painonvaihtelun ja raskauden myötä. Sinun ei tarvitse olla huolissasi rintojesi koosta. Jos et löydä sinulle sopivia liivejä, niiden käyttäminen ei ole välttämätöntä. Epäsopivat rintaliivit eivät tunnu kivoilta päällä. Kaupoissa myydään myös erilaisia toppimallisia liivejä, joista varmasti löytyy myös sinulle sopiva koko.

Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Emt
21.2.2019 19:34
Arrow

Huomasin eilen et valkovuoto oli tosi runsasta ja on nyt sit ollu viel tänäänki. Menkat loppu ehkä 4 päivää sit mut ne tuli ruskeena. Ekan kerra menkat alko vasta 2kuukautta sitten eli ei oo kauaa ollut. Kysyin äidiltä että miksi mun menkat tuli ruskeina ja sano et se on iha normaalii ku ei ole kauaa edes olleet. Nyt vaan mietin siis että miksi valkovuoto on niin runsasta kun oon ymmärtänyt ,että ennen kuukautisia ne olisivat runsaat.

avatar
Emt
21.2.2019 19:39
Arrow

Niin ja unohdin sanoa, että olen tällä hetkellä lomamatkalla ja olen myös lukenut netistä, että rinsas valkovuoto voi johtua muuttuneesta ruokavaliosta. Olen kylläkin ollut lomalla jo viikon verran ja runsas valkovuoto alkoi vasta eilen.

mm
NettiNappi Hanna
01.3.2019 15:47
Arrow

Hei. Meillä on ollut pieniä ongelmia viestien kulkemisessa tällä viikolla. Olemme vastanneet viestiisi, mutta vastaus ei enää näy verkkopalvelussa. Laitamme sinulle vastauksen uudelleen ensi viikolla. Pahoittelut.

mm
NettiNappi Karoliina
05.3.2019 13:57
Arrow

Moikka Emt!

Usein silloin kun menkat ovat vasta alkaneet, on vuoto hyvin epäsäännöllistä. Menkat voivat olla alussa todella niukat ja vuoto voi olla ruskeaa. Myös valkovuotoa saattaa esiintyä todella runsaasti ensimmäisten menkkojen aikana, ennen menkkoja, mutta myös menkkojen jälkeen. Hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää, mutta liiallista peseytymistä ja saippuaa kannattaa välttää, sillä valkovuodon tehtävänä on myös suojata ja puhdistaa emätintä.

Kuten jälkikäteen kirjoitit, myös ruokavalion muutos voi lisätä valkovuodon määrää. Muita valkovuotoon vaikuttavia asioita ovat stressi, yhdynnät, ehkäisyvalmisteet sekä raskaus. Toisinaan runsas valkovuoto voi olla myös merkki tulehduksesta. Jos valkovuoto on haisevaa tai kokkareista ja emättimessä esiintyy kutinaa tai haavaumia, saattaa kyseessä olla tulehdus. Tuolloin on hyvä varata aikaa terveydenhoitajalle tai lääkärille.

Aurinkoista kevättä!

avatar
Apuua
07.3.2019 18:35
Arrow

Mä oon koittanu pitää ja tälleen. Joudun syömään särkylääkkei myös jonju verran ja silti sattuu…
Onko mussa oikeesti jotain vikaa, ku mikään ei tunnu auttavan?

mm
NettiNappi Karoliina
08.3.2019 10:35
Arrow

Hei Apuua!

Nimimerkkisi perustella oletan, että olet laittanut meille viestiä aikaisemmin kuukautiskipuihin liittyen ja asiasi koskee myös nyt kuukautiskipuja.
Et ole maininnut viesteissäsi, oletko käynyt kipujen vuoksi vielä lääkärillä. Suosittelen ehdottomasti varaamaan aikaa lääkäriin, jotta kipuja ovidaan lievittää, eikä sinun tarvitse enää kärsiä niistä niin paljon.

Terveyskirjasto Duodecimin mukaan jopa 15% naisista kärsii erittäin voimakkaista kuukautiskivuista, joten et ole yksin asian kanssa. Duodecimin sivuilla kerrotaan myös yleisimmistä itsehoito menetelmistä, joihin tuo aikaisemmin mainitsema lämpötyyny kuuluu. Muita toimivia kivun lievittäjiä voi olla liikunta, kipulääkkeet tai jopa akupunktio. Kannattaa kokeilla erivaihtoehtoja, jos kivut vähenisivät niiden avulla. Jos mikään itsehoito menetelmistä ei auta, niin lääkäri voi määrätä kipuihin vahvempia särkylääkkeitä tai voitte keskustella myös ehkäisypillereiden aloittamisesta. Joissain tapauksissa niiden on todettu vähentävän kipuja huomattavasti, vaikkei tarvetta ehkäisyn käyttöön muutoin ole.

Tsemppiä ja toivottavasti kipuja saadaan vähennettyä, kenenkään ei tarvitse kärsiä kivuliaista kuukautisista.

avatar
Pelästynyt
08.3.2019 14:38
Arrow

Hei, mulla on ollut noin kuukauden ajan voimistuvaa valkovuotoa. Tänään olen tuntenut koko päivän, että jotakin valuu alushousuihini. Kun tulin kotiin ja kävin vessassa huomasin, että ensimmäistä kertaa minulla on tullut vaaleanruskeaa tasaista nestettä alushousujeni läpi. Yleensä minulla tulee vain normaalia pientä oikean väristä vuotoa. Mitä tapahtuu/ alkavatko menkat nyt?

NettiNappi Liisa
11.3.2019 10:31
Arrow

Hei Pelästynyt!

Kerrot viestissäsi, että sinulla on ollut kuukauden ajan voimistuvaa valkovuotoa ja nyt myös vaaleanruskeaa tasaista nestettä alushousuissa. Valkovuoto ja sen runsastuminen viittaavat alkaviin kuukautisiin ja voi hyvin olla, että tuo rusehtavampi vuoto on merkki kuukautisten alkamisesta. Voit rauhassa odotella, josko kuukautiset alkavat nyt tai vähän myöhemmin. Mukavaa viikon alkua!

avatar
Huolestuttavaa
11.3.2019 15:49
Arrow

Voiks ekat menkat kestää 1 päivää? Kuinka kauan menkat yleensä kestää?

avatar
Epävarma menkoista
11.3.2019 19:49
Arrow

Mulla on kaikki menkkoihin liittyvät oireet. Ihan kaikki. Valkovuotoa tulee aika runsaasti. Ja nää kaikki oireet ni ihmettelen ku mulla on ne oireet mut ei vuotoa. Tässä kaikki oireet :rinnat kasvanu, alavatsan kivut ja alaselän,makean himo, ja valkovuoto. Ei vieläkään vuotoa. Nää kaikki oireet on ollu mulla viikon. Olin mun kaverilla ja huomasin et mun pikkuhousuis oli pieni haaleen ruskee läntti. Ajattelin et se on pissaa ja en tiiä mitä se oli. Oon kertonut äitille ja äiti sanoi et “tuskin menkat”. En usko äitiä. Voiko olla että vuoto ei tuu sen takia kun stressaa? Kiitos jos autatte!

avatar
Epävarma menkoista
11.3.2019 20:13
Arrow

Toivon että autatte mahollisimman pian tohon äskeiseen mun lähettänään viestiin

avatar
Epävarma menkoista
11.3.2019 21:34
Arrow

Moi. Anteeksi jos laitan taas viestiä. Mulla on kaikki menkkoihin liittyvät oireet esim alavatsan kivut ja alaselän. Rinnat on kasvanu. Makean himo ja tälläst. Vuotoa ei näy? Johtuukohan se esim stressistä. Olin mun kaverilla ja huomasin et mun pikkuhousuis oli haalean ruskee läntti. En oikein tiiä oliko se pissaa vai menkat. En tiädä viäläkään.

NettiNappi Liisa
12.3.2019 14:07
Arrow

Hei!

Ekat kuukautiset voi kestää yhden päivän. On aivan normaalia, että kuukautiset ovat ensi kertaa alettuaan epäsäännölliset ja niukatkin, jopa ensimmäiset vuodet. Ajan kanssa hormonitoiminta yleensä tasoittuu ja kuukautiset muuttuvat säännöllisemmiksi. Kuukautisten normaali vuodon kesto on 2-8 päivää, keskimäärin 5 päivää. (Lähde: Terveyskirjaston artikkeli kuukautiskierrosta, kirjoittajana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen)

NettiNappi Liisa
12.3.2019 14:13
Arrow

Heipparallaa!

Kerrot viesteissäsi, että sulla on kaikki kuukautisten alkamista edeltävät oireet ja odotat kovasti, josko kuukautisvuoto jo alkaisi. Kerrot, että alushousuihisi on tullut pieni haalean ruskea läntti ja valkovuotoa tulee runsaasti. Murrosiän kehityksesi kuulostaa olevan hyvässä vauhdissa. Ymmärrän, että kuukautisten alkamisen odottaminen on jännittävää. Ikävä kyllä mitään poppaskonsteja niiden alkamiseksi ei ole, vaan täytyy malttaa odottaa vielä jonkun aikaa. Voi olla, että kuukautisesi alkavat hyvinkin pian, mutta sitä ei ikävä kyllä voi millään ennustaa tarkemmin. Aluksi kuukautiset voivat olla useamman vuoden ajan hyvin epäsäännölliset ja vuotopäivien määrä voi vaihdella, se kuuluu asiaan. Tsemppiä odotteluun ja mukavaa viikon jatkoa!

avatar
minävain#74
16.3.2019 23:10
Arrow

mulla on ollu valkovuotoo 1-2 v ja tänää tuli hirveet alavatsakivut ja oli muutenki huono olla. kesti 2h. mistä on kyse?

avatar
Onks menkat alkamas?
18.3.2019 17:47
Arrow

Moi!oon 13 v tyttö ja mul on ollu alavatsa ja alaselkä kipeenä nyt jo varmaan kuukauden ja valkovuoto on lisääntynyt nii voisko se olla menkkojen alkamisen merkkejä🤔

mm
NettiNappi Hanna
18.3.2019 18:26
Arrow

Hei. On vaikea sanoa mistä alavatsakipu ja huono olosi johtuivat, koska emme ole terveysalan ammattilaisia. Jos alavatsakipu ja huono olo vaivaavat jatkossakin, voit käydä terveydenhoitajan vastaanotolla. Hän voi selvittää kipujen syytä tarkemmin.

Joskus alavatsakipua tulee esimerkiksi jonkin jännittävän tilanteen yhteydessä. Myös kuukautisten alkamiseen voi liittyä alavatsakipua ja huonoa oloa. Kerrot, että sinulla on ollut valkovuotoa jo 1-2 vuotta, joten kuukautisesi voivat hyvinkin alkaa lähiaikoina. Voit lukea murrosiän kehityksestä ja kuukautisten alkamisesta tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Joku vaa
18.3.2019 22:04
Arrow

Olen 12v tyttö ja mulla on ollut jo 6-vuotta suunnilleen valkovuotoa ja menkat ei vaan ole näköjään tulossa. Mulla on kyllä paljon ollut ala-vatsassa kipuja ja paljon menkkojen merkkejä jo pitkään mutta mitään ei näy. Mun äitin rinnat on todella pienet ja taas isosiskon aika isot ja mulla myös aika pienet mutta todella kipeät. mulla on alkanut karvoitus ja niinkuin sanoin menkkoihin viittaavat oireet mutta mitään ei näy…🕣

mm
NettiNappi Hanna
20.3.2019 11:04
Arrow

Moi. Kertomasi oireet voivat hyvinkin olla merkkejä kuukautisten alkamisesta. Jos murrosiän kehityksesi on edennyt muutenkin, esimerkiksi karvoitusta on tullut, rinnat ovat kasvaneet ja pituuskasvu on nopeutunut, voi olla, että kuukautisesi alkavat lähiaikoina. Kuukautiset alkavat usein kasvupyrähdyksen jälkeen.
Jos kivut vaivaavat sinua jatkossakin, sinun kannattaa käydä puhumassa niistä kouluterveydenhoitajn kanssa. Hän voi selvittää, onko tarpeen tutkia kipujen syytä tarkemmin.
Voit lukea kuukautisista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.

mm
NettiNappi Hanna
20.3.2019 11:17
Arrow

Hei. Voit odotella rauhassa kuukautisten alkamista, ne alkavat kyllä kun kehosi on siihen valmis. Kerrot, että sinulle on tullut karvoitusta, ja alavatsasi ja rintasi ovat olleet kipeät. Murrosikään voi liittyä monenlaisia kasvukipuja, ja tytöillä myös rinnat kipeytyvät usein niiden kasvaessa. Joillakin tytöillä ja naisilla rinnat voivat kipuilla myös kuukautisten aikana. Alavatsakivut saattavat liittyä kuukautisten alkamiseen, mutta myös esimerkiksi jännittäminen voi saada alavatsan kipeäksi. Jos kivut jatkuvat pitkään, eikä selitystä löydy, sinun kannattaa käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa asiasta.

