Oma keho

Kuukautiset
Aloittaja:
Lillli
31.1.2017 13:51
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
20.1.2020 14:56
Osallistu keskusteluun
Avatar
Lillli
31.1.2017 13:51
Arrow

Hei. Olen 15 tyttö ja olen muuten kehittynyt, mutta kuukautiseni eivät ole vielä alkaneet. Eilen päivällä tuli pikkaisen keltaisempaa ja ehkä ihan pikkaisen ruskeampaa valkovuotoa kuin yleensä, mutta sitten ihan illalla huomasin, että emättimestä tuli hyytelömäinen ruskea pallo. Mietin että jos ne kuukautiset nyt alkaisivatkin niin laitan siteen varuulta. Kurkin yöllä vähänväliin siteeseen ja siihen ei vuotanut mitään vaan jos ns pyyhin siteeseen niin sitten tuli ihan vähän ruskeaa. Jotain ihan ruskeaa, ei yhtään punaista. Vaihdoin siteen kun menin sitten lopullisesti nukkumaan, koska halusin kunnolla nähdä vuotaako sinne mitään yön aikana. Ja ei ollut vuotanut.. Sitä ruskeaa juttua siis ei vuotanut vaan kun pyyhin paperilla niin siihen tuli vähän jotain ruskeaa. Olin sinä iltana masturboinut ja mietin että olisiko sinne tullut joku haava ja se vaan vähän vuotaa? Nyt on seuraava päivä eikä housuissani ole mitään.. Oliko nämä kuukautiset vai eivät? Tänä aamuna pyyhin paperilla emättimen eikä tullut mitään ruskeaa.. Kiitos vastauksesta.

avatar
NettiNappi Saija
01.2.2017 14:25
Arrow

Hei Lilli!

Kuukautisten alkaessa vuoto voi aluksi olla hyvinkin vähäistä. Vuoto voi olla myös ruskeaa, etenkin silloin, kun sitä on vähän. Kuvauksesi perusteella on todennäköistä, että kuukautisesi ovat nyt alkamassa.

Alussa kuukautiset ovat usein epäsäännölliset ja voivat kestää vaikka vain yhdenkin päivän kerrallaan. On hyvä merkitä vuotopäivät ylös ja seurata omaa kuukautiskiertoa. Varsinkin alussa on hyvä pitää kuukautissuojia aina mukana vaikkapa repussa tai taskussa, koska kuukautiset voivat alkaa yllättäen.

Voit lukea lisää valkovuodosta ja kuukautisista Väestöliiton nuorten verkkosivuilta:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Toisaalta, jos emättimeesi on tullut haava, voi vähäinen ruskea verenvuoto johtua siitäkin. Masturboidessa kannattaa muistaa, että ei työnnä emättimeen mitään terävää tai muuta, joka voi aiheuttaa haavoja. Myös kynnet kannattaa pitää lyhyinä, siisteinä ja puhtaina.

Seuraile rauhassa tilannetta. Voisit jutella asiasta myös äitisi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa.

avatar
Milla
11.2.2017 12:07
Arrow

Hei! Mun kuukautiset alko kun olin 13 ja on ollu epäsäännölliset aina. Voi olla 4 tai 6 kk menkkojen välissä. Mutta mulla oki joulukuussa menkat ja siinö oli väliä ollu sen 4kk ja ne oli tosi kivuliaat menkat ja vuosin paljon ja niin. Sitten tuli tammikuussa menkat ja se oli aika outoo kun yleensä mulla on nii epäsäännölliset. Mutta sillon tammikuussa mun menkat oli ihan päinvastaset ei kipuja ja vuosin vähän. Enimmääkseen tuli paljon sellasta ruskeeta vuotoa ja myös vertakin. Mut nää tammikuun menkat on kestäny tosi pitkään tai että multa tulee sellaista ruskeaa vuotoa vieläki mutta vähän vähemmän. Varmaan 3 viikkoa on tullu ruskeeta ja välillä vähän verta mukana. En tiiä miks mun menkat on tälläset. Pitäskö mun olla huolissani tai mitään? Vai seurailenko tulevia menkkoja vielä lisää jos muuttuisi?

mm
NettiNappi Tuula
16.2.2017 09:56
Arrow

Hei Milla!

Kerrot, että kuukautisesi ovat alkaneet kaksi vuotta sitten ja ne ovat olleet aina epäsäännölliset. On yleistä, että kuukautiset ovat hyvinkin epäsäännölliset vielä pari vuotta niiden alkamisen jälkeen. Joillakin naisilla kuukautiset ovat epäsäännölliset koko elämän ajan. Kerrot, että välillä kuukautisesi ovat runsaat ja kivuliaat, ja välillä taas niukat. Epäsäännöllisissä kuukautisissa usein myös vuodon määrä vaihtelee. Kuukautiskipujen lievittämisessä auttavat erilaiset tulehduskipulääkkeet (esimerkiksi ibuprofeeni), joita saa apteekista ilman reseptiä. Myös liikunta voi auttaa kuukautiskipuihin. Kuukautisista ja tilanteestasi jutteleminen jonkun läheisen aikuisen naisen kanssa varmasti auttaisi sinua. Tällainen läheinen voi olla esimerkiksi äiti, isosisko tai joku muu luotettava aikuinen.

