Oma keho

E-pillerit
Aloittaja:
Eerika
21.9.2018 23:41
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
04.8.2020 12:39
Osallistu keskusteluun
Avatar
Eerika
21.9.2018 23:41
Arrow

Heips,
olen noin kuukauden päästä 13-vuotias tyttö ja menkat mulla on ollu tämän vuoden 2016 tammikuusta. Voiko tämän ikäisenä aloittaa e-pillerit? Onko ne ylipäätään kannattavat? En niitä ehkäisykeinona sinänsä käyttäisi kun en ole vielä ole aloitellut seksielämää mutta koska menkat on mulla niin kivuliaat ja saattaa tulla ihan koska tahansa, joten elämä menkkojen kanssa on aika vaikeaa joten pillerit vois ehkä helpottaa, ainakin sen tiedon perusteella mitä netistä olen lukenut. Mitä haitta- ja hyötyvaikutuksia niillä on? Saako niitä koulun terveydenhoitajalta ilman, että se kertoo huoltajalle. Mun äiti on kuollut 11 vuotta sitten, ei ole siskoja, tätejä, mummoja tai muitakaan joilta voisin kysyä apua, ainoastaan isä ja isoveli sekä kummitäti asuu Australiassa. Eli ois tärkeää jos saisin asian hoidettua vähän salassa. Paljonko pillerit maksaa ja kuinka usein niitä pitää ottaa, saako niitä ilman reseptiä? Joutuuko e-pillereiden aloituksen takia johonkin tutkimuksiin tai vastaavaa?

mm
NettiNappi Karoliina
25.9.2018 13:45
Arrow

Moi Eerika!

Kysyin asiaa terveydenhoitajalta ja hän vastasi näin:

E-pillereiden aloittamiselle ei ole alaikärajaa. Alle 16 -vuotiaiden ehkäisyn aloittaa lääkäri, eli sinun tulee varata aika terveysasemalle. Lääkäri arvioi, mikä on kaikkein paras hoito kuukautiskipuun, e-pillerit ovat yksi hyvä vaihtoehto. Lääkäri myös arvioi, pystytkö hoitamaan terveysasiat itsenäisesti ilman huoltajaa. Kuitenkin on hyvä muistaa, että huoltajalta saa yleensä apua lääkkeiden (kuten e-pillereiden) ostamisessa, joten voi olla hyvä, että isäsi tietää asiasta.

Jos pillerit päädytään aloittamaan, saat aloituspakkauksen lääkäriltä (3 kuukauden pillerit) ilmaiseksi mukaan. Tuolloin sovitaan myös kontrollikäynti parin kuukauden päähän, jolloin keskustellaan siitä, onko pillerit olleet sinulle sopivat ja onko niistä ollut apua. Tuolloin lääkäri voi tehdä sinulle niihin reseptin, jos käyttöä päätetään jatkaa. Pillerit siis ostetaan reseptillä apteekista, eikä niitä voi saada ilman reseptiä. E-pillerit maksavat n. 10-13 euroa kuukaudessa.

Käydessäsi lääkärin vastaanotolla, kertoo hän sinulle yleisimmät hyödyt ja haitat pillereiden käytöstä. Tavallisimpia haittoja ovat mielialan vaihtelut, rintojen arkuus, turvotus ja limakalvojen kuivuminen. Haitat ovat kuitenkin useimmiten ohimeneviä. E-pillereitä syödään päivittäin ja käyttöohjeet käydään tarkkaan läpi vastaanotolla.

E-pillereiden aloituksessa ei tarvitse tehdä gynekologista tutkimusta. Verenpaine, pituus ja paino mitataan, sillä reilu ylipaino voi olla este pillereiden määräämiselle. Keskustelun avulla lääkäri selvittää muut terveystiedot, joilla voi olla vaikutusta e-pillerin aloitukselle ja sopivan pillerin valinnalle.

