Kesätyöt

AIHEALUEET

Kesätyöt

Kesätyöt on mainio tapa kerätä arvokasta työkokemusta, työelämän kontakteja sekä ansaita omaa rahaa. Vaikka kaikista mieluisin työpaikka jäisikin saamatta, kannattaa muistaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Toisinaan kesätöistä poikii lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta, ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai myös talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Kesätöiden etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Monet kesätyöntekijät valitaan jo alkuvuodesta, mutta koko kevään ajan kannattaa etsiä työpaikkoja ja kysellä aktiivisesti. Kesätöitä voi etsiä netistä, lehdistä, TE-toimistosta ja ilmoitustauluilta. Myös tutuilta ja sukulaisilta kannattaa kysellä. Kunnat ja kuntayhtymät työllistävät Suomessa kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Itseä kiinnostavissa työpaikoissa kannattaa myös käydä paikan päällä kyselemässä ja viemässä oma työhakemus. Kasvokkain töiden kyseleminen voi jäädä työnantajille paremmin mieleen kuin paperinen lomake. Myös soittorinki mielenkiintoisiin työpaikkoihin voi tuottaa tulosta kesätöitä haettaessa.

Useilla kaupungeilla on käytössä niin sanottu kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Oulussa seteli jaetaan kaikille 15–17-vuotiaille nuorille.  Nuoren tulee olla 15 vuotta täyttänyt, mutta ei kuitenkaan vielä 18-vuotias 30.4.2017 mennessä. Oulun kaupungin 310 € arvoisen kesätyösetelin avulla nuori voi hakea töitä Oulun kaupunkiseudulla (Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä) yrityksistä, yhdistyksistä, järjestöistä, säätiöistä tai seuroista.  Kesätyösetelin voi käyttää kaudella 1.5.–30.9. Setelin saa omasta oppilaitoksesta. Jos seteliä ei jostain syystä saa oppilaitoksesta tai se katoaa tai tuhoutuu, voi uuden setelin hakea Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napista, Byströmin nuorten palveluista.

Oulun kaupunki tarjoaa kesäisin myös yli 18-vuotiaille oululaisille opiskelijoille kesätyöharjoittelupaikkoja. Kesätyöharjoittelupaikkaa voivat hakea opiskelijat, joiden kotikunta on Oulu.  Kesätyöharjoittelu kestää kuukauden. Bruttopalkka on 1000 € ja viikkotyöaika 30 h. Työt ovat kaupungin eri liikelaitoksissa ja palvelualueilla. Haku kesätyöharjoittelupaikkoihin alkaa 20.2. ja jatkuu 19.3. saakka. Haun voi tehdä sähköisellä lomakkeella Oulun kaupungin verkkosivulla.

Lisätietoa Oulun kesätyösetelistä ja opiskelijoiden kesätyöharjoittelupaikoista saat Byströmin nuorten palveluista ja lukemalla Oulun kaupungin verkkosivuilta.

17-24-vuotiaat yrittäjyydestä kiinnostuneet nuoret voivat hakea mukaan Kesäyrittäjä 2017 -projektiin. Projektissa autetaan aktiivisia Oulun alueen nuoria työllistämään itsensä kesän ajaksi yrittäjinä. Kesäyrittäjä 2017 -projekti tarjoaa nuorille työkalut, sparrauksen ja vahvan verkoston, sekä tarvittavan avun liiketoiminnan tueksi koko kesän ajaksi. Mukaan valitaan 30 nuorta kehittämään yritysideaansa riskittömällä tavalla. Mukaan voi hakea kesäyrittäjä.fi -sivulta löytyvällä sähköisellä lomakkeella.

Kesätöihin voi lähteä myös ulkomaille. Lue lisää eri vaihtoehdoista Kesätyöt ulkomailla -sivulta.

Tulosta tästä itsellesi Kesätyönhakijan vinkkilista

Lue lisää:

Kesäksi töihin? (TE-palvelut)
TE-toimiston opiskelijan opas kesätyönhakuun (TE-palvelut)
Ulkomaille kesätöihin (TE-palvelut)
joBitti on maksuton verkkopalvelu nuorille, jotka haluavat parantaa työnhakutaitojaan

Kun koulu loppuu Runsaasti vinkkejä kesätöiden hakuun, hakemusten tekemiseen ja työhaastatteluun.
Vastuullinen kesäduuni 2017 Tietoa kesätöistä ja avoimia kesätyöpaikkoja.

Päivitetty 17.2.2017

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load