Ihmissuhteet ja seurustelu

eka seksi kerta
Aloittaja:
tiedustelija
18.11.2019 07:28
Viimeisin viesti:
Seksuaalineuvoja
01.7.2020 14:16
Osallistu keskusteluun
Avatar
tiedustelija
18.11.2019 07:28
Arrow

Täällä juttelee 16 vuotiaaksi kääntyvä tyttö ja haluaisin tietää että sattuuko eka seksikerta kun olen suunnitellut poikaystävän kanssa sitä ja tultiin siihen tulokseen että ollaan valmiita siihen.

avatar
Tiedustelija
19.11.2019 17:35
Arrow

Vastaus

mm
NettiNappi Hanna
20.11.2019 13:24
Arrow

Moikka. Kiva kuulla, että olette poikaystäväsi kanssa valmistautuneet ekaan kertaan suunnittelemalla ja miettimällä oletteko molemmat valmiita. Te itse tiedätte kyllä, kun on sen aika. Muistattehan, että jos tilanne vielä kovasti mietityttää, niin kiire teillä ei ole. Voitte jutella asiasta ja tutustua toistenne vartaloihin ja niiden tuntemuksiin rauhassa.

Ensimmäinen yhdyntä voi käydä hieman kipeää ja joskus saattaa esiintyä pientä verenvuotoa emättimestä. Tämä voi johtua immenkalvon repeämisestä ja se on aivan normaalia. Immenkalvo voi kuitenkin olla luonnostaankin löysempi, tai se on voinut löystyä esimerkiksi tamponien käytöstä tai urheiluharrastuksesta johtuen ennen varsinaista yhdyntää. Silloin kipua ei välttämättä tunnu. Jos yhdyntä sattuu, se kannattaa lopettaa ja selvittää mistä kipu johtuu. Usein syynä on jännittäminen ja seuraavalla kerralla tilanne ei välttämättä ole enää niin jännittävä.

Ekaa kertaa helpottaa se, että molemmat ovat oikeasti valmiita ekaan kertaan, luiotatte toisiinne, tunnelma on kiihottunut eikä kumpaakaan jännitä liikaa. Ehkäisystä kannattaa sopia etukäteen, että se on varmasti kunnossa kun on ekan kerran aika. Kondomi on oikein käytettynä luotettavin ehkäisyväline. Kondomin käyttöä voitte harjoitella yhdessä ennen ekaa kertaa. Väestöliiton nuorten sivuilta löydät paljon tietoa aiheeseen liittyen. Esimerkiksi tähän artikkeliin “Eka kerta herättää uusia tunteita” voisit tutustua.

avatar
tiedustelija
26.11.2019 08:14
Arrow

Jatkoa edelliseen viestiin ongelmana on ekaan seksi kertaan on se että mun äiti ei anna mennä meidän siihen.

mm
NettiNappi Karoliina
27.11.2019 14:26
Arrow

Moikka!

Kerroit viestissäsi, että olette poikaystäväsi kanssa suunnitelleet jo ekaa kertaanne, mutta äitisi haluaa kieltää sen. Aikaisemmissa viesteissäsi ei käynyt ilmi, minkä ikäinen poikaystäväsi on? Laissa säädetty suojaikäraja pyrkii suojaamaan nuorta seksuaaliselta hyväksikäytöltä ja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamiselta. Siinä kuitenkin sanotaan, ettei mikään estä kahta alle 16-vuotiasta harrastamasta seksiä keskenään, jos molemmat sitä haluavat, eikä seksiin liity painostamista, hyväksikäyttöä tai pakottamista. Yli ja alle 16-vuotiaat voivat myös harrastaa seksiä keskenään, jos ikäero ei ole montaa vuotta ja henkiseltä sekä ruumiilliselta kehitykseltään nuoret ovat samalla tasolla. Suojaikärajan tavoitteena siis on, että nuori voi tasavertaisessa suhteessa kumppanin kanssa päättää seksin harrastamisesta. Äidilläsi ei siis ole oikeutta kieltää sinua harrastamasta seksiä jos olette poikaystäväsi kanssa saman ikäisiä ja päätös tehdään yhdessä.

Suosittelen sinua kuitenkin juttelemaan asiasta äitisi kanssa. Se, että olet valmis harrastamaan seksiä tarkoittaa myös sitä, että olet valmis puhumaan siitä. Jutelkaa äitisi kanssa ja kysy, miksi hän kokee, että sinä ja poikaystäväsi ette ole vielä valmiita seksiin. Voihan olla, että hän luulee, ettet tiedä tarpeeksi esimerkiksi ehkäisystä ja tämän takia pelkää puolestasi.

Tsemppiä!

avatar
tiedustelija
01.12.2019 20:03
Arrow

Mun poikakaveri on 17 v ja mä täytän 16 v

mm
NettiNappi Anni
02.12.2019 12:35
Arrow

Moikka!

Teillä ei ole iso ikäero ja sen puolesta voitte harrastaa seksiä mutta kannattaa edetä rauhassa ja mennä omien tuntemuksien mukaan, sillä teillä ei ole mikään kiire. Hienoa, että pohdit näitä asioita jo etukäteen ennen seksin harrastamista. Muistattehan huolehtia myös ehkäisystä.

Äidit ovat usein huolissaan lapsistaan ja taustalla kieltoon voi olla monta syytä. Äitiäsi voi jännittää ja pelottaa uusi tilanne. Onko äitisi nähnyt poikaystäväsi? Mikäli ei, voisit esitellä hänet äidillesi. Äitisi saattaa suhtautua asiaan paremmin kun tutustuu poikaystävääsi. Tsemppiä!

avatar
tiedustelija
06.12.2019 14:07
Arrow

voiko ekassa seksikerrassa kondomi mennä rikki. Äiti on tutustunu poikaystävääni

avatar
tiedustelija
07.12.2019 08:45
Arrow

Voiiko ekassa kerrassa tulla raskaaksi?

avatar
tiedustelija
07.12.2019 08:51
Arrow

Vastaus

mm
NettiNappi Hanna
09.12.2019 12:12
Arrow

Hei. Tyttö voi tulla raskaaksi jo ekalla kerralla. Raskaus voi alkaa, kun siemennestettä pääsee emättimeen, kulkeutuu kohtua kohti ja siittiösolu pääsee hedelmöittämään munasolun.