Voisit jutella äitisi ja siskosi kanssa, minkä ikäisenä heidän kuukautisensa alkoivat. Joskus tyttärillä alkaa kuukautiset samassa iässä, kuin heidän äidillänsä. Sekin voi antaa vähän suuntaa sille, minkä ikäisenä sinun kuukautisesi voisivat alkaa.

avatar
tuntematon
22.3.2019 17:02
Arrow

menkkani alkoi (ekaa kertaa), oli ekan päivän ruskehtavaa mut sit muuttui punaiseksi, joka kesti 4 päivää. nyt se on kai vain valkovuotoa? mikä on

avatar
Mua huolettaa paljon
23.3.2019 17:34
Arrow

Moi! Oon just täyttänyt 14 vuotta. Mulla ei oo alkanu menkat vielä mutta valko vuotoo tulee joka päivä ja välillä paljon enemmän kun yleensä. Pikkareihin tulee välillä ruskeahkoja raitoja mutta eri kohtaan kuin valkovuoto. Karvoitusta on ja rinnatkin ovat jo kasvaneet jonkin verran. Välillä rinnat ovat arat mutta se ei estä tekemistä. Olen ehkä 6 kertaa itse tyydyttänyt mutta sekin on ollut vain minuutin tai alle eikä edes kunnollista sellaista. En ole puhunut äitini kanssa menkoista melkein yhtään mutta äitillä ja siskolla alkoi 13 vuotiaana menkat. Kaikilla paitsi yhdellä kaverilla on alkanut menkat ja mua huolettaa jos oon ihan viimeinen koko luokalta jolla alkaa menkat. Oon noin 155cm ja 40kg

avatar
Mua huolettaa paljon
23.3.2019 17:45
Arrow

Jatkoo edelliselle. Mulla on siis ollu alaselkä jo pidempään kipee ja maha on kans ollu kipee. Mut ei mitään muuta erikoista. Oon ihan ilonen koko ajan niinkun aina mut herkkuja on tehny paljon enemmän mieli vaik oon yrittänyt et en söis kun haluun hyvät lihakset enkä läskii.

avatar
Vilkku
23.3.2019 21:15
Arrow

Moi oon 10 tyttö ja mulla on vähän rinnat kasvanut ja niin pois päin mulla on ollut alavatsa kipua muutaman päivän ajan ja pikkareihin on tullut jotain nestemäistä mömmöä ja oon varma et se ei oo pissaa, olisiko kyseessä valkovuoto/menkat?

mm
NettiNappi Karoliina
26.3.2019 09:57
Arrow

Hei, onko viestisi jäänyt vahingossa kesken, kun viimeinen lause loppuu lyhyeen? Kerroit, että kuukautisesi ovat tulleet nyt ensimmäistä kertaa. Usein ensimmäiset kuukautiset ovat hyvin epäsäännöllisiä ja saattavat alkaa hyvinkin yllättäen jatkossa. Kannattaa pitää tästä eteenpäin mukana jotain kuukautissuojia, jos seuraavat menkat tulevatkin yllättäen. Vuoto voi olla alussa ruskeaa, punaista tai jotain siltä väliltä. Saattaa kestää parikin vuotta, että kuukautiset muuttuvat säännöllisiksi.

Hyvää kevään alkua!

mm
NettiNappi Karoliina
26.3.2019 09:58
Arrow

Moikka!

Kerrot, että murrosiän muutoksia on jo alkanut tapahtua kehossasi ja olet myös vähän huolissasi siitä, milloin kuukautiset alkavat. Kuukautisten tarkkaa alkamisajankohtaa ei voi millään tavalla tietää etukäteen ja kannattaakin pysyä maltillisena sen suhteen. Menkat alkavat silloin, kun keho on siihen valmis. Juttele rohkeasti äidin tai siskon kanssa kuukautisista ja omista ajatuksistasi niihin ja murrosikään liittyen. Valkovuoto on selkeä merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen, joten ne ovat kyllä tulossa.

Itsetyydytys on täysin luonnollinen tapa tutustua omaan kehoon ja jokainen saa itse päättää haluaako sitä tehdä vai ei. Jos haluat lukea enemmän itsetyydytyksestä, niin suosittelen sinua kurkkaamaan Väestöliiton nuorten sivuille. Siellä kerrotaan itsetyydytyksestä näin; “Kehosi on ainutlaatuinen. Siihen saa itse koskea ja siihen saa tutustua. Rakasta rohkeasti omaa kehoasi ja tutustu siihen omaan tahtiin.”

Aurinkoista kevättä ja maltillista odotusta kuukautisten alkamiseen. Ne tulevat kyllä ajallaan.

mm
NettiNappi Karoliina
26.3.2019 10:12
Arrow

Moi Vilkku!

Oletko vielä lukaissut viestiketjun muista viestejä? Suosittelen sinua tutustumaan myös niihin, sillä niissä on hyvää tietoa kuukautisiin liittyen.

Kerroit, että murrosikäsi on alkanut rintojen kasvulla, joka onkin murrosiän ensimmäisiä merkkejä. Kerroit myös, että sinulla on tullut pikkareihin “jotain nestemäistä”. Menkat alkavat yleensä valkovuodolla, joka tarkoittaa sitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Yleensä valkovuoto on vaaleaa nestemäistä ainetta. Toisilla valkovuotoa esiintyy runsaammin ja toisilla se on vähäisempää. Kuukautisten alkaminen kertoo siitä, että naisesta on tullut lisääntymiskykyinen. Kuukautiset alkavat pääsääntöisesti 10-16 ikävuoden välillä. Alkamisajankohta on kuitenkin todella yksilöllinen ja siihen vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi ravinto ja liikunta. Kuukautisten alkuvaiheessa ne saattavat olla myös hyvin epäsäännölliset ja vuotoja voi esiintyä muutaman kuukauden välein.

Voi olla, että vuoto, mistä kerroit on valkovuotoa ja kuukautiset ovat jossain vaiheessa alkamassa.

Aurinkoista kevättä!

avatar
auttakaa
15.4.2019 16:07
Arrow

Täytän syksyllä 13v ja mun äitilläkin alko siinä iässä kuukautiset. Menkkoja mulla ei vielä oo tullu mut valkovuotoo on ollut noin 1,5 vuotta ja se on ollut viimesenä kuukautena tosi tosi runsasta. Välillä se takertuu alushousuihin ja haisee. Rintoja mul ei oo kyl kunnol, mut on niitte kasvu kiihtyny aika paljonki. Oon 160cm ja painan 42 kg ja menkkojen alku pelottaa vähän. Mitä jos ne alkaa keskellä koulupäivää enkä tohdi kysyy kavereilt siteit? Ja entä kun ne alkaa kannattaaako käyttää heti tamponia vai aloittaa siteillä? Oisin ilonen jos saisin vähä vastauksii.

mm
NettiNappi Hanna
17.4.2019 11:43
Arrow

Moikka. Murrosiän kehityksesi etenee normaalisti. Kerrot, että sinulla on ollut valkovuotoa jo 1,5 vuotta ja se on viime aikoina runsastunut. Tämä voi hyvinkin tarkoittaa sitä, että kuukautisesi alkavat lähiaikoina. Kerrot myös, että äidilläsi kuukautiset alkoivat 13-vuotiaana ja usein kuukautiset alkavat samassa iässä kuin äidillä on alkanut.

Murrosiässä on hyvä huolehtia riittävästä hygieniasta. Jos valkovuotoa tulee runsaammin, alapää on hyvä pestä kerran päivässä ja vaihtaa alushousut puhtaisiin.

Sinua huolettaa, että kuukautiset alkavat yllättäen ja joudut lainaamaan siteen kavereilta. Voisit pitää kaiken varalta sidettä laukussa mukana, niin olet varautunut kuukautisten alkamiseen. Yleensä kuukautiset alkavat vähäisenä vuotona, valkovuotoon sekoittuu hieman verta, ja vuoto enemmän rusehtavaa kuin veristä. Alussa kuukautissuojaksi voi riittää pikkuhousunsuoja tai pieni side. Kun kuukautisesi alkavat, huomaat minkälainen suoja riittää sinulle.

Alkuun kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti, mutta muuttuvat säännöllisemmiksi ajan mittaan. Kuukautisvuodon määrä ja kuukautisten kesto voi vaihdella kuukautisten välillä. Tamponien käyttöä voit harjoitella, mutta alussa voi olla helpompi käyttää siteitä. Tamponien käyttö on helpompi aloittaa ihan pienellä koolla ja tamponin laittaminen emättimeen voi olla helpompaa, kun valitset sellaisen mallin, jossa on asetin mukana. Tamponi, kuten muutkin kuukautissuojat, tulee muistaa vaihtaa riittävän usein.

Voit lukea lisää kuukautisista ja kuukautissuojista Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautissuojat/

avatar
huolestunut
07.5.2019 20:17
Arrow

huomasin äsken alushousuissani punaista valkovuotoa mutta en tiedä onko menkkani alkanut, minulla on jo alkanut muuten murros ikä jo hiukan

avatar
moii?
08.5.2019 21:10
Arrow

Öö nosiis mul on ollu 2v valkovuotoa ja sen on aika runsasta. yöllä ja koulussa tuntuu et oisin kusenu housuun mut en ole vaan ne on valkoiset. 🙁 on kyl karvoitusta mut rinnat ei ole paljoa kasvanut( olen alipainoinen) 35 kiloa ja 150cm

avatar
Pelottaa
13.5.2019 02:44
Arrow

Moi! Oon 13 vuotias tyttö ja vqlkovuotoo ollut jo melki vuoden ja kerran ehkä 2 kk sitten tuli semmone ruskee tahra housuihin ja kipuja alavatsassa/selässä ja menkkoja ei näillänäkymiinkään missään pitäiskö huolestua?!