Mainitsemasi ruskea vuoto voi olla välivuotoa, joka liittyy epäsäännöllisiin kuukautisiin. Kertomasi mukaan ruskea vuoto on kestänyt kolme viikkoa. Et mainitse teksissäsi, onko sinulla ollut aikaisemmin ruskeita vuotoja, kun kuukautisten välissä on ollut useita kuukausia. Jos ruskea vuoto on uusi oire tai se toistuu useammin, on syytä käydä juttelemassa asiasta terveysalan ammattilaisen, esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitajan kanssa kannattaa käydä juttelemassa siksikin, että saisit selvyyden asiaan, eikä se vaivaisi sinua enää. Halutessasi voisit samalla ottaa puheeksi kuukautistesi epäsäännöllisyyden. Kouluterveydenhoitaja osaa ohjeistaa sinua myös tarvittaessa eteenpäin. Kuukautisia ja välivuotoja on hyvä seurata ja merkitä päivät esimerkiksi kalenteriin. Näin ollen myös terveydenhoitaja saa tiedon vuotorytmistä.

Et kerro viestissäsi, oletko ollut yhdynnässä. Jos olet, ja kuukautiset jäävät yhdynnän jälkeen tulematta, on syytä tehdä raskaustesti. Jos harrastat seksiä, on ehkäisystä huolehtiminen tärkeää. Esimerkiksi kondomi on oikein käytettynä erittäin hyvä ehkäisyvaihtoehto, sillä se suojaa sukupuolitaudeilta ja raskaudelta.

Täältä voit lukea lisätietoa epäsäännöllisistä kuukautisista:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/epasaannolliset-kuukautiset/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautiset-eivat-tule/
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/valivuodot/

avatar
Mila
16.2.2017 17:06
Arrow

Hei, kiitos vastauksesta! En ole ollut yhdynnässä koskaan. Ja ruskeaa välivuotoa on ollu ennenkin muttei aina niin paljon, se välillä riippuu siitä, kuinka runsaast kuukautiset viimeksi on ollut. Jos on ollut runsaat ei ole yleensä välivuotoa. Ja joinain kuukausina kun menkat eivät tulee saattaa tulla ruskeaa vuotoa. Voiko tämä olla jotain vakavaa?

mm
NettiNappi Hanna
17.2.2017 12:43
Arrow

Hei,
Kuukautisvuodon määrä ja kuukautisten kesto voivat vaihdella kuukautiskiertojen välillä, eikä siihen yleensä liity mitään normaalista poikkeavaa. Asia tuntuu kuitenkin vaivaavan sinua, joten suosittelen, että käyt juttelemassa kuukautisistasi kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän voi myös tarvittaessa ohjata sinut tarkempiin tutkimuksiin.

avatar
Ama
27.2.2017 20:06
Arrow

Moi,
olen 12v ja mulla alkoi murrosikä joskus 8 tai 9 vuotiaana. Mulla on tullut valkovuotoa jo melkein 3 vuotta ja mun kuppikoko on 70B. Mun äitillä oli nuorena joku juttu jonka takia sillä alkoi kuukautiset vasta 18 vuotiaana mutta muuten sillä tuli murrosikä normaaliin aikaan. En tiedä tarkkaan että minkä takia ne alkoi vasta niin myöhään mutta voiko se olla periytyvää??

Haluaisin myös että kuukautiset alkaisivat nopeasti koska meillä lähestyvät koulu-uinnit ja muut luokkalaiseni ovat ihan lautoja ja karvattomia joten en oikein haluaisi mennä heidän kanssaan uimaan. Kuukautiset olisivat siis hyvä syy jäädä uinnista pois. Olen siis 155cm pitkä ja 39kg painava.

Kiitos jos vastaatte!

avatar
Ama
27.2.2017 21:59
Arrow

Siis en haluaisi mennä heidän kanssaan uimaan koska minua nolottaa oma kehoni.

mm
NettiNappi Hanna
03.3.2017 14:14
Arrow

Hei Ama,
Kiitos viestistäsi. Me NettiNapin vastaajat emme ole terveydenhuollon ammattilaisia, joten emme osaa vastata kysymykseesi äitisi sairauden perinnöllisyydestä. Sinun kannattaa jutella asiasta tarkemmin äitisi kanssa.

