Oma keho

Ekat menkat?
Aloittaja:
Kokematon
12.4.2016 22:04
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
28.6.2019 15:57
Osallistu keskusteluun
Avatar
Kokematon
12.4.2016 22:04
Arrow

Moi. Olen kohta 15 vuotiaaksi kääntyvä tyttö ja kaipaan apua. Minulla on ollut tässä n. Vuoden aikana n. Kaksi kertaa tullut tosi tosi vähän sellaista rusehtavaa vuotoa jota ei ole tullut pikkareille asti. Nyt kuitenkin 2 viimeisen päivän aikana mulla on ollut sellaista tosi nestemäistä ohutta osittain punertavaa ja osittain rusehtavaa vuotoa jota on tullut siteelle asti. Vuoto ei ole vaatinut kunnon sidettä vaan olen pitänyt pikkuhousunsuojaa. Vuotoa ei todellakaan tule niin paljoa että suojaa pitäisi vaihtaa usein, kerran päivässäkin riittää vallan mainiosti. Mutta sitä minä tässä murehdin että onko vuodon ohuus ja määrä outoa? Se mitä olen ottanut selvää kuukautisidta vuoto on paksua ja itsessään kunnon verta mutta minulla tämä on tosi ohutta. Kiitos avusta

avatar
12v tyttö
16.4.2016 18:38
Arrow

No siis ennen mun ekoi menkkoi nii mul tuli sellast ruskeet tosi haisevaa vuotoo et se voi olla et sul alkaa menkat lähipäivinä ☺

avatar
Kokematon
18.4.2016 20:32
Arrow

Mul kesti sitä jtn 4pv ja se loppu, loppu päivistä olk aika punasta mut edelleen ohutta. Ps. Miks ylläpito ei vastaa mun tekstiin?

avatar
12v tyttö
18.4.2016 22:02
Arrow

En tiiä miks ei vastaa jos niil on kiire. Mut se voi olla et ihan muutaman ovn päästä alkaa ? riippuu ihan miten sulla on muuten murrosikä edenny mutta eiköhän ne ton perusteella piakkoin ala ☺

mm
NettiNappi Tuula
19.4.2016 08:08
Arrow

Hei.

Kuukautisvuodossasi ei ole mitään outoa. Alkuvaiheessa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot ovat usein epäsäännöllisiä. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen. Vuodon määrä vaihtelee naisella myös eri kiertojen välillä. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä. Toisilla kuukautiset ovat aina niukat ja toisilla taas runsaat, ja jollakin siitä välistä. Vaikka kuukautisvuotosi olisikin niukkaa, kannattaa kuukautissuojaa vaihtaa muutaman kerran päivän mittaan. Pikkuhousunsuoja tai side kannattaa vaihtaa aina, jos se tuntuu ihoa vasten kostealta. Kuukautisten aikana on tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta, koska kuukautisvuoto on hyvä kasvualusta bakteereille.

Muistathan merkitä kuukautisesi kalenteriin, jotta voit seurata kiertoasi. Kuukautiskierron katsotaan alkavan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään, jota pidetään myös uuden kuukautiskierron alkuna. Nyt aluksi kannattaa kuukautissuojia pitää aina mukana taskussa tai laukussa.

Jos kuukautisesi huolestuttavat sinua, voit käydä juttelemassa esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Vastaamme kysymyksiin viiden arkipäivän kuluessa.

avatar
👩
17.12.2016 15:41
Arrow

Moi.
Ekat menkat ehkä alkoi. Mistä tiedän onko ne?

avatar
👩
17.12.2016 20:45
Arrow

Siis mistä tiedän onko ne menkat

mm
NettiNappi Hanna
19.12.2016 15:39
Arrow

Hei.
Ensimmäiset kuukautiset ovat usein ruskeaa, valkovuotoa muistuttavaa vuotoa. Mukana voi olla myös punaista tai vaaleanpunaista vuotoa. Vuotoa voi tulla vähän, sen verran että alushousut tuhriutuu, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Kuukautisvuodon erottaa valkovuodosta siis värin perusteella. Voit jutella asiasta esimerkiksi äitisi, isoäitisi, kouluterveydenhoitajan tai kavereidesi kanssa. Kuukautiset kuuluvat jokaisen tytön ja naisen elämään, joten aiheesta voi jutella rohkeasti.

Seuraavat kuukautiset voivat tulla noin kuukauden päästä, mutta joillakin voi mennä useampi kuukausi ennen seuraavia kuukautisia. Voit lukea tarkemmin aiheesta esimerkiksi Nuortenportaali Decibelin sivuilta:
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset/

avatar
en tiiä
31.7.2017 21:17
Arrow

mulla oli pää kipeenä päivää ennen tapahtumaa, niin tota mulla tuli muutaman päivän verran sellasta limasta verta niinku näytti limalta verenpeitossa ja näytti myös vähän niinkun valkovuodolta veren peitossa, onko menkat vai joku muu?

mm
NettiNappi Tuula
02.8.2017 09:24
Arrow

Hei!

Kuten itsekin arvelit, menkkasi ovat todennäköisesti alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset ovat usein juuri kuvailemasi kaltaiset. Vuoto voi olla rusehtavaa tai ihan kirkkaanpunaista ja se kestää yleensä päivästä muutamaan päivään. Kuukautiset saattavat olla aluksi epäsäännölliset, joten älä huoli, vaikka ne tulisivat seuraavan kerran vasta jopa puolen vuoden kuluttua. Kannattaa kuitenkin kertoa esimerkiksi äidillesi asiasta, jotta voitte yhdessä käydä ostamassa sinulle sopivia pikkuhousunsuojia tai siteitä valmiiksi.

Mainitsit, että sinulla on ollut myös pää kipeänä päivää ennen kuukautisten alkua. Kuukautisia edeltävät oireet vaihtelevat ja päänsärky voi olla sellainen. Toki päänsärky voi johtua muustakin. Jos päänsärkysi toistuu ja on häiritsevän kovaa, sinun kannattaa puhua siitäkin esimerkiksi äidin tai terveydenhoitajan kanssa.

Voit lukea lisää kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista täältä:
http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset/ensimmaiset-kuukautiset

avatar
???
23.8.2017 17:54
Arrow

Alkoko mun menkat vai mitä tää on? Eli siis mun pikkareihin oli tän päivän aikana tullut jotain vaaleenruskeeta kuivunutta mönjää mun pikkareihin?!?!?!?

avatar
NettiNappi Saija
24.8.2017 12:18
Arrow

Hei!

Voi olla, että menkkasi ovat nyt alkamassa. Seuraile tilannetta rauhassa. Voisit jutella asiasta myös äitisi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa. Väestöliiton nuorten sivuilta voit lukea tarkemmin kuukautisista: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
Voisit myös lukaista tämän ketjun aikaisemmat kysymykset ja vastaukset läpi 🙂

avatar
Queen👸
25.12.2017 15:55
Arrow

Mulla kerran tuli valkovuodosta ruskeempaa kamaa niin että töhri pikkarit, maha oli vähän kipee eikä sen jälkee tullu mitään paitsi valkovuotoo, ei haissut oikein miltään eikä ole kirvellyt/kutissut. Menkat vai ???

avatar
NettiNappi Saija
02.1.2018 10:45
Arrow

Hei Queen,

Oletan, että sinulla ei ole vielä aikaisemmin ollut kuukautisia. Ruskea vuoto voi aivan hyvin olla kuukautisvuotoa. Alavatsakipu voi myös liittyä kuukautisten alkamiseen. Seuraile tilannetta rauhassa. Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Joku:3
18.1.2018 23:19
Arrow

Hei, musta tuntuu että mulla alkoi eilen mun ekat menkat eli siis mulla oli pikkareissa puna ruskeeta mönjää ja vuoti aika runsaasti eilen illalla ja samoin tänään.. Eli onko mulla nyt alkanut menkat?

avatar
NettiNappi Saija
24.1.2018 15:38
Arrow

Hei!

Kyllä, kuukautisvuodolta kuulostaa. Juttelehan asiasta äitisi tai jonkun muun läheisen aikuisen kanssa. Myös kouluterveydenhoitajan luona voit käydä kysymässä, jos joku kuukautisissa sinua mietityttää. Voit nyt merkitä kuukautiset kalenteriin ja alkaa seurata, minkälaiseksi kuukautiskiertosi muodostuu. Kannattaa myös ostaa kuukautissuojia, esimerkiksi pikkuhousunsuojia, siteitä tai tamponeja valmiiksi seuraavia kuukautisia silmällä pitäen. Tähän voit pyytää apua vanhemmiltasi.

Voit lukea lisää kuukautisista Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Avuton
03.4.2018 16:18
Arrow

Hei, musta tuntuu että mun menkat on saattanu alkaa mulla oli pikkareissa jotain vaaleenpunasta mönjää ja se haisi hiukan voiko nämä olla ensimmäiset menkat?

NettiNappi Liisa
06.4.2018 10:21
Arrow

Hei Avuton,

Emme valitettavasti ole terveydenhuollon ammattilaisia, joten en osaa sanoa, mitä pikkuhousuistasi löytynyt vuoto on. Suosittelen sinua varaamaan ajan terveydenhoitajalta tai lääkäriltä, jotka voivat tutkimusten avulla varmistaa, mistä on kysymys. Mikäli käytät pikkuhousunsuojia, kannattaa välillä pitää taukoja (esimerkiksi öisin), jotta alapää saa “tuulettua”. Joskus pikkuhousunsuojien jatkuva käyttö aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi ärsytystä tai tulehdusta, tyttöjen sukuelimien alueella.

Väestöliiton sivuilla kerrotaan poikkeavasta valkovuodosta näin:

Poikkeava valkovuoto
Joskus valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto muuttuu pahanhajuiseksi, kokkareiseksi tai aikaisempaa runsaammaksi, voi kyse olla emätintulehduksesta. Myös valkovuodon värissä tapahtuvat muutokset, alavatsakivut ja limakalvojen aristaminen voivat olla merkkejä tulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa tulee hakeutua aina lääkärin vastaanotolle oikeanlaisen hoidon saamiseksi.
(lähde: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/ )

avatar
menkkakyseliä
09.6.2018 17:53
Arrow

moi oon 12v tyttö ja mulla ei oo vielä alkanut menkat…se on kai ihan normaalia mutta mulla ok tän päivän aikana noin puoltoista tuntia sellasta outoa kipua alavastassa ja kans selässä…mulla on ollu nyt vuoden verran valkoviiniä ja mietin että joisivatkohan menkat olla syynä? ei kiirettä vastata tähän kun ootte kerran kesätauolla syksyyn asti

NettiNappi Liisa
11.6.2018 10:29
Arrow

Moikka!

Kerrot viestissäsi, että sinulla on ilmaantunut alavatsa- ja selkäkipua yhtenä päivänä ja valkovuotoa vuoden verran ja mietit, voisivatkohan ne olla merkkejä kuukautisten alkamisesta. On mahdollista, että kertomasi tuntemukset viittaavan kuukautisten alkamiseen. Voi olla, että kuukautiset alkavat pian tai niiden alkamiseen voi mennä pitkän aikaankin, se on aivan normaalia. Kehosi joka tapauksessa valmistautuu kuukautisten alkamiseen ja muuhunkin murrosiän kehitykseen.

Kerrot viestissäsi myös, että olet ymmärtänyt meidän olevan kesätauolla. NettiNapin Pulmakulma- kysymyspalsta on kiinni osan heinäkuusta, mutta muutoin vastailemme kesän ajan meille tulleisiin viesteihin. Byströmin nuorten palveluiden chat on kesätauolla ja palaa kesätauolta ma 3.9.