avatar
?
13.5.2019 13:13
Arrow

Mulla on ollut ala-vatsassa kramppeja ja tuntuu että joku liikkuu siellä päivittäin. valkovuotoo ehkä noin 3 kuukautta. Makean himo on myös kova. oon 152cm ja painan 33kg

avatar
?
13.5.2019 14:18
Arrow

Mulla on myös rinnat alkanu kasvaa vähän ja karvotusta on

avatar
???
13.5.2019 15:23
Arrow

Moi! mä oon 13v tyttö ja mulla on ollu valkovuotoo jo 3 vuotta ja muutkin murrosiän merkit on, mutta mun rinnat on aika pienet. Oon lähiaikoina kasvanu pituutta aika nopeasti. Mun äitillä alko menkat jo 11v. Kaikilla mun kavereilla on jo alkanu menkat ja oon ainoo kenellä ei oo niin alkaakohan mun menkat pian kun valkovuotookin on ollu niin kauan? Entä jos ne ei ikinä ala? Ja oon 157cm ja 45kg

mm
NettiNappi Karoliina
13.5.2019 15:38
Arrow

Moikka Huolestunut.
Valkovudon ilmaantuminen on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisiin. Valkovuoto kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Emättimessä on ja kuuluukin olla aina jonkin verran valkovuotoa – toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Kuukautiset alkavat suomalaisella tytöllä 10–16-vuotiaana. Kuukautisten alkamiseen vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi ravinto ja liikunta. Alkuvaiheessa, jopa kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot ovat epäsäännöllisiä ja vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Vuoto voi joskus olla poikkeavan runsasta sekä pitkittyä. Aluksi kuukautiset voivat olla täysin kivuttomat, mutta kiertojen säännöllistyessä monelle ilmaantuu ainakin lieviä kuukautiskipuja.
Lisää tietoa kuukautisista löydät Väestöliiton sivuilta.)

mm
NettiNappi Karoliina
14.5.2019 15:52
Arrow

Moikka.
Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Kerrot, että sinulla on ollut valkovuotoa jo parin vuoden ajan ja valkovuoto on usein runsasta. Yleensä valkovutoon ei tarvita kuukautis- tai pikkuhousunsuojia, vaan kerran päivässä tapahtuva vesipesu sekä pikkuhousujen vaihtaminen riittävät. Toisinaan jos valkovuoto on runsasta, voi käyttää pikkuhousun suojaa, jos haluaa, ettei vuoto sotke pikkuhousuja. Suojien jatkuvaa käyttöä on kuitenkin vältettävä, sillä se voi altistaa tulehduksille tai hankaumille, kun iho ei pääse normaaliin tapaan hengittämään. Myös valkovuron määrä tai limakalvojen oireilu voi lisääntyä pikkuhousunsuojan jatkuvan käytön seurauksena. Runsas valkovuoto voi toisinaan viitata myös tulehdukseen. Oletko huomannut valkovuodossa muita poikkeavuuksia? Onko vuoto kokkareista, haiseeko se pahalle tai esiintyykö kutinaa tai kirvelyä? Jos huomaat edellä mainittuja muutoksia, niin suosittelen sinua juttelemaan asiasta terveydenhoitajan kanssa tai varaamaan aikaa omalle terveysasemalle. Muistathan, että kuukautisten alkaminen ja rintojen kehitys ovat hyvin yksilöllisiä muutoksia, eikä niitä pysty ennakoimaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi kuukautisten alkamiseen vaikuttaa muun muassa ravinto ja liikunta. Eli jos kehosi ei saa tarpeeksi energiaa, voi murrosiän kehitys hidastua. Jos nämä asiat mietityttävät sinua enemmän, niin suosittelen sinua juttelemaan vaikka vanhempiesi tai kouluterkkarin kanssa lisää. Heiltä saat aivan varmasti vastauksia kysymyksiisi, mutta myös lisää varmuutta sen suhteen, että kehityksesi kulkee tavalliseen tahtiin.

mm
NettiNappi Hanna
14.5.2019 17:29
Arrow

Moi! Sinulla ei ole syytä huoleen. Kuukautiset alkavat murrosiässä 10-16 -vuoden iässä, ja ne tulevat kyllä ajallaan. Kerrot, että sinulla on ollut valkovuotoa jo vuoden ja kerran ollut jo ruskeaakin vuotoa. Lisäksi sinulla on ollut alavatsa ja -selkäkipua. Voi siis olla, että kuukautisesi alkavat lähiaikoina. Odottele vain rauhassa.

Jos sinulla ei vielä ole kuukautissuojaa koululaukussa mukana, niin voisit laittaa varalta. Silloin se on tarvittaessa mukana.

mm
NettiNappi Hanna
14.5.2019 17:55
Arrow

Hei.
Kertomasi mukaan murrosiän kehityksesi on edennyt normaalisti. Alavatsan krampit ja tuntemukset voivat olla merkkejä kuukautisten alkamisesta, tai ne voivat liittyä vatsan ja suoliston toimintaan. Jos vatsavaivat jatkuvat pitkään, eivätkä ne liity alkaviin kuukautisiin, sinun kannattaa käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajan kanssa. Vatsavaivojen syy on hyvä selvittää.

Kerrot, että sinulla on kova makean himo. Se voi johtua epäsäännöllisestä ja liian vähäisestä syömisestä, jolloin keho vaatii nopeasti energiaa. Päivän aikana olisi hyvä syödä monipuolisesti ja säännöllisesti; aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kun muistaa syödä riittävästi ja monipuolisesti “oikeaa ruokaa”, makeanhimo on helpompi pitää kurissa.

Murrosiän kehitys etenee jokaisella yksilölliseen tahtiin, joten kuukautisesi alkavat kyllä ajallaan. Voisit jutella äitisi kanssa, milloin hänen kuukautisensa alkoivat, sillä usein tytöillä alkaa kuukautiset samoihin aikoihin kuin äidillä on alkanut.

avatar
en tiiä
15.5.2019 07:37
Arrow

heräsin sunnuntaina siihen et mun yökkärihousut oli ihan veressä. sit siit lähtien on tullu kolmen päivän ajan ruskeeta vuotoa vähän väliin. oon käyttäny sitetä. mutta nyt tänään ei oo tullukkaan mitään?! eiks niitten pitäis kestää 5pv

mm
NettiNappi Karoliina
15.5.2019 11:03
Arrow

Moikka ???
Valkovuoto on tosiaan merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisiin. Toisinaan kuukautisten alkaminen saattaa kuitenkin kestää, eivätkä ne ala heti valkovuodon ilmaantumisen jälkeen. Kerroit, että äidilläsi menkat ovat alkaneet jo 11 -vuotiaana ja useammalla ystävistäsikin menkat ovat jo alkaneet. Monesti voikin tuntua, että oma kehitys laahaa perässä, kun itseä vertaa muihin. Murrosikä on kuitenkin todella yksilöllinen, eikä sinun kehosi noudata samaa “kelloa” mitä äitisi tai ystäväsi. Myös mainitsemasi kasvupyrähdys voi vaikuttaa siihen, etteivät menkat ole vielä alkaneet. Kehosi on tarvinnut energiaa pituuskasvuun, mikä saattaa viivästyttää kuukautisten alkamista. Vielä sinun ei tarvitse olla huolissasi kuukautisten alkamisesta, olet kuitenkin vasta kehityksen alkuvaiheissa menossa.

Yritä malttaa mielesi ja anna keholle aikaa, kyllä ne menkat vielä tulevat!

mm
NettiNappi Karoliina
15.5.2019 13:20
Arrow

Moi!
Alkuvaiheessa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot ovat usein epäsäännöllisiä ja kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen. On siis ihan normaalia, että vuotosi on loppunut muutaman päivän jälkeen. Kuukautisten kesto ja vuodon määrä voi vaihdella eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Toisilla kuukautiset ovat aina niukat ja toisilla taas runsaat ja kestoltaan pidemmät, jollakin taas jotain siltä väliltä. Muistathan merkitä kuukautisesi kalenteriin, jotta voit seurata kiertoasi. Kuukautiskierron katsotaan alkavan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään, jota pidetään myös uuden kuukautiskierron alkuna. Nyt aluksi kannattaa kuukautissuojia pitää aina mukana taskussa tai laukussa.

avatar
Omg
19.5.2019 17:55
Arrow

Moi!
Oon just 14 vuotta täyttänyt tyttö eikä mulla oo alkanu menkat vieläkään. Mul on ollu jo 2 vuotta valko vuoto ja lähi aikoina sitä on tullu enemmän. Jos oon tunninkaan tekemässä jotain niin heti pikkareissa on kunnon valkovuoto läntit. Oon masturpoinu pari kertaa mutta joka paikassa sanotaan et se ei vaikuta menkkoihin. Mun siskolla ja äitillä alko menkat joskus 13 vuotiaana. Mun melkein kaikilla kavereilla on alkanu menkat jo kauan sitten ja mua huolettaa et jos oon viimenen tai et jos joudun menneen lääkäriin sen takii et mun menkat ei vaan ala.

mm
NettiNappi Karoliina
20.5.2019 13:02
Arrow

Hei!
Sinun ei tarvitse olla huolissasi, vaikka kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Kuukautiset alkavat yleensä viimeistään 16-vuotiaana, joillakin vasta 17-vuotiaana, joten voit odotella aivan rauhassa. Kerrot, että sinulla on ollut valkovuotoa jo pidempään, mikä kertoo siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisia varten. Kuukautiset alkavat kyllä, kun kehosi on valmis, eikä masturbointi vaikuta niihin. Väestöliiton nuorten sivuilla kerrotaan, että kuukautisten alkamisaikataulu on yksilöllinen ja siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi muutkin asiat, kuten stressi, liian niukka ravinto tai liiallinen urheileminen voivat joskus olla syynä kuukautisten alkamisen viivästymiselle.
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiset-eivat-tule/

Hyvää alkanutta viikkoa!

avatar
Sella
20.5.2019 21:12
Arrow

Eli siis mun valkovuoto on vihreen keltasta ja pelkään et mul on joku tauti. Ja se oli sillee kovaa ja paksuu. Auttakaa! 😖

mm
NettiNappi Karoliina
23.5.2019 12:12
Arrow

Moikka Sella.

Valkovuodon tarkoituksena on puhdistaa ja kosteuttaa emätintä sekä ehkäistä tulehduksia. Emättimessä kuuluukin aina olla jonkin verran valkovuotoa. Toisilla sitä on enemmän ja toisilla vähemmän. Yleensä valkovuoto on vaaleaa nestemäistä ainetta. Ennen kuukautisia ja usein myös kuukautisten jälkeen valkovuoto voi olla ruskehtavan sävyistä, joka johtuu kuukautisverestä. Valkovuoto on miedon hajuista tai jopa lähes hajutonta. Valkovuodon määrä vaihtelee yleensä kuukautiskierron mukaan ja välillä vuoto voi olla runsaampaa. Yleensä valkovuotoon ei tarvita pikkuhousunsuojia, vaan vesipesu ja pikkuhousujen vaihtaminen päivittäin riittää. Joskus valkovuoto voi kuitenkin muuttua poikkeavaksi, kuten viestissäsi kerrot. Siinä vaiheessa, kun valkovuoto muuttuu kokkareiseksi, pahanhajuiseksi tai aikaisempaa runsaammaksi, voi olla kyse emätintulehduksesta. Myös vuodon värissä esiintyvät muutokset ja vatsakivut voivat olla merkkejä tulehduksesta. Suosittelenkin sinua varaamaan aikaa omalle terveysasemalle, jossa saat tiedon siitä, onko vuoto normaalia vai onko kyseessä tulehdus, joka voidaan hoitaa lääkkeillä.

avatar
Apua
23.5.2019 20:17
Arrow

Okei, eli mul alko menkat joku 2pv sitte ja tnä ku tulin kotiija menin vessaa nii mun menkat oli ku jotain jäätä tai vastaavaa. se oli käytännössä pehmeempää ku kakka ja punasen väristä, pitäskä huolestuu??

