Oma keho

Kuukautiset
Aloittaja:
apua tarviin :(
11.10.2016 18:52
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
03.9.2020 09:09
Osallistu keskusteluun
Avatar
apua tarviin :(
11.10.2016 18:52
Arrow

Moi. Mulla alko näin ensimmäistä kertaa kuukautiset perjantaina (nyt on tiistai) ja mun kuukautiset on ollut tässä loppu puolella oudot. Vuoto on jo yhden päiväajan ollut poissa ja taas yön aikana jatkui. Ne olivat silloin enemmän runsaammat seuraavana päivänä. nyt tiistai iltana tässä mietin miksi minun kuukautiset taas reistailee näin ja en tiedä millon ne voi yllättää enkä tunne tätä vuotamista yleensä. Mitä jos en yllättävät koulussa? Haluaisin näistä vähän jotain selville edes enkä kestäisi tätä. Nämä haluaisin tietää:
-Mistä tiedän milloin kuukautiseni alkavat?
– Miten voin varautua jos nämä ovat epäsäännölliset? ( tiedän kyllä että vuoto ei vuoda 24/7 mutta jos päivän ollut pois niin ihmettelen)
– Haluaisin tietää kuukautimista enemmän tietoa.
Kiitos

mm
NettiNappi Hanna
17.10.2016 11:00
Arrow

Hei ja onnittelut ensimmäisten kuukautistesi johdosta!

– Mistä tiedän, milloin kuukautiseni alkavat?
Näin alkuun et välttämättä voi tietää sitä mistään. Varsinkin aluksi kuukautiset ovat usein epäsäännölliset. Voi mennä useampi vuosi, ennen kuin kehosi ja kuukautisesi löytävät juuri sinulle ominaisen rytmin. Ei siis kannata säikähtää, vaikka seuraavia kuukautisia ei ihan pian kuuluisikaan. Lisäksi on ihan normaalia, että vuodon määrä vaihtelee kuukautisten aikana tai että kuukautiset pitävät niin sanotusti välipäiviä.

– Miten voin varautua, jos nämä ovat epäsäännölliset?
Kuten sanottua, on hyvin mahdollista, että kuukautisesi ovat epäsäännölliset näin aluksi. Kannattaa opetella kuuntelemaan omaa kehoa. Usein kuukautiset oireilevat etukäteen, mutta eivät välttämättä. Oireita voivat olla esimerkiksi rintojen aristaminen, mahan turpoaminen tai nipistely ja mielialan heilahtelut. Sinun kannattaa pitää tästä lähtien aina kuukautissuojia mukana vaikkapa repussa. Epävarmoina päivinä, kuten kuukautisten viimeisinä päivinä voit esimerkiksi käyttää pikkuhousunsuojaa, jotta ehdit wc:hen, jos vuoto jatkuukin.

Jos kuukautisesi eivät ole säännölliset heti alusta asti, ne luultavasti löytävät rytminsä jossain vaiheessa. Jotta voit seurata kuukautisiasi, sinun kannattaa merkitä ne kalenteriin. Merkitse ainakin kuukautistesi alkamispäivä. Jos merkitset kaikki vuotopäivät kalenteriin, huomaat muutamien kuukautisten jälkeen, kestävätkö kuukautisesi yleensä yhtä monta päivää.

Kuukautiskierto lasketaan kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään. Yleensä kuukautiskierto on 23–35 päivää.

– Haluaisin kuukautisista enemmän tietoa.
Voit lukea lisää kuukautisista ja murrosiän kehityksestä esimerkiksi Väestöliiton nuorten sivuilta ja Decibel.fi – sivustolta.
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset

avatar
Hämmentynyt
02.11.2016 19:01
Arrow

Hei! Menkkani alkoivat kun olin 13 ja nyt olen 15 eikä menkkani ole säännölliset sitten niin lainkaan. Kyse ei ole päivistä tai viikoista myöhässä tai aikaisin vaan se etten ikinä koskaan voi tietää millon menkkani alkaa:( Ne eivät näiden vuosien aikana olleet ollenkaan säännölliset. Ensimmäisten kuukautisten jälkeen meni puoli vuotta toisiin ja nykyisinkin on kuukausia välissä. Pitäisikö minun olla huolissani? Olenko terve? Pituuteni on n.166cm ja painan 48kg paino välillä heittelee ja en oikein tiedä painostani aina. Nytkin on menkoista kohta jo 3 kuukautta kun oli viimeksi. Mikä voi olla ongelmana. Kaikilla ystävilläni on melkein säännölliset ja joka kuussa mutta minulla ei. Säännöllistyykö menkkani ikinä? Ja ensimmäisissä menkoissani oli hirveät kivut ja ne oli aika monien menkkojen aikana, mitä minulla nyt sitten menkkoja tuli millonkin ja sitten oli 4kk välissä ilman menkkoja ja kun menkat jälleen alko kivut olivat kaikki kadonneet. Se oli outoa mutta eipähän sattunut ja nyt mennään taas 3 kuukautta ja ei näy menkkoja missään.

mm
NettiNappi Hanna
07.11.2016 10:34
Arrow

Hei,
Menkat voivat olla epäsäännölliset useamman vuoden ajan, ja joillakin naisilla ne ovat epäsäännölliset vielä aikuisinakin. Se on aika ikävää, kun ei voi etukäteen tietää, milloin seuraavat kuukautiset tulevat. Kuukautisten epäsäännöllisyys ei siis välttämättä tarkoita, että sinun tarvitsisi olla huolissaan tai, että terveydessäsi olisi jotakin vialla.

Yksi keino kuukautisten säännöllistämiseen on e-pillereiden käyttö. Voisit käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa tilanteestasi. Häneltä voit saada myös ensimmäisen 3 kuukauden kokeiluannoksen e-pillereitä.

Kuukautisiin liittyvät kivut ja muutkin oireet ovat yksilöllisiä. Jos omat kuukautiskivut mietityttävät, niistäkin kannattaa käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän voi ohjata sinut tarvittaessa lääkärin tutkimuksiin.

avatar
Apua
14.4.2019 21:40
Arrow

Moi! Mulla alko mun menkat ekaa kertaa ikinä 6.1.19 ja nyt on 14.4.19 eikä oo vieläkään tullut toisia . Mietin et mistä tää vois johtua et pitääkö mennä lääkärin tai jotain!? Koska ei tää nyt varmaan ihan normaalia oo et menkat on kohta 5kk myöhässä! Mut toisaalta harrastan voimistelua 5kertaa viikossa 3-4h kerrallaa et voisko se jotenki vaikuttaa? Voiko tää olla joku sairaus tai jotai?! Jos joku vois vastata oisin tosi kiitollinen että ei tarvis enää huolehtia tästä.

mm
NettiNappi Karoliina
15.4.2019 09:53
Arrow

Moi.

On hyvin tyypillistä, että ekojen menkkojen jälkeen kuukautiskierto on todella epäsäännöllinen useamman vuoden ajan. Kuukautiskierron häiriöt ovat hyvin tavallisia ja kiertoon vaikuttaa hyvin monet eri asiat, kuten sairastelu, stressi, liiallinen liikunta ja vähäinen ravinto. Jos olet ollut yhdynnässä, tulee myös poissulkea raskauden mahdollisuus, vaikka olisittekin käyttäneet ehkäisyä. Kerrot, että harrastat todella aktiivisesti liikuntaa, joka voi myös vaikuttaa kuukautiskiertoon.

Mikäli kuukautiset jäävät pois ilman selittävää syytä tai epäsäännöllisyys huolestuttaa, kannattaa asia ottaa puheeksi vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa tai varata aikaa omalle terveysasemalle.