Kerrot, että haluaisit kuukautistesi alkavan, jotta voisit hyvällä syyllä jäädä koulu-uinneista pois. Sinusta tuntuu, että olet murrosiän kehityksessä pidemmällä kuin luokkakaverisi ja uiminen heidän kanssaan tuntuu sinusta siksi hankalalta. Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa. Melko varmasti moni luokkakaverisi tuntee myös epävarmuutta omasta kehostaan ja vertaa itseään muihin. Olette siis ikään kuin kaikki samassa tilanteessa.

Sinulla ei ole mitään syytä hävetä kehoasi tai kehitystäsi. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Jutteleminen näistä kirjoittamistasi asioista äitisi tai jonkun muun läheisen, luotettavan aikuisen kanssa voisi helpottaa oloasi. Voit myös lukea lisää murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista Väestöliiton nuorten sivuilta:

https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/murrosian-kasvu-ja-kehitys/perintotekijoiden-vaikutus/

Mukavaa kevättä sinulle!

avatar
Selma
15.6.2018 22:09
Arrow

Moi! Mulla tuli rusehtavaa vuotoo yhen päivän ja siitä on nyt 4kk aikaa. 2kk sen jälkeen tuli ihan vaan pieni täplä alushousuihin mut ei muuta. Onko normaalia ja onko nää menkat? Painan hiukan alle 50kg ja oon noin 170cm pitkä. Olis kiva jos saisin vastauksen ongelmaani. Huolestunut Selma :/

NettiNappi Liisa
18.6.2018 13:16
Arrow

Hei Selma!

Rusehtava, epäsäännöllisesti tullut vuoto voi olla merkki alkavista kuukautisista. On normaalia, että kehon valmistautuessa kuukautisten alkamiseen voi tulla vähäisiä vuotoja ennen kuin kuukautiset oikeasti alkavat. En valitettavasti osaa kertoa sinulle varmasti, ovatko kuukautisesi jo alkaneet vai ovatko ne alkamassa. Voit odotella ihan rauhassa. Kuukautiset voivat olla alettuaan aluksi parikin vuotta epäsäännölliset ja niukat.

avatar
Janina
07.11.2018 17:11
Arrow

Moi! Mulla on tullu tänään ja eilen sellasta ihan ruskeeta valkovuotoa ja mulla ei siis ole kuukautiset vielä alkanut ollenkaan. Enkä uskalla kertoa oikeen kenellekkään tästä. Oon siis 167cm pitkä ja painan varmaan n. 46 kg. Onko nää sitte vähän niinku kuukautiset tai jotain? Pitääkö huolestua? Olisin tosi tosi kiitollinen, jos saisin joltain vastauksen tähän, koska tää asia vaivaa mua vähän, kun en yhtään tiedä mitä tää on.

mm
NettiNappi Hanna
09.11.2018 11:50
Arrow

Moi.
Todennäköisesti kuukautisesi ovat alkaneet. Kuukautisten alkaminen on iso tapahtuma tytön elämässä ja siitä on hyvä kertoa äidille, isälle tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle. Usein ensimmäisten kuukautisten aikana tulee lähinnä ruskeaa vuotoa, eli vuoto on verensekaista valkovuotoa. Voit merkata päivät kalenteriisi, jolloin muistat myöhemminkin, milloin kuukautiset tulivat viimeksi. Kuukautiset voivat alkuun olla niukat ja tulla hyvinkin epäsäännöllisesti, siitä sinun ei tarvitse olla huolissasi.
Voit lukea kuukautisista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Jannika
13.11.2018 15:45
Arrow

Mulla alko kesällä menkat ja sit ne jäi pois syyskuus ja siit asti nyt aina kun on pitänyt olla kuukautiset on niiden tilalle tullut vain vähän ruskeaa vuotoa. Pitäiskö huolestuu ja mistä vois johtuu

mm
NettiNappi Hanna
16.11.2018 10:54
Arrow

Hei Jannika. Sinun ei tarvitse olla huolissasi. Parin ensimmäisen vuoden aikana on aivan normaalia, että kuukautiset ovat epäsäännölliset ja vuodon määrä vaihtelee paljonkin. Voit rauhassa seurailla tilannetta. Jos asia sinua kovasti huolettaa, voit käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa.
Voit lukea kuukautisista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Eerika
31.3.2019 19:22
Arrow

eli olen 13 vuotias ja menkat ei ole alkaneet ollenkaan ja mulla on tullut nyt 4 päivää jo samanlaista valkovuotoa joka on semmosta ruskee punaista limasta asiaa ja ei ole tullut paljoo välillä tulee ei ole ollut mitään erikoisia kipuja paitsi pari päivää sitte maha oli vähän kipee. ja oon n. 160 cm pitkä ja painan jotain 53 kg. mua pelottaa vähä että mikä mulla on että eihä mulla oo mitää vakavaa 😞 olis kiva jos saisin tähän vastauksen oon huolissani !!!??

mm
NettiNappi Hanna
08.4.2019 06:13
Arrow

Hei Eerika. Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset ovat usein niukat, ja vuoto voi näyttää valkovuotoon sekoittuneelta vereltä. Sinulla ei siis ole syytä huoleen. Kuukautisten alkaessa ja kuukautisten aikana voi tuntua mahakipua, joten todennäköisesti vatsakipusi liittyivät kuukautisiin.