avatar
Sella
23.5.2019 21:25
Arrow

En uskalla kertoo äitil et juu. Ja hei oon vast 11.ni en uskal sanoo mitää. Kiitos että autoitte. Mun kaveriki leuhkii sen menkoilla ja kyl käy kateeks. Ja nyt mua pelottaa et mul on joku tulehdus. Meneekö se ilman lääkkeitä ohi. Ja ei oo kyl mistää ollu kipee

avatar
Sella
25.5.2019 19:18
Arrow

Oon lähettäny ennemminki tänne. Olin viimeks maininnu et mun valkovuoto oli vihreen keltasta ja kokkaremaista ja paksua. Nyt se on vaa runsasta, keltasen ja valkosen välillä olevan värist. Mä käytän pikkuhousun suojii koska muuten se valkovuoto suttaa kokonaan mun pikkarit. Mulla oli joskus pieni haaleen ruskee läntti housuis ja sillon mulla oli kai menkat. Se oli joskus helmikuussa. Ja yks aamu mul oli alavatsa kipee ja huono olo. Sit äiti sanoi et sun menkat voi alkaa kohta. Sit aloin pelkää et mun menkat alkaa koulus. Mun rinnat on kasvanu paljon jo. Ja oon noin 138-140cm pitkä ja 33-34kg.ja mulla on myös tully karvotusta alapäähän ja oon ehkä hiukan jos kasvanu pituutta. Voisko nää liittyy jotenkin menkkoihin? Auttakaa ÄKKIÄ!

mm
NettiNappi Karoliina
27.5.2019 14:45
Arrow

Moikka.
Kuten olet varmaan huomannutkin tätä viestiketjua selaillessa, ensimmäiset menkat ovat yleensä valkovuotoon sekoittunutta verta. Erityisesti silloin, kun kuukautiset ovat runsaat, voi kuukautisveri muodostaa näkyviä verihyytymiä. Niin valkovuoto, kuin kuukautisvuotokin on erilaista kuukautiskierron eri vaiheissa. Suosittelen sinua lukemaan lisää kuukautisista esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta tai vaikka täältä Libressen nettisivuilta. Molemmissa paikoissa on todella hyvää tietoa kuukautisista, joka aivan varmasti helpottaa huoltasi.

Aurinkoista viikon aloitusta!

avatar
Autaakakakaa
11.6.2019 22:17
Arrow

Siis mulla tuli pari pv sitten vähäm pinkkiä valkovuotoa tai sille ja luulin et mul vrm alkais menkat. Meni pari pv ja sitte niiku mun valkovuodot oli keltaset ja joksp vähän rusehtat. Mulla ei oo ollu paljoo mitää muita oireita. Ja siis mulla ei tuu yöllä siteeseen mitään, vaikka onkin vaan menny noin 3-4 pv. Onko tavallista vai pitäiskö vaan odottaa

mm
NettiNappi Karoliina
13.6.2019 10:37
Arrow

Moi. Saattaa olla, että kertomasi vuoto oli ensimmäiset menkat. Kuten olet varmaan jo lukenut täältä NettiNapista, niin ekat menkat voi olla oikeastaan mitä tahansa ja kaikkea siltä väliltä. 🙂 Jos vuotoa ei enää tule, niin älä turhaan enää pidä sidettä, sillä ihosi ei pääse hengittämään tarpeeksi kuukautissuojan alla ja se saattaa alkaa kutista. Voit toki pitää matkassasi pikkuhousunsuojaa ja terveyssidettä, jotta olet varautunut jos menkat alkavat uudelleen. Menkat ovat epäsäännölliset jopa kolmekin vuotta, joten sinä aikana vuodossa ja kierron pituudessa saattaa olla paljonkin eroja. Tsemppiä!

avatar
😑
13.6.2019 20:16
Arrow

Mun karvoitus on alkanut mutta ei kuukautiset onko normaalia?

NettiNappi Liisa
17.6.2019 10:09
Arrow

Hei!

Murrosiän kehitykseen liittyvät muutokset mielessä ja kehossa tapahtuu hiljalleen. On siis normaalia, että karvoitusta ilmaantuu, vaikkei kuukautiset vielä alakaan. Voit olla tämän asian suhteen siis ihan rauhaisin mielin ja nauttia kesästä! 🙂

avatar
apua
17.6.2019 19:05
Arrow

Mun menkat alko tammikuussa ja sit mun seuraavat tuli vasta heinäkuussa, seuraavat tuli normisti sellai et mun kierto oli 27 pv. Nyt mun menkat alko 6 pv aikasemmin mitä pitäis. Pitäiskö huolestuu tai onko tää jotai välivuotoa?

NettiNappi Liisa
18.6.2019 12:26
Arrow

Hei!

Kuukautiset voivat alettuaan ja muutenkin nuorella iällä olla hyvinkin epäsäännölliset. Se on siis normaalia, eikä ole syytä huoleen, mutta tympeää se voi olla, kun niiden alkamiseen ei voi kovin hyvin varautua. Voit lukea lisää kuukautiskierrosta Väestöliiton nuorten sivuilta täältä.

avatar
Apua
19.6.2019 10:39
Arrow

Hei! Siis mulla on ollu vuoden menkat ja ne on ollu aika säännölliset! Välillä heitellyt pari päivää tuo alkamispäivä. Nyt alko pari päivää myöhässä menkat, niin ku aika monesti alkanu. Ja ne alko ihan normaalisti eli oli sellasta normaalia vuotoa. Ja nyt menkat on kestänyt jo 13 päivää!!! Yleensä mulla kestää n. 6-8 päivää. Ja nyt se vuoto on sellasta et puoleen päivään ei tuu juurikaan mitään ja tulee aika ruskeanpunasta vuotoa ja se näyttää siltä et se loppumassa. Sitte jossain vaiheessa saattaa tulla vähän enemmän ei kuitenkaan niin paljon mitä normaaleissa kuukautisissa. Olen vasta kokeillut olla maidottamana, koska on ollut “maha kovalla” niin voiko maidon juonnin lopettaminen olla syy?? Syön kyllä siis kalkki tabletteja!!

NettiNappi Liisa
19.6.2019 12:02
Arrow

Hei!

Voisit ottaa yhteyttä oman alueesi terveysasemalle tai hyvinvointikeskukseen ja kysyä asiaa terveydenhuollon ammattilaiselta. Yleisesti voin vain todeta, että kuukautiset voivat olla eri kuukautiskierroissa erilaiset, mutta tuohon maidottomuuden ja kuukautisten yhteyteen en osaa ottaa kantaa. Asia selviää varmasti kysymällä!

avatar
auttakaa
19.6.2019 17:10
Arrow

moi! onko normaalia että mulla tulee menkkojen aikana sellaisia ihme paakkuja ja tää on jo viides päivä eikä loppua näy

NettiNappi Liisa
20.6.2019 12:36
Arrow

Hei!

Kuvailemasi paakut ovat todennäköisesti verihyytymiä. Verellä on luontainen taipumus hyytyä, jotta emme vuotaisi esimerkiksi haavan saatuamme kuiviin. Hyytymät ovat tavallisia runsaissa kuukautisissa. Kuukautiset ovat puolestaan usein runsaat alettuaan, mutta voivat muuttua niukemmiksi ajan kanssa. Mikäli runsaat kuukautiset jatkuvat ja koet niistä vaivaa tai epämukavuutta, voit käydä juttelemassa esimerkiksi omalla terveysasemalla apukeinoista. Mukavaa kesää!

avatar
yks tyttö
21.6.2019 04:55
Arrow

Ensimmäiset menkat alko toukokuussa noin 40 päivää sitten mutta nyt alushousuissa ilmeni rusehtavaa vuotoa. Voiko mun menkat alkaa? Ja onko normaalia että kierto on näin pitkä? Mulla oli tällasta vuotoa myös tammikuussa ja mietin silloin että onko nää menkat mut ei niitä sit tullu moneen kuukauteen ja toukokuussa tuli sitten aika runsaat.

avatar
pelokas epävarma tyttö
21.6.2019 12:38
Arrow

Mun toisii menkkoja ei oo näkyny ja niistä ekoista on kulunu aikaa jo yli 40 vrk ja pelottaa et onks mulla kaikki ok? Ja nyt mun alushousuihin tuli tosi tummanpunasta vuotoa. Onks ne menkat? Miks se on niin tummaa ja epäilyttävän näköstä? Ja voiko kuukautiskierto olla näin pitkä? Pelottaa et mulla on joku sairaus… 🙁 En uskalla puhuu kenellekkään, auttakaa!

avatar
pandakarhu
23.6.2019 12:18
Arrow

Moi! Mun menkat on tosi runsaat enkä tiedä miten niitä sai niukemmaks. Vai saako niitä edes mitenkään? Side täyttyy ihan täyteen jo kahessa tunnissa ja olo on tosi epämukava. En pysty tehä mitään koska heti kun nousen seisomaan pitää heti juosta vessaan vaihtamaan side. Makaan koko menkkojen ajan sängyssä ku en pysty tehä mitään. Auttakaa! Haluan normaalit menkat.

mm
NettiNappi Karoliina
25.6.2019 14:09
Arrow

Moikka!
Ensimmäiset kolme vuotta menkkojen alkamisen jälkeen, menkat ovat pääsääntöisesti hyvin epäsäännölliset ja kuukautiskierto voi olla todella ennalta arvaamaton. Kerrot, että sinulla on jo pariin otteeseen ilmennyt rusehtavaa vuotoa ja vuotojen välit ovat olleet epäsäännölliset. Kertomasi kuulostaa täysin normaalilta alkuvaiheen kuukautisvuodolta. Seuraile kuukautiskiertoa vielä ihan rauhassa, sillä menkat muuttuvat pikku hiljaa säännöllisemmiksi. Jos asia kuitenkin huolestuttaa sinua todella paljon, niin voit jutella siitä vanhempiesi kanssa tai olla yhteydessä oman alueesi terveysasemalle.

Hyvää kesän jatkoa!

mm
NettiNappi Karoliina
25.6.2019 14:18
Arrow

Hei. Kuten varmaan olet huomannut, tätä viestiketjua selatessasi, niin hyvin monella nuorella naisella on täysin samankaltainen tilanne kuin sinulla. Menkat ovat vasta alkaneet ja kuukautiskierto sekä vuoto ja sen määrä ovat todella epäsäännöllisiä. Ensimmäisten menkkojen jälkeen menee noin 2-3 vuotta, että kuukautiskierto muuttuu säännölliseksi ja vuodon määrä tasoittuu. Sitä ennen menkat voivat ollakin oikeastaan mitä vaan; runsasta punaista ja veristä vuotoa tai niukkaa rusehtavaa tiputtelua. Myös seuraavia menkkoja saattaa joutua odottamaan parikin kuukautta. Kertomasi kuulostaa siis täysin normaalilta, alkuvaiheen “menkkasäädöltä”. Voit ottaa siis rennommin ja antaa menkoille aikaa tasaantua. Jos asia jää painamaan mieltä, niin juttele asiasta lisää vaikka terkkarin kanssa. Mukavaa kesää!

mm
NettiNappi Karoliina
26.6.2019 13:26
Arrow

Moi pandakarhu.

Kuukautisten aikana kehosta poistuu verta keskimäärin vajaan desilitran verran. Toisinaan vuoto voi olla kuitenkin paljon tätä runsaampi. Kuukautiset ovat runsaat jos kuukautissuojaa pitää vaihtaa 1-2 tunnin välein ja jopa yön aikana useamman kerran tai jos imukykyisimmätkään kuukautissuojat eivät riitä säännöllisesti vaihdettuna. Runsaat kuukautiset ovat todella harmilliset ja kuten kerrotkin menkat rajoittavat jopa sinun arjen puuhailujasi. Kuukautissuojia on saatavilla erilaisia sekä erikokoisia, joten suosittelen myös testaamaan eri vaihtoehtoja, jos niistä löytyisikin sinulle sopiva malli, joka on tarpeeksi imukykyinen sinun menkoillesi.

