Oma keho

Kuukautiset
Aloittaja:
apua tarviin :(
11.10.2016 18:52
Viimeisin viesti:
NettiNappi Liisa
19.6.2019 12:04
Osallistu keskusteluun
Avatar
apua tarviin :(
11.10.2016 18:52
Arrow

Moi. Mulla alko näin ensimmäistä kertaa kuukautiset perjantaina (nyt on tiistai) ja mun kuukautiset on ollut tässä loppu puolella oudot. Vuoto on jo yhden päiväajan ollut poissa ja taas yön aikana jatkui. Ne olivat silloin enemmän runsaammat seuraavana päivänä. nyt tiistai iltana tässä mietin miksi minun kuukautiset taas reistailee näin ja en tiedä millon ne voi yllättää enkä tunne tätä vuotamista yleensä. Mitä jos en yllättävät koulussa? Haluaisin näistä vähän jotain selville edes enkä kestäisi tätä. Nämä haluaisin tietää:
-Mistä tiedän milloin kuukautiseni alkavat?
– Miten voin varautua jos nämä ovat epäsäännölliset? ( tiedän kyllä että vuoto ei vuoda 24/7 mutta jos päivän ollut pois niin ihmettelen)
– Haluaisin tietää kuukautimista enemmän tietoa.
Kiitos

mm
NettiNappi Hanna
17.10.2016 11:00
Arrow

Hei ja onnittelut ensimmäisten kuukautistesi johdosta!

– Mistä tiedän, milloin kuukautiseni alkavat?
Näin alkuun et välttämättä voi tietää sitä mistään. Varsinkin aluksi kuukautiset ovat usein epäsäännölliset. Voi mennä useampi vuosi, ennen kuin kehosi ja kuukautisesi löytävät juuri sinulle ominaisen rytmin. Ei siis kannata säikähtää, vaikka seuraavia kuukautisia ei ihan pian kuuluisikaan. Lisäksi on ihan normaalia, että vuodon määrä vaihtelee kuukautisten aikana tai että kuukautiset pitävät niin sanotusti välipäiviä.

– Miten voin varautua, jos nämä ovat epäsäännölliset?
Kuten sanottua, on hyvin mahdollista, että kuukautisesi ovat epäsäännölliset näin aluksi. Kannattaa opetella kuuntelemaan omaa kehoa. Usein kuukautiset oireilevat etukäteen, mutta eivät välttämättä. Oireita voivat olla esimerkiksi rintojen aristaminen, mahan turpoaminen tai nipistely ja mielialan heilahtelut. Sinun kannattaa pitää tästä lähtien aina kuukautissuojia mukana vaikkapa repussa. Epävarmoina päivinä, kuten kuukautisten viimeisinä päivinä voit esimerkiksi käyttää pikkuhousunsuojaa, jotta ehdit wc:hen, jos vuoto jatkuukin.

Jos kuukautisesi eivät ole säännölliset heti alusta asti, ne luultavasti löytävät rytminsä jossain vaiheessa. Jotta voit seurata kuukautisiasi, sinun kannattaa merkitä ne kalenteriin. Merkitse ainakin kuukautistesi alkamispäivä. Jos merkitset kaikki vuotopäivät kalenteriin, huomaat muutamien kuukautisten jälkeen, kestävätkö kuukautisesi yleensä yhtä monta päivää.

Kuukautiskierto lasketaan kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään. Yleensä kuukautiskierto on 23–35 päivää.

– Haluaisin kuukautisista enemmän tietoa.
Voit lukea lisää kuukautisista ja murrosiän kehityksestä esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta ja Decibel.fi – sivustolta.
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset

avatar
Hämmentynyt
02.11.2016 19:01
Arrow

Hei! Menkkani alkoivat kun olin 13 ja nyt olen 15 eikä menkkani ole säännölliset sitten niin lainkaan. Kyse ei ole päivistä tai viikoista myöhässä tai aikaisin vaan se etten ikinä koskaan voi tietää millon menkkani alkaa:( Ne eivät näiden vuosien aikana olleet ollenkaan säännölliset. Ensimmäisten kuukautisten jälkeen meni puoli vuotta toisiin ja nykyisinkin on kuukausia välissä. Pitäisikö minun olla huolissani? Olenko terve? Pituuteni on n.166cm ja painan 48kg paino välillä heittelee ja en oikein tiedä painostani aina. Nytkin on menkoista kohta jo 3 kuukautta kun oli viimeksi. Mikä voi olla ongelmana. Kaikilla ystävilläni on melkein säännölliset ja joka kuussa mutta minulla ei. Säännöllistyykö menkkani ikinä? Ja ensimmäisissä menkoissani oli hirveät kivut ja ne oli aika monien menkkojen aikana, mitä minulla nyt sitten menkkoja tuli millonkin ja sitten oli 4kk välissä ilman menkkoja ja kun menkat jälleen alko kivut olivat kaikki kadonneet. Se oli outoa mutta eipähän sattunut ja nyt mennään taas 3 kuukautta ja ei näy menkkoja missään.

mm
NettiNappi Hanna
07.11.2016 10:34
Arrow

Hei,
Menkat voivat olla epäsäännölliset useamman vuoden ajan, ja joillakin naisilla ne ovat epäsäännölliset vielä aikuisinakin. Se on aika ikävää, kun ei voi etukäteen tietää, milloin seuraavat kuukautiset tulevat. Kuukautisten epäsäännöllisyys ei siis välttämättä tarkoita, että sinun tarvitsisi olla huolissaan tai, että terveydessäsi olisi jotakin vialla.