Kun tyttö kehittyy naiseksi, hänellä alkaa kuukautiset. Kuukautisiin liittyy munasolun tai munasolujen kehittyminen noin kerran kuukaudessa, ja sen irtoaminen eli ovulaatio. Irronnut munasolu on valmis hedelmöittymään koko sen ajan, kun se liikkuu kohtua kohti. Yleensä tämä kestää noin kaksi viikkoa, jonka jälkeen alkaa kuukautisvuoto. Nuorilla tytöillä ovulaatiot voivat tapahtua epäsäännöllisesti.

Väestöliiton nuorten sivuilta voit lukea aiheesta tarkemmin.

mm
NettiNappi Hanna
09.12.2019 12:20
Arrow

Hei. Kiva, että äitisi on tutustunut poikaystävääsi. Toivottavasti hän ymmärtää teidän tilanteenne ja luottaa sinun harkintakykyyn.

Kondomi voi mennä rikki myös ensimmäisellä kerralla. Kondomin käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen, jotta oikeassa tilanteessa sen pukeminen ei jännitä liikaa.
Lisätietoa kondomin käytöstä voit lukea Väestöliiton nuorten sivuilta.
Jos ehkäisy pettää, on mahdollista hakea apteekista jälkiehkäisypillerit. Jälkiehkäisypilleri tulee ottaa mahdollisimman pian ehkäisyn pettämisen jälkeen (0-5vrk valmisteesta riippuen). Jälkiehkäisyn käytöllä voi olla runsaasti haittavaikutuksia, joten sitä kannattaa käyttää ainoastaan välttämättömässä tilanteessa.
Lisätietoa jälkiehkäisypillereistä löydät myös Väestöliiton nuorten sivuilta.

avatar
tiedustelija
12.12.2019 12:14
Arrow

Onko panetus ebnen ekaa kertaa normaalia

mm
NettiNappi Hanna
12.12.2019 14:51
Arrow

Hei. On aivan normaalia, että panettaa ennen ekaa kertaa. Nuoruusiän kehitykseen kuuluu monenlaiset tuntemukset, myös voimakkaasti seksuaaliset. On aivan normaalia ajatella seksiä ja siihen liittyviä asioita. Omaan kehoon ja sen reaktioihin voi ja on hyväkin tutustua omassa rauhassa ennen ekaa kertaa.

avatar
tiedustelija.
12.12.2019 18:46
Arrow

Voiko panetusta purkaa itsetyydyttämällä

mm
NettiNappi Hanna
13.12.2019 10:24
Arrow

Moikka. Itsetyydytys on hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja sen tuntemuksiin. Itsetyydyttämällä voi purkaa omia seksuaalisia haluja, rentoutua ja nauttia omasta kehostaan. Kun oma keho ja sen reaktiot tulevat itselle tutuiksi, on todennäköisesti helpompaa opetella seksiä myös kumppanin kanssa sitten kun sen aika tulee.

avatar
tiedustelija
18.12.2019 16:53
Arrow

Täällä juttelee 16 vuotiaaksi kääntyvä tyttö ja olen huolissani siitä kun mulla panettaa sillon kun poikaystävä tulee mun luo yökylään ja sitä ennen ja se loppuu kun poikaystäväni lähtee. Onko normaalia?

mm
NettiNappi Karoliina
19.12.2019 10:05
Arrow

Moi tiedustelija. Kerroit, että olet huolestunut siitä, että sinulla “alkaa panettaa”, aina kun poikaystäväsi on tulossa luoksesi yökylään. Kiihottuminen on kehon tapa reagoida seksuaalisesti miellyttävään asiaan. Kiihottuminen on tunne, joka muodostuu aivoissa, mutta sen vaikutukset tuntuvat kaikkialla kehossa. Kiihottumisen tunne voi tulla ajatusten seurauksena tai se saattaa syntyä puheesta, tuoksusta tai tietystä ihmisestä, aivan kuten sinun tilanteessasi onkin käynyt. Voimakas kiihottumisen tunne herää, kun tiedät poikaystäväsi olevan tulossa kylään. Seurustelusuhteeseen kuuluu myös läheisyyttä ja lämpöä, jotka myös lisäävät kiihottumisen tunnetta. Murrosiässä erityisesti seksuaalista kiihottumista tapahtuu usein, sillä hormonitoiminta on tuolloin muutoksessa. Kertomasi “panetuksen tunne” on siis täysin normaalia.

avatar
Bepi
20.12.2019 00:23
Arrow

Mitä tehdä kun siemensyöksy tulee aina liian nopeasti ennen yhdyntää? Ei olla päästy siihen yhdyntään asti. Silti joskus pippelin pysyminen kovana ei pysy tai tarvitaan enemmän aikaa kiihottumiseen.

mm
NettiNappi Karoliina
20.12.2019 14:58
Arrow

Kerroit viestissäsi, että sinua harmittaa, koska ehdit laueta jo ennen yhdyntää ja toisinaan penis ei pysy jäykkänä. Ennenaikaisessa siemensyöksyssä mies laukeaa lähes aina ennen kuin hän itse tai hänen partnerinsa sitä haluaa. Tavallisimmin nopea siemensyöksy ilmenee nuorella iällä ja erityisesti ensimmäisten yhdyntäyritysten aikana. Valtaosa kuitenkin oppii iän, kokemuksen ja varmuuden karttuessa viivästyttämään laukeamistaan. Yhdynnän keston suhteen ei ole mitään ajallista ”keskivertoa”. Toiset viihtyy lakanoissa pitkään ja toisille riittää lyhytkin hetki.