Tavalliset tulehduskipulääkkeet saattavat vähentää vuotoa jonkin verran ja lääkettä suositellaankin ottamaan säännöllisesti varsinkin ensimmäisinä vuotopäivinä. Tulehduskipulääke helpottaa samalla myös mahdollisia kuukautiskipuja. Jos kuukautiset ovat joka kerta yhtä runsaat ja vuotoa on paljon, niin on hyvä varata aikaa lääkärille. Lääkärissä pyritään selvittämään, miksi vuoto on runsasta ja millä tavoin kuukautisvuotoa voidaan hillitä. Joskus hormonaalisilla lääkkeillä, kuten e-pillereillä voidaan löytää ratkaisu runsaihin menkkoihin, sillä ne niukentavat ja lyhentävät vuotoa sekä vähentävät kipuja ja tekevät kuukautiskierrosta säännöllisemmän.

Tsemppiä menkkojen kanssa! Varaa aikaa omalle terveysasemallesi jos sinusta tuntuu, että vuoto jatkuu yhtä runsaana ja häiritsee elämääsi.

avatar
:)
11.10.2019 16:38
Arrow

Moi! Mulla kuukautiset on jo alkanut ja mua mietityttää nyt yks asia. Onko normaalia että on yksi päivä normaali vuoto ja sit on kahden päivän tauko jonka jälkee tulee verta etusormen kynnen kokoinen täplä ja sit taas ne loppuu?

mm
NettiNappi Karoliina
16.10.2019 09:49
Arrow

Moikka. Et kerro viestissäsi, että ovatko kuukautiset tulleet jo pidemmän aikaa, vai onko kyseessä ensimmäisiä kuukautisvuotoja. Varsinkin silloin, jos kuukautiset ovat alkaneet vuoden tai kahden sisään, niin epäsäännöllinen vuoto on täysin normaalia. Ekojen menkkojen jälkeen saattaa siis kestää parikin vuotta, että kuukautiskierto ja -vuoto muuttuu säännöllisemmäksi. Toisaalta, menkat voivat olla myös senkin jälkeen hyvin erilaiset, niin vuodoltaan kuin kestoltaan. Kuukautiskierto häiriintyy helposti ja esimerkiksi ravinnon määrällä, liikunnalla ja stressillä on niihin selkeä vaikutus. Kuukautiskiertoa onkin hyvä seurata itse, jotta poikkeavuudet omassa kierrossa ja vuodossa oppii havaitsemaan. Jos et halua käyttää tavallista kalenteria, niin esimerkiksi puhelimen sovelluskaupoista löytyy tosi hyvä appeja (kuukautiskalenterit), joihin kirjataan ylös menkkojen alkaminen ja päättyminen sekä halutessaan myös muuta tietoa esimerkiksi vuodon määrästä tai omista fiiliksistä kierron eri vaiheissa. Suosittelen kokeilemaan!

avatar
::)))
16.10.2019 22:35
Arrow

Minulla on ollut valkovuotoa jo vähän yli 3 vuotta ja se runsastui yli 2kk sitten joten mietin että milloin menkkani voisivat alkaa. Rintani ovat kehittyneet kuppikokoihin ja karvoitustakin löytyy vähän.

mm
NettiNappi Karoliina
17.10.2019 11:58
Arrow

Moi. Valkovuoto on juurikin niitä ensimmäisiä merkkejä, joka kertoo siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Tarkkaa ajankohtaa ei kuitenkaan voi sanoa, vaikka valkovuoto olisikin muuttunut runsaammaksi ja muut murrosiän muutokset olisivat jo edenneet. Odottele vain rauhassa, menkat kyllä alkavat, kun keho on niihin viimein valmis. Tsemppiä!

avatar
EnTiIä
22.10.2019 00:35
Arrow

Mun äidillä alko menkat ku se oli 13,5 v. Oon nyt 13 ja oon syntyny maaliskuus eikä mul oo vieläkää alkanu.En tiiä kans miten kertoisin äidille ku musta tuntuu et se niinku välttelee tätä aihetta ku oon vanhin lapsi nii se ei oikee tiiä mitä se sanois. Oon puhunu mun kaverin kaa niistä ku sil on alkanu ku se on mua pari vuotta vanhempi. Se on kertonu miten se kerto sen äidille. Haluisin jo et mul alkaa menkat ja haluisin kans tietää et voiko sen tuntee jotenki et nyt ne alko

avatar
En TiIä
22.10.2019 15:14
Arrow

Mulla on kans tullu valkovuotoo joku 2 vuotta

avatar
Just se
22.10.2019 15:30
Arrow

Moikka!
.ul on nyt pari kuukautta tullu pikkareihin sellast valkohta hiukan sitkeetä mönjää, joka muuttuu kuivuessaan semmotteeks kuivaks asiaksi.Onko valkovuotoa?
Välillä kans sattuu alavatsaan onko menkat alkamassa?

avatar
pelottaa
22.10.2019 22:41
Arrow

oon 14 ja mua on sattunu alavatsaan sillee et se niinku pistää ja sit parin minsan pääst se on jo menny ohi. mul on tullu valkovuotoo varsinki tänää aika paljo. mul tulee sitä ain sillee et se likaa pikkarit. mul ei oo viel alkanu menkat. mua pelottaa et ne alkaa joskus kesken koulupäivän sillee et menee housuist läpi. oon jo kuitenki kokeillu tamppoonei ja siteit ja en oo varma kumpii haluun sit käyttää

mm
NettiNappi Anni
24.10.2019 09:28
Arrow

Hei, sinua askarruttaa menkkoihin liittyvät asiat. Pohdit erityiseti asiasta äidille kertomista. Menkat kuuluvat jokaisen naisen elämään ja ne alkavat kaikilla yksilöllisesti yleensä noin 16 ikävuoteen mennessä. Sinulla ei siis ole syytä huoleen vaikka menkkasi eivät vielä ole alkaneet.

Hienoa että olet puhunut asiasta jo kaverisi kanssa. Voisit kuitenkin ottaa asian rohkeasti puheeksi myös äitisi kanssa. Kerroit että kaverisi on kertonut sinulle miten hän on puhunut omalle äidilleen asiasta. Voisiko sama tapa toimia sinulle?

Menkat voi tuntua esimerkiksi mahakipuna tai päänsärkynä tai vihlontana alavatsassa tai mielialan muutoksena. Odottele rauhassa menkkoja, ne kyllä tulevat kun on sen aika. Valkovuoto on ensimmäisiä merkkejä menkoista.
Väestöliiton sivuilla on lisätietoa menkoista. https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/. Tsemppiä sinulle!

mm
NettiNappi Anni
24.10.2019 10:25
Arrow

Moikka! Et kerro viestissä onko sinulla jo alkaneet menkat. Olet ihan oikeassa, se on valkovuotoa. Usein juuri ennen menkkoja valkovuodon määrä lisääntyy ja paksuuntuu. Voisit ottaa käyttöön pikkuhousunsuojan silloin kun valkovuotoa tulee paljon ja siteitä valmiiksi laukkuun, jos menkat alkavatkin yllättäen esimerkiksi kesken koulupäivän. Mikäli asia mietityttää voit jutella asiasta myös äitisi tai kaverisi kanssa. Tsemppiä ja hyvää syksyn jatkoa!

mm
NettiNappi Anni
24.10.2019 10:46
Arrow

Moikka! Sinua huolettaa menkkoihin liittyvät asiat. Valkovuodon lisääntyminen on ensimmäisiä merkkejä menkoista mutta menkat eivät välttämättä silti vielä ala. Yleensä ne alkavat noin 10- 16-vuotiaana. Alavatsakivut ja pistely ovat myös menkkojen oireita mutta voivat johtua myös siitä että kehosi valmistautuu menkkoihin. On hankalaa sanoa milloin kuukautiset alkavat mutta tsemppiä sinulle odotukseen!

Kerrot myös huolestasi pikkareiden likaantumisesta. Voit ottaa käyttöön pikkuhousunsuojan ja vaihtaa se säännöllisesti uuteen. Voit myös varautua alkaviin menkkoihin ottamalla koululaukkuun/-reppuun mukaan esimerkiksi siteitä, jotta saat tarvittaessa heti suojan. Se kumpi sopii sinulle paremmin siteet vai tamponit, selviää vain kokeilemalla. Usein on helpompi aloittaa siteistä ja kun saa varmuutta voi halutessaan siirtyä tamponeiden käyttöön. Voit ottaa asian puheeksi myös esimerkiksi äitisi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Saat lisätietoa menkoista Väestöliiton sivuilta https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/ . Mukavaa syksyn jatkoa!

avatar
Hätääntynyt
26.10.2019 00:55
Arrow

Minulla ei ole viälä alkanut menkat mutta kun käyn pissalla ja pyyhin niin paperiin tulee sellasta suht haaleeta verta että onko joku haava tai joku vastaava ja pitäisikö hakeutua lääkäriin minulla on ollut myös alavatsa ja kyljet kipeet välillä

avatar
Hätääntynyt
26.10.2019 01:02
Arrow

Ja se veri tulee sieltä mistä pissakin
(Sanat hukas)

avatar
Huolestunut 12v
27.10.2019 18:02
Arrow

Eilen illala kun kävin vessasss ja pissasin niin pyyhin normaalisti sen jälkeen ja paperissa valkovuotoni oli kokonaan ruskeaa! Minulla on aina ollut runsas valkovuoto ja siksi sitä ruskeaa mönjää oli paljon. Minun piti pyyhkiä ainakin kolme kertaa että sain kaiken ruskean mönjän pois alapäästäni. Pari päivää sitten oli pistävä mahakipu ja päätä särki hieman. Itsessään verta minulta ei ole tullut mutta pelkkää oikein tummanruskeaa valkovuotoa joten meinaako tämä että minulla on kuukautiset? Toivon vastausta nopeasti!

mm
NettiNappi Hanna
28.10.2019 14:40
Arrow

Hei. Et mainitse viestissäsi oletko mahdollisesti satuttanut alapäätäsi jossakin, mikä olisi voinut aiheuttaa haavan. Haavaumia voi tulla myös esimerkiksi vaatteiden hankauksesta. Tällaiset haavat paranevat yleensä nopeasti itsestään, eikä verenvuotoa kestä pitkään.

Jos sinun on pitänyt käydä tavallista useammin pissalla, vuotoon tai pissaamiseen liittyy kirvelyä, ja pissa näyttää pöntössä vaaleanpunaiselta, saattaa kyseessä olla myös virtsatietulehdus. Kuvaamasi alavatsa- ja kylkikivut voivat liittyä tulehdukseen, mutta myös kuukautisten alkamiseen. Jos epäilet virtsatietulehdusta, juttele asiasta vanhempiesi kanssa. He voivat varata sinulle lääkäriajan tarvittaessa. Tulehdus hoidetaan yleensä lääkärin määräämillä antibiootilla ja se paranee nopeasti.

Voi myös olla, että kuukautisesi ovat alkaneet ja haalea verinen vuoto on kuukautisvuotoa. Kuukautisvuoto tulee emättimestä, jonka aukko sijaitsee virtsaaukon alapuolella. Alussa kuukautiset voivat tulla rusehtavana tai punertavana vuotona, joka on valkovuotoon sekoittunutta verta. Vuodon määrä voi olla vähäistä ja vuotoa voi kestää yhdestä päivästä useampaan. Ensimmäisten kuukautisten aikana voi suojana käyttää tarvittaessa vaikka pikkuhousunsuojaa. Kuukautissuoja on hyvä vaihtaa tarpeen mukaan, ainakin muutaman tunnin välein. Jos sinusta tuntuu, että haalea veri johtuu kuukautisten alkamisesta, sinulla ei ole mitään hätää. Myös kuukautisten alkamisesta on hyvä kertoa ainakin äidille. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton Nuorten sivuilta.

mm
NettiNappi Hanna
28.10.2019 15:55
Arrow

Moikka. Todennäköisesti kuukautisesi ovat alkaneet. Sinun ei tarvitse olla huolissasi. Usein kuukautiset alkavat rusehtavalla vuodolla, joka on valkovuotoon sekoittunutta verta. Kerrot, että sinulla on pari päivää sitten ollut mahakipua ja päänsärkyä, ja nekin voivat liittyä kuukautisten alkamiseen.