Aurinkoista kevään jatkoa!

avatar
Tyttö
31.5.2019 14:01
Arrow

Moi! Mulla on ollut jo pitkään valkovuotoa ja tuntuu et aina vaan tulee enemmän. Mulla on päivittäin vatsakramppeja ja mieliala vaihtelee paljon. Mulla on kaikki muut murrosiän merkit, oon kohta 12v ja äidillä alkoi 13v

avatar
Tyttö
31.5.2019 14:04
Arrow

Voisko ne olla alkamassa?

mm
NettiNappi Karoliina
03.6.2019 14:51
Arrow

Moikka! Kerrot, että murrosiän muutoksia on jo tapahtunut kehossasi ja sinulla on ollut jo pidemmän aikaa myös valkovuotoa. Menkkoja ei kuitenkaan vielä kuulu ja se mietityttää sinua. Kehosi on kertomasi perusteella valmistautumassa menkkoihin ja ne voivat kyllä alkaa koska tahansa. Ei ole kuitenkaan mahdollista ennustaa niiden alkamista tarkalleen. Voi olla, että kehosi tarvitsee vielä aikaa ja menkat tulevatkin vasta muutaman vuoden kuluttua. Sekin on täysin luonnollista. Kuukautisten alkamisajankohtaa ei voi millään tavalla myöskään “pakottaa”, vaan kaikki tapahtuu omaan tahtiin.

Odottele rauhassa, kyllä menkat alkavat, kun niiden aika on.

avatar
Rullu
19.6.2019 10:44
Arrow

Hei, mulla alko menkat 14v ja aluksi oli kierto 24 päivää ja joskus jopa 28, mutta nyt yhtäkkiä kierto onkin 19-20 päivää ollu jo parien menkkojen ajan onko tämä normaalia vuoto päiviä.on 6 päivää? Ja syön tetralysal antibioottia aknen hoitoon voisiko tämä vaikuttaa, koska yhtäkkiä sen aloituksen jälkeen kuukautiskierto muuttui tuollaiseksi?

NettiNappi Liisa
19.6.2019 12:04
Arrow

Hei Rullu!

Sinun kannattaa kysyä asiasta omalta terveysasemalta tai hyvinvointikeskuksesta taikka lääkäriltä, joka on määrännyt sinulle aknen hoitoon tarkoitetun antibiootin. En valitettavasti osaa vastata kysymykseesi, mutta saat varmasti vastauksen terveydenhuollon ammattilaisilta.

avatar
moimoi
30.10.2019 20:42
Arrow

moikka mulla alko valkovuoto 4 tai 5lk eikä oo vielkää alkanu ja oon 14. Harrastan myös voimistelua niin saattaako se vaikuttaa siihen? Eikö niiden pitäisi jo alkaa kun on ollut jo todella pitkää runsasta valkovuotoa.

mm
NettiNappi Hanna
31.10.2019 13:04
Arrow

Moikka. Kerrot, että sinulla on ollut valkovuotoa useamman vuoden ajan, mutta kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Murrosiän kehitys etenee jokaisella yksilöllisesti, joten odottele vain rauhassa kuukautisten alkamista. Runsas liikunnan harrastaminen saattaa myös viivästyttää kuukautisten alkamista. Jos sinulla on harjoituksia useita kertoja viikossa, sinun kannattaa erityisesti huolehtia riittävästä ravinnonsaannista. Keho tarvitsee energiaa kasvuun ja kehitykseen, ja säännöllinen ja monipuolinen ruokailu tukee myös voimisteluharrastustasi. Voit halutessasi lukea lisätietoa hyvän ruokavalion periaatteista Terve koululainen -sivustolta.

Myös perintötekijät vaikuttavat kuukautisten alkamiseen, joten voisit tiedustella myös äidiltäsi, milloin hänellä alkoivat kuukautiset.