Kuukautisvuoto tarkoittaa sitä, kun kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos. Vuodon määrä on yksilöllistä ja se vaihtelee myös kuukautisten aikana. Kuukautisten aikana on tärkeää huolehtia hygieniasta peseytymällä ja vaihtamalla kuukautissuojaa säännöllisesti.

Oletko jo jutellut vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa kuukautisista? Nyt on hyvä aika ottaa asia rohkeasti puheeksi, sillä kuukautisten alkaminen on iso muutos tytön elämässä ja siitä kannattaa kertoa ainakin vanhemmille. Jatkossa tarvitset myös kuukautissuojia ja niiden ostamisestakin on hyvä puhua.

Sinun kannattaa merkata kuukautisten alkamispäivä ja vuotopäivien määrä kalenteriin, jotta voit seurata kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierrolla tarkoitetaan aikaväliä ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä viimeiseen vuodottomaan päivään. Useinmiten kierto kestää 23–35 päivää. Alussa kuukautiset voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti, joillakin useamman kuukauden välein. Ajan kanssa kuukautiskierto säännöllistyy ja kuukautisvuodon alkamisen tietää jo etukäteen.

Väestöliiton nuorten sivuilta löydät paljon lisätietoa kuukautisista ja muusta murrosiän kehityksestä. Suosittelen, että käyt tutustumassa niihin.

avatar
Venla
27.4.2019 23:13
Arrow

Hei. Mikähän mulla on, kun emättimestä tulee ns ruskeaa limaa, menkkojen ois pitäny alkaa jo 3pv sitten ja vatsa on kipeä? On myös pahoinvointia.

mm
NettiNappi Karoliina
29.4.2019 14:16
Arrow

Moi Venla!
Jos kuukautisesi ovat alkaneet parin vuoden sisään, voi olla hyvinkin mahdollista, että vuoto on toisinaan rusehtavan väristä ja menkat saattavat tulla epäsäännöllisesti. Jopa ensimmäiset kaksi vuotta menkkojen alkamisen jälkeen, kuukautiskierto ja kuukautiset voivat olla todella epäsäännölliset. Jos asia huolestuttaa sinua, niin varaa aika terveysasemalle tai juttele asiasta terveydenhoitajan kanssa. Kertomasi perusteella, en osaa kuitenkaan sanoa, mikä voisi olla yksittäinen syy poikkeuksellisiin menkkoihin.

avatar
Kristiina
06.5.2019 10:15
Arrow

Moi
Mulla alko viime viikolla ruskeahko niukkavuoto vaikka ois pitäny alkaa menkat. Nyt kuitenkin menkat alkoivat näin viikkoa myöhemmin. Onko tämä vakavaa?

mm
NettiNappi Karoliina
07.5.2019 14:04
Arrow

Moi Kristiina.

Jos kuukautisesi ovat alkaneet vuoden tai kahden sisään, ovat muutokset kuukautiskierrossa hyvin todennäköisiä ja tavallisia. Menkkojen alkamisen jälkeen saattaa kestää jopa kolmekin vuotta, että kuukautiskierto muuttuu säännölliseksi. Kuukautiskiertoon vaikuttaa monet eri tekijät mm. ravinnon määrä, liikunta ja stressi ja kierto on todella herkkä mmuutoksille. Suosittelen sinua pitämään kirjaa kuukautiskierrosta ja vaikka kirjaamaan ylös oireita tai mahdollisia muutoksia arjessa, joilla voi olla vaikutusta menkkoihin. Jos menkat jatkuvat pidemmän aikaa epäsäännöllisinä tai jos välivuotoa esiintyy useamman kierron aikana, niin varaa aikaa terveydenhoitajalle tai lääkärille ja käy selvittämässä syy vuotoihin. Lääkärin kanssa käytte myös väli kuukautishistoriaasi, joten “menkkakalenterin” pitäminen on siinäkin mielessä hyvä vaihtoehto.