On myös todella tärkeää, että seksin aikana molemmilla osapuolilla ja turvallinen olo ja luottamus kumppaniin. Turvallisuuden tunteella on todella iso vaikutus kehon toimintaan ja reaktioihin, kun taas epävarmuus ja jännittäminen vaikuttavat usein negatiivisesti, jolloin esimerkiksi kiihottuminen voi estyä.

Loppujen lopuksi on hyvä muistaa, että seksi ei ole missään nimessä vakava asia, eikä sitä kannata ajatella suorittamisena tai pelkästään yhdyntänä, joka tulee ”saada alta pois”. Seksiä täytyy harjoitella ja useiden toistojen jälkeen homma alkaa sujua pikkuhiljaa paremmin ja seksin harrastaminen tuntuu rennommalta ja varmuus kasvaa.

avatar
tiedustelija
23.12.2019 08:50
Arrow

Onko vauvakuume 16v normaalia?

mm
NettiNappi Anni
30.12.2019 13:11
Arrow

Moikka Tiedustelija! Kiitos kysymyksestäsi koskien vauvakuumetta. Vauvakuume voi johtua hormonien tuomista muutoksista ja on ihan normaalia. Suosittelen sinua kuitenkin odottelemaan rauhassa, sillä lapsen saanti on iso elämänmuutos myös aikuisille. Lisäksi raskaus ja synnytys voi olla vaarallisia alaikäisenä, sillä keho on vielä kehittymätön. Muutos on iso myös henkisesti ja taloudellisesti. Vanhemmuus vaatii vastuunottoa ja hyvää tukiverkostoa ja koska olet vasta 16-vuotias sinulla ei ole vielä mikään kiire. Nauti siis vielä nuoruudestasi, perheen ehtii kyllä perustaa myöhemmin.
Jos sinulla on lähipiirissäsi vauvoja tai lapsia, voisit halutessasi hoitaa heitä. Jospa se hiukan helpottaisi vauvakuumettasi.
Hyvää Uutta vuotta!

avatar
Anonyymi
23.1.2020 22:43
Arrow

Olen valmis seksiin mutta kun tulee itse tilanne penikseni ei halua nousta ylös ja en tiedä miksi. Olen valmis siihen ja normaalisti minulla nousee penis vähän liiankin helposti.

mm
NettiNappi Karoliina
24.1.2020 15:53
Arrow

Hei. Ajoittaiset erektiohäiriöt ovat yleisiä niin nuorilla kuin vanhemmillakin miehillä. Nuoren kohdalla erektiovaikeudet johtuvat yleensä jännityksestä tai muista tunnepuolen asioita. Erektion saaminen ja ylläpitäminen voi muuttua ongelmaksi itselle siinä vaiheessa, jos erektiota ei tule tai se ei kestä niin kauan, kuin itse toivoisi. Peniksen jäykistyminen, eli erektio ei toimi käskystä, eikä se aina tule toivotulla hetkellä. Erektio voi toisinaan myös lopahtaa kesken kaiken ja sekin on hyvin tavallista ja niin käy jossain vaiheessa elämää jokaiselle.

Kuten jo mainitsin, erektio-ongelmat ovat nuorella monesti tunnepuolen asioihin liittyviä. Stressi, väsymys, kiire ja mieliala ovat niitä syitä, jotka vaikuttavat erektion saamiseen ja ylläpitoon. Myös seksin harrastaminen voi joskus jännitää niin paljon, ettei erektiota saakaan toivotulla tavalla. Useimmiten jännitystä saattaa lisätä uusi kumppani tai aikaisemmat huonot kokemukset. Jos erektiovaikeuksia on toistuvasti, se voi entisestään lisätä onnistumisen pakkoa ja stressiä. Tämä taas luo lisää paineita ja syntyy helposti kierre, stressi ja jännitys estävät erektion saamisen. Paras apu erektio-ongelmiin on asiasta puhuminen kumppanin kanssa. Kun kumppani suhtautuu tilanteeseen rauhoittavasti ja ymmärtäväisesti, jännitys vähenee ja erektion saaminen voi helpottua. Tsemppiä!

avatar
Tiedustelija
19.3.2020 01:33
Arrow

Moi oon 16v tyttö ja olisin valmis seksiin, mutta mun uus kumppani ei oo valmis ja mua panettaa tosi paljon ja panetukseen ei enää itse tyydytys auta mikä neuvoksi?

mm
Seksuaalineuvoja
23.3.2020 14:43
Arrow

Moi Tiedustelija. Ajatukset seksistä ja seksuaalisuudesta ovat jokaisella erilaiset, samoin kuin oma seksuaalinen kehittyminen. Kun joku sinun iässäsi on jo täysin valmis seksiin, voi joku toinen vielä miettiä läheisyyttä ihan eri tavalla. Seksiin on hyvä lähteä tutustumaan oman kehon kautta, mikä tuntuu minusta hyvältä, mitä haluaisin kokeilla, miten haluan tulla kohdelluksi. Kun suunnittelee seksiä yhdessä toisen kanssa, ei enää riitä, että ymmärtää omia toiveitaan ja tykkäämisiään. On huomioitava ja kuultava myös kumppanin toiveita ja tarpeita. On uskallettava tarkastella tilanteita tämän näkökulmasta, jotta voi huomioida toisen samalla kun pitää huolta omasta hyvästä olosta. Niin kauan kuin kumppanisi ei ole valmis seksiin, sinun on hyvä kuunnella ja kunnioittaa hänen toivettaan. Tämän ajan voi käyttää luottamuksen ja turvallisuuden vahvistamiseen. Tutustukaa lisää toisiinne, viettäkää aikaa yhdessä, puhukaa toisillenne.