Toivottavasti sinulle sopiva apu kivuliaisiin menkkoihin löytyy.
Aurinkoista syksyn jatkoa!

avatar
Kivuliaat menkat
13.5.2020 22:47
Arrow

Täytän pian 12v ja menkat todella kivuliaat. Noin 5pv vaan pyörin sängyssä eikä mikään auta. Särkylääkkeistä mulle tulee vaa väsymys ja huono olo. Voiko terkkari laittaa lähetteen terveysasemalle josta ne e-pillerit hommattais?

mm
NettiNappi Hanna
14.5.2020 09:58
Arrow

Hei. Onpa ikävä kuulla, että sinulla on noin kivuliaat menkat. Jos et ole puhunut kivuista vanhempiesi kanssa, ota kivut puheeksi myös heidän kanssaan. Menkkakipuihin löytyy kyllä apua ja suosittelen, että käyt kouluterveydenhoitajan kanssa puhumassa asiasta. Hän voi varata sinulle lääkäriajan jatkoselvittelyjä varten. Lääkäri arvioi tilanteesi ja mahdollisesti kirjoittaa sinulle e-pillerireseptin. Laitan tähän vielä linkin Hyvä kysymys -sivustolle, josta löydät lisätietoa menkkakivuista. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Tsemppiä sinulle. Toivottavasti menkkakipuihin löytyy apu.

avatar
laura
17.5.2020 16:10
Arrow

Terve!
Minä olen noin kuukauden päästä 13 tyttö. Kuukautiseni alkoivat viime syksynä (noin Elokuun puolivälissä 2020). Haluaisin aloittaa käyttämään e-pillereitä koska menkat ovat yleensä niin kivuliaat.

Mutta voinko tämän ikäisenä vielä aloittaa sen? Enimmäkseen kuukautisten takia ei niin seksin. Mutta olisihan se ihan hyödyllistä jos tulisikin harrastettua seksiä niin olisi ehkäisy kunnossa.

Olen lukenut netistä paljon niistä mutta en oikein ole ymmärtänyt paljon ne maksaa, tarvitsenko käydä esimerkiksi terveydenhoitajalla.
Olen myös lukenut että kannattaisi keskustella esimerkiksi oma äidin kanssa asiasta. Mutta pelkään että äiti ei antaisi lupaa siihen.

Että voiko apteekista hakea yksin että sen voisi pitää hieman salassa? Ja jos esimerkiksi otan niitä joka päivä kuukauden aikana niin kuinka kauan vaiukutus kestää?

Toivon että saisin vastauksen nopeasti.

mm
NettiNappi Karoliina
18.5.2020 13:41
Arrow

Hei laura! Ikävä kuulla, että menkkasi ovat kivuliaat, mutta olet oikeassa siitä, että esimerkiksi ehkäisyvalmisteen avulla kuukautiskivut voidaan saada hallintaan. Et kerro viestissäsi, oletko kokeillut muita tapoja kivunhoidossa. Esimerkiksi liikunnan avulla voidaan helpottaa kuukautiskipuja. Joitain saattaa pahimmissa vatsakivuissa helpottaa lämpöhoito, eli alavatsalle asetetaan joksikin aikaa lämpötyyny/lämmin pyyhe. Myös tulehduskipulääkkeillä voi hoitaa tehokkaasti kuukautiskipuja. Tulehduskipulääkkeet vähentävät kohdun supistelua ja siitä aiheutuvaa kipua. Kipulääke kannattaa ottaa ajoissa, juuri ennen vuodon ja kuukautiskipujen alkua. Jos itsehoito ja ilman reseptiä ostettavat kipulääkkeet eivät riitä, niin on hyvä varata aikaa lääkärille. Lääkärin kanssa pohditaan yhdessä, olisiko sinun tapauksessasi hormonaalisista valmisteista (eli esimerkiksi ehkäisytableteista) hyötyä kuukautiskipujen hoidossa. Ehkäisytablettien käytölle ei ole ikärajaa. Ehkäisyvalmisteet ovat eri hintaisia ja joissain kunnissa nuorille jopa ilmaisia. Olen varma, että jos juttelet äitisi kanssa kuukautisista ja kerrot, että haluaisit varata aikaa lääkärille kuukautiskipujen vuoksi, hän aivan varmasti suostuu siihen. Ehkäisyvalmisteita ei voi vain hakea apteekista, vaan lääkäri kirjoittaa niitä varten reseptin. Valmisteita on hyvin erilaisia ja niiden käyttötavat vaihtelevat. Siksi kannattaa varata aika lääkäriin, jotta saat apua menkkakipuihin ja saat sinulle sopivimman avun. Lääkäri osaa vastata ehkäisytabletteihin liittyviin kysymyksiin kaikkein parhaiten. Hyvää maanantaita!