Oikein mukavaa kesää sinulle!

avatar
odottaja
27.7.2018 00:40
Arrow

oon jo pitkääääään halunnut menkkoja ja on ärsyttävää kun kaikki on sillee “et sä nyt niit oikeest haluu” ja kavereil on. ja mulla on porukast toiseksi pienimmät tissit ja haluisin ees jotai ylpeyden aihetta kehon kasvavista asioista mut se kenel o pienimmät nii hommas mun kokoset rintsikat, mul on kyl koko A70 mut myös AA70. 🙁 mul on tullu valkovuotoo jo sika kauan (en muista kun äiti joskus sanoi että se on vaa hyvä sellast asiaa joka pitää sen kosteena ja terveen…) välil pistää alaselkään ja vatsaan sattuu mutta sekin on ohimenevää. ja toivon että alkaisi pian mutta äidilläkin vasta ns. ensi keväällä jos olis saman ikäinen. ootan vaa menkka juttui ku en tiiä/viittii puhuu äitin kaa ku ei oo mitää juteltavaa. ku halusin ekat rintsikat jouduin ostamaan ne itse, omalla rahalla yksin 🙁 edelleen ärsyttää ja olen loukkaantunut ja kannan kaunaa kun muut käyvät ihanasti äitiensä kanssa tai saa siskolta. joten menkkoja odotellessa…

avatar
Haluaja
31.7.2018 00:41
Arrow

Mä haluisin et mun menkat alkais. Alapäähän on tullut jo pikkuisen mustia karvoja ja vatsaan koskee.olisikohan mun menkat alkamassa?

avatar
Menkkaodottaja
31.7.2018 00:47
Arrow

Moi! Olen 15 v tyttö ja mulla on alkanut jo menkat mutta ne loppuivat n kuukausi sitten ja on myöhässä kuukautiskierrolta😣

mm
NettiNappi Karoliina
02.8.2018 13:58
Arrow

Moikka Menkkaodottaja!

Ensimmäisten kahden vuoden ajan kuukautiset voivat olla erittäin epäsäännölliset ja pitempikin kuukautiskierron myöhästyminen on täysin normaalia. Et kuitenkaan kerro viestissäsi, oletko ollut yhdynnässä ilman oikein käytettyä ehkäisyä. Jos olet ollut, niin voi olla mahdollista, että olet raskaana. Raskaustestin voi tehdä tarpeen vaatiessa heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Raskaustestejä myydään apteekeissa, nettikaupoissa sekä päivittäistavarakaupoissa.

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:51
Arrow

Hei!

On hyvin tavallista, että murrosiässä oikein kärsimättömästi odotetaan kuukautisten alkamista ja rintojen kasvua sekä muita murrosiän muutoksia. Hyvää vauhtia sinäkin olet kehittymässä nuoreksi naiseksi! Meistä jokainen kehittyy omaa tahtiaan eikä ikävä kyllä mitään taikakeinoja kehityksen nopeuttamiseksi ole olemassa.

Kerrot viestissäsi, että et viitsi puhua äitisi kanssa murrosiän kehityksestä. Etkö oikein tiedä, miten ottaisit asiat puheeksi tai miten lähestyisit äitiäsi? Kerrot myös, että jouduit ostamaan ensimmäiset rintaliivisi itse omalla rahalla ja yksin, josta olet loukkaantunut edelleen. Pyysitkö äitiäsi mukaan rintaliiviostoksille ja hän kieltäytyi vai mitä siinä tapahtui? Ikävä kyllä me vanhemmatkaan emme ole ajatustenlukijoita, joten sinun kannattaisi yrittää kerätä rohkeutta ja jutella äitisi kanssa toiveistasi ja tarpeistasi.

Voisit miettiä etukäteen, mistä asioista haluaisit äitisi kanssa jutella tai mitä haluaisit hänen kanssaan tehdä. Jos puhuminen kasvotusten tuntuu liian vaikealta, voisit kirjoittaa äidillesi kirjeen, sähköpostin tai vaikkapa Whatsapp- viestin, jossa toisit esille halusi jutella. Äitisi varmasti haluaa sinun parastasi ja on hyvä tuki ja turva, koska hän on käynyt samoja kehitysvaiheita läpi omassa elämässään. Äitisi on kertonut sinulle ihan totta valkovuodosta, se on tarkoitettu pitämään taudit ja bakteerit poissa emättimestä ja siten pitää meidät terveinä.

Toivottavasti uskaltaudut juttelemaan tai kirjoittamaan äidillesi! Toivotan sinulle hyvää kesää ja rohkeutta!

NettiNappi Liisa
02.8.2018 15:52
Arrow

Hei!

On tavallista, että murrosiän kehitystä ei malttaisi odottaa, vaan asioiden toivoisi tapahtuvan nopeasti. Sinun vartalosi on jo muuttumassa ja kehitystä tapahtuu, mutta malta odottaa kuukautisten alkamista ihan rauhassa. Kyllä ne sieltä omalla ajallaan alkavat!

avatar
ärsyttää
16.8.2018 19:59
Arrow

haluaisin että menkkani alkaisivat, mutta ei tunnu että se on lähelläkään alkua. Valkovuotoa on tullut jo kauan ja murrosikä on lähtenyt käyntiin niinkuin pitää, mutta menkat ei vielä ole alkaneet. Haluaisin ja tiedän että äidilläni alkoi 13v. ja en tiedä mistä huomaa menkar vai onko se sitten ärsyttävää odottelua ja välillä alaselkä on kipeä ja mahaan vääntää, mutta yleensä sattuu olemaan ilmavaivat. Ihana lauseen loppu ja kiva jos saan vastausta,mutta kukaanhan ei voi sanoa että milloin mutta odotan ja odotan…😣😖😟

mm
NettiNappi Karoliina
17.8.2018 12:57
Arrow

Moikka!

Ikävä kyllä menkkojen alkaminen on juurikin tuota “ärsyttävää odottelua”. Ei ole olemassa mitään tiettyä asiaa, josta pystyisi sanomaan, milloin menkat tasan tarkkaan alkavat. Odottelu voi tuntua turhauttavalta, mutta malta mielesi! Murrosiän muut muutokset ovat kertomasi mukaan jo alkaneet, joten kyllä ne menkatkin sieltä tulevat. Tsemppiä odotteluun!

avatar
Pelokas
23.8.2018 14:58
Arrow

Minulla on alkanut jo valkovuodot ja eilen illalla huomasin että pikkohoisuissani oli rusehtava läntti. Minua alkoi pelottaa että menkat ovat alkaneet. En uskalla kertoa äidille, terveyden hoitajalle tai ylipäätänsä kenellekkään tästä joten en tiedä mitä pitäisi tehdä. Olen 11 v ja 160-165 cm tyttö ja paino on noussut 0,8kg. Tänään rusehtavaa vuotoa on tullut lisää ja olen huomannut että se on tullut pikkuhousuista läpi mutta ei vielä housuihin kuitenkaan. Olen miettinyt että ottaisin äidiltä salaa pikkuhousun suojia mutta en ole kehdannut. Olen puhunut menkoista kavereiden kanssa. Kavereilleni ei kuitenkaan ole tullut rusehtavaa vuotoa joten pelkään että olen ensimmäinen jolla alkaa menkat. Olen puhunut enemmän tästä erään kaverin kanssa aikaisemmin. Toivon että saan vastauksen mahdollisimman pian.

avatar
Avuton
24.8.2018 17:57
Arrow

Olen 11v 160-165 cm tyttö ja paino on noussut 0.8kg. Mulla on tullut rusehtavan punaista vuotoa alushousuihini ja valkovuodot ovat olleet jo jonkin aikaa. Mahaa on pistänyt pari kertaa mutta vain hetken. Voiko mul olla menkat?

mm
NettiNappi Karoliina
28.8.2018 13:52
Arrow

Moikka Pelokas!

Kertomasi mukaan kuulostaa siltä, että kuukautiset ovat alkaneet. Kuukautiset ovat hyvin luonnollinen osa jokaisen naisen elämää, eikä niitä pidä missään nimessä hävetä. Suosittelen sinua rohkeasti kertomaan asiasta äidillesi, jotta pystytte yhdessä hankkimaan sinulle sopivia kuukautissuojia. Toki voit pyytää häneltä myös rahaa ja käydä ostamassa suojia itse. Jos puhuminen äidin kanssa tuntuu vaikealta, voit kirjottaa hänelle vaikka viestin, jossa kerrot kuukautistesi alkaneen. Kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista voit lukea lisää Väestöliiton tai Decibelin sivuilta.

Ensimmäiset menkat voivat tuntua jännittäviltä ja jopa pelottavilta, mutta ne kertovat sinun kehityksesi kulkevan normaalisti eteenpäin. Tsemppiä sinulle!

avatar
YksOutotyyppi
09.9.2018 11:35
Arrow

Mul on ollu tammikuusta asti valkovuotoa. En oo kiinnittänyt siihen hirveesti huomiota, sillon ku alko niin mä olin vaan et Aha ja laitoin pikkuhousunsuojan.

Mut nyt on ollu noin kuukauden ajan vähän väliä semmosia alavatsakipuja. En osaa selittää niitä mitenkään muuten kuin tällä. Viikko sitten huomasin pikkareissa hieman rusehtavan läntin aamulla. Sen jälkeen ei sitte mitään oo tullutkaan. Mitä tää nyt on? En ihan usko et ois menkat ku tuli vaan kerran ja sillon hyvin vähän.

mm
NettiNappi Karoliina
12.9.2018 15:39
Arrow

Moikka!

Valkovuoto on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Myös kuvailemasi alavatsakivut saattavat kertoa siitä, että kuukautiset ovat alkaneet/alkamassa. Kertomasi “rusehtava läntti” voi hyvinkin olla merkki ensimmäisistä kuukautisista. Kuukautiset ovat hyvin epäsäännölliset alkuvaiheessa, jopa parin ensimmäisen vuoden ajan. Kuukautisvuodon määrä on myös hyvin yksilöllinen, jopa säännöllisten kuukautisten yhteydessä vuodon määrä voi vaihdella päiväkohtaisesti. Toisilla kuukautiset voivat olla aina hyvin niukat ja toisilla aina erittäin runsaat.

Joskus myös valkovuoto voi muuttua poikkeavaksi. Jos valkovuoto on pahanhajuista, kokkareista tai värissä tapahtuu muutoksia, voi kyseessä olla emätintulehdus. Koska emme ole terveydenhuollon ammattilaisia, en osaa tarkkaan sanoa, mistä vuoto on johtunut. Suosittelen sinua juttelemaan terveydenhoitajan kanssa, jotta saat tarvittaessa oikeaa hoitoa tilanteeseen.

avatar
apina
06.11.2018 22:50
Arrow

Moikka. Oon jo jonkun aikaa miettinyt, että mitä tehdä. Mulla siis on ollut valkovuotoa noin puoltoista vuotta tai jopa kaksi jos nyt ihan tarkalleen muistan. Elikkäs mun menkat ei ole vielä alkaneet ja odottelen niitä tässä parhaani mukaan. Eli mun valkovuoto on sellasta runsasta, paksua ja hieman kökkäreistä. En kyllä luule että kyse olisi mistään hiivatulehduksesta, tulehduksesta muutenkaan sillä mitään kutinaa, hajua tai ärtyneisyyttä ei ole. Oon miettinyt että onkohan tämä merkki menkkojen alkamisesta. Oon jutellut äitini kanssa jonkun verran kaikista menkka/murrosikä asioista muutenkin sekä kavereiden kanssa on tultu juteltua jonkun verran. Tosiaan kaikki perus murrosikä vaiheet on jo tullut mutta ei vielä menkat, joten mietin että voiko tuo olla merkki ensimmäisten menkkojen alkamisesta?

