Muut aiheet

Epävarma
Aloittaja:
Moij
26.3.2019 21:46
Viimeisin viesti:
NettiNappi Hanna
17.4.2019 14:58
Osallistu keskusteluun
Avatar
Moij
26.3.2019 21:46
Arrow

Moi oon 15 ja musta tuntuu että oon masentunut mulla on ollu jo aika pitkää tunnetta ett haluun satuttaa ittenii en tiedä mitä tehdä välillä on hyviä päiviä ja välillä ei?

mm
NettiNappi Karoliina
29.3.2019 13:19
Arrow

Moikka Moij!

Kerrot, että olet tuntenut olosi jo pidemmän aikaa masentuneeksi ja mainitset myös, että toisinaan haluaisit jopa satuttaa itseäsi. Et kerro tilanteestasi sen tarkemmin, esimerkiksi sitä, onko elämässäsi tapahtunut jotain isoja asioita, jotka vaikuttavat mielialaasi.

Kaikilla meillä on elämässä vaiheita, jolloin olo tuntee surulliselta ja alakuloiselta. Tällaiset tilanteet johtuu usein surullisista ja ikävistä tapahtumista elämässä (läheisen kuolema, vanhempien ero, ystävän menetys). Kaikki tunteet kuitenkin kuuluvat elämään ja vaikeistakin tunteista pääsee pikku hiljaa yli, ajan kanssa. Asioista kannattaa kuitenkin keskustella jonkun läheisen tai luotettavan aikuisen kanssa. Jos mieli on pidemmän aikaa surullinen, masentunut ja ahdistunut, kannattaa hakea apua tilanteen selvittämiseen. Puhu vanhempien, nuoriso-ohjaajien, kuraattorin tai vaikka kouluterkkarin kanssa. He osaavat auttaa ja tukea sinua!

Masennuksen oireita ovat alakuloinen mieli ja vähentyneet voimavarat. Mikään, mikä ennen tuotti iloa ja mielihyvää, ei tunnu enää miltään, eikä asioiden tekeminen enää innosta yhtään. Masentunut ihminen joutuu usein ponnistelemaan, jotta saisi hoidettua koulun tai työn. Joskus jopa sängystä nouseminen on liian iso askel otettavaksi. Masentuneena usein myös kokee, ettei millään ole mitään merkitystä, eikä elämällä ole väliä ylipäätään. Joskus masennus saattaa oireilla myös fyysisinä kipuina (vatsakipu, päänsärky), joka lisää pahaa oloa entisestään. Itsetuhoiset ajatukset ja itsensä satuttaminen on aina vakavaa ja siitä tulee jutella luotettavan aikuisen kanssa.

Masennus on hyvin yleistä tänä päivä ja myös nuorilla. Apua on saatavissa omalta terveysasemalta tai kouluterkkarin kautta. Mitä aikaisemmin apua omaan pahaan oloon saa, sen todennäköisemmin masennus saadaan hoidettua kokonaan. Suosittelen sinua ehdottomasti kertomaan pahasta olostasi jollekin turvalliselle ja luotettavalle aikuiselle, joka voi saattaa sinut tarvittavan avun äärelle. Yksin ei tarvitse pärjätä, sillä apua on saatavilla.

avatar
Mietteliäs
16.4.2019 21:26
Arrow

Oon epävarma siitä ku mun on kuus parasta kaverii ja yhel niistä tulee välillä aina sellasii kohtauksia et sille tulee kylmä ja käsi välähtää ja se kaatuilee ja sitä huimaa. Oon siitä tosi huolissani. Se ei haluu kertoo kellekää siitä äitille tai kouluterkkarille. Me sit luvattiin että ei kerrota siitä. Mut oon aatellu et pitäiskö mun kertoo sen äitille siitä. Mut en haluu pettää sen luottamusta.

mm
NettiNappi Hanna
17.4.2019 14:58
Arrow

Hei. Olet huolissasi kaverisi voinnista ja mietit, voitko kertoa tilanteesta kenellekään. Hyvä, että kirjoitit meille, sillä asia kuulostaa sellaiselta, että se kannattaa selvittää. Vaikka kaverisi on kieltänyt sinua ja muita kaveriporukassanne kertomasta asiasta kenellekään, sinun kannattaa joko yksin tai yhdessä muiden kanssa viedä asiaa eteenpäin. Voitte kertoa ensin kaverillenne, että olette todella huolissanne ja aiotte kertoa hänen äidilleen tilanteesta. Silloin ette petä hänen luottamustaan, sillä kerrotte hänelle asiasta etukäteen.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load