Kuukautisten aikana on hyvä huolehtia hygieniasta ja alapää kannattaa huuhdella vedellä aamuin illoin. Jos vuotoa tulee runsaammin voit käyttää pikkuhousunsuojaa tai tarvittaessa kuukautissidettä. Voi olla, että ensimmäiset kuukautiset ovat niukkoja, eikä varsinaisille kuukautisuojille ole edes tarvetta. Parin ensimmäisen vuoden aikana kuukautiset voivat tulla myös epäsäännöllisesti, mutta sinun kannattaa jo alusta alkaen merkata kuukautiset kalenteriin. Näin voit seurata kuukautiskiertoasi, eli kuinka monen päivän välein kuukautisesi tulevat.

Kuukautisten alkamisesta on hyvä jutella esimerkiksi äidin kanssa. Asiaa ei kannata ujostella, sillä hänelläkin on alkanut nuorena tyttönä kuukautiset ja hän tietää, kuinka iso muutos se on tytön elämässä. Äitisi voi myös ostaa sinulle erilaisia kuukautissuojia kokeiltavaksi.

Voit lukea kuukautisista, kuukautiskierrosta ja kuukautissuojista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Help
01.11.2019 13:37
Arrow

Eli mulla on ollu valkovuoto jo noin 2 ja puol vuotta sama mun kaverilla ja sattunu mahaan jo ehkä puol kuukautta ja hermostun helpolla nykyään ja aina välillä tuntuu että veskittäis housuun ku tulee nii paljon valkovuotoo nii sit en haluaisi että menkat alkaa kesken koulun tai nii😐 nii onko noi merkkejä että alkais? Ja pidän mukana koulu repussa varalta siteitä ja silleen. Ja oon 11v

avatar
Onko normaalii
02.11.2019 10:23
Arrow

Eli mul on tullu jo 2 vuotta valkovuotoa ja mul oli kesällä joku kaksi kuukautta maha kipeä ja tuntui että siellä liikkuu jokin mutta ei enää ja valkovuoto on tosi runsas ja elokuussa kun kävin vessassa mulla tuli pari tippaa verta kun pyyhin mutta mun äidilläni alkoi menkat 12 v ja mul ei oo viel alkanu ja kaikilla mun kavereila on jo ja painan siis 36.1 kiloo oks mussa jokin vikana?

avatar
Help
02.11.2019 12:01
Arrow

Siis oon 13-vuotias tyttö ja mulla on ollu valkovuotoo yli 2 vuotta ja mun rinnatkin on ollut aika arat jo kauan, mutta ne on myös todella pienet eikä se haittaa mua ollenkaan! Mutta ekana mun valkovuoto alkoi muuttaa muotoaan ”limaisemmaksi” ja runsaammaksi ja eilen mun pikkuhousuissa oli yht äkkiä aika paljon rusehtavaa kuivunutta asiaa… sitten pelkäsin hetken aikaa että mun menkat olisi alkanut mutta menin sitten nukkumaan ja aamulla menin vessaan ja sit ku pyyhin nii siihen tuli aika paljon jotain rusehtavaa hajutonta asiaa. Kävin noin tunnin myöhemmin taas vessassa ja sitten huomasin että sitä tuli taas ja sitä valui hieman vessanpönttöönkin… ja nyt en tiedä ovatko menkkani alkaneet vai ei kun ei mulla mitään kipuja tai mielialan vaihteluja ole ollut

mm
NettiNappi Karoliina
04.11.2019 09:45
Arrow

Moikka! Kuulostaa siltä, että kehosi on valmis menkkojen alkamiseen ja ne saattavatkin alkaa piakkoin. Menkkojen alkamisesta ei kuitenkaan kannata olla huolissaan, sillä menkat eivät tule heti todella runsaina, vaan ehdit aivan hyvin vaihtamaan siteen niiden alettua. Ensimmäiset menkat saattavat kestää vain päivän tai kaksi ja seuraavat saattavat tulla vasta muutaman kuukauden kuluttua. Alussa menkat ovat myös kivuttomat, joten sitä ei myöskään tarvitse jännittää. Jos sinusta tuntuu, että valkovuotoa tulee todella runsaasti, niin voit toisinaan käyttää vuodon suojana pikkuhousunsuojaa. Pikkuhousunsuojaa käyttämällä voi välttää tahrat alushousuissa ja tuntea olon raikkaammaksi ja varmemmaksi. Pikkuhousunsuojan sijaan tärkeämpää on kuitenkin huolehtia yleisesti hygieniasta eli pestä alapää vedellä ja vaihtaa pikkuhousut päivittäin. Oletko jutellut menkkojen alkamisesta vanhempiesi kanssa? Puhuminen vähentää jännitystä ja helpottaa oloasi, menkat kuitenkin ovat todella luonnollinen osa naisten elämää. 🙂 Tsemppiä!

mm
NettiNappi Karoliina
04.11.2019 10:34
Arrow

Hei. Kerrot, että sinulla on ollut ja parin vuoden ajan valkovuotoa ja välillä todella runsastakin. Mainitset myös, että kerran vuodon yhteydessä on tullut myös vähän verta. Kuukautisten alkaminen on todella yksilöllistä ja vaikka äidilläsi sekä kavereillasi menkat ovat alkaneet aikaisemmin, ei se tarkoita sitä, että sinun kuukautisesi ovat myöhässä tai, että sinussa olisi jotain vikaa. Kuukautisten alkamisaikataulu on todella yksilöllinen ja siihen voi vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi myös paino sekä harrastetun liikunnan määrä. Kuukautisten alkamisen suhteen yleinen ohje on, että lääkäriin tulee hakeutua jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 vuoteen mennessä. Et kerro viestissä ikääsi, mutta jos ymmärsin oikein, niin et ole vielä 16 -vuotta, joten sinun ei kannata huolehtia menkkojen alkamisesta. Koska sinulla on jo valkovuotoa, niin kehosi kuitenkin kokoajan valmistautuu kuukautisten alkuun.

Jos asia huolettaa sinua vielä tämänkin jälkeen kovasti, niin juttele äitisi tai vaikka kouluterkkarin kanssa asiasta. Asiasta puhuminen helpottaa huolta ja voit ehkä ottaa vähän rennommin menkkojen alkamisen suhteen. Tsemppiä!

mm
NettiNappi Karoliina
04.11.2019 10:46
Arrow

Hei! Kertomasi perusteella ekat kuukautiset ovat nyt alkaneet. Ekat menkat ovat monesti vähän “rusehtavaa” vuotoa ja alkuvaiheessa, jopa kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot ovat epäsäännöllisiä ja vuodot voivat tulla jopa muutaman kuukauden välein. Aluksi kuukautiset voivat olla aivan kivuttomat, mutta kiertojen säännöllistyessä monelle ilmaantuu ainakin lieviä kuukautiskipuja. Myös mielialanvaihtelut liittyvät enemmän kuukautiskiertoon kokonaisuudessaan, mitä itse menkkoihin, joten niidenkään puuttumista ei kannata ihmetellä. Nyt kun menkat ovat alkaneet, niin voit vaikka pitää kirjaa niiden ajankohdasta sekä omista fiiliksistäsi menkkojen aikana. Näin opit seuraamaan omaa kuukautiskiertoasi menkkojen muuttuessa säännöllisemmäksi. Ihanaa talven alkua!

avatar
Miettijä
05.11.2019 16:17
Arrow

Moi mul on tullu nyt 3 päivän aikana sellasta ruskeeta mönjää ja mietin et oiskohan menkat alkamas ala mahaanki sattuu välillä ja se rusehtava väri on vaihdellu vaaleesta tummaan, oon muuten kehittyny mut ainoo on ettei menkat oo viel alkanu suvussakin monella mun ikäsenä alkanu menkat. Alussa mulla tuli sitä vaa vähän mut tänään sitä oli tullu aika paljon toivon että vastaatte koska oon huolissani.

mm
NettiNappi Karoliina
06.11.2019 13:14
Arrow

Moi Miettijä! Kertomasi “ruskea mönjä” saattaa aivan hyvin olla ensimmäiset kuukautiset. Useimmiten ekat menkat ovat juurikin tuollaista rusehtavaa vuotoa, missä veri on sekoittunut valkovuotoon. Kerro asiasta vanhemmillesi, jotta voitte käydä ostamassa sinulle sopivia kuukautissuojia. Aurinkoista talven alkua!

avatar
??
10.11.2019 23:38
Arrow

Onkse normaalii et valkovuodossa on välil sellasii ”kökköjä”? Mul on tullu valkovuotoo joku 2-3v ja menkat ei oo viel alkanu

mm
NettiNappi Anni
14.11.2019 14:20
Arrow

Moi! Et kertonut viestissäsi onko sinulla tullut vielä muita murrosikään liittyviä muutoksia. Murrosikään kuuluvat menkkojen lisäksi erilaiset muutokset kehossa ja mielessä. Valkovuodon lisääntyminen onkin yksi merkki siitä että kehosi valmistautuu kuukautisiin. Valkovuoto on vaaleaa nestemäistä ainetta mutta sen koostumus voi hiukan vaihdella. Ole siis huoletta.

Jos valkovuotosi muuttuu kokkareiseksi tai alkaa haisemaan, kyseessä voi olla tulehdus, joka vaatii hoitoa.
Kannattaa ottaa asia puheeksi esimerkiksi äitisi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Saisit samalla jutella menkoista ja siihen liittyvistä asioista. Tsemppiä sinulle!

avatar
Epävarma
03.12.2019 15:23
Arrow

Moi! Mulla alko 4 päivä marraskuuta tulemaan ruskeaa vuotoa alkkareihin sitä kesti 7 päivää ja yöllä ei tullu niin paljoa ruskea vuoto loppui yhdessä päivässä ja sitä ei ole tullut sen jälkeen välissä on siis mennyt 22 päivää ja nyt on joulukuun 3 päivä. Alkoks mun menkat siis sillon vai mitä ihmettä tapahtuu

mm
NettiNappi Anni
04.12.2019 11:06
Arrow

Moikka!

Kertomasi kuulostaa siltä, että menkkasi ovat alkaneet. Menkkojen alkaessa vuoto voi olla aluksi niukkaa ja rusehtavaa. Hienoa, että olet jo seurannut kuukautiskiertoasi. Voit merkata vuotopäivät ylös kalenteriin, josta sinulla on helppo seurata kiertoasi. Usein varsinkin ensimmäisinä vuosina kierto on epäsäännöllinen, joten kuukautiset eivät välttämättä tule joka kuussa samaan aikaan.

Suosittelen sinua varautumaan seuraaviin kuukautisiin kuukautissuojilla. Hygieniasta kannattaa myös huolehtia tekemällä alapääpesu päivittäin ja menkkojen aikaan vaihtaa side tarpeeksi usein.
Voisit ottaa menkat puheeksi esimerkiksi äitisi kanssa, jolloin voit kysyä häneltä mieltä askarruttavista asioista.
Mukavaa joulun odotusta!

avatar
Menkat
04.12.2019 19:44
Arrow

Haluun menkat mitä teen?

mm
NettiNappi Anni
05.12.2019 13:08
Arrow

Moikka! Toivoit viestissäsi että menkkasi alkaisi jo. Valitettavasti et voi kuitenkaan itse vaikuttaa niiden alkamiseen vaikka haluaisitkin, sillä menkat alkavat yksilöllisesti 10-16-vuotiaana. Menkkojen ensimmäisiä merkkejä on valkovuodon lisääntyminen. Se kertoo siitä että kehosi valmistautuu tuleviin kuukautisiin. Odottele rauhassa, sinulla ehtii varmasti tulla monet menkat elämäsi aikana.

