Seksuaaliterveys ja ehkäisy

AIHEALUEET

Seksuaaliterveys ja ehkäisy

Ihminen on seksuaalinen olento koko elämänsä. Oman hyvinvointinsa vuoksi jokaisen tulee huolehtia myös omasta seksuaaliterveydestään. Jokaisella on oikeus päättää itse, kenen kanssa haluaa jakaa seksuaalisuuttaan ja harrastaa seksiä. Turvalliseen seksielämään kuuluu se, että kumppani on luotettava ja molemmat kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja arvostavasti. Seksiä tulee harrastaa vain oikeista syistä ja omasta tahdostaan, ei näyttämisen halusta tai siksi, että ”kaikki muutkin ovat jo tehneet sitä”. Hyvä itsetunto ja arvostus itseään kohtaan auttavat tekemään oikeita päätöksiä seksuaalisuuteen ja seksiin liittyen.

Omasta seksuaaliterveydestä pitää huolehtia suojautumalla sukupuolitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta. Omasta seksuaaliterveydestä tulee myös huolehtia käymällä tarvittaessa lääkärintarkastuksissa. Nuorten naisten tulee käydä seksielämän aloittamisen jälkeen säännöllisin väliajoin gynekologisissa lääkärintarkastuksissa.

Ehkäisyä pitää käyttää aina, kun ei halua tulla yhdynnässä raskaaksi tai saattaa naista raskaaksi. Lyhytkestoinen tai keskeytettykin yhdyntä saattaa johtaa raskauteen. Ehkäisyn laiminlyönti, välinpitämättömyys tai turhien riskien otto voi johtaa siihen, että tulee isäksi tai äidiksi ennen kuin on valmis tai saa sukupuolitaudin. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka oikein käytettynä suojaa sukupuolitaudeilta. Kondomeja voi ostaa kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista, apteekeista ja verkkokaupoista. Niiden ostamisella ei ole ikärajaa. Omaa ja kumppanin terveyttä ja hyvinvointia tulee kunnioittaa huolehtimalla ehkäisystä.

Vakiintuneessa seurustelussa ehkäisyn voi halutessaan vaihtaa kondomista muihin menetelmiin. Ennen sitä on molempien kuitenkin hyvä käydä varmistamassa sukupuolitautitesteissä, ettei kanna tietämättään mitään sukupuolitautia, sillä jotkin niistä voivat olla oireettomia. E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät suojaavat raskaudelta. Ennen niiden käytön aloittamista on hyvä ottaa selvää ja pohtia eri vaihtoehtoja, sekä käydä tapaamassa lääkäriä. Lääkärin kanssa voi keskustella sopivasta vaihtoehdosta. Lääkäri on oikea ihminen arvioimaan yhdessä potilaan kanssa, millainen ehkäisy kullekin sopii. Hormonaalinen ehkäisy on luotettava ehkäisymenetelmä, kun sitä käyttää säännöllisesti ja ohjeiden mukaisesti. Jälkiehkäisypillerin voi ostaa apteekista ilman reseptiä; muiden hormonaalisten ehkäisymenetelmien ostaminen edellyttää lääkärin määräämän reseptin. Jälkiehkäisypillerit, eli niin sanotut “katumuspillerit” eivät kuitenkaan ole ehkäisymenetelmä!

Yhdyntään on valmis silloin, kun ehkäisystä uskalletaan puhua avoimesti. Ehkäisyasiat voivat aluksi tuntua hankalilta ja ujostuttavilta, mutta niistä huolehtiminen on osa jokaisen elämää ja hyvinvointia. Ehkäisy on aina kaikissa tilanteissa molempien osapuolten yhteinen vastuu ja velvollisuus.

 

Lue lisää:

Erilaiset ehkäisymenetelmät (Väestöliitto)
Raskauden ehkäisy (Terveyskirjasto)
Turvallisempaa seksiä (Just wear it)
HPV-rokote (Tyttöjen juttu, THL)

 

Päivitetty 21.12.2018

 

KOMMENTOI AIHETTA
Ikä näkyy vain ylläpidolle
Load