mm
NettiNappi Hanna
09.11.2018 09:39
Arrow

Moikka.
Kuukautiset alkavat tytöillä usein kasvupyrähdyksen jälkeen. Kerrot, että sinulla on jo tullut kaikki murrosiän kehitykseen liittyvät vaiheet, joten voit huoletta jatkaa kuukautisten odottelua. Sinun ei tarvitse olla huolissasi valkovuodostasi. Valkovuodon koostumus ja määrä vaihtelevat kuukautiskierron mukaan, ja kehosi todennäköisesti valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Jos valkovuoto kuitenkin jatkuu runsaana, paksuna ja kökkäreisenä useamman viikon, voisit käydä juttelemassa asiasta terveydenhoitajan kanssa ja varmistamassa, ettei kyse ole esimerkiksi tulehduksesta.
Voit lukea valkovuodosta tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/valkovuoto/

avatar
Ehkäalko
21.11.2018 22:07
Arrow

Piti kysyä että kuinka vanhana menkat voi alkaa koska ite oon vasta 10 v ja mulla tuli tänä iltana ruskeaa nestettä vähän just kun menin sänkyyn niin joku voi auttaa koska en tiiä yhtään mitä pitäis tehä ja onko ne menkat 😞😞😞?

mm
NettiNappi Hanna
22.11.2018 12:17
Arrow

Hei. Sinun ei tarvitse olla huolissasi, on aivan normaalia, että menkat alkavat jo 10-vuotiaana. Jos murrosiän kehityksesi on muutenkin lähtenyt käyntiin, esimerkiksi karvojen ja rintojen kasvuna sekä valkovuotoa on ilmennyt, ruskea neste on todennäköisesti kuukautisvuotoa. Kuukautisten alkaminen on iso muutos tytön elämässä, sillä se on iso askel kohti naiseksi kasvamista. Sinun kannattaa kertoa äidillesi tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle kuukautisten alkamisesta. Jokaisella tytöllä ja naisella alkavat kuukautiset murrosiässä, joten asia on aivan luonnollinen. Äitisi voi hankkia sinulle tarvittavia kuukautissuojia, kuten pikkuhousunsuojia ja terveyssiteitä. Alussa kuukautiset voivat olla hyvinkin niukat ja vuoto olla vain rusehtavaa nestettä. Jatkossa kuukautisvuodon määrä voi vaihdella vuotopäivien ja kuukautisten välillä.

Voit lukea kuukautisista lisää Väestöliiton nuorten sivuilta: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Jos sinulla tulee lisää kysyttävää, vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin 🙂

avatar
Miettijä
09.12.2018 21:10
Arrow

Liittyvätkö tunteenpurkaukset menkkoihin? Olemme isoveljeni kanssa läheisiä ja hän käy armeijaa. Viikonlopun hän oli taas vapaalla ja teimme tänään lumiukon. Hän lähti tänään takaisin armeijaan ja aloin itkemään ikävästä. Nyt huomasin että lumiukkomme oli sortunut ja aloin taas itkemään. Ja ennen tällaista ei ole tapahtunut. Olen 11 v tyttö ja156,5cm pitkä. Paino on jotain 40-45kg. Valkovuodot on alkaneet ja ne ovat aika runsaat. Rusehtavaakin vuotoa on tullut pitkin väliajoin noin 1-2 pisaraa.

mm
NettiNappi Hanna
11.12.2018 14:01
Arrow

Hei. Tunteenpurkaukset voivat liittyä yleisesti murrosikään. Fyysiet muutokset kehokset ja kohti aikuisuutta kasvaminen herättää monenlaisia tunteita. Monet tunteet voivat tuntua entistä voimakkaammilta ja aivan uudenlaisiakin tunteita herää. Kerrot, että sinulla on läheiset välit veljeesi, joten tunteenpurkaukset voivat johtua myös siitä, että sinulla oli hänen kanssaan kiva olla ja sinulla tuli häntä ikävä. Nämä ovat positiivisia tunteita, jotka kertovat että välität hänestä.

Usein myös menkkoihin ajatellaan liittyvän tunteenpurkauksia, mitkä johtuvat hormoneiden toiminnasta. Kerrot, että sinulla on tullut jo valkovuotoa ja rusehtavaakin vuotoa, joten voi olla että kuukautisesi alkavat lähiaikoina. Voit lukea murrosiän tunteiden vuorisotoradasta ja kuukautisista lisää Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/murrosian-kasvu-ja-kehitys/tunteiden-vuoristorata/https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
..
12.12.2018 18:36
Arrow

En tiedä alkoiko mul menkat kun on tullu parin päivän sisään punertavaa valkovuotoa? Ja toisena, kun ne alkaa niin en uskalla kertoa mun vanhemmille?!!

mm
NettiNappi Hanna
14.12.2018 12:15
Arrow

Hei. Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Menkat alkavat usein rusehtavana tai punertavana vuotona. Alussa vuoto voi olla niukkaa, ja menkat voivat tulla epäsäännöllisesti. Parin vuoden aikana kuukautiskierto muuttuu usein säännöllisemmäksi. Kuukautiset kestävät keskimäärin 3-7 päivää ja kuukautiskierto keskimäärin 23-35 päivää.
Voit lukea kuukautisista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

Sinusta tuntuu, ettet uskalla kertoa vanhemmille. Menkoista voi aivan hyvin puhua, sillä ne ovat luonnollinen asia. Molemmat vanhempasi tietävät kyllä, miten nuoren naisen murrosiän kehitys etenee ja menkkojen alkaminen kuuluu siihen. Sinun ei ole pakko kertoa asiasta, mutta vanhempasi haluaisivat varmasti kuulla asiasta. Joidenkin on helpompi kertoa menkoista vain äidille, toisilla taas on helpompi puhua isän kanssa. Voit itse valita sopivan hetken ja kenelle kerrot.

avatar
Randomi
21.12.2018 19:17
Arrow

Mä oon 12 v tyttö ja mulla on tullu puoli vuotta valkovuotoo ja eilen tuli semmosta ruskeeta vähän punertavaa ohutta vuotoa voikohan nämä olla ensimmäiset menkat

NettiNappi Liisa
07.1.2019 09:22
Arrow

Hei!

On hyvinkin mahdollista, että sinulla on alkamassa kuukautiset. Voit rauhassa odotella, miten tilanne kehittyy. Mukavaa alkanutta uutta vuotta!

avatar
Apua
07.1.2019 23:24
Arrow

Moi oon 12v tyttö ja mul ei oo alkanu menkkoi mut valkovuotoo on tullu ja sillee mut mua pelottaa se että jos ne menkat sitten alkaa kesken koulupäivän nii mitä pitäisi tehdä jos on vaikka tunnilla ja on tullut läpi?!

NettiNappi Liisa
10.1.2019 10:32
Arrow

Hei!

Useimpia nuoria tyttöjä mietityttää jossain vaiheessa murrosiässä kuukautisiin liittyvät asiat. Kerrot huolestasi, josko menkat alkavat kesken koulupäivän ja vuoto tulee housuista läpi. Jos niin jonakin päivänä kävisi, voit varmasti lähteä kotiin vaihtamaan housut ja kertoa vanhemmillesi tai suoraan opettajalle, että sinulla tuli kiireellistä asiaa ja sinun on käytävä kotona. Voit varata kotiin ja vaikka laukkuusikin jo mukaan varalta pikkuhousunsuojan tai pienen kuukautissuojan, jos se helpottaa jännitystäsi. Yleisimmin ensimmäiset kuukautiset eivät ala runsaalla vuodolla, vaan hiljalleen, joten siinä mielessä voit olla rauhaisin mielin.

Oikein mukavaa uuden vuoden aloitusta sinulle!

avatar
Nimetön
11.1.2019 18:50
Arrow

huomasin tosiaan tänään ku kävin vessas et alkkareihin oli tullu tummanruskeeta vuotoa aika paljonki ja en oo iha varma onko menkat alkamassa

mm
NettiNappi Hanna
14.1.2019 11:24
Arrow

Hei. Kuulostaa siltä, että menkkasi alkoivat. Menkat alkavat usein rusehtavana vuotona. Jos et ole vielä tutustunut erilaisiin kuukautisuojiin, nyt on sen aika. Sinun kannattaa kertoa vanhemmillesi menkkojen alkamisesta. Voitte vaikka äidin kanssa käydä ostamassa erilaisia kuukautissuojia, jotta löydät sinun käyttöösi sopivat. Aluksi menkat voivat olla epäsäännölliset ja vuodon määrä voi vaihdella. Ajan mittaan menkat yleensä muuttuvat säännöllisemmiksi.
Voit lukea lisää menkoista Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Onko nää ny ne?
01.3.2019 21:40
Arrow

MOI, oon 12v tyttö ja mietin täs et alkokohan mul eilen menkat? Siis eilen koulun jälkeen kävin vessassa nii huomasin jotn ruskeita tuhruu pikkareissa.kotona ku kävin taas ja tavallisen tapaan pyyhin itteni nii näin vessapaperissa sellaista punaista asiaa ja pikkareissakin oli sellaisia ikäänkuin paakkuja? Toivoisin että vastaisitte nimittäin tarttet apuuuu (ja siis Tänää oli oikeestaa sama juttu)

mm
NettiNappi Karoliina
05.3.2019 14:19
Arrow

Moikka.

Valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäinen merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Kuukautiset alkavat tytöillä yleensä 10-16 vuotiaina. Kuukautiset ovat alkuun hyvin epäsäännölliset ja vasta muutaman vuoden kuluttua kierto muuttuu säännölliseksi. Alkuun kuukautiset voivat olla todella niukat ja välillä taas runsaammat. Vuotoakin saattaa esiintyä alkuun muutaman kuukauden välein. Kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos ja aiheuttaa vuotoa.

Kuvailemasi “ruskea tuhru” voi hyvinkin olla merkki kuukautisten alkamisesta. Kuukautisten aikana on todella tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta, peseytymällä ja vaihtamalla kuukautissuojaa säännöllisesti. Kuukautissuojia on hyvin monenlaisia (pikkuhousunsuojat, tamponit, terveyssiteet, kuukupit, yms), joista jokainen löytää kyllä itselleen sopivan. Ensimmäiset kuukautiset ovat hyvin niukat, joten pikkuhousunsuoja riittää yleensä suojaamaan. Kun menkat muuttuvat runsaammiksi ja säännöllisemmiksi voit kokeilla terveyssidettä, tamponia tai kuukuppia.

Alkuun sinun kannattaakin pitää mukana koululaukussa ylimääräistä terveyssidettä, jotta olet varautunut kuukautisten alkamiseen myös koulupäivän aikana. Voisitko jutella kuukautisten alkamisesta vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa? Voisitte käydä kaupassa tutustumassa ja hankkimassa kuukautissuojia sinun tarpeisiisi.

Lisäätietoa menkoista, löydät NettiNapin Pulmakulmasta, mutta myös alla olevilta sivuilta:

Väestöliitto -tytön keho

Ob -nuoret: ensimmäiset kuukautiset

Vuokkoset: kuukautisten alkaminen

avatar
jokuihme
12.3.2019 20:49
Arrow

Olen siis 13, täytän 14 kesällä ja oon nyt täs pitkää miettiny et voisko mul alkaa kohta menkat. Muut murrosiän merkit on ilmassa ja valkovuotoakin tullut jo noin 2 vuotta. Tässä pari kertaa oon vessanpöntössä semmost rusehtavaa nähny mut en pikkareissa asti. Alavatsaa jomottaa aina välillä ja pää joskus kipeä. Voisko olla et mulla alkais menkat kohta?

NettiNappi Liisa
15.3.2019 11:08
Arrow

Moikka!

Kuulostaa siltä, että sinulla on murrosiän kehitys jo hyvässä vauhdissa ja elimistösi valmistautuu myös kuukautisten alkamiseen. Sitä ei ikävä kyllä voi ennakkoon tietää tai arvata tarkalleen, milloin ne alkavat, joten yritä olla kärsivällinen ja odottaa rauhassa kuukautisten alkamista. Mukavaa viikonloppua sinulle!

avatar
Pelkään
25.3.2019 20:04
Arrow

.Mulla tuli pönttöön sellanen Punanen pisara ja pissan mukana tulee/jää wc paperiin jotain punasta.
En halua et menkat alkaa vielä
Mun siskolla ja äidillä kuukautiset on alkanut paljon myöhemmin .