avatar
Liinu
13.5.2019 16:47
Arrow

Hei. Olen tässä jo jonkin aikaa miettinyt mistä mahtaisi johtua hieman verinen/ruskea valkovuoto. Tätä on ilmennyt yli vuoden. Kuukautiset ovat melko säännölliset olleet aina. Mutta tätä ruskeaa valkovuotoa tulee vain noin joka toinen kerta itsetyydytyksessä tulleen orgasmin jälkeen. Siitä menee muutamia tunteja joskus jopa vuorokausi kun vuotoa tulee pyyhkiessä. Tämän syynä en usko olevan haavaumat, sillä pidän kynnet lyhyinä ja tätä vuotoa tulee vaikken olisi sormettanut, vaan saanut orgasmin muuten. Vuotoa on välillä hieman enemmän ja välillä vähemmän. Ei siis kovin paljoa. Tämä on joko hajutonta tai siinä on hieman veren hajua. Olen lukenut syövistä ja muista johon tämä voisi liittyä. Mutta oikein mikään ei täsmää. Sukupuolitautia ei voi olla, sillä en ole kertaakaan ollut yhdynnässä. En käytä e-pillereitä ja terveellinen liikunta ja syöminenkin ovat hallussa. Otin tämän syyn takia hpv rokotteen noin kaksi viikkoa sitten, sillä äitini ei sitä aiemmin antanut ottaa. En tiedä onko rokotteesta enään hyötyä? Olen myös miettinyt voiko tämä vuoto johtua kohdun supistelusta orgasmin aikana? Onko tämä normaalia vai onko syytä huolestua?

avatar
Lara
17.5.2019 12:34
Arrow

Moi.
Mulla alko kuukautiset kun olin 15. Ne on aika epäsäännölliset ollu, paitsi yhdessä välissä kun käytin 3kk ajan e-pillereitä. Nyt on taas mennyt 8 kk viime kuukautisista, kerran aiemmin meni 6kk. Sillon kun ne tulee, ne vaikuttaa olevan aika runsaat, mutta en sitten taas tiedä mikä on normaalimäärä niin vaikea verrata. Mun kuukautiskiertokin on laskurin mukaan 91 päivää :Dd ja kierron pituus 6 päivää.

Missä vaiheessa pitäisi mennä lääkäriin? En ole koskaan käynyt gynekologilla, vaikka 15-16-vuotiaana harrastin kyllä seksiä. Tällä hetkellä en, joten kyse ei voi olla raskaudesta tms. Oon miettinyt että saattaiskohan mulla olla munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, mutta en turhaan viitsi lääkäriin mennä kun täälläkin puhutaan miten se on ihan okei että kuukautiset on epäsäännölliset. Enkä toisaalta ole ylipainoinen eikä mulla nyt mitenkään näkyvästi oo karvojen liikakasvua, vaikka toki niitä vatsalla, rintojen välissä ja ylähuulessa jonkin verran on.

mm
NettiNappi Karoliina
17.5.2019 13:32
Arrow

Hei,

Kerroit viestissäsi, että sinua on mietityttänyt mistä hieman verinen/ruskea valkovuoto mahtaisi johtua. Kuvailemasi vuoto kuulostaa normaalilta ja HPV-rokotteesta on sinulle hyötyä, eikä se liity vuotoon.
Suosittelen kumminkin, että mikäli asia huolettaa, niin kannattaa käydä terveydenhuollon ammattilaisen, esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa juttusilla. Hän pystyy esittämään sinulle tarkentavia kysymyksiä ja ottamaan paremmin kantaa asiaan.

Mukavaa kevään jatkoa!

mm
NettiNappi Karoliina
20.5.2019 13:00
Arrow

Moi Lara!

On yleistä, että kuukautiset ovat hyvinkin epäsäännölliset vielä pari kolme vuotta niiden alkamisen jälkeen. Joillakin naisilla kuukautiset ovat epäsäännölliset koko elämän ajan. Epäsäännöllisissä kuukautisissa usein myös vuodon määrä vaihtelee. Asia tuntuu kuitenkin vaivaavan sinua, joten suosittelen, että käyt juttelemassa kuukautisistasi esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa tai varamaan ajan omalle terveysasemalle. Tarvittaessa sinut ohjataan tarkempiin tutkimuksiin.

Aurinkoista kesän alkua!

avatar
anonyymi
13.6.2019 21:53
Arrow

Hei minulla alkoi kuukautiset noin 2 vuotta sitten ja on ollut suht säännöllistä. En ole ikinä harrastanut seksiä. Tänään pikkuhousuissa oli punaista vuotoa vähän vaikka menkat loppuivat suunnilleen 6pv sitten. Pitäisikö huolestua?

NettiNappi Liisa
17.6.2019 10:21
Arrow

Hei anonyymi!