Sillä välin, kun odottaa, että seksi tulee toiselle ajankohtaiseksi, itsetyydytys on tosiaan yksi keino helpottaa omaa oloa. Myös liikunnan lisääminen voi rauhoittaa kehon kireyttä ja rentouttaa. Jutelkaa myös kumppanisi kanssa hyvissä ajoin seksin aloittamisesta ja siihen liittyvistä ajatuksista.

avatar
jansku
25.3.2020 20:33
Arrow

onko normaalia itsetyydyttä vaikka on 13v

mm
NettiNappi Anni
27.3.2020 13:09
Arrow

Hei jansku. Kysyit viestissäsi onko 13-vuotiaana normaalia harrastaa itsetyydytystä. Itsetyydytys on turvallinen tapa tutustua omaan kehoon ja purkaa seksuaalisia paineita. Itsetyydytys on osa normaalia murrosiän seksuaalista kehitystä. Itsetyydytyksen avulla voi testata myös turvallisesti erilaisia fantasioita. Itsetyydytys auttaa myöhemmin parisuhteessa tunnistamaan omia rajoja ja toiveita.

Murrosiässä sukupuolihormonien tuotanto ja seksuaalinen kehitys kiihtyy ja seksuaalisuus alkaa kiinnostaa nuorta uudella tavalla. Nuoren seksuaalinen minäkuva rakentuu pikkuhiljaa ja nuori tutustuu omiin seksuaalisiin mieltymyksiinsä. Itsetyydytyksen avulla oppii mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei.

Itsetyydytystä ei tarvitse hävetä. Harrasta itsetyydytystä rauhallisessa paikassa niin ettet häiritse sillä muita. On normaalia itsetyydyttää montakin kertaa päivässä kunhan se ei häiritse normaalia arkea. Itsetyydytystä ei ole kuitenkaan mikään pakko tehdä.

avatar
anonyymi
29.3.2020 16:33
Arrow

hei, onko liian aikaista harrastaa seksiä poikaystävän kanssa 14 vuotiaana

mm
Seksuaalineuvoja
31.3.2020 10:06
Arrow

Hei anonyymi. Jokaisen kasvu ja kehitys tapahtuu eri tahtiin ja jokainen on valmis seksiin eri aikaan. Joku on valmis seksiin sinun ikäisenä, joku taas 20-vuotiaana. Kun seksiä miettii, täytyy myös muistaa että se tarkoittaa erilaisia asioita eri ihmisille. Seksiin kuuluu niin ajatukset kuin puheetkin sekä itsetyydytys, läheisyys, hyväily sekä monet erilaiset seksitoiminnot kumppanin kanssa. Se, milloin on valmis yhdyntään riippuu monista asioista. Jos olet tutustunut omaan kehoosi, olette poikakaverin kanssa puhuneet seksiin liittyvistä tunteista ja sen toteutukseen liittyvistä järjestelyistä, kuten ehkäisystä, niin olette selkeästi menossa kohti sitä.

Kuulostele itseäsi mitä toivoisit ja haluaisit, osaatko sanoa ne ääneen poikakaverillesi? Onko poikaystäväsi kertonut omista ajatuksistaan ja rajoistaan, kuinka pitkälle hän haluaa mennä? Turvallisuus ja luottamus toista kohtaan ovat tärkeitä asioita. Seksi kumppanin kanssa ei ole ainoastaan itsensä kuuntelemista vaan se on myös toisen kunnioittamista ja kuulemista. Siihen ei tarvitse myöskään kiirehtiä, jos tuntuu, että haluaa vielä odottaa ja kuulostella itseään. Sitten kun yhdessä toteatte, että haluatte kokeilla ja mennä pidemmälle, niin silloinkin on aina lupa lopettaa missä kohtaan vain. Tutustukaa toisiinne rauhassa ja edetkää pitemmälle kun molemmat olette siitä varmoja.

avatar
16 tyttö
04.4.2020 02:02
Arrow

Miten voin lähestyä ihastusta kun ei solla enää koulussa?

avatar
Ihminen
04.4.2020 23:41
Arrow

Hei! Tahtoisin tosi paljon harrastaa seksiä mutta minulla ei ole kumppania. Mitä teen?

avatar
14v tyttö
05.4.2020 12:39
Arrow

No siis ite asun täällä jyväskylässä mut mun paras ksveri joka on siis poika asuu ihan sika kaukana. Niin me ollaan mietitty sitä et me haluttais harrastaa seksiä mut mä en tuu ikinä pääse sen luokse koska mun vanhemmat ei päästä mua mihinkää

mm
NettiNappi Anni
07.4.2020 09:44
Arrow

Heippa 16 tyttö! Mietit viestissäsi miten voisit lähestyä ihastustasi. Viestistäsi ei selvinnyt tunnetko ihastuksesi kohteen jo ennestään.
Jos sinulla on hänen numeronsa, voisit laittaa hänelle viestiä. Voit kysyä ensin häneltä kuulumisia. Sitten kun juttelui etenee, voit halutsessasi kertoa hänelle että pidät hänestä. Jos haluat voit joko soittaa hänelle tai laittaa viestiä. Jos sinulla ei ole hänen puhelinnumeroaan, voit laittaa hänelle somessa viestiä. Omien tunteiden kertominen on varmasti jännittävää, sillä silloin sinulle selviää samalla tunteeko ihastuksesi samoin. Tsemppiä!

mm
NettiNappi Anni
07.4.2020 11:25
Arrow

Hei Ihminen! Kerroit viestissäsi, että haluaisit harrastaa seksiä mutta sinulla ei ole kumppania. Murrosiässä sukupuolihormonien tuotanto ja seksuaalinen kehitys kiihtyy ja seksuaalisuus alkaa kiinnostaa nuorta uudella tavalla. Seksuaalisuus kehittyy vaiheittain ja kehitys jatkuu koko elämän ajan.