avatar
Milla
01.6.2020 17:29
Arrow

minulla olisi keskiviikkona uintikisat ja menkat alkavat juuri sinäpäivänä miten voisin siirrättää kuukautisiani

mm
NettiNappi Anni
01.6.2020 20:47
Arrow

Moikka Milla. Kuukautiset voidaan siirtää yhdistelmäehkäisypillereillä tai vain keltarauhashormonia sisältävillä tableteilla. Viestistäsi ei selvinnyt onko sinulla käytössäsi mitään hormonaalista valmistetta. Jos käytössä on tasa-annoksinen yhdistelmäpilleri, voit jatkaa pillereiden käyttöä seuraavasta pakkauksesta välittömästi edellisen loputtua taukoa pitämättä. Ilman taukoa pillereiden käyttöä voidaan jatkaa niin kauan kuin vuodotonta aikaa halutaan, esimerkiksi kaksi kokonaista jaksoa peräkkäin, ja sitten pidetään 7 päivän tauko. Vuoto alkaa 2–4 päivän kuluttua viimeisestä tabletista. Eri valmisteissa saattaa olla pieniä eroja, joten kannattaa tutustua omaan pakkausselosteeseen huolellisesti. Jos et saa asiaan lisätietoa pakkausselosteesta, kysy asiasta koulun terveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Voit kysyä neuvoa myös äidiltäsi. Minipillereiden käyttäjillä kuukautisten siirto tablettien ottoa muuttamalla ei onnistu.

Jos sinulla ei ole käytössä ehkäisypillereitä, kuukautisten siirtoon vaaditaan resepti, jonka voi määrätä lääkäri. Voit käyttää uintikisoissa myös tamponia joka on melko huomaamaton. Tsemppiä kisoihin ja mukavaa kesää!

avatar
En kerro nimeä
10.6.2020 02:42
Arrow

Hei, olen 12 vuotias tyttö ja minun kuukautiset alkoivat noin reilu vuosi sitten ja ennen niiden kanssa ei ollut mitää muuta ongelmaa kuin että todella epäsäännölliset. Nykyään menkat ovat runsaammat kuin ennen ja vähän kivuliaammat mutta yhä epäsäännölliset ja välillä on niin runsaat että viime yönäkin taas tuli läpi vaikka käytän aika paksua tai sellasta sidettä ja en tiedä mitä teen tamponia haluaisin kookeilla mutta en uskalla pelkään että se sattuu ja en tiedä ymmärsitkö mun ongelmaa ku en itekkää oikeee ymmärrä mut joo

mm
NettiNappi Karoliina
11.6.2020 10:14
Arrow

Moikka. Yleensä menkat muuttuvat runsaimmiksi, mitä pidemmän aikaa ne ovat tulleet. Samalla myös kuukautiskipuja saattaa ilmetä enemmän. Kerroit, että kuukautisesi ovat toisinaan todella runsaat ja ohivuotoja tulee varsinkin yöaikaan. Runsaat vuodot ovat ikäviä, varsinkin jos menkat rajoittavat elämää ja kuukautissuojat pettävät. Kuukautiset ovat runsaat yleensä silloin, jos kuukautissuojia pitää vaihtaa tunnin-kahden välein, jos yölläkin joutuu heräämään ja vaihtamaan kuukautissuojaa tai jos imukykyisemmätkään kuukautissuojat eivät tuo riittävää suojaa. Tulehduskipulääkkeet voivat vähentää vuotoa jonkin verran ja lääke auttaa myös kuukautiskipuihin. Suosittelen sinua juttelemaan vanhempiesi kanssa, voisitko kokeilla tulehduskipulääkkeitä vuodon hillitsemiseksi. Jos kipulääkkeetkään eivät auta, kannattaa varata aikaa lääkärille. Lääkärissä selvitellään runsaiden kuukautisten syytä ja etsitään myös sinulle sopiva ratkaisu menkkojen suhteen. Joskus e-pillereiden aloittaminen auttaa, sillä ne niukentavat vuotoa ja vähentävät kipuja. Kerroit viestissäsi myös, että haluaisit kokeilla tamponeja, mutta pelkäät niiden asettamisen sattuvan. Laitan sinulle tähän linkin o.b.:n nettisivuille (linkki avautuu uuteen ikkunaan), jossa kerrotaan tosi tarkkaan ja yksityiskohtaisesti, miten tamponin paikoilleen asettaminen onnistuu. Toki alkuun tamponien käyttö voi tuntua vaikealta, mutta kun opit asettamaan tamponin oikein, et edes huomaa sitä. Kyseisellä sivustolla on myös tietoa tamponinen käytöstä ylipäätään, joten suosittelen sinua tutustumaan tuohon sivuun. Toivottavasti saat apua menkkoihin, eivätkä ne enää häiritse arkeasi liiaksi. Tsemppiä!

