Laki nuorille

Minkä ikäisenä saa ajaa hissillä
Aloittaja:
Taina
04.3.2016 18:55
Viimeisin viesti:
NettiNappi Tuula
07.3.2016 15:17
Osallistu keskusteluun
Avatar
Taina
04.3.2016 18:55
Arrow

Ku taloyhtiössämme lukee hississä että 12 vuotiaat ei saa käyttää hissiä ja mun pikkusisko on 11. Ni se pyytää aina mua tai mutsia ajamaan sen kaa hissillä, ku se pelkää että saa sakkoja jos menee yksin.

avatar
NettiNappi Tuula
07.3.2016 15:17
Arrow

Hei Taina.

Ikäraja hississä on suositus, eikä mikään laki säätele hissillä kulkemisen ikärajaa. Alle 12-vuotias ei voi saada sakkoja, jos matkustaa yksin hissillä, joten siitä siskosi ei tarvitse olla huolissaan. Taloyhtiössänne on toki voitu tehdä asukkaiden kesken sopimus, että lapset eivät saa käyttää hissiä yksin, mutta siitä äitisi ehkä tietääkin, tai voi ottaa tarvittaessa selvää.

Hisseissä on ikäsuositukset, jotta hissillä matkustaminen olisi turvallista kaikille. Alle 12-vuotiaskin voi matkustaa yksin hissillä, jos osaa noudattaa turvallisuusohjeita ja toimia hississä oikein, jos jotakin sattuu, esimerkiksi hissi pysähtyy kerrosten väliin. Voitte tutustua turvallisuusohjeisiin yhdessä siskosi ja äitisi kanssa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto neuvoo hissinkäytössä näin:

* Hissin takaosa on normaalisti hissin turvallisin paikka.
* Suuren esineen kanssa matkustettaessa turvallisin paikka on sivuseinällä.
* Hissiin ei saa ahtautua.
* Hississä matkustetaan rauhallisesti. Hissin herkkä turvatekniikka voi esimerkiksi pysäyttää hissin kerrosten väliin, jos hississä hypitään.
* Lapsia pitää opastaa käyttämään hissiä. Pienimpiä on syytä valvoa: heidän sormensa ehtivät ja mahtuvat liukuovien väleihin ja kynnysrakoihin.
http://www.tukes.fi/Tiedostot/sahko_ja_hissit/esitteet_ja_oppaat/Hissiturvallisuusopas.pdf

Lisää ohjeita löytyy muun muassa hissiyhtiö Koneen sivuilta:
http://www.kone.com/fi/yritysvastuu/turvallisuus-ja-esteettomyys/laitteiden-kayttajien-turvallisuus/miten-hississa-tulee-toimia/
http://www.kone.com/fi/yritysvastuu/turvallisuus-ja-esteettomyys/laitteiden-kayttajien-turvallisuus/lapset-ja-turvallisuus/

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load