Itsetyydytys on hyvä tapa tutustua omaan muuttuvaan kehoon, purkaa seksuaalisia paineita ja testata erilaisia fantasioita. Samalla opit, mikä tuntuu hyvältä ja mikä ei. Se on tärkeää tulevia suhteita ajatellen. Samalla tutustut omiin seksuaalisiin mieltymyksiisi ja seksuaalinen minäkuvasi rakentuu pikkuhiljaa.

mm
NettiNappi Anni
07.4.2020 13:44
Arrow

Hei! Kerroit viestissäsi, että haluaisit harrastaa seksiä parhaan kaverisi kanssa mutta teilä on pitkä välimatka. Vanhempasi ovat sinussa vastuussa ja ovat huolehtivat turvallisuudestasi. Todennäköisesti he eivät siksi halua päästää sinua vielä kotoa pois, mikä on ihan ymmärrettävää.

Viestistäsi ei selvinnyt tuntevatko vanhempasi kaverisi tai oletko nähnyt häntä itse kasvokkain. Voisi olla hyvä että tutustuisitte ensin kunnolla ja vanhempasi näkisivät myös pojan ennen yökyläilyä. Suosittelen sinua siis juttelemaan asiasta vanhempiesi kanssa.

Seksin harrastamiseen ei ole mikään kiire ja toiseen voi tutustua rauhassa muutenkin. Ensimmäistä seksikertaa kannattaa harkita tarkkaan. Seksiin on valmis vasta kun pystytte keskustelemaan seksistä avoimesti. Päätöstä ei kannata tehdä hetken mielijohteesta, vaan on hyvä, jos on jo pidempään tuntenut olevansa valmis. Voitte myös huomata, ettette sittenkään halua kokea ensimmäistä kertaa juuri nyt, vaikka asiasta olisi juteltukin.

On tärkeää että osaatte huolehtia ehkäisystä niin sukupuolitautien kuin raskaudenkin osalta. Seksiin ei saa suostua painostettuna vaan teidän molempien tulee olla asian kanssa yhteisymmärryksessä. Jokainen meistä on valmis seksiin eri aikaan mutta seksin aloittamisella ei ole mitään kiirettä.

avatar
13v tyttö
08.4.2020 17:50
Arrow

Hei! Olen ihastunut yhteen poikaan jonka olen tuntenut todella kauan. Kerroin minun tunteista hnelle ja hän sanoi tuntevansa samoin. Hän kuitenkaan ei halua suhdetta vielä 13 vuotiaana, mutta olemme silti hyvi kavereita juttelemme paljon. Minua kuitenkin harmittaa todella paljon tämä tilanne…haluaisin ehkä tehdä jopa hänen kanssa jotakkin…mutta en tiedä mitä teen.

mm
NettiNappi Hanna
09.4.2020 14:37
Arrow

Hei 13v tyttö. Ihastuminen on ihanaa ja vielä ihanampaa on, kun tietää että toinen tuntee samoin. Kerrot, että juttelette paljon pojan kanssa, mutta hän ei halua aloittaa seurustelusuhdetta. Voi olla, että poika ei ole vielä valmis seurusteluun. Ehkä jonkin ajan päästä kesällä, syksyllä tai ensi keväänä hän haluaa jo seurustella. Teillä ei ole kiire mihinkään. Voitte jatkaa juttelua vaikka ette aloitakkaan suhdetta. Voit ehdottaa pojalle jotain yhteistä tekemistä, vaikka kävelyllä käymistä tai pyöräretkeä. Aika näyttää, miten juttunne etenee. Ehkä jossain vaiheessa voitte pidellä toisianne kädestä ja ehkä pussatakin. Malttia ja kivaa kevään jatkoa sinulle.

avatar
heippahei
12.4.2020 16:09
Arrow

Hei! Ollaan poikaystävän kanssa suunniteltu ekaa kertaa ja puhuttu että halutaanko me molemmat sitä. Hän on tehnyt asian selväksi että haluaa seksiä kanssani, mutta ei kuitenkaan ole painostanut minua todellakaan. Minäkin olen sanonut että halua ekan kerran tapahtuvan hänen kanssa. Hän on luvannut odottaa.

Tiedän hänen olevan oikea henkilö ja ainoa asia mikä mietityttää on se että entä jos en osaa olla siinä tilanteessa ja sen takia hän ei enään haluakkaan jatkaa seksiä kanssani ja en ole kovin varma kropastani. Haluaisin kuitenkin todella paljon kokea ekan kertani juuri hänen kanssaan.

mm
Seksuaalineuvoja
15.4.2020 21:43
Arrow

Hienoa, että olette asiasta jutelleet. On tärkeä muistaa, että ensimmäinen kerta on aina jännittävä kokemus molemmille. Ennen ensimmäistä kertaa voi jännittää asioita kuten, miten minun pitäisi olla, sattuuko seksi tai entä, jos ei tosipaikan tullen seisokkaan tai muuten vain ei kykene seksiin.
Ennen ensimmäistä kertaa on hyvä miettiä seuraavia asioita
– Onko vierellä turvallinen kumppani, jonka tunnet ja johon luotat
– Kumpikaan ei painosta toista ja pystyy sanomaan kumppanille, jos haluaa lopettaa.
– Pystytte keskustelemaan seksistä avoimesti ja osaatte huolehtia ehkäisystä.
Kun tunnet kumppanisi ja luotat häneen, sinun ei tarvitse pelätä tulevasi hylätyksi, vaikka eka kerta ei olisikaan kovin onnistunut.
Kerrot kysymyksessäsi, myös ettet ole kovin varma kropastasi ja pelkäät, ettet osaa olla seksinteko tilanteessa. Epävarmuus omasta kehosta on hyvin tavallista. Tärkeää on löytää kehosta asioita mistä pitää ja vahvistaa sitä kautta koko kehonkuvaa. Varmuus itsestä, kehonkuvasta ja omasta seksuaalisuudesta parantaa seksuaalista nautintoa.
Epävarmuus siitä miten ensimmäisellä kerralla ollaan, on varmastikin molemmin puolinen huoli, ekä sitä kannata liikaa jännittää. Ensimmäiset kerrat ovat yleensä aina epävarmoja jännittäviä ”kohelluksia” . Tärkeää on, että kumppani on luotettava ja turvallinen jolloin asioita voi yhdessä harjoitella ilman, että tulee epäonnistumisen pelkoa.
Oikea aika yhdynnälle on silloin, kun molemmat haluavat ja ymmärtävät, mitä tekevät. Tärkeintä on lisäksi muistaa, että kummallakin on lupa lopettaa ja sanoa EI ihan missä vaiheessa tahansa.

