Oma keho

E-pillerit
Aloittaja:
Eerika
21.9.2018 23:41
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
25.9.2018 13:45
Osallistu keskusteluun
Avatar
Eerika
21.9.2018 23:41
Arrow

Heips,
olen noin kuukauden päästä 13-vuotias tyttö ja menkat mulla on ollu tämän vuoden 2016 tammikuusta. Voiko tämän ikäisenä aloittaa e-pillerit? Onko ne ylipäätään kannattavat? En niitä ehkäisykeinona sinänsä käyttäisi kun en ole vielä ole aloitellut seksielämää mutta koska menkat on mulla niin kivuliaat ja saattaa tulla ihan koska tahansa, joten elämä menkkojen kanssa on aika vaikeaa joten pillerit vois ehkä helpottaa, ainakin sen tiedon perusteella mitä netistä olen lukenut. Mitä haitta- ja hyötyvaikutuksia niillä on? Saako niitä koulun terveydenhoitajalta ilman, että se kertoo huoltajalle. Mun äiti on kuollut 11 vuotta sitten, ei ole siskoja, tätejä, mummoja tai muitakaan joilta voisin kysyä apua, ainoastaan isä ja isoveli sekä kummitäti asuu Australiassa. Eli ois tärkeää jos saisin asian hoidettua vähän salassa. Paljonko pillerit maksaa ja kuinka usein niitä pitää ottaa, saako niitä ilman reseptiä? Joutuuko e-pillereiden aloituksen takia johonkin tutkimuksiin tai vastaavaa?

mm
NettiNappi Karoliina
25.9.2018 13:45
Arrow

Moi Eerika!

Kysyin asiaa terveydenhoitajalta ja hän vastasi näin:

E-pillereiden aloittamiselle ei ole alaikärajaa. Alle 16 -vuotiaiden ehkäisyn aloittaa lääkäri, eli sinun tulee varata aika terveysasemalle. Lääkäri arvioi, mikä on kaikkein paras hoito kuukautiskipuun, e-pillerit ovat yksi hyvä vaihtoehto. Lääkäri myös arvioi, pystytkö hoitamaan terveysasiat itsenäisesti ilman huoltajaa. Kuitenkin on hyvä muistaa, että huoltajalta saa yleensä apua lääkkeiden (kuten e-pillereiden) ostamisessa, joten voi olla hyvä, että isäsi tietää asiasta.

Jos pillerit päädytään aloittamaan, saat aloituspakkauksen lääkäriltä (3 kuukauden pillerit) ilmaiseksi mukaan. Tuolloin sovitaan myös kontrollikäynti parin kuukauden päähän, jolloin keskustellaan siitä, onko pillerit olleet sinulle sopivat ja onko niistä ollut apua. Tuolloin lääkäri voi tehdä sinulle niihin reseptin, jos käyttöä päätetään jatkaa. Pillerit siis ostetaan reseptillä apteekista, eikä niitä voi saada ilman reseptiä. E-pillerit maksavat n. 10-13 euroa kuukaudessa.

Käydessäsi lääkärin vastaanotolla, kertoo hän sinulle yleisimmät hyödyt ja haitat pillereiden käytöstä. Tavallisimpia haittoja ovat mielialan vaihtelut, rintojen arkuus, turvotus ja limakalvojen kuivuminen. Haitat ovat kuitenkin useimmiten ohimeneviä. E-pillereitä syödään päivittäin ja käyttöohjeet käydään tarkkaan läpi vastaanotolla.

E-pillereiden aloituksessa ei tarvitse tehdä gynekologista tutkimusta. Verenpaine, pituus ja paino mitataan, sillä reilu ylipaino voi olla este pillereiden määräämiselle. Keskustelun avulla lääkäri selvittää muut terveystiedot, joilla voi olla vaikutusta e-pillerin aloitukselle ja sopivan pillerin valinnalle.

Toivottavasti sinulle sopiva apu kivuliaisiin menkkoihin löytyy.
Aurinkoista syksyn jatkoa!

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load