avatar
:)
03.11.2019 14:15
Arrow

Moi, mun ensimmäiset kuukautiset tuli kesäkuussa (olin silloin vielä 15), mutta ne olivat kylläkin todella niukat ja kesti vaan noin 2 päivää. Seuraavat kuukautiset tuli aivan normaalisti heinäkuussa ja ne oli täysin samanlaiset kuin kesäkuussa eli niukat ja kesti sen 2 päivää. Sen jälkeen mulla ei oo ollu kuukautisia ollenkaan ja en ole enemmälti huolestunut asiasta sillä ajattelin sen olevan normaalia että ne alussa heittelee, vielä kun olen aika pieni kokoinen. Nyt kuitenkin olen alkanut miettimään, että onko joku vialla kun olen jo 16 ja ysiluokan terveydentarkastuksessa mulle sanottiin et jos ei oo silloin vielä alkanu niin vois harkita jotain hormonihoitoa (?). Kannattaisko mun käydä koulun terkkarilla kertoo asiasta vai oottelenko ihan rauhassa niiden alkua ja mainitsen asiasta terveydenhoitajalle vasta sitten kun meillä on tarkastukset joskus kevään puolella?

mm
NettiNappi Karoliina
04.11.2019 14:16
Arrow

Moi. Kerrot viestissäsi, että ekat kuukautiset ovat tulleet kesäkuussa ja seuraavat heti perään heinäkuussa. Sen jälkeen menkkoja ei kuitenkaan ole näkynyt ja sinulla huolestuttaa, onko kaikki täysin kunnossa. Ensimmäisten kuukautisten jälkeen saattaa mennä useampi vuosi, ennen kuin kuukautiskierto muuttuu säännölliseksi ja kuukautiset tulevat nimensä mukaan kuukausittain. Sitä ennen menkat saattaa olla todella epäsäännölliset, niin kierron, vuodon määrän ja vuotopäivien pituuden suhteen. Viestistäsi kuitenkin käy ilmi, että asia huolestuttaa sinua kovasti, joten voit aivan hyvin käydä terkkarin juttusilla ja kysyä häneltä asiasta. Tällä tavoin saat asiaan terveydenalan ammattilaisen vastauksen ja oma huolesi hälvenee.

avatar
:)
13.11.2019 17:03
Arrow

Moi! Mulla alkoi menkat tammikuun alussa, eikä seuraavia oo tullu… Oon tosi huolissani enkä tiiä miks mulla ei vaan tuu seuraavia. Tiedän, että ne voi olla epäsäännölliset alussa. Kesällä kävin terveystarkastuksessa, ja siellä sanottiin että on normaalia. Mua silti pelottaa… En oo ikinä harrastanut seksiä joten raskaus voidaan varmaan poissulkea. Voitteko auttaa?

mm
NettiNappi Hanna
15.11.2019 14:38
Arrow

Moi. Sinun ei tarvitse olla huolissasi. On aivan normaalia, että kuukautiset tulevat epäsäännöllisesti ensimmäisinä vuosina. Jos seuraavia kuukautisia ei kuulu ensi keväänä, voit käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa asiasta. Raskaana et voi olla, koska et ole harrastanut seksiä.

avatar
^^
30.12.2019 03:25
Arrow

Moi, minulla alkoi menkat 12vuotiaana. Olen nyt 21 ja normaaliterveys. Minulla on välillä ollut epäsäännölliset kuukautiset mutta 3kuukautta on ollut enintään ilman niitä. Harrastetaan mieheni kanssa seksiä melkein joka päivä ainakin joka viikko. En ole vielä tullut raskaaksi ja ollaan oltu yhdessä noin yli vuoden. Nyt olen ollut 5kuukautta ilman ja olen tehnyt raskaustestin mutta vieläkin negatiivinen. Olen käynyt lääkärissä kerran mutta sanoivat että odotan kunnes on puolivuotta jäänyt pois. Mikä minulla voisi olla? 🙁

mm
NettiNappi Anni
31.12.2019 10:07
Arrow

Hei ^^ Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään. Menkat voivat jäädä pois esimerkiksi jos on sairastellut, on ollut stressiä tai murheita. Kuukautiskiertosi on ollut aiemminkin epäsäännöllinen, joten syy siihen kannattaa selvittää. Kerroitkin jo että olet käynyt aiemmin lääkärillä, joka antoi ohjeeksi odottaa puoli vuotta. Koska tuo aika on jo kohta kulunut, suosittelen sinua varaamaan ajan gynekologille, jotta asia selviää. Tsemppiä sinulle ja mukavaa uutta vuotta!