avatar
Tarviinneuvoa1
25.4.2020 03:02
Arrow

Hei mietiskelin että olen harkinnut ekaa kertaa monta kertaa ja tiedän riskit ja olemme poikaystäväni kanssa molemmat valmiita. ainoa asia mikä mietityttää on että minulla on todella alhainen kipukynnys. kun olin 9 minulla oli emättimen tulehdus ja lääkärit ottivat näytteitä emättimestä pumpuli puikolla ja se sattui todella paljon. olen kyllä miettinyt asiaa sillä tavalla että “okei olin 9” “minulla oli tulehdus joka luultavasti oli lisännyt kipua” “en ollut koskaan kokeillut miltä emätin edes tuntuu” mutta silti vähän jännittää että sattuuko se yhtä paljon kun silloin ja sattuuko ylipäätään kaverini ovat kokeneet ekan kerran ja kertoivat että sattui vähän ja heillä on aika korkea kipukynnys ja itsellä matala joten jännittää että onko se kipu minulla todella paha

mm
NettiNappi Anni
27.4.2020 10:38
Arrow

Hei. Hienoa, että olette puhuneet seksistä poikaystäväsi kanssa ja pohtineet oletteko valmiita siihen. Sinun kannattaa kertoa poikaystävällesi myös siitä että sinua pelottaa että seksi sattuu. Kerroit, että sinulta on otettu 9-vuotiaana näyte emättimestä. Kokemus on varmasti ollut epämiellyttävä ja tulehdus tosiaan varmasti lisäsi kipua. Seksi ei välttämättä satu niin paljon koska olet turvallisessa seurassa ja voit luottaa kumppaniisi.

Voitte edetä aivan rauhassa ja jos tuntuu että haluatte vielä odottaa sekin on hyvä vaihtoehto. Seksiin ei ole mitään kiirettä tai aikarajaa. Voitte tutustua toistenne kehoihin ja niiden herättämiin tuntemuksiin oman halunne mukaan.

Jos seksi sattuu, voitte keskeyttää sen ja selvittää syyn. Usein kivun syynä on jännitys, sillä eka kerta jännittää varmasti. Luokaa tilanteesta rento ja kiireetön. Jutelkaa myös etukäteen siitä, että toisella on aina mahdollisuus lopettaa kesken jos ei olekaan vielä valmis. Eka kerralla saattaa tulla hiukan verenvuotoa kun immenkalvo puhkeaa. Sitä ei kannata säikähtää, sillä se on ihan normaalia.

Ennen ekaa kertaa on tärkeää myös huolehtia ehkäisystä ja sopia yhdessä pelisäännöt seksin ja ehkäisyn suhteen. Kondomi on luotettavin ehkäisyväline oikein käytettynä. Sen käyttöä voi harjoitella jo ennen seksiä, jotta se onnistuu sitten seksin aikana. Toivottavasti sait hiukan apua vastauksesta.

avatar
Paavopesusieni
30.4.2020 22:14
Arrow

Moi siis tarviiko e-pillerit eka ennenkun harrastaa seksiä vai riittääkö siis kondoomi vaan ettei tarvii mitää pillereitä onko pillerit vaa siksi jos ei köytä kumii

mm
NettiNappi Karoliina
04.5.2020 09:23
Arrow

Moi Paavopesusieni. On olemassa monenlaista ehkäisyä. Ehkäisyn tarkoituksena on suojata niin raskaudelta kuin seksitaudeiltakin. Ensisijainen ehkäisymenetelmä on usein kondomi, kuten viestissäsi mainitsitkin. Kondomi on ainoa tapa suojautua seksitaudeilta ja oikein käytettynä se ehkäisee myös raskauden. Kondomista voi leikata tarvittaessa myös suuseksisuojan. Kondomi siis riittää yksinään suojaamaan niin seksitaudeilta, mutta myös raskaudelta jos sitä käyttää oikein. Voit lukea lisää kondomin käytöstä Hyvä Kysymys -sivustolta (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Seksissä, jossa raskauden alkaminen on mahdollista, kannattaa kuitenkin käyttää tuplaehkäisyä. Tuplaehkäisy tarkoittaa, että kondomin lisäksi on käytössä myös joku toinen raskauden ehkäisymenetelmä, esimerkiksi e-pillerit. E-pillerit suojaavat pelkästään raskaudelta, eivät seksitaudeilta. Tuplaehkäisy on varma tapa suojautua raskaudelta sekä seksitaudeilta, mutta siinäkin tulee huolehtia, että kondomia käytetään oikein ja pillerit otetaan oikeaan aikaan.