En uskalla kertoo kellekään mut onneksi on tämmönen mis voi kysyy

Ps nopee vastaus

avatar
Hmm
27.3.2019 20:15
Arrow

Heippa! Mulla on ollut jo 6-7 luokalta asti valkovuotoa, mutta kuukautisia ei näy missään. Olen muuten täysin kehittynyt, ainoa vaan että lantio ei ole levennyt, mutta eihän kaikilla levenekkään niin paljoa kuin joillain. Harmittaa vaan olla näin jäljessä tässä asiassa, sillä kaikilla kavereilla on alkanut jo aikoja sitten 6-8 luokalla. En tiedä mitä pitäis tehdä, sillä toki lääkärissä voisi käydä jne mutta mitä ne voisivat muka asialle tehdä. Kaiken lisäksi mulla on poikaystävä, joka on pari vuotta vanhempi, joten tuntuu niin kokemattomalta kun niitä ei vieläkään näy. Hänelle en ole kertonut että itselläni ei ole vielä alkanu menkat, se olisi noloa, pelottaa vaan että jos asia tulee jossain vaiheessa puheeksi. Olen tosin urheillut paljon pienestä pitäen ja syönyt vähän. Viimeiset muutaman vuoden olen syönyt kyllä ihan normaalisti enkä nykyyän harrasta enää ihan nin paljon liikuntaa kuin pienenä. (Ps. Tarttisin nopee vastauksen)

avatar
Pelottaa
27.3.2019 20:17
Arrow

Mitä teen mulla Alko menkat enkä kskalla kertoa äidille mitä teen

mm
NettiNappi Karoliina
29.3.2019 12:09
Arrow

Moikka “Pelkään”!

Et kerro viestissä sen tarkemmin iästäsi tai muista murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista, joten on vaikea sanoa, onko kyse menkoista.

Jos olet lueskellut tätä viesti ketjua, niin olet saattanut huomata, että murrosikä käynnistyy yleensä rintojen kasvulla, jonka jälkeen myös häpykarvoitus alkaa kasvaa. Muita näkyviä muutoksia ovat myös lantionkaarnemuotoutuminen, jolloin myös reisiin, pakaroihin ja takapuoleen saattaa kertyä enemmän rasvakudosta. Valkovuotoa esiintyy ennen kuukautisten alkamista ja se on merkki siitä, että kehosi alkaa valmistautua kuukautisiin. Edellä mainittujen muutosten ja kasvupyrähdyksen jälkeen tytöillä alkavat yleensä kuukautiset. Kuukautiset alkavat yleensä 10-16 -ikävuoden välillä, alkamisajankohta liittyy perintötekijöihin, ravintoon, unen määrään ja liikuntaan, mutta on kuitenkin hyvin yksilöllinen eikä sitä voi ennustaa etukäteen. Alkuun kuukautiset ovat hyvinkin epäsäännölliset ja saattaa mennä parikin vuotta, että kuukautiskierto tasaantuu.

Kuukautiset ovat erittäin luonnollinen asia jokaisen naisen elämässä, eikä niitä tarvitse jännittää, hävetä tai pelätä. Juttele rohkeasti siskosi tai äitisi kanssa jo ennen kuukautisten alkamista. Keskustelkaa kaikesta kuukautisiin liittyvistä asoista (kuukautiskierto, erilaiset kuukautissuojat, kuukautiskivut ja niiden helpottaminen, yms.), jotta kuukautisten alkaessa olet niistä tietoinen ja osaat varautua tilanteeseen. Jos kuukautisista puhuminen jännittää kotona, niin myös kouluterkkarin kanssa voi menkoista jutella.

Lisää tietoa kuukautisista ja murrosiästä ylipäätään löydät muun muassa Väestöliiton tai Decibelin sivuilta. Käy tutustumassa!

Ihanaa kevään alkua!

mm
NettiNappi Karoliina
29.3.2019 12:22
Arrow

Moi Pelottaa.

Kuukautiset ovat tosi luonnollinen asia jokaisen naisen elämässä, eikä niitä tarvitse jännittää, hävetä tai pelätä. Kerro rohkeasti äidillesi, että menkat ovat alkaneet, jotta voitte käydä ostamassa sopivia kuukautissuojia sinulle. Äitisi osaa myös varmasti kertoa kuukautisista enemmän ja menkoista puhuminen myös vähentää jännitystä ja pelkoa menkkojen suhteen.

Saat myös hyvää tietoa menkoista ja niihin liittyvistä asioista tästä viestiketjusta, NettiNapin sivuilta ylipäätään, mutta myös Väestöliiton nuorten sivuilta. Käy tutustumassa niihin ja ota äitisi kanssa puheeksi vaikka ne asiat, jotka sinua eniten mietityttävät menkkojen suhteen.

Tsemppiä ja aurinkoista kevättä!

mm
NettiNappi Karoliina
29.3.2019 12:36
Arrow

Moi Hmm.

Et kerro viestissäsi minkä ikäinen olet nyt, joten en tiedä kuinka “pitkään” olet menkkoja odotellut. Pääsääntöisesti kuukautiset alkavat 13 -vuotiaana ja jos menkat eivät olet alkaneet täyttäessä 16-vuotta, kannattaa tilannetta selvitellä vaikka kouluterkkarin kanssa tai varata aikaa lääkäriin. Kuten varmaankin tiedät kuukautisten alkamisajankohta on aina todella yksilöllinen ja siihen vaikuttaa monet eri tekijät, kuten perintötekijät, ravinto, liikunta ja unen määrä. Lääkärin kanssa voidaan selvitellä, mistä viivästyminen johtuu ja liittyykö mm. mainitsemasi liikunnan määrä kuukautisten alkamisen viivästymiseen.

Kerrot myös, että seurustelet itseäsi pari vuotta vanhemman pojan kanssa. Miksi sinusta on noloa kertoa hänelle tilanteesta? Kuukautisista puhumisen tulisi olla luonnollista ja normaalia myös seurustelukumppanille. On tärkeää, että poikaystävän kanssa pystyy puhumaan kaikenlaisista asioista. Sinä pystyt kertomaan hänelle mieltä painavista asioista, mutta hän myös vastavuoroisesti sinulle. Parisuhteessa tärkeintä on molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus sekä oikeus siihen, että saa olla oma itsensä.

Aurinkoista kevättä.
Palaa uudelleen asiaan jos sinulla tulee vielä lisää kysyttävää!

avatar
Kokematon
29.3.2019 18:11
Arrow

Mulla on tällä hetkellä ollut noin 5 kuukautta valkovuoto ja välillä tulee pahoja kivuliaita kramppeja, kuinka kauan valkovuodon pitäisi kestää.

NettiNappi Liisa
02.4.2019 14:01
Arrow

Hei!

Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Murrosiässä kehossa tapahtuu valtavasti monenlaisia muutoksia, kasvua ja kehitystä, joista yksi on tytöillä valkovuodon ilmaantuminen ja myös maha voi välillä olla kivulias. Valkovuotoa tulee jossain määrin läpi elämän. Voit lukea lisää murrosiän kehityksestä ja valkovuodosta Nuorten Väestöliiton sivuilta.

Mukavaa tiistain ja viikon jatkoa sinulle!

avatar
Alkaako menkat?
07.4.2019 09:37
Arrow

Moi!
Mulla on tässä parin päivän aikana tullu sellasta rusehtavaa “mönjää” mitä lie mun alkkareihin, mutta niukasti. Haisee yleensä, ja niih. Valkovuodon tuleminen alkoi 7 luokan alussa. Rusehtavan seassa ollut myös ihan verta.. Viimeks eilen tuli, alko tulee perjantaina just sellasta rusehtavaa verta. Onko mulla alkamassa siis menkat? Ehkä vähän epäselvästi kirjotettu 😅

avatar
Saaga11v
08.4.2019 21:22
Arrow

No mulla on alapäässä karvoja ja on ollut alavatsa kipuja. Äiti sanoi että sille alkoi noin tämän ikäisenä menkat😅 ja ala selkään on välillä sattunut myös

mm
NettiNappi Hanna
09.4.2019 10:11
Arrow

Moi!
Kuulostaa sitlä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Ensimmäiset menkat tulevat usein “rusehtavana mönjänä”, joka on valkovuotoon sekoittunutta verta. Vuoto voi muuttua verisemmäksi ja sitten taas rusehtavammaksi ennenkuin loppuu. Jos et ole vielä jutellut vanhempiesi tai jonkun luotettavan aikuisen kanssa asiasta, nyt olisi hyvä aika ottaa menkat puheeksi. Voitte esimerkiksi äidin kanssa käydä kaupassa ja tutustua kuukautissuojavalikoimaan. Kuukautisuojia on hyvä testata erilaisia, jotta löydät juuri sinulle sopivat.

Kuukautisvuotopäivät kannattaa merkata kalenteriin tai vaikka ladata puhelimeen sovellus tätä varten. Voit seurata kuukautisiasi helpommin, kun sinulla on muistissa milloin edelliset tulivat. Ensimmäisen vuotopäivän ja viimeisen vuodottoman päivän välistä aikaa kutsutaan kuukautiskierroksi. Kierto kestää keskimäärin 23-35 päivää. Alussa kuukautiset voivat tulla hyvinkin epäsäännöllisesti, mutta ne säännöllistyvät ajan mittaan.

Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton nuorten sivuilta.

mm
NettiNappi Hanna
11.4.2019 12:40
Arrow

Moikka.
Murrosiän kehitykseen kuuluu karvoituksen kasvaminen. Ennen kuukautisten alkua alkaa myös valkovuoto, joka kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Kerrot, että sinulla on ollut alavatsakipuja ja alaselkääsi on sattunut välillä. Ja lisäksi mainitset, että äidilläsi kuukautiset alkoivat sinun ikäisenä. Kuukautisten alkamiseen voi liittyä alavatsa- ja alaselkäkipuja, joten ne voivat olla merkki siitä että kuukautisesi alkavat lähiaikoina. Voit lukea lisää kuukautisten alkamisesta ja muusta murrosiän kehityksestä Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
😓🤔
11.4.2019 14:52
Arrow

Oon 12v ja mul alko tnä koulussa menkat ja sitku koulu loppu niin menin suoraan kotiin ja kun en nää mun äitiä niin jousuin kertoo isälle tästä ja siis ku se ei hirveesti tiedä näistä asioista enkä minä kään niin on vähän vaikeaa sit kysyin siskolta ja se tulee huomena käymään ja kertomaan mulle näistä asioista. Ja muura en tiiä viellä en tiiä mittä tehä tiiän et pitää ostaa siteit mut en tiiä mitään muuta😣

mm
NettiNappi Hanna
11.4.2019 15:07
Arrow

Hei. Sinulla ei ole mitään hätää. Kaikilla tytöillä alkaa menkat jossain vaiheessa murrosiässä, ja usein ne tulevat ensimmäisellä kerralla aivan yllättäen. Niiden kanssa oppii kyllä elämään 🙂
Kiva kuulla, että siskosi tulee huomenna juttelemaan kanssasi. Hän osaa varmasti antaa hyviä vinkkejä ja neuvoja sinulle. Toivottavasti löysit siteitä teiltä kotoa, tai tarvittaessa voit pyytää isältäsi rahaa niiden ostamista varten. Äitisi varmasti myös juttelee kanssasi ja kertoo sinulle menkoista, kun tulee kotiin. Voit lukea menkoista tarkemmin myös Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
Stressaava
12.4.2019 20:58
Arrow

Moi oon kohta 14 ja mulla on ollut noin pari-kolme vuotta valkovuotoa ja nyt viime vuoden lopussa on alkanut tulla pieniä maha kramppeja mutta ne ei kestä kun ehkä joku 5-15 min. Valkovuotoa on tullut aika reippaasti nyt viimeiset 3 kk. Ja mua harmittaa hirveesti ku melkeen mun kaikilla kavereilla on alkanu ja mulla ei vaikka tiiän et kaikilla tulee omaan aikaan mut silti lisäks saatan vähän stressata asiaa huomaamatta. Tosi moni mun kavereista olettaa että mulla ois jo alkanu joten se on vähän noloo ku ei ookkaa. Oisko mitään mistä tietäis et kauan viel menee et onko joku 1kk vai vuos ?

mm
NettiNappi Karoliina
15.4.2019 10:19
Arrow

Moikka Stressaava!
Ei ole mitään noloa siinä, että kuukautisesi eivät ole vielä alkaneet. Kuten itsekin sanoit, kaikilla ne tulee omaan aikaan. Kuukautisten alkamisajankohta on hyvin yksilöllinen eikä siihen pysty vaikuttamaan millään tavalla. Alkamiseen vaikuttaa niin perintötekijät, mutta myös stressi, ravinto ja liikunnan määrä. Kerrot, että sinulla on jo valkovuotoa, mikä on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisiin.