Voit halutessasi jutella asiasta esim. äitisi kanssa. Mukavaa joulun odotusta!

avatar
Moiiiii
12.12.2019 21:34
Arrow

Moi! Mulla on ollut jo pitkään valkovuotoa olisikohan jo jotain 3 tai 2 vuotta. Rinnat ovat jo kasvaneet ja niin. Mietityttää vaan kun äidillä alkoi menkat 11 vuotiaana ja mulla ei ole vieläkään vaikka olen 13. Olen jotain 163-165 cm ja jotain 45-50kg

mm
NettiNappi Hanna
13.12.2019 10:58
Arrow

Moikka. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että kuukautisten alkaminen lähestyy. Murrosiän kehityksesi on edennyt normaalisti ja valkovuotoakin sinulla on ollut jo pitempään. Murrosiän kehitys etenee jokaisella yksilölliseen tahtiin, eikä sinun tarvitse olla huolissasi vaikka äidilläsi kuukautiset alkoivat jo 11-vuotiaana. Kuukautiset alkavat yleensä 16 ikävuoteen mennessä. Sinunkin kuukautiset alkavat kyllä. Odottele vain rauhassa.

avatar
Hämmentynyt
14.12.2019 17:33
Arrow

Hei!
Minulla on nyt tänään tullut semmoista rusehtavaa vuotoa. Vähän kuin valkovuotoa jonka seassa olisi verta. Menkkani alkoivat jo kolme vuotta sitten, ja ne ovat olleet todella epäsäännölliset. Nyt minun kuitenkin pitäisi aloittaa e-pillerit seuraavien menkkojen ekana päivänä. Minä en tiedä ovatko nämä menkat, eli en tiedä pitäisikö minun nyt ottaa pilleri?

mm
NettiNappi Karoliina
17.12.2019 10:54
Arrow

Hei. Ekat menkat ovat melkein aina alkuun todella epäsäännölliset. Saattaa mennä useita vuosia, että kierto tasoittuu ja muuttuu säännöllisemmäksi. Vielä tämänkin jälkeen kuukautiskierto saattaa häiriintyä stressin, liikunnan tai vaikka painon vaihteluiden seurauksena. Kerroit, että sinun pitäisi aloittaa e-pillerit menkkojen alkaessa, etkä ole nyt varma, onko oikea aika aloittaa niiden syöminen. Suosittelen sinua soittamaan omalle terveysasemallesi, kysymään asiaa terveydenhoitajalta tai tarpeen mukaan lääkäriltä, joka kirjoitti sinulle reseptin e-pillereihin. Näin saat kysymykseesi varman vastauksen, eikä sinun tarvitse enää huolehtia asiasta.

avatar
Iisa
20.12.2019 20:26
Arrow

Onko normaalia jos äitillä alko 14-15 vuotiaana menkat ja itselläsi 12 vuotiaana ja viellä että onko normaalia jos menkkojen aikana ei ole vatsakipuja tai mitään muuta kuin väsymystä?

avatar
Toivottavasti vastaat nopeasti!
21.12.2019 00:43
Arrow

Onko normaalia jos äitillä alko 14-15 vuotiaana menkat ja itselläsi 12 vuotiaana ja että onko normaalia jos menkkojen aikana ei ole vatsakipuja tai mitään muuta kuin väsymystä viimeinen kysymys minulla on tullut valko vuotoa yli vuosi ja nyt tulee veren ja ruskean sekoitusta murros ikä on alkanut rinnat ovat kasvaneet ja muitakin merkkejä apua.

avatar
No siis
21.12.2019 20:42
Arrow

Moi! Melkeen kaikilla mun kaveriporukasta on alkanu menkat. Mietin et millonkohan mulla alkais ku mun äitilla alkoi ku se oli noin 12. Mä oon nyt 11 ja puol. Oon täs nyt kasvanu kahen kuukauden aikana vähän päälle 2 cm. Viittaaks se 2cm kasvupyrähdykseen? Noh sit mua väsyttää melkee koko ajan ja mulla on ollu nyt tää viikko vatsakipuja täynnä. Mun tisseissä on sellaset kipeet patit. Ja mulla oli syyskuussa terveystarkastus ja terveydenhoitaja sano et mun pituuskasvu on tasasta. Nyt oon kasvanu sit sen 2cm syyskuusta tähän asti. Viittaako nää oireet menkkoihin?

avatar
apuuu
22.12.2019 13:01
Arrow

mulla alko menkat marraskuun ekana päivänä ja ne kesti 7-8 päivää ja sitten ajattelin ettei ne tule ensi kuussa, koska voisivat olla epäsäännölliset. Kun joulukuu kuitenkin alkoi olin varautunut silti vaikka epäilin menkkojen alkua ja sieltä ne sitten tulivat eli olivat heti säännölliset ja kestivät taas 7-8 päivää. Tänään ne tulivat kuitenkin uudestaan saman kuun aikana. Vuotoni on ollut siitä lähtien, kun ne alkoivat ruskeaa ja niin se on nytkin. Onko tämä normaalia vai mitä ihmettä tapahtuu??

mm
NettiNappi Anni
30.12.2019 10:40
Arrow

Moikka Iisa! Kiitos kysymyksestä ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä johtuen työntekijöiden joulomista.
Menkat alkavat jokaisella tytöllä eri aikaan, joten on ihan normaalia että sinulla ja äidilläsikin ne ovat alkaneet eri ikäisinä. Kaikilla ei ole menkkojen aikaan kipuja ja vuotokin voi olla varsinkin ensimmäisinä vuosina niukkaa ja kuukautiskierto epäsäännöllinen. Voit seurata kuukautiskiertoasi laittamalla vuotopäivät kalenteriin ylös. Väsymys menkkojen aikaan on yleinen oire, sillä silloin hormonitasosi on matalimmillaan.
Mukavaa Uutta vuotta!

mm
NettiNappi Anni
30.12.2019 10:55
Arrow

Moi ja pahoittelut että vastaus hiukan viivästyi johtuen joululomasta. On ihan normaalia, että sinulla ja äidilläsi ovat alkaneet menkat eri aikaan, sillä ne alkavat jokaisella yksilöllisesti. Menkat eivät välttämättä oireile muuten kuin väsymyksenä varsinkin jos menkkasi ovat niukat. Kuvailemasi veren sekoitus on normaalia ja on siis kuukautisvuotoa. Vuoto voi olla välillä runsaampaa ja välissä sitä tulee vähemmän. Suosittelen sinua seuraamaan kuukautiskiertoasi merkkaamalla vuotopäivät kalenteriin ylös. Voisit puhua menkoista myös äitisi kanssa. Lisätietoa menkoista saat Väestöliiton sivuilta https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

mm
NettiNappi Anni
30.12.2019 11:02
Arrow

Moi ja kiitos kysymyksestäsi koskien menkkoja. Pohdit viestissäsi menkkoja ja pituuskasvuasi. Tyttöjen kasvupyrähdys alkaa keskimäärin 12-vuotiaana ja on nopeimmillaan jopa kahdeksasta kymmeneen senttimetriä vuodessa. Kuukautiset ilmaantuvat yleensä kasvupyrähdyksen jälkeen, joten voi olla hyvin että sinulla alkaa menkat mutta tarkkaa aikaa on vaikea sanoa. Rintojen kipeys voi johtua niiden kasvusta. Voisit kuitenkin varautua menkkoihin ennakolta juttelemalla asiasta esimerkiksi äitisi kanssa ja hankkimalla varalle terveyssiteitä. Sinulla ei ole mikään kiire, sillä menkat kyllä alkavat, useimmiten 16 ikävuoteen mennessä.

mm
NettiNappi Anni
30.12.2019 11:15
Arrow

Moi ja kiitos kommentistasi koskien epäsäännöllisiä menkkoja. Olitkin itse jo huomannut että menkat voivat olla epäsäännölliset varsinkin ensimmäisten vuosien aikana. Epäsäännölliset kuukautiset johtuu siitä että ovulaatio tapahtuu joka kuukausi eri aikaan. Kuukautiskiertoa onkin hyvä seurata esimerkiksi kalenterin avulla. Kuukautisten välissä saattaa tulla myös välivuotoa, joka voi olla tiputtelua tai runsaampaa vuotoa. Voisitkin varautua terveyssiteillä, jotta ikäviä yllätyksiä ei tulisi. Halutessasi voit lukea asiasta lisää Väestöliiton sivuilta https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/mita-epasaannolliset-kuukautiset-tarkoittavat/.

avatar
Apua??
06.1.2020 03:36
Arrow

Oon 14 vuotias tyttö ja mun menkkoja ei oo vielä näkyny mutta kaikki oireet ovat tulleet noin vuoden ajan jopa alavatsassa ihan hirveitä kipuja!! Valkovuodot ovat kestänee jo yli 2vuotta. Rinnat ovat kasvaneet, on karvoitusta ja finnejä..
Äitilläni alkoi jo 11 vuotiaana menkat
Mitä tehdä??

avatar
O
06.1.2020 21:46
Arrow

Mulla on ollu monta kertaa maha kipee ja siskolla alko menkat 10v ja äitil 12v ni voisko mulla alkaa?

avatar
Apuahh
07.1.2020 20:38
Arrow

Tää ei liity menkoihin ehkä. Mulla ei siis oo vielä alkanu menkat ja mulla eilen kun aamulla kävin wc niin kun pyyhin siihen paperiin tuli vähän punasta. Sitten äsken kävin wc mulla tuli taas verta tai jotain punasta wc paperiin. Mulla on tällä hetkellä virtsarakko vähän arka jne. Voiko olla menkat vai virtsa tulehdus?

mm
NettiNappi Anni
08.1.2020 11:07
Arrow

Moikka Apua??! Kuvailemasi oireet kuulostavat ihan normaalilta murrosiän kehitykseltä. Mikäli alavatsakipu on jatkuvaa voisit ottaa asian puheeksi myös äitisi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Menkat alkavat yksilöllisesti riippuen murrosiän kehityksestä yleensä kuutentoista ikävuoteen mennessä. Odottele siis rauhassa kyllä ne menkat sieltä aikanaan tulevat. Tsemppiä!

mm
NettiNappi Anni
08.1.2020 11:54
Arrow

Moikka! On vaikea sanoa että milloin sinulla alkavat menkat mutta mahakipu on menkkojen yleinen oire. Toisaalta mahakipu voi johtua muistakin syistä. Et kertonut onko sinulla ollut jo murrosikään liittyviä muutoksia kuten rintojen kasvua. Muita murrosiän merkkejä tytöillä ovat häpykarvoitus, kasvupyrähdys ja kehon muotojen muuttuminen.