avatar
Milla
12.6.2020 16:33
Arrow

Jos haluaa varata ajan lääkärille,että saisi e-pillerit niin tarvitseeko vanhempien olla tietoinen asiasta? Ja jos ei tarvitse mistä pitäisi varata aika

mm
NettiNappi Anni
15.6.2020 12:14
Arrow

Moi Milla. Pohdit viestistäsi miten saisit e-pillerit. Et myöskään halua että vanhempasi saavat tietää asiasta. Viestistäsi ei selvinnyt syytä haluatko e-pillerit raskauden ehkäisyä varten vai esimerkiksi menkkakipujen vuoksi. Joka tapauksessa työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus. Joten myös alaikäisellä, joka ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan, on oikeus kieltää hoitoaan tai terveydentilaansa koskevien tietojen antaminen huoltajilleen.

Raskauden ehkäisypalveluita saa omasta hyvinvointikeskuksesta ja opiskeluterveydenhuollosta. Jos et ole opiskeluterveydenhuollon asiakas, voit varata ajan neuvolan puhelinpalvelusta 08 558 44356. Oulun kaupungin sivuilla on asiasta lisätietoa, joten kannattaa vilkaista tuo sivusto. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Aurinkoista kesää sinulle!

avatar
Emma
15.6.2020 12:17
Arrow

Hei. Olen 14-vuotias tyttö. Kuukautiseni alkoivat noin vuosi sitten. Kuukaitiseni ovat todella runsaat ja kivuliaat,ja ne kestävät yleensä kaksi viikkoa. Minulla on hyvin epäsäännöllinen kierto. Eli kuukautiset tulevat milloin niitä itseään huvittaa. Olen 155cm ja painan noin 48kg.
Kuukautiskivut ovat selässä mahassa ja reisissä koko kuutautisten ajan. Pari päivää ennen kuukautisia minulla on mielialavaihteluita ja olen aika herkillä, eli alan itkemään pienistäkin asioista. Olen kokeillut kipulääkeitä ja lämpöhoitoa, mutta molemmat näistä auttavat vain max 30min. Urheilu vain pahentaa kipua ja meinaan oksentaa aina kun lähden urheilemaan kuukautisten aikana, mikä on todella tyhmää, koska harrastan uintia, hiihtoa, juoksua, nyrkkeilyä, kilpapyöräilyä, kuntosalia ja motocrossia ja ulkoilen myös paljon. Eli kuukautisten aikana joudun pitämään juuri tuon 2 viikon tauon kaikesta urheilusta.
Kuukautissuojana käytän kuukuppia, joka ensimmäsinä vuotopäivinä täytyy tyhjentää noin tunnin välein. Eli yöllä joudun heräämään muutaman kerran ja tyhjentämään sen sekä käyttämään lisänä yösidettä.
Asumme kesät mökillä jossa ei ole juoksevaa vettä eli vain kantovesi kaivosta. Kuukupin ainoa pesupaikka on siis keittiössä kaikkien silmien edessä, mikä ei todellakaan ole kivaa.
Minulla ei ole e-pillereitä, mutta haluaisin ne helpottamaan runsaita ja pitkään kestäviä kuukautisiani. Terveydenhoitaja sanoi 6.lk terveystarkastuksessa, että e-pillerit kannattaa hankkia jos selässä on finnejä(minullla on,ja myös naamassa lievää aknea) ja kuukautiset ovat vaikeat, vaikka ei seksiä harrastaisikaan. Hän itse siis otti asian puheeksi, en minä. Kerroin äidilleni mitä terveydenhoitaja sanoi, mutta äiti sanoi vain, että “katotaan sitten ku oot 15 tai 16.” Hän ilmeisesti siis luulee, että hankkisin e-pillerit vain ehkäisyksi.
Voiko e-pillerit siis hankkia lääkärin reseptillä ilman, että vanhemmat saavat tietää, vai pitääkö vanhemman olla mukana? Mitä hyötyä e-pillereistä oikeasti on? Entä haittoja?