Ainoa neuvo, mikä minulla on sinulle antaa on se, että jaksaisit olla stressaamatta asiasta ja annat kuukautisten tulla omaan tahtiin.

Aurinkoista viikkoa!

avatar
hätääntynyt
28.4.2019 01:03
Arrow

Moi! Oon just täyttänyt 13. Kuukautiset taisivat alkaa :/ Eka vuoto oli runsasta ja paksua. Onkohan se ihan normaalia? Ei mitään muita oireita mm. mahakipua tai muutakaan. Murrosikä oli alkanut jo ehkä noin vuosi sitten. Kauan kestää että kuukautiskierto tasaantuu ja kauan kestää ekoista vuodoista seuraaviin? APUA!

mm
NettiNappi Karoliina
29.4.2019 14:23
Arrow

Moi Hätääntynyt!
Kuukautisten alkamisen jälkeen, jopa ensimmäiset 2-3 vuotta saattaa kuukautiskierto ja kuukautiset olla erittäin epäsäännölliset. Seuraavat menkat voivat tulla vasta parinkin kuukauden jälkeen. Suosittelen sinua pitämään varuilta koululaukussa mukana kuukautissuojia, jos kuukautiset alkavatkin yllättäen. Alussa kuukautiset voivat olla runsaat ja kivuttomat, mutta kierron muuttuessa säännöllisemmäksi, saattaa lieviä kuukautiskipujakin ilmetä.

Tsemppiä ja malttia, kehityksesi kuulostaa etenevän täysin normaalisti!

avatar
avuton
01.5.2019 10:47
Arrow

Mulla alko menkat eilen ja ne oli aika runsaat kerroin äidilleni kun tulin koulusta ja hän auttoi laittamaan siteen jne vaihdoin siteen joku parin tunnin päästä ja siihen ei tullut mitään vaihdoin yöksi yösiteen eikä siihenkään tullut mitään . Aamulla en laittanut sidettä lainkaan ,mutta nyt kuukautiseni alkoivat taas

onko tämä normaalia

avatar
tietämätön
01.5.2019 14:21
Arrow

Hei! Minulla on alkanut valkovuoto n. vuosi sitten. Tänään vessassa käydessäni huomasin, että ulosteen mukana tuli punertavaa nestettä. Olisiko mahdollista, että kuukautiset olisivat alkamassa vai onko jotain aivan muuta? Rintojeni kasvu on alkanut jo n. puoli vuotta sitten ja pituuskasvu ei ole vielä loppunut.
Hyvää vappua!🎈

mm
NettiNappi Karoliina
03.5.2019 10:33
Arrow

Moikka! Jos kyseessä on ensimmäiset menkat tai kuukautisesi ovat alkaneet parin vuoden sisään, niin epäsäännöllinen vuoto on täysin normaalia. Saattaa jopa mennä kolmekin vuotta, että kuukautiskierto muuttuu säännölliseksi. Tässä vaiheessa on hyvä pitää varalta matkassa siteitä tai muita kuukautissuojia, jos vuoto alkaakin yllättäen. Kuukautiskierto on myöhemmälläkin iällä varsin herkkä muutosten suhteen ja vuodon määrä ja kierron pituus voi vaihdella läpi elämän. Jos kuukautiset mietityttävät tai huolettavat sinua kovasti, niin juttele äitisi tai kouluterkkarin kanssa asiasta lisää.

Aurinkoista kesän odotusta!

mm
NettiNappi Karoliina
03.5.2019 10:42
Arrow

Moi. Kerrot viestissäsi, että sinulla on ollut valkovuotoa jo noin vuoden ajan ja muutoinkin murrosiän muutokset ovat jo alkaneet. Mietit, onko punertava neste mahdollisesti ensimmäiset kuukautiset vai jotain muuta? Viestisi perusteella on hyvin vaikea sanoa, onko kyseessä menkat vai ei. Jos punertava neste on tullut ulosteen matkassa (peräaukko) tai virtsatessa (virtsa-aukko) ei kyse ole menkoista, sillä kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta. Vastaus viestiisi tulee muutaman päivän viiveellä, joten olet jo voinut saada selville mistä on kyse. Jos mietit vielä asiaa, niin suosittelen sinua juttelemaan vanhempiesi/kouluterkkarin kanssa asiasta. Jos vuoto tulee ulosteen tai virtsan matkassa, on hyvä selvittää mikä sen aiheuttaa.

Kiitos vapun toivotuksista, hyvää kesän odotusta sinulle!

avatar
Ihminen
08.5.2019 20:07
Arrow

Mulla on tullut nyt noin 3 vuotta valkovuotoja eikä menkkoja näy.. välillä sattuu vatsaan mutta menee ohi parissa minuutissa. mulla tuli kerran vuosi sitte semmonen punanen ruskehtava täplä pikkuhousuihin mitä se on?

avatar
apua!
11.5.2019 09:09
Arrow

tänään aamulla kun kävin vessassa, niin näin sitten pyyhkiessäni että paperissa oli haalean punaisen väriä. en nyt oikein tiedä että alkoivatko menkat vai ei?

avatar
Helppiä
12.5.2019 16:08
Arrow

Hei! Miun kuukautiseni alkoivat viime kesänä. Tai niin oletan. Oon siis 13v. Ne on ollu mulla joku 4 kertaa. Aina runsasta vuotoa ja kestää joku 6-8pvä. Nyt ei oo kuitenkaan kuulunu 7kk. Ei oo stressiä mitenkään liiakseen, ei yli tai ali painoa. Auttakaa mua? En haluu mennä missään nimessä mihinkään lääkärille

mm
NettiNappi Karoliina
13.5.2019 15:55
Arrow

Hei.
Lainaan tämän tekstin suoraan Väestöliiton nuorten sivuilta, sillä mielestäni siinä kerrotaan kaikki oleellinen kuukautisista ja niiden alkamisesta. Suosittelen sinua myös kurkistamaan kyseisille nettisivuille jos kaipaat lisää tietoa. (Linkki Väestöliiton nuorten sivuille.)

Kuukautiset alkavat suomalaisella tytöllä 10–16-vuotiaana. Kuukautisten alkamiseen vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi ravinto ja liikunta. Jos kuukautiset eivät ole alkaneet tytön täyttäessä 16 – vuotta, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin vastaanotolla. Alkuvaiheessa, muutaman vuoden ajan, kuukautiskierrot ovat epäsäännöllisiä. Vuoto voi joskus muuttua poikkeavan runsaaksi ja pitkittyä. Aluksi kuukautiset voivat olla aivan kivuttomat, mutta kiertojen säännöllistyessä monelle ilmaantuu ainakin lieviä kuukautiskipuja. Kuukautisten aikana kohdun vanha limakalvo poistuu emättimen kautta ulos. Kuukautisvuodon määrä on hyvin yksilöllinen ja sen määrää on vaikea mitata. Tutkimusten mukaan nainen menettää verta kuukautisten aikana 10 – 80 millilitraa. Kuukautisten aikana on tärkeää pitää hyvää huolta hygieniasta peseytymällä ja vaihtamalla kuukautissuojaa säännöllisesti.

Menkkojen alkamista ei voi ennakoida tai ennustaa. Alkamisajankohta on hyvin yksilöllinen ja sinunkin kuukautisesi tulevat kyllä ajallaan. Malttia odotukseen ja aurinkoista viikkoa!

avatar
sattuu
13.5.2019 21:53
Arrow

moikka

mulla alko menkat mut en tiiä miten kertoisin äitille? joo tiiän et silläki on jo menkat mut mua jotenki pelottaa… miten se asia kannattais keroo? vinkkejä otan vastaan 🙂

mm
NettiNappi Hanna
14.5.2019 14:41
Arrow

Hei. Voi olla, että kuukautisesi alkavat. Usein kuukautiset alkavat valkovuotoon sekoittuneena verenä ja vuoto on silloin hailakan punaista tai rusehtavaa. Jos vuotoa tulee enemmänkin voit olla varma, että kuukautisesi alkoivat. Kuukautiset alkavat tytöillä murrosiässä yleensä 10-16 -vuoden ikäisenä.

Et mainitse viestissäsi onko murrosiän kehityksesi edennyt jo pitkälle. Jos sinulle on tullut karvoitusta ja rintasi ovat alkaneet kasvaa, kuukautisten alkaminenkin on ajankohtaista. Kuukautisiin liittyen löydät paljon lisätietoa Väestöliiton nuorten sivuilta. Voit lukea sieltä tarkemmin kuukautissuojista, kuukautiskierrosta ja muista kuukautisiin liittyvistä asioista.

mm
NettiNappi Hanna
14.5.2019 14:44
Arrow

Hei. Todennäköisesti sinulla ei ole syytä huoleen. Ensimmäisten vuosien aikana kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset. Vuodon kesto ja määräkin voivat vaihdella paljon. Kuitenkin, jos kuukautisesi tulivat heti alkuun säännöllisin väliajoin, eikä useamman kuukauden taukoja ollut, voisit käydä juttelemassa kouluterveydenhoitajan kanssa ja kertoa pitkästä tauosta kuukautisten välillä. Hän voi vielä varmistaa, ettei tauko johdu mistään lisätutkimuksia vaativasta asiasta.

avatar
***
14.5.2019 20:18
Arrow

Hei mulla alkoi ehkä eilen menkat mutta se on ruskeaa näyttää suoraan sanoen 💩. mutta tiedän ettei se ole sitä koska se on eri kohdassa. jatkunut 2 päivää

avatar
Huolestunut
15.5.2019 09:31
Arrow

Moi! Mulla oli tullut eilen pikkuhousuihin ruskea kuiva täplä. En tiedä onko se valkovuotoa vai alkoiko minulla nyt menkat? Minulla sattui toissapäivänä erittäin paljon vatsaan ja valkovuotoni on ollut viime aikoina runsasta. Olen käyttänyt nyt sidettä mutta siihen ei ole tullut kuin vain muutama pisara vaaleanpunaista erittäin ohutta nestettä. Kun olen käynyt vessassa ja pyyhkinyt niin paperi on ollut ihan siinä vaaleanpunaisessa nesteessä. Eli alkoko mulla nyt mekat? Kiitos avusta. 🙂

mm
NettiNappi Karoliina
15.5.2019 11:07
Arrow

Moikka!

Ruskea tahra pikkuhousuissa tarkoittaa todennäköisesti sitä, että menkkasi ovat alkaneet. Ensimmäiset kuukautiset ovat usein ruskeaa, valkovuotoa muistuttavaa vuotoa. Mukana voi olla myös punaista tai vaaleanpunaista vuotoa. Vuotoa voi tulla vähän, sen verran että alushousut tahriutuvat, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän.