avatar
‰‰
02.1.2020 21:32
Arrow

Hei! Mulla alkoi menkat noin 4kuukautta sitten, oli muutaman päivän pituiset. sen jälkeen ei oo enään tullut, pitäiskö siitä olla huolissaan? en itse oikeen tiedä että onko se sit jotenki vakavaa vai normaalia et ei pariin kuukauteen tuu ekojen menkkojen jälkeen. raskaana en voi olla.

mm
NettiNappi Anni
07.1.2020 12:48
Arrow

Hei! Menkat ovat alkuvaiheessa ensimmäisinä vuosina usein epäsäännöllisiä ja vuoto voi tulla parin kuukauden välein. Vuodon määrä vaihtelee kuukausittain tai jopa peräkkäisinä päivinä. Joillakin tytöillä on runsasta vuotoa, joillakin vuoto on vähäistä. Tiputteluvuoto menkkojen välissä on myös yleistä. Sinulla ei siis ole mitään syytä huoleen. Omaa kuukautiskiertoasi voit seurata merkkaamalla vuotopäivät kalenteriin ylös. Hyvää uutta vuotta!

avatar
Worried
09.3.2020 11:26
Arrow

Moi, olen 16v tyttö ja mulla on ollut menkkoja viimeisen yhden ja puolen kuukauden ajan ollut menkkoja yli 20 päivää. Ensin alko menkat pari viikkoa myöhässä ja sitten jatku sitä runsaina vuotoina 11 päivää. Sen jälkeen muutama päivä taukoa ja sit alko menkat taas, jatkui noin 8-9 päivää. Nyt on ollu 4 päivää taukoa ja tänään alko vuoto taas. Syön minipillereitä ehkäisyn ja menkkakipujen takia. Aloitin ne viime syksynä. Mikä voisi olla kyseessä?

mm
NettiNappi Anni
11.3.2020 12:20
Arrow

Moi. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä että kuukautiskiertosi on epäsäännöllinen. Kuukautiskierto on normaalisti 25-35 vuorokautta. Epäsäännöllisestä kierrosta puhutaan jos se poikkeaa tuosta mainitusta. Yhtenä syynä epäsäännöllisyyteen saattaa olla käyttämäsi minipillerit. On kuitenkin hyvä muistaa, että kierto saattaa olla epäsäännöllinen montakin vuotta kuukautisten alettua. Joskus kiertoa voi sekoittaa hormonaalisen ehkäisyn lisäksi myös stressi, runsas liikunta tai sairastelu.

Terveyskirjaston sivuilla kerrotaan seuraavaa: “Minipillereiden käytössä säännöllinen muistaminen on vielä tärkeämpää kuin yhdistelmäehkäisypillerien yhteydessä. Pillereitä otetaan säännöllisesti päivittäin, ilman taukoja. Tästä seuraa tavallisin sivuoire, kuukautiskiertojen epäsäännöllisyys. Tämä ei ole vaarallista vaikkakin harmillista”. On siis tärkeää, että muistat ottaa pillerit aina samaan aikaan.

Viestistäsi ei selvinnyt onko sinulla aiemmin ollut epäsäännöllinen kierto vai onko menkkasi olleet vasta viime kuukausina epäsäännnölliset. Voisitkin ottaa yhteyttä omaan kouluterveydenhoitajaan tai omaan terveysasemaan. He osaavat varmasti auttaa sinua asiassa. Tsemppiä sinulle!

avatar
Aino:3
15.6.2020 13:58
Arrow

Moi😴 mulla on ollu välillä alavatsa kipuja ja tullu valkovuotoa ihan hirveesti🙂🙂 ja karvoja on tullu sinne tiettyyn paikkaan😂✌🏻 Mun äitillä alko menkat sen synttäreillä ku se täytti 11::) eli heinäkuussa🐠 voiko ne alkaa kohta?