mm
NettiNappi Anni
16.6.2020 10:59
Arrow

Hei Emma. Onpa ikävä kuulla, että kärsit noin kovista kuukautiskivuista. Kerroitkin, että olet kokeillut jo lämpöhoitoa, liikuntaa ja kipulääkkeitä avuksi. Kuulostaa siltä, että voisit hyötyä e-pillereistä koska ne haittaa normaalia elämääsi noin paljon. Kuukupin käytössä kuten muissakin suojissa, hygienia on tärkeää joten senkin vuoksi e-pillerit voisivat olla hyvä vaihtoehto sinulle.

Voit hankkia e-pillerit myös ilman vanhempiesi suostumusta mutta suosittelisin sinua silti puhumaan asiasta vielä äitisi kanssa uudelleen. Kerro vielä miksi haluaisit e-pillerit ja että syynä ei ole ehkäisy vaan haluaisit apua menkkoihisi. Voihan olla, että äitisi ensimmäinen reaktio oli kielteinen jos hän ajatteli, että haluat e-pillerit pelkän ehkäisyn vuoksi. Avoin keskustelu usein auttaa. Voit kertoa asiasta samalla tavalla hänelle kun kirjoitit viestissäsikin.

Kysyit viestissäsi mitä hyötyä ja haittaa e-pillereistä on. E-pillerit eivät sovi kaikille, mutta juttelemalla hoitajan kanssa voitte valita sinulle sopivimman vaihtoehdon. Jos ensimmäinen merkki ei sovi, voi olla että toinen auttaa. Jos saat äitisi ymmärtämään syyn e-pillereiden hankintaan, voit ottaa hänet tueksi lääkäriin. Ajan voit varata omalta terveysasemaltasi.

E-pillereillä on monia hyviä puolia: kuukautiskivut lieventyvät, vuodon määrä vähenee, vuotojen kesto lyhenee, kuukautiset tulevat säännöllisiksi ja kuukautisten ajankohtaa voi muuttaa pillereiden avulla. E-pillerit auttavat myös kuukautiskipuihin ja akneen.

Hormonaalisen ehkäisyn aikana voi esiintyä myös haittavaikutuksia. Yleisiä haittavaikutuksia ovat välivuodot, eli muulloin kuin kuukautisten aikana tulevat vuodot, rintojen arkuus ja pingotus, pahoinvointi, päänsärky, migreeni ja mielialan muutokset ja turvotuksesta johtuva painonnousu, joka on yleensä ohimenevää.
Toivottavasti asiat ratkeaa parhain päin. Tsemppiä ja mukavaa kesää!