Yksi keino kuukautisten säännöllistämiseen on e-pillereiden käyttö. Voisit käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa tilanteestasi. Häneltä voit saada myös ensimmäisen 3 kuukauden kokeiluannoksen e-pillereitä.

Kuukautisiin liittyvät kivut ja muutkin oireet ovat yksilöllisiä. Jos omat kuukautiskivut mietityttävät, niistäkin kannattaa käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän voi ohjata sinut tarvittaessa lääkärin tutkimuksiin.

avatar
Apua
14.4.2019 21:40
Arrow

Moi! Mulla alko mun menkat ekaa kertaa ikinä 6.1.19 ja nyt on 14.4.19 eikä oo vieläkään tullut toisia . Mietin et mistä tää vois johtua et pitääkö mennä lääkärin tai jotain!? Koska ei tää nyt varmaan ihan normaalia oo et menkat on kohta 5kk myöhässä! Mut toisaalta harrastan voimistelua 5kertaa viikossa 3-4h kerrallaa et voisko se jotenki vaikuttaa? Voiko tää olla joku sairaus tai jotai?! Jos joku vois vastata oisin tosi kiitollinen että ei tarvis enää huolehtia tästä.

mm
NettiNappi Karoliina
15.4.2019 09:53
Arrow

Moi.

On hyvin tyypillistä, että ekojen menkkojen jälkeen kuukautiskierto on todella epäsäännöllinen useamman vuoden ajan. Kuukautiskierron häiriöt ovat hyvin tavallisia ja kiertoon vaikuttaa hyvin monet eri asiat, kuten sairastelu, stressi, liiallinen liikunta ja vähäinen ravinto. Jos olet ollut yhdynnässä, tulee myös poissulkea raskauden mahdollisuus, vaikka olisittekin käyttäneet ehkäisyä. Kerrot, että harrastat todella aktiivisesti liikuntaa, joka voi myös vaikuttaa kuukautiskiertoon.

Mikäli kuukautiset jäävät pois ilman selittävää syytä tai epäsäännöllisyys huolestuttaa, kannattaa asia ottaa puheeksi vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa tai varata aikaa omalle terveysasemalle.

Aurinkoista kevään jatkoa!

avatar
Tyttö
31.5.2019 14:01
Arrow

Moi! Mulla on ollut jo pitkään valkovuotoa ja tuntuu et aina vaan tulee enemmän. Mulla on päivittäin vatsakramppeja ja mieliala vaihtelee paljon. Mulla on kaikki muut murrosiän merkit, oon kohta 12v ja äidillä alkoi 13v

avatar
Tyttö
31.5.2019 14:04
Arrow

Voisko ne olla alkamassa?

mm
NettiNappi Karoliina
03.6.2019 14:51
Arrow

Moikka! Kerrot, että murrosiän muutoksia on jo tapahtunut kehossasi ja sinulla on ollut jo pidemmän aikaa myös valkovuotoa. Menkkoja ei kuitenkaan vielä kuulu ja se mietityttää sinua. Kehosi on kertomasi perusteella valmistautumassa menkkoihin ja ne voivat kyllä alkaa koska tahansa. Ei ole kuitenkaan mahdollista ennustaa niiden alkamista tarkalleen. Voi olla, että kehosi tarvitsee vielä aikaa ja menkat tulevatkin vasta muutaman vuoden kuluttua. Sekin on täysin luonnollista. Kuukautisten alkamisajankohtaa ei voi millään tavalla myöskään “pakottaa”, vaan kaikki tapahtuu omaan tahtiin.

Odottele rauhassa, kyllä menkat alkavat, kun niiden aika on.

avatar
Rullu
19.6.2019 10:44
Arrow

Hei, mulla alko menkat 14v ja aluksi oli kierto 24 päivää ja joskus jopa 28, mutta nyt yhtäkkiä kierto onkin 19-20 päivää ollu jo parien menkkojen ajan onko tämä normaalia vuoto päiviä.on 6 päivää? Ja syön tetralysal antibioottia aknen hoitoon voisiko tämä vaikuttaa, koska yhtäkkiä sen aloituksen jälkeen kuukautiskierto muuttui tuollaiseksi?

NettiNappi Liisa
19.6.2019 12:04
Arrow

Hei Rullu!

Sinun kannattaa kysyä asiasta omalta terveysasemalta tai hyvinvointikeskuksesta taikka lääkäriltä, joka on määrännyt sinulle aknen hoitoon tarkoitetun antibiootin. En valitettavasti osaa vastata kysymykseesi, mutta saat varmasti vastauksen terveydenhuollon ammattilaisilta.

NettiNapin Pulmakulma ja keskustelupalsta on suljettu kesän ajan 27.6.-4.8.19. Oikein mukavaa kesää kaikille!