Laki nuorille

Ikärajat
Aloittaja:
veiksp
17.7.2017 12:02
Viimeisin viesti:
NettiNappi Tuula
17.7.2017 12:05
Osallistu keskusteluun
Avatar
veiksp
17.7.2017 12:02
Arrow

Onko asunnon tai sisätilan esim autotallin vuokraamiseen ikärajaa?

avatar
NettiNappi Tuula
17.7.2017 12:05
Arrow

Hei!

Haluat tietää, onko asunnon tai esimerkiksi autotallin vuokraamiseen ikärajaa. Yksin asumiseen ei ole asetettu ikärajaa. Koska olet vielä alaikäinen, et kuitenkaan voi tehdä vuokrasopimusta itsenäisesti. Vanhempasi ovat vastuussa sinusta ja elättämisestäsi ainakin kahdeksaantoista ikävuoteen saakka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osa vuokranantajista pyytää huoltajan suostumuksen vuokrasopimuksen tekemiselle ja osa vuokraa asunnon huoltajalle, joka antaa alaikäisen lapsen asua asunnossa.

Vuokran maksamisen lisäksi asumisesta koituu monia muitakin kustannuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinlasku, vakuutukset ja ruoka, pesuaineet, wc-paperit ja niin edelleen. Alle 17-vuotiaat saavat harvoin asumistukea, joten usein huoltajien pitää huolehtia nuoren asumisen kustannuksista. Yksin asuminen vaatii myös itsenäisyyttä ja valmiutta ottaa vastuuta itsestään sekä omasta taloudestaan. Yksin asuessa sinun tulee huolehtia kotitöistä ja ruuanlaitosta itsenäisesti. Ajatus yksin asumisesta voi tuntua jännittävältä ja kiinnostavalta, mutta uutuuden viehätyksen kadotessa yksin asuminen voi tuntua myös yksinäiseltä ja vastuu nuorena liian suurelta. Mikäli oman asunnon vuokraaminen kiinnostaa, kannattaa sinun keskustella siitä vanhempiesi kanssa ja pohtia vaihtoehtoja huolellisesti. Lisää tietoa löytyy Omaan kotiin alaikäisenä? -otsikon alta.

Kysyit myös autotallin, tai muun sisätilan, vuokraamisen ikärajasta. Et kerro tarkemmin, mihin tarkoitukseen vuokraisit autotallin tai muun sisätilan. Jos rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitus on asuinkäyttö, on kysymys asunnon vuokraamisesta. Silloin sovelletaan samoja periaatteita kuin asunnon vuokraamiseen muutenkin.

Jos taas haluat vuokrata autotallin tai muun sisätilan johonkin muuhun tarkoitukseen kuin asumiseen, silloin noudatetaan lakia liikehuoneiston vuokrauksesta. Tämä laki on pitkälti samansisältöinen ja pääperiaatteiltaan samankaltainen kuin laki asuinhuoneen vuokrauksesta. Vuokrasopimusta tehdessä sekä vuokranantajan että vuokraajan on tärkeää tutustua omiin oikeuksiin ja velvollisuuksiin ja noudattaa näitä. Olipa kyseessä asuin- tai liikehuoneiston vuokraus, pitää vuokrasopimus tehdä aina kirjallisesti.

Voit tutustua sekä asuinhuoneen että liikehuoneiston vuokraamiseen asetettuihin lakeihin tarkemmin seuraavista linkeistä:
Laki liikehuoneiston vuokrauksesta
Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load