avatar
:)
19.6.2020 07:51
Arrow

hei olen 14 vuotias tyttö ja aloin miettimään e-pillereitä. Olen puhunut asiasta äitini kanssa, koska olen vähän aikaa sitten joutunut ottamaan jälkiehkäisy pillerin ja menkatkin on alkanut aika kivuliaaksi ja epäsäännöliseksi. Minulla on tällä hetkellä poikaystävä ja seksielämä alkanut niin olisi ihan mukava että olisi säännöllinen ehkäisy eikä tarvisi ahdistua siitä että koskaan ei voi tietää jos kumi menee rikki ja vahinkoa sattuu. Silloin kerran kun kumi meni rikki menin äidin luokse ja hän oli hyvin pettynyt ja masennuin siitä ja siitä asti olen ollut hyvin ahdistunut joka kerralla kun olen ollut yhdynnässä (jälkeen päin). Äidin kanssa olen hyvissä väleissä ja olemme puhuneet monesti ehkäisystä ja hän on ollut kannattamassa e pillereiden hankintaa mutta ei ole saatu aikaiseksi vielä. Pitäisikö niitten takia käymään gynellä? mutta olen huolissaan että masennun kun olen kuullut että ne aiheuttavat jonkinlaista masennusta kun muutenkin mielenterveys aikalailla huonossa kunnossa muutenkin. Olen myös huolissani siitä että tulenko saamaan niitä kun en haluaisi sanoa kaikenlaista että seksielämä alkanut kun muut saattavat miettiä että en ole vielä sopivan ikäinen aloittamaan seksi elämää vaikka muutkin aikuiset ihmiset on huomannut että henkisesti olen vanhempi ja järkevä, mutta siltikin olen huolissaan tulenko saamaan niitä vain kivuliaiden menkkojen avulla, koska oikeasti tarvisin niitä ettei tarvitsisi ahdistua ja käyttää rahaa mihinkään jälkiehkäisy pilleriin jos kondomi menee rikki

mm
NettiNappi Hanna
22.6.2020 13:38
Arrow

Hei. Sinua mietityttää e-pillereiden aloittaminen. Sinulla on poikaystävä ja olette aloittaneet seksielämän, jonka vuoksi tarvitset ehkäisyä. Kerrot, että koet ahdistusta yhdynnän jälkeen, koska pelkäät ehkäisyn pettäneen. E-pillereiden käyttö helpottaisi todennäköisesti tätä ahdistusta. Sinulla on myös kivuliaat ja epäsäännöllisetkin menkat, joten pillereiden käyttö voisi helpottaa kipuja sekä säännöllistää kuukautiskierron. Olet jutellut äitisikin kanssa asiasta ja hänenkin mielestään voisit aloittaa e-pillerit.

Olet kuitenkin huolissasi e-pillereiden mahdollisista sivuvaikutuksista ja erityisesti pelkäät niiden aiheuttavan masennusta. Suosittelen, että juttelet avoimesti e-pillereiden aloittamisesta terveysalan ammattilaisen kanssa. He osaavat suositella sinulle sopivaa ehkäisypilleriä tai jotain muuta ehkäisymuotoa. Sinun kannattaa kertoa rohkeasti sekä kuukautisiin liittyvistä asioista että seksielämän aloittamisesta. Sitä ei tarvitse ujostella, sillä terveysalan ammattilaisen tehtävä on auttaa ja tukea sinua. Rohkealla puhumisella osoitat myös olevasi vastuuntuntoinen nuori nainen. Sinulla on myös mahdollisuus saada keskuteluapua kokemaasi ahdistukseen ja masennusoireisiin. Niiden kanssa ei tarvitse pärjätä yksin.

Voitte ottaa äitisi kanssa yhteyttä alueenne terveysasemaan ja varata ajan kiireettömälle vastaanotolle. Halutessasi voit olla yhteydessä myös Oulun Tyttöjen talon seksuaalineuvontaan:

Seksuaalineuvoja on tavoitettavissa numerosta 044 7261 260 maanantaista keskiviikkoon klo 10.00-14.00. Muina aikoina puhelimeen voi jättää ääni- tai tekstiviestin ja seksuaalineuvoja ottaa viestin jättäjään yhteyttä. Vastaanotolle on mahdollista varata aika myös sähköpostitse mervi.koskela(at)vuolleoulu.fi. Seksuaalineuvonnassa saat tukea ja ohjausta esimerkiksi seurusteluun, ehkäisyyn ja raskauteen liittyvissä kysymyksissä. Palvelu on luottamuksellista ja siellä voi halutessaan asioida nimettömästi.