Kuukautisvuodon erottaa valkovuodosta siis värin perusteella. Kuukautiset saattavat olla aluksi epäsäännölliset, joten älä huoli, vaikka ne tulisivat seuraavan kerran vasta jopa puolen vuoden kuluttua.
Voit jutella asiasta esimerkiksi äitisi, isoäitisi, kouluterveydenhoitajan tai kavereidesi kanssa. Kuukautiset kuuluvat jokaisen tytön ja naisen elämään, joten aiheesta voi jutella rohkeasti.

Kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista voit lukea lisää Väestöliiton tai Decibelin sivuilta.

mm
NettiNappi Karoliina
15.5.2019 13:17
Arrow

Hei!
Ensimmäiset kuukautiset ovat usein ruskeaa, valkovuotoa muistuttavaa vuotoa, joten tahra pikkuhousuissa tarkoittaa todennäköisesti sitä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Mukana voi olla myös punaista tai vaaleanpunaista vuotoa. Kuukautisvuodon erottaa valkovuodosta siis värin perusteella. Vuotoa voi tulla vähän, sen verran että alushousut tahriutuvat, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Joten kertomasi ruskea vuoto, on todennäköisesti kuukautisverta. Kuukautiset saattavat olla aluksi epäsäännölliset, joten älä huoli, vaikka ne tulisivat seuraavan kerran vasta jopa puolen vuoden kuluttua. Voit jutella asiasta esimerkiksi äitisi, isoäitisi, kouluterveydenhoitajan tai kavereidesi kanssa. Kuukautiset kuuluvat jokaisen tytön ja naisen elämään, joten aiheesta voi jutella rohkeasti.

mm
NettiNappi Karoliina
15.5.2019 13:22
Arrow

Moikka!
Kerrot viestissäsi, että sinua pelottaa puhua äitisi kanssa kuukautisten alkamisesta. Etkö oikein tiedä, miten ottaisit asiat puheeksi? Jos puhuminen kasvotusten tuntuu liian vaikealta, voisit kirjoittaa äidillesi kirjeen, Whatsapp- viestin, tai vaikkapa sähköpostin jossa kerrot kuukautisten alkaneen. Kuten kerroitkin, niin myös äitisi on käynyt saman kehitysvaiheen läpi omassa elämässään, joten hän ihan varmasti ymmärtää ja voit puhua hänelle aiheesta rohkeasti. Toivottavasti uskaltaudut juttelemaan tai kirjoittamaan äidillesi, jotta pystytte yhdessä hankkimaan sinulle sopivia kuukautissuojia.

Kuukautisista ja niihin liittyvistä asioista voit lukea myös lisää Väestöliiton sivuilta.

avatar
Huolestunut
15.5.2019 14:28
Arrow

Moi! Kiitos vastauksestasi. Onko menkkani silti alkanut vaikkei vuotoa ole tullut siteelle?

avatar
Huolestunut
15.5.2019 14:30
Arrow

Ja onko se normaalia jos vuotoa on tullut n. alle 12h?

mm
NettiNappi Karoliina
16.5.2019 10:39
Arrow

Hei, vuoto voi olla alussa todella vähäistä, eikä sitä välttämättä näy kuukautissuojassa. Alkuun saattaa riittääkkin pelkkä pikkuhousunsuoja. Ensimmäiset menkat voivat myös olla vain “muutama tippa”, jonka jälkeen ne ovat ohi. Toiset menkat saattavat olla jo huomattavasti selkeämmät ja vuotoa voi olla runsaammin. Älä hätäile vielä, sillä kuukautisten alkamisen jälkeen saattaa mennä kolmekin vuotta, että menkat tasaantuvat ja kierto muuttuu säännölliseksi.

avatar
En tiiä
19.5.2019 04:56
Arrow

Hei, mulla oli joskus toissapäivänä alavatsassa semmosta outoa kipua. Sitten eilen mulla tuli jotain ruskeeta, tavallaan vaaleenruskeeta mut erittäin selvästi huomattava tahra. Ei haissut paljoo, haisi valkovuodolta (mun mielestä haisi vähemmän kun valkovuoto). Toisaalta tahra oli kuivunut. Eilen ja tän päivän välisenä yönä tuli sama juttu housuihin. En oikeen tiedä alkoko mulla nyt menkat vai onks ne lähiaikoina alkamassa? Vai mitä? Auttakaa pliiis…

mm
NettiNappi Karoliina
20.5.2019 13:01
Arrow

Hei!
On normaalia, että kehon valmistautuessa kuukautisten alkamiseen voi tulla vähäisiä vuotoja ennen kuin kuukautiset oikeasti alkavat. Vuoto on yleensä ruskeaa vuotoa, eli vuoto on verensekaista valkovuotoa. Kuukautiset voivat alkuun olla niukat ja tulla hyvinkin epäsäännöllisesti, siitä sinun ei tarvitse olla huolissasi. Voit jutella asiasta esimerkiksi äitisi, isoäitisi, kouluterveydenhoitajan tai kavereidesi kanssa. Kuukautiset kuuluvat jokaisen tytön ja naisen elämään, joten aiheesta voi jutella rohkeasti. On myös hyvä merkata vuotopäivät kalenteriin, jolloin muistat myöhemminkin, milloin kuukautiset tulivat viimeksi. Kuukautiskipujen lievittämisessä auttavat erilaiset tulehduskipulääkkeet (esimerkiksi ibuprofeeni), joita saa apteekista ilman reseptiä. Myös liikunta voi auttaa kuukautiskipuihin.

Voit lukea kuukautisista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta:
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/

avatar
Menkat
23.5.2019 17:42
Arrow

Moikka! Mulla todennäköisesti alkoi menkat vähän yli 3kk sitten. Mulla on vaan ongelmana se, että en oo yhtään edes varma alkoko ne oikeesti koska aina tulee sitä verta niin vähän et mun ei ees tarvis sidettä käyttää. Mua ei myöskään satu ikinä minnekkään paitsi ihan vähän alavatsaan. Kun tuli ekat menkat, mun pikkarit oli aika täynnä semmosta rusehtavaa ja haisevaa “mönjää” mikä lie.

avatar
Entiedä
24.5.2019 23:58
Arrow

Oon siis 11.v menossa 5.lk ja äidilläni menkat alkoi viidennellä. Kaikki murrosiän muut vaiheet ovat tullet, paitsi menkat. Ei ole tietääkseni ollut hirveästi valkovuotoa. Koska ne alkaa kun kaikki muut murrosiän vaiheet on jo tullut?

avatar
Sella
25.5.2019 21:10
Arrow

Moi. Mulla oli helmikuussa pieni ruskee haalee läntti pikkareis. Ja nyt on taas valkovuoto runsastunu ja alavatsa kivut taas tullu. Voisko menkat kohta alkaa?

mm
NettiNappi Karoliina
27.5.2019 13:52
Arrow

Moikka. Alkuun kuukautiset ovat kovin epäsäännölliset ja niukat. Alussa ei myöskään esiinny kuukautiskipuja, joka voi monesti hämmentää ja mietityttää. Kerrot, että ensimmäiset kuukautisesi ovat olleet “rusehtavaa ja haisevaa mönjää”, joka on varsin normaalia, sillä ensimmäiset kuukautiset ovat pääsääntöisesti valkovuotoa, johon kuukautisveri on sekoittunut. Kerrot, että ensimmäisistä menkoista on kulunut kolmisen kuukautta ja sen jälkeen verta on tullut todella pieniä määriä. Saattaa kestää jopa kolmekin vuotta, että kuukautiskierto tasaantuu ja kuukautiset muuttuvat säännölliseksi. Usein vasta tuossa vaiheessa, vuoto voi olla hivenen runsaampaa ja kuukautiskipujakin saattaa ilmetä. Jos kuukautiset mietityttävät sinua kovasti, niin juttele niistä rohkeasti vanhempiesi tai vaikka terkkarin kanssa, jotta mielesi rauhottuu.

Aurinkoista kesän odotusta!

mm
NettiNappi Karoliina
27.5.2019 14:31
Arrow

Hei Sella!
Vastaan kaikkiin viesteihisi tässä yhdellä kertaa. Aikaisemmat viestisi koskivat valkovuotoa, joka oli vihertävän keltaista väriltään. Nyt kerrot, että vuodon väri on muuttunut vastaamaan normaalia väriä. Monesti ennen menkkojen alkua, valkovuoto voi olla runsasta, mikä sotkee pikkarit. Tuolloin onkin hyvä pitää pikkuhousunsuojia. Suosittelen kuitenkin, että osan päivästä, olisit ilman suojia, jotta ihosi pääsee hengittämään. Myös päivittäinen alapääpesu vedellä ja pikkareiden vaihto, voi helpottaa ja pikkuhousunsuojia ei tarvitse päivittäin. Kerroit, että sinulla jännittää jos menkat alkavat kesken koulupäivän. Voit kantaa koululaukussa matkassa vaikka terveyssidettä tai pikkuhousunsuojia, jotta olet varautunut menkkojen alkamiseen. On kuitenkin hyvin harvinaista, että ensimmäiset kuukautiset olisivat niin runsaat, että ne vaikka sotkisivat housut ykskaks yllättäen. Viestissä kertomasi muutokset pituuskasvussa sekä rintojen ja karvoituksen kasvamisessa ovat murrosiän ensimmäisiä merkkejä. Samoin myös valkovuoto viittaa siihen, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkuun.

Juttele rohkeasti äitisi kanssa! Valkovuoto ja menkat ovat luonnollisia asioita naisten elämässä ja niistä pitää pystyä puhumaan avoimesti. Kun kerrot huolistasi menkkojen suhteen äidillesi, saat häneltä ihan varmasti hyvin neuvoja ja tukea muutosten kohtaamiseen. Hänen kanssaan voitte myös jutella siitä, onko tarpeen varata aikaa terveydenhoitajalle poikkeavan valkovuodon takia.

Tsemppiä!

mm
NettiNappi Karoliina
27.5.2019 14:55
Arrow

Hei.
Murrosiän etenemistä on todella vaikea ennustaa tai ajoittaa etukäteen. Kerrot, että murrosiän muutokset ovat jo alkaneet näkyä kasvussasi ja ihmettelet miksei menkat ole vielä alkaneet. Sinun kannattaa kuitenkin ottaa rennosti ja antaa menkkojen tulla omalla ajallaan. Yleensä tyttöjen murrosikä alkaa rintojen kehittymisellä, jota seuraa häpykarvoituksen kasvaminen sekä lantion muotoutuminen (rasvakudosta voi kertyä reisiin, pakaroihin ja takapuoleen), joka muuttaa kehon muotoa. Tämän jälkeen alkaa yleensä valkovuoto, joka tarkoittaa sitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Ei ole kuitenkaan mitään tiettyä kaavaa tai aikajanaa, jolloin nuo edellämainitut muutokset tapahtuisivat. Rintojen kehitys saattaa kestää 3-5 vuotta, eikä valkovuotokaan ala välttämättä heti ensimmäisten muutosten ilmaannuttua. Olet iältäsi 11-vuotias, joten sinulla ei ole mitään syytä huoleen. kuukautisten alkamisen suhteen. Anna kehollesi ja itsellesi aikaa, murrosiän muutokset eivät tapahdu hetkessä.

avatar
Hmm...
02.6.2019 19:42
Arrow

Oon siis 12v. MutcNo tänää ku olin vessassa nii pyyhin nii tuli vaa suoraa siihe paperi verta eikä ollu mitää rusehtavaa nii en tiiä Alkoko menkat ku ei oo ollu mitää kipuja mut valkovuotoo ja murrosiän muita juttuja on. Mut onk se normaalii et ei oo kipuja et jos ei ois Alkanukkaa et ois ollu jotai muuta.

mm
NettiNappi Karoliina
04.6.2019 14:45
Arrow

Moi. Ensimmäiset menkat saattavat hyvinkin olla kivuttomat ja jonkin asteisia kuukautiskipuja tulee yleensä vasta silloin kun kuukautiset ovat muuttuneet säännöllisemmäksi. Kerrot, että sinulla on jo valkovuotoa sekä muita murrosiän kehitykseen kuuluvia muutoksia kehossasi (kasvypyrähdys, rintojen kasvu, häpykarvat, yms.). On siis täysin mahdollista, että kertomasi veri on ollut ensimmäistä kuukautisvuotoa. Toki verenvuoto voi myös johtua siitä, että sinulle on tullut haavauma sukupuolielimiin, josta vuotaa vähän verta. Pienen haavaumat/hiertymät paranevat usein itsestään, mutta tuolloin on entistä tärkeämpää pitää huolta hygieniasta. Jos asia vielä mietityttää niin juttele siitä rohkeasti vanhempien tai jonkun muun luotettavan ja sinulle läheisen aikuisen kanssa.