avatar
girl14
12.5.2020 19:06
Arrow

minua jännittää jo nyt vaikka ei ole aikeissa harrastaa seksiä niin se, että pitääkö alapää sheivata ennen ekaa kertaa tai miten poika suhtautuu siihen jos on hirveä puska

mm
NettiNappi Karoliina
13.5.2020 12:20
Arrow

Moikka girl14. Kysyit viestissäsi tuleeko häpykarvoja poistaa, ennen ensimmäistä kertaa. Ihokarvoja ei tarvitse poistaa seksin takia. Ihokarvojen (mukaan lukien häpykarvoitus) poistamista tehdään yleensä pelkästään ulkonäkösyistä, mutta niin ei tarvitse tehdä jos sitä ei itse halua. Erilaiset kauneusihanteet voivat vaikuttavat siihen, miten ihokarvoihin suhtaudutaan. Toiset poistavat kaikki ihokarvat (sääristä, käsistä, kainaloista, yms), osa haluaa siistiä karvoitusta silloin tällöin ja toiset tykkäävät, että karvat kasvavat täysin omaan tahtiin. Ihokarvoja ei tarvitse poistaa myöskään hygienia syistä vaan päivittäinen peseytyminen riittää hygienian ylläpitämiseksi. Se haluatko sinä sheivata häpykarvoitustasi on täysin sinun oma päätöksesi. Jos päädyt kokeilemaan sheivausta, niin muista, että genitaali-alueilla oleva iho on todella ohutta ja herkkää, joten karvojen poisto vaatii siihen soveltuvat tuotteet sekä erityistä huolellisuutta.

avatar
huoh
02.6.2020 18:39
Arrow

haluaisin harrastaa seksiä mutta en uskalla/kehtaa ostaa kondomia ja pillereitä koska olen niin nuori.Olen tutustunut omaan kehooni jo ja se tuntui kivalta joten haluaisin kokeilla! minulla ei ole ketään poika puoleistta kaveria joka haluaisi minua koska olen pulska. missä kannattaa harrastaa ekan kerran? olisiko romanttinen lintutornin ylätasanne?

mm
Seksuaalineuvoja
05.6.2020 10:08
Arrow

Mielestäni seksin aloittamisessa ei kannata kiirehtiä. Kirjoitit viestissäsi, ettet kehtaa tai uskalla ostaa ehkäisyvälineitä ikäsi takia. Mielestäni se jo kertoo, että seksin aloittamista kannattaa vielä lykätä. Kirjoitit myös, ettei sinulla ole tällä hetkellä ketään tiettyä kenen kanssa seksiä harrastaa sekä mietit, mikä paikka voisi olla romanttinen neitsyyden menettämiselle. Nämä kaksi asiaa voisin yhdistää niin, että tunteet vaikuttavat seksiin ja sen romanttisuuteen erittäin paljon. Ei niinkään paikka. Odottaisin rauhassa, että löydät rinnallesi ihmisen, johon voit rauhassa tutustua ja luoda luottamusta. Yhdessä voitte sitten miettiä mikä olisi teille molemmille se paikka missä teidän molempien tai sitten sinun ensimmäinen kerta olisi.

avatar
Moropori
19.6.2020 15:40
Arrow

Moi. Entä jos esinahka ei mene alas.

avatar
Tyttöjota ahdistaa
21.6.2020 23:10
Arrow

Olin eilen sängyssä poikaystäväni kanssa.
Ahdistaa ajatus kun emme käyttäneet kondomia. Hän ei lauennut sisälle mutta ahdistaa tulinko raskaaksi.
Oli kummankin idea harrastaa
En ole valmis kertomaan vanhemmilleni tapahtuneesta.

avatar
16vtyttö
23.6.2020 16:59
Arrow

Olin sängyssä poikaystäväni kanssa.
Huomasin verta alapäästä.
Emättimestä tulee.
2pv putkeen verta

mm
Seksuaalineuvoja
24.6.2020 10:21
Arrow

Moi. Kireän esinahan voi tunnistaa siitä, että sitä ei voi vetää normaalisti taakse. On tavallista kehitystä ja kasvua, että esinahan kiinnikkeet irtoavat yksilöllisesti. Esinahka kypsyy ja sen liikkuvuus muuttuu vähitellen. Esinahkaa voi varovasti venytellä esimerkiksi suihkussa käynnin yhteydessä.

Mikäli esinahka tuntuu tiukalta, se ei ole vaarallista, kunhan siitä ei koidu vaivaa. Mahdollisia haittoja ovat tulehdukset esinahan alla tai kivut peniksen jäykistyessä, kuten runkatessa tai muissa seksitilanteissa. Silloin esinahan tulisi vetäytyä taakse terskan päältä. Jos esinahka aiheuttaa jatkuvia tulehduksia tai virtsaamisvaivoja, sinun kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle. Voit asioida oman alueesi terveyskeskuksessa. Hyvä kysymys -sivustolta löydät lisää tietoa kireästä esinahasta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

mm
NettiNappi Anni
24.6.2020 14:07
Arrow

Hei tyttö jota ahdistaa. Kerroit viestissäsi, että sinua ahdistaa oletko raskaana. Seksin harrastamiseen kuuluu vastuullisuus myös ehkäisystä huolehtimiseen. On mahdotonta sanoa varmaksi ettet olisi raskaana, sillä poikaystävältäsi on voinut tulla ns. touhutippa emättimeesi vaikka hän ei lauennutkaan.

Suosittelen sinua hakemaan apteekista jälkiehkäisypillerin, sen voi ottaa vielä viiden päivän kuluttua (120 tunnin) yhdynnästä. Jälkiehkäisypilleri estää tai siirtää munasolun irtoamista, joka puolestaan voi ehkäistä raskauden alkamisen. Voit lukea jälkiehkäisystä Hyvä kysymys- sivustolta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen. Juttele asiasta myös poikaystäväsi kanssa ja jatkossa muistakaa huolehtia ehkäisystä. Kondomi suojaa sekä raskaudelta että sukupuolitaudeilta.