Tiputteluvuoto kuukautisten välillä satunnaisesti on aivan tavallista, joten sinulla ei ole syytä huoleen. Kuukautiset voivat olla tai muuttua epäsäännöllisiksi nuorella iällä, joten tiputteluvuotoakin voi silloin tällöin esiintyä. Mukavaa kesää sinulle!

avatar
Ronja
26.6.2019 02:56
Arrow

Moi! Oon 13 vuotias tyttö, painan n.40kg ja oon n. 150cm pitkä, eli pieni ikäisekseni. Mulla ei oo vielä ainakaan alkanu menkat. Tänään ku kävin vessassa huomasin että mun pikkuhousuissa oli aika paljon sellasta ruskeeta limaa. Ei oo ikinä ennen tullu semmosta, on kyllä valkovuotoa ollut mutta ei muuta. Sitte säikähin vähä ja pyyhkäisi paperilla niin sieltä tuli pikkusen verta ja sitä ruskeeta limaa. Ja valkoiset pikkaritkin sitte olivat ruskeat nii heitin ne roskiin enkä halunnut että mun iskä huomaa mitään. Ja koska mun vanhemmat on eronnut ja oon nyt iskän luona enkä kehtaa kertoa sille JOS mulla on alkanut menkat, mutta äitille kyllä uskallan. Menen äitin luokse siis 5 päivän päästä. Laitoin nyt yön ajaksi vähän vessapaperia pikkuhousuihin ettei ne sotkeennu. Ja jos mulla on menkat nii en kehtaa pyytää iskää ostamaan siteitä koska se olis outoa. Toivottavasti joku vastaa tähän! T. Huolestunut tyttö

mm
NettiNappi Karoliina
27.6.2019 10:40
Arrow

Hei Ronja!
Kerroit viestissäsi, että epäilet kuukautistesi alkaneen. Kuvailusi perusteella kuulostaa siltä, että näin on. Jos asiasta puhuminen isäsi kanssa ei tunnu sinusta hyvälle, olisiko mahdollista että soittaisit äidillesi jo ennen kuin lähdet hänen luokseen? Hän voi neuvoa sinua ja myös auttaa huolesi kanssa. Onko sinun itse mahdollista käydä ostamassa siteitä, tai esimerkiksi pyytää isältäsi rahaa ja sanoa ostavasi sinulle tärkeitä asioita?
Kuukautisten alkaminen kertoo kehityksestä tytöstä naiseksi, ja isäsi varmasti ymmärtää sen. Kuukautiset voivat hävettää, pelottaa ja hämmentää, mutta ne ovat normaali osa elämää. Monet muutkin nuoret tytöt painivat samojen huolien kanssa esimerkiksi tällä palstalla, joten muista, ettet ole huolesi kanssa yksin. Muista myös pitää hyvää huolta hygieniastasi, alapääpesu lämpimällä vedellä päivittäin on hyvä keino, sekä puhtaiden alusvaatteiden käyttäminen. Toivottavasti tästä oli sinulle apua!

avatar
Ehkä hieman huolestunut
21.10.2019 21:14
Arrow

Moi! Oon 14v (tammikuussa 15) 160cm 50kg tyttö, mulla alkoi menkat hetki sitten, ja nyt mulla on elämäni toiset menkat. Mietin että kun viime perjantaina vatsani oli hieman kipeä, lauantaina alkoi menkat ja olivat mielestäni aivan normaalit sunnuntaihin saakka, siten luulin että menkat loppui koska side ei tahriintunut (ihan pikkiriikkisen ruskeaa havaittavissa) ja nyt maanantaina ne alkoi ns uudestaan?! Että la-su oli menkat selkeästi, su-ma selkeästi ei, ja nyt maanantaina taas selkeästi kyllä??!! Kipuiluja on matkan varrella ollut (vatsakipu, päänsärky ja selkäkipu)
Tää ei oo kivaa! Kiitos jos osaatte auttaa!

mm
NettiNappi Anni
23.10.2019 13:08
Arrow

Hei, kiitos kommentistasi koskien menkkoja. Varsinkin alussa, ensimmäisten vuosien aikana kuukautiskierto on usein epäsäännöllinen ja vuotoa ei välttämättä tule joka kuukautena tai sitä tulee useammin. Välivuotoa ja tiputtelua saattaa myös esiintyä. Joten ei syytä huoleen. Kuukautiskierto voi olla vielä aikuisenakin epäsäännöllinen. Kiertoon voi vaikuttaa muun muassa stressi, ravinto tai liiallinen liikunta. Voit seurata omaa kuukautiskiertoasi merkkaamalla esimerkiksi kalenteriin ylös milloin menkkasi alkoivat ja kauanko ne kestivät.