Aurinkoista kesän alkua!

avatar
Pelästynyt
06.6.2019 06:57
Arrow

Hei! Minulla alkoi kai menkat eilen. Mutta ne on todella runsaat ja vaihdan sidettä n. 1-2 tunnin välein. Minua pelottaa että minulla on jokin muu kuin menkat. Minulla tuli myös verihyytymiä. Pelottaa vain että minulla on jokin muu kuin menkat 🙁

mm
NettiNappi Karoliina
06.6.2019 11:04
Arrow

Moikka. Kerrot, että kuukautisesi ovat alkaneet eilen ja ne ovat todella runsaat. Viestistäsi ei kuitenkaan käy ilmi, ovatko nämä ensimmäiset menkkasi, vai onko sinulla ollut kuukautiset jo pidemmän aikaa. Jatkuvista runsaista kuukautisvuodoista kärsii 10-15% suomalaisista naisista ja joka kolmannes kokee vaivan jossain vaiheessa elämää. Runsaan kuukautisvuodon seassa on usein myös hyytymiä. Kuukautisvuodon määrää on vaikea mitata, mutta lääkärin puoleen kannattaa kääntyä jos vuoto on niin runsasta, että se häiritsee normaalia elämää, työtä tai harrastuksia, jos runsaat vuodot ilmaantuvat äkillisesti, jos kiertojen välillä on tiputteluvuotoa tai jos kuukautiset ovat hyvin kivuliaat.

Kerrot, että joudut nyt vaihtamaan terveyssidettä nyt parin tunnin välein, mikä on todella usein. Joillain naisilla kuukautisvuoto on kuitenkin luonnollisesti runsaampaa. Terveyssiteitä on myynnissä hyvin monenlaisia ja niiden imukyvyssäkin on vaihtelua. Osa siteistä on tarkoitettu runsaalle kuukautisvuodolle tai yökäyttöön, joten niissä on leveämmät siivekkeet sekä parempi imukyky ja istuvuus. Voisit kokeilla, piteneekö vaihtoväli jos kokeilet imukykyisempää sidettä?

Jos vuodon määrä vaikeuttaa arkeasi tai jos asia huolestuttaa sinua, niin juttele vanhempiesi kanssa asiasta tai varaa aikaa omalle terveysasemalle. Vuodon määrä kuulostaa runsaalta, mutta se voi silti olla täysin normaalia kuukautisuvotoa, vaikkakin huomattavasti runsaampaa.

avatar
tiedustelija
10.6.2019 13:24
Arrow

Olen 15 vuotias tyttö jolla on ollu menkat yli vuoden ja ne oli kesäkuusta marraskuuhun asti säännöllisesti, mutta nyt on ilmenny kuukautiskierron sekoamista. Mulla tulee menkat jopa etuajassa tai myöhässä ja ikinä en tiiä millon pitää ostaa terveys siteitä ja joskus kun en kerkee ostaa terveyssiteitä ja menkat alkaa joudun pistää wc paperia. Mulla on vuoto aika runsasta ja wc paperi ei pidä vuotoa kauaa ja enkä uskalla kysyä äitiltä rahaa siteisiin

avatar
Pelokas
11.6.2019 13:03
Arrow

Oon 13v tyttö ja mulla eilen tais alkaa menkat ensimmäistä kertaa. Jouduin eilen vaihtaa sidettä jopa 2 tunnin välein ja eilen treeneissä vuotoa tuli todella reilusti mutta yön aikana vain yksi viidesosa siitä määrästä. Sanoin tän päivän aikana ei oo tullu melkeen mitään… Onko nää ihan varmasti menkat ja onko normaalia?

avatar
Pelokas
11.6.2019 13:04
Arrow

Ja vielä lisäykseksi eilen treeneissä tuli myös pistävää kipua selkään.

avatar
Pelokas
11.6.2019 13:13
Arrow

Ja vielä lisäystä.. Rinnat kasvateet jo aika paljon ja nekin on aika herkkinä. Häpykarvoitusta on tullut paljonkin jo 12 vuotiaasta asti. Vuoto on ollut välillä punertavaa ja välillä rusehtavaa. Äidillä tais alkaa 14 vuotiaana ja siskolla myös 14 vuotiaana (jos oikein muistan). Tässä nyt tais olla kaikki..

mm
NettiNappi Karoliina
11.6.2019 13:40
Arrow

Hei Tiedustelija! Kerrot, että sinulla on ollut menkat jo vuoden ajan ja alkuun ne oli hyvin säännölliset. Viime aikoina kuukautiskierto on kuitenkin mennyt sekaisin, etkä oikein osaa varautua niihin. On hyvin yleistä, että kuukautisten alkamisen jälkeen saattaa kestä jopa kolmekin vuotta, että kierto muuttuu säännölliseksi. Toisaalta tuonkin jälkeen kuukautiskierrossa saattaa olla muutoksia, sillä kierto on hyvin herkkä muutoksille ja esimerkiksi stressi, sairaudet, liiallinen liikunta tai laihduttaminen saattavat sekoittaa kierron. Onko sinun arjessasi tapahtunut muutoksia, jotka voisivat sekoittaa kuukautiskiertoa? Kuukautiskierron häiriöt ovat hyvin tavallisia. Kerrot myös, ettet uskalla kysyä äidiltäsi rahaa siteisiin. Suosittelen, että rohkaistut juttelemaan äitisi kanssa menkoista ylipäätään, varsinkin jos niiden epäsäännöllisyys huolettaa sinua vielä enemmän. Menkat on tosi luonnollinen osa naisten elämää ja niistä on hyvä jutella avoimesti. Myös rahan pyytäminen siteitä varten on täysin OK ja äitisi ihan varmasti antaa sinulle rahaa niitä varten tai voitte käydä ostamassa siteitä yhdessä. Aurinkoista kesän jatkoa!

avatar
jälkeenjäänyt
12.6.2019 11:06
Arrow

moi, täytin just pari päivää sitten 15, eikä mulla oo vieläkään alkanu menkat. kaikilla kavereilla on, myös niillä ketkä on mua vuotta nuorempia ja puhutaan kyllä menkoista mut ne kaikki olettaa/luulee et mullaki on alkanu jo, vaikka ei oo. muuten oon ihan kehittyny on kasvanu rinnat ja tullu ksrvoi ja sellast, mut lantio ei oo hirveen levee. valkovuotoo on tullu varmaan kolme vuotta. entiiä onko siihen menkkojen alkamattomuuteen syynä se että urheilen paljon, ja oon aika hoikka. mut mä syön kuitenki varmaan melkeempä eniten koko meijän kaveriporukasta mä en silti liho.. pls help oon iha toivoton

avatar
tiedustelija
12.6.2019 18:01
Arrow

Mulla on ollu hirveää stressiä.

avatar
tiedustelija
12.6.2019 19:46
Arrow

Mulla on ain runsaat ja kipeät menkat. Mun menkkakipuihin ei auta lämpö, liikunta tai makoileminen. Mun äitini ei anna lupaa ottaa särkylääkettä.

mm
NettiNappi Karoliina
13.6.2019 10:27
Arrow

Moikka. Kaikki mitä viesteissäsi kerrot, kuulostaa täysin normaalilta. Ensimmäiset menkat voivat olla todella niukat ja vuoto voi olla väriltään rusehtavaa, mutta toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa ja verisempää. Kerrot myös muista muutoksista, joita kehossasi on tapahtunut murrosiän myötä ja niidenkin perusteella voisi sanoa, että kuukautisesti ovat alkaneet. Ensimmäisten menkkojen jälkeen saattaa mennä useampikin vuosi, ennenkuin kuukautiset muuttuvat säännöllisemmiksi ja kuukautiskierto tasoittuu. Jos menkat on välillä runsaammat, niin kokeile siteitä, joissa on imukyky ja istuvuus on parempia. Näin sinun ei tarvitse vaihtaa sidettäkään välttämättä ihan noin usein. Ajan mittaan omia menkkoja osaa myös “lukea” paremmin ja oikean suojan valitseminen oikeaan aikaan on helpompaa. Väestöliiton nuorten sivuilla on tosi hyvää tietoa erilaisista kuukautissuojista ja niiden käytöstä, laitan tähän linkin kyseiselle sivulle. (https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kuukautissuojat/)

mm
NettiNappi Karoliina
13.6.2019 10:46
Arrow

Moikka. Menkat alkavat suomalaisilla tytöillä 10-16 -vuotiaana. Menkkojen alkamiseen vaikuttaa perintötekijöiden lisäksi ravinto ja liikunta. Kerrot viestissäsi, että urheilet todella paljon. Vaikka kerrot, että syöt kaveriporukastanne melkein eniten, niin syötkö silti tarpeeksi liikunnan määrään nähden? Toki, olet juuri täyttänyt 15, joten menkkojen alkamiselle on vielä reilusti aikaa. Kerrot, että rintasi ovat kehittyneet ja valkovuotoakin on ollut jo pidemmän aikaa. Nämä muutokset kertovat sen, että kehosi valmistautuu koko ajan menkkoja varten. Mielestäni sinulla ei ole mitään syytä huoleen. Nautiskele kesästä ja yritä olla stressaamatta menkoista. Ne kyllä tulevat ajallaan. On myös tosi mahtava kuulla, että juttelette kavereiden kanssa menkoista avoimesti. Menkat ovat yksi iso osa tyttöjen ja naisten elämää, joten niistä pitääkin pystyä juttelemaan. Ei myöskään ole mitenkään noloa, että menkat alkavat myöhemmin kuin toisilla. Jokaisen keho on hyvin yksilöllinen ja murrosikä etenee omaan tahtiin. Aurinkoista kesää!

mm
NettiNappi Karoliina
13.6.2019 11:03
Arrow

Moi tiedustelija. Harmi kuulla, että sinulla on ollut viime aikoina stressiä. Stressillä tarkoitetaan tilannetta, jossa voimavarat tuntuvat vähenevän vaikeiden asioiden tai isojen muutosten myötä. Stressi ilmenee usein epävarmuutena, levottomuutena, tai ahdistuksena. Toisinaan sydän hakkaa, ajatus harhailee ja keskittyminen on vaikeaa. Onneksi stressi on pääsääntöisesti ohimenevää ja omaan oloon voi vaikuttaa myönteisesti. Yleensä stressiä syntyy silloin, kun koulussa tai töissä on paljon kiireitä ja paineita suoriutua tarpeeksi hyvin. Stressi voi liittyä myös erilaisiin elämäntilanteisiin, kuten vanhempien eroon, läheisen kuolemaan tai vaikka riitaan ystävän tai perheenjäsenten kanssa. Ihminen kestää stressiä jonkin aikaa ja keksii keinoja siitä selviytymiseen, mutta pitkäkestoinen stressi voi olla haitallista. Siksi onkin tärkeää, että välillä antaa itselle aikaa pysähtyä ja rentoutua. Rentoutuminen on virkistäytymistä, lepoa ja omien ajatusten kuuntelemista. On yhtä monta tapaa rentoutua, kuin on ihmistäkin. Joku tykkää lukea kirjoja, toinen lähtee rauhalliselle kävelylle ja kolmas hikoilee itsensä kuntosalilla uuvuksiin. Voit etsiä itsellesi sopivan tavan rentoutua kokeilemalla erilaisia tapoja. Myös harrastukset tai kavereiden kanssa oleminen ovat hyviä keinoja selkeyttää ajatuksia ja purkaa stressiä. Nyt anna itsellesi aikaa rentoutua ja nauttia kesästä. Oma jaksaminen ja hyvinvointi menee kaiken muun edelle!

mm
NettiNappi Karoliina
13.6.2019 11:13
Arrow

Moikka. Harmi, että kärsit runsaista ja kivuliaista menkoista. Usein rauhallinen liikunta tai lämpötyynyt helpottavat oloa, mutta kerrotkin, että sinun kohdallasi niistä ei ole ollut hyötyä. Oletko jutellut äitisi kanssa siitä, miksei hän anna lupaa käyttää särkylääkettä pahimpien kipujen aikaan? Särkylääkettä ei ole pakko syödä koko aikaa, mutta niiden avulla voi helpottaa oloa, silloin kun menkat ovat pahimmillaan. Toki sinulla on myös mahdollisuus varata aikaa terveysasemalle, jossa voit jutella menkoista enemmän ja tarpeen vaatiessa voitte miettiä myös muita tapoja runsaiden ja kivuliaiden menkkojen hillitsemiseen.