mm
NettiNappi Anni
16.6.2020 12:58
Arrow

Moi Aino:3. Kerroit viestissäsi, että sinulla on ollut alavatsakipuja ja valkovuotoa on tullut paljon. Murrosikäsi on siis jo käynnistynyt. Valkovuodon ilmaantuminen on kehon merkki siitä, että se valmistautuu menkkoihin. Valkovuotoa voi tulla kuitenkin parikin vuotta ennen kuin menkat varsinaisesti alkavat. Menkkoihin vaikuttaa perimän lisäksi muun muassa ravitsemus ja liikunnan määrä. On siis vaikea sanoa tarkkaa aikaa milloin menkkasi alkavat. Voi hyvin olla, että ne alkavat pian mutta toisaalta niissä voi mennä parikin vuotta. Odotellessasi menkkoja voit lukea lisää murrosiästä Väestöliiton nuorten sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

avatar
Mitä tehdä jos
27.7.2020 11:37
Arrow

Moi! Mul alko noi menkat keskiviikkona ja nyt on tullu vaihtelevasti vuotoa? Viimeyöllä ei tullut yhtään kun taas muina öinä on tullut jotain. Käytän pikkuhousunsuojia siteinä koska äiti antoi ne ja en tarviikkaan muita ei ole runsasta vuotoa mutta mitä jos menkkani venyy 7-9 päiväksi tai pidemmäksi? Pitääkö mennä lääkäriin toivon että saisin apua

mm
NettiNappi Anni
28.7.2020 11:32
Arrow

Moi. Kerroit, että menkkasi on alkaneet viime keskiviikkona ja pohdit niiden kestoa. Hienoa, että olet saanut suojia äidiltäsi, olet siis ilmeisesti jutellut hänen kanssaan jo menkoista. Menkoista ja niihin liittyvistä ajatuksista onkin hyvä jutella luotettavan aikuisen kanssa. Ekoissa menkoissa vuoto on usein niukkaa, jolloin pikkuhousunsuoja riittää suojaksi mainiosti.

Viestistäsi ei selvinnyt onko menkkasi ensimmäiset. Menkat kestää usein muutamasta päivästä reiluun viikkoon, keskimäärin viisi päivää. Menkkojen alussa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot voivat olla epäsäännöllisiä ja vuodot voivat tulla muutaman kuukauden välein. Epäsäännölliset kuukautiset ovat tavallisia, erityisesti silloin kun kuukautiset ovat vasta alkaneet. Ensimmäiset pari vuotta kuukautisten alkamisen jälkeen, voi aivan rauhassa seurata tilannetta.

Voit merkata omat vuotopäiväsi kalenteriin ylös, jolloin sinulla on helppo seurata kiertoasi. Kuukautiskierto lasketaan ensimmäisestä vuotopäivästä seuraavien menkkojen alkuun. Lääkäriin ei siis tarvitse vielä suunnata. Voit lukea menkoista lisää Väestöliiton nuorten sivuilta. (linkki aukeaa uuteen välilehteen). Mukavaa kesää sinulle!

avatar
Huolestunut
02.9.2020 10:12
Arrow

Moi olen 13v tyttö jonka kuukautiset ovat nyt myöhässä 31pv ensimmäiset tuli heinäkuun 4 päivä 2020 ja nyt on syyskuun 2. 2020 ?! Mitä pitäisi tehdä?

avatar
Huolestunut
02.9.2020 10:14
Arrow

^^ tuohon lisään vielä että valkovuoto on ollut erittäin runsasta ja olen käyttänyt pikkuhousunsuojia jos ne sattuis yllättään😅

mm
NettiNappi Hanna
03.9.2020 09:09
Arrow

Hei. On aivan normaalia, että kuukautiset tulevat alussa epäsäännöllisesti. Kuukautiset voivat tulla usean kuukauden välein, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Ne tulevat kyllä taas aikanaan. Yleensä kuukautiskierto muuttuu säännöllisemmäksi parin vuoden aikana.

Jos valkovuoto on kovin runsasta, pikkuhousunsuojaa voi käyttää välillä. Niitä ei kuitenkaan kannatta käyttää jatkuvasti, sillä ne voivat ärsyttää ja hautoa alapään herkkää ihoa. Kivaa syksyä sinulle.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load