Voisit kysyä kipuun särkylääkettä esim. äidiltäsi tai kouluterveydenhoitajalta. Samalla saisit keskusteltua asiasta. Kipuihin voi auttaa myös kevyt liikunta tai lämpötyyny vatsalla. Väestöliiton sivuilla on myös tarkempaa tietoa menkoista, joihin voit myös halutessasi tutustua. https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/ Toivottavasti vastauksesta oli apua. Tsemppiä sinulle!

avatar
mitä tapahtuu?
09.11.2019 19:54
Arrow

minulla on ollut yli viikon ruskeaa limaista vuotoa. olen käyttänyt 6kk e pillereitä, eikä aikaisemmin ole ollut mitään tämmöistä. Syön tällä hetkellä liuskan puoltaväliä.

mm
NettiNappi Hanna
13.11.2019 16:09
Arrow

Moikka. Heti alkuun suosittelen, että luet käyttämiesi e-pillereiden pakkausselosteen. Jos se ei ole enää tallessa, löydät sen hakukoneen avulla netistä. Pakkausselosteessa kerrotaan toimintaohjeita mm. pillerien käytön mahdollisiin haittavaikutuksiin liittyen.

Joskus ylimääräistä vuotoa voi ilmetä, jos e-pilleriliuskoja syö useamman putkeen pitämättä tyhjennystaukoa. Tähän auttaa tyhjennystauon pitäminen. Joskus ylimääräinen vuoto voi johtua myös siitä, että e-pillereiden sisältämä hormonimäärä ei ole sopiva. Jos vuoto ei lopu lähipäivinä, tai se loppuu, mutta ylimääräistä vuotoa ilmenee myöhemmin uudestaan, asiaa on hyvä käydä selvittämässä terveydenhoitajan kanssa. Hän voi ohjata tarvittaessa sinut lääkärin juttusille. Terveydenhoitajan kanssa on hyvä käydä juttelemassa myös, jos olet ollut sukupuoliyhteydessä uuden kumppanin kanssa ja on mahdollista, että olet saanut sukupuolitautitartunnan. Jotkut taudit voivat aiheuttaa ylimääräistä vuotoa.

avatar
Olen vähä ihmeissäni
19.11.2019 22:42
Arrow

Moikka! Mä en yhtään tiiä kuukautisist mitää mut ekan kerran kun mulla alko menkat eli joku 5kk sitten ni tuli heti punasta ja runsaasti sekä sama sit tokil menkoil nyt mul on menkat 2vk myöhäs ja tänään mulla tuli aamulla ihan menkkojen näköstä punasta vuotoo pikkareihin ja olin heti ihan jes vihdoin mutta jonku reilun kahen tunnin kuluttua se oli muuttunu ruskeeks ja siitä eteenpäin sen vuoto on vähentyny ja nyt illalla se on jo melkee kokonaa loppunu. Mitä tää on?

mm
NettiNappi Hanna
20.11.2019 20:13
Arrow

Moikka. Sinun ei tarvitse olla huolissasi. On aivan normaalia, että kuukautiset tulevat parin ensimmäisen vuoden aikana epäsäännöllisesti ja kuukautiskierron pituus voi vaihdella muutamasta viikosta muutamiin kuukausiin. Myös vuodon määrä voi vaihdella kuukautisten aikana. Välillä kuukautiset voivat myös tulla runsaampina ja välillä niukempina. Eli sinun kolmannet kuukautiset vaikuttavat olevan niukemmat ja lyhyemmät kuin aiemmat kuukautisesi, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Voit halutessasi lukea kuukautisista lisätietoa Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Hämmentynyt
13.12.2019 01:06
Arrow

Hei, olen 15 (pian 16)v, 170cm pitkä ja painan 52kg. Mulla on ollut tosi epäsäännölliset kuukautiset siitä asti kun ne alkoi, ja vuoto kestänyt aina vaan 3-4 päivää. Nyt kuitenkin vuoto on kestänyt jo 19päivää (ei erityisen runsaana kuitenkaan, samanlaisena kuin normaalisti).
Vuoto alkoi kun olin sairaalassa tiputuksessa lääkeyliannostuksen takia, en sanonut lääkäreille mitään koska ajattelin että nää on nyt vaan normi menkat, mutta onko mahdollista että syynä olisikin joko itse ottamani lääkkeet (parasetamoli, seroniili, ketipiaani) tai tipassa olleet lääkkeet (tai sitten joku ihan muu)?
Olen vain hämilläni onko näin pitkään kestävä vuoto normaalia vai kannattaisiko käydä lääkärissä.