Tsemppiä ja kivaa kesän jatkoa sinulle!

avatar
se joka tarvii apua
28.6.2020 14:28
Arrow

Moi oon 14-vuotias tyttö ja mun menkat alko n.vuos sitten. Mun menkat on epäsäännölliset, kivuliaat ja runsaat. Oon puhunut niistä mun äitin kaa mut sitä ei oikeen kiinnosta ja en jaksa koko ajan sille mainita siitä. Mun siskolla on e-pillerit (17.v). Oon kokeillu liikuntaa ja lämpötyynyä mutta ne ei auta. Haluaisin alottaa e-pillereiden käytön mutta tuntuu ettei äiti hyväksy niitä kun olen niin nuori. Tarvitsen jotain apua koska joudun perumaan kaikki siltä viikolta kuun mulla on menkat koska pelkään että tulee läpi. Joskus mulla on menkat 2 kertaa kuukaudessa ja se on tosi turhauttavaa ja nyt kun on kesä haluaisin uida paljon enkä tykkää käyttää tamponia. Mulla ei oo oikeen mitään mieliala vaihteluja ja oon aika rauhallinen. Oon miettinyt myös sitä kun oon 166cm pitkä ja painan 62kg että oonko ylipainoinen niiden käyttämiseen mutta terkkari sanoi terveystarkasuksessa että olen normaali painoinen tai että ei ole yli painoa mutta tuntuu itse että olisi.

mm
NettiNappi Hanna
29.6.2020 14:25
Arrow

Moi se joka tarvii apua. Kerrot, että sinulla on runsaat ja kivuliaat kuukautiset, jotka rajoittavat elämääsi. Haluaisit aloittaa e-pillerit, jotta kuukautiset eivät rajoittaisi elämääsi niin paljon. Olet jutellut asiasta äitisi kanssa, mutta hän ei kannusta sinua e-pillereiden hankintaan.
Myös tavallisella tulehduskipulääkkeellä voi olla niukentava vaikutus kuukautisvuodon määrään. Lääkkeellä saat myös kuukautiskivut kuriin. Voisit jutella tulehduskipulääkkeen käytöstä äitisi kanssa. Lääkettä kannattaa ottaa aina heti kuukautisten alkaessa ja ainakin parin ensimmäisen vuotopäivän ajan pakkausohjeen mukaisesti.

Jos tulehduskipulääkkeen käytöstä ei ole apua, voisit jutella vielä äitisi kanssa e-pillereistä. Koulun alkaessa voit käydä juttelemassa myös kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän voi ohjata sinut tarviottaessa lääkärin vastaanotolle. Kipeiden ja runsaiden kuukautisten kanssa ei tarvitse vain sinnitellä, vaan niihin kyllä löytyy apukeinoja. Terveydenhoitaja ja lääkäri voivat selvittää sinulle sopivan apukeinon. Voit lukea lisätietoa runsaista kuukautisista Hyvä kysymys-sivustolta. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.)

Olet aivan normaalipainoinen, eikä sinun tarvitse olla huolissasi. Kuukautiset kyllä rajoittavat uimista, jos tamponin käyttö ei tunnu hyvältä. Olethan kokeillut asettimella laitettavia normaalikokoisia tamponeja, sillä sellaisenkin avulla voisit uida ainakin lyhyen aikaa kuukautisten aikana. Myös kuukautiskuppi voisi olla kokeilemisen arvoinen. Voit lukea lisää erilaisista kuukautissuojista Hyvä kysymys -sivustolta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Toivottavasti kuukautistesi runsauteen ja kuukautiskipuihin löytyy toimiva apukeino. Kivaa kesää!

avatar
Help
29.7.2020 22:33
Arrow

Mulla alko menkat noin vuosi sitten ja ne ei ollut niin runsaat paitsi nytten. Nytten minulla on menkat kahden viikon välein ja todella runsas vuoto. Ja Mia vaan ärsyttää kun ne menkat on niin usein joten haluaisin ne tahdittaa pillereillä kolmen viikon väreiksi. Puhuin äitini kanssa asiasta, mutta hän sanoi että minun pitäisi hoitaa asia itse miten varaan ajan tai mitä sanon lääkärille.

