Asuminen

Henkilöllisyyden selvittäminen
Aloittaja:
Mietteliäs
11.4.2017 01:07
Viimeisin viesti:
NettiNappi Karoliina
27.11.2019 14:59
Osallistu keskusteluun
Avatar
Mietteliäs
11.4.2017 01:07
Arrow

Hei,

voiko ihmisen koko nimeä tai muuta tietoja saada selville pelkän asunnon osoitteen perusteella? Jos vaikka osoite on Uusikatu X niin voiko siitä selvittää kuka osoitteessa asuu?

mm
NettiNappi Hanna
13.4.2017 11:07
Arrow

Hei Mietteliäs,

Lähtökohtaisesti yksityishenkilöiden henkilötietoja ei luovuteta pelkän osoitetiedon perusteella, sillä osoitteessa asuva henkilö pitää olla yksiselitteisesti tunnistettu. Vain nimen ja mahdollisten lisätietojen perusteella voi selvittää yksityishenkilön tietoja maistraatin kautta pyytämällä.
http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/tietopalvelut/Osoitepalvelu/

Väestörekisterikeskuksen asukastietopalvelun avulla taloyhtiöllä ja sen valtuuttamalla isännöitsijätoimistolla on mahdollisuus saada väestötietojärjestelmästä reaaliaikaisesti tiedot niiden yhtiöiden asukkaista, joita se hallinnoi. http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/tietopalvelut/Asukastietopalvelut/

Omien tietojen luovuttamista mm. markkinointitarkoituksiin voit myös itse rajoittaa. Voit tehdä omien tietojesi luovutuskiellon väestötietojärjestelmästä ja siihen liittyvistä asiakirjoista Väestörekisterikeskuksen maksuttomassa Omien tietojen tarkastus -palvelun Ilmoita itse -osiossa. Tunnistautumista varten tarvitset joko henkilökortin ja tietokoneeseesi kortinlukijan, mobiilivarmenteen (matkapuhelimella) tai verkkopankkitunnukset.
http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asioi_verkossa/lomakkeet/maist_vrk4_90etu/index.html

0100100 numeropalvelusta kerrotaan, että heiltä voi saada tietyssä osoitteessa asuvan henkilön nimen selville, vain jos tietää osoitteen lisäksi joko henkilön etu- tai sukunimen.

Kysyt viestissäsi myös muista mahdollisista tiedoista, joita osoitteen perusteella voisi asukkaasta saada selville. Ilman tietoa asukkaan henkilöllisyydestä, ei muitakaan tietoja voi saada selville. Jos haluat aiheesta lisätietoa, voit tutustua Henkilötietolakiin. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523

avatar
kysyjä
26.11.2019 15:37
Arrow

onko mahdollista saada henkilön sukunimi selville jos tietää syntymävuoden, etunimen ja entisen paikkakunnan

mm
NettiNappi Karoliina
27.11.2019 14:59
Arrow

Moi.

Väestötietojärjestelmässä on perustiedot Suomen kansalaisista ja Suomessa vakinaisesti asuvista ulkomaalaisista. Järjestelmän henkilötietoja ylläpidetään henkilön yksilöintiä sekä henkilö- ja perheoikeudellisen aseman ja toimivaltaisuuden selvittämistä varten. Järjestelmään rekisteröidään henkilöitä koskevat perustiedot, joita ovat muun muassa nimi, henkilötunnus, osoitetiedot, kotikunta, kansalaisuus, perhesuhdetiedot sekä syntymä- ja kuolintieto. (Henkilötiedot- Väestörekisterikeskus)

Maistraateista on mahdollista kysyä esimerkiksi yksittäisten henkilöiden osoitetietoja, mutta osoitetiedotkin haetaan henkilön etu- ja sukunimen perusteella. Tarkentavina hakuehtoina osoitehaussa voi käyttää mm. henkilön ikää, syntymäaikaa ja nykyistä tai entistä kotikuntaa. Jokaisella on kuitenkin myös oikeus kieltää tietojensa luovuttaminen suoramarkkinointia, henkilömatrikkelia ja sukututkimusta varten sekä asiakasrekisterin tai muun vastaavan rekisterin päivitystä varten. Lisäksi jokaisella on oikeus kieltää yhteystietojensa luovuttaminen yhteys-, osoite- tai muuna vastaavana tietopalveluna.

Henkilön sukunimen selvittäminen pelkän etunimen, syntymävuoden ja entisen paikkakunnan perusteella voi olla hyvin haastavaa. Erityisesti silloin jos kyseinen henkilö on kotoisin isolta paikkakunnalta, jossa on hänen syntymävuonnaan useampi lapsi saanut samaisen nimen. Saatat siis tarvita lisää tarkentavia tietoja, jotta selvitystyö onnistuu. Maistraatin osoitepalvelussakin osoite luovutetaan vain yksilöidystä ja yksiselitteisesti tunnistetusta henkilöstä, joka on täyttänyt 15 vuotta, eikä ole kieltänyt osoitteensa luovuttamista.

Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi.

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load