Kiitos jo etukäteen vastauksesta ja anteeksi häiriöstä

mm
NettiNappi Hanna
13.12.2019 10:44
Arrow

Hei, ja kiitos viestistäsi. Kerrot, että kuukautisvuotosi on kestänyt poikkeuksellisen pitkään ja olet myös ollut sairaalahoidossa lääkeyliannostuksen takia. Suosittelen, että puhut asiasta vanhempiesi kanssa ja otatte yhteyttä sinua hoitaneeseen lääkäriin. Voit myös ottaa itse yhteyttä häneen. Jos häntä on vaikea tavoittaa, voit asioida terveysasemalla. Jos haluat, voit käydä kysymässä neuvoa myös kouluterveydenhoitajalta. Hän osaa myös ohjata sinut tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Poikkeuksellisen pitkään jatkuneen vuodon syy kannattaa selvittää. Emme valitettavasti ole lääketieteen ammattilaisia, emmekä osaa vastata kaikkiin kysymyksiisi.

avatar
veera
17.12.2019 14:13
Arrow

miksi mulla tulee jotain ruskeeta ns limaista vuotoa? eikai se oo vaarallista??? en oo ikinä ollu yhdynnässä tai sellasta et se tuli vaan yllättäen. vaivaa aika paljon että onko se vaarallista

mm
NettiNappi Karoliina
18.12.2019 13:34
Arrow

Moikka Veera. Rusehtava limainen vuoto voi olla valkovuotoa, johon on sekoittunut kuukautisverta. Et kerro viestissäsi, että onko kuukautisesi alkaneet vielä. Toisinaan kuukautisvuoto saattaa olla rusehtavaa, varsinkin menkkojen alussa sekä viimeisinä vuotopäivinä. Juttele asiasta lisää äitisi tai vaikka kouluterkkarin kanssa jos tilanne mietityttää sinua enemmän.

avatar
Huolestunut
22.12.2019 18:29
Arrow

Hei! Olen 11-vuotias tyttö, mulla on tullu nyt pari päivää vuotoa ja uskoisin sitä valkovuodoksi. Mut olin koulusta pois kaksi päivää kovan mahakivun takia (keskivatsakivun), löysän vatsan ja heikon olon takia. Nyt kuitenkin tänään housuissani oli valkovuodoksi lisäksi vähän jotain ruskeaa (ei ollut samassa kohdassa kuin valkovuotoa) ja en ole varma onko se vaan kakkaa vai verta. Minulla ei ole alkanut vielä kuukautisia ja pelottaa. Pitäisikö kertoa äidille? Johtuuko vatsakipu valkovuodosta? Lähden jouluksi pois kotoa, kannattaako ottaa kuukautisia ojaa mukaan? Terkuin huolestunut tyttö:-\

mm
NettiNappi Anni
30.12.2019 11:25
Arrow

Hei Huolestunut ja pahoittelut ettet ehtinyt saada viestiisi vastausta ennen joulun viettoon lähtöä. Viestisi perusteella voi olla mahdollista että sinulla on tullut kuukautisvuotoa. On mahdotonta sanoa tarkkaan johtuuko vatsakipu valkovuodosta mutta se on todennäköistä. Suosittelen juttelemaan asiasta äitisi kanssa jolloin voit samalla kysyä häneltä muistakin mahdollisesti mieltäsi painavista asioista. Äitisi kanssa voitte myös yhdessä hankkia terveyssiteitä. Kuukautisten aikana on myös tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta peseytymällä ja vaihtamalla kuukautissuojaa säännöllisesti.
Mukavaa Uutta vuotta!

avatar
Jou20v
17.1.2020 22:57
Arrow

Ruskeaa vuotoa ennen menkkoja ja parinpäivän kun kestänyt niin alkaa menkat. Kun menkat loppuneet niin parin päivän päästä tulee ruskeaa vuotoa parinoäivän ajan tai maksi viikko. Kapseli käytössä. Kapse laitettiin 2015 eikä tullut menkkoja ollenkaan ekan kapselin aikana. Kapseli vaihdettiin viime vuonna tammikuussa eli vuosi sitten. Alkoi taaas tulla menkat mut epäsäännöllisesti ja ruskea vuoto tuli kuvioihin. Mistä johtuu ruskea vuoto ennen ja jälkeen menkkojen

mm
NettiNappi Karoliina
20.1.2020 14:56
Arrow

Moikka! Kuvailemasi ruskea vuoto kuulostaa valkovuodolta, johon on sekoittunut kuukautisverta ja tämän vuoksi vuoto on väriltään rusehtavaa. Ehkäisykapseleille on yleistä, että kuukautiset jäävät pois kokonaan (ensimmäinen kapselisi) tai muuttuvat epäsäännöllisiksi, kuten nyt on käynyt. Usein ehkäisykapselin laiton jälkeen ensimmäiset 6-12 kuukautta voivat olla kuukautisten osalta hyvin epäsäännölliset ja tiputteluvuotoa esiintyy. Jos epäsäännölliset kuukautiset ja jatkuva vuoto häiritsee arkea, niin saattaa olla tarpeen miettiä jotain toista ehkäisymenetelmää. Voi myös olla, että keho tottuu kapseliin ja vuodot vähenevät. Voisit varata aikaa omalle terveysasemallesi ja käydä juttelemassa tilanteestasi tarkemmin terveysalan ammattilaisen kanssa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load