Äitisi ja siskosi kuukautisten alkamisaika voi viitata myös siihen että sinullakin alkaisi menkat samaan aikaan mutta ei välttämättä. Menkat alkavat jokaisella yksilöllisesti joten odottele rauhassa. Sillä välin voit valmistautua menkkoihin juttelemalla asiasta äitisi tai siskosi kanssa. Tsemppiä odotteluun!

mm
NettiNappi Anni
08.1.2020 14:04
Arrow

Hei! Virtsatietulehduksessa jomottaa alavatsaa, vessassa pitää ravata jatkuvasti ja pissaaminen sattuu. Joskus virtsassa saattaa olla myös hieman verta. Viestistäsi ei selvinnyt sattuuko pissaaminen tai onko sinulla alavatsakipuja? On hankala sanoa johtuuko veri ja virtsarakon arkuus alkavista menkoista vai virtsatulehduksesta. Suosittelen sinua kertomaan asiasta äidillesi tai kouluterveydenhoitajalle jotta asia selviää ja voitte tarvittaessa olla lääkäriin yhteydessä antibioottikuurin saamiseksi. Tsemppiä!

avatar
Apuahh
08.1.2020 18:36
Arrow

Mulla ei oo ollu alavatsa kipuja eikä virtsaaminen satu, eikä tarvitse ravata vessassa. Voiko siis kyseessä olla menkat vai joku tulehdus. Lukekaa aiempi viesti samalla nimi merkillä niin tiedätte tarkemmin.

avatar
Onks normaalii
10.1.2020 15:24
Arrow

Moi on ollu alavatsa kipuu lähi päivien aikana. Äiti sanoo et on varmaan vatsa haava ku juot noin nuorena kahvii. Mul on semmone pelko et kuukautiset alkais oon vasta 10v

avatar
Em
10.1.2020 16:09
Arrow

Hei! Haluaisin että vastaisitte! Mä oon siis 11 ja mulla ei oo alkanu menkat olen jo 160 cm pitkä ja haluisin et tulis 170 terkkari sano niin, mulla on ollu valkovuotoja monta kuukautta jo mutta ei menkkoja näkyny! Millon ne alkaa äidillä 11-12 vuotiaana

avatar
Sos
12.1.2020 18:29
Arrow

Mulla on alkanu jo menkat. Seyaaviin pitåis olla viikko mutta nyt mulla tuli jotain ruskeeta joka ei muistuta menkkoja. Siinä saattaa olla semmosta ns. Hyytynyttä ruskeeta seassa ja mulla ei oo mitään ideaa mitä tehä!!?!??

avatar
en keksi mitään nimee
12.1.2020 23:21
Arrow

multa ei oo tullu tänään yhtään valkovuotoa ja on valkovuodot ollu jo joku 1 ja puol vuotta. koko viikkona on tullut normaalisiti ja tänään ei yhtään. koko viikon on ollut myös vatsa kipee mut se on ollu jo 1-2kuukkauutta

avatar
en keksi mitään nimee
13.1.2020 07:48
Arrow

oon siis 11 heinäkuussa 12.multa ei oo tullu tänään yhtään valkovuotoa ja on valkovuodot ollu jo joku kohta 2vuotta. koko viikkona on tullut normaalisiti ja tänään ei yhtään. koko viikon on ollut myös vatsa kipee mut se on ollu jo 1-2kuukkauutta

avatar
moro
13.1.2020 20:10
Arrow

moi! mul on ollu menkat nyt noin vuoden ja aluks ne oli sellai aika säönnölliset mut sit syyskuussa ne tuli 17 pv myöhässä ja sen jälkee on alkanut tulee sellai et kierto on vaa 23 pv ja ne tuli ehkä 3-5 kertaa ja sit nyt mul oli joku 29 päivän kierto ja tänää alko mut onks tää iha normaalia vai ei

mm
NettiNappi Hanna
14.1.2020 10:23
Arrow

Hei. Todennäköisesti menkkasi ovat alkaneet. Ensimmäisten kuukautisten aikana vuodon määrä voi olla vähäistä, joko punaista, punertavaa tai rusehtavaa. Vuoto voi kestää yhdestä päivästä muutamiin päiviin. Jos asia mietityttää sinua kovasti, tai sinulla ilmenee lähiaikoina kipuja tai kirvelyä, sinun kannattaa käydä kouluterveydenhoitajan juttusilla. Voisit jutella kuukautisten alkamisesta äitisi kanssa.

Voit myös lukea kuukautisiin liittyvistä asioista, kuten kuukautissuojista, hygieniasta, kuukautiskierrosta ja kuukautisiin mahdollisista liittyvistä kivuista Väestöliiton nuorten sivuilta.

mm
NettiNappi Hanna
14.1.2020 13:54
Arrow

Moi. Alavatsakivut voivat johtua monesta asiasta, esimerkiksi epäsopiva ruoka voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja tai liikunnan harrastaminen voi kipeyttää lihaksia.
Myös kuukautisten alkaminen voi aiheuttaa alavatsakipuja. Et mainitse viestissäsi miten murrosiän kehityksesi on muuten edennyt. Jos sinulla on kasvanut karvoitusta alapäähän, rintojen kehitys on alkanut, olet kasvanut pituutta ja valkovuotoa on ollut jo pitempään, kuukautisetkin voivat alkaa lähiaikoina.

Kuukautisten alkamista ei kannata pelätä, vaikka se onkin iso muutos tytön elämässä. Niiden kanssa kyllä pärjää, kun niihin tottuu. Kuukautisista on hyvä puhua äidin kanssa. Myös kavereiden kanssa kannattaa puhua murrosiästä ja siihen liittyvistä asioista.

Jos joku asia sinua vielä mietityttää, vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin. Kivaa talven jatkoa!

mm
NettiNappi Hanna
14.1.2020 14:06
Arrow

Hei. On mahdotonta sanoa, milloin kuukautisesi alkavat. Koska sinulla on ollut valkovuotoa jo jonkin aikaa, kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Voi kuitenkin olla, että ne alkavat vasta myöhemmin. Terveydenhoitaja arvioi pituuskasvuasi kasvukäyräsi perusteella, joten voi hyvinkin olla, että kasvat vielä pituutta. Aika näyttää, miten käy. Kivaa talven jatkoa!

mm
NettiNappi Hanna
14.1.2020 14:50
Arrow

Hei. Valkovuodon määrä voi vaihdella, eikä sinun tarvitse olla huolissasi. Sinulla on ollut jo pitempään vatsakipuja. Et kerro viestissäsi, oletko kertonut kivuista kenellekään aikuiselle tai käynyt lääkärissä niiden takia. Sinun kannattaa käydä puhumassa kivuista ainakin kouluterveydenhoitajan kanssa. Pitkään jatkuneen vatsakivun syy kannattaa selvittää mahdollisimman pian.

Olet kirjoittanut viestisi menkat? -aiheeseen ketjuun. Menkkojen alkamiseen ei yleensä liity pitkään jatkuvia vatsakipuja, ainakaan kovin voimakkaita. Jos murrosiän kehityksesi on muuten edennyt, karvoitusta on tullut, rinnat ovat alkaneet kehittyä ja pituuskasvusi on nopeutunut, voi olla, että kuukautisten alkaminenkin lähestyy.

Voit lukea lisää valkovuodosta ja kuukautisista Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolta.

mm
NettiNappi Hanna
15.1.2020 14:40
Arrow

Moikka. Joskus kuukautiskierto voi muuttua, vaikka se olisi ollut jonkin aikaa säännöllinen. Voi siis olla, että vuoto on tavallista paksumpaa kuukautisvuotoa ja kuukautisesi vain alkoivat viikon etuajassa. Joskus kuukautisvuodon mukana voi tullu hyytymiäkin ja se on aivan normaalia. Sinun ei tarvitse olla huolissasi.

Jos kuitenkin hyytymiä tulee useamman päivän ajan ja sinulla esiintyy alavatsakipuja, käy kouluterveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolla varmistamassa, että kaikki on kunnossa.

avatar
Apua
15.1.2020 22:38
Arrow

Hei. Olen 15 vuotias tyttö ja olen noin 168cm pitkä ja painan noin 45kg. Minulla alkoi menkat noin vuosi sitten tammikuussa. Ensimmäiset menkat olivat normaalit ja sen jälkeen seuraavat tulivat 5kk päästä. Siitä 2 seuraavat menkat tulivat melko säännöllisesti. Nyt minulla on ollut normaalit ”kunnon” menkat viime elokuussa. Sen jälkeen on tullut rusehtavaa valkovuotoa ja maha on ollut välillä kipeä. Pari päivää sitten heräsin aamulla ja menin vessaan kun tunsin että menkat saattoi vihdoin alkaa. Silloin aamulla tuli ihan normaalisti verta ja luulin että menkkani alkoivat mutta loppupäivänä siteeseen oli tullut vain rusehtavaa vuotoa. Pari päivää sen jälkeen kävin vessassa ja pyyhkiessä paperiin jäi taas ihan normaalia verta ja ajattelin että jos ne nyt alkaisi. Mutta taas loppupäivänä tuli vain ruskeahkoa limaista vuotoa. Nyt minulla on siis tullut jo monta kuukautta välillä rusehtavaa, välillä vaaleanpunaista ja välillä normaaliakin valkovuotoa. Onko tämä normaalia sillä elokuusta lähtien normaaleja menkkoja ei ole tullut ja melkein joka päivä pikkuhousuihini tulee valkovuotoa johon on sekoittunut ruskeaa? Haluaisin jo että menkkani alkaisivat tulla taas normaalisti. Pelottaa että minulla on joku tulehdus, mutta en ole harrastanut seksiä yms.

mm
NettiNappi Hanna
16.1.2020 10:43
Arrow

Moi. Kuukautiskierto voi vaihdella ensimmäisten vuosien aikana ja kierto voi muuttua myöhemminkin elämän eri vaiheissa. Se on aivan normaalia.
Sinun kannattaa seurata kuukautiskiertoasi jatkossakin. Jos kierto ei muutu säännölliseksi muutaman vuoden sisään ja asia häiritsee sinua, voit miettiä hormonaalisen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Esimerkiksi ehkäisypillereitä käyttämällä kuukautiskierto yleensä muuttuu säännölliseksi. Voit lukea epäsäännöllisistä kuukautisista tarkemmin Väestöliiton Hyvä kysymys-sivuilta.

mm
NettiNappi Hanna
17.1.2020 10:00
Arrow

Hei. Voi olla, että tilanteessasi ei ole mitään huolestuttavaa. Menkat voivat tulla epäsäännöllisesti ja vuodon määrä voi vaihdella paljonkin ensimmäisten vuosien aikana. Joskus kuukautisten epäsäännöllisyys voi johtua elämäntilanteesta. Esimerkiksi sairastelu, stressi, liiallinen liikunnan harrastaminen tai vähäinen ja epäsäännöllinen syöminen voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Omasta hyvinvoinnista on hyvä huolehtia syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti, harrastamalla sopivasti, tapaamalla kavereita, rentoutumalla, lepäämällä, sekä puhumalla mahdollisista murheista jollekin luotettavalle aikuiselle. Jos kuukautiskierto jatkuu vielä keväälläkin epäsäännöllisenä, sinun kannattaa käydä puhumassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa.

avatar
No tota
19.1.2020 20:45
Arrow

Moikka oon siis 11 v. mul on alkanu murrosikä rinnat on kasvanu karvoitus on tullu valkovuodot on oon kasvanu pituutta. mun ongelma on se että mun valkovuodot on vähentyny huomattavasti ja siihen on tullut vähän kellertävää sävyä. terveydenhoitaja sano että keltanen valkovuoto on normaalia ja merkki menkkojen alkamisesta. Ai niin valvovudot on ollu jo 2vuotta.

mm
NettiNappi Karoliina
21.1.2020 09:46
Arrow

Moikka. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että murrosikä on edennyt täysin normaaliin tahtiin. Valkovuoto on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen ja kuten terkkarikin sanoi, kellertävä valkovuoto on täysin normaalia. Menkat kyllä tulevat, kun kehosi on niihin täysin valmis. Aurinkoista tammikuuta!

avatar
huolestunut
23.1.2020 22:52
Arrow

moi! oon 14-vuotias tyttö ja mulla alko n.11kk sitten menkat. Sen jälkeen mulla on ollu kahdet menkat ja nyt ei oo tullu yli 4kk. Pitäiskö mun olla huolissani? Tuntuu myös välillä et ne alkais( sattuu maha ja selkä) mut sit ei vaa tuukkaa… Voiks mul olla joku sairaus vai onks tä normaalia?

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load