Suosittelen kuitenkin alkuun, että tutustutte yhdessä äitisi kanssa Väestöliiton sivustoon, jossa kerrotaan kivuliaista menkoista tarkemmin. Tuolla myös perustellaan todella hyvin, miksi ja missä vaiheessa särkyläkkeistä hyötyy kaikkein eniten. Juttele äitisi kanssa uudelleen ja kerro hänelle, miltä menkat tuntuvat ja millaisia oireita ne sinussa aiheuttavat. Uskon, että kun hän ymmärtää, niiden olevan todella kivuliaat, antaa hän sinulle luvan käyttää särkylääkkeitä kipujen vähentämiseksi.

Tässä vielä linkki Väestöliiton sivulle, mistä viestissä mainitsin.
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/kivuliaat-kuukautiset/

avatar
tiedustelija
13.6.2019 12:39
Arrow

Mä oon kyllä sanonut äidille että mulla on kipeät menkat ja äiti sanoi että särkylääkettä jos käyttää menkkakipuihin sitten se ei auta tulevaisuudessa esimerkiksi kuumeeseen. Kuukautiskipujen takia mulla saattaa jäädä yöunet vähemmälle. Koska menkkakivut vie mun unen saannin jopa yö 4 aikaan

avatar
tiedustelija
13.6.2019 12:49
Arrow

Mun kuukautiskivut vaikuttaa myös mielialaan

avatar
tiedustelija
14.6.2019 08:24
Arrow

Lisäksi minä kuulin että kaveri muutti vuokattiin. Se toteutui ja. kaveri muutti vuokattiin. Noin 5 viikkoa ennen koulun loppua olimme riidoissa ja eikä me ehtineet sopia riitaa.yPsv3

NettiNappi Liisa
17.6.2019 10:30
Arrow

Heippa tiedustelija!

Sinun kannattaisi vielä yrittää jutella äidillesi ja kertoa, että kuukautiskipusi pitävät sinua hereillä yöllä. Jos särkylääkettä ottaa silloin tällöin tarpeen mukaan, ei niiden teho heikkene esimerkiksi kuumeen alentamisessa tulevaisuudessa. Voisittekohan te käydä yhdessä juttelemassa vaikka kouluterveydenhoitajan tai terveyskeskuksen hoitohenkilökunnan kanssa, että saisit apua kuukautiskipuihisi? Olisi tosi tärkeää, että myös kuukautisten aikana saisit nukuttua eikä sinun tarvitsisi turhaan kärsiä kovista kivuista.

NettiNappi Liisa
17.6.2019 10:32
Arrow

Hei,

onpa kurjaa, että kaverisi ehti muuttaa, ennen kuin saitte sovittua riitanne. Voisitkohan saada kaveriisi yhteyden puhelimitse ja voisitte vielä jutella riidastanne ja sopia? Kovasti tsemppiä sinulle!

avatar
tiedustelija
17.6.2019 12:58
Arrow

Mä annoin sille ennen lähtöä lapun jossa oli mun nro ja se on kamuna instassa. Äiti luulee edelleen vaikka oon lukenu netistä asiasta

NettiNappi Liisa
18.6.2019 12:20
Arrow

Hei!

Onpa harmillista, ettette ole päässeet äitisi kanssa vielä yhteisymmärrykseen särkylääkkeen käytöstä. Voit yrittää vielä jutella äidillesi rauhallisella hetkellä ja kertoa uudelleen, että tarvitset särkylääkettä kuukautiskipuihin.

avatar
tiedustelija
19.6.2019 09:30
Arrow

Minä en joskus uskalla kysyä äidiltä särkylääkettä kun tiiän ettei se anna lupaa. Mä en uskalla myöskää puhua menkoista. Menkat on mulle tosi arka aihe ja mä en oo kunnolla tottunu niihin ne on ollu mulla noin 1.5 vuotta ja mä oon miettiny et totunko niihin ollenkaan. Mulla meni koulu juttujen takia sekaisin. Onko tampooneilla ikärajaa. Voiko niitä alkaa käyttää. Oon jo kokeillu ja ne pitää vuotoa paremmin. Mulla on runsaat ja kipeät menkat. Mitä tehä jos runsaat menkat alkaa välkällä ja siteet luokassa? Voiko omassa pukukaapissa säilyttää aina sidepakettia?

avatar
Yks tyyppi vaa
23.6.2019 19:17
Arrow

Hei. Mulla ehkä alko eilen kuukautiset eli mulla oli tulla alkkareihin sellasta ruskeeta kuivunuttu juttuu ja tänään mulla on tullu valkovuotoo joka on punaruskeeta joten onko kuseessä kuukautiset?

mm
NettiNappi Karoliina
26.6.2019 13:54
Arrow

Moikka! Kuulostaa siltä, että menkat ovat alkaneet. Jos luet tämän viestiketjun aikaisempia viestejä niin huomaat, että ensimmäiset menkat ovatkin hyvin usein kuvailemaasi rusehtavaa vuotoa. Jos haluat lisää infoa menkoista, niin käy tsekkaamassa Väestöliiton nuorten sivut (https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/).
Hyvää kesän jatkoa!

avatar
Anonyymi
26.6.2019 21:55
Arrow

Eli siis mul oli toissapäivään alavatsa kipee ja poltti vähä mahaa sit seuraavaan päivään tuli semmost pientä ruskeeta juttuu joten aattelin et mun menkat alkaa ja nyt mul on ollu eilen ja tänää sellast ruskeeta ns vuotoa alushousuissa ja on mulla siis ollu tietenki pikkuhousunsuoja mut siis en oo iha vrm et onks nää ny menkat?!? Ja jos on nii miks sitä on niin vähän

avatar
odottelija m
26.6.2019 23:13
Arrow

moikka. mulla on nyt parina päivänä tullu jonkun verran ruskehtavaa vuotoa ja jonkun aikaa onnollu jo niin että aamuisin silleen oudosti sattuu ala vatsaan ja yks tietty asento auttaa vaa siihen kipuun😕 voiko olla mahdollista että menkat on alkamassa? 😬

mm
NettiNappi Karoliina
27.6.2019 10:41
Arrow

Hei odottelija m!
Kerroit että sinulla on ollut alavatsakipuja ja hieman rusehtavaa vuotoa. On siis mahdollista, että kuukautisesi ovat alkamassa. Ennen kuukautisia esiintyy usein kipuja ja epämääräistä vuotoa, mikä on täysin normaalia. Kannattaa jutella asiasta esimerkiksi äitisi tai siskosi kanssa, jos se vain on mahdollista. He voivat antaa vinkkejä ja tukea kuukautisten alkamiseen liittyvissä huolissa.

mm
NettiNappi Karoliina
27.6.2019 10:42
Arrow

Hei Anonyymi!
Kuulostaa viestisi perusteella siltä, että kuukautisesi ovat alkaneet. Siihen kuuluu usein kipuja ja rusehtavaakin vuotoa. On hienoa, että olet käyttänyt pikkuhousunsuojia, muista sen lisäksi myös alapääpesu päivittäin lämpimällä vedellä, sekä suojan vaihtaminen tarpeeksi usein. Olit myös huolissasi siitä, että vuotoa on vähän. Kuukautisten alkaessa vuoto voi olla hyvinkin niukkaa ja epäsäännöllistä, ja jokaisella tytöllä ja naisella ne ovat erilaiset. Ei kannata siis pelästyä, vaikka vuotosi onkin vähäistä. Jos asia kuitenkin vaivaa sinua pitempään, kannattaa kysyä esimerkiksi äidiltä mahdollisuuksien mukaan neuvoa.

Kannattaa myös lukaista Väestöliiton ja Decibelin nettisivuja, joista löytyy paljon hyödyllistä tietoa kuukautisten alkamiseen ja kehoon liittyen!
https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/tyton-keho/kuukautiset/
https://www.decibel.fi/tietoa/keho/tyttojen-alapaa-ja-rinnat/kuukautiset

avatar
tiedustelija
27.6.2019 14:01
Arrow

Moi laitoin tossa 19.6.19 tämän viestin. Minä en joskus uskalla kysyä äidiltä särkylääkettä kun tiiän ettei se anna lupaa. Mä en uskalla myöskään puhua menkoista. Menkat on mulle tosi arka aihe ja mä en oo kunnolla tottunu niihin ja ne on ollu mulla noin puoltoista vuotta. Mä mietin myös et totunko niihin ollenkaan. Mulla meni koulu juttujen takia sekaisin. Onko tampooneilla ikärajaa? Voiko niitä alkaa käyttää? Jos runsaat menkat alkaa välkällä ja siteet luokassa niin voiko sidepakettia pitäö pukukaapissa?

mm
NettiNappi Hanna
28.6.2019 15:57
Arrow

Hei. Jostain syystä viestisi on jäänyt vastaamatta. Suuret pahoittelut sinulle!
Menkat kuuluvat jokaisen naisen elämään ja niihin tottuu kyllä ajan kanssa. Kuukautiskierto voi vaihdella mm. koulustressin vuoksi, ja se on aivan normaalia. Toki on vaikeaa tietää milloin kuukautiset tulevat, jos ne ovat epäsäännölliset. Särkylääkkeen suhteen voisit yrittää rohkaista mielesi ja pyytää särkylääkettä äidiltäsi kuukautiskipuihin. Voisit myös kysäistä äidiltäsi, että onko hänelläkin kuukautiskipuja. Voi olla, että äitisikin alkaa puhumaan kanssasi kuukautisista, kun otat asian aina välillä rohkeasti esille. Voit jutella kuukautisista myös ystävien kanssa ja jonkun muun luotettavan aikuisen kanssa.
Voit lukea kuukautisista tarkemmin Väestöliiton nuorten sivuilta.

Tamponien käytölle ei ole ikärajaa. Voit lukea kuukautissuojista myös Väestöliiton nuorten sivuilla.

Tamponien käyttöön löydät ohjeita eri tamponimerkkien nettisivuilta, esimerkiksi o.b. nuorten sivut.

Voit hyvin pitää sidepakettia pukukaapissa, josta se on helposti saatavilla. Kuukautissuojaa on hyvä pitää varalta myös repussa tai laukussa. Oikein hyvää kesää sinulle!

NettiNapin Pulmakulma ja keskustelupalsta on suljettu kesän ajan 27.6.-4.8.19. Oikein mukavaa kesää kaikille!