mm
NettiNappi Anni
30.7.2020 11:32
Arrow

Moikka Help. Onpa ikävä kuulla, että menkkasi ovat runsaat ja tulevat parin viikon välein. Normaali kuukautiskierron pituus on 23–35 vuorokautta. Kierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun. Menkat ovat runsaat, jos kuukautissuojia pitää vaihtaa esimerkiksi tunnin-kahden välein, yölläkin joutuu nousemaan useamman kerran vaihtamaan kuukautissuojaa ja imukykyisemmätkään kuukautissuojat eivät riitä säännöllisesti vaihdettuna. Menkat saattavat olla alussa epäsäännölliset ja välillä niukat, välillä runsaat. Jos menkat jatkuu pitkään runsaina ja ne haittaavat elämää, apua kannattaa ehdottomasti hakea. Runsas vuoto vielä elimistöstä myös rautaa pois, eli silloin voi kehittyä raudanpuutosanemia. Senkin vuoksi vaiva on hyvä hoitaa.

Harmi, että et saanut äidiltäsi apua. Voisit yrittää jutella hänelle vielä toisenkin kerran ja sanoa, että haluaisit häneltä tukea asiaan. Vanhempien tehtävä on kuitenkin auttaa ja neuvoa.

E-pillerit auttavat usein kuukautiskierron säännöllistämiseen ja runsaisiin menkkoihin. Ne niukentavat ja lyhentävät vuotoa ja vähentävät kipuja. Koulut alkavat pian, joten voit varata ajan koulusi terkkarilta tai opiskelijaterveydenhuollosta. 16–20-vuotiaiden oululaisten on mahdollista saada maksuttomasti hormonaalista ja ei-hormonaalista ehkäisyä, mukaan lukien pitkäkestoiset ehkäisymenetelmät. Maksutta tarjotaan erikseen sovitut valmisteet. Voit siis olla yhteydessä myös neuvolan puhelinpalveluun numeroon 08 558 44356. Voit lukea lisää asiasta Oulun kaupungin sivuilta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.

Voit varata myös omalta terveysasemalta tai opiskeluterveydenhuollosta soittamalla. Yhteystiedot löytyvät Oulun kaupungin sivuilta. Kiireettömissä asioissa voit myös lähettää viestin sairaanhoitajalle Oulun Omahoidossa. Viestiisi vastataan yhden arkipäivän kuluessa.
Sinulla on siis monta paikkaa mistä hakea apua. Kysyit mitä kerrot lääkärille. Voit kertoa hänelle samat asiat kun laitoit viestiisi: “minulla on menkat kahden viikon välein ja todella runsas vuoto..”.
Tsemppiä sinulle!

avatar
Ronja
03.8.2020 00:09
Arrow

Moi. Mä oon 13-vuotias (muutaman kuukauden päästä 14) ja haluisin e-pillereitä ehkäisyksi sekä epäsäännöllisten ja kivuliaitten menkkojen takia. Mulla on ollu menkat noin vuoden. En tiiä mistä niitä saa, paljonko maksaa ja sellasta. En myös tiiä miten äidiltä kysyisin asiasta. Oon vissiin ihan normimittanen (156 cm 53 kg). Kannattaako siis edes alottaa pillereiden käyttö? Miten puhun äidille? Mistä niitä saa? Paljonko maksaa? Puhunko kouluterveydenhoitajalle?

mm
NettiNappi Karoliina
04.8.2020 12:39
Arrow

Moikka Ronja. Kerroit viestissäsi, että haluaisit e-pillerit epäsäännöllisten ja kivuliaiden menkkojen vuoksi, mutta myös ehkäisyksi. Ikä ei ole este pillereiden saamiseksi. Sinun kannattaa käydä juttelemassa kouluterkkarin kanssa pillereiden aloittamisesta ja hän varaa ajan lääkärille, joka voi pillerit sinulle määrätä. Koska olet vielä alle 15- vuotias, niin pillerit voi määrätä vain lääkäri. Suosittelen myös, että juttelisit äitisi kanssa kivuliaista menkoista sekä e-pillereiden hankkimisesta. Hän varmasti ymmärtää sinua, sillä kivuliaista menkoista ei tarvitse kenenkään kärsiä eikä ehkäisypillereiden käytössä ole mitään hävettävää. Useille sinun ikäisellesi nuorille määrätään ehkäisypillereitä niin menkkojen takia, mutta myös ehkäisyä varten. Aurinkoista viikkoa!

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load