Kerroit, ettet ole valmis juttelemaan asiasta vanhempiesi kanssa, mutta se voisi toisaalta myös helpottaa sinua. Jos et kuitenkaan halua puhua vanhemmillesi olisiko sinulla ketään muuta läheistä aikuista jonka kanssa puhua? Tsemppiä!

avatar
Mietiskelijä
25.6.2020 09:43
Arrow

Hei! Haluaisin harrastaa suuseksiä tyttöystäväni kanssa, mutta minua pelottaa että siitä voisi saada jonkun sukupuolitaudin vaikka kumpikaan meistä ei ole aiemmin harrastanut seksiä. Joten voiko saada sukupuolitaudin ekalla seksikerralla vaikka molemmat on ns. Neitsyitä.

mm
NettiNappi Hanna
25.6.2020 11:09
Arrow

Hei 16vtyttö. Jos veren tulo ei ole vielä loppunut, mene käydään oman alueesi terveysasemalla. Yhdynnän jälkeen voi tulla vähäistä verenvuotoa. Jos vuoto jatkuu useita päiviä, sen syy kannattaa selvittää. Jos on mahdollista, että kyseessä ovatkin kuukautiset, sinun ei tarvitse olla huolissasi. Voit toimia ihan normaalisti.

Oulun terveysasemien yhteystiedot löydät Oulun kaupungin nettisivuilta. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

mm
Seksuaalineuvoja
25.6.2020 16:33
Arrow

Hei Mietiskelijä! On erittäin epätodennäköistä, että sukupuolitaudin on saanut ennen ensimmäistä seksin tekemiskertaa. Suuseksi on hyvä keino tutustua toisiinne ja siihen, mistä itse ja toinen tykkää. Tärkeää on muistaa, että molempien täytyy tuntea olonsa hyväksi uusia asioita kokeillessa. Lisäksi on hyvä muistaa, että ehkäisy on erittäin tärkeää myös suuseksissä ja siihen on olemassa myös omanlainen suuseksisuoja. Myös kondomista voi tehdä suuseksisuojan. Sukupuolitaudeista papilloomavirus, herpes, kuppa, tippuri ja klamydia voivat tarttua suuseksin välityksellä. Kivaa kesää teille!

avatar
Jännittää*
26.6.2020 01:04
Arrow

Hei! Olen 16-vuotias tyttö ja aion harrastaa seksiä ensimmäistä kertaa parin päivän kuluttua. Minua jännittää, sillä kaveriani sattui todella paljon ja hänellä on korkea kipukynnys. Olen kuitenkin itsetyydyttänyt ja käyttänyt tamponeja, joten immenkalvoni on saattanut löystyä. Seksi haluttaa minua ja haluan kokea ekan kerran. Kerta ei ole kuitenkaan kumppanilleni ensimmäinen. Entä jos paikkani ovat jännityksen takia jäykät?

mm
Seksuaalineuvoja
26.6.2020 12:42
Arrow

Hei. On täysin luonnollista, että ensimmäinen kerta jännittää. Todennäköisesti se jännittää kaikkia. Yhdyntäkivut ovat hyvin yksilöllisiä, ja sinuun ei välttämättä satu, vaikka ystävääsi on sattunutkin. On erittäin hyvä, että olet tutustunut omaan kehoosi itsetyydyttämällä, koska se auttaa oppimaan, mistä pitää ja miten oma keho toimii. Toivottavasti olet kertonut kumppanillesi, että tuleva kerta on sinun ensimmäisesi, ja että se jännittää sinua. Siinä, että jännittää ja kertoo, että jännittää ei ole mitään noloa. Näiden asioiden kertominen ainoastaan auttaa teitä tekemään ensimmäisestä kerrasta miellyttävämmän. Kumppanisi osaa esimerkiksi paremmin ottaa sinut huomioon seksiä harrastaessanne. Muistakaa myös, että vaikka olette päättäneet harrastaa seksiä, niin sinulla ja kumppanillasi on oikeus lopettaa se missä välissä tahansa. Se että ”lupautuu” seksiin ei tarkoita, että se pitäisi viedä loppuun, mikäli se ei tunnukaan hyvältä. Luokaa välillenne luottamuksellinen ja turvallinen suhde, missä uskalletaan puhua ja uskalletaan sanoa, mikä tuntuu hyvältä ja myös mikä ei tunnu hyvältä. Jännityksestä kertominen luo omalta osaltaan luottamuksellista suhdetta. Se voi helpottaa jännitystä ja näin ollen helpottaa seksin aikana rentoutumista. Jutelkaa siis ennen seksin harrastamista ja myös sen aikana.

avatar
Mietiskelijä
30.6.2020 21:29
Arrow

Moikka! Oon miettinyt tässä että jos otan pojalta ennen yhdyntää suihin ja hän laukeaa, laskeeko hänellä sen jälkeen niin, ettei yhdyntää ole enää mahdollista harrastaa?

mm
Seksuaalineuvoja
01.7.2020 14:16
Arrow

Hei Mietiskelijä. Miehet tarvitsevat orgasmin jälkeen palautumisajan ennen kuin he voivat harrastaa seksiä uudelleen. Palautumisaika on hyvin yksilöllistä ja jonkin verran se on sidonnainen miehen ikään. Nuoremmilla palautumisaika on yleensä lyhempi kuin iäkkäämmillä. Runsas alkoholinkäyttö tai esim. säännöllinen masturbointi voivat pidentää palautumiseen tarvittavaa aikaa.

Tutkijatkaan eivät ole varmoja siitä, mistä kaikista seikoista palautumiseen tarvittava aika johtuu. Jotain yhteyksiä asiaan on prolaktiini –hormonin vapautumisella kehoon orgasmin jälkeen. Prolaktiini hormoniryöppy vaikeuttaa hetken ajan erektion saantia.

Todennäköisesti pojalla siis menee laukeamiseen jälkeen hetki ennen kuin hän pystyy yhdyntää harrastamaan.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Hei, olemme kesätauolla 4.7-19.7 välisen ajan, jolloin kysymysten jättäminen ei ole mahdollista. Kysymyksiin vastataan jälleen 20.7 alkaen. Vastauksissa voi myös olla kesäaikaan enemmän viivettä. Aurinkoista kesää!